話說我今次試咗一家不錯嘅土耳其餐廳,裡面嘅Turkish Salad先開始引爆我嘅味蕾啦🥗!新鮮蔬菜加埋啲香草橄欖油,正!慢慢來到梅爾辛紅飯釀烤嫩雞,無誤,個雞肉滑到出奇,啲皮靚到不得了,佢哋啲香草飯嘅味道,真係諗起都流口水😋。再嚟個奧斯曼帝國古法鯖魚,話係皇帝專享嘅,嗰種芳香同乾果嘅層次感,真係一啖難忘!朋友點嘅Manti土耳其牛/羊肉餃子,真係落哂力做,唔膩口嘅羊肉味,加上啲小餃子香卜卜,齊齊大讚👍。尾巴收埋嘅Su Boregi,個名叫乳酪芝士炸金條,酸酸甜甜外皮酥脆,炸得啱啱好,內裡乳酪芝士滑過雪糕!真係食咗開開心心!下次要招呼更多朋友一齊嚟分擔快樂啖土耳其美食。
2016-09-26 2372 瀏覽
好喜歡六日和朋友去狂街搜尋美食,今次找到旺角來,朋友建議去試下間樓上特別私房菜。今次這店有些特別,沒有menu的,廚房按照我們budget設計給我們。😘😘😘1⃣Salad (沙律) 放了香草,口感新鮮帶點清爽可口,外歡很美。2⃣Karniyarik (釀素瓜) 讓瓜肉丶羊肉粒丶洋蔥和蕃茄很新鮮;配起瓜肉一起烤焗好吃,讚!😘 3⃣Mersin Chicken (烤雞) 非常軟熟好香,特別用了當地蕃茄膏。👍🏻👍🏻👍🏻4⃣️Turkey Coffee (東歐咖啡) 感覺喝一杯咖啡濃湯,超正!5⃣️甜品是特別安排錦花糖好味,入口即溶😘😘👏👏👏*這裡也是一個土耳其特色市集🎁☕️🌰🍒🍏

5⃣️甜品是特別安排錦花糖好味,入口即溶😘😘
👏👏👏

*這裡也是一個土耳其特色市集🎁☕️🌰🍒🍏
Karniyarik
Mersin  chicken
Karniyarik
Mersin  chicken
2016-08-07 1846 瀏覽
Great food and great service. Has a home cooked feel. Nice spot! Got a nice little Turkish desert after our meal.
2014-08-07
  • Roast  chicken
2016-08-06 1603 瀏覽
在coffee on the sand 遇到土耳其老闆 傾計中先知佢有間餐廳係旺角 叫I Love Istanbul 佢幫我地book位 第二日就急不及待即刻去試由於我地六點左右上去 餐廳都冇人 環境好舒服好似身處屋企甘 老闆好nice好熱情甘招待 我地簡左廚師精選 即係依當日有咩食材而決定今晚食咩 好有驚喜甘呀趁未上菜就玩下貓咪 一隻叫波波 一隻叫莎莎 仲有佢地d仔女 貓bb勁得意兩隻都懶訓豬甘呀 等左一陣就上菜啦我地叫左兩杯野飲 一杯土耳其凍咖啡 有一球咖啡雪糕係上面 原來要撈埋一齊飲另一杯玫瑰乳酪 酸酸甜甜甘幾開胃 每一道菜都好有驚喜 味道超出預期 平時唔食飯既我 今晚竟然食哂而且每道菜上既時間岩岩好 份量足夠今晚呢餐真係可以用平靚正形容

