2016-10-13 1262 瀏覽
今天來到位於九龍城寨公園旁的城南道食蠔,平時到九龍城食泰國野多 今次過黎食蠔都係第一次 冇計啦 最近係要補一補蛋白質...這間專門食蠔既蠔門宴同旁邊果兩棟住宅(豪門)個名咁似既 可能個老細住係入面都未定 哈哈一入到黎見到門口擺左兩濃生蠔既擺設 都幾特別!今日D蠔睇落又幾新鮮酒台擺滿左各試各樣既青酒 原來蠔有一種煮法係要利用清酒落去浸 唔知有冇用蠔黎做既飲品呢 如果有都幾特別  講真,一邊食蠔一邊品嚐美酒 都真係幾嘆!呢到D環境夠清靜 入面又有間獨立房 有時約下女朋友黎傾下計食蠔都唔錯 附近又近九龍糖..哈哈呢個套餐好似唔錯 由前菜到主食再到甜品 可以食到唔同做法既蠔 價錢黎講500蚊可以食到咁多款菜色 都唔算貴  如果有番杯特色飲品或者一小杯清酒飲下就更好啦   呢到可以食到唔同產地既蠔 其中令我印象最深刻的當然是這隻肥美的南非蠔,體積當然比日本珍珠蠔大很多 咬落去非常飽滿 夠晒大隻放入去可以填滿晒個口 很清新的感覺 有小小甜甜地 又有小小像生文魚既口感 好滑又清甜 而且又不會感到海水果種太咸 因此我主力推薦這道菜色!這款蟹籽沙律的酱汁和配菜調得剛剛好,食落唔會好溜,甜酸度剛剛好 蔬菜
一入到黎見到門口擺左兩濃生蠔既擺設 都幾特別!
今日D蠔睇落又幾新鮮
這款蟹籽沙律的酱汁和配菜調得剛剛好,食落唔會好溜,甜酸度剛剛好 蔬菜非常爽脆 最重要既係蟹籽真係好多好多!
刺身方面這裡的魚片都比較新鮮 刺身都是厚切 我最喜歡的是這款凡立貝刺身咬落去肥美彈牙 嫩滑的表層 厚實的內層 食落很有口感 點用的酱汁是用比較高級的芥末 加強了刺身本身的鮮甜味!
煙燻蠔

蠔食落口感特別 非常干身 蠔香十足 而且食完不會痴牙 配上紅酒會更加合適不過

不需要點上任何調味都十分美味!
江田島蠔飯

套餐當然有一款是主食才會感到飽肚,這碗飯雖然顏色美觀 ,但食落口淡而無味 只有飽肚感 飯又沒有海鮮的鮮甜 米又不夠痴軟 我認為加點芥末 味道會好一些...
西式蠔湯

很香濃的西湯,並沒有奪走這一大口蠔的香味 食生蠔前享用這款湯非常暖胃 口感有點像芝麻糊,配上大大隻的蠔 一點也不單調,非常好的配搭!
2016-10-12 1232 瀏覽
近期到訪的一間名字霸氣,一看店名便知主打生蠔的餐廳,原來不止生蠔新鮮抵食,燒牛排也有上佳水準,立刻成為自己的心水餐廳之一。餐廳名叫「蠔門宴」,擺明是玩食字,讓到訪的客人都可以幻想自己身處豪門之中,正在大宴親朋。 其實這餐廳雖然有多款來自不同產地,好像法國、南非、蘇格蘭、愛爾蘭的生蠔可供客人挑選,但主打的是來自日本廣島的各款生蠔。 入鄉要隨俗,來到這間廣島直送活生蠔專門店,當然要吃廣島蠔。這晚所吃的四款來自日本廣島的生蠔,分別是江田島 Etajima($18/隻)、大黑神島Okurokamishima($25/隻)、岩蠔 Iwakaki($39/隻)和小町 Komachi($55/隻)。四隻蠔都十分新鮮,海水味非常澎湃,最細小的 Etajima和第二大隻的 Iwakaki口感都十分 Creamy,Okurokamishima就非常爽脆和有甜味。至於餐廳侍應特別推薦的特大隻2L Komachi生蠔,肥美軟滑,就最是令人回味。特別是現時餐廳正做推廣,顧客只要在這餐廳的 Facebook讚好,即可有生蠔 7折優惠,這夜的我,享用了這項優惠,就更加覺得抵食了。 實在很久沒

