2009-01-05 21 瀏覽
Although I have booked for a table for 8:00pm but I still gotta wait for an other 35mins b4 I can get my table. This restaurant is so crowed, and I dont think u will get any luck if u didnt make ur reservation!!The service is not very good but i dont expect anything for such a busy place. But the food is just PERFECT! The beef is so good , and the seafood is a MUST try!!overall, I will recommend for a try!!

今晚一行十數人扶老携幼去"滾得棧"吃火渦,去到才知要經過濕滑小路從後樓梯上二樓, 一張長枱坐15人用三個電炉,上菜和出入很困難、環境又非常侷促,算啦第一次去看看服務及食物水準如何, 點知擔驚受怕兼一肚氣。開始時東風螺、牛頸脊、象柭蚌、蝦等海鮮先上枱,賣相不俗,食物頗新鮮但一直未有湯,追到湯又未開炉,正當待一切齊備了突然三個電炉一同跳掣,擾攘一輪有女侍應來說因唔夠電 跳咗Fuse,當時我便看看枱底電制位,隨即大吃一驚! 牆身一個13M電制位再分出三條拖板,胡亂搭在一起, 電爐亦很殘舊。 之後有位年青人上來看似嘗試急救但未成功, 最恐佈是他帶住對黑色洗碗濕手套來拔電制還辯說是膠可隔電,唉唔該抹乾對滴水手套先啦!做生意揾錢重要, 條命仔都好重要㗎,發生意外就大家都唔想,樓上人多路窄,最怕漏電引起火警時根本走唔到。於是我落樓下想找負責人了解,剛巧見到這位年青人他自顧自在執石油氣炉,看見我即口黑面黑,食食吓壞爐沒半點歉意之餘,更從沒打算告訴我們跟住該怎辦,到底是換枱定換爐呢? 何必怕向客人解釋? 講兩句好歹有個交待呀! 最後電爐都係整唔翻,換哂石油氣爐繼續食,但我只想早些食完離開這地方。結論是

結論是餐廳職員(或親屬)沒禮貌、常識欠奉,事前預備不週、防火防漏電意識不足,應優先考慮保食客人生安全和加強與客人溝通,其他方面已請看以下各項評分。
2008-12-19 6 瀏覽
身為九龍人, 如果唔係揸車, 其實真係唔會去到咁遠食飯. 但食物質素總算沒令我失望.一行6人一早已訂了位, 入到店內, 見到差不多坐滿, 但今天只是星期四罷了.此情此景已令我對今餐期待非常.食物如下:牛頸脊、牛柳粒、韮菜餃、魚皮餃、墨魚滑、蝦、蟹、鮮帶子、珊瑚蚌、炸魚皮、桶蠔、金菇、支竹、炸腐皮基本上所有食物都好好味, 除了:1) 炸魚皮 - 太厚了2) 炸腐皮 - 原本以為係小x牛、牛x星那樣的 "炸腐皮卷", 但原來係 "飲茶" 果d有餡的腐皮卷, 而且味道一般推介的有:1) 海底椰豬骨湯底 - 好香椰香味, 但唔會太甜, 用來灼牛肉十分美味2) 牛頸脊 - 很香牛味, 正!3) 蝦 - 鮮甜、彈牙4) 墨魚滑 - 非常彈牙, 很有粘性, 用木條 "挖" 落去時已有點難度環境同服務都不錯, 很有禮貌.埋單hk$ 15xx, 送張 hk$150 (10% of bill) 現金劵, 一個月內有效.其實價錢唔算平, 但以呢個質素我覺得合理、抵畀.但對於九龍人來說, 唔揸車真的唔方面... 如果喺九龍的話, 我會0黎得密d囉
此情此景已令我對今餐期待非常.
食物如下:
基本上所有食物都好好味, 除了:
1) 炸魚皮 - 太厚了
推介的有:
2) 牛頸脊 - 很香牛味, 正!
3) 蝦 - 鮮甜、彈牙
環境同服務都不錯, 很有禮貌.
其實價錢唔算平, 但以呢個質素我覺得合理、抵畀.

