2020-07-01 8295 瀏覽
某日同朋友講開突然間好想食東北米,之後就即興去食東北菜,剛好搵到原來呢間餐廳都幾出名架喎,即刻去試下。我地兩個人大概等咗半個鐘,一路等一路諗唔知仲有無片皮鴨食呢 (因為原來要訂架),結果都未坐暖就即刻問下好彩有半隻,即刻要咗佢,另外再叫羊肉餅、糖醋排骨,成餐飯都好滿意啊!片皮鴨半隻份量都好多,色澤均勻、油脂豐富,一上碟就已經飄嚟好香嘅炭燒味,配合大蔥、青瓜等一齊食用,一入口香味已經散發整個喉嚨,真係好好食啊!糖醋排骨,上碟已經好悅目,甜酸度平衡得好好,炸漿唔算太厚,撈飯食真係可以食十碗。羊肉餅,肉和蔥的比例好好,兩者互相配合減低油膩感,而且餅皮好薄,每一啖都食到充滿上湯嘅餡料,推介!

2020-01-08
2020-06-28 4381 瀏覽
同朋友約食飯嗰陣發現大家都不約而同bookmark咗呢間餐廳,所以好快決定會約去老掌櫃,原本想去荃灣果間分店因為果頭多啲嘢行,但係荃灣嗰間評價太參差所以都係去返大角咀總店~好彩一早book左,因為都幾多人等位。。。但明明都早左成個禮拜book,竟然可以係我去到果陣咁啱近門口位置有一台客人走佢先即刻執俾我叫我地坐呢張, 忍唔住問咗佢一句“咁我book枱嚟做咩?!” 環境勁嘈。。。枱與枱之間非常逼,左邊右邊果檯嘅人既對話內容聽得一清二楚👎👎我哋叫咗乾扁四季豆, 豆腐粉條燒帶魚同埋蔥爆羊肉~乾扁四季豆整得唔錯,幾乾身,無渣,menu寫住有一粒辣椒但係完全食唔到辣味,其實係偏鹹但唔麻同唔太香~豆腐粉條燒帶魚既汁極似茶餐廳嘅薑蔥斑腩煲,豆腐同魚水準正常,粉條索晒啲汁都ok蔥爆羊肉冇我想像中咁有鑊氣,羊味唔太重,但都幾韌,其實一般雖然今次體驗麻麻,但menu上仲有好多我想試嘅菜式,所以可能都仲係有機會再黎既
好彩一早book左,因為都幾多人等位。。。
我哋叫咗乾扁四季豆, 豆腐粉條燒帶魚同埋蔥爆羊肉~
乾扁四季豆

豆腐粉條燒帶魚

蔥爆羊肉

蔥爆羊肉冇我想像中咁有鑊氣,羊味唔太重,但都幾韌,其實一般
2020-06-26
乾扁四季豆
2020-06-10 4175 瀏覽
去D間東北菜館真係要book 定位,如果唔係都要等幾耐!D間菜館座位都有D迫,但冇為計,為咗食出名平靚正嘅北京填鴨點樣都要將就下。我同朋友好彩打左電話訂枱,如果吾係吾知要等幾耐!入到去,侍應雖然好忙,但都好友善甘幫我地落單,仲建議我地吾好點太多,免得食唔晒👍北京填鴨$168一定必食,除咗價錢真係平,肉又夠厚、皮又脆!加埋大蔥、青瓜絲、麵皮和D醬,滋味到冇得頂,正正正老醋海蜇頭配青瓜,甜甜地酸酸地,係夏日炎炎中感覺很舒服!清炒萵筍$72不過不失,至在夠大碟,又唔多油又爽口。扙絲蘋果$68好特別,外甜內酸,食咗第一口就停吾倒口!真係大件夾抵食,又平又有質素,我哋食到捧住個肚走,實熟難得,下次一定會再幫襯
老醋海蜇頭配青瓜,甜甜地酸酸地,係夏日炎炎中感覺很舒服!
清炒萵筍$72不過不失,至在夠大碟,又唔多油又爽口。
扙絲蘋果$68好特別,外甜內酸,食咗第一口就停吾倒口!
2020-06-10
  • 拔絲蘋果
  • 清炒萵筍
2020-06-09 2483 瀏覽
Book咗19:15最後要等到20:00先入座,唔太明佢個訂座既定義叫咗四個餸一個飯片皮鴨😋😋😋😋係幾好食既,片脆唔太油,可惜餅皮太厚同唔夠熱東北酸菜餃😋😋係第一隻味覺上有驚喜,第二隻開始正常無特別千層醬豬耳😋😋😋😋辣辣地幾好味酒糟魚片😋😋😋魚肉嫩滑,汁夠味,整體幾好東北炒飯😋😋😋😋😋份量十分足夠而味道非常之好,唔太油膩以咁既價錢食到地道東北菜算係有交代如果係安排訂座同用餐時間上加強,同提供餐廳內足夠的空氣(冷氣),咁就好好多

