2023-08-02 49 瀏覽
阿久根和牛拉麵屋係一位於廣華街的拉麵小店。去到朋友講起先知原來呢間係係李泳豪開既 (鼎爺個仔),原諒我真的太無知,哈哈哈。原以為和牛拉麵一定好貴,點知又唔會喎,平時食開既叉燒都係豬肉,和肉配拉麵又出奇地幾好食。店仔細細,主要係吧枱,但都唔會太逼,有幾分日本地道拉麵店嘅格局。牛肩胛肉濃蝦湯拉麵 $99鮮蝦淆製而成的湯底味道濃郁, 巨濃巨鮮,果然夠真材實料。拉麵軟硬適中, 口感有彈性。牛肩胛肉燒得香口,牛味香濃,有咬口之餘唔會韌。最欣賞個糖心蛋,流心蛋黃好軟滑。 牛小排濃蝦湯沾麵 $148蝦湯比湯拉麵的更加鹹香濃郁, 質地偏杰, 容易掛汁,而且熱辣辣滾住上檯好吸睛。粗身拉麵爽口彈牙, 煙韌有口感,份量大足。 配上京蔥絲、雲耳絲、筍片一齊食,令拉麵更有層次。牛小排不用多說,非常嫩滑,牛味無牛肩胛肉咁香濃,但富油香,非常好吃。日式餃子 $48餃子就同一般拉麵店差不多,都係好食的。微脆又香口。同拉麵係絕配。限定啤酒 $38夏日炎炎,加上食牛肉的關係,當然要啤一啤,清爽舒服,完美的ending。

牛肩胛肉濃蝦湯拉麵 $99

牛小排濃蝦湯沾麵 $148

日式餃子 $48

限定啤酒 $38
2023-07-19
📍位置:近油麻地站 A3 出口,沿登打士街轉入廣華街,在甜牙牙對面。🏠環境:小小日式的門面,室內空間不大,座位全是吧台,沿廚房和窗邊而坐,座位大約十個,所以晚飯時間需要排隊,角落的冷氣不足。🤵🏻服務:餐紙下單,不收取加一。🍽️晚市:沒套餐,提供拉麵和沾麵多款選擇。🥢沖繩苦瓜餃子🥟(4件) $48味道跟平常的日式餃子🥟差不多,而苦瓜一點也不甘苦😆,反而挺配合豬肉餡😉,餃底煎得焦脆,挺好吃!🥢豚🐷肉•濃🦐蝦湯沾麵🍜 $115 +可樂$15 +糖心蛋 $15🤩份量豐富,麵底是較粗身而口感軟韌,有木耳絲、荀乾、溏心蛋、三塊焦香豚肉,很欣賞濃蝦湯底非常濃郁😍,入口十分鹹鮮😋,麵身掛汁強,豚肉肥瘦均勻,整體高質👍。🥢牛肩🐮胛肉🐔鷄白湯拉麵🍜 $99 +烏龍茶 $20份量剛好,麵底較幼身滑口,😚湯底奶白而濃郁,但沒蝦湯那麼濃,配上四塊牛肩胛肉,燒得香口,肉質軟韌,有少少過熟😗,但不影響味道,以中環拉麵價吃這份和牛拉麵,感覺很抵食👍。
🏠環境:小小日式的門面,室內空間不大,
座位全是吧台,
🤵🏻服務:餐紙下單,不收取加一。
🍽️晚市:沒套餐,提供拉麵和沾麵多款選擇。
🥢沖繩苦瓜餃子🥟(4件) $48
沖繩苦瓜餃子
豚🐷肉•濃🦐蝦湯沾麵
🤩份量豐富,麵底是較粗身而口感軟韌,
豚🐷肉•濃🦐蝦湯沾麵
麵身掛汁強,豚肉肥瘦均勻,整體高質👍。
🥢牛肩🐮胛肉🐔鷄白湯拉麵🍜 $99 +烏龍茶 $20
2023-07-28
沖繩苦瓜餃子
豚🐷肉•濃🦐蝦湯沾麵
最近對拉麵有d興趣,唔同湯底唔同配料都可以有好大嘅分別!有別於傳統拉麵店,呢間就主打食牛。招牌三色濃蝦湯拉麵 $138三色即係慢煮A4和牛、雞肉同叉燒~一碗拉麵可以食足三種唔同風味嘅肉幾正。呢度主打牛肉,A4和牛油脂好香,燒到粉紅色嫩度啱啱好 雞肉非常嫩口!而傳統嘅叉燒都好好食,咸味適中又唔嚡口。牛肩胛肉 •濃蝦湯拉麵 $99兩碗拉麵都嗌咗濃蝦湯。睇到隻色已經覺得好濃郁。飲落去仲有陣陣炙燒嘅蝦香味!濃得黎唔過咸。牛肩胛肉牛味濃,估唔到配拉麵食又幾夾。

