2021-10-12 529 瀏覽
之前去結志街見完客路過有幾間特色小店,今次放工時間又要去拎嘢去比客人,所以決定約埋喺中環返工嘅朋友一齊去食!我地揀左喺結志街街尾嘅日本餐廳 - 築地。入到去有回鄉嘅感覺,牆上貼滿大量日本電影海報,一邊播住經典又熟悉嘅日本歌曲,份外食得滋味!午市定食價錢都好親民,晚市餐牌好多選擇,除左壽司刺身,燒魚等日式料理同樣出色!🍣加洲卷:外層滿滿脆卜卜嘅蟹籽,包住新鮮嘅牛油果、青瓜、蟹棒等,五顏綠色嘅加洲卷果係最強嘅組合!一啖壽司多重口感,唔駛再點任何醬都好味,推介!  🍶清酒煮花蜆:食完壽司最適合點清酒煮蜆,一上枱清酒味好香,粒粒花蜆肉肥美漲卜卜份量足,個湯仲有微辣香味!一啖蜆一啖湯飲完個胃好舒服!🍗唐揚炸雞:炸到酥脆嘅雞件,外皮香脆唔油膩,雞肉鮮嫩軟滑!份量啱啱好,伴碟有沙津配芝麻醬,口味清爽!  🍢汁燒大蔥雞肉串: 大蔥燒到剛剛好,雞肉加上鮮甜醬汁!好味!🧂鹽燒鯖魚:朋友係愛魚之人所以點左廚師推介嘅鹽燒鯖魚,外皮燒至焦香嘅鯖魚,外脆內軟,魚肉鮮嫩軟滑又少骨!鹽燒已經好香口惹味!怕鯹嘅可以點付上嘅醬油一齊食更鮮甜,魚嘅份量好足!唔錯!  🥚日式海鮮茶碗蒸: 我地最後食左甜甜嘅茶碗蒸做甜品!清甜

🥚日式海鮮茶碗蒸: 我地最後食左甜甜嘅茶碗蒸做甜品!清甜又傳統嘅茶碗蒸好好味!
  • 加洲卷
  • 鹽燒鯖魚
  • 清酒煮花蜆
  • 唐揚炸雞
2021-10-09 30 瀏覽
朋友係附近出job,相約過來呢間食。斜波路行上黎,位置比較隱世。一進入,見到有好多動漫海報,似日本地道的居酒屋。.我地唔係太肚餓,所以只係點左d小食,志在吹下水。.🌸鰻魚飯卷 $82同一般的鰻魚飯卷唔同,呢間的鰻魚係一塊塊舖係飯卷上面,而不是同飯卷一齊切落去。每一塊鰻魚都厚身多汁,卷飯入面有牛油果,青瓜絲和紫菜,仲有d蟹籽撒係鰻魚上面。味道真係一流~~.🌸唐揚炸鷄 $68炸鷄皮薄香脆 肉質鮮嫩,搭配沙律醬冇得輸。.🌸汁燒大葱鷄肉 $60鷄肉有驚喜,多汁嫩滑,大葱燒得岩岩好,冇葱味,份量多而且大份,好正!.🌸鹽燒鯖魚 $88外皮燒至金黃色澤,魚肉含飽滿多汁。.🌸清酒煮花蜆 $68花蜆份量足而且冇沙,淡淡地的酒味。
朋友係附近出job,相約過來呢間食。

我地唔係太肚餓,所以只係點左d小食,志在吹下水。
🌸鰻魚飯卷 $82
味道真係一流~~

🌸唐揚炸鷄 $68
炸鷄皮薄香脆 肉質鮮嫩,搭配沙律醬冇得輸。

🌸汁燒大葱鷄肉 $60
鷄肉有驚喜,多汁嫩滑,大葱燒得岩岩好,冇葱味,

份量多而且大份,好正!

