2012-08-27 40 瀏覽
失望!我本身很支持小店。但對這間真的失望。第一: 價錢貴得不值得。人均$200+,Maincourse每碟約$160。但但但!店本是上樓店但像沒裝修一樣,桌子高度跟椅子不均(就是坐下來好像矮了大段)土耳其食物的用料其實不是那麼特別,很多香料跟印度菜用的也一樣(就是說在香港不難買),為什麼要那麼貴?第二:老闆人好,但做菜不用心。不好吃。吃了三道菜: Beef Kabab, Su Boregi 和 yogurt chicken。只有Beef Kabab好吃(因為不需要技巧?)Su Boregi 跟以前的微波食品質量一樣,就是差。個皮底好厚又不好吃。上菜前又叮唔暖。Yogurt Chicken 難吃到沒吃了。下太多yogurt,酸到好像食物已經變壞那樣(沒有變壞,只是比喻)我去過很多尼泊爾上樓店,有的也有是沒有裝修,有在中灣,也有在灣仔(所以不要說是鋪租問題)。人家的食物好吃有心機,每碟也是$60左右。我預$200自然expect吃值$200的食物。所以很失望,不會encore。
失望!

我本身很支持小店。但對這間真的失望。

所以很失望,不會encore。
2012-08-25
2012-08-13 40 瀏覽
第一次食土耳其菜因為小妹生日朋友請客香草雪花牛排串燒 – 呢個好好味, 一定要叫~炒飯 – 其實冇咩特別雞肉…唔知咩..- 其實呢個都好好味, 不過唔記得叫咩名, 但肉好碎茄子薯仔乳酪-好好味土耳其餃子-食慣中式, 覺得呢個唔係好似餃子, 不過都好好味汽水咖啡 – 好怪……怪到唔識講…米飯布丁-其實好似泰式甜品, 好甜, 好得意土耳其牛油果雪糕-其實我都係第一次食, 好似食chesse cake咁~好好味仲有送既apple tea, 其實麻麻, 不過好開心~~
第一次食土耳其菜
因為小妹生日朋友請客
香草雪花牛排串燒 – 呢個好好味, 一定要叫~
炒飯 – 其實冇咩特別
茄子薯仔乳酪-好好味
汽水咖啡 – 好怪……怪到唔識講…
米飯布丁-其實好似泰式甜品, 好甜, 好得意
仲有送既apple tea, 其實麻麻, 不過好開心~~
2012-08-03
2012-08-02 70 瀏覽
係旺角悶悶地,唔知食乜好... 於西洋菜街遍地易拉架中,選了這間較有特式的土耳其菜,即管碰碰運氣吧!“餐廳” 格局其實有D 怪... 唔似餐廳,亦唔似私房菜,因為一眼望晒,小小的房間擠滿枱,枱同枱之間距離又好近... 冇乜私人空間.. 但係咁都坐滿人,應該好食掛... 當我地係門口踟躕,埋首廚房的外藉廚師見到我地,立即上前幫我地安排座位,咁好人,就試吓啦!被安排坐係左邊的二人枱,跟右邊的長枱距離遠一點,昏黃的燈光下,感覺蠻不錯。是夜菜單:土耳其沙律 (送嘅)用料新鮮!廚師即切夠晒 Fresh!仲有我最愛的生蒜!正!香草乳酪雞估唔到呢個咁好味!少少辣,帶有乳酪的清新味道,酸酸甜甜,送飯送薄餅都一流!我地刮到隻碟乾乾淨淨,一滴汁都冇!香草雪花牛排串燒烤牛肉粒一向係我嘅至愛,而呢道菜亦好岩我胃口!嫩滑彈牙!除咗件牛,D配菜都好好味,朋友唔食洋葱都照食可也!我最鍾意件蕃茄,好juicy!咬落去滿口幸褔感覺。米飯布丁好似超杰身的甜粥仔,甜咗少少,不過我都接受到,細細杯,食食吓其實都OK。土耳其咖啡廚師用一個火鍋 gas 爐加上土耳其器具去煮咖啡,好搞笑!佢煮嘅時候會問你要幾甜。杯咖啡好似expr

是夜菜單:

土耳其沙律 (送嘅)
土耳其沙律
用料新鮮!廚師即切夠晒 Fresh!仲有我最愛的生蒜!正!