叫咗四個餸一個飯

片皮鴨😋😋😋😋
係幾好食既,片脆唔太油,可惜餅皮太厚同唔夠熱

東北酸菜餃😋😋
係第一隻味覺上有驚喜,第二隻開始正常無特別

千層醬豬耳😋😋😋😋
辣辣地幾好味

酒糟魚片😋😋😋
魚肉嫩滑,汁夠味,整體幾好

東北炒飯😋😋😋😋😋
份量十分足夠而味道非常之好,唔太油膩

以咁既價錢食到地道東北菜算係有交代

如果係安排訂座同用餐時間上加強,同
提供餐廳內足夠的空氣(冷氣),咁就好好多

2020-05-21
2020-05-30 3165 瀏覽
覓食團嘅朋友仔生日佢話想食片皮鴨所以就搵左呢間4個人叫左5樣野性價比真係好高~東北肉皮凍(食落好似啫喱)~老醋海哲頭(最好食嘅小食)~北京填鴨(半隻,跟12塊皮,填鴨唔會太肥,配青瓜同葱食落唔油膩,168真係好抵)~小雞燉蘑菇(份量完全比想像中多,啲木薯粉好入味,好彩冇叫多個飯)~糖醋里脊(就係平時食開嘅咕嚕肉)~高力豆沙(呢個係送嘅)雖然訂枱嗰度出咗啲問題但嘢食好食都冇咁嬲希望佢之後嘅服務態度都改善啦
覓食團嘅朋友仔生日
佢話想食片皮鴨
所以就搵左呢間
4個人叫左5樣野
性價比真係好高
~東北肉皮凍(食落好似啫喱)
~老醋海哲頭(最好食嘅小食)
~糖醋里脊(就係平時食開嘅咕嚕肉)
~高力豆沙(呢個係送嘅)
雖然訂枱嗰度出咗啲問題
但嘢食好食都冇咁嬲
希望佢之後嘅服務態度都改善啦
2020-05-16
生日
2020-05-25 1973 瀏覽
老掌櫃食中菜係老字號,所以要食嘅人記得要book定位!如果唔係就要排隊walk in……我哋book咗七點三, 我六點九去到門口已經企滿曬人,入面都坐到爆曬…真係好誇張 ……好彩book咗位大概七點半到就入得!我哋6個人叫咗一隻北京片皮鴨,感覺比平時喺出邊食分量多啲,而且仲好厚肉!啲皮好香脆, 其實係出邊食嘅片皮鴨多數d醬汁都唔會好濃味或者會唔夠用,今次啲醬汁非常之濃味所以搽少少已經好夠味! 加埋青瓜同韭黃一齊食, 解咗片皮鴨嗰陣油膩, 亦都增強口感!好食!仲有炸醬麵 糖醋魚 黃金南瓜 犇麵 烤麩 雞絲粉皮 青瓜海蜇…… 全部分量都好足!! 而且味道都好夠, 啱曬鍾意食濃味嘅人!餐廳雖然坐得迫啲,人又多…但係店員都好友善而且非常落力, 而且真係唔貴值得推薦!

• 松鼠魚
  • 片皮鴨
2020-05-23 1359 瀏覽
好吃的東北菜 其實這家嚴格來說是北方菜系 東北北京魯菜混搭風 口味還算地道 價格也是很公道 不枉我們一行人大老遠跑來吃 烤鴨半只量很足 餅皮給的夠多 涼拌海蜇 麻辣豬耳都不錯吃 清炒萵筍很脆 喜歡 羊肉很不錯 外脆里嫩(這不是新疆菜嗎)哈哈哈 是喜歡的店!
2020-05-14 1186 瀏覽
Book了星期四,8點半,8位但8點40才入座入面爆晒入餐廳前有探熱但座位迫。現在餐廳枱與枱之間要1.5米或用板隔住。但這間無視,背貼背坐8人只是$890,要叫了一隻片皮鴨,抵食物質素一般,香港式味道.菜式完全是fusion, 唔係東北菜。東北點會有北京片皮鴨呢
Book了星期四,8點半,8位
但8點40才入座
入面爆晒
入餐廳前有探熱

