2021-09-22 24 瀏覽
今日同朋友喺中環去食午餐 ,見到有間隱世嘅日本野食。 二話不說立刻衝咗入去食。 入面裝修簡潔企理 ,裏面掛咗好多日本海報CP值高及幾有特色,而且坐得都舒適,咁我地叫左以下食品:咁佢餐前都會有個麵豉湯餸,咁我覺得個麵豉湯都幾好飲,起碼都算係己足料,唔係得啖湯。蒸水蛋亦都幾好食,因為蛋滑之餘入面都有其他材料去配襯, 感覺呢個前菜都幾唔錯 同有新鮮感。江戶前冷拉麵定食: 咁呢個冷拉麵係朋友order嘅,入面有半熟蛋、玉子、青瓜同蝦, 咁其實呢個拉麵我覺得都幾清新,而且 佢拉麵因為凍凍地,所以麵底我覺得都幾煙煙靭靭之餘亦都爽口, 湯底雖然係凍嘅,湯但係個汁我覺得都幾夾成個冷麵, 所以夏天食冷麵我覺得真係幾消暑。火炙壽司八件定食包個冷烏冬,壽司有三文魚、赤海蝦、玉子及鰻魚。 壽司方面我幾鍾意食三文魚因為呢啲都係香港人嘅至愛而且最緊要係新鮮, 而赤海蝦我覺得亦都幾甜味所以我自己就較為鍾意食三文魚同海蝦 另外佢個冷烏冬 我覺得亦都唔錯.因為冷烏冬都爽口彈牙, 所以我幾鍾意呢啲食壽司亦都食烏冬呢啲配搭。最後如果大家經開中環呢一頭,大家可以試下呢間日本餐廳,自己覺得佈置都幾得意幾有特色。

2021-09-22 13 瀏覽
放工來築地食晚餐,餐廳的外觀很隱密,打開門就有到了日本居酒屋的氣氛,店內貼滿了各式日本海報加州卷牛油果🥑、鮭魚卵搭配上Cheese,味道很不錯牛肉鍋牛肉鍋裡的菜式很豐富鹽燒雞翼居酒屋就要來份雞翼,配上啤酒🍻好chill烤油甘魚魚皮烤的酥脆,魚肉鮮美,值得一試總體而言,餐廳環境舒適,服務生態度好,也會很主動加茶,值得一提的是離半山扶梯步行不遠的位置,就能有還算平實價位的居酒屋,很適合放工時和朋友來放鬆一下

加州卷
牛油果🥑、鮭魚卵搭配上Cheese,味道很不錯

牛肉鍋
牛肉鍋裡的菜式很豐富

鹽燒雞翼
居酒屋就要來份雞翼,配上啤酒🍻好chill

烤油甘魚
魚皮烤的酥脆,魚肉鮮美,值得一試

中環是香港的心臟地帶,搵食艱難 - 食肆選擇雖多,但價錢十分昂貴🤑,感恩今日搵到一間CP值極高的日式居酒屋,午市定食套餐最平$75就有交易,環境仲好舒適💕餐廳所有可見的牆壁位置,都貼滿了日式海報,連餐桌上的防疫隔板都是 一幅日本漫畫《航海王》的海報😄和朋友二人點了兩款定食,火炙8貫壽司定食(配冷烏冬)$94和江戶前冷拉麵定食$88。兩款定食均配有熱湯,壽司每款兩件,包括三文魚、赤海蝦、玉子和鰻魚,表面經過炙燒,食物還未送到上桌面,誘人的香味已經搶先送到。我覺得三文魚特別好食,入口即化,其餘三款也很美味,海蝦鮮,玉子甜,鰻魚肥美,配冷烏冬,口感更涼快。至於江戶前冷拉麵,感覺透心涼,冷麵很爽口,有蝦有肉,流心蛋和玉子,甜椒絲切得非常幼細,配埋嫩綠的青瓜絲,視覺效果很美😍餐廳除了價錢親民,環境舒適,職員服務態度也很好👍,值得支持。