土耳其咖啡
廚師用一個火鍋 gas 爐加上土耳其器具去煮咖啡,好搞笑!佢煮嘅時候會問你要幾甜。杯咖啡好似expresso 咁細杯,唔洗加奶,一向喜愛重奶味咖啡的我初初飲唔慣,但係dap dap吓又幾唔錯,甘、香、厚身(因為佢地唔會隔走D 咖啡粉,飲到最底就會淨番D好幼滑既咖啡粉末)

成晚得廚師一個人走唻走去,冇其他人幫手,後來同佢傾計先知原來係老闆!來自土耳其的!好地道啊!老闆都幾得意幾好傾。食物整體唔錯,如果環境舒服D應該會更好!有機會會再唻試埋其他菜式。
2012-07-26
土耳其沙律
香草雪花牛排串燒
  • 香草雪花牛排串燒,香草乳酪雞
2012-03-08 50 瀏覽
:我喜歡試唔同地方既菜式去過好多東歐既國家旅行, 嘗試過地道既菜式 口味的確不適合亞洲人口味聽人說正宗土耳其菜, 難食到, 嚥不下但見食評咁多LIKE我就膽粗粗去試一次很可惜好失望因為環境簡陋狹窄 食品價格很貴 味道就ok既香草雪花牛排串燒 ($158 3串 6粒牛肉)紫色洋蔥串上牛肉粒切角番茄辣青椒 梅花間竹咁 伴以淡味 純乳酪呢個最好食!羊肉烤餅 ($158)烤餅很薄, 炒羊肉碎(不是烤羊肉)配上炒飯份量ok 味道ok (港式嘛)青瓜乳酪凍湯 ($58) 同茄子薯仔乳酪 d 乳酪一樣 只係將一磚磚既乳酪攪爛加入中東香草再加入幾片小青瓜, 即成 ? 我個湯好似食緊個青瓜乳酪醬咁 ! 好足料, 不過唔係好慣, 我唔仲意食囉! Sutlac 米飯布丁 ($30)嘩! 有一粒粒米係裹面ga清清甜甜咁 很好的飯後甜品土耳其咖啡 ($45)細得可憐 我要向所有讀者講 90ml 都冇 索價45!飲落啖啖渣 (原粒咖啡磨成粉狀不是極幼那一種)不過有句公道說話 因為是鞋口粗粒狀 所以是沒有半點酸味!味道可以接受既 小小甘 小小苦 好濃 (但可以比我揀會去星巴克)Turkish Delights土耳
:我喜歡試唔同地方既菜式

聽人說正宗土耳其菜, 難食到, 嚥不下
但見食評咁多LIKE
我就膽粗粗去試一次

很可惜好失望
因為環境簡陋狹窄 食品價格很貴
味道就ok既

香草雪花牛排串燒 ($158 3串 6粒牛肉)
呢個最好食!
羊肉烤餅 ~~賣相似港式炒飯 ! (茶餐廳Feel)
羊肉烤餅 ($158)
烤餅很薄, 炒羊肉碎(不是烤羊肉)配上炒飯
份量ok 味道ok (港式嘛

青瓜乳酪凍湯 ($58)
我個湯好似食緊個青瓜乳酪醬咁 !

好足料, 不過唔係好慣, 我唔仲意食囉!

米飯布丁
Sutlac 米飯布丁 ($30)
嘩! 有一粒粒米係裹面ga
清清甜甜咁 很好的飯後甜品

土耳其咖啡 ($45)
細得可憐 我要向所有讀者講 90ml 都冇 索價45!
飲落啖啖渣 (原粒咖啡磨成粉狀不是極幼那一種)
不過有句公道說話 因為是鞋口粗粒狀 所以是沒有半點酸味!
味道可以接受既 小小甘 小小苦 好濃
(但可以比我揀會去星巴克)

Turkish Delights土耳其軟糖 (送) (未食已經溶晒真係唔知點解)
不過味道真係好好食!

Ice Rose(送)
Um唔係好知呢隻咩味, 好似泰式個d紅色飲品咁, 不過冇咩甜味

茄子薯仔乳酪 (送)
呢個又係好好食, 炸茄子&薯條灑上特別既香料 配上乳酪

佢話送沙律 但我聽唔明 所以say no冇食到
本身好想影食物ge照片, 但環境真的太差了

令我無晒意欲幫d食物影張靚相

香港地方 歐洲價 ??
食完又未至於一肚火既, 佢服務好好, 味道又唔算差只係貴左d啫

親力親為, one man show, 真係十分之應同 !