實在很久沒喝過喜歡的蠔湯了。這兒難得有得喝,當然不想放過。這裡有兩款蠔湯可揀,分別是「日式蠔湯」($40)和「西式蠔湯」($46)。自問喜歡喝較濃稠的「西式蠔湯」,當然是喝它。這裡的蠔湯真材實料,一隻大大隻的生蠔載浮載沉,藏身於香濃稠滑的蠔湯之中,一邊喝湯,一邊吃蠔,滿足呢!
細細碗的「江田島蠔飯」($38)除了索了蠔汁的飯外,還有兩隻不大不小的熟蠔伴吃,配以紫菜和青蔥,都不錯。
太太和我都喜歡吃牛舌,於是把餐牌中的兩款串燒牛舌----「燒牛舌」($38)和價錢貴上不止一倍的「燒極上牛舌」($78)都一起點選,讓大家吃得更加盡興。
正所謂一分錢一分貨,「燒極上牛舌」的肉質遠非普通的「燒牛舌」可比,確是好吃得多。雖然兩者價錢相差了一大截,經過這次之後,要是下次到來的話,我仍然會義無反顧地點選「燒極上牛舌」的。
但好戲還在後頭,這夜最好味的「燒牛小排」($138)最後才送上。這色香味皆水準甚佳的「燒牛小排」香氣四溢,燒得火候剛好,細細件的牛小排外層焦香,內裡泛現誘人的粉紅色,軟熟好味,雖未至於入口即化,但稍加咀嚼,肉汁在口腔中迸濺,那滋味教人十分受用,讓我與太太異口同聲叫好。
吃過這美味的「燒牛小排」,這頓蠔門夜宴終於結束,我倆才帶著滿意的笑容離開。
  • 燒牛小排
  • 燒極上牛舌
  • 西式蠔湯
  • 生蠔
2016-10-12 531 瀏覽
同親戚提起想食蠔佢推介左呢間新開既日式餐廳之前見識少,以前日本蠔都係細細隻無特別今日同男朋友嚟,改觀哂餐廳有4款廣島蠔,呢晚有3款供應左上最細隻最淡係大黑神島蠔味creamy,入口滑溜,有after taste右上係岩蠔,顧名思義,重海水味之餘有啲礦物味右下最大隻係小町加大碼蠔肉話佢係大黑神島3倍大唔過份雖然醎左啲,不過肉質清新又爽口岩哂我呢啲中意啖啖肉既人煙燻蠔其實有啲似蠔鼓不過食落有煙燻味唔乾配青瓜食幾好中意試fushion可以試下呢個透明-純清酒紅色-清酒加野菜汁黃色-黃酒加檸檬汁蠔係急凍蠔嚟牛舌餐廳有兩款,極上係78蚊我地呢款係普通版38蚊,侍應話兩者分別係部分但都好好食,有肉感又多汁新鮮燒,皮好脆,蕃薯一概地甜牛小排外皮脆,上枱個陣已經切開,見到流出肉汁,食落香嫩蠔烏冬有兩隻急凍蠔鮮甜既湯加滑溜既讚岐烏冬推介!蠔飯一樣有2隻急凍蠔但比烏冬遜色飯係用日本醬油炒架味道可以但覺得有啲普通想試下日本蠔食既朋友,呢間都試得過
同親戚提起想食蠔
佢推介左呢間新開既日式餐廳
之前見識少,以前日本蠔都係細細隻無特別
今日同男朋友嚟,改觀哂
餐廳有4款廣島蠔,呢晚有3款供應
左上最細隻最淡係大黑神島
蠔味creamy,入口滑溜,有after taste
右上係岩蠔,顧名思義,重海水味之餘有啲礦物味
右下最大隻係小町加大碼
小町加大碼
蠔肉話佢係大黑神島3倍大唔過份
雖然醎左啲,不過肉質清新又爽口
岩哂我呢啲中意啖啖肉既人
黃色-黃酒加檸檬汁
蠔係急凍蠔嚟
牛舌餐廳有兩款,極上係78蚊
我地呢款係普通版38蚊,侍應話兩者分別係部分
但都好好食,有肉感又多汁
燒甜薯
新鮮燒,皮好脆,蕃薯一概地甜
燒牛小排
牛小排外皮脆,上枱個陣已經切開,見到流出肉汁,食落香嫩
蠔烏冬有兩隻急凍蠔
鮮甜既湯加滑溜既讚岐烏冬
推介!
蠔飯一樣有2隻急凍蠔
但比烏冬遜色
飯係用日本醬油炒架
味道可以但覺得有啲普通

想試下日本蠔食既朋友,呢間都試得過
小町加大碼
2016-10-12 142 瀏覽
無論是以前的城寨,還是現在的九龍城,都是與世隔絕,儼如一個獨立的社區一樣,最近的樂富地鐵站走過去也要15分鐘,所以遊客還是比較少,沒有人會在這邊吃喝"拉撒",簡直是約會勝地。行程方面,CHING們跟女友吃完飯還可以轉場吃甜品,接著人跡罕至的城寨公園談心,最後在富豪東方遊玩/休息,簡直是一條龍。至於正餐選什麼?九龍城泰國菜吃到厭的話,吃生蠔如何?蠔中含有豐富的蛋白質和鋅,簡直是天然的"補品"!說了半天,就是因為附近開了一家叫蠔門宴的餐廳,喜歡生蠔的我當然義不容辭!看到有整整8隻蠔的DELUXE套餐,實在不用多想!事前沒有提到原來要$40的前菜,稍稍扣了一點印象分 我們選的三款生蠔之中,有兩款是比較少見的日本生蠔 珍珠蠔的體積細少,蠔殻較薄,蠔味跟海水味都較淡,由於細少所以蠔味非常集中,肉質爽口鮮甜,是非常入門的蠔種岩蠔的體積就大了,同樣比較清淡,蠔肉不算飽滿,但比較creamy, 蠔味十足,其餘韻在口腔十分持久,其海水亦不會過咸,連著生蠔喝下更是繞樑三日! 至於當時得令的的南非蠔肥大肉厚,既稔身又CREAMY,果然吃生蠔還是要選時令的 提提大家,吃上佳的生蠔時不要用任何醬汁,那只會破