午市定食套餐最平$75就有交易,環境仲好舒適💕

餐廳所有可見的牆壁位置,

和朋友二人點了兩款定食,火炙8貫壽司定食(配冷烏冬)$94
火炙8貫壽司定食

和江戶前冷拉麵定食$88。
江戶前冷麵定食

火炙8貫壽司定食

江戶前冷麵定食

餐廳除了價錢親民,環境舒適,

職員服務態度也很好👍,值得支持。

2021-09-20
  • 火炙8貫壽司定食
2021-09-21 9 瀏覽
餐廳位置喺中環大斜路嘅橫巷 認真唔易搵 平時都好少用隱世呢個字 因為用太濫就唔夠隱世但今次築地認真喺中環鬧市入面自成一角 一入去會見到好多動漫poster同埋日本街景相 最開心係可以望住slam dunk食飯 教練!我想打籃球!感覺即刻好放鬆₍ ᐢo̴̶̷̤ ̫ o̴̶̷̤ᐢ ₎´•ᴥ•`蟹肉蟹膏海之戀($98)作為蟹癡嘅我必叫之選(∩´∀`∩)同連鎖餐廳嘅蟹肉蟹膏軍艦唔同並唔是罐頭蟹膏人造味蟹膏蟹肉味比較天然 而且份量幾多而卷物中間有青瓜同牛油果✌︎˙˘˙✌︎通常卷物入面牛油果都係被淹沒 好難食到牛油果嘅味 但呢個卷嘅牛油果大舊同好濃味 牛油果味突出 所以雖然係經典卷物味但有意外驚喜味道(。・ω・)ノ´•ᴥ•`胡麻野菜冷豆腐($30)豆腐係我最愛食物之一配上胡麻醬就更加係絕配作為開胃前菜係一流豆腐新鮮夠凍 豆味濃ᕙ( ˙꒳​˙ )ᕗ´•ᴥ•`日式煎餃子($50)每隻都煎到脹卜卜 外皮脆味道正宗 再加埋酸酸地嘅特製醬汁飽肚之選‪(⌯˃̶᷄ ⁻̫ ˂̶᷄⌯)‬´•ᴥ•`鹽燒三文魚鰭($50)燒嘅火喉岩岩好可以燒到又係有外皮脆肉嫩嘅感覺而且魚鰭非常肥美大大舊夠曬厚肉 非常滿足( ⌯᷄ω⌯᷅ )ヤダ´•ᴥ•`築地一
餐廳位置喺中環大斜路嘅橫巷
認真唔易搵 平時都好少用隱世呢個字
因為用太濫就唔夠隱世
但今次築地認真喺中環鬧市入面自成一角
一入去會見到好多動漫poster同埋日本街景相
最開心係可以望住slam dunk食飯
教練!我想打籃球!
感覺即刻好放鬆₍ ᐢo̴̶̷̤ ̫ o̴̶̷̤ᐢ ₎

´•ᴥ•`蟹肉蟹膏海之戀($98)
作為蟹癡嘅我必叫之選(∩´∀`∩)
同連鎖餐廳嘅蟹肉蟹膏軍艦唔同
好難食到牛油果嘅味
但呢個卷嘅牛油果大舊同好濃味
牛油果味突出
所以雖然係經典卷物味
但有意外驚喜味道(。・ω・)ノ