招牌三色濃蝦湯拉麵 $138

牛肩胛肉 •濃蝦湯拉麵 $99
2023-07-29 20 瀏覽
太夜食已經冇晒和牛既拉麵同沾麵,退而求其次,點左招牌三色拉麵,霜燒美國安格斯牛小排魚介湯沾麵,雞軟體餃子同大熱天唔少得既可口可樂。招牌三色拉麵 湯底係幾濃沃嘅蝦湯, 比起其他拉麵店嘅蝦味更加實在, 三色係指慢煮a4和牛,燒雞肉同燒豚肉,牛肉質軟嫩,叉燒燒完幾香口,呢唔怪之得係招牌。燒美國安格斯牛小排魚介湯沾麵魚介湯係熱辣辣石頭鍋上, 沾麵嘅麵質易粗身啲, 牛小排浸落湯汁到啱啱好熟就食係幾嫩口的, 湯底比較重嘅魚介味好重料。雞軟骨餃子咬落Feel 到軟骨一粒粒, 口感幾特別。值得一提枱面上有3種辣椒粉,蒜香味最能提鮮,又最惹味。💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐📍阿久根和牛拉麵屋🏠 旺角廣華街13號廣輝大廈地下1號舖💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodreview #hkig #hkfoodie #foodstagram #eatstagram #brunch #foodblog #getinmybelly #heresmyfood #foodporn #foodreview #foodhunt #travelhk #沾麵 #ra

招牌三色拉麵

燒美國安格斯牛小排魚介湯沾麵

雞軟骨餃子咬落Feel 到軟骨一粒粒, 口感幾特別。

值得一提枱面上有3種辣椒粉,蒜香味最能提鮮,又最惹味。

💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐

📍阿久根和牛拉麵屋
🏠 旺角廣華街13號廣輝大廈地下1號舖

💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐

#沾麵 #ramen #拉麵 #和牛 #旺角 #dinner #wagyu #阿久根 #港式 #noodle #打卡
  • 招牌三色拉麵
2023-07-26 18 瀏覽
依間舖頭座位唔多,但人流都幾多下!平日夜晚真係keep住坐滿試左個慢煮安格斯牛小排濃蝦湯沾麵($148),本身擔心食沾麵個麵底會唔夠濃味,但個湯係好濃好香蝦味,所以個麵保留到麥香之餘仲好入味,驚太濃太凋又可以加湯!至於個牛本身五成熟左右有濃厚肉味之餘,肉質仍然保持軟嫩多汁 另外試左個沖繩苦瓜餃子($48),一咬落去餃子皮已經食到淡淡嘅苦味,入面個肉就好多汁野飲就叫左可樂($15)夠哂爽,但其實仲有其他日本果汁都幾吸引依間拉麵舖幾高質

