2011-06-11 25 瀏覽
深井唯一一間有得打邊爐ge鋪頭大熱天時火鍋引起 同女朋友一齊去試下以為會無咩人打 原來都ok多人唉佐個麻辣湯底 牛頸脊 三秒腐皮 丸 等等啦個老闆好好人,問我地系咪第一次食,個大牛頸脊分量好多,可以轉例牌試下先三秒腐皮一開始都唔知系咩東東,個員工提我滾一滾就ok真系吾錯wow 腐皮甘食法都系第一次見其他都ok啦,又有冷氣環境就麻麻,冷氣地方細,多人埋單兩個人食450倒啦,價錢一般般。
深井唯一一間有得打邊爐ge鋪頭

大熱天時火鍋引起 同女朋友一齊去試下

以為會無咩人打 原來都ok多人

唉佐個麻辣湯底 牛頸脊 三秒腐皮 丸 等等啦

三秒腐皮一開始都唔知系咩東東,個員工提我滾一滾就ok

真系吾錯wow 腐皮甘食法都系第一次見

其他都ok啦,又有冷氣

環境就麻麻,冷氣地方細,多人

埋單兩個人食450倒啦,價錢一般般。

2011-05-06
2011-05-24 29 瀏覽

牛柳粒都好好味

水發魷魚, 條條都好大條, 好咬口

仲有點左油墨菜, 如果盤菜大碟d就好了, 我炎太少了

2011-05-03 12 瀏覽
好開心既晚上,一行3人到深井打邊爐。讚好既係所有人既服務態度﹗因為大家都未黎過,叫嘢食果陣好順手就碟碟都填1啦,姐姐勁細心﹗佢同我地講:4位以下可以填半份架﹗要唔要我幫你地改呢?好明顯要加分啦~~ 環境最令我地感覺貼心既就係枱底果個"蚊香",讚﹗至於食物方面,手打丸最good! 其他各樣亦算是中上之作。當晚環境同氣氛都一流,我地仲飲咗7支啤酒,埋單9佰多啲。
好開心既晚上,一行3人到深井打邊爐。
讚好既係所有人既服務態度﹗
好明顯要加分啦~~
環境最令我地感覺貼心既就係枱底果個"蚊香",讚﹗
至於食物方面,手打丸最good! 其他各樣亦算是中上之作。
當晚環境同氣氛都一流,我地仲飲咗7支啤酒,埋單9佰多啲。
麻辣併番茄薯仔
貴妃蚌+味雞腸
手打象拔蚌丸+手打蝦丸
2011-05-01
麻辣併番茄薯仔
貴妃蚌+味雞腸
手打象拔蚌丸+手打蝦丸
2011-04-25 54 瀏覽
之前都來過很多次,但一直都沒有寫食評。通常我都是和我太太兩個人打邊爐,今次亦都唔例外,晚上7:00訂位,好彩訂到 晚上8:30。今次被安排上二樓(環境舒服D,但通常都會噪D),一上到二樓就知道出事,因為有一班人應該慶祝生日,所以一直用饍都比較噪,如果下次來的時候,我令願坐下面好過。超正,咁多個打邊爐,我覺得麻辣湯底最“正”就係滾得棧(我叫左少辣)都幾好食,不過我覺得“和牛薈”既牛正少少好好味,好彈牙。新鮮,落重料今晚埋單$538總括來講,我會比滾得棧85分給餐廳意見:1. 地下個層既洗手間如果乾淨D就好(二樓當然ok啦)2. 湯底可以增加“冬陰功” (因為而家好多間都有得揀這個湯底)3. 麻辣湯底可以分大,中,小,小小 辣四種 4. 於二樓可以貼上溫馨提示“請勿過份喧嘩, 或者當其他人安排於二樓用饍時,可以提醒他們,二樓有可能應聲D6. 可以增加特色菜色作為招徠
之前都來過很多次,但一直都沒有寫食評。
所以一直用饍都比較噪,如果下次來的時候,我令願坐下面好過。
麻辣湯底
牛頸脊
都幾好食,不過我覺得“和牛薈”既牛正少少
魚麵
魚麵(煮後)
好好味,好彈牙。
蝦丸+墨魚丸
新鮮,落重料
韮菜餃+雲吞
響羚
水魷+牛柏葉
今晚埋單$538