看到有整整8隻蠔的DELUXE套餐,實在不用多想!
事前沒有提到原來要$40的前菜,稍稍扣了一點印象分

我們選的三款生蠔之中,有兩款是比較少見的日本生蠔

提提大家,吃上佳的生蠔時不要用任何醬汁,那只會破壞蠔體的鮮味。

刺身拼盤的WASABI的質素就看得出刺身不會差

當中最值得一提的是吞拿魚,在香港吃到的往往都有筋而且無味,這邊的吞拿魚色澤鮮紅,入口鮮味豐富,非常出色!

此外,不喜歡北寄貝的我也吃得出它的肥美,帆立貝也是既甜又巨大

清酒SHOOTER蠔是用清酒把生蠔浸透,連著清甜的清酒把生蠔同在口腔停留一會,再向喉嚨滑下,那鮮甜的餘韻非常長!

鮮蝦沙律的沙律醬比較多,雖然沙律菜很新鮮,但還是有點漏,如果希望清一清口腔續戰的話,喝茶比較適合。

這可算是進來後第一道熟食!日式蠔湯是以昆布湯作底,把蠔熬至出味,湯底清淡中散發微微的蠔香,2隻蠔被煮過後變得比較結實,但蠔味依舊濃郁

清酒蒸蠔比SHOOTER更入味,可能是因為熬煮時間更長,甜味為主的清酒完全滲入蠔內,清酒夾雜蠔的肉汁非常清甜!

燒特大虎蝦!終於不是蠔了呢,肉質還算挺彈牙的,蝦頭也清得乾淨,可以放心吃蝦膏

位於廣島東南部的江田島,時值江田蠔肥美的季節,這江田蠔烏冬的派頭十足,蠔肉飽滿肥美得很,連著帶子位也可以輕易嚥下。烏冬煙韌有嚼勁,湯底清淡,給了蠔十足的發揮機會。

最後的驚艷榴槤炸彈,就不是人人能吃得來了,因為一咬開榴槤味就會向四周併發,流心的榴槤味更易黏在每個味蕾上,本人就很享受這特殊的甜品了。

整個晚上的吃了3隻生蠔,5隻熟蠔,對味蕾的第5特殊受體:鮮味的感覺,可算到了頂點。吃完令人覺得充滿了能量!

題外話

戴眼鏡的侍應一直不厭其煩地回應我們的問題,添茶效率也很高,非常專業且細心。
2016-10-12 100 瀏覽
我好中意食蠔嫁,呢間新開蠔吧,緊係要去試下,係九龍城揸車都好方便!入去到個感覺好grand咁,個bar 位閃閃燈光,幾吸引,我地兩人嗌左二人餐!先嚟生蠔,都吾錯,好清新,又洗得好乾淨,冇食到細石,而且都好新鮮,好鮮甜!店員有介紹埋蠔嘅種類,好細心!另外仲有刺身,都好正,有三文魚吞拿魚等等,好味道丫,好鮮甜又食吾到雪味,正正!另外蠔湯都好香濃,好滑,好重蠔味!仲有沙律,吾錯丫,有大大粒蝦,好彈牙,好清新,好食!我嗌左個蠔飯,個蠔飯好日式,個飯嘅醬汁係日本鼓油味,上面有幾隻蠔!而朋友嗌左烏冬,好似比我的好食!吾緊要啦,試下都好!整緊感覺吾錯,幾舒服,九龍城新蠔點!

整緊感覺吾錯,幾舒服,九龍城新蠔點!
2016-10-10 130 瀏覽
週年紀念當然要食得豪一點,男朋友難得地帶我去很有情調的「蠔」餐廳。一進入餐廳,裝修充滿情調,加上柔和的燈光,很適合把酒談心,但我同男朋友都不愛酒,只愛美食,就嘗「美食」談心「蠔」餐廳,固然主打蠔,我們點了大size小町生蠔和白珍珠生蠔,小町生蠔有口感,很爽很甜,白珍珠則海水味濃陏,在口中不斷回甘!相信,此時配上一杯美酒,更是錦上添花。除了蠔外,海鮮狂熱男朋友又怎會錯過刺身,我們點了刺身拼盆,我們本身以為拼盆份量應該不會太多,但一見拼盆真身,不禁嘩了一聲,除了很生鮮外,刺身竟然是厚切的!當中,最值的推介的是帶子刺身,大大粒帶子肉質肥美鮮甜,不禁額外點多一份才滿足!另外,這餐廳的燒物都不錯,我們點了黑毛豬和牛小排,黑毛豬外皮香脆,厚身鬆軟!牛小排燒得剛剛好,外熟內軟,呈漂亮的粉紅色,入口非常嫩滑,正!總括而言,這裡除了可以吃到新鮮生蠔外,其他食材都十分講究,加上舒適的環境,絕對適合三五知己把酒言歡或者情侶之間把酒談心的約會好地方!

