2020-04-29 793 瀏覽
這次晚餐在限聚令前!好耐無食京川菜,正好朋友有興趣一同晚飯,於是訂位.晚上7.30,一入內已見九成滿座,同朋友打了眼色,好在我們訂咗位.  店員帶領我們到大廳旁邊的房,這邊就只有2枱食客用餐中. 進來時見幾乎每枱都點了半隻北京填鴨,我們當然跟著試.  由於只有2人,所以再加一份清炒蒿荀和一份白菜豬肉餃.北京填鴨,皮香脆,肉嫩,好味,唔怪得咁多人點它. 薄餅皮熱少少更好味. 蒿荀比較少見,所以每次在餐牌發現必點, 由於它本身爽脆,略炒已足夠. 當我們開始懷疑大家的戰鬥力時, 白菜豬肉餃送到,好彩有醋. 食了一粒沒有加醋的餃,係,原味,它確實肉汁豐富,而且剛蒸好,熱騰騰,特別可口. 只是我們要點酸幫助增加食量.用餐期間,這間房都坐滿客人, 密密麻麻的. 突然聽到其中一枱客問”係咪送高力豆沙?”店員答”係”, 我們又跟著問.  女士食甜品用第二個胃嘛, 每人2粒, KO!!
這次晚餐在限聚令前!

好耐無食京川菜,正好朋友有興趣一同晚飯,於是訂位.