🌸鹽燒鯖魚 $88
外皮燒至金黃色澤,魚肉含飽滿多汁。

🌸清酒煮花蜆 $68
花蜆份量足而且冇沙,淡淡地的酒味。
2021-10-05
  • 清酒煮花蜆
  • 汁燒大蔥雞肉
  • 鰻魚飯卷
中環有間穩世日本嘢🇯🇵🇯🇵晤係朋友帶我嚟我都晤知結志街有間黃小店,lunch 大約一百蚊左右,以中環來講性價比極高。呢度一邊播住日本歌,又貼晒日本poster ,好有返鄉下去咗居酒屋嘅感覺😆😆🇯🇵❤️淺草天婦羅丼定食$98天婦羅即叫即整,熱辣辣,脆卜卜,食天婦羅最重要係即整!天婦羅款多,分別有2隻蝦,茄子南瓜,冬菇,番薯,洋蔥,相當有誠意👍🏻築地日本料理 (結志街) (中環)中環結志街46號地下
中環有間穩世日本嘢🇯🇵🇯🇵

❤️淺草天婦羅丼定食$98

築地日本料理 (結志街) (中環)
中環結志街46號地下
2021-10-01 40 瀏覽
今日到上環等朋友收工食飯,佢話結至街有間地道風味日本料理小店,雖然地點較隱蔽,同事食過話CP值高,廚師曾去日本學藝,價錢合理又好食,要帶我去試下😄店舖門口十足日本居酒屋風格,店內貼滿早年電影同動畫海報,座位雖然唔多,但都舒適濶落,又播住日本電影同動畫主題曲,好有日本feel😅我哋點咗兩份日式卷物,另外再點咗日式炸豆腐,天婦羅盛盒同唐揚炸雞😄牛油果軟殼蟹卷,鰻魚反卷兩款都係即叫即製,牛油果軟殼蟹卷同鰻魚反卷都用咗牛油果,令反卷口感清新,軟殼蟹香脆,面層仲有蟹籽,層次感豐富,鰻魚肥美好食😋日式炸豆腐外脆內嫩,豆腐滑溜,加咗鏗魚汁同柴魚絲,令豆腐加添鮮味😋天婦羅盛盒炸物有金菇、南瓜、茄子、蘆筍、蕃薯同大蝦,炸漿唔厚,火喉剛剛好,一層薄脆包住炸物,大蝦鮮味彈牙,茄子清甜有汁😋唐揚炸雞炸雞大大嚿,雞肉軟嫩唔乾,外層微脆,正😋

牛油果軟殼蟹卷,鰻魚反卷

日式炸豆腐
外脆內嫩,豆腐滑溜,加咗鏗魚汁同柴魚絲,令豆腐加添鮮味😋

天婦羅盛盒

唐揚炸雞
炸雞大大嚿,雞肉軟嫩唔乾,外層微脆,正😋
2021-09-27
2021-10-01 500 瀏覽
之前有朋友介紹上環築地CP值好高,餐廳用料非常新鮮,採用日本上乘嘅食材,而且環境舒適,整個格調都用木材質,令客人有家的感覺,結果果真如是,絕對係令人想翻尋味既日式飯堂,職員亦都非常友善,仲話比我地知邊到有得泊車因為我地唔熟路😂👍我同朋友分別叫左個午市套餐,我揀左極尚三色丼定食,包括油甘魚,三文魚同帆立貝刺身,油甘魚同三文魚厚切,非常肥美,脂肪魚肉比例分佈平均,見到好靚既魚紋,證明師傅手勢好,帆立貝大大粒,沾芥末一流,仲有甜蛋子薑等做配菜👍朋友叫左築地特選壽司盛8貫,由廚師揀選當日時令食材安排,壽司飯size、醋飯調味都恰好,飯粒用左我最中意食既珍珠米,較普通飯粒有咬口,北寄貝好大塊,食到淡淡既甜味,拖羅肉質鮮嫩,黑松露帶子都不得不提,少少既黑松露味,配帶子既鮮甜,簡單但完美既配搭,大甜蝦更加係出色,8件壽司,每啖都係滿滿既幸福感👍味噌湯好飲,平時最驚會好鹹,飲完好口渴,呢到既味噌湯則完全無呢個情況,另外冷麵烏冬非常有口感,冷麵汁好味到我都想問廚師點調配,想買返支返屋企自私食😂

