2016-06-29 5903 瀏覽
嗌咗老鴨湯、東玻肉同沙煲菜。老鴨湯: 有雲吞同老鴨。但好水,完全無老火湯或者煲咗好耐嘅味。基本上同即時滾湯嗰啲無咩分別。完全唔入味!仲要例牌要$198東玻肉: 用草繩綁住個隻。同湯一樣,味道淡淡的。好明顯啲汁係無炆到入肉,舊肉好似係自己boil咗佢之後再淋個汁上去。一啲都唔入味!沙煲菜: 啲娃娃菜有沙!初時以為係salt⋯⋯點知係洗唔乾淨嗰啲係leaves個joint位嘅沙!真係唔知想點. 唔知點解可以洗得唔乾淨!服務基本上樓面得兩個人,都唔錯。當晚連埋我得三枱客,所以服務都係tentative無影到相因為食物真的好一般,無興趣拍照留念。Overall, 我唔會再光顧,價錢唔平,同質素太差!性價比太低
嗌咗老鴨湯、東玻肉同沙煲菜。

無影到相因為食物真的好一般,無興趣拍照留念。

2016-06-27
2016-02-23 5648 瀏覽
今晚我們去咗灣仔大王東街嘅「文鼎酒家」食晚飯!我們叫咗文鼎鮑魚酥、文鼎脆皮燻魚、稻草紅燒肉、咕嚕龍脷斑球、文鼎糟香鷄、火朣雲吞老鴨湯同東方之珠!文鼎鮑魚酥嘅鮑魚炆得非常軟滑腍身,加埋相當濃郁嘅鮑汁,真係超好味呀!係本人嘅必食推介!文鼎脆皮燻魚嘅燻魚表面非常香脆,肉質極之嫩滑,加埋超香甜濃郁嘅秘製醬汁,真係好惹味呀!稻草紅燒肉炆得好腍好入味,肉質相當鬆軟,最好嘅係完全無肥膩嘅感覺!咕嚕龍脷斑球嘅肉質超嫩滑,炸粉亦唔會好厚身,醬汁嘅味道酸酸甜甜,非常醒胃!文鼎糟香鷄嘅鷄肉好滑,酒味亦好香濃!火朣雲吞老鴨湯嘅湯底非常濃郁,雲吞亦好軟滑!東方之珠嘅賣相超級精緻吸引,呢顆東方之珠又好似將天上嘅月亮摘咗落嚟擁抱住嘅感覺,煎堆嘅質感相當煙韌彈牙,就算凍咗都一樣咁好味,真係值得一試!
文鼎脆皮燻魚、稻草紅燒肉、
咕嚕龍脷斑球、文鼎糟香鷄、火朣雲吞老鴨湯同東方之珠!
文鼎鮑魚酥嘅鮑魚炆得非常軟滑腍身,
加埋相當濃郁嘅鮑汁,真係超好味呀!
係本人嘅必食推介!
文鼎脆皮燻魚嘅燻魚表面非常香脆,
肉質極之嫩滑,加埋超香甜濃郁嘅秘製醬汁,真係好惹味呀!
稻草紅燒肉炆得好腍好入味,
肉質相當鬆軟,最好嘅係完全無肥膩嘅感覺!
咕嚕龍脷斑球嘅肉質超嫩滑,
炸粉亦唔會好厚身,醬汁嘅味道酸酸甜甜,非常醒胃!
文鼎糟香鷄嘅鷄肉好滑,酒味亦好香濃!
火朣雲吞老鴨湯嘅湯底非常濃郁,雲吞亦好軟滑!
東方之珠嘅賣相超級精緻吸引,
呢顆東方之珠又好似將天上嘅月亮摘咗落嚟擁抱住嘅感覺,
稻草紅燒肉
文鼎糟香鷄
火朣雲吞老鴨湯
紫心蕃薯糖水
2015-08-22 5831 瀏覽
是日跟同事們吃lunch, 隨意地來到文鼎酒家.平日中午十二時四十五分,店內只有半full house, 故沒有訂枱也可立即入座.場內裝修很簡單,沒有什麼特色可言,也帶點舊.點選了陳醋雲耳,蝦餃, 燒賣, 粉絲煲,蛋白海鮮炒飯,菜苗餃.先說陳醋雲耳:入口夠爽口,醋味頗濃,還可以的.蝦餃: 皮非常厚,蝦味也不夠鮮,很一般.燒賣: 外表並不吸引, 上層看不見原隻蝦的踪影.試一口, 豬肉不夠juicy,也不夠香,整體感覺一般.粉絲煲:這個不錯,每一口粉絲也吸收了煲內的精華,很惹味.蛋白瑤柱海鮮炒飯:飯粒炒得尚算乾身,但瑤柱分量不多,香氣自然較弱.炒飯內還有丁點薑粒,這一點筆者則不太欣賞了.菜苗餃:味道不會過分青,較想像中好.這個午餐並不便宜,以這個質素,絕對有更好的選擇.