• 海底椰豬骨湯底、牛頸脊、蝦、墨魚滑
2008-11-24 16 瀏覽
昨晚為多年好友慶生,大家相約四個女子去打邊爐,而我就推介了之前吃過的滾得棧。是晚有訂位,但因為店內無進食時間限制,我們都要等了半個小時才有人埋單讓我們可以入坐。我們點了鴛鴦湯底,一邊是四川麻辣,一邊是芫茜皮蛋。四川麻辣很香,本來以為會像上次一樣,越食得久,湯底會越變得香及辣,可惜今次事與願違,打到中途湯底已變得不辣,可惜。可能因為得一半湯位,加水加得太密之故。食材方面還是保持一貫的新鮮,我們點了牛頸脊(大),牛味依然濃厚,肉嫩味鮮,但嫩口程度又不及上次經驗的入口即化,比較之下有少少失色,但都很滋味;另外點了的有:羊肉(好味,羶味輕、味道較清,不吃羊的都可接受)、桂花蚌x2(好嫩好爽口,一讚!)、手打墨丸(墨魚味濃,新鮮!)、黑椒鮮牛丸(調味做得十分惹味!)、雞腸(因為無鴨腸關係,店主一力推介雞腸一樣好味,所以試點了,但我嫌脂肪多得恐怖,口感亦一般,下次不會翻叫)、韮菜餃及雲吞(調味好好!)、山根、豆卜、芋頭、粟米、西洋菜及娃娃菜,菜蔬都很美味新鮮。事後發現,我們畢竟未能走出眼闊肚窄之虞,個個都吃撐了肚子。飲品叫了2罐可樂及一枝燕京啤酒,最後連加一埋單$1,002,我個人覺得算是可接受價

;另外點了的有:
)、手打墨丸(墨魚味濃,新鮮!
)、黑椒鮮牛丸(調味做得十分惹味!
)、韮菜餃及雲吞(調味好好!

飲品叫了2罐可樂及一枝燕京啤酒,最後連加一埋單$1,002,我個人覺得算是可接受價錢了。

滾得棧,人多的話我會再繼續幫襯。

四川麻辣可以再辣d!
嫩口牛頸脊
新鮮爽口桂花蚌
黑椒牛丸,新鮮惹味!
四川麻辣可以再辣d!
嫩口牛頸脊
新鮮爽口桂花蚌
黑椒牛丸,新鮮惹味!
  • 牛頸脊、桂花蚌、手打墨丸、黑椒鮮牛丸、羊肉、韮菜餃、粟米、西洋菜及娃娃菜
2008-11-12 10 瀏覽
天氣轉涼好想打邊爐友人介紹下,專登喺九龍坐車去深井試吓!果然不負所望!叫咗好多配料 D料好新鮮!湯底試咗四川麻辣拼木瓜豬骨湯. 超正!招牌手切牛頸脊 不試不可!手打虾丸 墨丸 又喺好嘢我地仲叫咗小小海鮮都好新鮮埋單五個人$1100 我認為好合理
叫咗好多配料 D料好新鮮!
湯底試咗四川麻辣拼木瓜豬骨湯. 超正!
招牌手切牛頸脊 不試不可!
手打虾丸 墨丸 又喺好嘢
我地仲叫咗小小海鮮都好新鮮
埋單五個人$1100 我認為好合理

2008-10-17 14 瀏覽
友人住在深井, 推薦此家火鍋店, 所以山長水遠由港島到來一試。一行 5 人, 被安排坐在二樓, 環境尚算不俗, 除了LCD TV 接收不佳, 充滿雪花。湯底是海底椰豬骨, 來是十分香, 帶著濃烈的椰子味, good.火鍋料分別有:肥牛 - 特大其實也不是太大, 質素可以, 但不如友人事前所說的那麼特出鴕鳥肉 - 比我預其中好, 因為之前在很多地方試過的大都很韌 , 但這裡的反而很鬆軟豬面青 - 豬面肉, 好味, 有點似豬頸肉, 但切得更薄象拔蚌丸 - 從未試過, 反而有驚喜其他均為普通料... 另外叫了兩碟熟食 , 其中的花膠油條值得推介, 送啤酒最岩唯一要批評的是那個waitress 落力 hard sell 炒蟹... 友人最後都屈服... 稍後才知要 $360. ..

火鍋料分別有:
豬面青 - 豬面肉, 好味, 有點似豬頸肉, 但切得更薄
象拔蚌丸 - 從未試過, 反而有驚喜
其他均為普通料...

