諗起好耐無食過台灣牛肉面, 見到附近就有呢間段純貞牛肉面, 之前聽D FRIEND 極力推介, 咁當然去試一試佢。可能去既時間尚早, 12點多少少就入座, 見到個價錢都算少少貴, 一碗面+一杯野飲就要102蚊, 但如果好味既又無咩所謂。於是點左最愛吃既牛筋面+跟餐既胚芽珍珠奶茶。上餐速度非常快, 可能因為人唔多(目測只有1/3入座率),  跟面黎既仲有碟咸菜。不過咸菜真係太咸, 食左一啖就無再食。見到熱辣辣香噴噴既牛筋面, 唔知食邊樣先好, 決定先飲啖湯!!!嘩, 好好味, D 湯好濃味但又唔覺得咸, 好有係台灣食牛肉面既感覺, 再咬一啖牛筋, 好林好入味, 香港好難食得咁入味既牛筋, 真心覺得唔錯, 而且牛筋份量都好足。面方面, 我點左幼面, 質地好好, 配合埋個湯底好好味, 呢個幼面真係無得輸。整體成碗面真係好正, 真係要挑剔既只係面太少, 如果面既份量不加多少少就PERFECT

紅燒牛筋面
牛筋好林,  好入味
幼面水準好高
胚芽珍珠奶茶
題外話/補充資料: 服務水平可再提高少少, 見到兩個年紀稍大既侍應姐姐好集中咁自己吹水, 同埋埋單時先發現卡機壞左
2022-06-20
紅燒牛筋面
牛筋好林,  好入味
幼面水準好高
胚芽珍珠奶茶
每次行經如心, 都見到店外長長嘅人龍, 而且見到好多食評介紹, 所以一直都想試咁啱今日夜晚行過唔使等位就入去試吓!1️⃣$92 三寶麵 (幼麵)腱心-淋滑夠入味牛肚-太淋, 無爽口嘅感覺牛筋-好味, 本身自己好鍾意食湯底偏咸2️⃣$84 原味牛肉麵 (手工麵)有三大嚿牛肉重點係手工麵, 太厚太粗, 一咬開有粉粉地嘅口感, 真係唔好食😅所以比較推介幼麵, 掛湯好味啲3️⃣$48 酥炸排骨👍🏻👍🏻👍🏻好大塊😀分兩層重疊擺盤, 單層已經同成年男人手掌差唔多嘅size, 炸粉咁薄脆, 比牛肉麵更好食!4️⃣珍珠奶茶奶味偏濃, 本身自己偏好茶味濃d嘅另外位置偏窄, 都係要食飽就走個類半背椅亦唔太舒服總括來說, 試一次無妨😅
咁啱今日夜晚行過唔使等位就入去試吓!

1️⃣$92 三寶麵 (幼麵)
腱心-淋滑夠入味
牛肚-太淋, 無爽口嘅感覺
牛筋-好味, 本身自己好鍾意食
湯底偏咸
三寶麵

2️⃣$84 原味牛肉麵 (手工麵)
有三大嚿牛肉
所以比較推介幼麵, 掛湯好味啲

3️⃣$48 酥炸排骨👍🏻👍🏻👍🏻
酥炸排骨

4️⃣珍珠奶茶
奶味偏濃, 本身自己偏好茶味濃d嘅

另外位置偏窄, 都係要食飽就走個類
半背椅亦唔太舒服

總括來說, 試一次無妨😅
2022-06-04
酥炸排骨
❤️‍🔥三寶麵(腱心、牛肚、牛筋) $92濃郁既湯底,食到有好多香料好有層次,腱心好軟中間少許膠質,牛味頗香濃,牛肚牛筋都好食入味既。可惜手工麵太厚,有口感但太厚令佢偏硬,冇咁好餸湯。👍🏻滷水拼盤 (牛肚、牛𦟌、滷蛋、豆干、鮮菌) $78牛肚、牛𦟌味道香濃夠軟,滷蛋有少少流心,豆干有咬口,全部都好入味,值得試一次。🤍雞湯抄手 $48雞湯、雲吞以及小棠菜相當暖胃,雲吞皮薄餡靚,餡料有少許胡椒味,相當入味呢!👍🏻香芋珍珠奶茶 $32香芋味好香濃,又夠滑,茶味反而唔太濃,加埋好多煙韌彈牙既珍珠,唔錯。📍 段純貞牛肉麵荃灣楊屋道8號如心廣場1期1樓105-107號舖✨評分:7.5/10💰人均消費:$130
❤️‍🔥三寶麵(腱心、牛肚、牛筋) $92