先說陳醋雲耳:入口夠爽口,醋味頗濃,還可以的.

蝦餃: 皮非常厚,蝦味也不夠鮮,很一般.

粉絲煲:這個不錯,每一口粉絲也吸收了煲內的精華,很惹味.

菜苗餃:味道不會過分青,較想像中好.

這個午餐並不便宜,以這個質素,絕對有更好的選擇.
2015-08-07
2015-05-10 5209 瀏覽
It was a late weekend lunch. When we entered the restaurant, it was quite empty. We ordered the shrimp rice roll, beef stomach, steam beancurb sheet with chcken, shrimp dumpling, and pork rips with dried mandarin.The rice roll was okay as the roll was not too thick.The beef stomach was great. It was nicely seasoned, evenly cut, stomach slices were thick but not overly chewy.The steam beancurd sheet roll with chicken is okay too. The chicken was tender and fully cooked.The shrimp dumpling was goo
The shrimp dumpling was good.  The wrapping was reasonably thin and filled with lots of shrimp.
The pork ribs were evenly cut and the meat was tender. The dried mandarin powder supposed would add some flavor to the port ribs, but I thought it did not do much difference.
2015-03-21
2015-04-26 4202 瀏覽
今日難得星期日, 去睇樓前同女友食個午餐, 女友建議食呢間咁就試下啦!睇左陣餐牌, 叫左我諗有6道菜度啦!等緊期間, 去一去洗手間, 見到咁乾淨, 抵讚!!! 好快黎左個海蜇, 食左少少青瓜同海蜇, 因為太凍, 哈哈!!!跟住就芥蘭, 好好食, 用薑一齊炒, 夠哂爽脆!第三道就係味魚蛋白炒飯, 雖然唔係話好特別, 味道唔係話太鹹, 又炒得幾乾身, 所以都抵讚!!叉燒包同腸粉就一流啦,叉燒大大塊, 又有肉汁, 特別係腸粉, 醬油係另上的, 真係夠哂體貼, 鍾意!!!另外, 就有我地最後叫既糯米雞啦!味道還可以啦!有3塊細蝦係入面, 有敏感者就要小心啦!最後, 佢地附送椰汁糖水, 我無飲呀,女友飲左話無乜味, 佢都照飲哂,哈哈!!!!唯一我覺得美中不足既係冷氣太大, 所以飯餸黎度, 吹多兩句, 咁就凍哂啦!

跟住就芥蘭, 好好食, 用薑一齊炒, 夠哂爽脆!

餐牌
芥蘭
味魚蛋白炒飯, 乾身不油膩
  • 叉燒腸粉
2015-04-24 3191 瀏覽
上星期與友人在大王東街的Picoolo吃晚飯,見到對面馬路的文鼎酒家為了慶祝三周年誌慶,午市推出$40一客的小菜白飯套餐、粉麵套餐及每款$15的點心,蠻吸引的﹗ 是日,與同事一行四人到大王東街的文鼎酒家吃優惠午餐。誰知,枱上找不到相關的餐單﹗一問,始知優惠餐只限上午11:30-12:25,以及下午14:00-15:00時段提供。細心一看,單張下角確有一行小字,並以黃色標出,只怪我們未夠細心而矣﹗一早訂了位,十二點半去到時,一樓幾乎坐滿了客。稍等片刻,才有侍應出來招呼,並請我們到擺滿枱椅的二樓用餐。二樓也座無虛席,人頭湧湧,卻只有一哥哥仔和一阿姐負責落單,上菜,茶水和執枱,手忙腳亂的。前菜已上,茶水未至,須費多番唇舌催促。點心食物不差,然,炒飯和生煎包遲遲未到。只能,一追再追。平心而論,哥哥仔和阿姐已經克盡己職了,忙這忙那的,絲毫沒有停過來。面對客人不斷的催促,他們沒有黑面或埋怨。因此,罪不在他們,只怪店家人手嚴重不足。小妹只是打工仔,已過了吃飯時間,恐怕老闆問罪,只能被逼打包,返公司再吃。唉,吃出一肚子氣來,還被同事埋怨。。。。永不再來!要了午市自選A餐,自選點心兩款要了蟹籽燒賣皇和文

