2017-01-13 512 瀏覽
說起九龍城,老饗們的總會提及泰國菜。但九龍城美食處處,正斗的何止於此? 從網上得知九龍城早前新開了一家專吃蠔的餐廳,下班後專程來嚐鮮。成世人最怕腥味,對大部份的魚類敬而遠之,有少少腥味都受不了。有些人說蠔腥,我卻對蠔情有獨鐘,非常喜愛蠔的那種鮮味。蠔門宴提供多款生蠔選擇,包括產自日本、澳洲、荷蘭、愛爾蘭、蘇格蘭和南非等地的生蠔。生蠔吧上同時展示著各款生蠔,肥美的模樣令人食指大動。可惜當天身體狀況不佳,未能品嚐生蠔,只能點選熟食。原隻大虎蝦沙律長過筷子的大蝦啖啖肉,肉質結實又鮮甜。雜菜新鮮,配上BB 蛋黃沙律醬,一流!牛油煎帶子配三文魚子精緻的賣相一上桌已先聲奪人,煎得金黃的珍寶帶子上放滿晶瑩鮮艷的三文魚子,再灑上少少蔥花點綴,視覺上非常吸引。切開帶子,內裡被緊鎖的肉汁垂涎欲滴。呈半生熟的帶子,肉質充滿彈性,味道非常鮮甜,跟上面鮮甜的卜卜脆三文魚子一起吃,感覺很豐盛。西式蠔湯這蠔湯超級美味,各位來到必需要點! 以鮮甜味美的日本江田島打成的蠔湯,料想必是用上了數目不少的蠔才製作得出。蠔湯中包含了一隻江田島蠔,味道相當鮮甜。咬下一口細嚼,細膩的蠔香徘徊口腔,餘韻無窮。燒牛小排薄切上桌的牛小排

原隻大虎蝦沙律
原隻大虎蝦沙律
牛油煎帶子配三文魚子
牛油煎帶子配三文魚子
燒牛小排
薄切上桌的牛小排,外層燒得焦香,內裡肉汁被緊鎖,肉的色澤呈緋紅。牛小排的肉質很嫩,牛肉味很香,脂肪位香味更濃郁。
江田島蠔飯
蠔飯上躺著兩隻肥美飽滿的江田島蠔,原汁原味的蠔上灑了點芝麻和蔥花,蠔肉嫩滑可口,蠔味濃郁鮮味。米飯採用珍珠米,飯的調味較淡口,配上味道濃郁的蠔來吃正好,不會給飯的味道搶去風頭。
江田島蠔烏冬
同樣地有兩隻江田島蠔,同樣地肥美鮮嫩可口。麵底用上了讚崎烏冬,很滑很彈牙!
江田島蠔烏冬
鮮嫩可口的蠔食極都不夠,回家後一直念念不忘,繞樑多日。強烈推介江田島蠔,必吃!
2016-12-13
  • 江田島蠔
  • 西式蠔湯
來到生日月,小妹已經展開馬拉松式飯局,多謝友人的厚愛。今次特別帶我到九龍城的蠔門宴,可以一試日本直送新鮮生蠔。店鋪裝修下過一番工夫,蠔吧設計精緻,擺放不同產地的生蠔,即叫即開,十分新鮮!此外,店內備有多款美酒,完全迎合不同人士的口味。而且店員十分親切,主動介紹生蠔品種,如果有任何問題不妨參考店員的意見。最驚喜是只要點用任何酒類,生蠔就可以享有7折優惠,十分超值!個人比較喜歡蘋果酒,味道香甜,容易入口,很適合女生喝。小妹分別點了小町2L和法國綠寶石,賣相十分吸引 。小町2L十分大隻,足足有手掌般大, 相當肥美,新鮮指數滿分,海水味濃厚令人再三回味十足。而法國綠寶石相對細隻少少,不過鮮甜指數更勝小町2L,鮮甜的味道令人一試難忘,有淡淡清香餘韻。除了生蠔外,餐廳還有不少前菜、刺身、小食及生蠔飯,小妹點了燒牛小扒,火候控制一流,半生熟的口感最理想。牛味香濃,肉質嫩滑不粗糙,油脂的香味令人食指大動。最後,小妹點了蠔飯,感覺一般,沒有即開生蠔的鮮甜,飯味未算十分突出,感覺有點兒淡。整體生蠔水準滿分,一邊食蠔一邊飲酒,感覺好幸福感動。
來到生日月,小妹已經展開馬拉松式飯局,多謝友人的厚愛。
今次特別帶我到九龍城的蠔門宴,可以一試日本直送新鮮生蠔。
店鋪裝修下過一番工夫,蠔吧設計精緻,
擺放不同產地的生蠔,即叫即開,十分新鮮!
此外,店內備有多款美酒,完全迎合不同人士的口味。
而且店員十分親切,主動介紹生蠔品種,
如果有任何問題不妨參考店員的意見。
個人比較喜歡蘋果酒,味道香甜,容易入口,很適合女生喝。

