2021-11-21 1478 瀏覽
東坡肉必食,肥瘦雙間,最頂嗰層晶瑩似啫哩嘅豬皮層,襯熱連白皮蒸包夾住食,入口即化,一丁點肉嘅纖維感都缺席,蒸包亦軟熟,無黐牙,必嚐。然後,推介HK$500/隻嘅6兩大閘蟹🦀,蟹肉鮮甜,蟹膏濃郁之外,食完會貼心送上熱薑茶,期間想點杯冰配搭楊梅浸高梁酒(@$58),亦會被善意提點冰寒,食大閘蟹應避免,服務不溫不火,令整個用餐服務舒適愜意。魚丸湯口感得意,可以一嚐。臭豆腐、糯米蓮藕👌🏻好味價格相宜。

魚丸湯口感得意,可以一嚐。

臭豆腐、糯米蓮藕👌🏻好味價格相宜。
東坡肉
2021-11-20
東坡肉
  • 大閘蟹
2021-11-09 1257 瀏覽
灣仔 杭州酒家進入了餐廳,有點超出了预期,略暗但有射燈,古色古香,很有情调。座位也不算很密集。很多年前,杭州酒家在銅鑼灣利園附近。當時比較平民化。後来結束,搬到灣仔道口,再後来搬到現址荘士敦道。今天是我隔了 30 年後再訪。格局已是大不同。1990 年代,杭州菜紅遍中國大城市。以張生記為首的幾家杭州餐廳,陸續殺入上海北京等地。主要賣点是便宜。但後来紅了,陸續加價,而食物水準又保持不了,於是鋒頭不再。說回香港這裡。香港標榜杭州菜的餐廳並不多,一般都歸納進上海/江浙菜系。這家杭州酒家並不便宜。但,論餐廳環境與食物,其實也不是十分貴。星期四午餐時段,滿座。生煎包:不錯。底部煎得很焦,包裡很多肉汁。$60 /4 個。但可惜其中一個包崩了。素鵝:普通。我喜歡的素鹅是把腐皮炸脆的,它這裡不炸。但味道則可以接受。薺菜黄鱼羹:不错。有黄鱼在裹面,但不是很多。本来想吃片兒川,那是最平常的杭州湯麵,内地一般賣 20 元人民幣。這裡卻是 $120。於是就没吃了。
灣仔 杭州酒家

薺菜黄鱼羹:不错。有黄鱼在裹面,但不是很多。

2021-10-28
15 分鐘 (堂食)
2021-11-06 1285 瀏覽
多謝梁家邀請慶祝梁伯母及世伯41年結婚周年,共晉有趣嘅一餐杭州菜,傻到以為間店唔管理好廁所🚽🚽🚽🚽🚽🚽,以為店家任由廁所嘅芳香散發出來。😋原來係好多枱都點招牌菜脆炸臭豆腐。。。好神奇,盅臭豆腐攞到嚟冇乜臭味,食落去都唔濃味,真是神奇的豆腐發酵神功~~~😯😋最好食都係呢個高力豆沙🟡🟡🟡🟡,鬆軟蛋包,包著軟滑細緻的不甜膩豆沙。😋另外個蒓菜魚圓湯⚪⚪都好搞笑,魚蛋大大隻🐟,但食落軟得超出想像,沒有彈牙,只有那種淋得像豆腐,這軟綿綿的口感,難找到另一菜式可比喻。😋而松子大黃魚🐡,伴著茄汁吃,令我懷緬以前父母差不多每個星期一家去皇后餐廳吃招牌餐,當中一道炸魚塊topped up with ketchup茄汁醬 , 🥰🥰🥰懷念這good old days. 😋香酥鴨🦆下有一層軟軟粘米粉做的底片,吃起來增加口感,雖然鴨味並不出眾,但也是道有趣的菜式。#四季烤麩 #脆炸臭豆腐 #蒓菜魚圓湯 #香酥鴨半只 #松子東海大黃魚 #荀乾雞毛菜 #杭州炒麵 #高力豆沙