兩隻都懶訓豬甘呀

等左一陣就上菜啦
另一杯玫瑰乳酪 酸酸甜甜甘幾開胃
而且每道菜上既時間岩岩好 份量足夠

今晚呢餐真係可以用平靚正形容
2016-08-06
2016-08-03 1055 瀏覽
不知不覺坐了4個鐘,和家人平靜舒服地享受一個晚餐, 食物也滿足我的肚子○提提大家這裡菜單由廚設計給我們,這樣正合我心意,只向他們説出budget就可以了○我們特別喜愛烤雞和羊肉烤餅,雞好味和入味配香草飯,正👍羊肉烤餅多汁和乳酪也很配○其它土耳其餃子和芝士炸物也不錯👍👍👍提示:他們在4月己搬了新地址😊😊😊
我們特別喜愛烤雞和羊肉烤餅,雞好味和入味配香草飯,正👍
提示:他們在4月己搬了新地址😊😊😊
烤雞
烤雞
  • 土耳其咖啡
  • 土耳其軟糖
  • 土耳其西式椒釀香草乾果素菜飯
  • 土耳其香草蕃茄烤雞
2016-05-16 1696 瀏覽
見到這家餐廳好評如潮,就訂了位與一班舊同學在此聚舊,其中有朋友曾去過土耳其,就寫下一些土耳其菜給廚師參考,也因為有朋友不良於行,要求坐舒服些的座位,但去到餐廳,發覺竟給我們一張坐得很辛苦的枱,8個人有4人是無得挨,張枱又矮,我們要腳貼腳坐足幾個鐘。食物方面,當然是無我們要求的土耳其菜,沙律是普通的雜菜沙律,澆上的汁疑似是超市預製的沙律醬,全晚最好吃的是烤雞,算幾入味,黃紅椒釀飯有特色也算不錯,烤茄子和薯塊澆上醋來醃,頗有異國風情,炸芝士算是比較道地好吃的一道菜,不過那盤沙嗲雞串(?)和炸魚塊普通之極,沙嗲汁帶甜味像是印尼沙嗲,炸魚塊有好厚的coating,頗為油膩。最後的甜品有三種,一種是預製的土耳其糖,一種好像龍鬚糖,一種是火龍果切一半加雪糕球,那雪糕只是超市貨色。飲品方面也只有一盒蘋果汁和水,上菜速度極慢,吃了近3小時,大家坐得辛苦極。真心覺得不值這個價錢,如果人少還可以,但人多還是選其他地方吧。

題外話/補充資料: 食物質素一般也算了,最令人氣憤是分量之少,我見每枱一樣食這些食物,但我們8個人跟2人/4人餐都差不多份量,隻雞和甜品每枱一樣咁多,其他可能多少少但絕無雙倍分量。你收我們8人價錢,給我們2人份量,未免食水太深吧?雖然投訴後送多盒糖給我們,但大家已掃了興。
-今日女朋友心血來潮話想食好西 想食中東菜於是我就揀左呢間土耳其既私房菜即日經whatsapp訂位 好快就book左夜晚8點啦-我揀既係有貓貓PR既分店 因為女朋友好鍾意貓 訂位時都講左 budget係$200一位-一入到去 當時係無人係店內 感覺好似包場咁貓pr 1號貓pr 2號兩隻都好痴人 好得意呀-好快 waitress就送上drink menu 我揀既係土耳其蜜桃汁 女朋友揀既係土耳其咖啡土耳其蜜桃汁 (上) set+$30其實都係用濃縮果汁開出黎既 非常甜不過叫之前都估到 土耳其咖啡 (下) set+$40呢杯咖啡同普通咖啡味道好唔同 google過之後先知道原來係加左丁香 肉桂 好多唔同既香料 至於好唔好飲 就見仁見智啦-好快就進入食野既部分 由於大家都唔知會有咩食 所以都幾期待第一味 係土耳其沙律 其實都係一d雜菜 加左d醋同olive oil 不過放係面既yoghurt cheese幾好味第二味係 茄子與薯仔本身我都幾鍾意食呢兩樣食材不過其實我覺得佢煮既手法無咩特別但總括黎講係個不錯既appetizer!第三味 黃椒釀飯本身對呢個dish無咩期望但估唔到切開左入面個飯炒
今日女朋友心血來潮話想食好西 想食中東菜

不過放係面既yoghurt cheese幾好味

第二味係 茄子與薯仔
本身我都幾鍾意食呢兩樣食材
不過其實我覺得佢煮既手法無咩特別
但總括黎講係個不錯既appetizer!