唉,吃出一肚子氣來,還被同事埋怨。。。。永不再來!
要了午市自選A餐,自選點心兩款要了蟹籽燒賣皇和文鼎鮮蝦腸,自選粉麵要了黑松露河蝦仁炒飯,再配寧波兩小碟前菜、足料老火湯和清炒時蔬,盛載$368。

茶水仍未上,預先準備好了的前菜寧波家鄉烤菜、黑木耳、清炒菜心和雪耳無花果豬𦟌老火湯率先登場,還送上湯渣。
清炒菜心入口夠鮮爽可口,簡單而輕盈;黑木耳吃起來口感爽脆,健康之物,不妨多吃。
寧波家鄉烤菜把菜烚熟後,用醬汁來炆煮,賣相不太吸引,既黃又乾。幸而,烤菜入口鹹香且帶鮮甜味,加上嫩滑的冬菇,蠻有家鄉菜的味道。
雪耳無花果豬𦟌老火湯蠻有驚奇的,真材實料之作。老火湯入口質感濃稠帶粘,味道鮮甜清爽且不太鹹膩。湯渣也頗好吃的,雪耳軟淋具咬口,無花果咬下仍甜美,豬𦟌肉質細滑味美。
緊接上場的,是額外點了的點心招牌素春卷$25/3條,預先剪成六小件,蠻貼心的服務。咬下,春卷香脆可口且不油膩,內裏包著雜菜幼條,多了一份口感,卻少了一份的鮮美。
文鼎鮮蝦餃$35餃皮煙韌耐嚼,惜餃皮略厚,蝦肉餡料份量偏少,爽口彈牙度又不足。
跟餐的文鼎鮮蝦腸一客有五條,腸粉皮薄,皮內的嫩紅蝦餡若隱若現的,頗為誘人﹗淋上豉油後,挾一條放入口裏,腸粉皮細滑富米香,惜蝦肉又是不太爽口彈牙的,口感稍遜。
套餐的點心蟹籽燒賣皇內有蝦肉和豬肉餡,比例以前者為多,然蝦肉不夠爽彈,再配上頂部的蟹籽和一小片冬菇,口感豐富。
時間一秒秒地過去了,黑松露河蝦仁炒飯和菜肉生煎包$30/3件姍姍來遲,我們心急如焚,不斷催促。最後,留下一位同事殿後,其餘人先返公司。

平心而論,黑松露河蝦仁炒飯炒得乾爽,調味也輕盈,混入蝦仁、翠肉瓜、雞蛋和黑松露同炒,香味四溢,口感豐富。不過,火喉明顯過火了,部份黑松露有炒焦的現象,入口頗似鑊焦,嘴刁老爹頗有微言﹗
菜肉生煎包$30/3件,外煎得金黃香脆,內則鬆軟爆汁,清爽椰菜多而肉餡少,蠻好吃的。
2015-04-22
2015-03-12 3077 瀏覽
開年飯一班人揀咗嚟文鼎食寧波菜今次係第三次光顧, 對上一次已經係上年五月初了點了一些令我回味的 : 鮑魚酥、薰魚、十八斬第一樣出場既就係 ....  鮑魚酥 ?!這個嘛.... 放上檯一望, 真係打個突, 點解D鮑魚酥咁深色 , 鮑魚上的醬咁漿? 點解賣相唔同晒? 點解裝飾咁求奇? 點解個底細咗咁多? D鮑魚大一好不一......未食已經好多個問號   見到個樣都唔想食再望真D .... 嘩 , 明明係叫鮑魚酥, 點解會變咗鮑魚撻???????? 真係十萬個為什麼 ????? 侍應話依家全部都改晒用撻底, 咁應該菜牌內都要改晒名吧???? 點都唔應該叫鮑魚酥,根本真係鮑魚撻 同上年五月食既完全係兩回事,唔會係同一個廚師整出來的吧?  完全唔對路 好快輪到文鼎十八斬出場文鼎十八斬 ~ 有點似韓式的醬油蟹,味道無咁鹹,以十八種秘製的醬汁來調味,蟹肉吸咗醬汁精華,鮮甜之中帶點鹹香和醋香,唔怕食生蟹既話,應該會喜歡。可是,今次既賣相又唔同咗上年五月果次,今次隻蟹細隻咗,同時斬功好似差咗,今次斬到碎拾拾 ,人多關係點了兩份,但其中一隻蟹仲未完全溶雪囉 椒鹽豆腐寧波炒年糕紅燒豆腐

