2023-12-13 192 瀏覽
上星期行過去搵食,朋友拉我去試咗間好舒服嘅煲仔飯店。擺頭先,窗邊嗰個位,悠閒得嚟。叫咗個臘味煲仔飯, 等嗰陣,感覺好似時光倒流返去細細個嗰陣時。煲仔飯送上嚟嗰刻,啲香味已經四溢,撩撥住我嘅鼻,我個胃開始唱歌🎵。蓋開嚟,啲飯粒透亮,每粒都飽滿得嚟。頂層嘅臘肉,瘦肉同埋臘腸,色澤鮮艷,一睇就知味道一流🤤。臘肉嘅油脂透明,煙韌適中;臘腸甘香,肥瘦得宜。混合埋臘味同埋煲仔嘅香氣,就算唔食,聞落都覺得滿足。食嘅時候,千其唔好忘記撈返底部嘅飯焦。脆卜卜嘅聲音,彷彿同你講嗰啲飯焦喺對嗮味嚟嘅;口感絕妙,咬落去有層次,是但搵唔到第二間店可以做到咁好食嘅飯焦。整體嚟講,煲仔飯滋味濃郁,每一啖都充滿咗家庭嘅味道,真心覺得滿足,估唔到平民化嘅食堂都可以出嘅一手好煲仔飯,必定會有下次再嚟👍。

2022-11-21 869 瀏覽
本身想去荃灣打邊爐 朋友揸車一野上橋出左深井 諗住深井燒鵝出名應該要食下 但又唔想放棄打邊爐 見到有間滾得棧就入去食啦。門口見到有幾個套餐覺得幾抵 點知原來冇睇清楚係外賣價。都坐低左就照食啦 價錢都唔睇👻 2個人叫左個大嘅牛頸脊 1碟牛眼根 脆骨腩拼鱔片 手打蝦丸拼牛丸 雜菜拼盤(有娃娃菜 唐生菜 油麥菜 皇帝菜) 3秒響鈴 稻庭烏冬 同1渣竹庶茅根。叫左胡椒豬肚湯底 啲豬肚好厚身 都處理得幾好 好夠胡椒味。牛肉眼看鮮紅 肥瘦比例均勻。牛眼根同肥牛唔同要淥10幾分鐘先食得 本身以為會好韌 但食落牛味香濃 只係比較有咬口。第一次食脆骨腩 爽脆有魚油香 最緊要唔腥。鱔片都夠新鮮爽口 冇魚骨冇泥味。鍾意佢雜菜拼盤依4個組合 $66有晒4款會食嘅菜 都係新鮮翠綠 一啲都冇蟲咬冇黃。蝦丸爽口有啲蝦粒喺度 有口感 都香蝦味。牛丸就正常味道。2個人連加一食左$13XX 價錢唔係好平 但因為真係幾大份。好多年前食過油麻地分店 印象中都幾好食 不過之後要打邊爐都冇再揀佢。今次錯有錯著 走左入深井 再食返又覺得幾好食 不過下次可以嗌多2個人 試下其他野。😌😌😌

2022-11-20
2021-11-11 1028 瀏覽
邊個話深井淨係得燒鵝?深井仲有間打邊爐,而且唔拍得住城市嘅水準架!📍滾得棧招牌蕃茄蟹湯底 $368 🥘價錢 7/10味道 8.5/10餐廳選用肉蟹,size都有一隻男人手咁大,蟹蓋仲有少量膏痴住,其他滾哂落鍋,肉質鮮甜,但個湯底就唔係好食得出蟹味,可能下次會叫返蕃茄薯仔湯底(平成三舊水呀)。📍招牌手切牛頸脊(大)🥩價錢 7.5/10味道 10/10一上菜,個碟仲大過個煲,牛肉舖到滿哂,個個都爭住影相打卡。一向都話靚嘅牛肉係唔洗6咁耐,呢塊當然都係烚一烚就得啦!食落牛味好濃,好淋得嚟有嚼口,肥瘦分佈齊中,入口嚼兩啖感受下牛肉嘅鮮味就即溶,正。💌總結當日仲有叫好多其他嘢食,例如墨膠釀油條、牛脷托、西班牙黑豚肉等,都好好食好新鮮,但最值得推介嘅都係牛頸脊。

