餐廳: 翠亨邨 (新世界大廈)
資訊:

2014-01-28 5818 瀏覽
時近歲晚,又喺賀年糕點紛紛出籠嘅日子,小弟最近收到網上遊戲所贈嘅糕券 ,喺出自翠亨邨嘅XO醬芋頭糕,記憶所及,翠亨邨嘅賀年糕點應該未食過,所以,又有機會可以試試唔同餐廳嘅出品。現貨要憑糕券到指定門市領取,唔去過都唔知,真喺好多人會以糕券相贈,因為店方專燈開設一個廂房作為換糕之用,房內「糕」積如山 。為迎接甲午馬年,翠亨邨以「廣東真味」為題,特別推出五款賀歲糕點,取其五穀豐收之意,包括:「富貴年年」 燕窩桂花糕($268)、「金玉滿堂」蘿蔔糕($198)、「戶納千祥」XO醬芋頭糕($198)、「福壽無彊」薑蜜年糕($198)及「步步高陞」椰汁年糕($138)。所有出品均標明本地製造,具品質保證 ! XO醬芋頭糕 芋頭糕以鮮紅紙盒包裝,盒面橙紅暗花配熨金中文字,好有過年意頭,又顯得高貴,盒內芋頭糕和自家秘製極品XO醬分別以透明膠盒盛載。不愧喺店方嘅招牌之作,唔單糕面,糕內都有唔少餡料,火腿、蝦米、臘腸、冬菇……等等,而且,亦加入唔少芉頭粒,令綿密嘅芋頭糕更加粉香有咬口 。此外,芋頭糕本身亦帶有點點微辣,當然,再蘸些XO醬食,就絕對辛辣惹味非常  。中文嘅對聯,無論四言、五言、

。
XO醬芋頭糕
中文嘅對聯,無論四言、五言、定七言,用字精煉,言簡意賅,就以以下一對七言對聯跟大家拜個早年:門迎百福福星照;戶納千祥祥雲騰
外賣自取
早餐
用餐優惠
其他
2013-12-20 4492 瀏覽
XO仔同表妹兒時與大姨媽大姨丈同住,感情非常深厚,佢地可以話係「睇住我地大,睇住我地乖」 !姨媽姨丈早年移居美國,大家見面機會少咗,難得近日訪港,我地兩老表就特意請佢地飲茶,一盡地主之誼之餘,亦希望值此機會答謝一吓佢地多年來o既關愛及照顧 。為表誠意,飲茶地點當然係長輩話事啦,結果姨媽揀咗一間小肥都冇去咗成十幾年o既翠亨邨,等大家一邊聚舊,一邊懷舊!多年來屹立不倒o既翠亨邨位於中環核心地段,公共交通工具無一不到,方便得很。咁多年冇黎,感覺翠亨邨o既裝修及格調冇乜話好大改變,地方依舊光猛企理,高雅衛生舒適。服務方面,姐姐仔都算做得唔錯,不過經理Raymond哥哥就更加周到,不但講解母公司美麗華所提供o既不同餐飲優惠,亦有迎合食客不同口味而推介精選美食,又親自換茶上菜,招呼做到足 。大姨媽係家中o既大家姐,亦係當日午餐之主賓,所以叫餸啲咁重要o既任務我地就交托咗比佢。佢同三姨媽商討過後,結果叫咗幾款點心、燒味、小食大家分黎食: 脆皮燒腩仔($128):半肥瘦o既燒腩仔外表層次分明,外皮香脆,肉質鬆化,我地六個人,五分鐘都唔洗就清哂成碟餸 ,真係唔講得笑! 黑松露素粉果($39)

,真係唔講得笑!