小妹分別點了小町2L和法國綠寶石,
賣相十分吸引 。小町2L十分大隻,足足有手掌般大,
相當肥美,新鮮指數滿分,海水味濃厚令人再三回味十足。
而法國綠寶石相對細隻少少,不過鮮甜指數更勝小町2L,
鮮甜的味道令人一試難忘,有淡淡清香餘韻。

除了生蠔外,餐廳還有不少前菜、刺身、小食及生蠔飯,

小妹點了燒牛小扒,火候控制一流,半生熟的口感最理想。

牛味香濃,肉質嫩滑不粗糙,油脂的香味令人食指大動。
最後,小妹點了蠔飯,感覺一般,
沒有即開生蠔的鮮甜,

飯味未算十分突出,感覺有點兒淡。

整體生蠔水準滿分,一邊食蠔一邊飲酒,感覺好幸福感動。
2016-12-08
生日
  • 法國綠寶石
  • 燒牛小扒
I went to a oyster bar called "Oyster paradise"(蠔門宴) where located in 72,South wall road,kowloon city.(九龍城城南道72號).This oyster bar provides various oysters arcoss the globe.-French oysters(such as Spéciales de La Reine ,Gillardeau,French pinky)-Japanese oysters-Commonly found Australian coffin bay,somkey bay-Irish rock-Scottish rock-Imperial oyster from Netherland-South Africa oysterThere are chefs in charge of the oyster bar to control the quality standardApart from savoring fresh raw oysters,cu

-Japanese oysters

-Irish rock
-Scottish rock
-South Africa oyster

Apart from savoring fresh raw oysters,customers can order these oysters cooking either grilling or steaming methods according to their preferences.

I ordered "grilled french Gillardeau(N2)"(燒法國占拉度蠔)HKD $136 (HKD$68/pcs)
Gillardeau is always one of my favourite oysters as it is soooo sweet,plump & chewy, leaving a refreshing taste of hazel on the palate.

"Deep fired Hiroshima oyster"(吉列廣島蠔) HKD$68/4 pcs
The oysters deep fry to golden brown which are crispy on the outside yet luscious,succulent on the inside.Super delicious!!

"Etajima oyster rice"(江田島蠔飯) HKD$48 +HKD$5 for extra seaweeds(加紫菜)
The Japanese pearl rices(珍珠米) stir fry with oyster sauce with Etajima oysters on top & crispy seaweed at the bottom.

I ordered extre seaweeds to wrap the rice into Temaki / hand roll.Yummmm.

Large portion of rice can be shared by two people.

Stir fried garlic beef(蒜片牛柳粒) HKD$88
The beef cubes are just cooked with nice pink color at the center.They are very juicy & tender.It is so good to pair up with crispy,flaky dried sliced garlic.

There are craft beers from both England & Germany selling in quite affortable prices.

I chose a stout ''Ayinger celebrater'' 330ml HKD$68 from Germany
Cascading layers of malt complexity give this amazing strong lager a deep richness

With flavours of roasted malt,toffee & spices

Full body,long aromatic finish.

Waiters are extremely helpful.
This restaurant is very suitable for love birds with such tranquil environment decorated with wooden,stoney materials in beige,white colour tones.
  • "Deep fired Hiroshima oyster"(吉列廣島蠔)
  • ''Stir fried garlic beef''(蒜片牛柳粒)
2016-12-30 562 瀏覽
我家男人最愛吃生蠔,今個月慶祝日又再吃蠔了~九龍城以前出名食泰國菜,近幾年卻開了不少不同類型的新餐廳..今次光顧這家則以蠔作主打,店名大玩食字,名為"蠔門宴"。是晚我們當然主打食蠔,原來只要點任何一支/杯酒,就可以7折價錢享用生蠔,抵到不得了。侍應先為我們送上前菜,生椰菜,青瓜,甘荀,蘿蔔,配麵豉醬吃,日本的吃法吧!男人選了這支啤酒,他說很香的麥味...下冊一百字我不懂喝所以忘了我們選了兩款法國蠔,兩款日本蠔,日本生蠔比較少見,是必試的~味道由淡至濃法國特級女皇 $78/1海水味濃,口感爽脆,餘韻十足~小町 2L $78/1非常之大隻,是海水味最重的一款,相對較咸,口感飽滿且十分爽脆!江田蠔 $48/1是4款中最濃味一款,海水味質鮮甜味在口中互相衝擊著,口感較creamy,叫人一試難忘!江田島蠔飯 $48還以為很小一碗,點了兩碗十分後悔,二人一碗已經很足夠了!蠔肥美也鮮,就是飯的調味很淡。燒牛小排 $138燒得好香口,外層微脆,油份重且香,入口半溶之餘牛味亦濃,必吃最後食埋甜品,滿足的一餐!
我家男人最愛吃生蠔,今個月慶祝日又再吃蠔了~
味道由淡至濃