´•ᴥ•`胡麻野菜冷豆腐($30)
豆腐係我最愛食物之一
配上胡麻醬就更加係絕配
作為開胃前菜係一流
豆腐新鮮夠凍 豆味濃ᕙ( ˙꒳​˙ )ᕗ

´•ᴥ•`日式煎餃子($50)
每隻都煎到脹卜卜 外皮脆
味道正宗 再加埋酸酸地嘅特製醬汁
飽肚之選‪(⌯˃̶᷄ ⁻̫ ˂̶᷄⌯)‬

´•ᴥ•`鹽燒三文魚鰭($50)
燒嘅火喉岩岩好
可以燒到又係有外皮脆肉嫩嘅感覺
而且魚鰭非常肥美大大舊
夠曬厚肉 非常滿足( ⌯᷄ω⌯᷅ )ヤダ

´•ᴥ•`築地一口和牛丼($138)
最後都想叫個飯飽肚(∩´∀`∩)
$138有和牛食都幾抵
送到黎原來仲配埋溫泉蛋
最鍾意用溫泉蛋撈飯(๑ ー̀εー́ ๑)チッ
和牛味道呢個價錢黎講都唔錯
而且都幾多舊和牛(。・ω・)ノ
惟一想挑剔係都幾濃蒜味
而我本身唔特別鍾意蒜味
所以冇就更好٩(ˊᗜˋ*)و

中環地段黎講價錢都幾合理
用料新鮮而且食物烹調都得宜
店員態度亦都好友善(⁎ᵕᴗᵕ⁎)
所以成個用餐體驗都非常滿足
2021-09-20 6 瀏覽
🌎築地日本料理 (結志街) (中環)隱世既小店,店舖內裝修有日本懷舊樸實的風味,而且有不同的卡通漫畫海報,諗起睇過既動漫片,重拾兒時的記憶。另外店舖的燈光柔和,令人有一種舒服的感覺!▫️日式豬扒滑蛋丼呢碗飯大大碗 表面鋪左真心滑既雞蛋,煮得啱啱熟,豬扒食落去肉質腍身,好夠味,白飯加埋滑蛋同洋蔥味道好正 又香又夠入味!▫️蒜味一口和牛一口牛柳粒肉質腍滑而且牛味十足,加上燒汁炒雜菌同埋溫泉蛋混埋一齊食,食材豐富而且惹味!▫️辣酒味噌煮廣島蠔大大隻生蠔,雖然肉質正常,用左味增醬煮過可提升生蠔鮮味!▫️唐揚炸雞大大嚿炸雞外皮炸得十分香脆,入面肉質好嫩滑,好好味!食完一舊又一舊 停唔到口👍🏻📍中環結志街46號地下✨環境及衛生:8/10🙋🏻‍♀️推介指數:7.5/10
🌎築地日本料理 (結志街) (中環)

▫️日式豬扒滑蛋丼

▫️蒜味一口和牛

▫️辣酒味噌煮廣島蠔
大大隻生蠔,雖然肉質正常,用左味增醬煮過可提升生蠔鮮味!

▫️唐揚炸雞

📍中環結志街46號地下

✨環境及衛生:8/10
🙋🏻‍♀️推介指數:7.5/10
2021-09-20 6 瀏覽
今天突別想吃日式串燒,立即想起築地。開業多年仍然人氣不減。這所位處中環上環的餐館時尚新潮有格調,有別於一貫日式串燒店的居酒屋裝潢。雞種選用足秤三黃雞,肉件夠大,油脂夠多夠香,啖啖肉十分滿足,炭燒選用了備長炭,溫度夠可以鎖住鮮味,食材染上陣陣炭香,更惹味。特色串燒要數雞甲狀腺,外面少見,一串足足要用上十隻雞,另外雞肉丸、雞心、雞胗、雞皮、雞肝都很推薦,配上秘製醬汁,味道濃郁,是用心之作,不是內臟愛好者都可一試。

2021-09-20 10 瀏覽
自家製免治雞肉棒材料包括雞軟骨、雞髀肉、紫蘇葉等,人手剁成的免治雞肉棒蘸日本生蛋黃吃是黄金配搭,有口感兼有蛋香。吉列廣島蠔蘸上麵包糠才炸,外層酥脆,蠔肉肥美,蠔汁充沛,好味。帶子釀雞翼,肥美的帶子釀入雞翼內,帶子吸收了雞汁雞油,分外鮮甜,雞翼皮脆又香。飽吃一輪肉食後,一味簡單的豆腐,先炸後燒,塗了自家熬製的濃郁雞汁,外脆內軟,很好吃。再來的是牛舌,吃串燒,牛舌是必吃的,愛其濃濃的牛味,外層香夾爽,中間軟綿。嘴刁的你,不要錯過品嚐雞軟骨的機會,炸到粒粒分明,脆卜卜。