黑松露素粉果($39):早一個禮拜,姨媽食完第一次已經極力推介此道點心!黑松露素粉果脹卜卜,皮薄餡多,松露香為素菜加以點綴,猶如畫龍點睛,清甜爽脆,小肥極為欣賞
黑松露素粉果($39)
瑤柱菜苗餃($42):菜苗餃內有隻蝦,清得黎都幾爽口,唔錯。
瑤柱菜苗餃($42)
蜜汁叉燒($128):XO仔好怕食瘦叉,最驚佢又嚡又乾!翠亨邨碟叉燒雖然冇肥層,但肉質絕不嚡口,咬落非常鬆軟,又夠肉汁,食完先知原來瘦叉都可以咁好味
蜜汁叉燒($128)
金磚豆腐($68):豆腐夠嫩,可惜個皮就唔係好夠脆,味道亦唔多夠濃,建議師傅由大件o既金磚豆腐改造較細o既豆腐粒,皮層o既脆度會易掌握啲,一口一件,又會易入口啲。
金磚豆腐($68)
滷水鴨舌($88):鴨舌超脆,而且好入味,一個字講哂:「正」!
滷水鴨舌($88)
翠亨邨靚一雞($198/半隻):三姨媽介紹話依味「靚一雞」係翠亨邨o既招牌餸,就算只係黎飲茶都必定要叫半隻黎試!靚雞原來係手斯雞,冇骨啖啖肉,雞肉香滑幼嫩,大小雙肥like爆,必吃推介也
翠亨邨靚一雞($198/半隻)
皮蛋莞荽斑骨湯米($138/鍋):魚湯香濃足料,一啲腥味都冇,米線滑溜,比起食炒粉麵健康得多。
皮蛋莞荽斑骨湯米($138/鍋)
金粟南瓜露(免費贈送):暖暖o既南瓜露唔係好甜,只係唔多夠滑;媽咪提及到此乃免費贈送,要求唔應該太高。
金粟南瓜露(免費贈送)
蜂蜜蛋散($42):蛋散炸得夠乾身,蜜糖份量又唔會過火,整體香甜薄脆,大姨媽食得最高興!
蜂蜜蛋散($42)
其他收費:
茗茶:$15/位
手拉白腸粉($45)
XO醬炒腸粉($68)
蒜泥拍青瓜($68)
蒜泥拍青瓜($68)
喺中環有三十幾年歷史o既翠亨邨地點方便就腳,而且比起其他老字號o既中菜廳亦較為優雅舒適衛生,經理服務好,毫無架子,事事親力親為,友善好客,我地一行六人都覺得好受歡迎
!食物當中以黑松露素粉果及燒味最為美味出眾,埋單每位約$200,小肥其實覺得都幾貴,不過最緊要主角大姨媽大姨丈食得開心,個荷包先冇咁肉痛
2013-11-02
黑松露素粉果($39)
瑤柱菜苗餃($42)
蜜汁叉燒($128)
XO醬炒腸粉($68)
翠亨邨靚一雞($198/半隻)
滷水鴨舌($88)
皮蛋莞荽斑骨湯米($138/鍋)
蜂蜜蛋散($42)
我們偶然會到位於中環及美麗華翠亨邨晩飯,一向水準不錯。今次與家人嘗試他們的午飯點心,可惜証實是不智選擇!首先,他們的點心及粉麵飯款式選擇很有限,無特色。其二,水準一般。我們品嘗點心款式有: 腐皮素鵝,叉燒包,蟠龍燒賣,紫菜百花賣,柚皮蒸排骨,生煎包,斑粒魚肚雜菜餃,蒸點碟碟都差唔多味,平平無奇。銀芽肉絲兩面黃炒麵,炒麵唔夠鬆脆,銀芽肉絲獻汁太厚。之後,我們點了燕窩蛋撻仔, 近$50一碟三件,其實我們對燕窩興趣不,但他們又沒有正常蛋撻。我們一吃便發覺蛋撻酥皮有異味,很羶,而且酥皮不是完全焗熟透。我們向經理反映,他一邊速速收回,一邊又解說酥皮是'外面交來','酥皮係用牛油造的',。我們提議他自己試一口,親自驗證,他不但沒有回應我們,更枉說致歉。一所都算老字號的食肆這麼不認真其所出食品,這麼不認真對客人,太失望了!
我們偶然會到位於中環及美麗華翠亨邨晩飯,一向水準不錯。
今次與家人嘗試他們的午飯點心,可惜証實是不智選擇!
燕窩蛋撻仔
!
2013-07-09
2012-06-09 5777 瀏覽
It is a huge restaurant and you decided to put me at the end of a hall way with no air condition, how wonderful. After the request of changing table, the staff offered a folding table, great start to the lunch. I can already tell the service is exceptional. This is the way you treat members, great!Cuisine: ChineseFood rating: 4/10*Service: 5/10 Ambiance: 6/10Price: HK$150 pax* Food Rating: 6/10 is equivalent to 1 Michelin star, 8/10 to two Michelin stars, and 9/10 or 10/10 to three M