8人只是$890,要叫了一隻片皮鴨,抵
食物質素一般,香港式味道.
2020-05-14
必吃🔶北京烤鴨上桌時一定要馬上吃,放涼了會有一股騷味。加上大蔥、青瓜,捲在一起沾醬,超美味! 每次都可以吃3-4塊。🔶雞絲粉皮Q彈的粉皮➕嫩滑的雞絲,最後淋上美味的麻醫! 一定會吃清光。🔶蒿荀絲翠綠鮮甜的蒿荀絲,不用太多的調味料或者花巧的煮法,在眾多濃味的菜色中,更顯清新爽口。🔶砂鍋雲吞雞雖然是雞湯連雞皮,但是不算太油 。湯不算太濃,口味較淡,不懂為什麼每枱都點了這道菜。🔶豬耳凍因為我不太天吃,但同行朋友說很爽,涼涼的口感比較特別,不是很多地方可以吃到,想嘗鮮的朋友 可以一嘗🔶黃金四季豆豆類的食材,除非是很不新鮮。不然只要夠新鮮,炒一下 也就很好吃。再加上配上一點點的小辣,惹味 停不了🔶拔絲蘋果平時拔絲地瓜就吃多了,想要試試看蘋果口味。 我是不太喜歡這個酸加甜的口味,另加內裡的蘋果很軟,口感很不合,還是配地瓜比較合適。🔶沙翁其實當下吃的有點太飽,但我還是吃了兩個。 吃起來竟然有點綿綿的,有點像舒芙蕾,跟平時的沙翁不太一樣。不過比較建議兩個人share一個
必吃
🔶北京烤鴨

🔶雞絲粉皮
Q彈的粉皮➕嫩滑的雞絲,最後淋上美味的麻醫!
一定會吃清光。

• 清炒萵筍
  • 高力豆沙
  • 醉雞
2020-05-08 971 瀏覽
好耐無食京菜 難得約左朋友食飯 就去左呢間京菜館 晚上9:30仍然好多人選擇喺度食飯 等左大約10分鐘就可以入座首先叫咗好多人都推介嘅 北京填鴨半份$168我哋三個人叫咗半份半份既份量都相當大份,而且肉同皮既比例都不錯 鴨肉嘅質地都好嫩滑,呢個價錢絕對抵食。雞絲粉皮粉皮配麻醬一直都係好好嘅組合,而且雞絲嘅份量都幾多,食完十分開胃。口水雞雞件份量比較多,而且配麻辣嘅汁令人食到停唔到口黃金炒豆角用鹹蛋黃去炒,每啖都食到鹹蛋黃嘅香味,而且唔會覺得滯炒土豆絲呢道菜就比較失色,味道唔夠酸辣,而且土豆絲亦都唔算好爽口最後餐廳仲送咗兩件高力豆沙,蛋白同砂糖入面包住豆沙餡,不過豆沙餡嘅份量比較少,要食咗大半個先食到有餡,如果餡嘅份量多番啲就好👍🏼👍🏼