一個人煮3台, order , background music, 水吧 都係佢 ! 勁ar !

題外話/補充資料: 唔係好差,不過一次就夠la !
2012-03-04
  • Sutlac 米飯布丁
2012-02-07 24 瀏覽
響openrice搵到呢間野.....見食評唔錯.....咪上去試下囉同女朋友叫左個set dinner 有沙律、香草乳酪雞、抄飯、特色土耳其素食炒蛋、包一杯$45既野飲…另外再加個beef dora同布甸沙律:好簡單、生菜.、洋葱、蕃茄....都幾新鮮.....香草乳酪雞:D雞粒好碎,望落去似咖喱雞,面頭比有D薄餅,我食開既應該係脆架麻,但唔知點解係林既,女朋友勁鍾意,話有以前工人煮既味道.....因為黃黃地咁.....食落幾清....唔重味道.....又好食....入邊加左洋葱粒,連女朋友平時買唔鍾意食都係6咁食就知D碟野有幾好食抄飯:其實望落去應該係雜豆抄飯黎.....我唔識多欣賞.....始終鍾意食中式既抄飯特色土耳其素食炒蛋:D蛋抄到好碎(應該係特色黎),入面又係好洋葱粒,所以好香...當然口感唔會似滑蛋咁beef dora:D牛又係碎晒、又係洋葱粒,則邊有一pat白色既醬,首先唔落醬食、個味道好淡,如果mix埋就香口好多.....濃味好多布甸:甜品女友至愛,早前電視介紹過,真係唔錯唔算太甜.....入面應該有飯咁既物體野飲:5殼麥茶(好似咁叫)諗住飲凍飲但佢主動建議熱飲..
沙律:好簡單、生菜.、洋葱、蕃茄....都幾新鮮.....
野飲:5殼麥茶(好似咁叫)諗住飲凍飲但佢主動建議熱飲.....有D似麥皮加芝麻
當然有糖食啦,第一次食D種糖,真係幾甜.....佢送個碟都好大碟....食唔晒.....個人口味對軟糖就麻麻.....但有隻有nuts既糖就好好食.....有D似花生糖咁

最後買左D返去食、埋單$511
佢收我500
2012-02-06
2011-11-20 83 瀏覽
感謝店方Grace小姐的Email邀請促成這次土耳其飲食體驗。鋪頭時常full booking, 我要早在一星期前才能book到昨天的枱。首先乘Mtr到旺角站, E2出口(即銀行中心)走到去西洋菜南街位置再轉右行, 一直行......位置是在兆萬中心的附近, 即是差不多行到西洋菜南街街尾, 還有一樣好誇張的是門口處要排長龍等升降機 看來此商業中心都好旺丁!一上到13樓再轉右行幾步便到達門口, 門口貼了很多漂亮的相片。喺門口望入去就見到店主Mr. Buran Guner, 他很有禮貌地招呼我們入座。 我們就坐近廚房旁(屏風後), 因此可以從屏風的間縫裏窺視到Mr. Guner的廚藝。 就坐後Mr. Guner就奉上減低甜度的皇室尊貴土耳其軟糖。其實檯凳都幾矮幾窄, 坐低時都唔知對腳點放好, 頂住膝蓋坐好辛苦 睇Menu都唔夠大廚發辦咁有意思, 所以我地就請Mr. Guner煮幾款傳統家鄉菜來試試...... Mr. Guner做每樣事物都親力親為, one man show嘛 ~ 這朵蕃茄花靚嗎? 真有心思, 利用蕃茄皮去造朵花來點綴碟土耳其沙律 $58。 Mr. Gu

看來此商業中心都好旺丁!