Cuisine: Chinese
Food rating: 4/10*
Service: 5/10
Ambiance: 6/10
Price: HK$150 pax

* Food Rating: 6/10 is equivalent to 1 Michelin star, 8/10 to two Michelin stars, and 9/10 or 10/10 to three Michelin stars

奶皇包 (7/10)
Oh my god. The best奶皇包 so far in Hong Kong. It was runny, the sweetest did not over power the bun, more importantly, the salted egg York blended really well with the filling. It was just perfect!
7/10
叉烧包(3/10)
The sauce was sweet and the pork was tender, a very standard char siu bun.
3/10
烧卖shallots (2/10)
It was okay. Look at the presentation, you must be joking.
2/10
吓胶 (3/10)
The prawn was crunchy, but the wrapper was a little sticky. It could be better.
3/10
This is a restaurant suppose to be have class and quality. If not for the奶皇包, I won’t ever have the intention to come back. Though, the奶皇包 is exceptionally!!

Give me a thumb up if you like it!
2012-05-29
用餐優惠
其他
2/10
7/10
2011-11-10 2087 瀏覽
冇影相。 由細嚟到大。不是因感情分,但中環翠亨邨真的keep到。佢冇"Wow"一聲的菜色,但水準極度穩定。陳經理及員工+分親切有禮。我們的飯堂。係經濟麻麻,人人減價搶客。翠亨邨收費以中環地段,出品水平及服務素質。我十分滿意。前幾日家人平常飯聚。片皮鴨餐一圍,正!開了幾支紅酒,雖不是上品,但一個想法 - LIKE!
冇影相。

由細嚟到大。不是因感情分,但中環翠亨邨真的keep到。

前幾日家人平常飯聚。

(非會員)
2011-09-11 1876 瀏覽
食物質素不錯, 點心選擇多,味道也好. 尤其叉燒非常好吃, 可憎服務太差,侍應只對熟客親切友善,服務周到,若是生客則愛理不理, 侍應人數雖然多, 態度懶散, 簡單如加水服務也要等候很久, 最不能接受的是連續兩次灟單, 浪費我們時間,
2011-09-11
2011-08-15 1507 瀏覽
自翠亨村翻新以來,和同事們第二次來飲茶。以前點心種類不多,現在鹹甜點都有很多選擇。大家都非常喜歡上次侍應推介的必試三寶蜜汁义燒、水勾鹹水角及翠亨村靚一雞,食過番尋味,再來一次。蜜汁义燒 – 色澤油亮,肥廋軟硬適中,有蜜糖香兼有炭燒熏香。好好味。水勾鹹水角 – 賣相像串燒三兄弟,我不愛吃鹹水角,同事們吃一口就讚不絶口。翠亨村靚一雞 – 剝了皮去了骨,是一味手工菜。本人膽小怕膽固醇,不敢食皮, 雞胸肉亦十分滑,連薑絲一起吃,好夾。但是水準不穩,第二次已 走樣,令人失望。蒜片牛柳粒 – 雖不至於入口即熔,但肉質柔嫩,香蒜味道濃郁,令人一粒接一粒 地吃過不停。甜品波波爽 – 新版西瓜盅,波波是西瓜,爽是蘆薈,加上桂花糖,夏日之選。其他點心有賽螃蟹餃、义燒包、流沙包、杞子魚湯浸時蔬則一般高檔酒樓水準。下次不會點滷水豆腐及香麻海蜇太鹹。埋單一人百多元,中環飲茶價。