另外叫了兩碟熟食 , 其中的花膠油條值得推介, 送啤酒最岩

• 豬面青
  • 鴕鳥肉
2008-10-15 9 瀏覽
今次我係去咗滾得棧. 佢係喺深井村, 即係發記糖水隔離. 佢有分地下同一樓. 而地下有分室內同室外嘅.呢間火鍋店出名海鮮嘢. 不過今次我就無食海鮮嘢. 只係試啲普通打邊爐嘢.我哋今次叫咗以下食物:炸魚皮珊瑚螃豬粉腸醉雞四寶丸同埋熟食, 生炒豬柳. 呢個好特別, 有幾隻錦露雲吞嘅. 幾香口. 啲生炒豬柳都炸得幾脆.至於打邊爐方面, 今次我叫咗個番茄湯底. 都ok 啦.服務方面要特別講吓, 呢度啲侍應個個都好好笑容, 同埋都幫你跟得幾足. 真係值得讚.如果價錢低返少少, 相信我哋會多啲嚟呢度食.

我哋今次叫咗以下食物:
炸魚皮
珊瑚螃
豬粉腸
醉雞
四寶丸

至於打邊爐方面, 今次我叫咗個番茄湯底. 都ok 啦.

如果價錢低返少少, 相信我哋會多啲嚟呢度食.

• 火鍋 生炒骨
2008-10-01 5 瀏覽
湯底款式幾多,好少見有潮州湯底,幾特別 ~鮑魚BB好好味,好諗,滾幾分鐘就ok食得好"正"帶子刺身好鮮甜(一定要試),墨魚丸好新鮮好彈牙其他火鍋料都幾好,而且食物同地方都好乾淨不過地方唔係好大,唔係太多枱,最好訂位雖然中環入去都係大約半個鐘車程,可惜交通唔太方便 ,少車入到去,不過都值得去試吓

湯底款式幾多,好少見有潮州湯底,幾特別 ~
鮑魚BB好好味,好諗,滾幾分鐘就ok食得好"正"
帶子刺身好鮮甜(一定要試),墨魚丸好新鮮好彈牙
其他火鍋料都幾好,而且食物同地方都好乾淨
不過地方唔係好大,唔係太多枱,最好訂位
南非鮑魚BB
牛(唔記得邊part, 但好諗好味)
南非鮑魚BB
牛(唔記得邊part, 但好諗好味)
  • 鮑魚BB
  • 帶子刺身
  • 墨魚丸
2008-09-09 6 瀏覽
27-08-08當夜和老公兩人共膳,我地點咗豬潤、烏冬、四寶丸、九吐魚、肥牛、雞肉及豬肉青,合共︰HK$460.00,我就覺得一般貴啦。不過,環境勝在乾淨、食物又夠新鮮,尤其豬潤及四寶丸。大家可以一試,就知我有無介紹錯的。
27-08-08
  • 手打四寶丸、烏冬
2008-09-01 4 瀏覽
feel like to have a hot pot dinner and got no idea where to go, so i made a search in openrice....and finally this restaurant got my attention because this is the only one with no netgative feedback!! Well, I am not bullsh"t, but I can tell u this the the best hot pot I ever had!! The beef is A+++++, the hand made ball is just great!! Just give it a try and u knew what I am talking about!! If I really gotta pick up something that I dont like, it will be they dont have the HD TV......
2008-08-18 18 瀏覽
星期六, 同花生女去完黃金海岸, 突然好想打邊爐, 就上openrice到click一click, 結果搵到佢 7:00pm去到,地鋪只剩底2張大枱, 被安排上二樓, 估唔到環境比地鋪更好, 只是冷氣唔太足夠. 食物方面, 好新鮮, 真係一流, 無可挑剔!我地叫左象拔蚌刺身 ($169), 牛柳粒, 手打魚麵, 自製四寶丸, 墨魚滑, 炸魚皮…… 除炸魚皮比較普通之外, 其餘食物無得頂, 真係諗起仲好想再食… 不得不提佢地既酸梅湯, 超好飲, 一定要試呀!兩個人埋單$650, 有d貴, 但值得一食!

兩個人埋單$650, 有d貴, 但值得一食!