📍滾得棧招牌蕃茄蟹湯底 $368 🥘

滾得棧招牌蕃茄蟹湯底
招牌手切牛頸脊
  • 牛頸脊
2020-10-26 1500 瀏覽
平時好鐘意打邊爐,每個月起碼要打一次先安樂,但係而家都唔係好敢打邊爐住,不過有一間真係好推介 — 滾得棧🥘去到一定要叫花膠響螺雞湯,首先呢個湯底已經有大半隻雞係入面,然後仲有四大塊花膠,靜係飲碗湯再食埋隻雞同花膠已經有少少飽肚感,落足料煲,花膠既膠質味好重🤤另外必試既係牛頸背,肉係鮮紅色代表好新鮮,雪花分佈得好平均,切得比較薄身🥩,容易煲滾兩下就好快食得,口感都好有咬口,如果黎到呢到一定要叫番碟!💕

2020-07-12 1316 瀏覽
我呢d邊爐痴聽過呢間有名店火鍋店都好多年,今晚有幸行山到此順便幫襯同一睹為快。大手切牛,大大碟收4舊,牛肉就半碟好淋,半碟麻麻。花甲,新鮮大碟。韭菜餃,應該似自己包,細細隻又皮薄餡靚,好好味。王帝菜,第一次見到咁大碟上枱,如果出面食應該係三倍嘅份量,份量多到食唔晒。鴛鴦鍋,胡椒豬肚好香,嗰個潮州鍋不建意點選。2支大啤加杯涼茶,埋單兩個頭約八舊(人均4舊)總結,聞名不如見面,地點比較隔涉,又唔係抵食,只係份量比較多,若果再來深井,我會揀食燒鵝

大手切牛,大大碟收4舊,牛肉就半碟好淋,半碟麻麻。

花甲,新鮮大碟。

韭菜餃,應該似自己包,細細隻又皮薄餡靚,好好味。

鴛鴦鍋,胡椒豬肚好香,嗰個潮州鍋不建意點選。

2支大啤加杯涼茶,
埋單兩個頭約八舊(人均4舊)

2020-07-11
2020-03-14 1319 瀏覽
疫情下想喺屋企打邊爐,於是點了牛皇$588套餐 (自取減$100)同埋自己去咗街市買海鮮。- 牛:牛係有好多元化嘅部位,兼且份量都幾多,應該係可以三個人食,或者細食地四個人食都OK 👍🏻 牛肉嘅質素係推介嘅- 菜同菇:菜都係mix, 菇的話有冬菇,草菇,金菇,量唔多但係如果兩個人食的話份量就啱啱好 👍🏻 又可以食下唔同嘅種類。- 丸:丸係唔錯嘅,因為有四款,兼且肉質漉得耐都係唔會好硬的。- 餃:餃已經係食唔落啦🤣🤣,所以全部都留返聽日。- 其他配料:有響鈴同埋有魚皮係very good的,因為唔需要買好多,分量剛剛好。仲有配料裏便係有晒辣椒粒,蔥,蒜同埋乾蒜,非常貼心 👏🏻👏🏻👏🏻- 湯底:我哋加錢嗌咗蘆薈椰子雞湯底,湯味唔算太濃,因為雞係分開上的,但係都幾足料。不過下次可以慳返$150, 叫普通的湯底便可。總括來講, $488自取呢個價錢係幾唔錯嘅,如果唔想出街我比多$100當交通費我覺得OK 👌🏻其實下次兩個人食,就唔使買海鮮,因為今日真係太多了。下次四個人食的話,可以買埋海鮮加多啲菜,就Perfect啦 🎉🎉🎉

- 餃:餃已經係食唔落啦🤣🤣,所以全部都留返聽日。

牛皇套餐$588外賣
外賣自取
牛皇套餐$588外賣
2019-09-05 1532 瀏覽
呢間火鍋店,小弟都食過三四次。今晚難得一見嘅係星期五晚都無乜人,仲要有位泊車,以往去深井食飯最令人頭痛嘅就係無位泊車。湯底方面,點選咗一個沙嗲湯底同蘆薈椰子雞湯底,先講椰子雞,真係可以用兩個字嚟形容,係「垃圾」。垃圾嘅原因,第一,雞肉肉質又鞋又韌,唔講以為食緊擦字膠,初頭以為係因為淥得太耐而導致佢韌,但之後再試過淥得短時間啲,完全唔掂;第二,湯底完全無味,一啲椰子味都無,直頭似滾水烚硬雞。沙嗲湯底叫做不過不失,夠濃郁。慶幸嘅係某啲食材高質同出色,例如牛頸脊、海蝦同牛丸等等,仲有少見嘅皇帝菜可以點選。不過menu上面完全無價錢,真係唔知咩價位,6個人最後食咗$1800,嗌咗兩碟大嘅牛頸脊同埋有新鮮仲識跳嘅海蝦,我覺得價錢係合理,但係個椰子雞真係大打折扣。