紀念日
2016-10-08 191 瀏覽
傳聞九龍城最近開了間專門吃日本生蠔和蠔類料理的餐廳。日本生蠔向來在香港也是稀有食物,有得選擇的話,大眾只偏向法國和澳洲生蠔。難得可以吃到新鮮的日本生蠔,happy friday就與蠔腔朋友們來個蠔門夜宴蠔門宴位於九龍城城南道,門口招牌光猛易找門外註明了今天日本直送的生蠔品種。另外在facebook like了餐廳的fan page便有生蠔7折優惠隨了白酒,清酒配生蠔也是個不錯的idea小店主打日本生蠔,另外還有法國、英國、法國和南非等等的蠔,總有一款合你心意頭round 先來日本的岩蠔和法國white pearl。日本岩蠔吃入口很creamy, 甘味重,帶微咸法國white pearl蠔肉厚身,肥美juicy, 海水味重,after tasting強烈Second round叫了我最愛的法國gillardeau。新鮮程度爆登,Creamy之餘後回甘,還有濃濃的海水味道比一打我都清得曬吃開蠔就當然不要停,接著就是蠔shooter, 生蠔加入了三款不同的清酒,這款蠔身較爽口,苦苦澀澀的清酒配上生蠔,又有另一番風味鮮蝦沙律,大大隻的海蝦,加入沙律菜和麻醬,酸酸地岩曬開胃燒大元貝,加入蒜蓉來燒
傳聞九龍城最近開了間專門吃日本生蠔和蠔類料理的餐廳。
蠔門宴位於九龍城城南道,門口招牌光猛易找
門外註明了今天日本直送的生蠔品種。
隨了白酒,清酒配生蠔也是個不錯的idea

頭round 先來日本的岩蠔和法國white pearl。
日本岩蠔吃入口很creamy, 甘味重,帶微咸

新鮮程度爆登,Creamy之餘後回甘,還有濃濃的海水味道

比一打我都清得曬
鮮蝦沙律
鮮蝦沙律,大大隻的海蝦,加入沙律菜和麻醬,酸酸地岩曬開胃
燒大元貝
燒大元貝,加入蒜蓉來燒製,甫上枱香氣撲鼻。吃之前可先品嘗一下在殻上的汁,到最後才吃主角,元貝肉質爽彈且鮮甜,回味無窮
吉列廣島蠔
吉列廣島蠔,炸過的蠔肉更鮮更濃味,脆卜卜佐酒一流
牛油焗雜菌
超級蒜蓉的牛油焗雜菌,香口又惹味,大份夾低食
江田島蠔烏冬
江田島蠔烏冬,兩隻大大的江田島蠔吸引至極,看看價錢牌才賣$42

煮熟的江田島蠔,蠔味較重,肉質鮮甜。
烏冬則爽口彈牙,一個人ko一碗沒有難度。
埋單每人大約$500, 這個價錢及質素價錢算是合理。
大家想試試日本生蠔和蠔類料理的話,不妨考慮一下蠔門宴

2016-09-30
鮮蝦沙律
牛油焗雜菌
2016-10-07 247 瀏覽
生日夜,找我倆最喜歡的西餐吃。今年可以偷雞來個二人世界撐撐檯腳,就如太太所言,大家好應該更珍惜能獨處談心的時候....選了一所專攻吃蠔,而又地處便利可以食完立刻儘快回家的地方。看著自己邊食邊好像趕著離開的表情,太太笑說,要擺脫小友魔掌的時候還早呢....問了一下侍者,原來這裡才剛開了個多月而已。此時回想,在龍城區內除了有明星效應的那間以外,就只有這一間專門以蠔作主題的地方了....慶生宴,當然不會吝嗇腰間錢。點了店內的最昂貴的二人份set dinner,來一個"蠔"情夜宴也....先吃點vegetable dip,醮些味鹹鹹的芝蔴醬開開味蕾,才是王道....忽然酒癮大作。太太剛感冒初癒不宜大喝特喝,小弟唯有今夜一個人自斟自飲....從一系列的手工啤酒中揀了有點玩味的朱古力味道chocolate stout。呷下去,驚覺它滿有可可的甘苦及甜香,甜甜哋確有點不似像在喝酒。對於一向不算是酒徒的我 (特別是現在絕對很容易不勝酒力的本人),這著實是合道的。等到最後到酒沒那麼冰後,忍不住鼓勵愛吃朱古力的太太試喝一口咁多....怎知到了最終,她竟喝了差不多一半....有好酒,自然就要有美食相伴...

有好酒,自然就要有美食相伴....
兩款皆和東洋有關的生蠔,常見的kumamoto雖略見瘦小但其海味卻比尋常的濃;岩蠔Iwakaki相對起來肉就飽滿creamy鮮美得多,嗒下去海水味更勝一籌之餘亦隱隱然感受到一份金屬味....
值得一提是開蠔師傅的手勢尚算俐落,弄出來的蠔肉不見有很多多餘雜質碎殼,一讚....