荃灣楊屋道8號如心廣場1期1樓105-107號舖

✨評分:7.5/10
💰人均消費:$130
2022-06-12 173 瀏覽
23款中藥材湯底熬製8小時平時我們一般吃的台灣牛肉麵都是以紅燒牛肉麵為主,但段純貞標榜的是眷村風味。到底有什麼分別呢?主要是在湯底。據店方表示,主要是在牛骨湯底加入了豆瓣醬,段純貞選用了四川郫縣豆瓣醬及高雄岡山豆瓣醬,還有加入23種不同的中藥材、天然牛脂及添加八角、老薑、紅蘿蔔、白蘿蔔等熬製8小時,故此湯底帶有椒麻的香氣及辛辣。曾被台灣美食教父焦桐評為「5顆星牛肉麵」的段純貞,一碗牛肉麵就滿載著創辦人樊廣志的無限思念,皆因店名正是以他的已故祖母來命名。段純貞創辦於2007年,於台灣新竹起家,至今已擁有17間分店,現在香港已有 4 間分店,荃灣如心廣場分店,等我嚟會一會您。湯色香濃且手工麵彈牙,切至厚身的牛肉滷得軟腍,吃起來完全不韌且帶有花椒香及醬香。綜合評價 : ★肉:慢燉Q彈-嚴選珍貴稀少的牛腱心,穠纖合度的筋肉比例,肉質軟嫩Q彈。★湯:濃郁醇厚 -牛肉湯底以牛大骨熬煮,搭配四川陴縣豆瓣酒釀,23香中藥材,口感厚實,麻而不嗆。★麵:細緻滑順 !
23款中藥材湯底熬製8小時

到底有什麼分別呢?主要是在湯底。

綜合評價 :

★麵:細緻滑順 !

2022-06-06
  • 紅燒腱心半筋半肉牛肉麵
  • 經典紅燒牛肉麵
  • 鹽酥雞
2022-06-11 135 瀏覽
送餐速度一流,因為手工麵根本未煮透就攞出黎。所謂嘅三寶麵,真係好一般,唔夠餸。炸豬排份量頗大,因為落左太多泡打粉。唯一冷泡烏龍茶算最正常。服務員態度亦不佳叫做去過就算。下次唔好搞我。
送餐速度一流,因為手工麵根本未煮透就攞出黎。

服務員態度亦不佳

叫做去過就算。下次唔好搞我。
2022-06-11
  • 冷泡凍頂烏龍茶
2022-06-11 88 瀏覽
非常好味的雞湯麵,新鮮雞好滑,湯又好飲,濃郁雞嘅精華,唔油膩,好清晰,加幾粒葱花,一條青菜,加埋佢嘅酸菜,已經好香,成碗麵好好食,我鍾意配幼麵,粗麵我就唔太啱啦,碗麵同相片都係一樣,係有雞髀嘅,雞皮好黃,唔知係咪三黃雞呢,唔係喎台灣佢哋係放山雞,呢排成日落雨,所以又心思思去食,食完呢碗雞湯麵個人都暖笠笠。有時見佢人多等位,都唔想排隊,但隔耐咗無食又掛住佢,好想飲嗰啖湯,好想食佢隻雞髀,所以就會避開某啲繁忙時間去食。

雞湯麵
2022-06-09
下午茶
雞湯麵
  • 燉濃湯雞麵
2022-05-14 395 瀏覽
🐃🐂🐄三寶麵 $92(5/5)推薦🌟麵底揀左手工面,有少少似刀削麵但更加粗同厚身🍜湯底聞落好香,飲落濃郁有藥材味且唔會太咸。而三款配餸都好出色有驚喜‼️💯腱心牛味重,有咬口唔覺鞋。牛肚用金錢肚大大片。牛筋好有膠質❗️口感軟腍唔會煮到過爛❤️‍🔥🌶麻辣嫩五花牛肉麵 $84(4.8/5)麻辣湯底幾香但略嫌面層太多辣油🔞嫩五花牛肉真係夠嫩口而且好重牛味份量又多🐮😍整體都係高水準!午市自選組合:麻辣蒜味腱心半筋半肉麵+紅油抄手 $118🌶🧄麻辣蒜味腱心半筋半肉麵(3.8/5)第二次食都係覺得配餸好出色🥰但今次既湯底偏辣而且冇乜蒜味,面頭都係有好厚一層既辣油🥵🥟🖐🏻紅油抄手(5/5)有驚喜‼️一上枱就見到份量好多🤩抄手既皮唔算特別薄,但口感紮實,調味適中,食落好滿足😽推薦✨🫶🏼
🐃🐂🐄三寶麵 $92(5/5)