依間拉麵舖幾高質
2023-07-24 412 瀏覽
《日式濃郁拉麵🇯🇵》———————————————-#阿久根和牛拉麵屋 🍜-呢間人氣拉麵小店平時都好多人排隊,咁橋有日經過可以直入,超級Lucky😆 入到去有種去咗日本嘅feel,餐廳佈置都好特別,細細間得嚟好cozy😃-🍜 燒牛肩胛拉麵雞白湯湯底呈奶白色,飲落好順口😍 牛肩胛大大塊,有咬口,燒得幾好食😋 除咗牛肉外,亦配有流心蛋、木耳、筍絲同紫菜,都幾豐富🤣-🍜 慢煮安格斯牛小排龍蝦湯沾麵質感好濃郁,充滿蝦味,並用石頭鍋上,熱辣辣,食到最後都仲係熱嘅,好抵讚😉 牛小排以慢煮用心製作,肉質軟淋,牛味突出🐄-🥟 雞軟骨餃子店員同我哋推介左呢款新品,果然唔錯,用雞軟骨整成嘅餃子充滿口感,而且煎得好香😌-⭐ 參考價錢︰燒牛肩胛拉麵:$99慢煮安格斯牛小排龍蝦湯沾麵:$148雞軟骨餃子: $48加炙燒豚肉:$38🍌 抵deal 指數:7/10💰 人均消費:$180
《日式濃郁拉麵🇯🇵》
🍌 抵deal 指數:7/10
💰 人均消費:$180
2023-07-19
2023-07-23 292 瀏覽
-阿久根和牛拉麵屋🍽️-燒牛肩胛拉麵 $99當日去到可能太夜既關係和牛賣哂😩唯有揀都係人氣既燒牛肩胛🥩肉質就當然冇和牛入口即溶但勝在牛肉夠濃燒香左既牛脂更惹味😋雞白湯又係不得了勁濃厚係每啖都飲到雞個個精華😍-慢煮安格斯牛小排濃蝦湯沾麵 $148濃蝦湯亦係佢既招牌湯👍沾麵勁掛湯每條麵都食到勁濃既龍蝦🦞味😋牛小排本身係生上用沾麵熱鍋既熱慢慢煮熟佢半生熟既程度係最好味🤤-沖繩苦瓜餃子 $47日本餃子🥟配拉麵就basic但苦瓜餃子第一次食!苦瓜唔會好苦但個個味好fresh岩哂食完濃味野清清個味蕾🤣-波子汽水 $21懷舊波子汽水細個成日都會想拎粒波子出黎收藏😂-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 旺角廣華街13號廣輝大廈地下1號舖-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_旺角#foodieluveat_日本菜#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先
阿久根和牛拉麵屋🍽️

#foodieluveat
#foodisluveat_hk
#foodieluveat_旺角
#foodieluveat_日本菜
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #拉麵 #日本拉麵 #日本料理 #日本菜 #和牛 #和牛拉麵 #旺角 #旺角美食
2023-07-21
  • 慢煮安格斯牛小排濃蝦湯沾麵
屬當區的街內人氣拉麵屋,幾次晚市時段路過都見到店外排有人龍等位入座。 裝潢感覺似日本車站/橫町內的隱世拉麵小店。 店內寫紙落order,枱上有提供凍水自斟,亦有提供餃子汁、芝麻、拉麵胡椒、一款20萬度辣粉(原味)、兩款10萬度辣粉(蒜香味/洋蔥味)供自行調味。是晚2碗都order蝦湯沾麵,嗜辣的話,建議自行加埋辣粉!令濃郁湯底味道更提升! J喜歡落蒜香味10萬度辣粉,覺得配濃蝦湯底最夾! 惹味之選一定係濃蝦湯沾麵再加埋10萬度蒜香味辣粉!👍🏻慢煮安格斯牛小排濃蝦湯沾麵 $148沾麵,包括約7片半生熟安格斯牛小排、爽身而無澀味的筍、木耳絲、紫菜、半邊糖心蛋。 一碗麵餅,已經足夠份量,夠晒大碗!濃蝦湯鍋,熱滾滾上枱,質感濃稠,入口蝦鮮香香煎虎蝦沾麵 $128沾麵,包括大隻虎蝦、爽身而無澀味的筍、木耳絲、紫菜、半邊糖心蛋、櫻花蝦乾。 一碗麵餅,已經足夠份量,夠晒大碗!濃蝦湯鍋,熱滾滾上枱,質感濃稠,入口蝦鮮香追加 糖心蛋 $15 / 隻追加 木耳 $12忌廉 (支裝) $15可樂 (支裝) $15_______________阿久根和牛拉麵屋 (旺角)旺角廣華街13號廣輝大廈地下1號舖__

