招聘中
15天前
15天前
22天前
22天前
更多筍工 (9)
餐廳: 譚仔三哥米線
資訊:

2023-06-14 562 瀏覽
雖然次次買譚仔外賣都要等到火都嚟埋,今次由消防局落車已經打電話外賣,然後去到舖頭俾錢,最後都要等成20分鐘。其實店內並不是太多客人,而門外只係小貓三四隻等外賣,唔明白點解次次都要等好耐。今日先知道,原來譚仔終於裝咗PayMe ,付款有優惠。今日叫咗個3餸米線,1個小食同飲品,埋單$ 73 都幾貴下。雞肉金菇豬潤三哥酸辣湯底 $48叫咗少米線,一嚟怕自己食唔曬;另外知道由早幾年開始少米減一蚊,三哥就會捐一蚊比「小母牛」,助貧困農戶走上自力更生的脫貧路,食米線既同時又做到善事。不過今日叫少米就真係得好少好少米線。一向只食(重慶)三哥酸辣湯底,今日個湯底略嫌咸咗啲。另外印象中個湯底有其他配料好似榨菜嗰啲,但今日只有辣椒皮,偷工減料,得個咸字。蒜泥白肉 $ 23 (外賣自取加配優惠)日漸縮水既白肉,薄郅透光,只能淺嘗。凍檸水明明叫咗少冰,最後成品都係冰多到督唔到,真係chur 2啖就冇咗一直以來都係譚仔fans,依家除咗價錢越來越貴,份量越來越少,出菜越來越慢之外,唔知未來會唔會更差。
雞肉金菇豬潤三哥酸辣米線
雞肉金菇豬潤三哥酸辣湯底 $48

蒜泥白肉
蒜泥白肉 $ 23 (外賣自取加配優惠)
日漸縮水既白肉,薄郅透光,只能淺嘗。
凍檸水
凍檸水

2023-06-10
20 分鐘 (外賣自取)
2023-02-18 358 瀏覽
叫四餸米就否以用$30食一個一餸米加用半價食土匪雞翼。 叫左春卷, 我覺得春卷d蝦肉幾新鮮。不過土匪雞翼d 雞翼就真係愈黎愈細仔,迎年譚仔d野愈食愈縮水。 相對係大加價
2022-05-31 696 瀏覽
遇上肥貓星期日返工,咁我又可以行東薈城Outlet!Outlet!Shopping!Shopping!🤩🤩,到左lunch就同肥貓及同事食個Lunch!好耐無見又好耐無出去食,一個lunch既時間都唔夠🤭Lunch時間有無爭分奪秒,所以通常都係邊間唔使點等位就食邊間,咁岩譚仔三哥有位,就食譚仔啦😛土匪雞翼 - 每次必叫,連續叫左兩碟,雞翼面撒有孜然粉同黑之麻,食過番尋味😋(P.S.再香脆少少會更好)豆卜乍醬米線(酸辣中辣)- 試左啖湯底,即刻精神爽利,下次想試下挑戰下大辣豆卜牛肉米線(酸辣3小辣)- 牛肉又冧又滑,豆卜索哂汁,3小辣唔算太辣過橋米線(清湯)- 咩都有,簡直大滿足呀。(豬肉,牛肉,雞肉,腩肉,火腿,豬潤,牛肉,墨丸,魚蛋,乍醬,腐皮,豆卜,生菜,酸菜,芽菜,韭菜,竹笙)

過橋米線(清湯)- 咩都有,簡直大滿足呀。

2022-02-15 484 瀏覽
昨天分享過情人節午餐今天就來分享元宵節午餐,繼續發放甜蜜正能量希望大家也能嚐到苦中一點甜吧!上星期五車爸爸放補假沒特別事當然乖乖留家!至於車媽媽也決定跟從老細放假一天,午餐走到附近的譚仔三哥米線開餐,還未到情人節浪漫的三哥已推出了加辣之戀人辣得火熱套餐來應市,難得可以撐檯腳一於吃份加辣之戀人辣得火熱套餐啦!辣之戀人辣得火熱套餐$115隨餐送贈擦出愛火花卡2張,可惜兩小無猜「椒」古力要2月14日才有得送!頭盤有兩份這個是情竇初開青瓜,選上辣度比較輕的重慶口水汁,青瓜新鮮爽口吃下去脆卜卜好吃啊! 另一客是小鹿亂撞雲耳同樣選了重慶口水汁,雲耳口感爽滑加上口水汁是惹味的。小食是猜「情」尋土匪雞翼3隻,從來是三哥名物的土匪雞翼總是有吸引,皮香肉嫩又多汁真心讚。主菜名叫天作之合過橋米線為遷就車爸爸而點了清湯,大大碗兩份吃分甘同味*巧Sweet*。套餐本包Chill Sweet特飲2杯可選葡萄烏龍茶或鹹檸梳打,我倆一個怕甜一個怕凍所以最後選了走甜凍檸檬茶和熱奶茶算了!