總括來講,我會比滾得棧85分

給餐廳意見:
1. 地下個層既洗手間如果乾淨D就好(二樓當然ok啦)
3. 麻辣湯底可以分大,中,小,小小 辣四種

韮菜餃+雲吞
水魷+牛柏葉
響羚
2011-01-23 41 瀏覽
唔好食我唔會介紹比人的食評又出現 , 因為朋友生日要打邊爐 , 就選每年最少都會食一次的滾得棧溫馨提示 : 假期就一定要訂位必食招牌手切牛頸脊 , 好淋好有牛味必食各種海鮮 , 樣樣都好新鮮永冇失望必食"生炒糯米飯" , 水準超高外邊食唔到想睇多D相及Memu資料 , 可以去以下BLOG :http://hk.myblog.yahoo.com/ycincal
溫馨提示 : 假期就一定要訂位

必食招牌手切牛頸脊 , 好淋好有牛味
必食各種海鮮 , 樣樣都好新鮮永冇失望
必食"生炒糯米飯" , 水準超高外邊食唔到

想睇多D相及Memu資料 , 可以去以下BLOG :
2011-01-01
  • 手切牛頸脊
  • 生炒糯米飯
2011-01-02 14 瀏覽
補祝同事生日,之前兩個人去嘗試過也不錯,於是今次一行8人再去補祝生日.海底椰豬骨湯底.....清清地不錯手切手頸牛肉(大) 三秒腐皮 - 沒有外面的油膩手打蝦丸併墨魚丸 - 好爽囗好重墨魚味及蝦味蝦膠釀油條 : 送酒一流,油條脆卜卜記得download coupon 有10%discount. (只限星期一至星期四)

海底椰豬骨湯底.....清清地不錯

手切手頸牛肉(大)

三秒腐皮 - 沒有外面的油膩

手打蝦丸併墨魚丸 - 好爽囗好重墨魚味及蝦味

蝦膠釀油條 : 送酒一流,油條脆卜卜

2010-12-29
2010-12-22 11 瀏覽
因我的朋友之前試過話好食, 咁所以生日嚟試下,虾餅 - 正, 必食牛魔王 - 抵食, 鍾意食牛必試水魷 - ok鮑魚 - 夠甜三秒腐皮 - 普通豬紅 - 正, 夠入味 花膠 - 一般墨丸 - 新鮮及彈牙 皇帝菜及西洋菜 - 鮮甜帶子 - 普通湯底 - 四川麻辣及豆腐蕃茄- 幾好每碟都好大碟, 加上環境都舒服, 唔算太貴, 鍾意食牛的朋友都值得嚟試下。
因我的朋友之前試過話好食, 咁所以生日嚟試下,

虾餅 - 正, 必食

牛魔王 - 抵食, 鍾意食牛必試

水魷 - ok
鮑魚 - 夠甜
三秒腐皮 - 普通
豬紅 - 正, 夠入味

花膠 - 一般
墨丸 - 新鮮及彈牙

皇帝菜及西洋菜 - 鮮甜
帶子 - 普通
湯底 - 四川麻辣及豆腐蕃茄- 幾好

2010-12-05
  • 牛魔王及虾餅
2010-12-15 25 瀏覽
除咗打冷最鐘意就係打邊爐! 可能本身喜歡三五知己飲下酒吹下水慢慢食,而打邊爐就最fit啦!真係唔係好明點解咁多人話此店好食但係貴..... 其實我就幾唔同意, 講真依家出去食餐正常晚飯點都要二百蚊以上。而我覺得三百蚊以下可以食到一餐有海鮮而又高水準嘅火鍋就係好合理嘅! 怎可能因為佢响深井就話佢貴呢?我覺得如果佢開係九龍的話佢應該會幾出位!因為自己幾鐘意食海鮮, 而之前佢地未有魚池之前就真係唔係咁多選擇! 依家就唔同喇! 海鮮種類多, 由其係魚類真係有幾多選擇! 而佢地就明碼實價寫明咩魚幾錢條任揀, 唔同海鮮檔佢話八蚊两但係幾重就得佢先知囉!潮周湯 拼 味菜胡椒湯手切手頸牛肉 : 如果食牛肉嘅話依樣一定要食好食又大碟三秒腐皮 : 雖然唔係咩新出品, 但係因為佢地D湯底做得好而此菜主要係索D湯味所以好夾!蝦丸 : 好足料超多蝦肉墨魚滑 : 好爽囗好重墨魚味一D都唔粉青班魚半條: 我諗條魚成條有三斤重, 半條收$180 。我覺得超平! 最緊要係新鮮!黑沙刺身 : 大約斤半重。$200 老板强調話係海。但係我就分唔出海魚同養魚。反正真係幾好食,果條魚尾上抬時重識郁架!鮑魚仔 : 新鮮醉蝦