今日過嚟呢邊等朋友收工,朋友話有間隱世而且性價比超高嘅日本居酒屋佢成日都會過嚟午飯,所以今日約咗呢位朋友佢就帶我過嚟試一試晚飯。一入到舖頭就見到好多日本動漫同埋日本電影嘅海報,自小都喜歡日本文化,見到熟悉嘅海報真係好有回憶,而且餐廳都係播住日文歌,真係充滿日本風味。而且呢度環境舒適,係同朋友傾計嘅好地方,我哋兩個人都安排咗張四人枱畀我哋。菜色選擇都非常之多,我哋就叫咗以下食物:胡麻野菜冷豆腐($30)麻醬好香,豆腐亦都充滿香濃豆味,旁邊嘅沙律菜好新鮮 。蟹肉蟹膏海之卷($98)蟹肉同蟹膏非常甜,配上卷物入面嘅牛油果同青瓜絲非常清新,旁邊亦都有沙律醬可以點,另外亦有豉油同埋wasabi 。炸日本紫薯餅($42)薯餅炸得非常鬆脆,而且用上紫薯,口感特別甜同埋好滑身,而且薯味真係好濃。鹽燒油甘魚鮫($108)油甘魚鮫個皮煎得好香口,而且肉厚肥嫩充滿魚味,食油甘魚當然要食佢嘅油香啦!呢度嘅魚油香濃,入口甘香。日式煎餃子($50)皮薄餡靚,大大粒,多肉汁 。日式炸豬扒滑蛋丼($98)侍應會主動提供兩隻細碗畀我哋,非常細心。份量好大碗。炸豬扒份量亦都好多,豬扒炸得好鬆軟,亦保留左豬嘅肉汁。今餐食到

菜色選擇都非常之多,我哋就叫咗以下食物:

胡麻野菜冷豆腐($30)
麻醬好香,豆腐亦都充滿香濃豆味,旁邊嘅沙律菜好新鮮 。

蟹肉蟹膏海之卷($98)

炸日本紫薯餅($42)

鹽燒油甘魚鮫($108)

日式煎餃子($50)
皮薄餡靚,大大粒,多肉汁 。

日式炸豬扒滑蛋丼($98)

今餐食到好飽,而且性價比真係超高,每樣食物都非常好味,侍應服務亦都好好,經常主動加水,朋友果然冇介紹錯。

2021-09-02
2021-09-17 16 瀏覽
今日同朋友過咗嚟呢度食日本嘢!呢間餐廳係我朋友介紹,話好好食,所以一於就過嚟試下,睇吓朋友有冇介紹錯。我同朋友今次主要過嚟食串燒同天婦羅,佢個炸蝦天婦羅真係冇得輸,好薄粉,同埋蝦肉好彈牙,好正!加埋蘿蔔蓉落個汁,超級夾呀!串燒方面,我覺得燒帶子好出色,佢燒到啲肉汁流晒喺裏面,一啲都唔乾,同埋真味好鮮,勁贊!而雞軟骨更加冇得輸,脆卜卜,食落去粒粒都有軟骨,好有咬口。而豬髀仔仲正,一咬落去,骨同肉係分開,唔會好痴骨,加埋佢嘅醬汁好好食呀!牛舌極度推薦,佢係厚切牛舌,比起出面更加有口感,咬落去肉汁豐富,我仲特登叫多咗一客自己食!極度推介!