高力豆沙
  • 炸臭豆腐
  • 高力豆沙
  • 蒓菜魚圓湯
2021-10-31 884 瀏覽
今次係第二次食杭州酒家. 又係食大閘蟹. 除咗食物仲有紅酒白酒甜酒.首先係醉乳鴿. 好香嘅酒味. 乳鴿嘅肉質十分讚.主角大閘蟹嚟啦. 有7兩. 當然價錢唔平. 蟹膏好香好好味.炸黃魚. 好味. 一定要趁熱食.煙燻田雞好大隻. 煙燻味好香. 可惜食落去煙味太重. 麻麻哋.臭豆腐唔錯鹹肉蒸百葉包. 幾特別. 第一次食. 有少少似鮮竹卷.寒椒牛肉就普普通通.最後甜品有高力豆沙.整體食物質素唔錯. 有好多獨家菜式.P.S. 圖片由意大利長介提供.

首先係醉乳鴿. 好香嘅酒味. 乳鴿嘅肉質十分讚.

炸黃魚. 好味. 一定要趁熱食.

臭豆腐唔錯

鹹肉蒸百葉包. 幾特別. 第一次食. 有少少似鮮竹卷.

寒椒牛肉就普普通通.

最後甜品有高力豆沙.

整體食物質素唔錯. 有好多獨家菜式.

P.S. 圖片由意大利長介提供.
2021-10-28
2021-10-24 980 瀏覽
可能希望越大,失望越大。很多年沒有來過這家餐館,因見到近年這餐館拿了米芝蓮和黑珍珠等推介的餐廳,所以期待一試。今晚準備吃一頓普通的晚飯,所以点了個糖醋排骨,半隻香酥鴨,生煎包和杭州炒麵。糖醋排骨的排骨用厚厚的粉漿包住,和我在上海/杭州/香港吃過的餐館做法很不一樣,香酥鴨毫無味道,生煎包的麵皮過厚,不能和小楊生煎或其他上海苏杭的比較,炒麵用油麵炒,無甚特別。因晚間不想飲茶,所以叫了一壺開水,但想不到水也不合格,水內充滿臭粉味。全晚唯一合格的是杯啤酒,不知道可笑或可悲。整體晚餐除食物質素外,服務水平是一般,絕不可能達到米芝蓮或黑珍珠級數的。

2021-10-24
2021-09-25 860 瀏覽
一行多人要找個舒適的用餐地方,位於灣仔的杭州酒家是很好的選擇。他們提供正宗地道的杭州菜,有些食材和醬料都是由杭州送來的。火朣雲吞雞(半份) 足夠我們多人享用,濃厚的雞湯鹹香中帶出鮮甜,雲吞皮滑肉嫩,湯中的火朣大家也不放過。糯米蓮藕 和 香乾馬蘭頭 是很好的冷盤開胃菜。綿綿的糯米釀在蓮藕當中,這個菜要花上時間和功夫,完成後切片放上桂花糖,很好味。香乾馬蘭頭 是將馬蘭頭和豆腐乾烹煮切碎,再入模定型,好靚好吸睛。杭州燻魚 好入味,一般的鯇魚經師父的烹調技巧做出外層鬆化,內裡嫩滑的美食。東坡肉 有好香的醬油味和肉味,肥的部份唔會感到很油膩,瘦肉的部份也能做到入口鬆化,配薄餅吃一流,今日享用了一餐色香味俱全的午飯。

2021-07-21 1553 瀏覽
兩個人食,叫咗兩個湯,一個點心,一個冷盤,一個熱菜,一份麵。蒓菜魚丸湯係一道清淡嘅湯,一股淡淡菜青味,莧菜口感滑潺,魚丸係加咗豆腐去做,比較軟身,魚味或豆香都唔重。呢道菜因為係第二度食過比較出色,所以個人覺得還好,不算太突出。但未試過嘅話都不妨一試。宋嫂魚羹入面有魚絲、竹筍、冬菇、蛋白花、薑絲等等,入口鮮甜,魚肉都多,食落感覺本身已經加咗啲醋,有小小酸酸地,上菜時會俾埋胡椒粉自己加,加小小食落會比較提味。小籠包皮好厚!少湯汁!可能因為蔥味比較濃嘅關係,個肉餡食落似食生煎包咁。唔難食,但以小籠包黎講就唔太推薦。秘製滷鴨呢道菜份量都適合兩個人食,鴨肉本身雖然係比較乾身,唔油膩,咬落肉質鬆軟入味。滷水汁本身係比較偏甜嘅,同鴨肉一齊食,有點睛嘅作用。個人都比較鍾意。油爆河蝦呢道菜係先炸脆河蝦再翻炒,食落唔重油都唔鹹,火喉同味道都唔錯,蝦殼脆香,基本上都係連蝦殼食,大部分都有蝦膏。就算食到最後凍咗,都唔會覺得唔好食。蝦爆鱔麵呢個係臨時加嘅,食到最後覺得唔飽,加咗個麵。蝦仁食落彈牙爽口,有種食到一粒粒蝦肉嘅感覺。鱔係先用大火炸脆備用,之後再加入麵的。酥炸後嘅鱔魚條外脆內軟,加入湯麵後,經湯汁浸過嘅