醬汁方面,除了有咯嗲醬之外還有較少見的紅酒醋。吃即開生蠔通常我是甚麼也不下只食原味的,但今趟我也下了丁點醋去試,感覺還可以....
刺身拼盤內全雖都是大路嘢但大部份都屬鮮貨。我倆的心水之選必定是肥大肉厚而甜糯的北海道帶子;牡丹蝦膏豐肉豐當然亦挺好....
刺身過後,又回到蠔的懷抱....
左手邊的清酒shooters蠔,酒味不見很濃烈但這反而讓蠔的鮮甜更形突出。用小叉子叉起那肥嘟嘟的廣島蠔,身體極飽滿嬌艷欲滴十分引人;右手邊的煙燻蠔看上去削身其貌不驚人,但怎知只用鼻輕輕一嗦,便感受到那份超濃重的煙香,十分厲害....
中間間場時候,來一小碗蝦沙律。對我來講,沾上甜香的芝蔴醬的菜蔬絕對比冰鮮爽但而無味的蝦肉更吸引....
再來是太太最喜歡的熱湯....
我個人較愛味更清,可說是色水清澈見底的日式蠔湯,喝起來蠔味更突出更鮮。加上了蔥及豆腐的它口味更為豐冨多彩;太太反倒愛奶味更重更杰身creamy的西式蠔湯....
繼續係蠔的showtime,清酒蒸蠔同樣吃蠔的原味,酒香輕輕的沒有奪去蠔本身的風采....
除了蠔之外,這裡的蝦及貝類也做得不俗 ---- 有大半隻碟那般長的燒虎蝦,無論頭以至身皆有不少甘美豐腴的膏,肉之甜及實淨確是令人回味;燒元貝下了黑胡椒及牛油作調味,鮮加上甜及辣,天作之合也....
炸廣島蠔相對起來就較為平淡,黃金炸皮雖脆但偏油,幸好內裡的蠔身仍保持著軟滑的狀態....
很奇怪,食了那麼多道菜仍未見飽,但到接著來的烏冬及飯,滿滿的一大碗端上來,吃畢後說仍不飽也難令以令人相信....
蠔飯比較上較一般,飯身分明但它的味道全是由醬油賦予的,吃起來雖不差但就沒有甚麼特色;烏冬的湯底給人很一丁feel不值一提,烏冬本身帶微微的咬勁整體上滑溜溜的....
吃至此處,忍不住跟太太道這裡的廣島蠔的品質著實非常不錯,蠔身肥美汁液欲滴,入口甜美而絕不見腥,多汁而滑軟更是不消說了....
本來對甜食沒有很大期望,但食到那件american cheese cake時卻令我有點驚喜,初時還以為是用來貨的但嗒下去卻感到有手製的feel,入口屬走偏清爽的路線吃多也不見厭膩....
和太太碰碰杯,她祝願小弟一切安好....小弟全然領受,多謝哂
2016-10-07 193 瀏覽
事關坐我隔離個同事日日都話食蠔從佢口中得之九龍城有間食蠔店 結果今晚終於帶到我最愛食蠔嘅朋友黎食餐好平日, 人小小, 大家都係放工後搵個地方傾計飲酒輕鬆下先放枱面有椰菜, 蘿蔔, 青瓜, 甘荀 配麵豉醬清新得黎又咸咸地, 好醒胃食物大至上分三類: 生蠔,剌身,燒物店員為我地介紹今日生蠔精選最後揀左 岩蠔同小町(2L)由於小町嘅海水味較重 所以店員建議先食岩蠔兩者尺寸真係好大對比 岩蠔味道咸味都重但小町味道稍為再咸小小 兩者都非常新鮮 肉質爽彈蠔門雜錦刺身大大盤 款式多 每人兩件 吞拿魚 - 味道正常, 無筋三文魚腩 - 厚切肥美牡丹蝦 - 無得彈!! 蝦膏香濃,蝦身爽口,一堆蝦膠留口腔內,唔捨得呑下油甘魚 - 非常爽口,肉質較實,略帶魚油甘香劍魚腩 - 最出色, 魚味突出, 魚油在口腔溜走,肉質爽滑適中北寄貝 - 爽彈味鮮八爪魚 - 大大片, 外皮煙靱,內裏肉質好淋帶子 - 面層略放海鹽, 令鮮味更出, 不同層次重點係所有刺身底部有片檸檬, 提升新鮮度燒元貝鮮味入足, 個汁好精華好鮮甜元貝燒得剛好, 完全唔痴牙燒牛舌厚燒, 肉汁豐富..好juicy!!味道略咸, 配黑胡椒, 好香口西式
事關坐我隔離個同事日日都話食蠔
從佢口中得之九龍城有間食蠔店
結果今晚終於帶到我最愛食蠔嘅朋友黎食餐好
平日, 人小小, 大家都係放工後搵個地方傾計飲酒輕鬆下

先放枱面有椰菜, 蘿蔔, 青瓜, 甘荀 配麵豉醬
清新得黎又咸咸地, 好醒胃

食物大至上分三類: 生蠔,剌身,燒物
店員為我地介紹今日生蠔精選
最後揀左 岩蠔同小町(2L)
由於小町嘅海水味較重 所以店員建議先食岩蠔
兩者尺寸真係好大對比 岩蠔味道咸味都重
但小町味道稍為再咸小小 兩者都非常新鮮 肉質爽彈

蠔門雜錦刺身
大大盤 款式多 每人兩件

吞拿魚 - 味道正常, 無筋
三文魚腩 - 厚切肥美

油甘魚 - 非常爽口,肉質較實,略帶魚油甘香

北寄貝 - 爽彈味鮮
八爪魚 - 大大片, 外皮煙靱,內裏肉質好淋
帶子 - 面層略放海鹽, 令鮮味更出, 不同層次

重點係所有刺身底部有片檸檬, 提升新鮮度

燒元貝
鮮味入足, 個汁好精華好鮮甜
元貝燒得剛好, 完全唔痴牙

燒牛舌
厚燒, 肉汁豐富..好juicy!!