🌶麻辣嫩五花牛肉麵 $84(4.8/5)

午市自選組合:麻辣蒜味腱心半筋半肉麵+紅油抄手 $118

🌶🧄麻辣蒜味腱心半筋半肉麵(3.8/5)
麻辣蒜味腱心半筋半肉麵

🥟🖐🏻紅油抄手(5/5)
2022-05-05
2022-05-11 245 瀏覽
音樂好嘈,一個主打台灣美食嘅地方喺到播外國流行歌曲座位有啲窄,只有45分鐘食(好似好巴閉)CP值不算高 嘢食真的好一般唔值得試,唔明點解人地會推介飲左杯水味道怪怪
音樂好嘈,一個主打台灣美食嘅地方喺到播外國流行歌曲

座位有啲窄,只有45分鐘食(好似好巴閉)

CP值不算高 嘢食真的好一般

唔值得試,唔明點解人地會推介

飲左杯水味道怪怪
犇牛四寶麵
麻辣蒜味腱心半筋半肉麵
2022-05-10
荃灣西|段純貞牛肉麵💀💀💀差評👎🏻IG有好多foodie仲紹,睇相都覺得好吸引,所以先諗住去試下~💀食物:金玉其外,敗絮其中💀服務:個個好似機械人咁,你同佢講唔該,佢會無視你💀用餐經歷唔愉快,食到嬲😂👎🏻💀平均$170一個人,呢個價錢絕對可以食到更有質素嘅嘢!————————————————————————- 手工麵好硬,似未熟透,絕對唔似食緊麵💀💀💀- 個蕃茄湯,淡蕃茄味淡牛肉味,但勁重醋味😵‍💫- 牛筋夠淋,都算入味👍🏻- 個配菜 — 麻油鹹酸菜都幾開胃👍🏻- 招牌三寶麵,個湯有啲淡,跟本冇所謂用咗23種藥材煲成嘅味🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️- 幼麵唔錯,有啲咬口~紅油抄手- 咸到苦,你冇聽錯,係苦㗎😂😂😂- 個餡食到蝦味同豬肉碎,完🤷🏻‍♀️香麻醬涼拌豆腐調味夠濃,夠麻辣,但豆腐易夾碎~冬瓜檸檬薏米飲品唔錯- 微酸~好濃薏仁味,飲落好順喉🤤👍🏻👍🏻-但,太細杯!睇返支飲管嘅比例就知- 如果係正常size,可以比到5分~整體而言▪️味道 2 / 5▪️環境 3 / 5▪️抵食 1.5 / 5📍荃灣楊屋道8號如心廣場1期1樓105-107號鋪
荃灣西|段純貞牛肉麵💀💀💀差評👎🏻

💀食物:金玉其外,敗絮其中
💀服務:個個好似機械人咁,你同佢講唔該,佢會無視你
💀用餐經歷唔愉快,食到嬲😂👎🏻
💀平均$170一個人,呢個價錢絕對可以食到更有質素嘅嘢!
————————————————————————

燉蕃茄腱心半筋半肉麵

- 手工麵好硬,似未熟透,絕對唔似食緊麵💀💀💀
- 個蕃茄湯,淡蕃茄味淡牛肉味,但勁重醋味😵‍💫
- 牛筋夠淋,都算入味👍🏻
- 個配菜 — 麻油鹹酸菜都幾開胃👍🏻
三寶麵