第三味 黃椒釀飯

呢個炸魚其實平平無奇
不過有d油膩 到最後我地已經食唔哂

所以有半隻雞 同埋 三件炸魚 都係拎走左返屋企再食既

第六味 土耳其甜品拼盆
一杯既係芒果雪糕 (應該係nestle)

白色既係土耳其棉花糖
細細粒既係土耳其軟糖

土耳其軟糖果然係名不虛傳 非 常 甜!!
我地食左兩粒就放棄左啦

當然啦 你話平 又真係唔係特別平
不過都值得一試既
  • 土耳其香草蕃茄烤雞
2016-04-24 898 瀏覽
琴晚臨放工 想試下d特別既野女朋友即卡搵到呢間土耳其私房菜上到去 好有屋企既感覺可能係住同餐廳係一齊一入去坐低 我先知係無餐牌原來係睇當日店家買到d乜野而決定客人食乜野頭盤先黎個土耳其沙律 唔似一般用沙律醬既沙律 油醋配上薄荷 啖啖清新茄子薯仔 不過唔落禁多鹽會好d燈籠椒配提子乾焗飯 以為會好怪但原來拼埋一齊 又幾得意炸魚非常香口酥脆 配上芝麻醬 值得一讚全晚最好食 係呢個燒雞肉質非常嫩滑 完全唔乾最黎甜品係土耳其軟糖同棉花糖唔好甜既我都嘗試左 不過土耳其軟糖真係太甜棉花糖好特別 好似係龍穌糖外面果層 不過感覺更似棉花然後黎杯土耳其咖啡香料味濃 個杯好靚整體黎講 價錢相宜 非常值得一試超級飽仲可以拎反屋企命有2隻好可愛既貓
琴晚臨放工 想試下d特別既野

命有2隻好可愛既貓
2016-04-23
  • 香草乳酪雞
2016-04-19 580 瀏覽
好有特色既餐廳,無特定menu,餸菜都係以當天食材準備食物同埋全部都係由廚師設計,超好食😋由其是最好味係隻雞,仲有個黃淑包飯(第一次食,好特別,裏面D飯好好味)最後既甜點我都好鐘意,味道好特別,
2016-04-05 1450 瀏覽
I like this cafe! Good service of the boss couple! 老闆夫婦好好傾! 好有人情味! Delicious food! Super worthy birthday dinner! Strongly recommend to go for celebrating your birthday!This is the most delicious chicken that I have ever eaten! 好滑超好味 little spicy rice inside! Even I can't eat spicy food, it is so tasty!Delicious and tasty food as what I wrote in recommendation! Please go and try!So good that the food is tailor made for us with different budget requested. Haha! no need for us to think! Just tell

So good that the food is tailor made for us with different budget requested. Haha! no need for us to think! Just tell them what food we don't like and our budget per person.

I requested the chef to make this coffee for my husband! He really did it even I knew he was tired.

Remember to make apppintment before!
2016-04-01
  • 土耳其串燒
  • 土耳其龍鬚糖
  • 香草乳酪雞
2016-01-23 2387 瀏覽
初時朋友約食土耳其私房菜,第一眼望個地址感覺都有啲面熟,原來就喺曾經到訪過嘅「土耳其安塔利亞」,可能「安塔利亞」實在無咩人識,索性用「伊斯坦堡 」令旗幟鮮明 。餐廳隱身晌旺角一幢商廈,跟上次嚟個環境變化唔大,裝修簡單,幾張梳化椅,矮櫈,陳設家常,周圍掛點富特色嘅彩布,貼滿客人嘅即影即有照片,播著輕悠音樂,甚為住家,較大變化就喺以前嘅木枱,變為依家枱面鋪上五顏六色嘅磁磚,繽紛富特色 。叫得私房菜,就梗喺唔使諗食啲乜,由大廚發辦,務求食出驚喜。咁收費又點?$150-$350,預訂時講低人數,俾個預算老細,佢就自有安排,當然,最好你就講聲有咩唔食,減少尷尬機會。 土耳其咖啡依度飲品唔多,只有土耳其咖啡、紅石榴茶及蘋果茶,所以,我相信店主都唔介意你自携飲品。試試土耳其咖啡,原來會喺開爐即煮,煮完咖啡連渣直接倒入杯內,黝黑嘅「齋啡」味道較剛烈而帶苦澀,鮮奶咖啡還是小弟心水。反而,盛載咖啡嘅銀杯小巧高貴,雕花精緻,更引人注意 。 紅石榴茶朋友嘅紅石榴喺即沖飲品,店主更俾個包裝我哋睇睇。據介紹,紅石榴好有營養價值,而味道酸酸甜甜,友人反而將焦點放晌杯中嘅「紅寶石」茶匙之上。 田園沙律