首先叫咗好多人都推介嘅 北京填鴨半份$168
我哋三個人叫咗半份
半份既份量都相當大份,
而且肉同皮既比例都不錯 鴨肉嘅質地都好嫩滑,
呢個價錢絕對抵食。

雞絲粉皮
粉皮配麻醬一直都係好好嘅組合,
而且雞絲嘅份量都幾多,
食完十分開胃。

口水雞
雞件份量比較多,
而且配麻辣嘅汁令人食到停唔到口

黃金炒豆角
用鹹蛋黃去炒,
每啖都食到鹹蛋黃嘅香味,
而且唔會覺得滯

炒土豆絲
呢道菜就比較失色,
味道唔夠酸辣,
而且土豆絲亦都唔算好爽口

2020-05-07
  • 雞絲粉皮
自從去了一次北京之後,對於北方的口味實在是念念不忘✨在路過大角咀的時候發現了這家餐館🉑️每次經過都有人在排隊,就想著這到底有多好吃???果然,吃了一次之後我也淪陷了,又便宜👍🏻又美味👍🏻滿滿的一桌子菜也只需要300左右1⃣️最推介的就是他們家的片皮鴨🦆,雖然聽人家說這麼多肉不正宗,但是包著滿滿的肉再配上點青瓜占上醬之後塞進嘴裡簡直不要太爽!!!🕴2⃣️雞絲粉皮也很好吃,毫不手軟給你一大坨的芝麻醬,沒條粉皮都沾著這特製醬料,絕對是不錯的前主食🧡🧡答應我,一定要試一次3⃣️紅油抄手,份量絕對足夠,裡面滿滿的餡料吃起來在你嘴裡爆汁💟4⃣️一頓飯絕對要有菜啊!這個乾扁四季豆也很不錯,完全吸收了辣辣的味道,吃的時候簡直可以想到它在鍋裡面爆香時的樣子5⃣️京蔥炒羊肉,羊肉已經完全沒有羊肉的味道,而且太薄了,不說還以為是肥牛😟✨啦啦啦啦啦,姐妹們有時間一定要去試下啊,絕對讓你們會想再來吃一次,是家庭朋友聚會,約會吃飯的好去處!!👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻#香港美食#香港東北菜
自從去了一次北京之後,對於北方的口味實在是念念不忘✨
在路過大角咀的時候發現了這家餐館🉑️
每次經過都有人在排隊,就想著這到底有多好吃???
果然,吃了一次之後我也淪陷了,又便宜👍🏻又美味👍🏻
滿滿的一桌子菜也只需要300左右
#香港美食
#香港東北菜
2020-05-02
2020-05-01 1130 瀏覽
第一次去食依間東北菜館,入去的第一下感覺四周有一種懷舊的味道,在香港這個石屎森林算是另一種格調。坐位算是舒適,唔算太逼,好適合數個朋友談心地方。今次叫左六道菜,另一道高力豆沙是送的。 北京填鴨(半隻):我會形容用依個價錢來說,係好抵食,大大份,肉跟皮比例適中。但這部分好睇個人口味,坊間有一種京式食法是皮跟肉分開兩食。但我個人就比較喜歡這種肉跟皮一起連餅皮,因為當你咬下去時,皮既油脂可以連肉吞進肚子裏。(返回主題)我覺得依道北京填鴨有點失色,在於鴨本身唔夠香,烤得過熟了,而且隻鴨又有點老。而餅皮雖然算夠簿,但倒汗水太太太多了,應該是蒸既時候,處理得唔好,對我來說,北京填鴨精粹除了鴨及配料外,餅皮是不可忽視既元素之一,幾樣野夾埋放入口才是真正體驗到一道填鴨既質素去到那裏。我會形容依道菜值得一試,請不要忘記這個價錢有依個質素,的確算是很很不錯了。但我不會形容它是出色。小雞燉蘑菇: 這是一道知名及經典的東北菜,乾粉條吸收晒醬汁既味道,就這樣食其實味道很不錯,醬汁用來下飯也一流。但雞的份量太小,我那煲差不多一大半也是雞骨來(理論上是燉到雞肉酥爛,但我也找不到雞肉的蹤影),味道不太咸,我個人就比較

小雞燉蘑菇: 這是一道知名及經典的東北菜,乾粉條吸收晒醬汁既味道,就這樣食其實味道很不錯,醬汁用來下飯也一流。但雞的份量太小,我那煲差不多一大半也是雞骨來(理論上是燉到雞肉酥爛,但我也找不到雞肉的蹤影),味道不太咸,我個人就比較可以接受到。相反,我覺得依道菜整體欠了"香"味,可能是調味酒下太少或太早下致香味失了

京燒羊肉: 這個菜比起北京填鴨,我更推介大家去試一下。本身叫之前,並沒有太大期望,但一來到已經兩眼發光。首先,"色": 孜然粉橙紅色及酥炸金黃既顏色好配合羊肉,"香" : 食下去回味濃香,調味料沒有搶到羊肉既香味,相反可以說是互相輝映,缺一不可。"味": 外酥內嫩,羊肉軟爛,香脆可口。真的,這個推介大家試一下,真的不騙你。

素三鮮餃子: 標準東北餃子味道,我一值覺得東北餃子皮比起廣東餃子皮比較厚身一點。所以喜歡食皮簿餃子的朋友要注意依點。沒太大特別,標準餃子,而餃子餡量適中,一啖食下來剛剛好。