- 幼麵唔錯,有啲咬口~

紅油抄手
- 咸到苦,你冇聽錯,係苦㗎😂😂😂
- 個餡食到蝦味同豬肉碎,完🤷🏻‍♀️
香麻醬涼拌豆腐

香麻醬涼拌豆腐
調味夠濃,夠麻辣,但豆腐易夾碎~
冬瓜薏仁檸檬特飲

冬瓜檸檬薏米飲品唔錯
- 微酸~好濃薏仁味,飲落好順喉🤤👍🏻👍🏻
-但,太細杯!睇返支飲管嘅比例就知
- 如果係正常size,可以比到5分~

整體而言
▪️味道 2 / 5
▪️環境 3 / 5
▪️抵食 1.5 / 5

📍荃灣楊屋道8號如心廣場1期1樓105-107號鋪

2022-04-23
冬瓜薏仁檸檬特飲
2022-03-24 502 瀏覽
段純貞牛肉麵係台灣人氣牛肉麵店,上年年尾已經喺荃灣開咗首間海外分店。今次肥b話帶我出街拍拖食飯,但晚餐時間又冇堂食,所以今次就去試佢地個午餐。午餐有多款配搭組合:1️⃣ 麵食+飲品 $1022️⃣ 麵食+小食 $1183️⃣ 麵食+小食+飲品 $138小吃貨當然要試多啲味道,所以我地兩個都揀咗$138💸 我同肥b平時都鐘意食有咬口嘅食物,今次當然要試食手工麵🍜✨紅燒腱心半筋半肉牛肉麵段純貞嘅牛骨湯底標榜以23款中藥材配合醬料等熬製8小時,一上菜已經聞到湯底嘅味道,食落香濃又唔會太咸😋 大大舊牛筋牛肉夠足料,連牛肉都炆到好稔好入味👍🏻 手工麵感覺就似刀削麵咁,但麵條芯部好似未煮熟哂,仲有啲白白地又硬硬地,有啲失望😔✨經典紅燒牛肉麵同樣係香濃牛骨湯底,牛𦟌有少少韌,但味道煮到好香好入味😋 但手工麵條方面出現同樣問題,真係唔清楚係特色定係未煮熟哂😅✨鹽酥雞新鮮炸完熱辣辣,一上枱就聞到好香,以小食嚟講份量算多,亦都幾大件。薄薄一層炸粉外層酥脆,調味粉香濃夠味👏🏻可惜雞肉略乾同埋韌韌地。✨紅油抄手之前我都試過另外幾間餐廳嘅同款菜式但完全食唔到,但肥b見到話想試,我就膽粗粗再陪佢試吓。雖然只係午餐小食,但數量

午餐有多款配搭組合:

✨經典紅燒牛肉麵

鹽酥雞

✨鹽酥雞

✨紅油抄手
之前我都試過另外幾間餐廳嘅同款菜式但完全食唔到,但肥b見到話想試,我就膽粗粗再陪佢試吓。雖然只係午餐小食,但數量都唔少,一層芽菜鋪面,下面有6粒抄手。驚喜嘅係...平時唔鐘意食麻味+食bb辣嘅我竟然都食到,食落麻味唔會太重,冇蓋過原有肉味,暫時係我食過最好嘅紅油抄手😍

✨珍珠奶茶(凍)
✨胚芽珍珠奶茶(凍)
第一次飲當然要先試吓原味珍珠奶茶先啦!可惜味道就有啲失望,茶味唔夠香濃,珍珠亦都略為硬。由於茶底做得唔夠出色,珍珠亦唔太好,所以同外面某啲可能只試一次嘅店舖買嘅普通珍奶冇咩分別😅

🔍整體感覺:今次試嘅小食到飲品當中都有好有唔好,所以評價不過不失啦!值得一再讚賞嘅係牛肉真係好稔好入味,食落唔會痴牙,有驚喜👍🏻 但係飲品卻令我大失所望,一杯珍珠奶茶嘅珍珠同茶底都做得唔夠好,咁哩杯就唔算係珍珠奶茶喇😔

IG:mschloe.foodiary
FB:MsChloe
2022-03-22 380 瀏覽
第一次黎食牛肉麵,下午四點左右,無咩人,坐得舒服,叫左個午市套餐,有杯野飲,小食同一碗面。先講下碗面,幾好味,牛好淋,入味,麵就叫左幼麵(見之前有話幼麵好味過手工麵)湯底好香,牛有四片,有蔥,d可以一啖面,一啖牛。小食我叫左炸豬扒,份量比我想像中大。。。食唔哂呀,豬扒炸得香,正!飲品叫左仙草奶菜。。。。無甚特別。。。下次會再試不同的麵,期待呀!
湯底好香,牛有四片,有蔥,d可以一啖面,一啖牛。
飲品叫左仙草奶菜。。。。無甚特別。。。
下次會再試不同的麵,期待呀!
2022-03-16 248 瀏覽
—————————————————————📍 段純貞嗰陣食啱啱開冇幾耐,夜晚7點幾去到都等左20分鐘左右,只限你食45分鐘,又唔係特別好食又唔算平,試一次就夠🥲‼️好咸!好咸!好咸!—————————————————————❣ 紅燒腱心半筋半肉紅肉麵 $88好一般……是但搵間台灣餐廳都差唔多~ 湯底好咸,麵又唔係特別好食,🐷已經揀幼麵,好似話闊麵好似成舊粉團😂唯獨牛筋牛腱肉可以讚,算係夠淋,入口即融,不過真係好重口味…..—————————————————————不專業評分👅好味指數:3/5💰性價比:3/5👍🏻推薦:2/5—————————————————————🏡地址: 段純貞牛肉麵 (如心廣場1期) (荃灣)荃灣楊屋道8號如心廣場1期1樓105-107號舖—————————————————————

