2020-10-11 2087 瀏覽
同朋友中秋🥮晚相聚,試吓呢間出名杭州菜😊前菜係桂花糯米蓮藕,醉乳鴿,涼拌海蜇,臭豆腐,東坡肉,剁椒魚頭。個魚頭係預先訂的,唔算辣但好香好滑,值得推介。我第一次食臭豆腐,味唔算濃還可以接受,但我啲朋友就食得好開心。反而我覺得頭盤一般,可能做香港人口味,個糯米蓮藕唔算好甜但係我覺得唔夠地道。個醉乳鴿就一的都唔入味。
同朋友中秋🥮晚相聚,試吓呢間出名杭州菜😊

2020-08-26 2134 瀏覽
Very good dining experience in July 2020. Stir fried Shanghai crabs with rice cake is my recommendation. Deep fired frog legs, and Chinese Pizza with Spring Onion and Sesame (Scallion pancakes) are impressive. Just see the color of eggplant (Stir-fried Eggplant with Soyabean Paste) you know the chef’s “Kung Fu”.A comfortable place with very nice services you can have. One of the best Hangzhou cuisine in the region.  What a wonderful night. Cheers!Thanks Oscar for your photos!

Thanks Oscar for your photos!

Deep fired frog legs
Scallion pancakes
2020-07-04
Deep fired frog legs
Scallion pancakes
  • and Scallion pancakes
2020-08-25 1881 瀏覽
呢間非常富有特色嘅中式酒樓,在疫情下人流很少,其實 環境不錯,令人好舒服,今次係朋友想食中式食品,加上太耐無見想搵個坐得耐少少嘅地方。原來呢度係食上海野嘅!無蝦餃燒賣添!但朋友無失望喎!仲揀食啲咩!呢個醉雞真係值得一讚!暫時我食過數一數二好食嘅!酒咊香濃,雞肉好滑,份量都唔少!讚 👍鍋貼都幾好味,但就無咩特別!點都要叫返一個蔬菜,佢呢個菠菜好嫩滑,但唔係落好多油爆佢令佢滑。讚👍當然唔少得小籠包啦!算是皮薄餡靚!但就無咩特別!總括黎講下次可帶阿姐黎食下,佢應該會幾鍾意!🤣🤣

鍋貼都幾好味,但就無咩特別!

當然唔少得小籠包啦!算是皮薄餡靚!但就無咩特別!

總括黎講下次可帶阿姐黎食下,佢應該會幾鍾意!🤣🤣
2020-08-20
2020-07-28 1854 瀏覽
這是一家正宗的杭州菜,很多名人都到訪過。牆上貼上了不少和名人的合照。裝修也典雅高貴。今次來吃午餐,我們只有三人,我們叫了臭豆腐、馬蘭頭、蔥油拌麵和小籠包。炸臭豆腐豆腐外脆內軟,有臭豆腐的獨特香氣,點上了甜醬和辣醬一起吃,簡直是人間美食。涼拌馬蘭頭馬蘭頭被切得非常碎,伴著了麻油的香味,好食。蔥油拌麵這看似一個很簡單的菜色,但是沖經過高溫處理後,由當中有很香的蔥花味道,麵質彈牙,加上醬油配在一起,很好吃。小籠包小籠包的肉多汁,但略嫌皮厚了些,若能薄一點就更佳了。
炸臭豆腐

涼拌馬蘭頭

馬蘭頭被切得非常碎,伴著了麻油的香味,好食。
蔥油拌麵

小籠包

小籠包的肉多汁,但略嫌皮厚了些,若能薄一點就更佳了。
2020-07-02 1511 瀏覽
今天在灣仔,便選擇了杭州酒家午餐。一入門口,上樓梯便有江南感覺的佈置。和太太二個人也吃不了多少,便點了些前菜輕食填填肚子。葱油海蜇- 海蜇絲拌上香香葱油,加上淡淡麻油味道,綴上綠色小葱花,大熱天氣下,入口即刻帶上点点涼快。海蜇爽脆,整體配合得很恰當。杭州燻魚- 草魚件炸得不太乾,有魚味,沒有腥味,沒有上海菜般的濃烈。醬汁滲透肉中,很容易入口,吃多二件也不太肥膩。乾炸臭豆腐- 炸得爽身,沒有油漬。不太臭的香脆臭豆腐伴上豆瓣醬,甜醬,又是一翻知味。宋嫂魚羹- 湯水魚肉不多,但有很多爽脆竹筍絲,湯透着筍香,淡淡清新。小籠包- 今天便比較一般了,包子不飽滿,湯汁也不多,肉也有點粗糙。杭州料理也不多吃,整體感覺是菜式和上海菜差不多,但味道清淡些,沒有那濃油赤醬的油膩。