2022-02-11
2021-09-20 633 瀏覽
史上最臭譚仔新湯 螺酸湯米線 最近譚仔出咗個新湯 今次呢個湯其實唔難想像 就係 大陸好出名 嘅螺螄粉啦 而家只係新出左一日 湯入面酸筍濃烈嘅臭味 已經喺譚仔鋪面彌漫 如果變成常設餐牌 過多幾星期 有幾臭可想而知.總結如果你想試新湯 你又唔鍾意酸筍?小編就唔建議你試啦 唔洗睇下面啦 (‼️但都要比like呀)(😅希望呢篇文幫到朋友仔 防伏啦).講番譚仔新湯 又好唔好食呢?⭐️螺酸湯米線$43👎🏻湯底方面 比較淡 唔算濃 冇螺粒酸豆角 酸味明顯 酸筍方面 冇咁臭 (但即使係咁都應該好多人覺臭)🤔辣度方面 可以自行選擇 👎🏻但譚仔差左個紅油 感覺辣得冇咁爽👌🏻海螺片正常🤔麻辣豬皮 係濃烈嘅嗅覺影響下 再加埋湯底浸住豬皮 所以麻辣味唔係太感覺到 值得一讚 豬皮冇毛 都彈牙 有4-5塊.如果同淘寶螺螄粉比較絕對係淘寶 螺螄粉比較好食我平時幾鍾意食螺螄粉 但就唔落酸筍因為煮完 真心成屋都好重味好臭🤦🏻‍♀️比全屋歧視相比之下 譚仔 湯淡 螺味唔重 少咗個紅油冇咁過癮完全輸比一包$1x 淘寶即食麵.⭐️總結唔食酸筍嘅你 唔建議點鐘意食螺螄粉嘅你 建議你自己煮鍾意食螺螄粉 但又唔鍾意咁濃味 唔想咁油 呢個湯就
總結如果你想試新湯 你又唔鍾意酸筍?
(😅希望呢篇文幫到朋友仔 防伏啦)
講番譚仔新湯 又好唔好食呢?
⭐️螺酸湯米線$43
👎🏻湯底方面 比較淡 唔算濃 冇螺粒
酸豆角 酸味明顯
酸筍方面 冇咁臭 (但即使係咁都應該好多人覺臭)
🤔辣度方面 可以自行選擇
環境:2.5/5
服務:2.5/5
抵食:2/5
2021-09-07 286 瀏覽
今晚唔想煮飯,行過譚仔三哥見到出左新款米線,所以就入去試一試佢。新款米線入面有龍蝦丸,酸菜同魚片,原本呢個餐跟既湯底係煳麻湯底,但今日我想食啲酸既野,所以就叫左普通酸辣湯底。估唔到酸辣湯底又同呢款米線幾搭,感覺好似去左食酸菜魚米線咁。酸菜酸酸甜甜,非常之開胃,同酸辣湯底十分夾。魚片冇骨,十分彈牙,龍蝦丸亦都唔錯。湯底方面,除左酸味之外,仲有少少辣,岩晒食唔到太辣但想食辣既朋友仔。另外叫左黎食譚仔必點既土匪雞翼,襯佢熱辣辣個陣食,真係一流架。

龍蝦丸魚片酸菜酸辣湯底米線

估唔到酸辣湯底又同呢款米線幾搭
,龍蝦丸亦都唔錯

土匪雞翼

2021-09-06
龍蝦丸魚片酸菜酸辣湯底米線
土匪雞翼
2021-05-08 539 瀏覽
晚市見一半入座率都冇,樓面又有10個員工,以為okay。點知等左25分鐘,仲要摧先肯上,真係唔掂,亦好明白點解咁少人。真心建議除非你時間多得滯,唔係嘅話真係唔好幫襯。

真心建議除非你時間多得滯,唔係嘅話真係唔好幫襯。

2021-03-16 522 瀏覽
疫情期間明明做外賣但係等候時間依然很長,阻住晒,希望佢可以請多啲廚師應付客人,叫一個普通餐等成個鐘,一早應該摺埋,咁嘅店啲嘢食好似鑲金咁,又唔同客人講等幾耐,導致啲人喺門口聚集容易傳染疾病
2021-03-16
50 分鐘 (外賣自取)
2020-08-31 1479 瀏覽
最近應該好多人都會叫外賣, 很懷念三哥米線,就用網上外賣平台叫了一個外賣。我家在東沖,最近的外賣店就是三哥米線東涌分店。我點了一個麻辣湯底--大辣的牛肉米線。 價錢44元,再加30元外賣費用。 麻辣湯底火喉十足, 因大辣的關係,所以麻痺到舌頭也沒有知覺呢。 牛肉非常軟熟,是新鮮牛肉片做的。 還有一些芽菜蔥做配菜, 配上麻辣湯底,非常惹味。外賣的好處,是自己可以另加一些配料,我就加了腐竹和玉豆。這個三哥米線麻辣牛肉米線令我非常滿意, 下次也會再光顧。