2019-07-15 1079 瀏覽
今晚同屋企人去屋企樓下打邊爐,去咗滾得棧,唯一一個選擇,先揀湯底。揀咗鹹菜胡椒豬肚湯,跟住再叫咗一jar 竹庶水,好大jar,叫咗個例牌牛脊,雲吞同埋菜肉餃,叫咗炸響鈴,炸芋頭,同埋叫咗個唐生菜,仲有個蝦滑。先講個湯底,好味好胡椒,但豬肚略為硬左啲,個牛係超級好食,必定要叫。雲吞同菜肉餃都好好味,個皮好薄,啲咸又多,所以平時唔識嘅我都食咗兩粒。個炸響鈴好味,最後要讚一讚個蝦滑,粒粒蝦,超級好味。芋頭一般都OK嘅,唐山菜都新鮮。主要係啲料好好味好新鮮。三個人食咗七百幾蚊。個竹庶水係超級大jar,兩個人係飲唔晒。
2019-03-10 757 瀏覽
天氣又變凍最岩打邊爐!🥘(不過其實都唔關天氣事😝)係深井嘅《滾得棧》開左好耐但keep 住好多人,原因係佢嘅質素保持得好!佢有好多湯底俾你揀,之前試過醉雞都幾好,今次就試胡椒豬肚湯,胡椒味夠勁,又多豬肚!配料就一定要叫手切牛頸脊,肉質好嫩又有牛味,例牌都夠三人用。四寶手打丸好彈口,魚餃細細粒但口感好,雞子大粒又新鮮,總括來講食物份量足又幾好味!座位都好寬鬆又唔會催人走,不過星期五六就會好多人,可能要等位。

2019-02-11 1069 瀏覽
今日因為有嘢做又要入深井。係openrice睇下除左燒鵝有咩好食😂,結果發現呢間有三間分店既 — 滾得棧。已經有一段時間無打過邊爐既我地決定今日試一試。我地大概傍晚五點到達,暫時無咩人 ,餐廳裝修好一般,食物價格也不平,我地係沖住手切牛頸脊而黎!↺手切牛頸脊ᴴᴷ$228: ☆☆☆☆☆真係無令到我地失望,牛肉油脂分布均勻,肉色鮮紅,厚切但入口鬆化,而且充滿油脂香同牛味,好好好食❤️🥰,雖然價錢唔平,但我覺得絕對值得,例牌其實都有好多片。依家諗返都🤤🤤 。我地立即想問可唔可以加錢轉大,可惜店員話唔得 ,好失望😞。↺🐷面青ᴴᴷ$63 : ☆☆☆☆🐷年當然要捧下場,呢個🐷既面仔肉好爽口,有少少似豬頸肉,但再爽一d 好好味。↺手打象拔蚌丸ᴴᴷ$78 : ☆☆☆☆第一次食用象拔蚌打既丸,好鮮味。↺番茄芫茜豆腐湯底ᴴᴷ$79: ☆☆☆☆雖然湯底材料好普通,但打邊爐一流,材料好足,番茄食落好甜,豆腐滑嘟嘟,微酸好開胃。↺另外仲有:三秒腐皮ᴴᴷ$42 : ☆☆☆ 其實即係響鈴,炸得好脆,真係放入熱湯三秒食得 ,不過$6一舊其實唔平,而且其他地方都有差,不多水準唔算突出。↺皇帝菜ᴴᴷ$38 : ☆☆☆☆同埋

手切牛頸脊ᴴᴷ$228: ☆☆☆☆☆

🐷面青ᴴᴷ$63 : ☆☆☆☆

手打象拔蚌丸ᴴᴷ$78 : ☆☆☆☆
第一次食用象拔蚌打既丸,好鮮味。

番茄芫茜豆腐湯底ᴴᴷ$79: ☆☆☆☆

另外仲有:
三秒腐皮ᴴᴷ$42 : ☆☆☆

皇帝菜ᴴᴷ$38 : ☆☆☆☆同埋竹庶水ᴴᴷ$68 : ☆☆☆
份量真係好多,前者好新鮮,後者適合多人飲,對兩個人黎講太多,根本飲唔曬
,而且味道偏淡,可以唔叫。