裝潢感覺似日本車站/橫町內的隱世拉麵小店。

慢煮安格斯牛小排濃蝦湯沾麵 $148
一碗麵餅,已經足夠份量,夠晒大碗!
濃蝦湯鍋,熱滾滾上枱,質感濃稠,入口蝦鮮香

香煎虎蝦沾麵 $128
一碗麵餅,已經足夠份量,夠晒大碗!
濃蝦湯鍋,熱滾滾上枱,質感濃稠,入口蝦鮮香

追加 糖心蛋 $15 / 隻

追加 木耳 $12

忌廉 (支裝) $15

可樂 (支裝) $15
_______________

阿久根和牛拉麵屋 (旺角)
旺角廣華街13號廣輝大廈地下1號舖

_______________
2023-07-20 27 瀏覽
店舖細細間,主要都係靠牆坐吧枱,好有日本小店feel。拉麵有好多款選擇,配搭不同的湯底,包括有濃蝦湯,雞白湯,黑蒜濃湯,香蔥醬油湯,和魚介湯。而且還有沾麵。我們兩個人一個吃拉麵,一個吃沾麵,兩個都揀咗濃蝦湯。牛肩胛肉·濃蝦湯拉麵 $99配上有幼身拉麵,龍蝦湯很清甜,配料有竹筍,木耳,糖心蛋等等。麵條軟硬度適中。牛肩胛肉很有牛肉香味,牛小排濃蝦湯沾麵 $148 上台的時候,石窩內的濃蝦湯仍然在滾,見到都已經很想吃。牛小排份量很多,沾麵用上粗麵,比較容易掛汁。牛小排肥瘦適中。湯麵追加了三件薩摩鷄 $38 ,雞肉煎得很香很Juicy,不會乾柴。沖繩苦瓜餃子(4件)皮薄肉汁多,很好吃,就是不太覺得有苦瓜的味道。總結: 我自己比較喜歡湯麵,但牛小排又比牛肩胛更好。這間是近期吃過比較滿意的日本拉麵。肉類份量好多,夠慷慨,食物有水準,是感覺到廚師誠意的小店。會回頭!
店舖細細間,主要都係靠牆坐吧枱,好有日本小店feel。

我們兩個人一個吃拉麵,一個吃沾麵,兩個都揀咗濃蝦湯。

牛肩胛肉·濃蝦湯拉麵 $99

牛小排濃蝦湯沾麵 $148

ℝ𝕒𝕞𝕖𝕟 𝕚𝕤 𝕗𝕠𝕣 𝕒𝕝𝕝 𝕗𝕠𝕦𝕣 𝕤𝕖𝕒𝕤𝕠𝕟𝕤 𝕒𝕟𝕕 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝕒𝕝𝕝 𝕥𝕙𝕖 𝕘𝕣𝕖𝕒𝕥 𝕓𝕖𝕖𝕣𝕤🥷🏽星期五晚就是要吃好東西🫵🏽同埋啤啤佢😏,經過廣華街一帶見到有排隊既餐廳唔多,排隊又有啤酒既又🉐️一間,你知香港人有幾鐘意排隊啦🌞。最後其實都係等左大概10分鐘,未入餐廳已經諗定嗌咩🥊。既然餐廳名有和牛二字🥩,咁我地一於兩款都揀牛啦🤾🏽‍♂️。小店大推「霜燒美國安格斯牛小排魚介湯沾麵」,喜歡魚介湯既濃郁🐠,每條麵都能夠掛到湯汁。7片牛小排肉質粉嫩,唔捨得食完每一片🥺,難怪呢款係必點💫。🐃Slow-cooked Angus Ribs Tsukemen with Pork Bone Based Fish Brooth | $148另一碗揀左人氣高既「濃蝦湯燒牛肩胛拉麵」,飲啖濃蝦湯🦐woo 好入味,feel 到湯底用左好多隻蝦蝦黎淆。4大片牛肩胛燒得好均勻,入口好香好有咬口☄️。溏心蛋🥚亦都係無得輸,一隻唔夠喉都可以加多隻🤫。🍜Grilled Chuck Ramen in Prawn Soup | $99早排去完沖繩🇯🇵,食過當地苦瓜炒蛋🥒,簡直係被驚艷到🫣。點估到苦瓜都可以整得