Mr. Guner做每樣事物都親力親為, one man show嘛 ~ 這朵蕃茄花靚嗎? 真有心思, 利用蕃茄皮去造朵花來點綴碟土耳其沙律 $58。 Mr. Guner每當收到order才去切食物, 盡量把食物的營養量去流失得最少。 這碟沙律好清新, 材料好普通好家常, 只是蕃茄、紅洋葱、生菜、青瓜, 再用輕輕的olive oil及土耳其香料撈兩撈就食得。 另外下左是Beef Doner $158...材料應該有澳洲肥牛片、生菜、紅洋葱、蕃茄、乳酪等。 生菜、紅洋葱、蕃茄都是煮熟後會出水的材料, 所以這Beef Doner是有汁的(還要加上牛油脂呢)。 味道好樸實, 除了雜菜的清新味外還有大量牛脂膏香味, 再加上乳酪就更解膩 ; 那塊烤餅索了汁後更是美味。下右是Saksuka with Yogurt $108... 即是茄子薯仔乳酪, 它們都被半煎炸至透, 所以都吸收了一些油, 雖然咬到一口油但配合乳酪也不會膩, 薯仔味道甜美, 茄子就有少少刺激條脷。
左上是Yogurt Chicken $128...原來乳酪不是有很多, 只見到每粒雞丁都沾有少許乳酪; 雞丁似是將肶肉切為丁方, 雞油也較多, 帶點黑椒味所以不論撈飯或與烤餅同吃都會有耳目一新的感覺。左下是Melemen $108...土耳其素食炒蛋的材料大約有翠玉瓜、青椒、紅洋葱、蛋、黑椒, 全部食材即煮即切, 蛋煮得好creamy, 我見炒蛋方法不似港式的煮到一片片狀, Mr. Guner那款是把蛋液放在平底pan裏邊煮邊圍圈攪,攪到熟再上碟。 土耳其人是要來送麵包吃的, 可能這就是碎碎蛋的原因, 味道當然也是充滿果菜味的炒蛋啦 ~
右面是土耳其特色飯帶有香料味, 少少鹹多多煙韌, 配合雜豆食用更加有益。
土耳其咖啡 $45...是一種較為原始的咖啡烹飪方法, 將磨碎成粉的咖啡豆放在咖啡壺內, 加水煮至沸騰即可。 Mr. Guner預先已加了糖, 所以味道是甜甜的, 是否水份過少所以喝到底還剩下很多粉渣, 倒極也不肯出來。 細心的Mr. Guner在奉上咖啡的同時也會倒給我們一杯清水來清清口腔
Ice Rose $45... 有我喜愛的玫瑰味, 不過飲落較淡, 加咗冰都唔夠凍。
最後我當然要自掏腰包買吃幾盒Turkish Delights回家做手信, 那麽美味兼健康的有「營」減甜軟糖 含有Vitamins C, E, B1, B2, 來日會多買來吃

唔得唔讚Mr. Guner毅力驚人, 無論款客、煮食、清潔完全一腳踢, 他應該是慢熱的人, 最初見他有些黑面, 後來他開始對我們介紹食物, 有講有笑。 到最後我們要離開啦, Mr. Guner就好開心地去招呼那六位女孩子熟客。
2011-11-18
  • Saksuka with Yogurt
  • Beef Doner
  • Yogurt Chicken
  • Melemen
  • Turkish Delights
2011-10-27 65 瀏覽
**湊B的生活一點不輕鬆,早前媽媽幾乎崩潰! 趁今天精神好一點,快快將寫好的pending食評一併出掉吧! 我愛伊斯坦堡是媽媽生寶寶前最後一次試食的餐廳,但與之前的試食邀請不同,主理人Grace很有誠意,除了平常的預備好試食的安排,又提出神秘食客的選項,讓媽媽可以像普通食客一樣訂座吃飯,最後才向我們表露身份,以測試餐廳平日的質素如何。事實上,媽媽也是受到這份誠意打動,才於週日與老公順購物之便,再度來到旺角試食。兩人以神秘食客身份,來到百寶利商業中心13樓的小店,驟看更似是一間土耳其雜貨店,又或是一間土耳其文化推廣會所(小店內貼滿有關土耳其的資訊及poster,更特別是店方更曾主辦土耳其生活美食體驗團! 更多的資訊,可參考其facebook fans page),多於一間樓上餐廳。有點盲摸摸的兩個人,當晚見不到主理人Grace(後來才知她當晚去了另一間餐廳--I Love Bali)全靠有標致的混血馬藉女侍耐心介紹+細心設想,才點出如下菜式: 特色土奇耳糖果(turkish delight)-當晚我們並沒表露身份,但女侍仍然主動送上不同款土耳其的特產糖果給二人試食。這款糖果,曾在同事/食