雞胸肉亦十分滑,連薑絲一起吃,好夾。但是水準不穩,第二次已
走樣,令人失望。
地吃過不停。

下次不會點滷水豆腐及香麻海蜇太鹹。

埋單一人百多元,中環飲茶價。
2011-08-12
$100+ (午餐)
2011-08-08 1240 瀏覽
老闆係一個好著重門面既人, 所以每次有請客人食飯都會選擇去中環區或者沙田馬會會所, 今次去咗我公司既Auditor介紹既翠亨邨!中環區泊車係最麻煩, 老闆唯有泊喺最近新世界既長實, 好彩一早book咗位, 行上去就由部長帶入房, 由於之前未同老闆嚟食過, 所以就點咗由auditor &部長推介既菜式, 以下幾款係特別推介:~~冰鎮露筍---平時好少機會食露筍, 呢個冰鎮式既露筍好鮮甜, 但就唔係太凍, 如果再凍d會更加好食!!~~滑豆腐東星斑---超正既菜式, d魚起晒骨不突止, 仲有滑滑既豆腐, 老闆鐘意食魚, 佢都話呢款好食!!!!~~宮廷富貴雞---用荷葉包住蒸, 好入味, 好香!! 雞入面包咗d冬菇及竹筍之類既配料, 將隻雞切散撈埋d配料一齊食, 好香口! 但我本身唔食雞皮, 如果可 以去埋皮就好啦^^~~ 西瓜波波爽---個名好盞鬼 呢款糖水真係好啱最近咁熱既天氣, 夠晒消暑, 好清甜! 唔錯唔錯!!~~桂花糕--- 呢個桂花糕都唔錯, 一樣好清甜, 但都係波波爽正, 再凍d! 份量多d更加好!好滑滑!正正正!!好香口, 夠入味^^ 夠晒爽呀

中環區泊車係最麻煩, 老闆唯有泊喺最近新世界既長實
, 但就唔係太凍, 如果再凍d會更加好食!!

以去埋皮就好啦^^
~~ 西瓜波波爽---個名好盞鬼
冰鎮露筍, 好鮮甜, 凍d更加正^^
再凍d! 份量多d更加好!
滑豆腐東星斑超正!!
好滑滑!正正正!!
宮廷富貴雞
好香口, 夠入味^^
糖水~~西瓜波波爽
夠晒爽呀^^
桂花糕
好清甜!!

呢間環境唔錯, 夠靜!! 好啱老闆既要求, 食物唔錯
幾特別!! 就係泊車比較麻煩!!!

2011-08-02
冰鎮露筍, 好鮮甜, 凍d更加正^^
滑豆腐東星斑超正!!
宮廷富貴雞
糖水~~西瓜波波爽
桂花糕
  • 滑豆腐凍星斑
2011-08-06 939 瀏覽
媽媽生日 ; 想找一間好些的中菜酒樓食飯 , 經朋友介紹話中環間翠亨村裝修過可以試一試 .所以我們一家人決定一試 , 雖然離地鐵站遠左些 , 但都好容易找到 , 一家人去到唔使等位就可以入坐 , 環境都好舒適 , 部長問我們想叫什麼菜式 , 我便請他介紹一下 : 深刻菜式有 :蜜汁义燒 - 聽聞翠亨村的蜜汁义燒好好食 , 今日終於可以試到啦 ! 义燒是採用半肥瘦 ; 肉質鬆軟 ; 調味很香 ; 入口有即容的感覺 , 而且食幾多都不覺漏 , 絕對係鎮店 之寶 , 下次一定要再試 ! 宮廷富貴雞-用荷葉包住雞 ; 再加上用人手撕開雞肉配上其他材料食用 ; 十分特別 , 不過雞肉與其他材料夾在一起 , 入口感覺咸左少少 , 有待改善 堂弄杞子什菌魚湯翡翠苗-此菜式選用番薯苗 , 好味! 什菌, 杞子配魚湯香濃 ; 係新口味的選擇好姐素粉果-皮薄, Good ! 桂花糕-不太甜 , 但如果桂花多些 ; 再凍些更好味以香港區來說

深刻菜式有 :
蜜汁义燒 - 聽聞翠亨村的蜜汁义燒好好食
, 今日終於可以試到啦 ! 义燒是採用半肥瘦 ;
之寶 , 下次一定要再試 !

超正 !
咸左少少 , 有待改善 !

; 係新口味的選擇
魚湯香濃 !
好姐素粉果-皮薄, Good !
桂花糕-不太甜 , 但如果桂花多些 ; 再凍些更好味
以香港區來說 , 價錢不算貴 ; 平均每人三佰元左右 , 總括來說 ; 我媽媽及各親戚朋友都非常滿意.