小籠包

小籠包

油爆河蝦

油爆河蝦

蝦爆鱔麵
呢個係臨時加嘅,食到最後覺得唔飽,加咗個麵。
蝦仁食落彈牙爽口,有種食到一粒粒蝦肉嘅感覺。
鱔係先用大火炸脆備用,之後再加入麵的。酥炸後嘅鱔魚條外脆內軟,加入湯麵後,經湯汁浸過嘅鱔魚條,將原本脆硬嘅外表軟化咗,增加多一層口感。但個人覺得鱔魚條炸得有小小過火,所以食落有小小重油炸味。但唔會太影響整體。

餐廳係樓上鋪,環境唔係好大,可能因為坐外面,覺得有小小嘈。整體黎講,服務都好好,1個半鐘頭落嚟,換碟都有3次。覺得有好多菜式都好適合邊飲酒邊傾計,因為整體嘅餸菜味道都鹹淡適中,火喉把握成熟,調味各方面都掌握得當。
2021-06-25
2021-07-01 1413 瀏覽
今日抱著期待的心情再次光顧。疫情前來過印象深刻,無論食物、環境、服務都很滿意。今天假期來吃午餐,服務態度非常好,點了以下的菜:1. 東坡肉:味道ok, 但為什麼東坡肉的瘦肉那麼硬。很明顯做的時間不夠,有點失望。2. 蟹粉豆腐: 端上來的時候已經聞到腥味。我的天。蟹粉不新鮮的味道。投訴了,也沒有什麼可以做。3. 小黃魚: 很ok , 完全炸得剛剛好,魚肉也可以。4. 小籠包: 普通上海舖外賣的品質。皮厚、無湯汁、肉也是沒有什麼味道。這樣的水準,也沒有下一次。可惜
3. 小黃魚: 很ok , 完全炸得剛剛好,魚肉也可以。

這樣的水準,也沒有下一次。可惜
2021-05-06 3693 瀏覽
母親節食咩好? 大家係咪好困惑呢今次大食妹就同大家推介呢間杭州酒家, 大食妹同屋企人食完先知道原來佢係米芝連推介餐廳黎嫁<糯米蓮藕>糯米蓮藕係香港比較少見, 今次見到有就一於試試糯米蓮藕雖然有糯米, 但食落一啲都唔滯蓮藕好清脆, 外面以桂花蜜包裹, 清甜又開胃<四喜烤麩>四喜烤麩嘅味道同外面食到嘅好唔同充滿冬菇香, 好好味<蔥油海蜇>蔥油海蜇就更加無得輸, 海蜇同青瓜絲用蔥油調味後, 色香味俱全<香酥鴨>食完前菜就到主食啦呢份香酥鴨外皮超級脆, 鴨肉偏瘦但唔會柴, 鍾意油炸食品嘅朋友可以一嚐<三鮮(蒓菜)魚圓>見在場好多人都嗌左呢份三鮮(蒓菜)魚圓, 我地都跟大隊先三鮮(蒓菜)魚圓味道比較清淡, 無咩特別調味, 蔬菜同蝦球都好新鮮而魚圓就偏軟身, 有啲蟹味同薑味, 口感比軟似豆腐, 好神奇<鮮肉小籠包>鮮肉小籠包大食妹就覺得係一般貨色, 小籠包外皮唔算特別薄, 肉汁都唔算多<生煎鍋貼>生煎鍋貼就唔係咁推介, 鍋貼好厚, 雖然煎得幾脆但唔係咁好食<蝦爆鱔麵>蝦爆
母親節食咩好? 大家係咪好困惑呢
<糯米蓮藕>
糯米蓮藕係香港比較少見, 今次見到有就一於試試
糯米蓮藕雖然有糯米, 但食落一啲都唔滯
蓮藕好清脆, 外面以桂花蜜包裹, 清甜又開胃

