2022-02-14 302 瀏覽
堂食就試過,今次試吓外賣吧。OpenRice六點後有8折,試過落咗order店舖收唔到😥,今次醒目地reconfirm 。麵和湯分上,但麵巳有少淋。份量着不多,牛肉也是入口即溶,喝了湯也不口渴。排骨有3塊,份量多,抵食。鍋貼外脆內軟,暖和的,惟比較乾,不夠肉汁。整體滿意,準時,加上8折,抵!
外賣自取
2022-01-16 398 瀏覽
今日同阿媽黎荃灣shopping,知道阿媽鐘意食牛肉,特意帶佢黎試下。聽人講間野成日排長龍,好彩今日唔洗排隊可以即刻入。我地叫左一碗原味牛肉細麵$84,紅燒腱心半筋半肉牛肉手工麵$88,胚牙珍珠奶茶$32。牛肉軟嫩入味,牛筋入口即化,麵條Q彈,湯頭非常香濃,手工寛面掛湯而有嚼勁。整體質素都高,環境舒服。

聽人講間野成日排長龍,好彩今日唔洗排隊可以即刻入。

整體質素都高,環境舒服。

2022-01-16
下午茶
2022-01-16 2612 瀏覽
新開時已經想來試,但另一半不特別喜歡牛肉麵,而且店外常常大排長龍,便沒動力驅使我來試試。最近見它多開了分店,人流少左,而且原來有牛肉麵以外的選擇;便捉老公來品嚐下。星期六12點幾到達,不用排隊可以入座👍🏻我們2人點了2碗麵加2個小食;原來是「眼闊肚窄」,飽得不得了😹一心想2種麵都試一試,我就點了紅燒半筋半肉闊麵,而老公點了雞肉撈麵。那牛筋真的要讚👍🏻👍🏻👍🏻 入口即化,煮得非常夠火喉。而那牛腱肉亦非常腍,且切得很精緻,口感不錯。最失望是那寬麵,似未煮透,帶點麵團的厚實咬口,就是在吃厚厚的麵條一樣。反而用上幼麵的雞肉撈麵,那麵質細滑彈牙,口感幼細得來又不糊口,值得👍🏻👍🏻👍🏻點了餃子,上碟時看到那外貌真的不值一提,感覺會不好吃,看上外皮就是很硬似的。誰料,咬入口,卻發現那內餡很鮮味👍🏻還有鹽酥雞,確實沒有專做鹽酥雞的店好😹只好說夠香口,但肉還是不夠juicy。說實話,雖然一碗麵要$8x-9x@,不過確實足料又能吃出手工,算是值回票價👍🏻

星期六12點幾到達,不用排隊可以入座👍🏻

誰料,咬入口,卻發現那內餡很鮮味👍🏻

• 紅燒腱心半筋半肉牛肉麵
2021-12-29 418 瀏覽
荃灣西開咗段純貞一段時間,但每次都見到大排長龍,今日早食飯,6:15pm 終於唔駛等,直接食到啦!招牌紅燒腱心牛肉手工麵 $84手工麵超讚,我喜歡食煙煙韌韌嘅,仲要係粗麵👍🏻👍🏻 呢隻係好食嘅, 份量適中;紅燒嚟講,唔算太辣味,好輕微;牛腱都好滑嫩,唔肥,可以食到晒(因為平時有筋,我咬唔到會放棄 👵🏻😂😂)原味牛肉手工麵 $84同上一樣,只係無咗紅燒嘅少少辣味;每碗都配有酸菜自己可以加。鹽酥雞 $48新鮮炸起,唔錯,望落去好似麥樂雞😂😂 鹽酥味未太夠,但雞件都好食嘅,價值好相宜,可以接受。凍仙草奶茶 $32凍胚芽珍珠奶茶 $32 飲品方面價錢同出面手搖差唔多價,但唔算大杯。胚芽個款好飲,珍珠就普通,無咩特別。想試嘅朋友覺得荃灣西遠,佢地另有銅鑼灣同將軍澳兩間分店👍🏻