法國特級女皇 $78/1
海水味濃,口感爽脆,餘韻十足~
小町 2L $78/1

江田蠔 $48/1
江田島蠔飯 $48
燒牛小排 $138
最後食埋甜品,滿足的一餐!

2016-12-24 422 瀏覽
(蠔門宴)自從開始食蠔之後,就不時留意不同有質素蠔供應的餐廳。今晚俾我搵到一間位於九龍城主打廣島蠔的餐廳。餐廳內部同外邊繁喧嘅九龍城真係兩係截然不同嘅氛圍,非常寧靜輕鬆。話不多說,侍應為我地介紹左幾款黎自法國同廣島嘅蠔。先講講法國來的La Reine (fr):有淡淡的煙薰味,海水味相對較淡,接住係Sentinelles (fr):特別之處係佢甜味高,較爽口,非常回味。接住就試廣島蠔Lwakaki (JP):海水味最重,較咸,蠔身較細小,順便一提佢嘅殼好靚(haha)。最後係Komachi 2L(JP):係體型最大最飽滿嘅蠔,爽滑口感,啖啖肉很有滿足感,海水味中傭,口感十足接住就叫左一個金門什錦刺身:一句到尾就是鮮!特別係帶子非常鮮甜,劍魚腩充滿魚油香。說到串燒must have item 就一定係雞泡干,燒汁味剛好而且非常鬆脆,大愛。最後叫左個江田島蠔飯做一個完美嘅結尾, 珍珠飯煮好後用特別調製嘅蠔汁略炒至香,食落有淡淡嘅蠔油味,但更多嘅層次,帶甜味,米飯軟硬度不錯,值得一試。
(蠔門宴)
2016-12-21 105 瀏覽
自從機場搬離九龍城之後, 九龍城己少了很多往日後繁榮及煩囂, 反而我在機場搬離之後, 很喜歡去九龍城搵食, 因為常常會有意想不到的惊喜, 昨晚在”蠔門宴”又再驗証我的睇法。舖面細細, 入到去裡面, 侍應即刻幫你端上一杯熱騰騰的綠茶, 悠悠的茶香, 再加上輕柔的音樂, 哇, 整日工作後的疲累頓時消散, 很想在這裡多座一陣, 環境令人很relax. 間舖頭話明是蠔門宴就當然不少得品嚐蠔啦, 我們點了江田島蠔, 這款蠔不大, 但肉厚, D汁有少少淡淡的海水咸味, 連埋蠔汁送入口, 非常鮮甜, 除咗蠔, 這間舖還有很多款魚生及日式串燒, 串燒最能夠睇到師傅的用心及水準, 好彩, 我們今晚所有燒物, 樣樣都很好食, 食得出師傅的用心, 首先是黑毛豬串燒, 豬肉甘香, 好似返番細個嗰時食豬肉的香味, 總覺得小時候食D肉類都比現今的食物好食得多, 可能嗰時的家畜沒有喂侍咁多添加劑, 全部都是自然味道, 而家在這間蠔門宴就食到了,黑毛豬加少少粗壏, 已經帶出豬肉原汁原味的香味. 更值得贊的, 是燒油甘魚, 魚皮燒到松脆, 但不會燶, 這點非常考師傅手勢, 烤到魚油都出曬來, 哇! 食啖魚, 魚油連魚肉
更值得贊的, 是燒油甘魚, 魚皮燒到松脆, 但不會燶, 這點非常考師傅手勢, 烤到魚油都出曬來, 哇! 食啖魚, 魚油連魚肉的香味可以在口中環繞, 齒頬留香, 非常好食!
主打蠔的餐廳, 我們咁係要食其他蠔的食物啦, 叫了焗蠔飯, 蠔烏冬, D蠔都是非常新鮮肥美的, 燒物更是更勝一籌,座在這裡飲酒聊天,這裡真是一個好去處。
九龍城一個自成一角的地段,可謂成了美食的天堂,幾本上在這裡走兩步就會找到一間食肆,而且食肆種類繁多。平時經常來吃泰菜,今回就攪攪新意思,找來一間專食蠔的日本餐廳。聽名就知來頭不少,【蠔門宴】的蠔出名新鮮直送,之前有同事食過都對其讚口不絕。門口有磈牌就已經說明他們的蠔每天由廣島直送到此。一於入內一探虛實。進入餐廳,先是給豪華有格調的裝潢所震驚,餐廳主調以黑白為主,給人一種高雅的感覺。深入餐廳,一個曲尺形的Bar枱,成為餐廳的主調。師傅就在這Bar枱後為客人準備生蠔的啦。枱上放有當日有提供的生蠔種類,客人可以一覽無遺。還有大量不同種類的Sake!我觀覽完一輪就乖乖坐回座回,否則對面位男神大人就要開火的啦。職員見我們一就坐,就端上一碟前菜,是新鮮青瓜、蘿白和紅蘿白條,配上甜甜鹹鹹的醬汁。這個我反倒是不太有興趣,直接就看看蠔是怎樣叫的,歸根究底,今次我是為了食蠔而來呢。原來這裡點酒精類飲品,生蠔可以七折享用。雖然當晚說好了要練車啦,但七折的吸引力是不能講笑呢。Samuel Smith Organic Cider 355ml $58立即點來一支產自英國的手工啤,由有機蘋果釀製而成,色澤金黃,醇香

