2天前 0 瀏覽
行街求其揀咗一間餐廳食 點知有驚喜!啲肉質口感好好!湯底亦調得唔錯,啱啱好,味道出但又唔會有味精味!服務有禮,自助落單好方便,唔洗等!店舖整體感覺都好乾淨,坐得舒服
2024-05-10
5天前 0 瀏覽
今次就係荃灣試試圖下呢間過江龍-段純貞牛肉麵‼️ 見評語唔錯,所以一直都好想去試下,食物質素確實不錯😋👍👍但價錢偏貴。❇️招牌紅燒腱心牛肉麵湯底係用牛大骨熬煮,味道都幾濃郁,唔係死鹹。手工面偏粗身,有少少似刀削麵,幾有咬感,可以煮耐一點會更好。牛腱係半筋半肉,煮得非常腍,入口即化😋✨✨❇️燉蕃茄腱心牛肉麵🍅🍅🍅比較少見蕃茄湯底既牛肉麵,蕃茄酸味都幾重,味道偏鹹,牛味對比之下比較淡口,湯底仲有少少辣,味道幾開胃。牛肉質素一樣,肉質都係幾軟淋同夠入味😋😋❇️珍珠奶茶🧋,奶味比茶味濃

❇️招牌紅燒腱心牛肉麵

❇️燉蕃茄腱心牛肉麵🍅🍅🍅

❇️珍珠奶茶🧋,奶味比茶味濃
2024-04-06 111 瀏覽
麵店開咗一段時間,趁有優惠試吓。位置較偏僻,6pm仍有不少食客。用QR Code 點麻辣半筋半肉手工麵,約5分鐘送上。牛肉份量不少,肉質夠霖,手工麵有彈性,但份量小。麻辣屬於中度,整體不錯。
2024-03-30
用餐優惠
優惠券
2024-03-06 192 瀏覽
這是我們第一次光顧,是因為看食評而來,但絕不會有下一次,晚飯時段我們點了套餐招牌牛腱麵,卻被這家店打著什麼正宗台灣牛肉麵的旗號給欺騙了。🍜招牌牛腱麵🤮🤮🤮🤮🤮+飲品 $108除了腱肉是焾的之外,湯頭只可以用一個 “鹹” 字來形容,完全侮辱了 “正宗” 這兩個字,跟我們在台灣吃過的完全是兩回事。就連茶餐廳的牛腩麵也比這家的好吃多了,且價錢還便宜一大截。加上侍應姐姐多次上錯餐,卻要收取10%(不合理)服務費。
🍜招牌牛腱麵🤮🤮🤮🤮🤮+飲品 $108

2024-03-06
2024-03-04 153 瀏覽
叫左個二人餐外賣,一個雞飯連飲品,同牛肉麵連飲品,雞肉好乾,煮到好老,難咬🥲飯好硬似放左排定吾知未熟。牛肉麵正常d,牛肉ok,但麵質都一塊塊,唔知熟未,我見有啲人既食評都正常啊,但今次係難食到要打負批🫠二百零蚊價錢食其他仲好過。
2024-03-03
2024-02-08 244 瀏覽
可以再食今日年廿九,做完年糕出街食午飯,突然想到哩間開左應該有一年多的台灣牛肉麵,今日就去試下啦!下午兩點幾去到,午飯時間都差不多完開始走,所以兩個人都有卡位坐。招牌鍵心牛肉手工麵($86)3分— 本來系一隻辣椒微辣,但食落又吾覺得喔— 牛肉系好”淋”,但”淋“得來吾會爛,有口感,但牛肉味被湯味蓋過大部分。— 特別在於中間條根蚊到”淋”曬,當然中意有咬口的就吾啱食。— 手工麵就真系太”淋”啦!胡椒酸菜雞幼麵($88)3分—胡椒湯底真系好正,但酸菜只是放系旁邊,無乜融合。-雞系一隻全肶,好似咸雞,但好滑。-幼麵一樣系太”淋”啦,
可以再食

招牌鍵心牛肉手工麵($86)3分

— 本來系一隻辣椒微辣,但食落又吾覺得喔

— 手工麵就真系太”淋”啦!