<四喜烤麩>
四喜烤麩嘅味道同外面食到嘅好唔同
充滿冬菇香, 好好味

<蔥油海蜇>

<香酥鴨>
食完前菜就到主食啦

<三鮮(蒓菜)魚圓>
見在場好多人都嗌左呢份三鮮(蒓菜)魚圓, 我地都跟大隊先

<鮮肉小籠包>

<生煎鍋貼>

<蝦爆鱔麵>
蝦爆鱔麵係一款非常受歡迎嘅主食, 湯底鮮甜帶點胡椒味, 配合油麵, 好match
而且香港比較少有餐廳提供鱔嘅料理, 大家可以一試

<雞煨麵>
另一款主食我哋就嗌左長青嘅雞煨麵, 湯底相對清甜, 但相當足料

<高力豆沙>
最後一樣係我哋好後悔嗌左嘅高力豆沙
因為食左半個都未見有豆沙餡, 雖然炸得唔錯, 但欠缺靈魂
  • 糯米蓮藕
  • 四喜烤麩
  • 蔥油海蜇
  • 香酥鴨
  • 蝦爆鱔麵
2021-05-02 1424 瀏覽
Consistently good food. Very authentic, although the soup we tried tasted a bit bland compare to the authentic cuisine, think it has probably adapted to HK local taste or trying to make it healthier. Good variety, good service, and comfy environment.
2021-04-23 1896 瀏覽
是日母親大人生日,同母親大人食好嘢,特登去咗灣仔嘅杭州酒家大吃大喝一大班人食中菜最開心,可以叫多啲小食入到去餐廳嘅裝修有種舊上海嘅味道,枱同枱之間嘅間夠遠,有私隱度蔥油海蜇$98味道好似麻油海蜇,海蜇爽而脆四喜烤麩$70烤麩好彈牙,有嚼勁味道偏甜,幾好食糯米蓮藕$75呢個其實一個甜品,蜜糖蓮藕甜絲絲香酥鴨$168香酥鴨層皮香脆爽口,勁香口三鮮魚圓$168全晚最鍾意就係呢句魚圓,完全同平時食開嘅魚蛋唔同口感入口即溶,口感棉滑,魚味濃郁蝦爆鱔麵$138幾鍾意個湯底,有少少似紅燒湯底,但係又唔會咁肥膩蝦同埋鱔嘅味道就正正常常

一大班人食中菜最開心,可以叫多啲小食
蔥油海蜇$98
味道好似麻油海蜇,海蜇爽而脆

四喜烤麩$70
烤麩好彈牙,有嚼勁
味道偏甜,幾好食

糯米蓮藕$75
呢個其實一個甜品,蜜糖蓮藕甜絲絲

香酥鴨$168
香酥鴨層皮香脆爽口,勁香口

三鮮魚圓$168
全晚最鍾意就係呢句魚圓,完全同平時食開嘅魚蛋唔同口感
入口即溶,口感棉滑,魚味濃郁

蝦爆鱔麵$138
幾鍾意個湯底,有少少似紅燒湯底,但係又唔會咁肥膩
蝦同埋鱔嘅味道就正正常常

話說早幾日都一直心思思想食臭豆腐,中午時段,就黎杭州酒家。宋嫂魚羹$48 先來碗湯,魚湯鮮甜,用魚煲出來的湯底,加入魚肉,都是考功夫的菜式。乾炸臭豆腐 $70 Deep fried stinky bean curd 遠遠就聞到一陣臭味,好正呀,炸漿薄,外脆,點上甜醬豆瓣辣醬,好快清晒一碟。片兒川面 $118 Noodles in Soup with slices pork and Preserved vegetables一位杭州朋友推介的,先炒豬肉片加入筍再放入面,回味無窮。
話說早幾日都一直心思思想食臭豆腐,中午時段,就黎杭州酒家。