2019-02-10
  • 牛頸脊
2018-11-29 806 瀏覽
無所事事約左好友去打邊爐,之前在深井試下滾得棧👍🏻蕃茄豆腐鍋(足菜料,豆腐夠滑) 岩哂我不喜歡太肉的感覺 (仲有他們是加湯,唔係加水)值得的!大大隻竹筒蚌 yummy 叫了2隻 ,1分為2 ,有4邊食☺ (由於我們掛住聊天,店員溫馨提示新鮮海鮮盡快食,好nice😄)手打墨魚丸 好爽口有墨魚味 good😋 而且好好我們2口子 ,可以半份半份叫👍🏻 另外半份我叫了 象拔蚌丸 ,好少見到,爽口!值得一試🤭點了芋頭,估唔到咁好食 (注:不要煮太久)牛頸脊, 上碟已吸引😋 食落☺ 正 !有口感也易入口👍🏻炸魚皮夠 翠口 (但要快食)
無所事事約左好友去打邊爐,之前在深井試下滾得棧👍🏻

手打墨魚丸 好爽口有墨魚味 good😋

點了芋頭,估唔到咁好食 (注:不要煮太久)
牛頸脊, 上碟已吸引😋 食落☺ 正 !有口感也易入口👍🏻

炸魚皮夠 翠口 (但要快食)
2K
2018-10-05 1315 瀏覽
捐窿捐隙想搵好火鍋嘆一嘆,上網找到偏遠的深井,立即跳上的士直搗總壇!花了半小時多車程終於到達深井村牌坊,一落車就見到大大個招牌,火鍋店係正路邊容易發現。步入食肆大把位隨便坐,等足十分鐘都無招呼無比 menu,火都黎!超代慢的服務,唔休做的姿態。問左兩次比 menu 都無人理,如果我問第三次再叫我等陣的話,我堅即刻走,得您一間火鍋店咩!兩個大媽媽齊齊走去執枱,後生四眼仔同個大叔齊齊掛住傳菜,係咪帶位後順手比埋 menu 我呢!差不多 15 分鐘,menu 終於準備好,交到我手上,黑面就梗架啦,火火火!Order 紙好似份馬報咁噃。隸屬牛魔皇的我當然第一時間搵下有咩靚牛啦!特別地有金錢腱、牛眼筋,不過由簡單的牛頸脊試起,有機會再嘆其他。生炒臘味糯米飯,喜見有此佳餚供應,從來未沒有火鍋前食個炒飯打底,但我實在太愛了,食左先講!真生炒臘味糯米飯,無欺場無搵笨,不是撈亦不是蒸,師傅有著誠懇態度親手炒出來的。炒功出眾了不起,每粒糯米都沾上醬油,均勻塗抹,嚥韌乾爽香口美味,散發濃郁蝦米臘肉甘甜咸香,混上清新蔥花每口都讚口不絕,實屬難能可貴!忍住口食住半先,再食落去唔洗打邊爐喇。花膠響螺雞湯鍋,即飲半

花膠響螺雞湯鍋,即飲半碗湯汁,清清雞湯味泛著微弱響螺香,打邊爐到尾聲再飲天淵之別,所有食材精華在內,香醇濃郁美味可口。火鍋花膠都係平價花膠桶咯,我平時用來煮出前一丁,明白的。爽爽索索,微量魚肚味道,可以的。

響螺肉呢?溶掉嗎?幸好湯汁散發少許味道,並未失蹤。夾幾舊白雪雪雞件品嚐,我最愛食雞!每年過近百隻被我腸胃消滅。沒味雪藏雞,滾上自家雷式混醬蒜辣豉油,過過口癮。

點了一大堆內臟及器官,我鍾意!雞腎、雞子、牛骨髓、魚鏢、桂花蚌、墨魚咀。另外仲有手切牛頸脊、手打象拔蚌丸。

招牌手切牛頸脊細,份量也不少,排得整齊美觀,嬌嫩淡紅色鋪著牛脂網格外開胃醒神。極上質素無甩拖!夾起涮兩涮呈嬌嫩粉紅色即食,嫩滑彈牙,牛甜味特濃非凡,牛脂甘香,肉汁源源不絕,可喜可賀。

雞子,肥妹侍應您到底知否什麼是鮮雞子呀?問極都唔明,激死我。我照點啦,來到的是大大粒的雪藏火雞子,不是本地細細粒新鮮雞子。沒有香甜蛋味濃的本地鮮雞子,雪藏火雞子都頂住先。微腥沒有醃過僻味,烚到皮脆肉嫩多汁,浸透指天椒蒜蓉豉油仍食得津津有味。