枱上放有當日有提供的生蠔種類,客人可以一覽無遺。
還有大量不同種類的Sake!
前菜

立即點來一支產自英國的手工啤,由有機蘋果釀製而成,色澤金黃,醇香的蘋果味在口腔中散發,甜度我覺得是比較高,應該比較適合女仕。
之後就要點生蠔,生蠔還是要在食濃味食物前食用最好,所以通常食完生蠔才會食主食。
廣島Etajima;廣島Komachi 2L
我們分別點了兩款日本的生蠔,平時經常食法國的生蠔,日本的還是頭一回食。問過店員的意見之後,我們決定點鹽份較重的江田島和小町。平時我也是比較偏好鹽份較重的Gillardeau。
廣島Etajima
江田島雖然細細隻,但肉質厚實,蠔邊爽脆,入口甘香清甜,淡淡的海水味在口中散發,餘韻十足。
廣島Komachi 2L
小町寫著2L ,2L是代表它的size比較大隻。每隻都有我手掌大,有夠誇張。平時我怕食太大隻的生蠔,但這類的小町雖然大隻,一點都不令人失望。整隻生蠔都好爽脆,入口爽甜,因為師傅已經為客人拆開了肉和殻,所以就算是大隻,食的時候好放便。它帶有少少的礦物品,肉質口感肥腴,是為上品。
刺身
之後點了兩款刺身,不得不提wasabi是鮮磨的啦,平時只有高級餐廳會用上即磨的wasabi。
牡丹蝦$78

大大隻的牡丹蝦,是為海中的極品,經常出現在高級的料理店。蝦身有我手掌長,肉質非常的鮮甜!口感綿軟中帶彈性,甜美的口感在口齒間逐漸散開。 除了蝦肉本身的緊實鮮甜,頭的部分更是整隻蝦的精華所在,大量的蝦膏在蝦頭中,入口甘香!
三文魚
三文魚$48

四片非常厚切的三文魚,其紋理清徹有序,肥美的魚身泛著油光。入口肥腴甜美,魚油的甘甜在口中久久未有散去。
燒牛小排$138

真的不是蓋的,有夠吸引,上枱的一刻就聞到惹味的牛肉香,燒過的焦香更是令人垂涎慾滴。牛小排切成薄片,外表燒到有少少焦,但裡面的肉質還是呈現吸引的粉紅色。肉汁完全保留在牛肉中,放入口中牛味甚濃,口感嫩滑,惹人一口一口就把它消滅掉。
燒池魚
燒池魚$68

平時就愛吃燒魚。池魚是亮皮魚的一種,最適合用來燒,魚皮燒完香脆可口。這條池魚燒得剛剛好,燒到外皮焦啡,但魚肉還是保持鮮嫩的呢,而且調味都做得好出色,有少少鹽在面點,完全不用另外加醬汁。
江田島蠔飯 $48

這個蠔飯用上蠔的醬汁去煮,所以每粒飯都呈動人的金黃色,連著兩隻蠔放在兩片大大的紫菜上面。它用上了比較靚的紫菜,紫菜比較厚身,就算有飯在上面也不會稔身。
江田島蠔飯
因為用上蠔醬汁一起煮飯,每粒飯都有淡淡的蠔味,喜歡食蠔的朋友大愛。上面的兩隻熟蠔配上芽蔥芝麻更是可口。