今日同朋友過咗嚟呢度食日本嘢!
而雞軟骨更加冇得輸,脆卜卜,食落去粒粒都有軟骨,好有咬口。
2021-09-17 15 瀏覽
行完中環街市,隨着扶手電梯周圍行,找到這間位於結志街嘅築地日本料理,隱世又清靜。鋪內貼滿海報,座位闊落,環境舒適。店員殷勤有禮,非常親切。午市定食都有好多選擇,而且價錢合理,CP值高。極上三色井定食:厚切油甘魚和三文魚夠晒新鮮,入口結實爽滑,味道甘甜。新鮮帆立貝味道清甜,肉質扎實。配上醋飯十分開胃。火炙8貫壽司定食(配冷麵):每樣都大大件,而且火炙有驚喜,表面微焦,一上枱就聞到好香,食落鮮味十足。烏冬夠晒彈牙,配上烏冬汁味道剛剛好。足料麵豉湯,味道唔會太咸。

午市定食都有好多選擇,而且價錢合理,CP值高。

足料麵豉湯,味道唔會太咸。
2021-09-15 14 瀏覽
🏠: 築地日本料理❤️: ❤️❤️❤️❤️❤️——————————————————星期五早收工!約咗朋友去咗呢間築地日本料理happy hour😆😆成間餐廳好靚好有特色!好有去日本居酒屋食串燒嘅風味❤️❤️叫咗好多串燒試吓😙燒骨付腸,牛舌,豬頸肉,鹽燒雞中翼,燒帆立貝❤️❤️串燒做得非常出色!!最主要係燒嘅時候火候控制得啱啱好🤤而且再加上食材本身好食!!所以真係食得好過癮😍其中好鍾意佢哋嘅牛舌!做得好有咬口,而且加少少鹽但係上面,令到牛肉味更加豐富!!另外仲有佢嘅豬頸肉,做得好林,燒完之後外脆內軟!仲有鹽燒雞中翼,食串燒一定會食雞翼,呢個雞中翼燒到外皮好脆,但係依然保持到雞翼嘅Juice😙😙❤️

🏠: 築地日本料理
❤️: ❤️❤️❤️❤️❤️
——————————————————

叫咗好多串燒試吓😙

另外仲有佢嘅豬頸肉,做得好林,燒完之後外脆內軟!

2021-09-15 14 瀏覽
今日朋友話帶我嚟上環食平靚正嘅日本隱世餐廳,原來佢講緊嘅係位於結志街都幾隱蔽嘅一間餐廳!一入到餐廳,就俾佢好多海報吸引咗,現場環境都呈現一種懷舊風!餐廳樓高兩層,燈光呈現暗黃色,令人感覺到好舒適!🍡日式海鮮茶碗蒸 HK$48茶碗蒸好滑,而且都有好多料!有蟹柳絲,冬菇,鳴門卷,仲有好大塊既雞肉!🍡鹽燒豬頸肉 HK$46豬頸肉厚實而且有嚼口,好重香料味,而且辣辣地好惹味!🍡築地一口和牛丼 HK$138一上枱已聞到好香嘅七味粉,而且蒜片味香濃!重點嘅係佢嘅丼飯並唔係普通白飯咁簡單,而係混合左金針菇同冬菇🤩🤩再加上和牛嘅牛肉汁😍和牛粒呈現粉紅色,質地算軟熟!成個飯撈埋隻生蛋,變得更加濕潤亦都好滑口!🍡日式豬扒滑蛋丼 HK$98今次同樣要讚下個飯底,雖然今次冇咗金針菇同冬菇,但係成個飯都好香洋蔥味,而且豬扒好厚身有肉感😍😍

🍡日式海鮮茶碗蒸 HK$48

🍡鹽燒豬頸肉 HK$46

豬頸肉厚實而且有嚼口,好重香料味,而且辣辣地好惹味!