潮周湯 拼 味菜胡椒湯

手切手頸牛肉 : 如果食牛肉嘅話依樣一定要食好食又大碟

蝦丸 : 好足料超多蝦肉

墨魚滑 : 好爽囗好重墨魚味一D都唔粉

鮑魚仔 : 新鮮

醉蝦 : 此店D蝦係一份份計嘅 應該係$69份 D 蝦好大隻好新鮮

生抄糯米飯 : 抄得好靚! 好好味!

蝦膠釀油條 : D油條脆卜卜,好味!

除此之外點咗D菜同配料 total $12** 五個人每人二百五! 好滿足!
2010-12-13 58 瀏覽
Been there last week with friend after checking all the good reports and comment.No photo taken as you may get them from other posts.Table : Table reserved at Friday night, arrived on time, no need to wait for table.Food : Fresh and OK, Beef nice. The overall food quality is OK Cost : From my own option, I think it is a bit too expensive . With such price tag , many hot pot in the urban districts provide the same quality of food. So why going all the way to Sham Tsang? Friendly advise, provide

. With such price tag , many hot pot in the urban districts provide the same quality of food. So why going all the way to Sham Tsang? Friendly advise, provide more promotion and discount to attract more customers

2010-12-12 23 瀏覽
見到 openrie 好評如潮又有D friend 試過話幾好所以專登由香港仔揸車入去! 路程雖遠但值得!本來影咗好多相但係唔知係米張記憶卡壞咗,搞咗好耐都唔得! 嬲死............安排座二樓, 裝修幾好幾舒服!果日我地四個人, 本來叫咗好多嘢。好彩店員過來題醍我地D 食物比較大碟同埋原來四人或以下係可以雙拼嘅,如果唔係肯定食唔唒!食物如下:湯底:四川麻辣 拼 蕃茄莞茜豆腐 (麻辣超正好夠味而不油,唔會好似同返大陸食果D 咁,好多油好唔健康)例牌手切牛頸脊$119 ( 真係好好食又林又夠肉味,而且唔會切得好薄,啱啱好! 兩個人食所以叫例牌但係都幾多!讚!)青班魚半條$180 (店内有大魚缸有幾多海鮮,D 青班條條好大條, 好新鮮好滑! 四個人半條啱啱好!必食推介!)蝦丸拼象拔丸 (唔記得幾錢應該大約$60 有12粒。足料! 又係必食!)生蝦刺身$148 (8隻 超新鮮! 唔似泰國菜果D 雪藏蝦)生抄糯米飯$89 (哩個就真係我食過最好嘅! 唔識講! 自己試下就知)炸蝦餅 (大約$50, 好食! 好食!)另外點咗D 配料,都好新鮮! 印象最深刻係粟米, 因為好甜!埋單約$9

安排座二樓, 裝修幾好幾舒服!

食物如下:

炸蝦餅 (大約$50, 好食! 好食!)

埋單約$900 二百幾一位 超值超滿足! (仲有張$80 現金卷比你下次用)
2010-11-22
點了鴛鴦湯底,一邊是四川麻辣,一邊是芫茜皮蛋,四川麻辣很香,芫茜皮蛋湯的豆腐亦很入味。點選了以下食物:牛 <--抵食夾大碟四寶丸 <--墨魚丸和蝦丸內真材實料粟米 <-- 超甜滑雞豬潤芝士丸蟹黃丸芋絲娃娃菜...等等酸梅湯加左冰,所以長期可以keep住好凍。職員很好亦很有禮貌,會建議order每款配料時可選半碟,而且見你落左單食物未來,會自動幫你追單。職員亦很有公德,當落單order太多配料時,職員看見時,會作出溫馨提示,還說明不介意賺多些錢,只望不要浪費食物。