早排去完沖繩🇯🇵,食過當地苦瓜炒蛋🥒,簡直係被驚艷到🫣。點估到苦瓜都可以整得咁好食,所以係香港都想搵到好食既苦瓜小食🎶。見到有苦瓜餃子都二話不說要點,外層係一般餃子皮,內裏係苦瓜 mix 豬肉餡兒🐖,都幾爽脆同甘甘地,值得一試🫦。

🥟Okinawa Bitter Gourd Dumpling | $48

啤酒就揀左限定桃味啤酒,500ml 呢個量足夠兩位 share👯。呢隻桃味啤酒🍑味道夠真又唔會太甜,好 gur 呀!

🍺Hoegaaarden Peach Flavour | $38

小店雖然地方細細,不過整間店充滿住拉麵香氣👻,不妨飲啖啤酒索多幾下👃🏽~

2023-07-16 65 瀏覽
「阿久根和牛拉麵屋 」,位於旺角廣華街13號廣輝大廈地下1號舖。門面富濃厚日式風格。入到店內,亦如置身日本橫街小巷的地道小店。座位全以單邊形式,全店約15個座位。由於座位不多,繁忙時段需要輪侯座位,好彩我們約兩點到達,過了午市繁忙時間,不算太多人,所以不用等位。當然要試試人氣之選《燒牛肩胛拉麵》($99),有三款湯底選擇:濃蝦湯、雞白湯、香蔥醬油湯。選了雞白湯,湯底奶白濃郁。牛肩胛肉質較爽彈有咬口,加上黑椒的確好味道。個人吾鍾意麵太淋,所以有要求要爽麵,麵質不錯有咬口。除牛肉,配有流心蛋、木耳、筍、紫菜和蔥絲,整體不錯。《慢煮安格斯牛小排濃蝦湯沾麵》($148)濃蝦湯果然充滿香濃蝦味,再加上櫻花蝦,味道更濃郁,難怪係店內熱選湯底。湯上枱時滾熱辣,將牛小排放入濃湯,高溫將牛小排加熱浸熟,口感軟淋。《日式餃子》($48/ 4枚)皮夠薄少少煙靱好食。尚有多款其他拉麵及沾麵、小食、及配菜可供追如。

燒牛肩胛拉麵

筍/木耳

慢煮安格斯牛小排濃蝦湯沾麵

《日式餃子》($48/ 4枚)皮夠薄少少煙靱好食。

曰式餃子

尚有多款其他拉麵及沾麵、小食、及配菜可供追如。

2023-07-07
燒牛肩胛拉麵
筍/木耳
曰式餃子
  • 日式餃子
2023-07-15 23 瀏覽
友人食完番尋味,便約埋我黎食這間位於旺角的~#阿久根和牛拉麵屋 ,食番個和牛拉麵,正喎☺️。慢煮A4和牛叉燒拉麵,和牛有3大片,牛呈現粉嫩透紅色,見到己口水流😋~很吸晴, 牛軟淋油脂味重,真的很好吃😋,拉麵🍜爽滑彈牙,配料有流心蛋、荀洋蔥、紫菜跟木耳,湯濃郁超級好吃。老友今次點左香煎虎蝦濃蝦湯拉麵,見佢隻虎蝦相當厚身,佢說蝦肉質爽彈🦐,而蝦湯飲落鮮甜,我地都食得很滋味。我哋都額外點左份木耳增加纖維健康啲☺️。
和牛拉麵,正喎☺️。