和太太二個人也吃不了多少,便點了些前菜輕食填填肚子。

杭州燻魚

葱油海蜇

乾炸臭豆腐

小籠包
杭州燻魚
葱油海蜇
2020-06-29 1197 瀏覽
揀左灣仔「杭州酒家」慶祝父親節👨‍👩‍👧‍👦環境舒服,重點係菜式正宗好味,爸爸表示十分滿意☺️☺️☺️·🔸冷盤🔸招牌醬鴨🦆呢個冷盤份量都唔少,鴨本身已經幾入味,加上個醬汁,除左作為冷盤,仲可以餸飯💁🏻‍♀️·🔸點心🔸鮮肉小籠包▫️生煎鍋貼🥟小籠包有滿滿湯汁,生煎鍋貼漲卜卜,上軟下脆餡靚🙌🏻·🔸菜式🔸醬烤茄子🍆▫️糖醋排骨▫️蒜子鱔段🧄3️⃣樣餸菜各有特色,我就覺得⚠️糖醋排骨⚠️最有驚喜,味道酸酸甜甜好開胃,而且佢真係做到有層分明嘅脆皮包住粒排骨,一啖咬落去首先係脆口,然後就係熱辣辣嘅排骨,掂💯醬烤茄子用黎撈🍚白飯一流👍🏻蒜子鱔段用嘅係黃鱔,鱔段只有中間一條大骨,鱔肉好滑,連我平時唔太好魚都覺得正😋
揀左灣仔「杭州酒家」慶祝父親節👨‍👩‍👧‍👦
環境舒服,重點係菜式正宗好味,爸爸表示十分滿意☺️☺️☺️
🔸冷盤🔸招牌醬鴨🦆

🔸點心🔸鮮肉小籠包▫️生煎鍋貼🥟
小籠包有滿滿湯汁,生煎鍋貼漲卜卜,上軟下脆餡靚🙌🏻

🔸菜式🔸醬烤茄子🍆▫️糖醋排骨▫️蒜子鱔段🧄

醬烤茄子用黎撈🍚白飯一流👍🏻

2020-01-27 2665 瀏覽
正宗家鄉菜館已經買少見少,榮獲多年米芝蓮推薦嘅餐廳都係好想去試一試。菜色選擇多,而且製作算係認真。———————————————————————————🥢叫化雞🐔💬招牌菜,需要預訂,腍身而充滿荷葉香.🥢炒蟮糊💬蒜泥加上醬油,蟮肉爽口.🥢東坡肉💬配上方塊饅頭感覺無咁肥膩,好吃.🥢炸臭豆腐💬香脆而且很臭😌,好好食❗️.🥢前菜小吃:桂花蓮藕、燻魚、海蜇頭💬份量不算少,入味,確係不錯
———————————————————————————
🥢叫化雞🐔
💬招牌菜,需要預訂,腍身而充滿荷葉香
🥢炒蟮糊
💬蒜泥加上醬油,蟮肉爽口
🥢東坡肉
💬配上方塊饅頭感覺無咁肥膩,好吃
🥢炸臭豆腐
💬香脆而且很臭😌,好好食❗️
🥢前菜小吃:桂花蓮藕、燻魚、海蜇頭
💬份量不算少,入味,確係不錯
2020-01-10 2508 瀏覽
成日睇 youtube 見杭州酒家咁出名所以團年飯一吓~去到酒家發現前面有 lift 後面有樓梯幾方便, 坐底見唔係好多人著, 可能 19:30 重早喇, 見牆度好多名人相應該有信心嘅~坐底開始叫餸因為得 4 個人冇叫大魚頭同雞等大碟餸, 只係叫咗幾味試吓~一黎就上個凍乳鴿~ 個相頭幾好, 但係一食發現啲肉鞋到好似湯渣咁完全冇鴿味又冇酒味, 又鞋又粉, 味道又好奇怪好似食緊好粉好棉嘅雞膶咁樣~ 我屋企人即刻全部唔食, 放曬喺度得我自己一個隊曬佢~ 😱😱😱東坡肉好正, 不過唔係好熱, 只係好暖吓, 食入口好棉好化, 肥肉剛剛好, 啲包皮好軟好好食, 不過底吓啲汁太多油, 想整多啲落包食都唔得~個火朣老鴨(半份)湯幾大煲~ 有 6 碗湯份量, 好老火味~啲鴨已冇味但係啲金華火腿重好咸好似未出晒味咁, 另外重有好多旬絲, 有皮膚病嘅人小心~莼菜(三鮮)魚丸~ 味道淡淡哋好清新, 啲魚丸超正, 好棉好滑好似食緊豆腐咁, 淡淡的魚味滲出好正, 啲莼菜其實冇乜味, 只係食個滑, 滑到好似台灣仙草咁滑~ 尼個餸超強力推薦~上湯清炒小菠菜, 個湯係普通上湯, 不過啲菜好靚, 又香又冇渣, 唔講嘅以為係
成日睇 youtube 見杭州酒家咁出名所以團年飯一吓~