味道略咸, 配黑胡椒, 好香口

入口第一個感覺 個味道咁"發財好市"嘅

湯內有一隻完整嘅蠔係裏面 淡淡蠔味滲出 creamy又香

不過一個人飲晒的話都幾溜, 兩個人share岩岩好

燒牛小排
外層燒得香脆, 肉質鬆軟, 肉汁香

脂肪比例較高

蠔烏冬
兩隻熟蠔
稻廷烏冬, 麵質爽彈, 不帶酸味

粟米清甜, 再配木耳絲食, 啖啖食到shot shot聲

兩丁友食到好飽
蠔友們又多個選擇啦

2016-10-06 115 瀏覽
九龍城返PART TIME既我... 不嬲都知道泰國餐廳多但近期都開左唔小日本餐廳近期經過城南道... 就見到新開左一間主力食蠔同串燒既日式餐廳仲要有個優惠...LIKE佢地FB專頁..蠔就會有7折優惠咁吸引... 所以就黎試試而店裝潢比較光而店應該係2間鋪打通既係左右既中間位置就有一個開放式既蠔吧而黑色既鏡面牆上亦寫上當天生蠔推介而一坐底就即上左前菜一場黎到..緊係要試下佢地既生蠔係眾多款蠔中我地就試左日本既岩蠔同小町..待應好體貼同我地講小野既海水味比較重建議我地先食岩蠔岩蠔食落口已經覺得海水味好重質感奶滑而且回甘味強小町食落口一樣咁鹹但會食到有輕微礦物質味道呢款比前者爽口Shooter蠔如果我無食錯..呢幾款應該係野菜汁,檸檬汁及青酒幾款再加左D酒係入面野菜汁味道比較淡味道最明顯係青酒.. 一入口好勁青酒味3款都一樣, 用左味道較重既蠔去做好重蠔味..都幾得意豪門什錦刺身刺身新鮮肥美.但其中牡丹蝦超讚.. 肉質爽不特止蝦膏味超濃超讚西式蠔湯同朋友一睇到"西式蠔湯" 以經比佢個名吸引住一見到.. 覺得同平時既西湯差唔多一飲落口... 同朋友同一感覺... 味道好似中式菜既"發財好事
九龍城返PART TIME既我...

不嬲都知道泰國餐廳多

係左右既中間位置就有一個開放式既蠔吧
而黑色既鏡面牆上亦寫上當天生蠔推介
而一坐底就即上左前菜
一場黎到..緊係要試下佢地既生蠔

係眾多款蠔中我地就試左日本既岩蠔同小町..

待應好體貼同我地講小野既海水味比較重

建議我地先食岩蠔

岩蠔食落口已經覺得海水味好重

質感奶滑而且回甘味強

小町食落口一樣咁鹹

但會食到有輕微礦物質味道

呢款比前者爽口
Shooter蠔

如果我無食錯..

呢幾款應該係野菜汁,檸檬汁及青酒

幾款再加左D酒係入面

蝦膏味超濃

超讚

同朋友一睇到"西式蠔湯" 以經比佢個名吸引住

一見到.. 覺得同平時既西湯差唔多

一飲落口... 同朋友同一感覺... 味道好似中式菜既"發財好事"

口感香濃幼滑, 幾特別!
燒元貝

呢個一流...

一黎到我又係飲左個汁先..

蒜香再加海鮮味...已經好好飲

而元貝大大粒... 鮮甜爽口...超讚

呢個一上場.. 感覺似燒豬頸肉

但當然不是啦...

牛小排燒得岩岩好..

牛肉味道唔係話好重..