開年飯一班人揀咗嚟文鼎食寧波菜
今次係第三次光顧, 對上一次已經係上年五月初了

點了一些令我回味的 : 鮑魚酥、薰魚、十八斬

第一樣出場既就係 ....
 鮑魚酥 ?!
似鮑魚撻既 “鮑魚酥”(每隻計)
  見到個樣都唔想食

真係十萬個為什麼 ?????

同上年五月食既完全係兩回事,唔會係同一個廚師整出來的吧?
 完全唔對路

好快輪到文鼎十八斬出場
十八斬
,人多關係點了兩份,但其中一隻蟹仲未完全溶雪囉
椒鹽豆腐
寧波炒年糕
紅燒豆腐,無花果醬燒骨,.....
紅燒豆腐 ~ 平時食開既唔會水汪汪, 今次依個紅燒豆腐煲唔知點解咁多醬汁?
無花果香酥骨 ~ 無花果甜酸汁挺開胃
文鼎脆皮薰魚
文鼎脆皮薰魚 ~ 同傳統做法不同,此店係將薰魚炸至皮脆,再配上甜甜地的醬汁;依然脆口,但少了薰的味道
包公安格斯牛小排
包公安格斯牛小排 ~ 烏卒卒唔食唔知係乜,份量細碟,牛肉炆得頗鬆化,味道很濃烈,極重口味係依道菜的特色。用白飯來撈,好味 !
文鼎糟香雞
文鼎糟香雞 ~ 即醉雞,只係平時多數係一小碟的前菜,這兒的是整隻;不夠酒香,不夠入味....
樟茶鴨(配蝴碟餅)
樟茶鴨(跟蝴碟餅):有少許茶薰味,但鴨身較細小

~~ 甜品時間~~
東方明珠
東方明珠在一班人既情況下一定要整番個, 人人必定未食先興奮;一如所料, 大波波一上檯即刻成為全檯招點 , 個個都好開心好興奮, 必定同大波波來張大合照
侍應見大家同個波玩完, 就會拎番出去處理爆波後, 會附上一碗雲尼拿雪糕一起享用
東方明珠(炸大煎堆)
東方明珠類似炸煎堆, 第一次吃係軟身D熱騰騰同幾油 , 今次依一個無煎堆咁軟, 炸到好硬好脆, 但勝在唔油膩

唉.... 整頓飯都覺得大不如前, 不知是否轉晒廚師呢?  為何出入咁大?
題外話/補充資料: 整體是大退步, 餐後開心指數直線下降......
2015-02-27
2015-03-09 2504 瀏覽
寫番10個月前(2014年5月5日)嘅食評,因為好想講番10個月前(2014年5月5日)食同上個月(2015年2月尾)食完差別好大。10個月前(2014年5月)我還未開始寫食評,但上年食完至今印象仲好深,加上有影相留底,所以決定為果晚寫番食評。位於灣仔的文鼎酒家,第二次來吃。內裡環境不錯,地靣層樓底夠高又寛敞夠光猛,侍應都幾NICE。侍應先生介紹嘅金陵鹽水鴨~並不是鮮鴨而製,肉質似臘鴨四喜烤麩~無乜特別文鼎十八斬 ~ 這個是文鼎其中一個招牌菜,上檯見到份量頗細,三百幾蚊㗎喎 ?!斬件望落好齊整擺得不錯 戰戰兢兢第一次食生蟹,WOO ,肉質鮮甜,醬料份量恰當沒有蓋過蟹肉嘅鮮味,個SOURCE好醒胃 文鼎脆皮燻魚 ~ 燻魚老實唔係太明顯,用上鯇魚,炸得皮很香脆,當炸魚咁食係很不錯的,但有少少魚骨。苔香酥炸桶蠔 ~ 外層炸得夠酥脆,不錯;但一定要趁熱食,否則凍咗好“鯹”包公牛小排 ~ 一道味道極濃烈的一道小菜,餸飯一流;但調味醃料太濃,完全蓋過肉味;牛肉很淋,肉質很像是煲過湯的湯料文鼎鮑魚酥 ~ 鮑魚酥出場了,賣相不錯,見到個樣都開心,大家也急不及待拎住嚟CHEERS,先嚐鮑魚,望落清洗得乾