胡椒酸菜雞幼麵($88)3分

—胡椒湯底真系好正,但酸菜只是放系旁邊,無乜融合。

-雞系一隻全肶,好似咸雞,但好滑。

-幼麵一樣系太”淋”啦,

招牌鍵心牛肉手工麵
招牌鍵心牛肉手工麵
胡椒酸菜雞幼麵
2024-02-08
2024-01-06 263 瀏覽
食過旺果間覺得好食,但黎到如心呢間食就唔得,珍珠奶茶啲珍珠好軟又淋,唔彈牙,麻辣牛肉手工面,無麻辣味,湯底偏咸,蕃茄牛面直頭錯晒,兩隻味勁唔夾。雞湯炒手普通得黎都唔算難食。 送既酸菜唔好食,餐巾幾靚,紅色既。環境都好,杯野飲好似自己沖既咁,無茶味,唔明點解會咁,牛肉幾淋幾好味,牛筋就麻麻地。整體食物一般,價錢貴,係食唔使等位,所以好肚餓唔想等可以去食。都係食個名。旺角果間食過反而唔錯。可能唔同鋪唔同。
送既酸菜唔好食,餐巾幾靚,紅色既。環境都好,
2024-01-06
2023-12-13 261 瀏覽
荃灣多野食大家都知, 就算台灣菜都有唔少可以揀, 今次行下行下要搵野食, 搵下搵下見到呢間又好似唔錯就入去試下.環境都唔算迫, 之後就睇下有咩野食, 最終揀左手撕雞拌麵,台式拼盤, 熱既薑母茶試下..手撕雞拌麵 (OK)自己對呢類蛋都OK既幾鍾意食, 手撕雞份量正常再拌麵食落去成個口感都唔錯.而且都有唔少花生所以食落都算惹味既台式拼盤(OK)有蛋有菇有牛肚有牛展有豆腐, 成個味道都唔錯, 菇都大塊食落去都有口感彈弾地既口感.牛肚既紋算OK 食落去算爽口吧.薑母茶(OK)補血既人飲品,飲落去個人都覺得熱, 不過始終係睇體質先飲既茶黎既~總結黎講...還算是不錯既選擇吧~
手撕雞拌麵 (OK)
而且都有唔少花生所以食落都算惹味既
台式拼盤(OK)
牛肚既紋算OK 食落去算爽口吧.
薑母茶(OK)
總結黎講...
還算是不錯既選擇吧~
段純貞牛肉麵🐮是一家位於荃灣楊屋道的台式餐廳,它是一家專注於台式牛肉麵的餐廳。🥄如果是牛肉麵的愛好者,🍽️這裡是您在荃灣尋找台灣風味的絕佳選擇。😆美味的湯頭、優質嫩滑的牛肉和有彈性的麵條定會讓您回味無窮。😁再加上實惠的價格和親切的服務,段純貞牛肉麵🍜絕對值得一試。🥢🥢🐮經典正宗台灣牛肉麵 $88 湯頭:段純貞牛肉麵的湯頭是這道菜的核心,而它的湯頭可謂深得台灣牛肉麵的精髓。湯頭鮮美濃郁,帶有大量的牛骨風味,入口滑嫩。😁這種湯頭經過長時間的熬煮,使肉質更加鮮嫩,每一口都是享受。牛肉麵的麵條同樣重要,段純貞的麵條選用的是傳統的台式拉麵,寬條麵條有著獨特的咬勁,完美地吸附了湯頭的風味。每一口麵條都充滿彈性,保持著傳統台式麵條的特色。🥢這家餐廳的牛肉麵通常配有新鮮的青菜,增添了菜的爽脆口感。😎🍽️段純貞牛肉麵的麵條選用的是台灣特有的粗麵條,這種麵條更加有嚼勁,能夠徹底吸收湯汁的滋味。😁😁 湯底濃郁醇厚,以牛骨和香料熬煮而成,具有深厚的牛肉風味。每一口都充滿著濃郁的湯汁和麵條的彈性,令人回味無窮。🍜 牛肉的選材和切割: 段純貞牛肉麵對於牛肉的選材和切割非常講究質量上乘,使用的是優質的牛肉,肉質鮮嫩多汁