招牌紅燒腱心牛肉手工麵 $84

原味牛肉手工麵 $84
原味牛肉麵

鹽酥雞 $48

凍仙草奶茶 $32
凍胚芽珍珠奶茶 $32

想試嘅朋友覺得荃灣西遠,佢地另有銅鑼灣同將軍澳兩間分店👍🏻
原味牛肉麵
2021-12-27 375 瀏覽
😍 超濃郁湯底,帶一點點辣,但好輕微,唔食辣既朋友應該都可以接受,好醒胃,整個感覺提升,不能用筆墨形容 👍👍👍🍜 細麵 VS 手工麵個人比較喜歡細麵,因為超能吸收湯汁。相反,手工麵,非常闊身,比較難沾湯汁。🥩 紅燒牛肉 VS 半筋半肉個人比較喜歡半筋半肉,因為牛肉是條狀,厚身,咬落去好有肉質感覺。相反,紅燒牛肉是片狀,感覺好唔同。🤩 經典紅燒牛肉麵 ~ 手工麵 牛肉唔太薄,食落都幾好。 由於麵真的超闊,好似一大塊咁,而且沾不到湯汁,變得冇咁夠味。不過,麵其實好滑,又是另一個感覺。🤩 紅燒腱心半筋半肉牛肉麵 ~ 細麵 超級多餸,牛肉好淋,而且好大件 👍 牛筋炆得好軟滑,好合我口味 👍 再加上揀了超級吸湯汁既細麵,無得頂呀!😋 力推重口味既朋友,不妨試試 😋🤩 鹽酥雞 雞本身冇咩味,炸粉比較厚,全靠味粉先有味咋🤩 桂花蜜酸梅湯 第一次飲有桂花蜜既酸梅湯,淡淡既桂花清香,幾特別,幾好味。

🍜 細麵 VS 手工麵
個人比較喜歡細麵,因為超能吸收湯汁。
相反,手工麵,非常闊身,比較難沾湯汁。

🥩 紅燒牛肉 VS 半筋半肉
相反,紅燒牛肉是片狀,感覺好唔同。

🤩 經典紅燒牛肉麵 ~ 手工麵
牛肉唔太薄,食落都幾好。
經典紅燒牛肉麵

🤩 紅燒腱心半筋半肉牛肉麵 ~ 細麵
超級多餸,牛肉好淋,而且好大件 👍
牛筋炆得好軟滑,好合我口味 👍
再加上揀了超級吸湯汁既細麵,無得頂呀!😋
力推重口味既朋友,不妨試試 😋
紅燒腱心半筋半肉牛肉麵

🤩 鹽酥雞
雞本身冇咩味,炸粉比較厚,全靠味粉先有味咋

🤩 桂花蜜酸梅湯
第一次飲有桂花蜜既酸梅湯,淡淡既桂花清香,幾特別,幾好味。
桂花蜜酸梅湯
2021-09-19
經典紅燒牛肉麵
紅燒腱心半筋半肉牛肉麵
桂花蜜酸梅湯
2021-12-14 311 瀏覽
呢間過江龍段純貞,自從開店以來都一直大排長龍,每次經過都只能望門興嘆,皆因次次都好肚餓,排唔到咁耐隊今次終於下午茶時間黎到唔駛排隊直入,即刻諗都唔諗就入去會一會過江龍門口餐牌三寶麵(鍵心、牛肚、牛筋)$92講真,$92 一件腱心,一件牛筋加2至3件牛肚,真係未免太貴啦。講返質素,腱心係好淋既,但牛味唔算重。另外,牛筋亦有膠質感。只係略嫌太少!燉濃湯雞麵$84你又點估到,出名食牛肉麵既鋪頭,反而果雞係出色啲,雞肉非常嫩滑,有一隻大雞脾,份量同性價比都高過牛肉麵。不過,湯底明顯後上,麵條完全無味,好似食緊白恰麵咁總結黎講,排隊一定唔會食,試過一次就算,應該唔會再有下次

門口餐牌

三寶麵(鍵心、牛肚、牛筋)$92

燉濃湯雞麵$84

總結黎講,排隊一定唔會食,試過一次就算,應該唔會再有下次
2021-12-06 357 瀏覽
荃灣野食一向多,這間卻要大排長龍的。這間過江龍台灣食店,出名之處並不在於味道有多好,當然這也是不可缺少的,但令人耳目一新的卻是用料較佳。它們使用的是牛腱心,巾別於一般店舖使用的牛肋條或牛腱肉,因為一頭牛只兩個牛腱心十分矜貴,所以吃起上來口感必定較有質感和咬口。我選了一個三寶麵$92,當中有腱心、牛肚及牛筋好像出奇蛋滿足你三個願望,牛肉湯香濃有層次吃得出用骨煲,另外酸菜另上適合自己配搭。朋友選了一個青花椒手撕雞乾拌麵$78,青䓤十足香口,拌麵麻油香醇,味道開胃,雞的份量很多,吃到底還有雞絲,溏心蛋也做得不錯。另外,叫了一個酥炸扒骨$48,請見圖十分多,結果要外賣走,感覺應該是即叫即炸亦配酸菜,可減油膩感。飲品配了一杯仙草奶茶$28不過不失,不及食物出眾。總括而言,過江龍來說性價比挺高。