位於灣仔的文鼎酒家,第二次來吃。

金陵鹽水鴨
侍應先生介紹嘅金陵鹽水鴨~並不是鮮鴨而製,肉質似臘鴨
四喜烤麩
四喜烤麩~無乜特別
文鼎十八斬(一份)
戰戰兢兢第一次食生蟹,WOO ,肉質鮮甜
,醬料份量恰當沒有蓋過蟹肉嘅鮮味,個SOURCE好醒胃
文鼎脆皮燻魚(一份半)
苔香酥炸桶蠔(1份)
包公小牛排
鮑魚酥(每隻)
文鼎鮑魚酥 ~ 鮑魚酥出場了,賣相不錯,見到個樣都開心,大家也急不及待拎住嚟CHEERS,先嚐鮑魚,望落清洗得乾淨色澤OK夠入味又夠淋,望落清洗得乾淨;

酥內釀了叉燒餡;
而酥皮呢,唔夠酥脆,有點點死實,這方靣有點點進步空間。
紅燒豆腐
紅燒豆腐 ~ OK ,  睇番單好似唔見咗依個ITEM
酒釀炒芥蘭
酒釀炒芥蘭 ~ 有點過熟
薑米菜粒炒飯
薑米菜粒炒飯 ~ 飯粒夠乾身,OK
無花果香酥骨
無花果香酥骨 ~ 味道不錯,但寫食評睇番影底果張單先發現依碟餸要成300蚊 ????
一碟咁嘅香酥骨只是一份,但竟然要成三舊水 ?  當日只係大約睇單內D食物有冇叫到,但並沒有細心每一道再睇埋價錢....

還有西蘭花,無乜特別
下次要當心一點。

題外話/補充資料: 記得細心睇單
2014-05-05
文鼎十八斬(一份)
文鼎脆皮燻魚(一份半)
苔香酥炸桶蠔(1份)
包公小牛排
鮑魚酥(每隻)
薑米菜粒炒飯
2014-05-27 7299 瀏覽
和幾位好友於灣仔文鼎酒家晚膳,食客不太多,環境清靜舒適。散點小菜數款:生煎包:出品熱辣,八二菜肉比例香口度亦不算弱,感覺更輕盈而減卻膩感!無花果香酥骨:皮薄且脆,肉質腍身富一定肉汁,拼上無花果甜酸汁挺開胃。包公安格斯牛小排:香醋的酸香感比香酥骨的甜酸汁更重更濃,牛小排雖夠腍,但同時帶點鞋口,食味OK。自貢樟茶鴨(配蝴碟餅):鴨身較細小及瘦削,熏香中度。砂窩干迫海星斑:用上大量蒜粒燒製,甚為香口。魚肉份量約一斤,因蒜粒味道實在太搶口,少不免搶去魚肉天然味道。瑤柱扒時蔬(菜心) :菜心很嫩很甜,瑤柱汁亦幾好食。

生煎包
包公安格斯牛小排
自貢樟茶鴨(配蝴碟餅):鴨身較細小及瘦削,熏香中度。
自貢樟茶鴨
蝴碟餅
砂窩干迫海星斑
瑤柱扒時蔬(菜心) :菜心很嫩很甜,瑤柱汁亦幾好食。
瑤柱扒時蔬(菜心)
[25/5/2014; Sun]