特色土奇耳糖果(turkish delight)-當晚我們並沒表露身份,但女侍仍然主動送上不同款土耳其的特產糖果給二人試食。這款糖果,曾在同事/食友的手信中品嚐數次,坦白講每次都甜得想吐;然而這裡的出品卻甜度適中,又帶咬口,味道挺好,一改我對它的印象! 女侍見我們吃得滿意,後來更送上另一款不同品種帶椰絲的出品,服務值得一讚。
也是在靚女侍應的介紹下,老公點了充滿特色的
土耳奇咖啡($45),並由另一店主、土奇其藉的Mr. Buner親身在我們面前煮起,趣味盎然(註:他與港藉女店主Grace結婚後搬來香港,情節十分浪漫,而且要點是---他非常靚仔!!
成品的咖啡份量不大,小小一杯可按食客食味及喜好加糖飲用,但就不會加奶。老公加了糖後,我也試了一口,雖然沒加奶,此咖啡卻一點不會苦澀難入口,反而帶有甘香的餘韻。飲到最後,咖啡杯底又會留下一層不淺的咖啡渣,八卦的我也放進口去試,很嚡口! 不過口味並不難頂,感覺幾有趣的! 另外要講此咖啡與土耳奇軟糖是絕配,一甘一甜相當富有對比感,建議一起點來享用。

我就要了另一特色飲品---
玫瑰冰($45),別給艷紅色澤騙倒,飲品口味其實很淡,口味清甜有點似去掉茶味的紅莓茶,好飲稱不上,不過也是另一個新奇的體驗。

媽媽與當時還在肚中的寶寶都餓了,也是時間醫肚了;當晚的食物全是女侍的推介,所有食物由Mr. Buner即叫即整,感覺份外特別新鮮。而食物未上以先,Mr Buner率先送上一客免費的
頭盤沙律,此沙律用料新鮮,口味清新,很合大肚媽媽心意及口味呢!
之後是
茄子薯仔乳酪($58),炸香炸稔後的薯仔與茄子頗難分辨;但重點是成品不太油,再加上微酸滑溜的乳酪醬,豐富滋味相當吸引,雖然有點熱氣,大肚媽媽也忍不住吃了不少!

之後是多人大讚的
香草雪花牛排串燒($158),三大串牛排切整齊成串燒狀,再拌以烤餅,及米飯上檯。雖然定價較貴,不過一分錢真的一分貨,優質的雪花牛排肉質豐腴,牛味極香,每啖均富有豐富肉汁,再加上香辣惹味的青椒、蕃茄同吃,滋味真是一流,是近年吃過最具水準的串燒, 二人都吃得超滿足! 另外,同上的烤餅清淡不油,拌以雜菜及乳酪醬,又是幾美味吸引的。

本來還想點多份
雞肉烤餅(Chicken doner),然而女侍細心提醒烤餅吃得多較為熱氣,結果改點一份
土耳奇米飯。土耳奇的米飯較為乾身,味道偏淡,更重是香料味,吃慣軟熟米飯的大肚媽媽不太習慣,不過也是一份新體驗。
吃到差不多,二人才向Mr. Buner表露身份,並道出今趟試食之感,之後也有再致電女店主Grace,交流意見。老公特別喜歡這裡的土耳其軟糖,最後更自掏腰包買下一盒,雖然份量不多,就當是對這土耳其小店一點支持,因感到這真是一間有心的店子,希望Mr. Buner與Grace都要繼續好好加油!
2011-10-09
  • 土耳其軟糖
  • 土耳其咖啡
2011-08-19 28 瀏覽
土耳其牛肉串燒:配土耳其沙律酸酸地加秘製乳酪一齊食好好味 D牛肉靚用土耳其香料醃得好夠味多肉汁. 我本人推介. 土耳其咖啡:一口咖啡甜甜苦苦,再加上一粒土耳其軟糖真有特色.土耳其烤餅:另外加了一份店主自製土耳其烤餅熱烘烘好味!謝謝店主熱情招待^u*.
土耳其牛肉串燒
土耳其牛肉串燒:

土耳其咖啡:
一口咖啡甜甜苦苦,再加上一粒土耳其軟糖真有特色.

土耳其烤餅:
另外加了一份店主自製土耳其烤餅熱烘烘好味!