餐牌上還有其他日式食物,看似都十分吸引。
除了食物,還有大量的酒類飲品,好酒之人都不會失望。
總括今次的體驗,我本身是個愛食蠔的人,平時經常食Gillardeau、Belon 女伯爵等,今次第一次食日本的生蠔,發現原來日本的生蠔也是不錯的呢,而且這裡標榜生蠔都是由廣島新鮮直送,今回試過果然不同凡響,應該不久將來要番戟。
2016-12-16
廣島Etajima;廣島Komachi 2L
廣島Etajima
刺身
三文魚
燒池魚
2016-12-16 335 瀏覽
九龍城搵食夜,行下行下行左去城南道。附近無咩食店,想返轉頭之際,見到有間幾Fancy的餐廳,叫蠔門宴。愛蠔一族的目光當然被「蠔」字吸引住,原來佢地係主打用蠔做食材的食品:生蠔、燒蠔、焗蠔、醃蠔、炸蠔、蠔湯、蠔飯等等。可能係新開張(我估係新開張?常常蒲九龍城的我之前都無見過)的關係,店內有兩大promotion。訂位會送一隻焗生蠔,頗吸引,可惜我地享用唔到。另一promotion更吸引的是,只需配一杯酒,所有生蠔7折。酒精飲品選擇都不少,但識飲當然飲白酒。7折的生蠔令我地食慾大增啊!生蠔的種類天天不同,但整體選擇叫做好豐富,比我想像中更多。澳洲、愛爾蘭蠔當然是基本要有的。但估唔到佢地主打法國蠔,有滿滿的一頁,絕對是我杯茶,馬上點了兩隻。有少少驚喜的是,Menu上有唔少日本生蠔。從來無諗過日本都有甘多品種的生蠔,抱住一試的心態又點了兩隻。生蠔上碟好有睇頭,滿滿的冰盛上。蠔肉乾淨無蠔殼,帶子位已經起好肉,蠔肉完整無損。冰面會插上小旗,標示各款生蠔,等大家食的時候唔會亂次序,十分貼心。連醬汁方面都十分有誠意,除左傳統的Cocktail海鮮醬,仲有一款酸酸的紅醋供選擇。小小的細節,看得出對食物的
生蠔上碟好有睇頭,滿滿的冰盛上。蠔肉乾淨無蠔殼,帶子位已經起好肉,蠔肉完整無損。冰面會插上小旗,標示各款生蠔,等大家食的時候唔會亂次序,十分貼心。連醬汁方面都十分有誠意,除左傳統的Cocktail海鮮醬,仲有一款酸酸的紅醋供選擇。小小的細節,看得出對食物的尊重,令我地未食已經有甚高評價。
一食果然沒有失望。第一款的日本蠔Etajima,比較基本,味道、質感、size都較平均。但原來日本生蠔都可以甘鮮甜已經令我眼界一開。
再來一隻Komachi,size係加加大,上碟真係有成隻手掌甘大,十分有睇頭。大大隻的Komachi,唔會因為大就失去鮮味,相近的味道,但質地較滑身入口較creamy。
Gillardeau一向是蠔王,都係我的最愛,水準當然有返甘上下。但法國蠔當中,令我驚喜的是La Reine。第一次試食呢款蠔,每方面都是驚喜。Size是大的,蠔身飽滿有亮澤。入口爽口,少少脆有咬口。海水味同鮮味都十分濃郁,最驚喜的是餘韻,after taste可以維持至我地食下一道菜!
睇過Menu,除左生蠔,另一樣想試就是炸蠔。炸蠔同樣地出色,蠔肉十分飽滿,鮮香無腥味。而炸粉亦沾得十分均勻,整個是脆脆的金黃色。
比較特別的係,佢地用的炸粉係細細的,脆皮同蠔肉中間無空氣位,令到整件蠔件更Rich更豐富。

除左主打蠔以外,Menu內都有不少刺身燒物。同樣都屬誠意之作,但驚喜就無蠔宴甘多。當中牛舌的印象比較令人深刻。
飽餐過後,回想起「蠔門宴」三個字頗為熟悉。再仔細想想,原來呢間食店在FB落了不少廣告,我仲like左添!一直打算搵機會一試,點知無心之下就食到了!食物質素高,無令我失望,實物比FB圖片更引人入勝。
2016-12-15
  • 吉列廣島蠔
  • 各款生蠔
2016-12-16 155 瀏覽
前菜江田島($48)、廣島($58)生蠔黎到食蠔既餐廳點可以唔食生蠔喎😎,司令試左當日推介既兩款日本蠔,江田島蠔海水味比較大,司令比較喜歡廣島蠔,鮮甜度十足😼。-日式蠔湯($40)食完生蠔想暖暖胃,叫左份蠔湯飲😋,唔會太鹹又有蠔味,裡面仲有兩隻大大隻既蠔,好抵飲喎!-江田島蠔飯($48)索性食埋蠔飯,個飯調味都比較輕口,食落好小清新😂,同樣地都係有兩隻蠔係面,用紫菜卷住黎食,配埋串燒食就岩曬。