🐮經典正宗台灣牛肉麵 $88
湯頭:段純貞牛肉麵的湯頭是這道菜的核心,而它的湯頭可謂深得台灣牛肉麵的精髓。湯頭鮮美濃郁,帶有大量的牛骨風味,入口滑嫩。😁這種湯頭經過長時間的熬煮,使肉質更加鮮嫩,每一口都是享受。牛肉麵的麵條同樣重要,段純貞的麵條選用的是傳統的台式拉麵,寬條麵條有著獨特的咬勁,完美地吸附了湯頭的風味。每一口麵條都充滿彈性,保持著傳統台式麵條的特色。🥢這家餐廳的牛肉麵通常配有新鮮的青菜,增添了菜的爽脆口感。😎🍽️段純貞牛肉麵的麵條選用的是台灣特有的粗麵條,這種麵條更加有嚼勁,能夠徹底吸收湯汁的滋味。😁😁 湯底濃郁醇厚,以牛骨和香料熬煮而成,具有深厚的牛肉風味。每一口都充滿著濃郁的湯汁和麵條的彈性,令人回味無窮。🍜 牛肉的選材和切割: 段純貞牛肉麵對於牛肉的選材和切割非常講究質量上乘,使用的是優質的牛肉,肉質鮮嫩多汁,絕無絲毫筋膜。😎高品質的牛肉切得恰到好處,薄而均勻,這樣在熱湯中可以快速烹煮,保持了牛肉的優質口感,能夠迅速入味並在湯中烹煮得剛剛好。😁😁特有的麵條和濃郁的湯底令牛肉麵更充滿了台灣風味,無論是台灣美食的愛好者還是想要嚐試新口味的人,都值得一試。😎而且,實惠的價格和用心的服務,使這家餐廳成為了一個不可錯過的好去處。🍽️😆
⚡️ 好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘
🧀️  約850-1050kcal 卡路里/份
經典正宗台灣牛肉麵
2023-10-06
經典正宗台灣牛肉麵
2023-11-20 209 瀏覽
段純貞牛肉麵係台灣人氣牛肉麵店,見荃灣開咗首間海外分店,就同朋友試下。🔶紅燒腱心半筋半肉牛肉麵🔶牛筋大大舊,牛肉夠足料,牛肉入面都炆到好稔幾入味,湯底重藥材牛骨味,食落香濃又唔會太咸。手工麵條比平時一般食開嘅粗,幾特別,但咬落硬硬地😮‍💨😮‍💨🔶松露燉雞濃湯麵🔶奶白色嘅湯底,味道比較清淡,雞髀同雞件都好嫩幾好味,而且飲多幾啖都唔覺口乾😋😋😋👍整體味道不過不失,雖然價錢唔算非常抵,都可以一試🌟🌟🌟

🔶紅燒腱心半筋半肉牛肉麵🔶

🔶松露燉雞濃湯麵🔶

整體味道不過不失,雖然價錢唔算非常抵,都可以一試🌟🌟🌟
➭荃灣【台式美味 半筋腩牛肉麵】 -中午想食牛肉麵,就去了質素之選段純貞。-✦ 紅燒腱心半筋半肉牛肉麵套餐|$138牛肉麵的靈魂湯頭濃而不油,沒有過重的藥材味,而且咸淡得宜。牛筋腩煮得軟腍入味,筋的部分又帶點脆肉,非常出色!選了粗闊麵,有咬口又可以避免吃到最後麵質過淋,而且吸滿湯汁,越後越好吃。-套餐包含一款小食和飲品-✦ 麻辣豬肚|鹽酥炸雞排味道不過不失,份量充,套餐適合跟朋友share~-( ´ ▽ ` )ノ。。。。。。。。。。。。。。。。。。。前陣子不停尋找好吃的台式牛肉麵,可惜都沒有台灣吃的味道,段純貞算是香港排名比較前而質素穩定的一間。
➭荃灣
【台式美味 半筋腩牛肉麵】
中午想食牛肉麵,就去了質素之選段純貞。
✦ 紅燒腱心半筋半肉牛肉麵套餐|$138
套餐包含一款小食和飲品
✦ 麻辣豬肚|鹽酥炸雞
味道不過不失,份量充,套餐適合跟朋友share~
( ´ ▽ ` )ノ。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
  • 紅燒腱心半筋半肉牛肉麵
段純貞牛肉麵成日都聽過佢嘅名!台灣都有唔少分店。一直都想試下💕今日帶埋最鍾意食牛肉麵嘅朋友去,佢都話好正😋💙招牌紅燒腱心牛肉麵🐮$86湯底重藥材牛骨味,帶點辣味,非常濃郁。麵條吸滿湯汁,牛腱心煮得好軟嫩、肉香,筋肉比例均勻,而且有三大件,比出面食嘅台灣牛肉麵足料,價錢亦都相宜💙松露燉雞濃湯麵🐥$128麵類都可以揀細麵或者手工麵(比較似刀削麵),個人就鍾意細麵爽口掛湯,松露味道較清,但個雞湯一流👍🏻湯底呈奶白色,味道鮮甜,忍唔住飲多幾啖,就算冇餸我都可以🤣雞髀同雞件都好嫩,厚肉💙紅油炒手🌶️$58見佢寫住推薦所以都試下,比出面唔同係加左芽菜同花生係面,令到抄手口感味道都更豐富,酸酸辣辣💙鹽酥雞🍗$48帶淡淡九層塔味道,雞都比較大件,肉質嫩滑,咁大份幾抵食💙炸台式香蔥肥腸🐷$58炸大腸入面包住蔥粒,脆皮又香口,可惜份量唔多,食完唔夠喉🤤💙新鮮豚肉鍋貼🥟 $48鍋貼煎得好靚又大隻,金黃香脆,肉汁飽滿😋💙愛玉蜂蜜西檸特飲🍋$32 呢到啲飲品都偏甜,同台式手搖差唔多,檸檬味好強烈,愛玉子軟嫩滑,味道清新士多啤梨珍珠奶昔🍓$32 💙奶味偏重,食到粒粒士多啤梨果肉,都係台式飲品嘅甜度,仲有珍珠擺底,口

