2023-08-02 46 瀏覽
阿久根和牛拉麵屋係一位於廣華街的拉麵小店。去到朋友講起先知原來呢間係係李泳豪開既 (鼎爺個仔),原諒我真的太無知,哈哈哈。原以為和牛拉麵一定好貴,點知又唔會喎,平時食開既叉燒都係豬肉,和肉配拉麵又出奇地幾好食。店仔細細,主要係吧枱,但都唔會太逼,有幾分日本地道拉麵店嘅格局。牛肩胛肉濃蝦湯拉麵 $99鮮蝦淆製而成的湯底味道濃郁, 巨濃巨鮮,果然夠真材實料。拉麵軟硬適中, 口感有彈性。牛肩胛肉燒得香口,牛味香濃,有咬口之餘唔會韌。最欣賞個糖心蛋,流心蛋黃好軟滑。 牛小排濃蝦湯沾麵 $148蝦湯比湯拉麵的更加鹹香濃郁, 質地偏杰, 容易掛汁,而且熱辣辣滾住上檯好吸睛。粗身拉麵爽口彈牙, 煙韌有口感,份量大足。 配上京蔥絲、雲耳絲、筍片一齊食,令拉麵更有層次。牛小排不用多說,非常嫩滑,牛味無牛肩胛肉咁香濃,但富油香,非常好吃。日式餃子 $48餃子就同一般拉麵店差不多,都係好食的。微脆又香口。同拉麵係絕配。限定啤酒 $38夏日炎炎,加上食牛肉的關係,當然要啤一啤,清爽舒服,完美的ending。

牛肩胛肉濃蝦湯拉麵 $99

牛小排濃蝦湯沾麵 $148