🍡築地一口和牛丼 HK$138

🍡日式豬扒滑蛋丼 HK$98

2021-09-14 8 瀏覽
中環除咗係商業集中地,亦都係美食嘅集中地, 地鐵站五分鐘路程就可以到到嘅築地日式料理店,  絕對係假日好去處。 適逢今日星期六,諗住食完午餐去附近嘅景點PMQ行,  所以就嚟到佢附近呢一間特色食肆。 成間舖頭好友日本情懷, 無論係牆上或係檯面都貼住好多 動漫海報,絕對係打卡熱點。 而且餐廳環境舒適, cp值又高, 絕對係同朋友聚會嘅好地方。佢嘅午餐定食十分抵食我哋揀咗兩個午市套餐。 極上三色丼定食,  有帶子,三文魚,魚籽同油甘魚,刺身十分新鮮, 帶子飽滿鮮味, 三文魚同油甘魚亦都好鮮甜,配壽司飯食,絕對一流, 而且份量足料大碗,刺身亦絕對唔係得幾件, 十分抵食。原條蒲燒鰻魚飯定食, 鰻魚飯好多日式店都有,但係呢間竟然係原條嘅蒲燒鰻魚咁就好少見,通常其他食店都係畀兩三件, 而且收費亦都十分貴,但呢間就超級大條,十分抵食, 鰻魚汁亦都十分鮮味,配飯食絕對一流。跟餐仲有每人一碗味噌湯, 味道亦都唔錯。除咗定食套餐我哋仲叫咗一個小食, 就係豬軟骨串燒, 豬軟骨較多剛剛好,而且十分脆口, 十分值得推介。
跟餐仲有每人一碗味噌湯, 味道亦都唔錯。
2021-09-12 9 瀏覽
黎到呢間餐廳好似去左日本咁,入面用左好多日本舊電影海報做裝飾,好有心好特別! 座位都坐得好舒服。前菜叫左日式胡麻野菜冷豆腐,豆腐上面有D木魚碎,胡麻醬好香,食落好開胃。叫左個三文魚反卷,上面仲有三文魚籽,入面係牛油果,食落好fresh,感覺呢到既食材都好新鮮。鹽燒油甘魚鮫煎到好香,魚皮仲有少少脆,就咁單食魚肉已經好鮮甜。天婦羅盛都出色,最鐘意係天婦羅蝦,蝦肉好彈牙! 炸日本紫薯餅表面炸到好酥脆,入面除左紫薯仲有栗子粒,紫薯味好突出,甜甜地。日式冷烏冬係扁身幼烏冬,係煙韌個款。呢到cp值真係幾唔錯。
2021-09-12 8 瀏覽
下班在中環結志街經過一間放著幾盞明亮的燈籠既日本居酒屋懷念起去日本的回憶 進入餐廳 餐廳面積小但都充滿日本風味彷彿身處在日本一樣餐廳入面貼滿所有日本電影 動漫的海報有神探伽利略、名偵探柯南、海賊王睇動漫既回憶翻晒黎..居酒屋餐牌有不同的日式小食 價錢都非常合理 CP值高包括刺身丼,鍋物,麵類,飯食,湯品,多款壽司刺身,手卷,卷物,燒物,小食,揚物,沙律,蔬菜。飲品有清酒,啤酒,特飲等三五知已 傾計一流——————-🐙日式海鮮茶碗蒸蒸水蛋口感非常嫩滑水蛋入面有蟹柳 蘑菇等做開胃菜一流🍜江戶前冷拉麵湯底味道濃厚 配上爽滑彈牙的冷拉麵在夏天吃 真是涼快上心頭 一舉兩得🐮築地一口和牛丼溫泉蛋撈飯增加日本珍珠米的爽滑口感加上份量十足的高級和牛入口即溶 令人食極都唔夠喉🐟鹽燒油甘魚鮫魚皮烤得剛剛好脆卜卜而且魚油甘香 魚肉滑嫩彈牙十分滿足

下班在中環結志街
經過一間放著幾盞明亮的燈籠既日本居酒屋
懷念起去日本的回憶
進入餐廳 餐廳面積小但都充滿日本風味
彷彿身處在日本一樣
餐廳入面貼滿所有日本電影 動漫的海報
有神探伽利略、名偵探柯南、海賊王睇動漫既回憶翻晒黎
居酒屋餐牌有不同的日式小食
價錢都非常合理 CP值高