2008-08-06 17 瀏覽
昨晚同屋企人一齊去咗深井打邊爐。勁好味,我從未試過打邊爐自己食咁多嘢。我哋叫咗1. 牛脊肉,必order 2. 芝士丸,親熱食D芝士溶溶地喺入面 3. 手打蝦丸,有半隻蝦肉喺粒丸裏面 4. 手打墨魚丸,有一條條墨魚肉喺粒丸裏面 5. 牛柳粒,有口感 6. 上海年糕 7. 鮮魚雲 8. 醉蝦,新鮮,蝦肉彈牙 9. 醉雞 10.雞子 11.油墨菜 12.芝士腸 13.糯米飯 14.芋絲

我哋叫咗1. 牛脊肉,必order
牛柳粒
手打蝦丸
手打墨丸
牛脊肉
  • 牛脊肉、芝士丸、手打蝦丸、手打墨魚丸
2008-07-16 12 瀏覽
一句講晒,一間很有心去做的火鍋店!食物很高質數! 老實講此店價錢不算平,但一分錢一分貨,所以我都認為好合理!必食:招牌手切牛頸脊 哥生炒糯米飯 海道帶子刺身 避風塘炒蟹 自製四寶丸 北海道帶子刺身
2008-06-25 12 瀏覽
尋日懸掛三號球風神打到黎,我地一行四人就打風都打唔甩咁揸車黎食啦, 夜晚十點到,一入去就好失望要走,”老細話黎緊掛八號,所以收十點半”,都未行出門口,點知老細又嗌住我地,可能見到我地好失望,話做埋我地生意,照常營業到一點,仲叫我地慢慢食,佢就叫其它伙記可以走先,勁”掂”!之前見食評話服務唔得,等我大平反啦,老細+員工=掂!食食下掛八號風球,唔趕收工不特止,仲係咁叫慢慢食!我哋一開始係咁嗌嘢食,好多嘢嗌兩碟兩碟上,牛又叫勁多,老細睇完係咁叫我哋cut單,話份量好多,叫我哋嗌少啲,勁掂一句:”錢我都想賺,我都想你哋嗌多啲嘢,但驚你哋食唔哂”,老細--有得頂呀!算經典係,竟然一路同我地講,一路幫我地cut單同執靚張單,竟然可以將一碟丸改為半份,再另加半份其它丸做一做,好人到...掂掂掂!(唔知係咪老板娘呢,其它員工不時加湯,好掂,好掂!老細仲介紹牛不同部位應該點樣食,清楚講得黎又唔長氣,加上態度一流,又係掂中掂!講返食物,牛柳粒味道濃郁,口感一流,必試!牛頸脊味香,爽趣,手打蝦丸好好好好味,鍾意內臟o既朋友,豬腰就要食啦,好新鮮!不嬲食開100蚊任飲任食邊爐,但今次埋單時要成1244,盛惠每

講返食物,牛柳粒味道濃郁,口感一流,必試!牛頸脊味香,爽趣,手打蝦丸好好好好味,鍾意內臟o既朋友,豬腰就要食啦,好新鮮!不嬲食開100蚊任飲任食邊爐,但今次埋單時要成1244,盛惠每位三百幾,但小弟仲可以笑笑口,單都唔使check(心裏有數啦),就知心情大佳啦!又忍唔住講多句,掂!

收返120蚊coupon,一於下次黎食返生炒糯米飯,蟹(老細話必試,其實今日都想食,但又驚食唔哂),又要開始籌備幾時黎呢餐勁先

最後,環境,唔係豪華,但肯定舒服!如果係都要數缺點,就係八號風球,驚阻住老細收舖(雖然成日叫我吔慢慢食,但唔好意思嘛),所以未能盡情慢慢品嚐囉,總括黎講你都估到講乜啦.........掂呀!
$330 (宵夜)
  • 牛柳粒
  • 牛頸脊
  • 手打蝦丸
2008-04-13 29 瀏覽
頭盤: 生炒骨= 香口肉汁豐富,汁的味道適中更可突出肉的鮮味,十分美味蕃茄粟米湯底+ 沙嗲湯底= 沙爹湯十分香濃惹味,蕃茄湯亦十分醒胃味魚皮餃: 十分新鮮好味墨魚滑: 十分彈牙,十分鮮味炒蟹: 勁呀!!可能係我響香港食過最好食o既避風塘炒蟹!!(澳洲草蟹)牛頸? : 牛有牛味...呢D就係你想要o既o野...食o左兩碟(大),超好味服務: good價錢: 十分超值啤酒+ 冰杯= 做得好
魚皮餃: 十分新鮮好味
墨魚滑: 十分彈牙,十分鮮味
服務: good
價錢: 十分超值