2021-11-06
  • 三寶麵
  • 青花椒香手撕雞乾拌麵
2021-11-30 248 瀏覽
星期日中午係荃灣西的商場逛完街後,記起之前有一間台灣的過江龍牛肉麵係如心廣場開左,朋友都話好食所以就去試下。可能是3點,過左午飯時間,不用排隊就能入座。我和朋友每人點了一碗麵。他叫的是經典紅燒牛肉麵,菜單寫這是牛𦟌切片。我叫的是招牌紅燒腱心牛肉麵。之前朋友都推介過食段純貞的重點是牛肉麵的湯底。麵剛來到的時候已經聞到好大陣的香料味,個湯好濃,真材實料,不會口乾配埋酸菜,將湯底提升,成碗麵更加好食。麵的選擇有手工麵和幼麵,我和朋友都選擇了手工麵,最後覺得無㨂錯,因為粗身的手工麵,好有咬口,令到每一啖麵都有濃濃的牛肉湯味。牛肉份量足夠,最少有4舊牛肉。牛肉,肉質好鬆軟,好有肉味。埋單2人,以接近90元一碗來說,不可以說平,但考慮到是過江龍和牛肉份量來說,都可以叫合理。***餐牌如下***

可能是3點,過左午飯時間,不用排隊就能入座。

招牌紅燒腱心牛肉麵

牛肉份量足夠,最少有4舊牛肉。牛肉,肉質好鬆軟,好有肉味。

***餐牌如下***

2021-11-28
2021-11-24 265 瀏覽
提起牛肉麵即刻想飛去台灣食返碗台式牛肉麵,但疫情關係,只可以望梅止渴,去了荃灣這間過江龍回味一下。這裏有兩款手工麵,一粗一幼,我自己就喜歡粗身版,麵質較為彈牙。新鮮豚肉鍋貼鍋貼煎至微焦且帶脆,中間有肉汁。原味牛肉手工麵牛𦟌燉至入味且肉質鬆化,手工粗麵沾滿了湯底的牛骨鮮甜,爽彈之餘又有牛肉香。蒜香手撕雞乾拌麵幼麵較腍滑,蒜香味十足,還有些花生,手撕雞份量十足,十分惹味。珍珠奶茶茶味濃郁不會太甜,珍珠煙煙韌韌有咬口。荔枝乳酸酸甜醒胃,還帶點荔枝甜香。

新鮮豚肉鍋貼

鍋貼煎至微焦且帶脆,中間有肉汁。

原味牛肉手工麵

蒜香手撕雞乾拌麵

珍珠奶茶茶味濃郁不會太甜,珍珠煙煙韌韌有咬口。

荔枝乳酸酸甜醒胃,還帶點荔枝甜香。
2021-11-22 176 瀏覽
𝑫𝒖𝒂𝒏 𝑪𝒉𝒖𝒏 𝒁𝒉𝒆𝒏 段純貞牛肉麵-🍽 鹽酥雞🍽 麻辣蒜味腱心半筋半牛肉麵台灣過江龍牛肉麵店!湯好足料好濃郁,食完絕對唔口渴,唔會味精。麻蒜湯底比例平均,唔會偏重蒜味,亦唔會太麻辣入唔到口!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 牛筋炆得好淋!餸既份量多,一啲都唔同你慳!鹽酥雞夠脆,但唔會油浸咁,重要係厚砌大粒٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و!如果要我地揀專食台灣牛肉麵既餐廳,我地一定揀段純貞!٩( ᐛ )و 提一提,如果食晏時間去至少排30分鐘(苦笑)📍 Shop No 107 Level 1, Nina Mall 1, 8 Yeung Uk Road, Tsuen Wan#jcfoodgasm @duanchunzhen.hk
𝑫𝒖𝒂𝒏 𝑪𝒉𝒖𝒏 𝒁𝒉𝒆𝒏 段純貞牛肉麵
🍽 鹽酥雞
🍽 麻辣蒜味腱心半筋半牛肉麵

提一提,如果食晏時間去至少排30分鐘(苦笑)

#jcfoodgasm @duanchunzhen.hk
2021-11-21 135 瀏覽
餐廳喺台灣頗有名氣,近年亦喺香港多區開咗分店。主打台灣牛肉麵。不論牛肉、麵條、湯底都十分講究。今次食咗三寶麵,可以一次過試晒3款牛部位。——————————三寶麵(腱心、牛肚、牛筋)$92 腱心、牛肚、牛筋份量好多,有驚喜。每個部位最少有兩件,全部大塊而且厚身彈牙。油脂分布均勻,件件都好好食!完全能夠滿足食牛嘅慾望🤤手工麵掛汁又煙韌,配香濃紅燒湯底少少辣。100%台灣風味。$92食一碗高質牛肉麵,特別係可以食到牛腱心呢啲稀有部位。我都覺得都抵食既,推介!最後,如果你唔食蔥,記得走蔥,如果唔係你會得到一碗充滿蔥嘅牛肉麵🙈歡迎去我IG Follow 我,有更多美食分享🥰IG : Eat_Ho_D