• 築地特選壽司盛
  • 極尚三色丼
2021-09-30 26 瀏覽
築地日本料理 (結志街) (中環)同朋友去左中環一間隱世小店食日本野❤️入面貼滿日本海報,彷彿遠離繁囂咁😋😋環境舒適,抵食🥰🥰蟹肉蟹膏海之卷😋卷物入面係牛油果配青瓜絲,而每個卷上面都有十足份量既蟹肉蟹膏,食落去啖啖都係蟹味😋而且配搭起黎一d都唔膩,仲好清新!鹽燒油甘魚鮫😋即叫即燒,黎到熱辣辣!食落魚肉真係好嫩滑,魚皮亦都好香口,油脂豐富😆正!唐揚炸雞😋香脆可口,雞肉一d都唔老,外脆內嫩,再配搭他他醬,味道一流 😍😍日式炸生蠔🦪外脆內嫩,食落一d都唔腥,蠔既鮮味😋😋配搭秘製醬料,好味!🤩日式冷烏冬😋甜湯配冷烏冬,清新之餘,份量十足,烏冬煙韌有口感👍👍地址:中環結志街46號地下整體評分:5/5味道:5/5環境:4/5抵食:4/5
築地日本料理 (結志街) (中環)

蟹肉蟹膏海之卷😋

鹽燒油甘魚鮫😋

唐揚炸雞😋

日式炸生蠔🦪

日式冷烏冬😋
甜湯配冷烏冬,清新之餘,份量十足,烏冬煙韌有口感👍👍

地址:中環結志街46號地下

整體評分:5/5
味道:5/5
環境:4/5
抵食:4/5
2021-09-29 248 瀏覽
放工後約了同事一起去吃晚飯,找到了一個離公司不遠的,但又較低機會遇到公司其他同事,可以放任聊天的餐廳。這餐廳在中環半山區,像極了日本地道的居酒屋,門面及牆壁都貼滿了日本海報,還原了溫暖又隨意的居酒屋氣息,最意想不到的是CP值超級超級高!.蟹肉蟹膏海之卷$98,大愛!滿滿的蟹肉與濃郁的蟹膏混合在一起,頂上灑上滿瀉的蟹籽,壽司卷裡面包裹著熟度剛好的牛油果,再配上青瓜絲解膩,整個菜市都配搭得很適中。6小塊的蟹肉蟹膏卷居然連$100也不到!.串燒帆立貝(2串)$50,帆立貝牢牢的鎖住了串燒汁,因為帆立貝很肥大,所以咬下去還是非常Juicy,這個大小的帆立貝只賣這個價錢,也是必點之一。.鹽燒油甘魚鮫$108,添加了海鹽後的魚鮫皮被燒得香脆,這魚鮫體積頗大,所以魚肉不少,慢慢夾著魚肉,送酒一流。.日式煎餃子(5件) $50,豬肉餃被煎得香脆,餃子餡還能鎖住肉汁。.日式炸豆腐(4件) $36,皮薄豆腐嫩,豆腐面加上木魚和蘿蔔蓉,增加口感。.每人埋單$200不到,店員又非常友善,我相信中環再也找不到其他居酒屋能做到這裡的性價比奇高的了。.⭐️性價比:4/5星💰人均:$190港元

⭐️性價比:4/5星
💰人均:$190港元
2021-09-29 17 瀏覽
今日係我生日,年紀越大生日都唔會越想大使鋪張幾個朋友載埋一齊食餐飯就可以啦我哋四個人叫咗兩個二人套餐之前嚟過呢度啦覺得呢個食物質素好高餐廳裝修又靚而且食物嘅價錢都算好平二人套餐有味噌湯 仲有個沙律 壽司方面有海膽 劍魚腩 油甘魚 蟹肉蟹膏 吞拿魚 赤海蝦 燒三文魚腩 燒玉子 另外燒物方面有魷魚筒 燒雞翼 燒雞軟骨 燒冬菇 同埋燒甜薯 另外仲有日式烏冬 仲要有埋甜品$538係咪真係好抵食呀 食到我哋四個人都趕住個肚腩出門口啊 真係非常推介呢度比大家👍🏻😍