江田島($48)、廣島($58)生蠔
日式蠔湯($40)
江田島蠔飯($48)
2016-12-15 73 瀏覽
適馮紀念日,就要蠔食慶祝下位於九龍城嘅蠔門宴係倆個鋪位打通,所以坐位相當闊,舒適。餐廳以藍燈佈置滿載氣氛。餐單看似中式,但餐廳係主打做日本,法國生蠔同一D日式料理仲有而家做緊promo,凡惠顧任何酒類飲品,所有生蠔即獲7折優惠真係好掋娜慕爾白公主啤酒,介紹寫係以大麥,小麥芽,橙皮同香菜讓製,雖然唔太飲得出橙味,但真係好香麥味,醇,飲落舒服。主角上場,餐廳亦尊業咁將蠔嘅種類分好由淡至濃,順時方向咁食住去,而今日我發版點在4種有日本的江田島蠔,小町(2L),法國的特級女皇,綠寶石。4種都令我好滿意,江田的鮮甜,唔太大,入口後仲有好重的餘韻。法國女皇鮮味+分,肉質爽,令我深覺難忘。但最留我心的係小町2L無論海水味,鮮甜味都濃厚,口感爽脆,飽滿,而且餘韻真係食完唔捨得浪口仲有燒牛小排,雖然偏咸,但牛味重送酒一流江田島蠔飯,如果在飯加重調味,會覺更佳
適馮紀念日,就要蠔食慶祝下
餐單看似中式,但餐廳係主打做日本,法國生蠔同一D日式料理
真係好掋
仲有燒牛小排,雖然偏咸,但牛味重送酒一流
江田島蠔飯,如果在飯加重調味,會覺更佳
2016-12-08 119 瀏覽
生蠔新鮮已鮮到不能形容、刺身尤其牡丹蝦加白酒更鮮甜到不能忘懷、24 個月的西班牙火腿加甜蜜瓜令我每次到來都叫兩碟,今次新推出的煎䳘肝更不得了,煎得剛好外脆內不太生,有口感不油膩而略帶咸味加埋蘋果粒與黑醋簡直perfect match,一試難忘⋯⋯
2016-12-08
  • 各款生蠔,煎䳘肝,西班牙火腿,刺身,厚牛舌
2016-12-07 116 瀏覽
今日一個人去食蠔。江田島蠔飯。蠔味鮮甜濃郁,入口無腥味不會有沙,蠔肚爽口滋味。飯粒乾身賣相吸引,飯粒咸香伴蠔非常豐富。甜薯。我最愛日本燒蕃薯,香甜薯香豐富,薯味突出清香。豆腐雪糕。香甜雪糕豆腐味濃郁,入口幼滑,淡淡豆腐香。
今日一個人去食蠔。
江田島蠔飯。
甜薯。
我最愛日本燒蕃薯,香甜薯香豐富,薯味突出清香。
豆腐雪糕。
香甜雪糕豆腐味濃郁,入口幼滑,淡淡豆腐香。
2016-11-18 827 瀏覽
今次嚟到蠔門宴搵食! 拍拖紀念日~又有藉口搵啲特別嘢食~近來喺Openrice 見到蠔門宴好評如雲~雖然九龍城好遠但儘管試吓啦!一入門口就見到一堆蠔殼~I am ready~生蠔每日入貨不同所以會在餐牌上以紅點表示當日有的種類~Like Facebook 仲有折~前菜有生菜、青瓜、紅蘿蔔同白蘿蔔~本來以為係醃漬食品~但原來全部都係新鮮蔬菜!可以選擇點特製味噌醬~唔會太鹹~不過即使食蔬菜原味亦非常可口!廣島Komachi 2L ($55)非常非常大!果然係2L size!海水味達5星~所以一入口非常鹹~不過鮮味亦達最高級!而且帶有甜味~實在令人回味!金門什錦刺身 ($198)吞拿魚:吞拿魚一向比較軟身~而且香港食到的普遍冇咩鮮味~慶幸這裡的是新鮮好吃的一群!三文魚:好厚好厚好厚!香港人一向喜歡三文魚多過吞拿魚~因為油脂較多~食落口感豐富!甜蝦:其實對甜蝦本身亳無期待~但超級驚喜!!!從未喺香港食過咁鮮味咁彈牙嘅甜蝦!無敵的驚喜!帶子:賣飛佛!鮮甜~食得出係新鮮貨色~同平時冰鮮的口感完全不同~劍魚腩:以前成日叫佢肥豬肉~比較軟身但油脂爆發!口腔留有餘韻~油甘魚:色澤分明~咬下去有回彈感~可
今次嚟到蠔門宴搵食!
拍拖紀念日~又有藉口搵啲特別嘢食~
近來喺Openrice 見到蠔門宴好評如雲~
雖然九龍城好遠但儘管試吓啦!
一入門口就見到一堆蠔殼~