肉質鬆化多汁.. 唔錯
蠔烏東

呢個..自覺味道偏淡
2016-10-06 93 瀏覽
喜愛,深愛吃蠔的我和朋友,得知九龍城開了一間食蠔專門店,雖然比較遠還是忍不住要來試試。臨order前侍應告知現在like fb page,生蠔可以7折,7折可以多吃幾隻當然要like啦!前菜,蔬菜點味增,幾有日式風味,很多日本的居酒屋也是用這道前菜的,蔬菜夠新鮮。點了杯蘋果cider,帶一點點酸,還算容易入口。主角上場,首先係white pearl,好甜好creamy,非常厚肉,再來係岩蠔,比較小隻,咸味同海水味很重,略有一點腥腥的感覺。實不是不夠喉,追加了愛爾蘭生蠔,飽滿而鮮甜爽滑,感覺日本蠔沒那麼對我們的口味呢。鮮蝦沙律,份量也很大,不過醬汁有點多,鮮蝦爽口彈牙,好吃。shooter蠔,1set有3杯,分別用清酒,清酒加蔬菜汁等,每隻蠔都非常肥大,厚肉,而且creamy,啖啖都非常滿足,清酒最好味,一開始少許苦,之後回甘,很有新鮮感。來到侍應推薦的炸蠔,如他所介紹,不會炸粉皮很厚,外脆內軟,很多汁。另外這裏還有串燒,豬頸肉,雞皮,燒得很香。燒元貝,多汁又大粒,不會燒得很硬。蠔烏冬,相比下比較普通,烏冬很彈牙,不過湯底並不是蠔湯,只是加了兩粒蠔,想要暖暖胃也是不錯的。最意猶未盡,每人
點了杯蘋果cider,帶一點點酸,還算容易入口。
鮮蝦沙律,份量也很大,不過醬汁有點多,鮮蝦爽口彈牙,好吃。
另外這裏還有串燒,豬頸肉,雞皮,燒得很香。
燒元貝,多汁又大粒,不會燒得很硬。
最意猶未盡,每人再吃一隻GILLARDEAU,味道濃郁,細膩而甜,滿足滿足。
2016-09-30
2016-10-06 181 瀏覽
去九龍城通常食泰菜,今日就試新野食刺身,餐廳位置都好易搵,門口有個醒目招牌,格局簡單有格調,有10張枱左右,6點半入左都已經有3-4枱客人,侍應非常有禮貌,亦好熱情招待我地。今日就簡左刺身試下,蠔就留番下次再食。黑毛豬串燒($38)豬肉香味十足,外皮燒得剛好,好夠油份,但唔會油膩感覺,肉塊厚身鬆軟,有咬口。金門刺身($198)本身以為得蠔食,原來餐廳都提供刺身選擇,點左一客最高級刺身,6款刺身各有2件,整體非常好,夠新鮮,解凍時間夠,每件份量都厚切。最突出係帶子刺身,值得一讚,餐廳用磨芥末,提升刺身鮮味。牛小排($138)一向對燒肉情有獨鍾,今次呢道菜有85分,牛肉外層剛剛好熟,內層唔會熟透保持粉紅色,肉質嫩口,旁邊配有醬汁,個人認為唔沾醬都非常夠味。

今日就簡左刺身試下,蠔就留番下次再食。

黑毛豬串燒($38)

金門刺身($198)

牛小排($138)

2016-10-04 308 瀏覽
這間新開的餐廳,招牌在黑夜中照著藍燈,份外搶眼。嫌日本菜吃得多有點悶,跟蠔來個crossover,添點新意。餐廳中央,有個設計成白色的蠔吧,還放了各種清酒,射著強烈的白光,入型入格。餐牌有蠔、刺身、湯、串燒和小食,吃蠔不吃蠔,都有不少選擇。另有二人起的晚餐,二人可選不同菜式。Deluxe晚餐,兩個人可以吃勻12款不同的菜式。邊看餐牌,便吃前菜。爽脆的甘荀、青瓜、蘿蔔和椰菜,沾自家製的醬汁,清新開胃。一行四人,最後決定點兩位晚餐,再散叫其他菜式。晚餐每位有兩隻$58以下的生蠔。我的Coffin Bay充滿海水的礦物味,鹹鹹的,隨後又鮮又甜,味道把口裡久久不散。細細隻,卻蘊藏大大的滋味。刺身每款都又大又厚,份量十足。帶子腍、黏、甜、厚。三文魚腩軟嫩,油香十足。北寄貝薄而爽口,邊咀嚼邊溢出清甜的汁。吞拿魚雖然不及三文魚香、沒有帶子的甜、北寄貝的汁,但嫩實的口感一流。清酒蒸蠔蒸蠔比友人的燒蠔飽滿多汁,脹卜卜的,入口滑溜、濕潤,肥美、鮮甜。西式蠔湯日式好像沒那麼吸引,兩個餐都點了西式蠔湯。果然沒令人失望。香濃幼滑,忌廉中混著既清又濃的蠔鮮,沒想到蠔跟忌廉如此夾,夠特別,又美味。蟹籽沙律不似把大量
南非蠔
Coffin Bay
刺身