紅石榴茶
紅石榴茶
田園沙律

簡單以青瓜、蕃茄、紫洋蔥、沙律菜伴點胡麻汁,入口鮮爽,但感覺較為和風。
田園沙律
炸茄子及薯仔薄片
炸嘢一向深受港人歡迎,茄子及薯仔切成薄片香炸,香味十足,但效果有點油膩,而且,預期口感會喺帶點脆,卻喺偏腍,伴上嘅茄醬而非原本嘅自製乳酪醬,讓人有少少失望。
炸茄子及薯仔薄片
土耳其乳酪芝士炸物拼盤

一客4件,各有唔同形狀,依道就喺較具特色嘅乳酪芝士炸物。講明自家製,所以外皮唔喺來貨,而喺自家搓製嘅麵粉皮, 外皮甘香,只喺略為厚身,帶些微煙韌口感,內裡填滿乳酪芝士,幾濃厚重味。
土耳其香草蕃茄烤雞

店中嘅招牌菜,亦喺店東嘅家鄉餸,鮮雞用10多種香料醃透,釀入蕃茄米飯。烤雞烘得金黃,香氣四溢,一剪開雞隻,熱氣上騰,非常新鮮熱辣;味道如何?皮脆肉嫩,又帶點焦香,雞肉醃得夠入味,略嫌飯粒未夠乾身,否則更好食。上次仲會附上一小兜微酸嘅酸乳酪醬作佐料,今次則只伴少少胡麻醬在碟旁。
土耳其西式椒釀香草乾果素菜飯

大大個紅椒及黃椒釀入乾果素菜飯,裡面又喺填得滿滿,極飽肚嘅菜式。一個椒面唧上茄醬,另一個唧上乳酪醬,其實感覺有啲迤。還好喺菜式幾清新,米飯又加上提子乾、紅蔥碎,增加口感,如再加少少合桃碎、瓜子仁,相信仲美妙。
招牌巴東牛肉
店主家人嘅另一家店賣印尼菜有道招牌巴東牛肉,不時也會放晌依邊俾客人試試。牛肉色澤深沉,入口香料味濃郁,非常惹味嘅菜式,唯可惜質感有啲韌同埋乾。
招牌巴東牛肉
沙嗲雞肉串燒

亦喺印尼菜嗰邊嘅另一撚手菜式,雞肉烤得焦香,咪睇佢「烏捽捽」,皆因又喺用上多種醃料,香味有層次,雞肉亦好鬆軟,好食
沙嗲雞肉串燒
甜品(土耳其棉花糖、芒果雪糕、土耳其軟糖)

以大銀盤登場,已經夠晒特色,而甜品中嘅土耳其棉花糖及軟糖,更喺有壓軸、驚喜嘅感覺。
土耳其棉花糖

因為太想知佢喺點,所以,先試土耳其棉花糖,外貌有啲似龍鬚糖,不過質感完全喺兩回事,拎上手好輕飄飄,但入口即溶,有點蜜糖香,但唔太甜,極之特別
芒果雪糕

以火龍果盛載芒果雪糕,趁未溶要快快食,雪糕嘅芒果味幾清甜,當然,甜度又唔會好誇,軟滑不俗。
芒果雪糕
土耳其軟糖

軟糖共有兩款,細細粒有唔同顏色嘅喺土耳其水果軟糖,而較大粒白濛濛嘅喺土耳其開心果軟糖,確實味道喺偏甜,但煙煙韌韌,又有唔同味道,後者更有少少果仁香,一邊嗒住當零食,一邊繼續同友人傾偈,幾好架!
土耳其軟糖
店內各式土耳其軟糖亦設有零售,有興趣可以直接向店主查詢。
土耳其軟糖
同店主傾談之間,佢仲話搞咗個「平10蚊」嘅促銷推廣平台apps,雖然未喺好知乜嘢,總之,都望佢成功!
其實,土耳其菜喺食啲咩呢?晌網上搜尋一下,會喺啲麵包、乳酪、烤肉(特別喺卡巴),又無醬不歡,好用香料做菜。今晚所食嘅菜式除乳酪芝士炸物、烤雞外,未喺好完全體現出土菜嘅特色。賣相比較家庭,來來去去都喺蕃茄及青瓜片,醬料亦一喺胡麻,一喺就乳酪,同埋太多飯類嘢,據店主講之前有客投訴食唔飽,故為怕待慢客人,菜式上加多少少米飯,依個都可以理解。作為嚐一嚐人哋嘅家鄉菜,見識吓又無妨
2016-01-13 1584 瀏覽
土耳其是一個從未想過一遊的地方, 不打算去亦不代表無機會一嚐當地的美食, 皆因香港是美食天堂, 要品嚐異國菜式亦不難, 只要下點功夫查一查便可, 而我……有幸認識到不屑為食之友, 今次還介紹了一間由土耳其人主理的小店給我, 那一於約多兩位朋友試試吧!小店是樓上店, 門口放了一塊大型的易拉架, 鐵閘上貼了不少大廚跟名人拍的照片, 還有一籃小盆栽。跨過狹窄的小門, 進入一個如家一般的小店, 燈光柔和, 地方相當細小, 先見一個放滿糖果和餐具的大櫃架, 緊貼張兩張二人枱子, 另一邊預設一張四人枱和一張八至十人大枱, 原來已有客人一早預座, 而最入端便是一個小廚房, 究竟大廚在這個小小的空間裏如何施法, 變出多款菜式呢? 萬分期待!小店沒有特定的餐牌, 客人不用傷腦筋點菜, 其近似私房菜。只要預先訂座, 廚師便會按當日有的食材為客人設計特色的招牌菜單, 逢星期一至四每位$150-$350, 而星期五至日則$168-$350, 視乎有多少道菜式而定,客人亦可預先給budget, 店主再為大家設計菜式。******************************坐下不久, 大廚先讓我們揀選飲品,