I am ready~生蠔
每日入貨不同所以會在餐牌上以紅點表示當日有的種類~
Like Facebook 仲有折~
前菜
有生菜、青瓜、紅蘿蔔同白蘿蔔~
本來以為係醃漬食品~但原來全部都係新鮮蔬菜!
可以選擇點特製味噌醬~唔會太鹹~
不過即使食蔬菜原味亦非常可口!
前菜
廣島Komachi 2L ($55)
非常非常大!果然係2L size!
海水味達5星~所以一入口非常鹹~
不過鮮味亦達最高級!
而且帶有甜味~實在令人回味!
廣島Komachi  2L
金門什錦刺身 ($198)
油甘魚:色澤分明~咬下去有回彈感~可見其新鮮度~
金門什錦刺身
西式蠔湯 ($46)
餐廳有2款湯類~分別為西式同日式~
日式應該都係味噌清湯~
所以我哋揀咗西式蠔湯!
濃湯果然冇令我哋失望!
濃厚的蠔味加上忌廉幼滑~而且湯內仲有一大隻蠔!!
雖然有點貴但絕對值得一試!
西式蠔湯
法國L'emeraude ($82)
因為想試一下淡海水味嘅生蠔~所以揀咗呢個法國綠寶石~
Size比小町細好多~不過礦物味濃~
食完仲有陣陣餘韻!
法國L'emeraude
燒極上牛舌 ($78)
每次去食日本料理~其實我都忍不住會叫牛舌~
呢度嘅牛舌燒得比較耐~所以深色一點~
切法都算厚~咬落去juicy!不錯!
燒極上牛舌
燒大元貝 ($96)
以黑椒、䓤來調味~貝殻經過鐵板加熱~
滲出陣陣香味~
元貝肉是2款不同的~一隻是白色~一隻是偏橙~
2隻都爽口~新鮮貨色!
略嫌黑椒味偏重~少少蓋過本身鮮味
燒大元貝
餐廳保存新鮮食物良好~生蠔、刺身的鮮味完全呈現於口中!而且蠔湯令人回味無窮~
非常值得「蠔」氣地再次到訪!
2016-10-28
紀念日
廣島Komachi  2L
金門什錦刺身
法國L'emeraude
燒極上牛舌
2016-11-06 677 瀏覽
住係九龍城有多好, 同住係附近既朋友仔按完腳仔後比我地發現開左間新野, 仲要係食蠔同有刺身食tim, 同區無幾多間有得食蠔既餐廳, 胃食既我地緊係諗都唔洗諗就衝左入去啦~~以同區黎講呢度算數一數二豪裝呀! 餐廳坐位並不多, 太約只有三四十個, 所以位與位之間非常有空間感, 無論同女朋友黎食飯定三五知己黎眾下舊吹下水都係唔錯既選擇~~餐廳以工字形格局, 中間位置就是師傅開蠔既地方,全開放式既設計, 所以可以欣賞到師傅開蠔既英姿, 旁邊亦擺放左不同種類既蠔係度, 據師傅說, 佢地開蠔既方法不是坊間那種, 浸過冰水從蠔既底部開, 佢地係採用日本傳統既開蠔方法, 不用浸冰水, 所以d蠔係特別鮮甜同可以完全保留海水既味道!! 呢度既蠔選擇也不少, 除一般法國或澳洲等地既蠔外, 原來呢度係主打廣島蠔的, 老闆話日本既蠔都唔錯, 建議我地可以點來試試~~大吟釀清酒     HK$320一直都唔太喜歡飲清酒既我, 見朋友ORDER左就試少少啦~~ 嘩! 我竟然入到口喎......              一般清酒都比較濃烈, 但呢隻清酒個味比較淡, 所以我覺得幾啱女仔飲, 而且用黎盛載清酒既器皿都好
大吟釀清酒     HK$320
              一般清酒都比較濃烈, 但呢隻清酒個味比較淡, 所以我覺得幾啱女仔飲, 而且用黎盛載清酒既器皿都好別緻, 非常吸睛呀~~
生蠔
廣島小町  Komachi    2L    HK$78隻
French La Reine     HK$78隻
French KYS Marine    HK$68隻
黎自日本既廣島小町 Komachi 2L, 非常之豐滿大隻, 而且海水味濃, 口感好爽好滑同非常Juicy