📍 段純貞
‼️好咸!好咸!好咸!
❣ 紅燒腱心半筋半肉紅肉麵 $88

不專業評分
👅好味指數:3/5
💰性價比:3/5
👍🏻推薦:2/5
—————————————————————
🏡地址: 段純貞牛肉麵 (如心廣場1期) (荃灣)
荃灣楊屋道8號如心廣場1期1樓105-107號舖
2021-09-07
2022-03-15 202 瀏覽
禮拜日行街行到攰,一直都想試下段純貞牛肉麵,見無人排隊就早D開餐喇性價比之選 蒜香手撕鷄乾拌麵 78HKD:好多配料,加上靚仔溏心蛋,口水直流~鷄肉好多,不過就比較乾身,但又未至於柴。炸蒜好香,仲有腌過的蒜瓣,撈埋一齊,好惹味。蒜香手撕鷄乾拌麵就無得揀手工麵,一定係幼麵。口感好滑,質地恰到好處,應該有過冷河,撈暈成碗麵之後先食,好滿足。牛魔王之選牛三寶麵 92HKD:飲一啖已經可以試到好用心煮嘅湯底,今次選擇配搭手工麵,麵好煙韌,有啲似刀削麵。三款材料都煮得好腍,就算牙力唔夠,都絕對可以咬到。價錢稍微偏貴,不過勝在湯都可以飲埋!健康加配燙季節蔬菜:本來想要炒菜,但竟然賣晒,不過反而燙蔬菜有驚喜。菜的份量都算比較大,而且加入高湯一齊煮,好鮮美,會令你想一食再食!健康之選~由於最近肥咗好多,就唔敢再飲珍珠奶茶喇,不過見到幾乎隔離左右都有嗌,相信都值得一試,價錢方面同其他台灣餐廳差唔多,都係20-30左右,另外仲有幾款芋圓甜品真係好吸引……下次有機會再食過喇
蒜香手撕鷄乾拌麵

真係好吸引……下次有機會再食過喇
牛三寶麵
燙季節蔬菜
2022-03-13
$116.5 (下午茶)
蒜香手撕鷄乾拌麵
牛三寶麵
燙季節蔬菜
2022-03-11 250 瀏覽
This is new in MOKO, always love Taiwan food and Taiwan beef noodles. Trying the signature original beef soup noodles, with boiled vegetables as lunch set. The Taiwan beef noodles, the beef is very tender, and tasty. The noodles: I ordered the thick handmade noodles, which is not that nice, because of the thickness of the noddles, it make it difficult to handle, difficult to eat, easy to slip out of the chopstick or spoon, also not absorbing much favors from the soup. However, the soup is also v

The Taiwan beef noodles, the beef is very tender, and tasty. The noodles: I ordered the thick handmade noodles, which is not that nice, because of the thickness of the noddles, it make it difficult to handle, difficult to eat, easy to slip out of the chopstick or spoon, also not absorbing much favors from the soup. However, the soup is also very delicious, the boiled vegetables are just normal, nothing special to mention about.

Maybe should try the *thin noodles next time, overall the beef noodles is yummy, just very overpriced! $130 for a beef noodles for lunch
原味牛肉麵
手工麵
原味牛肉麵
手工麵
2022-02-28 183 瀏覽
呢篇食評應該半年前前應該要寫㗎喇,因為之前唔得閒見而家有啲時間所以寫返!見到呢間舖頭好多人排隊於是走去八卦下睇下食啲咩,原來係台灣牛肉麵嘅!見好耐冇食過台灣牛肉麵於是去排一排隊試下,等咗差唔多20分鐘終於可以入座!環境有啲迫!係門口己經諗定食乜,所以一坐低即刻叫左個牛肉麵同埋鹽酥雞!等咗一陣好快已經上枱!試左一啖湯同牛肉,好好味之後試埋個鹽酥雞,呢個就普普通通!總括嚟講(10分為滿分)味道8分環境6分服務5分價錢7分
試左一啖湯同牛肉,好好味
之後試埋個鹽酥雞,呢個就普普通通!
總括嚟講(10分為滿分)
味道8分
環境6分