坐下不久, 大廚先讓我們揀選飲品, 飲品的款式不多, 只有土耳其咖啡、紅石榴飲品和蘋果茶。本想一試土耳其咖啡, 但擔心喝不慣濃烈的咖啡, 還是在友人杯中偷試一口吧! 即叫即在客人面前煮製, 大廚即時拿出小gas爐和一個名為Briki的不锈鋼鍋 (我也怎會認識, 只是因有興趣而上網查查資料), 然後將幼細的咖啡粉和水直接倒進鍋中煮, 邊煮攪拌, 不出一會兒便成了, 倒入一個極有特色而且非常高貴的小咖啡杯裏。
土耳其咖啡
土耳其咖啡 呈深啡黑色, 只有一小杯, 但偷呷了一口, 咖啡相當濃郁, 知友人會否喝後睡不著呢?喝到尾聲時, 看到杯底沉了不少咖啡渣, 原來土耳其咖啡是不會隔渣, 皆因咖啡磨得極之幼細, 大部份咖啡粉末都沉在杯底。經網上資料所知, 這些咖啡渣可用來占卜當日的運勢, 當然我們沒有玩這小玩意, 但原來它們除可占卜外, 除臭、殺菌、防腐、防蟲蟻等效用, 家中正正受蟻煩擾, 如果一早知道, 我便把它們拿回家, 哈!
紅石榴飲品
而我揀選了紅石榴飲品, 近期也見不少水果舖有紅石榴出售, 據說其營養價值豐富, 果實含有多种氨基酸和微量元素, 有助消化、降脂和降胆固醇等多种功能, 還有健胃提神和美容之效, 一於試試。可惜其只是沖劑, 味道不天然, 略為甜了一點, 甜中帶酸, 反而欣賞杯中的匙羹, 高貴兼富特別, 很喜歡!

雜菜沙律
接着送上一客雜菜沙律, 內有紫洋蔥絲、紫椰菜絲、蕃茄、青瓜絲、生菜絲 等, 全部均清新爽口, 再簡簡單單淋上一些芝麻醬 調味, 清新怡人, 為餐前清一清味蕾, 也不錯!

土耳其香草蕃茄烤雞
馬上來一道招牌菜, 就是土耳其香草蕃茄烤雞。原隻雞烤焗, 肚中釀滿加入雜菜的米飯, 上枱時極之香噴噴, 香氣四溢, 直湧鼻子, 令人垂涎三尺。
雞皮 烤至金黃帶些焦燶, 沾上不少香草, 大廚先把其剪成數件, 馬上霧出熱煙, 新鮮熱辣, 內裏滿載雜蔬米飯, 有洋蔥、蕃茄、三色椒 等, 還加入不同的香草 黑椒 烹調, 帶點微微辛辣, 味道不錯, 但米飯略為濕軟, 口感一般。
先試近雞胸 部分, 肉質潔白, 紮實兼有咬口, 再試雞脾肉, 的確嫩口得多。 雞香味一般, 但香草味濃, 烹調得挺入味, 較吸引還是烤至焦香的雞皮, 嫩滑而不油膩, 惹味可口。全隻雞體積不小, 還釀滿米飯, 份量十足, 的確很飽肚。