醉鴿

莼菜(三鮮)魚丸

清湯炒小菠菜

上湯清炒小菠菜, 個湯係普通上湯, 不過啲菜好靚, 又香又冇渣, 唔講嘅以為係豆苗添~

高力豆沙

高力豆沙, 熱熱的剛炸起, 蛋白好棉滑, 入面個豆沙大小味道適中, 好好食唔會太甜~

總結成晚都唔錯, 見識到杭州菜嘅特色, 不過醉鴿真係唔推薦大家叫, 除咗大家鐘意食煲老火湯雞膶例外~

2020-01-09
團年飯
莼菜(三鮮)魚丸
清湯炒小菠菜
高力豆沙
  • 三鮮魚圓
2020-01-01 1730 瀏覽
在灣仔軒尼詩官立小學對面的杭卅酒家,是一間樓上店。這晚客滿,雖然我們只得六人,酒家也預了半間房間,該是其中一個隊友的體面,才有此優待。 人未到齊,先嚐四道前菜:燻魚、窩荀、糯米蓮藕及腐皮卷。每款前菜味道都很入味,糯米蓮藕煙靭耐嚼、窩荀爽口,很有醒胃之效。 預訂了一隻富貴雞。掀起那銀色的錫紙,見富貴雞靜臥在一片荷葉池上,色澤黃令,用筷子輕輕划開,嫰肉溫柔地分開,肉鮮骨軟,將滲在黃油的濃汁蘸在肉塊上,滋味異常。第一道嫩滑軟腍的鮮味足已令人有更大的盼望。 其他主菜還有東坡肉、臭豆腐、青椒矮瓜,以及清炒豆苗。一個小盅,放有六件東坡肉,每件剛剛一小口,肥瘦均勻,放進一片軟綿長方的小白包皮內,肉汁浸滿,無懈可擊。 臭豆腐,有很臭或者不太臭的選擇,我們揀了後者。豆腐外皮鬆化內肉嫩,蘸上辣椒醬或甜醬,大快朵頤。不過,吃慣以前的臭味,這個不太臭確是未太臭。 焦點進場,是一頭比在坐的人頭更大的大頭魚,賣相極吸引,有清蔥紅椒渡黃海的飄逸。肉質無比的嫩滑,味道且鱻且清,就如口腔點滴溫泉之清爽。眾人對今晚的菜式味道推崇備至,最後來一球軟綿的高力豆沙作了一個完美的終結。