2011-07-31
生日
超正 !
咸左少少 , 有待改善 !
魚湯香濃 !
  • 蜜汁义燒
  • 堂弄杞子什菌魚湯翡翠苗
2011-07-26 782 瀏覽
在中環上班多時,也沒有去過新世界大廈的翠亨邨飲茶,這一趟Lunch真有點驚喜,全新的高雅裝修、殷勤的服務,加上頗有水準的食物,就值得再去光顧。推介菜式:蜜汁叉燒 – 肥瘦適中,肉嫩味美翠亨邨靚一雞 – 要預先訂,肉質嫩滑,好入味,皮都好好食菠蘿咕嚕肉 – 不會太「粉」,味道質感恰到好處上素蒸粉果 – 皮薄餡靚,good!金勾咸水角 – 外脆內軟的波波,餡料足有口感桂花波波爽 – 部長推介的甜點,很有趣的配搭:桂花啫喱與西瓜波,食完心都甜埋

推介菜式:
蜜汁叉燒 – 肥瘦適中,肉嫩味美
翠亨邨靚一雞 – 要預先訂,肉質嫩滑,好入味,皮都好好食
菠蘿咕嚕肉 – 不會太「粉」,味道質感恰到好處
上素蒸粉果 – 皮薄餡靚,good!
金勾咸水角 – 外脆內軟的波波,餡料足有口感

靚一雞
蜜汁叉燒
上素蒸粉果
金勾咸水角
桂花波波爽
  • 翠亨邨靚一雞、蜜汁叉燒、菠蘿咕嚕肉、上素蒸粉果、金勾咸水角、桂花波波爽
2011-07-25 212 瀏覽
在中環工作多年, 很久已沒有到過翠亨邨用膳,多謝友人的邀請, 在22/7/2011再次有機會到這兒午膳。室內的設計改變了不少, 很時尚!是次午膳令我最深刻的有幾樣的美食/點心。1)手撕雞 (不是以往你見到的手撕雞, 是撕完後, 還是完整的。)2)义燒 (肉質很嫩, 中間是有肉汁的, 而最外面的蜜糖又不會太甜, 外脆內軟。)3)鹹水角 (賣相蠻有趣, 是串燒三兄弟, 形狀是圓的, 用竹子串著的,皮薄餡料很鮮, 內裡是豬肉加了些蘿蔔粒、香茜等等。)4)波波爽 (這個甜品是由西瓜波波、小小正方型的桂花糕和西瓜汁。夏天吃它既喝又消暑,真的很讚!)希望大家有機會到翠亨邨會試試以上的幾樣美食。謝謝!

是次午膳令我最深刻的有幾樣的美食/點心。

希望大家有機會到翠亨邨會試試以上的幾樣美食。謝謝!

• 手撕雞
  • 义燒
  • 鹹水角
  • 波波爽
今天跟同事去中環新世界大廈的翠亨邨吃午飯。上茶樓最怕味精多,菜式沒有誠意,上班的午飯時間雖然不多,但也想找些好吃的,抖抖氣。部長建議點了幾款小菜和點心,都挺有水準。原來這裡的招牌菜是「翠亨邨靚一雞」,用了手撕雞的做法,先原隻雞起皮,手撕雞肉,再將塊皮重蓋雞肉並砌回原隻雞的模樣,單是吃手工都已經很有價值。味道方面,雞肉香嫩,有「冒險精神」的同事試了雞皮,很滑,不肥膩。蜜汁义燒:肥瘦適中,但好像欠了一點炭燒香味。蒜片牛柳粒:牛柳幾嫩滑,但對我來說味道重了一點。菠蘿咕嚕肉:喜歡吃這道菜的同事說,脆粉很薄,瘦肉的部分較多,多吃幾件也不會滯;我就只喜歡吃它的配菜菠蘿。賽螃蟹餃:較少有的點心,用料真的有蟹粉,如果蛋白部分多點汁液會更好吃。金勾咸水角:串燒三兄弟的造型,好趣緻。已經久違了的一款點心,皮薄,外脆心軟。奶皇流沙包:做到流沙的質感,奶皇不算甜,熱食甜品首選。夏日波波爽:侍應說這個是最新推出的夏日冰凍甜品,西瓜搾汁,加入西瓜波波粒,再加蘆薈桂花糕,勁消暑,桂花糕香甜,不過西瓜汁底偏甜,有點懷疑混了糖水…點心還吃了上素粉果、蜆介鯪魚球。這類較傳統的款式不會在新式酒樓找到,可以一試,回味一下。滷