土耳其西式椒釀香草乾果素菜飯
一不離二, 再來一客釀飯, 也是飽肚之選。一客兩個的土耳其西式椒釀香草乾果素菜飯分別以大大個紅椒 黃椒 釀入米飯 炮製, 頂層加上蕃茄醬 乳酪醬, 份量不少, 也是飽肚之選。
紅黃椒烤 焗時間剛好, 半爽腍之間, 保持鮮嫩, 清新帶微甜, 不錯! 內裏所釀的素菜飯跟雞飯相若, 同是加入三色椒、洋蔥、蕃茄 等菜類, 不同之處只是多加一些提子乾, 米飯亦比前者乾身, 吃起來較有口感, 而且充滿香草的香味, 還有黑椒的辛辣, 再拌上酸酸甜甜的蕃茄醬  乳酪醬, 味道美味。
茄子薯仔配自製乳酪
接着來一客茄子薯仔配自製乳酪, 上枱時薯香四溢, 香氣不斷湧向鼻子, 相當吸引。薯仔 切成片狀, 厚薄度中等, 但略為腍身; 茄子 切成小段, 外皮仍保持亮澤, 皮肉同樣嫩口, 烹調時間合宜, 但略嫌兩者有點油膩, 而淋上的自家乳酪醬 亦不多, 主要是蘸上蕃茄醬, 欠了一點風味。
自家土耳其乳酪芝士炸物拼盤
聽到廚房不時傳出 “喳喳”聲, 看來下一道是炸物出場, 原來是一道自家土耳其乳酪芝士炸物拼盤, 一客四件, 形狀雖有不同, 但饀料也是一樣。試了一小��, 略為厚身的外皮 炸得金黃, 煙煙韌韌, 不算太過油膩。
內裏包着一些乳酪芝士 和少許香菜, 芝士味不會過於濃烈, 反而有點鹹鹹地,又月點酸酸地, 再以香菜中和味道, 配搭不錯, 是一道挺有特色的土耳其菜。
我愛巴里島招牌巴東牛肉
我愛巴里島招牌巴東牛肉
一碟共有三大件牛肉, 配上白飯 和一些青瓜 蕃茄東巴牛肉的醬汁 色澤和稀稠度跟預期心目中相若, 味道濃郁辛辣, 但並不嗆喉, 亦不會令人辣至火熱, 還有不少薑片, 香濃惹味。
再品嚐牛肉, 色澤濃烈, 辛辣香濃香, 烹調得極之入味, 原來用上十多種香料長時間烹調, 難怪味道如些吸引, 可惜……牛肉肉質挺乾硬, 比較嚡口, 還是以醬料佐白飯較美味。
巴里島雞肉沙爹雞肉串
還有一客巴里島雞肉沙爹雞肉串比我在新加坡食的串燒大, 是正常size。外表烤的金黃帶焦燶, 但肉質不算乾硬, 亦存少許肉汁, 而且烹調得相當入味。最喜歡當然是蘸上大量沙爹醬, 味道調較不錯, 辣中帶花生香, 亦能咬到花生碎粒, 惹味可口。
土耳其甜品
輪到尾聲, 便是最期待的甜品出場, 以富有土耳其的餐具盛載, 更具特色和充滿風味。一客共有三小杯甜點, 分別是土耳其軟糖加土耳其開心果軟糖、火龍果加雪糕, 以及土耳其棉花糖
先試快溶的雪糕, 呈淺橙色, 味道有點似香芒, 不算甜漏, 而酸咪咪的火龍果, 更有助中和各糖果的甜度。
色彩繽紛的土耳其軟糖 面層沾滿糖霜, 味道如小時候所吃的果汁糖, 煙煙韌韌, 少少黏牙, 較喜歡是土耳其開心果軟糖, 需甜度更高, 但帶有果仁香, 而且煙韌中多份脆口, 更加吸引。
土耳其棉花糖
還有似中式龍鬚糖的白雪雪土耳其棉花糖, 本以為跟龍鬚糖一樣有內饀, 原來只是絲絲入口即溶的棉花糖, 甜度適中, 帶有一種獨有的味道, 挺特別。吃着甜美的土耳其軟糖,突然想……此時來一杯翃郁甘苦的土耳其咖啡就最適合不過。