2019-12-20 1618 瀏覽
星期五午餐時間去吃,大概一點十五分到達沒有午餐,只有散叫點了一碟鹹肉炒飯, 清炒豆苗和鍋貼鹹肉炒飯最先到 味道還好- 三種材料 鹹肉 白菜 白飯 沒有了😂鍋貼-吃完了飯才到, 還好鍋貼順新鮮, 底部還是脆的 沒有大驚喜清炒豆苗- 吃完鍋貼等了一會才到🤦🏻‍♀️豆苗是好貨色 基本上是豆肧清炒味道還好用了25分鐘30分鐘上菜, 不知所謂我們的午飯時間只有一小時水準不過不失 , 結果400HKD (茶 30HKD)不可一,不可再(我想這是為何他們會過去兩年 失去米芝蓮⭐️)
星期五午餐時間去吃,大概一點十五分到達
沒有午餐,只有散叫
點了一碟鹹肉炒飯, 清炒豆苗和鍋貼

清炒豆苗- 吃完鍋貼等了一會才到🤦🏻‍♀️
豆苗是好貨色 基本上是豆肧
清炒味道還好

用了25分鐘30分鐘上菜, 不知所謂
我們的午飯時間只有一小時

水準不過不失 , 結果400HKD (茶 30HKD)

不可一,不可再

(我想這是為何他們會過去兩年 失去米芝蓮⭐️)
2019-08-26 3866 瀏覽
聽聞不少騷人墨客、顯達之士、食家吃過杭州酒家的菜都讚不絕口。金庸吃過其菜後,豎起姆指,馬上叫人拿紙筆墨來,題下:「此乃真杭州菜也!」適逢朋友生日,特來此店品嚐。  酒家環境雅致樸實,地方寬敞,牆上掛着水墨畫、文人的墨寶。正欣賞字畫之際,店員端來冷盤萬年青。爽、脆、清、香。送入口,筍與油菜花心夠爽脆,菜汁與麻油在口裡迸發。鹽與麻油恰到好處,不太咸亦不太油。而油菜花心亦無渣。東坡肉。平日甚少吃肥肉,因為怕膽固醇及血壓不及格。不過今日破例,此店東坡肉肥而不膩,入口即化,甘香可口,不會一夾即散。肉旁邊的夾餅雖是配角,但做得不馬虎,組織綿密,熱乎乎的。蒓菜魚丸湯。清淡順喉,蒓菜滑潺潺幾過癮,魚圓鬆軟但不鬆散。宋嫂魚羹。金華火腿的咸香,魚的鮮甜,筍的清甜,共冶一爐。蝦爆鱔麵。湯底清甜,河蝦新鮮,鱔爆得很香,麵頗彈牙!吃畢,店員奉上綠豆沙。甜品絕不苟且,綠豆煲至起沙,豆殼一咬即破,甜度適中。總而言之,食物味道一流,取價公道。環境淡雅,衛生清潔(每碟菜端來時的碟也是暖的。而臨走時,見到店員逐隻碗杯筷子都用滾水燙過,以保清潔。)若未試過杭州菜者,此店值得一試,包保回味無窮,食過返尋味!試過之後,不知你會
萬年青