💙招牌紅燒腱心牛肉麵🐮$86

💙松露燉雞濃湯麵🐥$128

💙紅油炒手🌶️$58

💙鹽酥雞🍗$48
帶淡淡九層塔味道,雞都比較大件,肉質嫩滑,咁大份幾抵食

鹽酥雞

💙炸台式香蔥肥腸🐷$58
炸大腸入面包住蔥粒,脆皮又香口,可惜份量唔多,食完唔夠喉🤤

炸台式香蔥肥腸

💙新鮮豚肉鍋貼🥟 $48
鍋貼煎得好靚又大隻,金黃香脆,肉汁飽滿😋

💙愛玉蜂蜜西檸特飲🍋$32

士多啤梨珍珠奶昔🍓$32
💙奶味偏重,食到粒粒士多啤梨果肉,都係台式飲品嘅甜度,仲有珍珠擺底,口感Q彈

士多啤梨珍珠奶昔
鹽酥雞
炸台式香蔥肥腸
2023-06-22 513 瀏覽
今晚難得同好友一聚,在網上搵下荃灣有咩食,在綱上睇睇下見到呢間牛肉麵好似唔錯,去到舖客似雲來,好彩好快就有位,menu 都有麵有飯有小食選擇,還有set 價錢合適,亦都有台式飲品,今次就先試個原味牛肉麵+鮮草奶茶。牛肉夠諗大大件,湯底濃郁唔會口乾,麵質可口輕微辣,完全覺得讚,而飲品就正常野。下次要再過來試下其他食物😋😋
2023-05-07 770 瀏覽
3年前食過一次段純真,已經覺得好好食。今日再一次特登去食,未夠7點去到,竟然唔駛排隊,可能同場有太多選擇,包括台式火鍋。今日食左原味牛肉麵(細麵),涼拌小青瓜,愛玉蜂蜜西檸特飲。揀原味牛肉麵既原因係諗住唔辣,menu寫住紅燒有一隻辣椒,所以唔敢試。但食食下,發現都有啲辣。牛肉湯好濃,唔同一般牛肉湯比較多味精,不過帶有辣味,所以飲唔到太多。牛肉夠淋,一啲都唔“痴牙”。而且有啲筋位,連牛肉一齊食,口感好好。涼拌小青瓜偏咸左啲,淡返啲會更好。愛玉蜂蜜西檸特飲好香蜂蜜味,唔會太甜,每啖都食到愛玉粒,好fresh。今日食既牛肉麵同3年前食既大緻都差唔多,冇退步。
3年前食過一次段純真,已經覺得好好食
原味牛肉麵
涼拌小青瓜
2023-05-06
原味牛肉麵
涼拌小青瓜
2023-04-24 465 瀏覽
味道不錯 上菜速度也算快 環境乾淨但餐廳背景音樂與台灣餐廳設定不相符 播放的是一些DJ 較歷史悠久相對老年的音樂 感覺比較奇怪 另外套餐沒有底盤 相比其他台式餐廳感覺較為混亂