新嚐試, 新接觸土耳其菜的我, 老實說對此地方菜認識不多, 今晚品嚐過後, 驚喜不算大, 反而很有家的感覺。在這個斗室中, 只有三枱客人, 還有懂得搞氣氛的大廚, 大家都懷着輕鬆愉快的心情共進晚餐, 洋溢着歡笑聲, 而我…..除了邊吃邊談, 亦不時被富有土耳其特色的用具吸引, 有色彩繽紛的餐枱、刻上優雅花紋的銀餐具、土耳其咖啡杯、印上不同款式土耳其糖果的海報等等, 細細看, 還有幾款很想試試呀!

2016-01-07
雜菜沙律
巴里島雞肉沙爹雞肉串
土耳其甜品
我品嚐過正宗土耳其香草蕃茄烤雞龍緯汶2016年1月3日早前,到了「我愛伊斯坦堡」,嚐了正宗的土耳其香草蕃茄烤雞。雞烤得非常到位,時間計算得很好,香噴噴之餘,肉質亦嫩滑可口。唔... 還有一些有趣而熟悉的味道... 是蕃茄!原來,厨師先用了超過半小時,用土耳其秘製蕃茄醬 Salcasi 及十多種香料反覆醃製那隻雞,讓 Salcasi 及香料被雞皮吸收。在烤製的過程,Salcasi 及香料更由雞皮走進了雞肉。吃過土耳其香草蕃茄烤雞,齒甲留香,實在要推薦大家去試一下!
我品嚐過正宗土耳其香草蕃茄烤雞

龍緯汶

2016年1月3日

唔... 還有一些有趣而熟悉的味道... 是蕃茄!

吃過土耳其香草蕃茄烤雞,齒甲留香,實在要推薦大家去試一下!