題外話/補充資料: 晚市門外有免費代客泊車服務。
2014-05-25
無花果香酥骨
瑤柱扒時蔬(菜心)
2014-04-10 6978 瀏覽
家中兩老的ANNIVERSARY要我找一家沒有去過的餐廳慶祝,終於找上了這。由于有人太肚餓但人未全部抵達,所以點了兩款小食:烤夫 ﹣ 不過不失,好普通蒸咸肉 ﹣ SURPRISE! 淡淡的咸味不油不膩,好得!賣相精美, 嘗心悅目!終於點了菜,點了兩份今天特選:特選1A)少不了十八斬,這就是有名的生蟹!三百多元一份看似有D貴,但上桌後見到真身,也明白貴得有理由。份量不多,醃料恰到而不蓋過蟹的鮮味,覆雜的味道不單開胃也為大家對其他菜有所期待。B)雲耳 - 很普通的,無什特別  C)蒸東星D)烤菜特選2A)酥炸桶蠔B)包公牛肉另點了湯 ﹣ 火膧餃子鴨湯重點 ﹣ 東方之珠, 不油, 脆口! 旁邊枱鬼佬COUPLE "O" 咀!  我們分了一點給他們!

由于有人太肚餓但人未全部抵達,所以點了兩款小食:
烤夫
烤夫 ﹣ 不過不失,好普通

終於點了菜,點了兩份今天特選:

特選1

十八斬
B)雲耳 - 很普通的,無什特別
云耳

紀念日
火膧餃子鴨湯
  • 文鼎十八斬
2014-03-07 6102 瀏覽
一去到就遇著個趕客的知客, 唔知做乜要咁 , 黑口黑面.  根據佢的指示上咗二樓.  三位小姐點了六個點心, 當然包括推介的鮑魚酥 (50大元一隻).  香片茶很靚又夠濃, 沖了兩次水, 還有味  .   點心都上得頗快, 因為無乜人.  點解無人 ?  點解黑面 ? 依家謎底已經全部打開啦 !!!!!1.  馳名鮑魚酥 : 點解隻鮑魚上面放咗D 差些就煮到變啫喱的一 "pat pat" 黑色的汁, 嚴重影晌賣相, 鮑魚無味, 酥皮底死死實實   (應該去試試別家字號的鮑魚酥, 取吓經先啦)2.  流沙包還可以, 只有流沒有沙....... 比奶皇包好一點而已3.  脆皮燻魚, 是燻嗎 ? 還是炸 ? 可能是詐燻囉 !4.  四喜烤麩, 我的至愛, 濃油赤醬去咗邊, 已被地道化 ????5.  可能係賽螃蟹餃, 實在唔記得, 食完唔知係乜, 再睇返張相都唔知係乜.  呀! 裏面有隻蝦, 但完全無味 !!!!!!!!6.  馬拉糕吧...... 評語欠奉, 已食到一肚火無一樣特出, 但樣樣都令人難忘.... 以此價格可以有更多更好的嘗試, 為何要來呢 ?  文鼎老闆, 你們要想想了.由入
一去到就遇著個趕客的知客, 唔知做乜要咁

(應該去試試別家字號的鮑魚酥, 取吓經先啦)
鮑魚酥

可能係賽螃蟹餃
6.  馬拉糕吧...... 評語欠奉, 已食到一肚火

由入門口的知客到埋單的黑衣人, 個個都黑口黑面. 我們可能阻咗佢地收工, 星期六可能係佢地 hea 的日子吧 ! 做乜仲要炒茶市. 是炒嗎 ? 可能不是呢, 十枱客都無...... 睇完以上的評語都可知一二.

2時20分問 last order, 唔緊要, 人人都要休息, 下班, 翻場, 但還跟著說 "我地3點清場", 不多不少, 就是這六個字. 這句是否要修飾一下呢.  你沒有錯, 不過是否太簡潔了, 不懂如何表達得技巧些, 就到人家食肆學習學習.

出品, 服務無樣得, 你真係諗住靠杯茶呀 ? 抑或星期六午市, 所有高級放假去, 無皇管 !!!!