今日係我生日,年紀越大生日都唔會越想大使鋪張
幾個朋友載埋一齊食餐飯就可以啦
二人套餐有味噌湯 仲有個沙律

另外燒物方面有魷魚筒 燒雞翼 燒雞軟骨 燒冬菇 同埋燒甜薯
另外仲有日式烏冬 仲要有埋甜品$538

2021-09-29 22 瀏覽
今天上班沒有帶午餐,便下去公司逛逛看看有沒有好餐廳。看見有一間裝修不錯的日本餐廳,而且價錢也很平民。我看到有一個壽司拼盤只是售價$94。是一個火炙8件壽司定食。在中環這個價錢真的算是便宜了。火炙壽司最重要是刺身的質素。想不到這個價錢刺身也非常新鮮。而且經過火炙後的壽司,魚的油脂和鮮味更突出了。一口把火炙壽司放進口中,油脂味洋溢着整個口腔。😍我一般都是慢慢地吃午餐,畢竟上班那麼累午餐都是慢慢享受的。可是真的太好吃我極速便吃完了整個午餐。😂

2021-09-29 34 瀏覽
位於中環的人氣日式串燒店,長期爆滿,店面亮麗時尚,座位寬敞,,開放式廚房讓食客可以一堵日本師傅的燒烤。店舖選用備長炭,能鎖住肉汗同時留有炭香味,沾上炭香的食材更添風味。一如店名,主打雞串共有15款,雞種採用三黃雞,堅持每日新鮮屠宰。招牌之選為雞心串燒,原顆雞心加上麻油與蔥調味,入口滑溜;雞皮份量足,不油膩;雞腿肉經過2天風乾,皮脆肉結實,調味適中;雞尾充滿油脂非常香口;雞肝入口即融沒有內藏的腥味很加分;火炙壽司有驚喜,大家可一試。
2021-09-29 20 瀏覽
今日到中環工作,正好中午就約在附近番工的朋友食飯,佢帶左我去呢間餐廳話平時都會同同事來食。店內環境雖然唔大,但好乾淨企理,所以坐落都好舒服。牆上貼滿好多不同的日本電影或動漫海報,有好多都係熟悉既面孔,加上店內播番的日文歌,一幕幕回憶即刻番晒來(算不算露年齡?)午市套餐選擇都算多,魚生飯、熟食應有盡有。🔸築地一口和牛丼賣相唔錯,牛肉份量都好足,食一口牛最怕就係煮得過火以致好韌咬唔開,但今日呢碗飯就做到厚切得來,牛肉又嫩滑。加上最愛的溫泉蛋,配上調味得宜既醬汁同牛肉、珍珠米,本來想食少點飯減肥,都忍唔住食左好多。🔸江戶前冷拉麵天氣太熱,見到有冷拉麵就決定試試佢。雖然配料唔算特別,但全部都係我鍾意既玉子、蟹柳等等。麵條硬度算煙韌而且冰冰涼涼,加上酸酸甜甜既醬汁,真心好開胃!🔸日式海鮮茶碗蒸另外再額外加了茶碗蒸,口感水嫩彈滑,配料份量都適中,當開胃菜唔錯。整體性價比同味道都唔錯,係值得支持的用心小店。