黎自法國既特級女皇 French La Reine, 都非常肥美結實的, 海水味好重, 所以有點偏咸, 餘韻相對較濃, 非常Creamy

同樣黎自法國既 French KYS Marine , 雖然 size比其他個兩款蠔細,  但都算厚身, 淡淡海水味, 非常之鮮甜
廣島蠔
江田島  Etajima   HK$48隻
黎自日本既江田島 Etajima , 一般蠔既大細, 海水味濃, 而且超級鮮甜, 以鮮甜取勝~~

蠔門什錦刺身
蠔門什錦刺身    HK$318
呢盤蠔門什錦刺身都好有份量呀!! 有牡丹蝦,帶子, 三文魚腩, 吞拿魚, 油甘魚, 劍魚腩, 北寄貝, 八瓜魚同海草~~
             每樣好非常非常之新鮮, 我特別鍾意食劍魚腩, 魚味非常突出, 魚油飽滿, 肉質爽滑, 口感超正!! 另一被點名既就係帶子, 又大粒, 鮮味無窮, 好滑,  勁想食多幾片呀~~

牛舌
牛舌                HK$38串
串燒我必點牛舌的, 呢度既牛舌燒後仍然好Juicy同好爽~~正~
西班牙火腿
西班牙火腿     HK$68
因為好耐無食過, 見到呢度竟然有, 就order黎試下啦~~ 雖然無主力做西餐既餐廳甘好食, 但都叫不過不失, 而且勝在價錢真係好大眾化, 不妨一試呀~~
燒雞泡魚乾
燒雞泡魚乾     HK$48
燒到勁香脆又煙煙韌韌, 唔洗講當然配酒飲就一流呀~~

今晚簡直太滿足啦~ 一定會再黎食呀!!
生蠔
廣島蠔
蠔門什錦刺身
牛舌
西班牙火腿
燒雞泡魚乾
2016-11-03 245 瀏覽
今晚同位朋友補祝返生日,佢本身好喜愛食蠔,所以特意搵左依間專門食蠔既餐廳同佢慶祝生日環境寧靜清憂,店鋪唔算大,但餐廳播放既音樂令人好舒適咁食飯,好似無左煩惱咁生蠔種類都幾多,有日本、多國品種,每日只會有某幾款品種有返貨,餐廳推廣緊叫任何白、紅酒一支/杯同讚好專頁就會所有生蠔有半價優惠,當然我地都唔執輸叫左五款生蠔,隻隻都好新鮮同高質素<<法國綠寶石>> 店員話依款係新返貨,最特別係生蠔裙邊係綠色,食落鮮甜得黎重礦物味<<法國特級KYS>> 海水味比較重,相對礦物味無咁重,比起其他大隻同甜口,我幾鍾意<<法國>> 海水味又唔會好重,入口鮮甜同重蠔味,食完會有陣蠔味留左係口中,依款係我喜愛既味道<<法國特級女皇>> 同法國個隻好似,一樣鮮甜美味<<江田島>> 雖然細隻,但海水味同甜味並存,仲好重蠔味,過左陣蠔味仲響口內<<燒牛小排>>燒得勁香口,色澤粉嫩,鎖到個肉汁係入面,肉質軟腍多汁,好濃郁既牛肉味

<<法國特級女皇>> 同法國個隻好似,一樣鮮甜美味

<<燒牛小排>>
燒得勁香口,色澤粉嫩,鎖到個肉汁係入面,肉質軟腍多汁,好濃郁既牛肉味,少少肥油,食落入口半溶,真係好好食
<<牛油焗雜菌>>
離遠已聞到蒜香味同黑胡椒味,菇菌口感爽口濃郁,完全唔會覺得食落淡口
<<江田島蠔飯>>
雖然唔大碗,但賣相已目不暇給,剛剛食完生既江田島蠔,估唔到整熟左竟有驚喜,味道更甜同更重蠔香,燒汁飯粒粒軟腍易入口,味道剛好唔會太咸
<<江田島蠔烏冬>>
另叫左三款串燒送下白酒
<<燒甜薯>> 每次食串燒必叫,好甜又夠腍
<<燒黑毛豬>> 燒至多汁香口,肉質嫩口啖啖肉
<<燒皇帝蟹柳>> 第一次食燒既蟹柳,食落有少許煙薰味,口感乾身配酒唔錯
2016-10-30
生日