2014-02-22
2014-02-24 5795 瀏覽
6個大人食生日飯,上次黎食午餐,只覺得貴同精緻冇特別,今次晚餐食物有驚喜, 但每款餸起碼2百蚊幾以上, 其中文鼎十八斬即係蟹刺身,好鮮甜大約$358。值得推介!另外, 包公牛肉都十分好味,每份$2XX
文鼎十八斬
2014-02-23
生日
文鼎十八斬
2014-02-08 4585 瀏覽
位於 I-Square 的文鼎一號位置就腳,一向是跟家人飯局聚餐一個不錯的選擇,但近期發覺灣仔的姊妹店文鼎酒家,一樣感覺良好。酒家分作數層,環境沒有文鼎一號的金碧輝煌,但效果相反更加親民。   文鼎鮑魚酥, 4/5貴為招牌菜,文鼎鮑魚酥當然不會失手。鬆化的酥餅令人回味,面頭的鮑魚也炆得軟腍,配上濃郁的鮑汁,這款招牌菜果然值得推介。   文鼎脆皮燻魚, 4/5另一款脆皮燻魚亦是酒家的招牌菜,燻魚質感恰到好處,不會過於乾身,加上香甜的秘製醬汁,味道惹味,印象相當不錯。   四喜烤麩, 4/5不是招牌菜,但是小弟的至愛。烤麩不是切成常見的粒狀,而是一瓣瓣的。味道沒有其他滬菜館做得那麼甜,但入口感覺同樣滿足,伴以一向的拍擋木耳和香菇,口感豐富。   灌湯小籠飽, 3.5/5這款灌湯小籠飽跟一般上海店的貨色有少許分別,首先餡皮做得較厚,湯汁也只是鮮味而沒有一般的甜。不過這些分別一點都不損小籠飽的口感,只是相比之前幾款略欠特色。   咸肉豆瓣炒飯, 4/5最後來個咸肉豆瓣炒飯,米飯炒得乾爽,欣賞其調味的輕怡,加上少許咸肉和蠶豆吊味,味道和口感都十分討好。少了文鼎一號的豪華,反而感覺更舒適

文鼎鮑魚酥, 4/5
貴為招牌菜,文鼎鮑魚酥當然不會失手。

文鼎脆皮燻魚, 4/5

四喜烤麩, 4/5
不是招牌菜,但是小弟的至愛。

四喜烤麩

灌湯小籠飽, 3.5/5
灌湯小籠飽

咸肉豆瓣炒飯, 4/5
咸肉豆瓣炒飯
少了文鼎一號的豪華,反而感覺更舒適暢快,食物的水準亦相當穩紮,大夥兒聚會最為合適。

2014-01-08 270 瀏覽
20.11.2013中國地大脈搏, 每個省縣都有自己特式的菜式, 不知何時才可以把它們品嚐一遍? 而我, 本身對寧波菜是無甚認識的. 但到過文鼎酒家之後, 就開始有少少了解喇.酒家內的陳設, 頗為古色古香, 其中雀籠更是我們的拍照重點哩. 雖然是假的, 但籠中鳥像真度也頗高. 先來碟文鼎脆皮燻魚($98)吧. 有關魚的炸物, 一般大家都會聯想到是金黃色的. 但這個炸鯇魚卻是深啡色的, 外面脆卜卜, 裡面魚肉嫩滑, 連魚肉裡的魚骨都已經一早被廚師惕了出來, 真的體貼細心. 賣相精美的文鼎十八斬($328), 在那晶瑩通透的冰製水晶球旁, 放了一碟寧波特產梭子蟹. 那為何這碟蟹叫作文鼎十八斬呢? 原來是因為廚師用了十八刀斬開梭子蟹, 再用上十八種特製的醬料去生醃而成. 這蟹是生吃的, 生蟹肉和蟹膏也滑溜鮮美, 配上醬汁來吃也不怎樣覺得腥了. 花膠腌篤鮮($368)用白瓷燉湯盅盛載, 湯碗下點著蠟燭, 既可保溫, 也給人矜貴感覺. 奶白色的湯, 十分清甜, 花膠大大塊又滑溜, 而豬肉也肥肥的, 很軟淋.家鄉烤菜($68)的樣子, 與菜乾十分相似. 但實情是, 它是吸了飽滿醬汁的小棠菜哩. 味
20.11.2013