手打象拔蚌丸,新發現有趣食材,梗係要食啦,乳白色從來沒有見過。有創意好得意!趙落鮮味彈牙,爆出肉汁,似墨魚丸釀左象拔蚌粒般,中規中矩一試無妨。

墨魚咀,我十分喜歡的海產,見到必食。爽脆無限,好有咬口,射出墨魚鮮甜肉汁,好野黎喎。雞腎,有腎味但鞋鞋腍腍的。

牛骨髓,心血來潮想補補去。雞腎,賣相已表示非常雪藏不是新鮮貨,雪到顏色暗啞及質地微縮。桂花蚌,即海蔘肺,比起珊瑚蚌海蔘腸更愛。魚鰾,淡淡然的魚味,鮮而不腥,先膠黏後爽脆,伴上辣椒豉油更美味可愛。

開波隊左半碟高質生炒糯米飯,還剩一半,火鍋料同樣剩下一半。兩口子食唔得幾多,抱歉抱歉,我會帶晒您地走架,不用擔心。順便係陳記買半邊深井脆皮燒鵝,加到 $250 蚊咯!百物騰貴。小小心意的士速遞,總部朋友們有好野食喇,請耐心等候。
炸蒜、生蒜、青蔥、指天椒、豉油
生炒臘味糯米飯
花膠響螺雞湯鍋
招牌手切牛頸脊細
雞腎、雞子、牛骨髓、魚鏢、桂花蚌、墨魚咀
雞腎、雞子
墨魚咀、手打象拔蚌丸
牛骨髓、桂花蚌
招牌手切牛頸脊細
魚鏢
墨魚咀
2018-03-27 889 瀏覽
說到深井,10個朋友有11個都說要吃燒鵝。我不是不喜歡燒鵝喇,只是與之相比,這裡的火鍋更得我歡心😆這裡人流不少,所以我們每次都會先訂檯,以免失望而回。試過幾種湯底,還是最喜歡他們的花膠雞湯,夠味又不會飲完口渴。在放任何食物之前必定先每人一碗湯兼吃點雞和花膠,飲到要加湯才真正開始打邊爐🙈↑面對如此牛肉,實在沒有不吃的理由↑桂花蚌也是必點之一,這次還encore了一碟!😋(在其他食肆不常吃到桂花蚌,而且質素很參差)↑不多吃牛,還可以吃黑豚肉。這次比平時的厚,脂肪也比較少,豬肉味很濃↑其他食物也不錯,另外還點了很多~總之就是一直吃吃吃,吃到後來相都忘了影🤣

↑面對如此牛肉,實在沒有不吃的理由

2018-01-11 635 瀏覽
Get to know me better through my insta @luna_vonaHot in A Pot is a cozy restaurant that serves dim sum specialties during the day and transforms into a hot pot destination by night. It serves good quality ingredients but is, in my opinion, overpriced.We ordered a small selection of meat and vegetarian dishes and paid 1,080 among three guests. The broth (which for me is the highlight of every hot pot meal) was a let down. I ordered the “Tomato, potato and lobster soup” (the most expensive soup ba

We ordered a small selection of meat and vegetarian dishes and paid 1,080 among three guests. The broth (which for me is the highlight of every hot pot meal) was a let down. I ordered the “Tomato, potato and lobster soup” (the most expensive soup base on the menu at $298) and it tasted very bland. We had to chuck in some of our soy sauce to make it more flavourful.

The service was good, polite and efficient.

There is onsite valet parking for $30. WiFi is not available.
Ingredients  for  your  sauce
American  Prime  Beef  (large  portion)
Shrimp  dumpling /  wonton
Deep-fried,  rolled  tofu/beancurd
Pork  blood  jelly
Raddish  slices
Shrimp  dumpling /  wonton
馬路邊的火鍋店,裝修一般,地下坐到35-40人左右,近馬路部份有軟蓬遮蓋,上半截透明,可看到馬路,大堂整體清潔只屬中等,大堂只有兩位女士招呼,服務一般。女厠OK, 但男廁十分細小,由於地方所限,尿兜及洗手盆設計連成一體,廁所內滿地尿水,很髒。食物質素屬於中上,湯底不錯,手切牛脊肉及墨魚滑不錯但價錢頗貴,其他食材普通,兩位(一男一女)埋單$11xx,另代客泊車$30任泊。去到深井咁遠諗住食啲好嘢,結果有點失望!不推薦!
2017-12-20