我哋都額外點左份木耳增加纖維健康啲☺️。
2023-07-14
位於旺角廣華街嘅❤︎︎阿久根和牛拉麵屋❤︎︎淨係店外嘅裝修已經充滿濃烈嘅日本🇯🇵風😍旁邊有大量許願牌掛住,大大個紅燈籠,影相出來話自己身處日本都一定有人信🤭店內嘅擺設同座位格局更加恍如置身日本👍🏻招牌三色拉麵(慢煮A5和牛,雞肉,燒豚肉)$138有選擇困難症嘅朋友,食呢碗就最好😬唔使揀食晒噤多樣餸,湯底超濃郁,配料全部大大塊,厚薄適中,麵質彈牙慢煮安格斯牛小排濃蝦湯沾麵$148店主好細心,會有一張咭仔比埋你,教你最佳享用三部曲🤎師父擺盤好用心,齊睇已經流晒口水🤤牛小排色澤同油花超均勻,好重牛香味,蝦湯底超濃郁勁掛湯,好岩配埋沾麵一齊食👍🏻重有隻溏心蛋,煮得岩岩好,蛋香creamy 黑烏龍茶$20我第一次飲呢隻茶,佢重甘香過普通烏龍茶👍🏻原來佢嘅茶多酚比普通烏龍茶多2倍以上,更加有助解膩同消脂瘦身🤭女仕恩物

招牌三色拉麵(慢煮A5和牛,雞肉,燒豚肉)$138

慢煮安格斯牛小排濃蝦湯沾麵$148

黑烏龍茶$20
2023-07-10
  • 慢煮安格斯牛小排濃蝦湯沾麵
  • 黑烏龍茶
2023-07-13 9 瀏覽
喺Openrice見到呢間拉麵店好多人讚, 約埋我好鍾意食拉麵嘅朋友過嚟食~😆聽啲人講,有時都要排隊,點知我呢日嚟到唔使排😆😆好開心呀❤️呢間小店真係有去咗日本嘅feel ,餐廳佈置同裝修都好用心,好有feel, 雖然佢細細間,但係完全唔會覺得壓迫或者坐得唔舒服,可能因為坐高櫈, 對牆坐唔洗望到其他人, 感覺都幾有空間感,係傾到偈嘅👍🏽坐低之後我哋就揀野食。我同朋友都想試吓個濃蝦湯。要咗一個招牌三色拉麵(慢煮A4和牛、鶏肉、焼き豚肉)$138,同埋一個慢煮A4和牛叉燒拉麵$158。另外要咗兩支細嘅啤酒($25@1)上菜嘅速度都幾快🤤好快就有得食🤤個湯底真係勁正,應該真係用咗新鮮蝦熬製,好有蝦味。拉麵夠彈牙。A4和牛大大塊,燒得好香,肉質嫩,和牛牛脂好豐富,入口即溶,大滿足✨豚肉雞肉都好食,燒得啱啱好😋特別一提係餐枱上有好多唔同調味料,可以自己加。我見到有拉麵胡椒, 加落拉麵度真係好好食, 我都加咗好多😆🤭仲有芝麻,加咗好香🤩

同埋一個慢煮A4和牛叉燒拉麵$158。
另外要咗兩支細嘅啤酒($25@1)

上菜嘅速度都幾快🤤好快就有得食🤤

最近拉麵癮起,食極唔厭,今日同朋友約食飯又揀返拉麵!.➜招牌三色濃蝦湯拉麵 (慢煮A4和牛/雞肉/燒豚肉)好耐冇飲到好味嘅蝦湯,難得飲到清底!揀咗有齊3款配料嘅拉麵,一啖肉一啖麵都冇問題。慢煮和牛固然出色、但估唔到雞肉完全唔鞋口,好軟滑!.➜慢煮A4和牛叉燒雞白湯沾麵以石鍋熱辣辣裝住嘅雞白湯,淨係見到滾到冒晒煙都流口水!湯底濃厚,每啖麵都可以沾滿湯,配料豐富,男仔食都好夠飽!.➜雞軟骨餃子見到新品嘅餃子都忍唔住嗌咗一客,軟骨咬落好有口感!
最近拉麵癮起,食極唔厭,今日同朋友約食飯又揀返拉麵!

➜招牌三色濃蝦湯拉麵 (慢煮A4和牛/雞肉/燒豚肉)

➜慢煮A4和牛叉燒雞白湯沾麵

➜雞軟骨餃子
雞軟骨餃子

見到新品嘅餃子都忍唔住嗌咗一客,軟骨咬落好有口感!
2023-07-12
雞軟骨餃子