部長建議點了幾款小菜和點心,都挺有水準。

蜜汁义燒:肥瘦適中,但好像欠了一點炭燒香味。

蒜片牛柳粒:牛柳幾嫩滑,但對我來說味道重了一點。

奶皇流沙包:做到流沙的質感,奶皇不算甜,熱食甜品首選。

滷水拼盆、菰菌乾貝浸時蔬,味道只屬一般。鮑汁荷葉飯,同事說太乾身,不夠惹味。

總的來說,這裡的食物質素平均。有幾款菜式下次都可以 encore 。

我和同事已經約定了下一次再來…
翠亨邨靚一雞
蜜汁义燒
蒜片牛柳粒,牛柳嫩滑,超愛。
菠蘿咕嚕肉,脆粉薄,肉不肥。
賽螃蟹餃
金勾咸水角,最愛它串燒三兄弟的賣相。
奶皇流沙包。
波波爽
2011-07-22
$150 + (午餐)
翠亨邨靚一雞
蜜汁义燒
蒜片牛柳粒,牛柳嫩滑,超愛。
菠蘿咕嚕肉,脆粉薄,肉不肥。
賽螃蟹餃
金勾咸水角,最愛它串燒三兄弟的賣相。
奶皇流沙包。
波波爽
  • 金勾咸水角,靚一雞,蒜片牛柳粒,奶皇流沙包,波波爽
2011-07-19 232 瀏覽
平時大家都各有各忙 終於同班姊妹就啱時間食飯lu.....所以決定book間房盡情一吓.....mad::yeah!!我地簡咗食中菜,齊人一坐底就即刻點菜lu,增取時間嘛.....我地叫咗招牌菜蜜汁叉燒外,有富貴雞...等等, 真係要讚吓位經理,佢建議咗其餘菜式外,重介紹咗兩個新菜式比我地試....真係good喎,第一個菜(桂花西紅柿) 雖然只係冷盤,但味道好特別.......桂花有小小甜香加埋新鮮蕃茄微酸既味道.....真清新第二個菜(滑豆腐東星班) 哩個真係要比個讚佢呀....可能東星班多數都係清蒸來食,同埋佢用滑豆腐來配合,感覺好食得健康.....有兩種不同(滑)既口感,真係難忘 下次要返炒唯一覺得嘛嘛地既就係個冰鎮露筍,味道一般,賣相唔係好得! 其餘既都好好味.....甜品.....西瓜波波爽,有蘆薈肉一齊食! 天氣咁熱!啱晒重有! 唔知係咪咁啱得咁橋,頭盤係蕃茄,甜品係西瓜頭尾都紅噹噹......

平時大家都各有各忙
終於同班姊妹就啱時間食飯lu.....
所以決定book間房盡情一吓.....
mad:
:yeah!!

第二個菜(滑豆腐東星班) 哩個真係要比個讚佢呀
下次要返炒

唯一覺得嘛嘛地既就係個冰鎮露筍,味道一般,賣相唔係好得!
其餘既都好好味.....

甜品.....西瓜波波爽,有蘆薈肉一齊食! 天氣咁熱!啱晒

重有! 唔知係咪咁啱得咁橋,頭盤係蕃茄,甜品係西瓜
頭尾都紅噹噹......