2016-01-11 1113 瀏覽
友人D約食飯,選的是土耳其菜,這可是四月的第一次嚐試,完全沒有idea到底是吃什麼,腦海只聯想到搞笑的土耳其浴畫面。晚上19:30來到,才知道店子其實就是位於我常常過來買相紙的那幢商廈之中。小店環境比較昏暗,很有異國情調,雖然面積不大,只能坐十五六人,但氣氛很好,播放的土耳其音樂令人很想跟着扭動身體去跳舞。這兒主打私房菜,聽友人說,訂位時除了交代基本資料,還要知道客人的預算、食材的喜歡,以及能否接受貓。跟大部份無菜單料理一樣,這兒沒有menu和固定價錢,菜式設計視乎當日購入的材料,每位大約$150~$350不等。甫坐下來,被一個黑影檔在我前面問我要喝什麼,抬頭一望,覺得眼前的外籍店主有點眼熟,然後驚覺他曾經在《我要做老闆》的節目中出現。在土耳其咖啡和紅石榴汁之間,我選了後者。銀匙上釀的紅寶石,跟桃紅色的石榴汁互相輝映,這個液體的顏色令人想起兒時的四方果啫喱。入口味道帶點人工化,甜味比酸味突出。要注意的是銀器傳熱非常快,如果太心急用手拿小匙,可能會一級燙傷(笑)。店主先端來一盤沙律,接着鎮店的土耳其香草蕃茄烤雞便送來了。這隻雞的體型還真像火雞,用了多種香料焗2小時,挺花工夫,因此要預訂。
紅石榴汁
紅石榴汁
土耳其香草蕃茄烤雞
店主先端來一盤沙律,接着鎮店的土耳其香草蕃茄烤雞便送來了。這隻雞的體型還真像火雞,用了多種香料焗2小時,挺花工夫,因此要預訂。店主在雞的肚皮內釀入米飯,當中還混入蕃茄、洋蔥、青椒等材料,可能吸收了蔬菜的水份,米飯的口感很軟腍,香草味很重。表面薄薄的雞皮雖然不是脆皮,但卻很香。雞肉的話,還是髀位比較滑,不過配芝麻醬卻好像不太搭。
茄子薯仔配茄汁
接下來的茄子薯仔,被切成長片狀,上面好像放了些乳酪,但不太能嚐出來,倒是被酸酸的蕃茄味蓋過。另一道比較受歡迎的菜式,是紅黃椒釀香草乾果素菜飯,內裡的飯跟焗雞的差不多,不過多了提子乾和紅蔥頭,味道亦更辛辣一點。紅椒頂部塗了些蕃茄醬,另一邊則淋了酸乳酪,紅黃椒入口不但很甜,視覺上還很色彩繽紛。
土耳其西式椒釀香草乾果素菜飯
當晚只有三檯客人,但氣氛很不錯。小店其中一個優勝之處,是店主可以跟客人有多一點的互動。外籍店主搞笑的性格和那一口不純正的廣東話,炒熱了整個空間的氣氛。雖然大家都吃私房菜,不過菜式還是會有些微不一樣,我們聽到隣座客人對店主說很多菜式都包含了米飯,米飯是太多了喇。然後店主就說,「你們有什麼喜歡不喜歡的都可以跟我說,你們香港人就是太shy喇~」然後又開始動手煮咖啡,還誇說土耳其咖啡其實是Expresso的初型,也是世界咖啡之源。
土耳其乳酪芝士
土耳其乳酪芝士有兩款不同造型,闊的有點像炸雲吞,窄的像春卷,不過內餡卻是一樣的。厚厚的炸皮下,是香菜和乳酪,那個味道令人聯想起M記的魚柳包。
巴里島雞肉沙爹
在土耳其餐廳中出現印尼沙爹,令人感覺有點意外,似乎這裡fusion了不少其他國家的菜式。不過雞肉比較乾身結實,醬汁也少了一種舌頭習慣的香味,個人還是比較喜歡印尼家鄉的味道。
甜品
土耳其水果軟糖(彩色)
土耳其開心果軟糖
壓軸的甜品,令人很驚喜,銀製的盤子餐具也實在太美。店主在正中間放了火龍果雪糕,以火龍果墊底,頂部配了芒果味雪糕,不過雪糕的甜度意外地低。曾經聽人說過,土耳其人嗜甜,沒想過伴在旁邊的彩色糖果,比雪糕還要甜,有點不習慣。
Pismaniye
甜品之中最欣賞的是這款土耳其龍鬚糖,其實真名叫Pismaniye,外型激似我們的龍鬚糖,不過Pismaniye是沒有餡料的,整個就像一團貓毛,入口即溶,有陣麥味,不會很甜,吃多多都不夠。
嚐過這餐,對於什麼是土耳其菜還是很模糊。店內的坐位比較低,坐久了有種「摺住個胃」的不適感,聽店主說他們在同區另一分店,未知另一間的環境會否寬闊一點。縱使如此,我還是很喜歡這兒自由有趣的用餐氣氛,希望下次有機會可以看見他們的貓公關。
題外話/補充資料: ~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.* Instagram | ig_four_month Facebook | 四月出走 Fourmonth away 四月出走.個人Blog | www.fourmonth-away.com ~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*
2016-01-07
茄子薯仔配茄汁
甜品
2016-01-03 747 瀏覽
除夕午餐聚會,公司安排到會,以為都係一般 party food,估唔到有驚喜!食土耳其菜!首先送餐唻嘅係兩位好搞笑好nice 的外籍人士,佢怕我地唔識點食,都有細心講解。再睇睇d 食物,好靚好得意呢!有原隻紅黃椒、炸物、沙律、仲有好多隻燒雞!平時食開的炸物不外乎係炸魚、薯條,今次有炸餃子、炸乳酪芝士!好味呀!最搞笑係燒雞!我地三十個人有七隻雞!似乎多咗d 初初個個都懶,冇人想去切開隻雞,後來team lead 親自操剪刀剪埋我地食 好滑好juicy!入面仲有釀飯!有心思!讚!除咗肉食之外,食素嘅同事都照顧到,有green salad、檸汁泡雜菜、西椒釀飯食!個釀飯好有誠意,𥚃面係香草炒飯加提子乾,甜甜地好好味。最得意係d 甜品:土耳其開心果千層酥同土耳其龍鬚糖!兩個都好味!我鍾意龍鬚糖多d!有少少花生醬味,少少脆,同埋食到成口係好有趣!份量好夠!淨番一隻燒雞、兩個紅黃椒,同一盤 green salad, 都有同事認領帶走

最搞笑係燒雞!我地三十個人有七隻雞!似乎多咗d
好滑好juicy!入面仲有釀飯!有心思!讚!

土耳其龍鬚糖、土耳其開心果千層酥、
土耳其到會(30人份量)
2015-12-31
外賣送餐