家鄉烤菜($68)的樣子, 與菜乾十分相似. 但實情是, 它是吸了飽滿醬汁的小棠菜哩. 味道甜甜地, 好特別哦.
包公牛小排($218)亦是一道帶甜味的菜式. 牛小排其實是牛肉, 牛肉看以很大塊, 可是, 用筷子夾著, 也能把它切開. 牛肉已經炆得好軟身, 味道也很濃甜, 吃完會有點飽滯感覺.
看著文鼎紅燒肉拼粑齒蘿蔔($198), 未吃, 已經覺得邪惡! 五花腩呀, 為何你脂肪這麼厚而瘦肉這麼少呢? 同時把圓潤的脂肪及鬆軟的瘦肉一拼放入口中, 脂肪就很快溶掉, 口感一流, 當裡面的甜汁滲出來時, 頓覺更飽滿. 蘿蔔也吸收了甜汁, 如果用來送飯, 就更好了.
酒釀芥蘭($88)的酒味不太濃烈, 無苦味, 容易入口. 芥蘭爽口鮮嫩, 不錯不錯.
用小鍋載住生煎包, 夠耐熱. 讚! 熱騰騰的生煎包餡內, 塞滿梅菜和叉燒粒, 味道咸咸的, 但略嫌油膩了點.
今晚的亮點, 必定是這個東方之珠($158)莫屬了. 它的size就如一個人頭這麼大個, 於是大家也都把握機會和它來個合照. 個人照, 團體照, 說也奇怪, 當大家影相完畢後, 這個大煎推仍然散發著熱力的. 就算當服務員把它剪開之後, 仍然是暖暖的. 至於質地呢, 當然是脆卜卜啦, 也煙煙韌韌. (引用食友一句: 有人食到停唔到口!!
) 其實我也一樣, 不知不覺地, 吃了很多了.
桂花湯圓($28)採用了寧波湯圓, 因此體積較大. 裡面的黑芝麻餡, 並不過甜, 配合清香的桂花湯, 十分匹配.
很飽又滿意的晚餐, 最難忘是東方之珠, 又食得又睇得. 最後當然要多謝公關的邀請喇.
2013-11-20
用餐優惠
試食活動
2014-01-06 3845 瀏覽
食西餐西到厭,而且唔想爭崩頭訂位,所以上年(2013)平安夜食中菜本來BOOK左7點,但由於行到腳攰就提早上去,6點幾上到去一個人都冇,waitress安排我地坐1樓,唔知係咪冬天慳電唔開冷氣,窗口又冇開,感覺有d焗。餐廳內環境不錯的,不會好迫,地方及廁所夠乾淨。menu內既主菜大約100多元起有交易,由於我當晚胃部不適,唔可以食太多野,所以叫左4個菜,已經飽到反艇。文鼎十八斬- 呢個係招牌菜,點都要試,初頭以為酒味好濃,點知原來係酸甜鹹辣,幾開胃,不過都係偏鹹,隻蟹幾多膏,肉質都鮮甜,雖然調味很濃,但仍食到蟹鮮,不過真係愈食愈鹹,好好食就稱唔上,但感覺的確係幾新鮮,因為我只食過韓國生蟹,未食過中式生蟹。燻魚- 呢個真係好失望,佢燻唔燻過我就唔係好食得出,上菜時係暖的(不過朋友話燻魚係暖既,正常),佢係用鯇魚,但佢無去到骨,計果一路食一路吐骨,皮炸得好脆,肉質非常鞋口,伴汁酸酸甜甜,味道似上海菜中的小排骨。文腳紅燒肉拼羅白- 呢個菜可以叫一客或者例牌,但由於只有我喜歡食肥肉,所以就叫左一客過口癮,佢有d似上海菜中的蜜汁火方,都係將舊豬腩肉切成四方型,加埋d白羅白一齊炆,白羅白炆得非常入

文腳紅燒肉拼羅白- 呢個菜可以叫一客或者例牌,但由於只有我喜歡食肥肉,所以就叫左一客過口癮,佢有d似上海菜中的蜜汁火方,都係將舊豬腩肉切成四方型,加埋d白羅白一齊炆,白羅白炆得非常入味同林身,風頭幾乎蓋過舊豬肉。

黑松露蝦仁少飯- 平時在家都會用黑松露醬煮野食,佢呢個炒飯真係唔合格,同行朋友非常喜歡食飯,食飯無數,佢都話茶餐廳炒得好過佢,我呢就覺得佢毫俘松露醬既味道,只見到一點點黑色,似鑊撈炒飯多d,呢個我只係試左一碗仔,其餘朋友全清。

題外話/補充資料: 呢到d茶幾好飲,好香。
2013-12-24
平安夜