桂花有小小甜香加埋新鮮蕃茄微酸既味道.....真清新:)
用滑豆腐來配合東星班,感覺好食得好健康.....同時食倒有兩種不同(滑)既感覺,哈哈下次要返炒:P
賣相係咪嘛嘛呢!
西瓜+蘆薈好爽甜!夠凍.....正呀!
2011-07-10
桂花有小小甜香加埋新鮮蕃茄微酸既味道.....真清新:)
西瓜+蘆薈好爽甜!夠凍.....正呀!
  • 滑豆腐東星班
  • 蜜汁叉燒
  • 有富貴雞
2011-07-19 218 瀏覽
翠亨村是我從小就熟悉的中菜館今次約了一班好友來裝修後的中環店晚飯頭盤:金勾拍青瓜 - 伴蝦米碎有口感桂花西紅柿 - 濃濃桂花香, 番茄鮮甜夾爽冰鎮小露筍 海底椰響螺瘦肉湯 - 夠火喉, 湯料足, 清甜好飲滑豆腐原條 東星斑 - 自製豆腐溜滑, 雲腿絲, 加上魚的鮮味, ,口感複雜而有層次, 全晚最捧明星菜!竹笙瑤扒蕃薯苗 - 第一次吃, 菜苖幼嫩味清新均安魚餅拼牛乳鍋貼 - 多士賣相特別, 內軟外脆甜品 - 蜜糖蛋散 夠鬆脆大良雙皮奶 又香又滑服務員有禮, 招呼好, 許多道菜有驚喜, 大廚有心思, 配菜選料見真誠, 非一般中式酒樓, 整體印象很不錯, 會再來!
翠亨村是我從小就熟悉的中菜館
今次約了一班好友來裝修後的中環店晚飯
頭盤:
金勾拍青瓜 - 伴蝦米碎有口感
桂花西紅柿 - 濃濃桂花香, 番茄鮮甜夾爽
冰鎮小露筍
海底椰響螺瘦肉湯 - 夠火喉, 湯料足, 清甜好飲
竹笙瑤扒蕃薯苗 - 第一次吃, 菜苖幼嫩味清新
均安魚餅拼牛乳鍋貼 - 多士賣相特別, 內軟外脆
甜品 -
蜜糖蛋散 夠鬆脆
大良雙皮奶 又香又滑
服務員有禮, 招呼好,
許多道菜有驚喜,
2011-07-17
  • 海底椰響螺瘦肉湯
  • 滑豆腐原條東星斑
  • 均安魚餅拼牛乳鍋貼
  • 大良雙皮奶
想揾一間好D 嘅中菜請老師食生日飯, 問過好多人, 有朋友介紹話佢公司樓下有間中菜食午飯好鬼多人,要訂枱先有位, 好似好好食咁。心唸應該都唔平, 不過喺得中環地區質素都應該有返咁上下。所以就問左個电話打去睇睇乜料先。 問完又覺得OK喎! 就膽粗粗去試吓先!!! 訂左枱一行7人去到, 唔使等就有位, 之前問佢想要間房佢都比我, 心唸又幾好喎! 上次試過喺第2間食市,死都唔比間房我, 話我小人數, 唔肯比我。 首先頭盆:"桂花西紅柿", 我老師話好好食,好清新嘅感覺,我都幾鍾意,下次有機會都想再食, 佢地話係新菜式喎! 原來西紅柿係蕃茄黎嫁,又學多樣嘢! 前菜仲有 青瓜 同埋 冰鎮露荀, 青瓜都OK, 但係露荀就真係麻麻地,話冰鎮但係又唔夠凍,凍D就好喇。 個朋友叫我一定要試吓個"蜜汁义燒", 佢話好出名, 所以叫左黎食, 又真係幾好食喎! 好"林"好多汁又唔係好肥。 跟住係個"海底椰嚮螺燉瘦肉湯", 個湯都幾濃味,分完7個人之後仲可以再添幾碗, 海底椰同嚮螺都幾足料, 仲諗住佢會偷功減料添!不過D瘦肉就真係麻麻地,唔得好食囉!

問完又覺得OK喎! 就膽粗粗去試吓先!!!

話我小人數, 唔肯比我。

原來西紅柿係蕃茄黎嫁,又學多樣嘢!

好"林"好多汁又唔係好肥。

仲諗住佢會偷功減料添!不過D瘦肉就真係麻麻地,唔得好食囉!

我覺得最好食就係"滑豆腐花原條東星斑", 條魚同埋豆腐花好滑好好食,不過D "硯"汁就多左少少, 小番D 就好喇。

"宮廷富貴雞"上枱個賣相都幾得意, 用錫紙包往成隻雞, 比我地睇完後就有待應拆開佢, 三兩吓手就分得好碎,
雞入面讓左其食材落去,不過唔記得係乜鬼黎,都OK好食。

之後仲有"魚湯翡翠苗"(個湯幾清,菜都OK!) "素粉果"(普通左D!), "蛋散"(好脆,好鬆化),
"西瓜波波爽"(略嫌甜左D,不過有小小驚喜係,有一粒粒桂花糕喺入面,好食ar!)

總括黎講都幾好食,我老師同埋D同學都好滿意,話下次攪慶功宴都可以考慮黎"翠亨邨", 好彩佢地話滿意,做攪手都好大壓力嫁,
周圍揾地方食飯, 好彩冇黎錯地方,呵呵呵!!!

我哋7個人 圍起上黎唔計請老師每人$300.-蚊倒, 我覺得都好合理。
2011-07-03
生日