午市套餐選擇都算多,魚生飯、熟食應有盡有。

🔸築地一口和牛丼

🔸江戶前冷拉麵

🔸日式海鮮茶碗蒸

整體性價比同味道都唔錯,係值得支持的用心小店。
2021-09-28 10 瀏覽
中上環商業區林立,下午去上環做野,收工和同事經過附近,見有間掛着紅燈籠嘅日式料理,就順便食埋晚飯先返屋企。店舖有兩層,面積唔算大,但都坐得舒服,牆上貼滿日式動畫海報,播放着日本輕快歌曲,充滿日本懷舊風格。我哋叫咗日式海鮮茶碗蒸、汁燒魷魚筒、日式豬扒滑蛋丼同清酒煮花蜆。日式海鮮茶碗蒸蛋滑得黎有蛋香,材料豐富,有鳴門卷,冬菇片,蟹柳粒同雞肉。汁燒魷魚筒原隻切片,有炭燒香味,煙韌有嚼勁。清酒煮花蜆清酒浸透入蜆肉,蜆肉夾雜清酒味道,又不失鮮甜。日式豬扒滑蛋丼,滑蛋半熟,洋蔥絲幾多,豬扒厚身唔鞋,丼飯大碗👍總評:日本地道風味,性價比唔錯🙆‍♂️
汁燒魷魚筒原隻切片,有炭燒香味,煙韌有嚼勁。
清酒煮花蜆清酒浸透入蜆肉,蜆肉夾雜清酒味道,又不失鮮甜。
總評:日本地道風味,性價比唔錯
🙆‍♂️
2021-09-28 16 瀏覽
中環築地日本料理,好地道嘅居酒屋🏮風格裝修,周圍掛上不同大小海報,海報似係日劇劇照,好有風味;地方唔算好大,但坐位舒適,侍應哥哥都殷勤有禮😃。打開餐牌點餐,價錢唔算貴,都幾抵食。🥢日式炸豆腐 上枱熱騰騰,外層微脆,入邊軟滑,豆味香濃,上邊鋪上木魚碎增加鮮味。🥢日式煎餃子 🥟一啖一口剛剛好,🥟底部微微蕉脆,非常香口,肉汁係口腔爆發,非常juicy。🥢日式豬扒滑蛋丼好吸睛嘅畫面,一大塊豬扒切件鋪滿整個飯面,側邊鋪上滑滑雞蛋,中間仲夾雜好多熟洋蔥,增加香氣同口感,飯底暖笠笠,軟硬適中,撈埋滑蛋一齊入口,蛋有蛋香,飯有飯香,真正滋味無窮😋。🥢日式冷烏冬呢個味道較清,味道冇豬扒飯咁濃郁;烏冬Q彈有咬口,側邊嘅木魚碎,明顯提升整個冷烏冬嘅鮮味。🥢鹽燒油甘魚鮫煎得好靚,魚皮煎至卜卜脆,內埋肉質仍保持滑溜,魚鮫位置都充滿油脂,甘香味濃,側邊配以新鮮沙律菜,可以清洗口腔油膩感,超強配搭。兩個人食到飽飽都係$300蚊鬆啲,食物質素又好,CP值好高,值得推介😋。

🥢日式炸豆腐

🥢日式煎餃子 🥟

🥢日式豬扒滑蛋丼

🥢日式冷烏冬

🥢鹽燒油甘魚鮫

2021-09-27 16 瀏覽
中環串燒之選,裝潢時尚有格調,是休閒放鬆,下班後想小酌幾杯吐苦水好去處。串燒種類選擇多,光是海鮮串燒已有30款選擇,雞肉類串燒亦有逾10款選擇,這邊有提供羊肉串燒,食膩了牛豬雞的朋友可換換新口味。推薦下單肥美廣島蠔、蒜蓉燒虎蝦、厚切牛舌、爆蒜茄子、燒鰻魚、北海道原隻魷魚,黃金薯條、黃金炸魚皮,食材鮮美份量足,價錢不貴,黃金薯條有誠意,即炒黃金炸魚皮較少見,可以一戰。其中雞翼和凡立貝是最值得推薦的。雞翼皮脆卜卜,但肉質卻極度鮮嫩多汁😍凡立貝超大隻,而且咬落去,沒有過熟而太乾,依然有彈性及多汁😊非常新鮮。

2021-09-23 28 瀏覽
築地🎌🇯🇵Didn’t know about this place until we bumped into this restaurant! The service was superb and staffs are so friendly and it has great menu options: sushi, tempura, ramen etc.🍜Japanese Edo Cold Ramen Set ($88)❄️This was my first time to try cold ramen which was truely impressive. The broth is light but luscious and really refreshing for hot summer days. Asakusa Assorted Tempura Rice Set ($98) 🍤The set came in a quite generous portion. Giant prawns, variety of veggies: mushrooms, pumpkins…whic
築地🎌🇯🇵

The set came in a quite generous portion. Giant prawns, variety of veggies: mushrooms, pumpkins…which were cooked fresh and crispy. The coating are very light, not greasy and incredibly delightful. With the dipping sauce, it further added more flavour to the tempura.

The restaurant simply looks so authentic and has a lively and cozy atmosphere. The food is at an honest price (Each set includes chawanmushi and miso soup). This place really offers a good value deal at lunch time in central!
2021-09-07