宋嫂魚羹$48

乾炸臭豆腐 $70
Deep fried stinky bean curd

片兒川面 $118
一位杭州朋友推介的,先炒豬肉片加入筍再放入面,回味無窮。

2021-04-21
午餐
  • 宋嫂魚羹
  • 炸臭豆腐
先俾個大大的贊👍🏻🥳🤗上一次光顧都有年幾了,今日係附近買嘢就上去了..1-食物質素+份量,沒有因為疫情而變差、變少👍🏻 * 至愛的黃魚羹,啖啖魚肉,😋 大大碗足料才$50* 聞著臭,吃著香的臭豆腐,同旺角果D完全唔同㗎,同臺灣的亦不同。一口一個,外脆內軟😋😋2- 服務,老生常談的話題,雖然侍應班底都有啲年紀,但一D都唔似D茶餐廳阿姐粗粗魯魯,極之不耐煩,反之,都幾有禮貌,會同客人簡單social 下!疫情下,好多餐廳各方面質素都有下降,希望好似杭州酒家一樣,盡量做到最好啦🥳
先俾個大大的贊👍🏻🥳🤗
上一次光顧都有年幾了,今日係附近買嘢就上去了..

1-食物質素+份量,沒有因為疫情而變差、變少👍🏻
* 至愛的黃魚羹,啖啖魚肉,😋 大大碗足料才$50

2- 服務,老生常談的話題,

2021-03-16 1386 瀏覽
性價比高,環境ok,坐得都舒服,職員個d都ok,可惜佢地落場時間比較早,我哋1:45先到,2點已經last order,2:30已經要走,所以呢度要預一預時間會好啲,或者book枱個陣問清楚。宋嫂魚羹:魚羹味道唔錯,就算唔加胡椒粉都唔會腥。上湯菠菜:出面食個d菠菜好多時都會有渣、唔多咬到,呢度可能菠菜新鮮d又夠腍所以ok,另外有金華火腿味道岩岩好。雞煨面:煨面最緊要夠腍,佢ok,雞肉都算唔錯,加埋個湯岩岩好,好食。四隻鮮肉小籠包:小籠包個皮唔算厚,入面肉d湯汁都多,加埋醋食唔錯。

宋嫂魚羹:
魚羹味道唔錯,就算唔加胡椒粉都唔會腥。

上湯菠菜:

上湯菠菜

雞煨面:
雞煨面

四隻鮮肉小籠包:
小籠包個皮唔算厚,入面肉d湯汁都多,加埋醋食唔錯。
四隻鮮肉小籠包

上湯菠菜
雞煨面
2020-10-29 2441 瀏覽
杭州酒家坐落於人來人往既灣仔中心地帶. 居水馬龍是晚一行4人到上址享用晚膳, 事隔多年沒有光顧未知味道是否依舊結果當然沒有令我失望, 花雕碎雞仍舊好吃.這個素鵝必須一讚,非常入味,而且吃過不停. 一口接一口. 我本人非常推薦大家叫這味冷盤.跟外邊既素鵝係有啲唔同.馬蘭頭是我非常喜歡其中之一味頭盤. 刀功精細. 味道不溫不火.有淡淡既香油味. 非常惹味!再黎一碟黃鱔.雖然我沒有吃,但其他食家都覺得不枉此行.味道水準都屬"回頭餐廳"水平.蔥爆牛肉美中不足是蔥不夠乾身爽脆.如果蔥可以爆香KEEP住爽脆口感會更佳 但現階段既牛肉也不錯最後以小籠包作結, $28/4件如此質素既小籠包相信香港絕無慬有.非常抵食,抵食之餘仲要好食,實在難得.
1972 瀏覽

杭州酒家坐落於人來人往既灣仔中心地帶. 居水馬龍

結果當然沒有令我失望, 花雕碎雞仍舊好吃.

跟外邊既素鵝係有啲唔同.

有淡淡既香油味. 非常惹味!

再黎一碟黃鱔.雖然我沒有吃,但其他食家都覺得不枉此行.
味道水準都屬"回頭餐廳"水平.

蔥爆牛肉美中不足是蔥不夠乾身爽脆.

非常抵食,抵食之餘仲要好食,實在難得.