炒蒿荀: 沒太大特別,純因為當蔬菜食所以叫,但蒿荀是鮮嫩的,也是不錯的選擇。

豆沙鍋餅: 這個菜有驚喜,本人少食非油炸的豆沙鍋餅。今次,是用煎的方式,既健康又不會有滿口油既感覺。坊間用油炸最大問題是一食落口,已覺得滿口油膩,但這個煎的鍋餅包入豆沙餡,比起炸一樣是一絕,放入口好乾爽。我覺得豆沙鍋餅絕對是甜品中的代表,完了一餐飯,食埋依個甜品才覺得完滿,推介大家值得一試。

高力豆沙: 依個是贈送的,但比我想中好食多了。因為一上飯桌已經熱騰騰,一放入口中,真的知道"軟綿綿"這3個字是點寫,而且蛋白好香,配上糖霜入口真的不得了。唯一要說,如果入面多番少少豆沙餡會更美味 。絕對值得大家一試。
2020-04-24
2020-04-29 792 瀏覽
這次晚餐在限聚令前!好耐無食京川菜,正好朋友有興趣一同晚飯,於是訂位.晚上7.30,一入內已見九成滿座,同朋友打了眼色,好在我們訂咗位.  店員帶領我們到大廳旁邊的房,這邊就只有2枱食客用餐中. 進來時見幾乎每枱都點了半隻北京填鴨,我們當然跟著試.  由於只有2人,所以再加一份清炒蒿荀和一份白菜豬肉餃.北京填鴨,皮香脆,肉嫩,好味,唔怪得咁多人點它. 薄餅皮熱少少更好味. 蒿荀比較少見,所以每次在餐牌發現必點, 由於它本身爽脆,略炒已足夠. 當我們開始懷疑大家的戰鬥力時, 白菜豬肉餃送到,好彩有醋. 食了一粒沒有加醋的餃,係,原味,它確實肉汁豐富,而且剛蒸好,熱騰騰,特別可口. 只是我們要點酸幫助增加食量.用餐期間,這間房都坐滿客人, 密密麻麻的. 突然聽到其中一枱客問”係咪送高力豆沙?”店員答”係”, 我們又跟著問.  女士食甜品用第二個胃嘛, 每人2粒, KO!!
這次晚餐在限聚令前!

好耐無食京川菜,正好朋友有興趣一同晚飯,於是訂位.

2020-04-18 1447 瀏覽
香港以前好多京菜館,但近年越來越少繼續營業。近日又想吃京菜,打電話去尖沙嘴的🦌以及豐樓都沒有人接聽於是來這裡再吃。水準依然存在,味道非常正宗燒羊肉也很好吃,肥美的羊肉烤到皮脆肉嫩,這個非常推薦👌🏻👍🏻香椿炒蛋蛋非常之滑嫩羊肉餡餅山東燒雞份量很足東北大拉皮超級QQ的紅薯粉 伴著醋和醬汁以及蔬菜肉絲超級好吃素菜餃子🥟皮有嚼勁 蔬菜新鮮好味道啊😋還有高力豆沙附送軟綿綿的蛋白包裹著豆沙餡不會太甜😋
香港以前好多京菜館,但近年越來越少繼續營業。
近日又想吃京菜,打電話去尖沙嘴的🦌以及豐樓都沒有人接聽
於是來這裡再吃。
水準依然存在,味道非常正宗

香椿炒蛋

還有高力豆沙附送
軟綿綿的蛋白包裹著豆沙餡
不會太甜😋
2020-04-05 1295 瀏覽
老掌櫃賣的, 就是大件夾抵食的京菜, 像是北京填鴨再加上京燒羊肉, 還有酸菜白肉鍋和餃子, 只是四百多元. 多年多價格如是, 人潮也是如是. 味道就是簡單而直接: 三鮮餃子夠肉汁, 京燒羊肉香羶而外皮脆口. 至於酸菜白肉鍋, 說是酸菜不如說是白菜, 味道柔和而作為蔬菜類菜式也是恰如其分. 至於主軸的北京填鴨, 與其說是北京填鴨, 不如說是燒鴨, 皮和肉很厚, 鴨油夠香而烤度和烤味也是一般. 還是那一句, 你付出的和你吃到的成正比, 我已經覺得OK. 像是在尖沙咀很有歷史的那間京菜店, 付出比這家多, 但吃到的質素也是如此. 相比之下這已達到我的期望就是.