外賣自取
2020-06-12 931 瀏覽
呢排疫情嚴重於是同阿妹帶咗個譚仔外賣,分別帶咗最新出嘅譚仔撈薯粉同炸醬雞肉茄湯米線。外賣雖然份量少左啲但味道依然,而新出嘅撈薯粉又重口味咗啲,嗌咗小辣都好似仲辣咁辣可以改善下啲口味。
外賣送餐
2020-04-09 828 瀏覽
前幾日見到三哥出左新套餐 覺得幾抵食 試試嘍 叫左三鎹加皮蛋 第一口就食左皮蛋先 咬左一啖怪怪地 感覺得出同以前食過葛唔同 感覺應該係隔夜鎹 唔新鮮 今次唔死心 買左過橋 第一口食豬潤 點知豬潤係半熟有點失望 希望再改進下 其他都唔錯 番茄湯底好好味
有點失望 希望再改進下 其他都唔錯 番茄湯底好好味
外賣自取
2020-04-03 532 瀏覽
上年錯過了譚仔三哥的情人節套餐,今年一於捉小夫落去試椒夕相對二人套餐,套餐一共有五道菜仲有好浪漫的名字呢!首先飲品有夠薑男朋友和麻辣女朋友兩款,不過我倆都覺得辣的飲品有些古怪最後都係放棄了!但可以免費轉飲熱奶茶和凍檸茶這樣應該浪漫得安全些!兩款前菜分別有溫柔手帕青瓜及情竇初開雲耳,兩款都微辣惹味好開胃呢。 主菜有煙靱前面過橋米線一碗有齊晒多樣餸菜兩份食啱啱好。另外還有個小食羅曼蒂克土匪雞翼,感覺好似海盜一樣但又有些浪漫搞到我精神好錯亂!其實食呢個餐最重要就係個甜品5少辣朱古力,一人一粒唔使爭食落去味道麻麻辣辣,而且朱古力味都幾香好過癮呢!如果下年都仲有嘅話我諗我都會再嚟食嘅哈哈哈......

主菜有煙靱前面過橋米線一碗有齊晒多樣餸菜兩份食啱啱好。

2020-03-14
2020-03-12 461 瀏覽
疫情未退心情少不了受損!這陣子不是减肥的好時候,那放任少許嘴巴讓自己快樂點吧!所以在家附近的譚仔三哥米線亦變得好重要哈哈........... 少喝甜飲的我被這杯點米線加$10便可享用的葡萄烏龍茶吸引著!喝下帶幽幽的烏龍茶味亦富葡萄的香甜挺清甜不錯耶! 我們選了兩款餐前小食先有不合我的口水汁雜菌,口水汁都夠香辣配索味的雜菌頗能刺激味蕾,作為開胃小食合晒老婆大人! 另一份小食選了蒜泥白肉,其實三哥的出品真好過不少菜館的出品,耐不耐我也會來吃一次的。 點了過橋米線跟老婆大人共同分享!貪其一碗有齊豬肉、火腿、魚蛋、腐皮、韭菜、牛肉、牛丸、墨丸、芽菜、豆卜、竹笙、雞肉、腩肉、豬膶、生菜,另外還有酸菜和乍醬等夠豐富嘛!

2020-02-07
2020-02-05 357 瀏覽
過橋米線番茄大辣🍅🌶以前一直食麻辣口味🌶自從上次同朋友食完番茄口味🍅之後就愛上😍不過東涌呢間分店既中辣同大辣🌶係差唔多既米線份量比以前少左一點😔土匪雞翼🍗水準依舊 外皮脆卜卜 內裡肉嫩最推介 竹笙 炸醬 雞肉🐥逸東村呢間餐廳 應該係僅次於麥當勞非常受歡迎星期六日 有時仲要等位😆不過最近傳染病肆虐 就比較冷清 不過佢地原本平時將筷子放喺枱上面現在改為店員分配👍👍👍更放心使用 唔驚比其他客人掂過 😝
過橋米線番茄大辣🍅🌶

不過佢地原本平時將筷子放喺枱上面
現在改為店員分配👍👍👍

更放心使用 唔驚比其他客人掂過 😝
2019-10-10 590 瀏覽
譚仔米線真係成日都會去食.....平靚正幾乎可以講得出所有佢嘅優點....三個送,50幾文...大碗喺香港真係,唔再容易搵得到.....雖然差唔多60文已經係好多人嗻,一小時工資... 但無論點講佢都係抵食嘅...真係大份嘅男人都食得飽...另一個胡辣湯底一流...忍唔住又寫下食評..... 唔知有冇人發覺如果你叫一個餸炸醬,非常之咁大碗。兩三個菜嘅話…碗炸醬,少一半有多喇……有無知的人可以解答下我標準
譚仔米線真係成日都會去食