點選了以下食物:
芝士丸
蟹黃丸
芋絲
娃娃菜...等等

酸梅湯加左冰,所以長期可以keep住好凍。

2010-09-11
2010-09-10 10 瀏覽
琴晚黎過, 試下d 火鍋料牛肉好正, 尤其係牛眼根and牛肉粒墨魚丸都唔錯, 湯底選左胡椒豬肚湯真係超正, 最衰係d 栗米, 好差d人既態度都ok, 尤其是有一個男仔, 唔錯
琴晚黎過, 試下d 火鍋

牛肉好正, 尤其係牛眼根and牛肉粒
墨魚丸都唔錯,
湯底選左胡椒豬肚湯
真係超正, 最衰係d 栗米, 好差
d人既態度都ok, 尤其是有一個男仔, 唔錯
2010-09-08
2010-09-07 26 瀏覽
朋友放大假, 自己又想食餐好既, 今次就選了比較偏位置的深井其實自己很喜歡去這些小人, 又有去旅行feel既地方 而且好環境令人心情好, 也可以令人增進食慾今次來到想試很久的火鍋店, 滾得棧, 訂了位, 準時去到, 可能是平日關係, 人不算多~~其實來之前, 做了小小功課做功課即是都係上下openrice 睇下其他人食評啦 先來湯底, 點了海底椰湯底, 個湯底好清, 一點肥油也沒有, 未吃前, 朋友和我先行"不"了半碗湯來渴, 好好味呀~~ 出名的牛頸脊, 因只有兩個人, 所以只點了例牌, 呢個牛真係冇得頂, 不un, 入口不肥膩, 而牛味重, 正!! 四寶丸, 最正是蝦丸, 墨魚丸, 彈牙非常, 牛丸同鯪魚丸就普通左d~ 牛柳粒都好好味 水發魷魚, 條條都好大條, 好咬口 仲有點左油墨菜, 如果盤菜大碟d就好了, 我炎太少了今餐好滿意, 食得開心又滿足, 下次一定要叫多d朋友一齊去, 可以點多點其他食物, 我會再encore架

其實自己很喜歡去這些小人, 又有去旅行feel既地方
而且好環境令人心情好, 也可以令人增進食慾

其實來之前, 做了小小功課
做功課即是都係上下openrice 睇下其他人食評啦

海底椰湯底, 又清又甜
牛柳粒
  • 海底椰湯底
2010-08-25 9 瀏覽
見到咁多好評, 決心來試一次沙爹拼莞茜蕃茄豆腐 - 沙爹果邊第二次加湯已經開始無味了例牌牛頸脊 - 份量滿意, 切得太厚, 牛肉味一般蟹 - 新鮮羊片 - 腐乳醬好味日本帶子 - 一般, 雪得凍了點, Wasabi的確得一點咁少, 要求下, 樓面女士俾了一枝我地, 但出盡力我地都只能吱出一小點, 她先再攞枝新的吱俾我地, 真係唔明佢點解要俾枝無o既我地, 考考我地的指力吧...可能係因為特登由九龍o黎試, 期望高左o的, 其實市區仲有很多好好選擇, 不用來這裡吧
見到咁多好評, 決心來試一次

沙爹拼莞茜蕃茄豆腐 - 沙爹果邊第二次加湯已經開始無味了

例牌牛頸脊 - 份量滿意, 切得太厚, 牛肉味一般

蟹 - 新鮮

羊片 - 腐乳醬好味

o既我地, 考考我地的指力吧...

不用來這裡吧
2010-08-23
2010-06-29 16 瀏覽
I feel sorry when I see that the restaurant got their 1st 劣評For me, it's the best hotpot restaurant I've ever had.I like this restaurant also because it's one of the very few restaurants in HK which can keep their standard so well. My favourite dishes include:- 花膠雞 (湯底) > 好濃,真材實料。每次我哋都會飲咗頭淡湯先至開始打邊爐,餐廳會加返雞湯補充,所以唔會越食越淡。番茄蟹 (湯底) > 好濃好鮮味,啲番茄真係煮到融化。牛頸脊 > 好重好重牛味,軟硬度適中。蝦丸 墨丸 > 超新鮮同彈牙象拔蚌 > 好鮮甜,每次質數都好好。& the last but not the least: 生炒糯米飯 (it's the best of the best in town!!!!)
My favourite dishes include:-
番茄蟹 (湯底) > 好濃好鮮味,啲番茄真係煮到融化。
牛頸脊 > 好重好重牛味,軟硬度適中。
蝦丸 墨丸 > 超新鮮同彈牙
象拔蚌 > 好鮮甜,每次質數都好好。

2010-04-30