——————————

三寶麵(腱心、牛肚、牛筋)$92

手工麵掛汁又煙韌,配香濃紅燒湯底少少辣。100%台灣風味。

歡迎去我IG Follow 我,有更多美食分享🥰

IG : Eat_Ho_D

2021-11-12 175 瀏覽
段純貞牛肉麵之前就試過幾次嗌外賣攞返屋企食,啱啱今日睇完戲,見唔係咁多人排隊就揀咗堂食!不用5分鐘就可以入坐,餐牌上煮食都係以牛肉麵為主!不過對於濕疹發作,我只可以睇住老公食牛肉麵,我只可以嗌其他非牛肉麵嘅食品!酥炸排骨麵:排骨很大份,外脆內嫩滑,唔會炸到好乾!牛肉麵:和平時一樣入口嫩滑,很入味,很喜歡這種口感,湯底濃厚,如果平時嗌外賣叫兩碗牛肉麵,我哋會留返一碗嘅湯汁嚟煮米粉,因為好鍾意佢哋嘅湯底(by 老公)價錢來講,所有過江龍嘅餐廳都會比較貴少少,性價比係唔係好高,不過味道唔錯,未食過嘅真係可以嚟試吓!

酥炸排骨麵:排骨很大份,外脆內嫩滑,唔會炸到好乾!

非常想去台灣旅遊,掛念台灣菜,今天決定拜訪開業一段時間的段純貞!我非常喜歡麵食,特別是牛肉麵, 而我經常感到疑惑,不管是日本來的拉麵或者是台灣來的牛肉麵,在香港價錢都賣得特別貴,而且份量偏少!今天的段純貞 令我非常滿意,分量充足,湯底濃稠 單看顏色已令人開胃,牛肉厚大但是柔軟滑溜, 滷味濃郁!牛肚爽好食, 稍嫌不足之處是酸菜比較少。再點了一個雞湯抄手, 雲吞合格湯底清甜, 算是對得住這個價錢了香麻醬涼拌豆腐, 佈滿芽菜和花生,加上一些酸菜,是一本開胃小菜。店舖環境舒適,總括來說我是會再來光顧的
牛肚爽好食, 稍嫌不足之處是酸菜比較少。

店舖環境舒適,總括來說我是會再來光顧的
2021-11-05
2021-11-05 192 瀏覽
本身同事想食泰國菜 拎左飛等十幾張 所以拎完飛行開左等 返到餐廳發現過左飛.....所以就放棄左....最後就轉個彎食左呢間牛肉麵因為等飛等左成個鐘...入座個陣已經八點半職員都好細心提我地餐廳八點九就last order 九點半就關門手機掃QR code自己落單我地兩個分別叫左麻辣蒜味腱心半筋半肉麵對於食得辣既我來講....唔算係麻辣燉番茄腱心半筋半肉麵可能啲牛真係得太入味 搶哂啲番茄味 搞到個番茄味唔夠濃 不過啲牛筋同牛肉都煮到好淋好入味啲筋淋到就直頭會溶係個口到🤤仲要勁勁勁多料 我已經一啖麵一啖餸 食哂啲麵都仲有好多餸剩愛玉蜂蜜西檸特飲一杯幾好解濟既飲品 唔錯唔錯
最後就轉個彎食左呢間牛肉麵

仲要勁勁勁多料 我已經一啖麵一啖餸 食哂啲麵都仲有好多餸剩

愛玉蜂蜜西檸特飲

一杯幾好解濟既飲品 唔錯唔錯
2021-10-29 131 瀏覽
成日見人食呢間而又勁愛粗麵條嘅我終於試到佢 比我想像中少人 不過可能因為我成8點半先去到 所以完全唔需要等位😚當然我叫咗半筋半肉手工麵條 經過一番掙扎 我揀咗麻辣湯 牛筋同我想像中一樣 入味好淋 超抵讚 牛肉都好出色 個麻辣湯係出乎意料地辣 而且好鹹 🧂🌶試咗一啖紅燒牛肉湯 結果都係好鹹 可能要做到湯底可以掛上麵條嘅效果所以比較杰身 個人唔太接受個湯麵個湯咁杰 🍜麵條的確好出色 有咬口 不過好快就覺得好飽 因為麵太厚身 小食係麻醬豆腐 都係偏辣嘅 幾開胃 而且配大量芽菜同酸菜 配上個辣汁 係好味嘅👍🏻💰香麻醬涼拌豆腐 $48麻辣蒜味腱心半筋半肉麵 $88經典紅燒牛肉麵 $84👉🏻段純貞牛肉麵 荃灣楊屋道8號如心廣場1期1樓105-107號舖.
麵條的確好出色 有咬口 不過好快就覺得好飽 因為麵太厚身

💰香麻醬涼拌豆腐 $48