蒓菜魚丸湯
蒓菜魚丸湯。清淡順喉,蒓菜滑潺潺幾過癮,魚圓鬆軟但不鬆散。
宋嫂魚羹
宋嫂魚羹。金華火腿的咸香,魚的鮮甜,筍的清甜,共冶一爐。
蝦爆鱔麵
蝦爆鱔麵。湯底清甜,河蝦新鮮,鱔爆得很香,麵頗彈牙!
總而言之,食物味道一流,取價公道。環境淡雅,衛生清潔(每碟菜端來時的碟也是暖的。而臨走時,見到店員逐隻碗杯筷子都用滾水燙過,以保清潔。)若未試過杭州菜者,此店值得一試,包保回味無窮,食過返尋味!試過之後,不知你會否豎起手指公,讚嘆說此真杭州菜也呢?哈哈!
2019-08-22
生日
萬年青
蒓菜魚丸湯
蝦爆鱔麵
2019-05-08 5713 瀏覽
好好好鬼中意睇李純恩嘅專欄, 去杭州酒家都係全因李純恩早前嘅一篇文, 佢話杭州酒家嘅蝦爆鱔麵唔錯, 所以訂枱試試!上網睇睇先知杭州酒家係米芝蓮一星!而且重有好多美食,所以頗期待有個美食之夜!一入到酒家, 地方雖然唔大, 但極有中國風, 而且掛咗D台灣政界猛人相片同提字.再行入D,嘩嘩嘩! 攪咩呀! 咩味噤臭!!! (X_X)侍應話係臭豆腐味! 相信佢心底裡笑緊我無知....香港風味嘅臭豆腐我完全唔覺臭, 但從未食過聞過內地風味嘅臭豆腐,杭州酒樓嘅臭豆腐臭非筆墨可形容!近期有兩款食品食過幾次都幾失望,一款係蔥油餅, 另一款係鍋貼.香港叫蔥油餅, 杭州酒樓稱為家常餅, 相信係內地叫法吧.除咗點鍋貼, 重有蔥油海蜇,小籠包,酸辣湯,蟹皇翅同蝦爆鱔麵.蔥油海蜇 : 海蜇爽脆, 滿分!鍋貼 : 終於食到外形同質素似樣嘅鍋貼, 首先 size 正常無偷工減料, 唔似得依家坊間嘅鍋貼鬼噤細. 另外鍋貼底煎得夠燶, 所以夠脆, 餡料足夠味道適中重有爆出黎嘅高湯, 又一個滿分作品!小籠包 : 講外型我都係中意有18個褶嘅小籠包, 我食小籠包唔中意落任何調味, 杭州酒樓嘅小籠包高湯足夠但味道頗淡, 都係鼎
再行入D,嘩嘩嘩! 攪咩呀! 咩味噤臭!!! (X_X)
侍應話係臭豆腐味! 相信佢心底裡笑緊我無知....
近期有兩款食品食過幾次都幾失望,
一款係蔥油餅, 另一款係鍋貼.
香港叫蔥油餅, 杭州酒樓稱為家常餅, 相信係內地叫法吧.
蔥油海蜇 : 海蜇爽脆, 滿分!
小籠包 : 講外型我都係中意有18個褶嘅小籠包, 我食小籠包唔中意落任何調味, 杭州酒樓嘅小籠包高湯足夠但味道頗淡, 都係鼎泰豐比較啱我.

食到依家D臭味散得7788嚕!

家常餅 : 蔥花及芝麻足夠,餅炸得外脆內軟,上枱時重係熱辣辣,滿分.
酸辣湯 : 味道有酸又有辣, 味道濃郁配料充足.
蟹皇翅 : 蟹皇味濃而且用料足, 每一啖都有蟹皇, 只係翅比較細少份量不足.
蝦爆鱔麵 : 蝦隻選用河蝦唔係海蝦, 所以size 偏細, 但口感極彈牙, 質素比另一間上海菜名店香港老飯店更高, 蝦肉比老飯店更實. 至於爆鱔嘛…. 黃鱔肉頗薄身, 由於經過油炸, 外層有小小脆口, 至於麵身用上較粗嘅麵條, 我自己中意幼麵條, 再加上湯底味道屬咸味, 我中意偏甜, 所以…. 失望.

離開嘅時間, 廚房又整碟臭豆腐出黎, 係我身邊經過!令原本無咩味嘅大廳又再勁臭! 嘩嘩嘩…. 敵人用神經毒氣! 撤退!

• 招牌蟹皇翅
2019-03-14 3387 瀏覽
小時候在江南最喜歡吃扁尖火腿老鴨湯,那是一種鄉愁,這次和家人一起來吃這家老字號,很期待,龍井蝦仁、炒鱔糊、臭豆腐、令人目不暇給 ,什麼都想吃,還有想了很久的老鴨湯,鹹香的湯頭,找到了兒時的感覺,以後要常來,這裡味道很正宗,很喜歡💕
2019-02-05 3907 瀏覽
新一年就祝大家橫財就手吧! 既然如此, 吃紅燒圓蹄應該是最貼切的. 杭州酒家的圓蹄是我最常吃的那一家. 這菜式最重要是皮厚而腍, 內𥚃的肉剛熟, 脂肪和肉層次分明, 這裡當然有吧! 另外我最喜歡是這裡的醬汁, 濃厚之餘咸和甜的比便了剛剛好, 不會則重一邊. 說到這裏, 我就想用醬汁拌飯吃, 這是很有罪惡的一件事!
Was told by the staff that they are rated michelin 1 star. Recommending the dishes with photos attached below🤩 Overall everything was really nicely done, would re-visit this place very soon!

團年飯