清酒蒸蠔

清酒蒸蠔

蟹籽沙律

不似把大量青瓜絲和蟹柳跟沙律醬拌勻而成的一般蟹籽沙律,它有一大堆蟹籽,比例絕對比青瓜和蟹柳多。底下有西式沙律菜,口感更豐富。
蟹籽沙律
煙燻蠔

由於晚餐每樣只有一隻,散叫了兩隻一份的煙煄蠔。口感跟蠔豉有幾分相似,但比蠔豉濕潤。有陣煙燻香在口裡飄過,然後是濃縮的蠔味,加少少油香。
Shooter蠔

三杯一份,有三種不同的酒。我的清酒跟蠔幾夾,但蠔鮮不及生蠔。說不出原因,就是覺得麻麻。
Shooter 蠔
炸餃子

剛炸起的餃子熱辣辣,一下咬下去必定燙傷。雖然餡料味道可以,但炸得過份油膩,影響觀感和口感。
炸餃子
燒雞泡魚干

煙煙韌韌,硬硬的,味道濃郁,又燒得香。
燒雞泡魚干
燒大元貝
燒墨魚咀串

爽脆,燒烤香十足,還有適量的鹹和胡椒調味。
燒墨魚咀串
吉列廣島蠔

試了好幾個做法,最普通是吉列。雖然鬆脆,但炸得偏油,而且蠔太細,在炸粉和油味的掩蓋下,蠔的味道和口感都不太出。
燒極上牛舌

燒牛舌是日沒有供應,就一試貴一倍有多的極上牛舌,但其實要兩者同時吃才能真正比較。爽嫩,多汁,肉味很出,十分惹味,不錯。
燒極上牛舌
燒雞翼

普通的菜式,卻燒出不平凡。油被迫出來,皮燒至乾、脆、香口,肉質不嚡不韌。切開的雞翼吃起來很方便。
燒雞翼
燒甜薯

終於遇到皮燒至微薄的甜薯。無論放題或日本菜,總是腍腍的,發揮不到燒的精粹。輕脆的薄皮,包著軟腍、清甜的蕃薯肉,少少濕潤。
江田島蠔飯

期待已久、賣相精緻的蠔飯,反而有點失望。珍珠米圓潤飽滿,少少黏,少少硬,濕度度、軟硬度都恰到好處。不過,味道一般,飯香不出,只有淡淡的醬油味,唯獨喜歡紫菜伴飯的味。
榴槤炸彈

跟之前一樣,也是炸得太油,勝在中間的榴槤餡又甜又香,就如真的榴槤肉一樣。
榴槤炸彈
藍莓乳酪蛋糕
食物有好有壞,但整體感覺不錯,尤以蠔湯、串燒最出色,刺身也新鮮,油炸的菜式則有待改善。或者新開的緣故,店員不太熟手,上菜亦頗慢,幸而環境氣氛都一流,邊談,邊慢慢等,享受愉快的一夜。
2016-10-02
  • 燒雞翼
  • 西式蠔湯
2016-10-04 101 瀏覽
鐘意食生蠔既我試過買一打生蠔番屋企試下開黎食,點知無諗過原來係咁難,所以食生蠔都係比多少少錢出去食舒舒服服好過:)今日去九龍城買野既時候路過呢間新開既蠔門宴,立即雙眼發光,「廣島直送生蠔專門店」成功吸引我入去。《雞泡魚乾 $48》先食個魚乾開開胃!魚乾熱辣辣而且十分惹味。質感煙軔,是下酒佳餚!《小町生蠔2L 原價$78》原價$78既特大小町生蠔,如果點左500ml 嫁上既紅酒或白酒,生蠔立即可以半價。小町生蠔非常大隻,有iPhone 6咁長,蠔肉較薄身而蠔身滑溜,蠔汁亦十分多。當咬下去時,會感覺生蠔鮮甜而唔會太咸,味道恰到好處!《澳洲生蠔 $78》澳洲生蠔比日本的小町蠔較細,味道亦偏咸,不是我杯茶。《吉列廣島蠔 $60》廣島蠔炸得金黃香脆,中間的蠔肉帶蠔汁,味道鮮甜帶海水的咸味,值得一試!
《雞泡魚乾 $48》

《小町生蠔2L 原價$78》

《澳洲生蠔 $78》
澳洲生蠔比日本的小町蠔較細,味道亦偏咸,不是我杯茶。

《吉列廣島蠔 $60》
  • 小町生蠔
2016-10-04 74 瀏覽
平時出去食親蠔通常都會選擇去蠔吧不過蠔吧只係得蠔食因為想食其他小食所以今晚就揀咗呢間餐廳今晚主打都係想食蠔見到佢哋有入到廣島2L小町蠔二話不說就叫咗兩隻而且今晚仲有優惠就係去佢哋個Facebook讚好就可以有七折唔好睇小2L size因為一隻蠔嘅size就完完全全係半隻成人手掌咁大隻不過通常啲人話太大隻蠔就完全冇乜蠔味小町蠔就話俾你知呢句係錯嘅因為呢隻蠔唔單止爽口而且蠔味係頂級濃郁而且佢嘅貝柱中更加出色食落口就好似食緊一粒細嘅帶子咁樣軟綿綿而且鮮味充足呢隻蠔吸引左我encore左兩次食咗咁多生冷野所以決定飲返碗日式蠔湯暖返下個胃雖然呢碗湯個湯底係用上日式木魚清湯但係當中嘅蠔味完完全全不能蓋着而且呢款熟了的蠔更帶出了熟蠔的另一種鮮味另一款就是吉列炸蠔完全係自家製嘅吉列蠔因為佢嘅外皮唔會好似吉列豬扒咁厚厚的一浸炸粉而係薄薄的吉列粉漿再炸成金黃色一咬落去又係更加甜美的鮮蠔味最後叫咗一個魚生拼盤每一款魚生都十分之新鮮而且件件用上厚切方法啖啖肉再沾上新鮮磨製的Wasabi哪有不好吃的理由呢
平時出去食親蠔
通常都會選擇去蠔吧