謝謝店主熱情招待^u*
2011-08-18
土耳其牛肉串燒
2011-08-02 29 瀏覽
今晚和友人去用團購coupon 食這間istanbul 的店, $176 2人set dinner, 因為30/4 就到期了, 我打過多次這間店search 食評, 終於識串“Istanbul” 了. 在兩日前book 位, 是位中國藉女士接電話的. 態度不錯. 有兩段時間揀, 18:30-20:30和 22:30 打後, 那當然選18:30吧.我們18:30就準時到了. 當時店主好像正接受訪問, 鋪頭著了燈. 之後店主就問我們幾點, 我說6:30, 他就把燈關了, 只開著閃燈. 店子很少, 約200多呎, 長形間隔, 兩邊是sofa, 中間就是矮得不能再矮的茶几. 當然, 若再高一點就行不到了, 因兩旁走廊位不到1呎. 這裡裝修簡撲, 只是放糖的櫃上滿佈聖誕裝飾 (現在是4月啊). 我們book 位前已經點了餐, 是乳酪雞和薯仔雞, 我們現在知道究竟了. 因為這店人客不多 (選在商業中心高層開食店的確不明智), 他要預備定食材. 所以之後來的人客都有這兩味菜點.上菜次序好像調轉了. 先來的是coupon上寫的“dessert”- 土耳其糖, 其實看過食評都知這些糖是前菜多過是dess

性誕feel
狹窄環境
煮食地方就在後面

上菜次序好像調轉了. 先來的是coupon上寫的“dessert”- 土耳其糖, 其實看過食評都知這些糖是前菜多過是dessert. 然後是主菜和飲品, 食完後才到小食. 店內只有4名用coupon 的食客, 我們一路食糖Buran 就幫我們refill, 還介紹這些糖是natural sugar and made of fruit, with B1,B2,vitamin C, 雖然不知是什麼, 但那麼果仁軟糖真的好食, 很夠煙韌的.
上菜較慢, 因為這是一人餐廳. 我的乳酪雞上並沒有乳酪, 反而朋友的薯仔雞上有一大pat 白色乳酪. 食過友人的“薯仔” 覺得不錯, 半煎炸, 還燙口的, 邊放帶點脆. 但薯仔比雞多. 至於乳酪雞, 汁酸酸的, 但很明顯是沒有乳酪. 碟底很多雞油. 雞份量不多, 大約一件雞胸肉(10cm x 10cm) 再砌碎. 雞肉都算鞋, 但好像外國人不太計較雞滑不滑. 薄餅是超市現成的雪藏貨, 微暖而不脆. 這餐不太飽肚.
然後來一杯土耳其咖啡, 除了土耳其咖啡和apple tea 外, 其他飲品都要加$25, 但在coupon上並沒有這樣寫. 土耳其咖啡用espresso 的小杯裝著. 聞上來幾濃的咖啡味, 沒有糖, 喝下有點像帶甘苦味的水. 飲到中間發現有點炭燒味.
淡淡的, 苦苦的
最後就是snacks, 每張coupon 有一個 (不是每人有一個), Buran 幫我們選埋了. 我還想試炒蛋, 但他說茄子薯仔乳酪好味. 都可以一試. 原來是炸矮瓜薯仔. 幾多油下, 但都好home made feel, 因為如果我媽在家煎薯仔都是煎到這個效果.
煎炸野始終冇死
整體來說味道一般, 而食物份量不多, 和樓下一位所說, 食伊斯坦堡快餐會比較飽和平. 如果平時來食都要$108, 還有個似樣的甜品, 所以價錢應該和用coupon 差不多. 我們食這餐少少的菜足足用了2小時, 而大部份時間都是等他煮, 如果趕時間的真是不要來. 但我也體諒他只是得一個人, 一對手.

他還給我們vip card stamp 和他的相簿看, 在交談中得知他來香港是為了promote 那些土耳奇糖, 難怪食物只是一般. 他的叔父是做糖果廠的, 果然是一條龍服務, 家族生意.

2011-04-18
煎炸野始終冇死
  • 土耳其果仁糖
2011-05-25 22 瀏覽
之前太太的老闆曾到土耳其,買了手信給她但她不太好甜食,所以將 Turkish Delights 給我我吃了第一粒已經不得了,之後不到數天便吃光了曾經去 Mark & Spencer 及 Three Sixty 買過類似的,但都是超甜 & 味道怪怪的直至得知這間店便以試一試的心態去買 (之前已經花了百多元買....最後給垃圾桶吃 )買之前有得試其中一款,覺得味道不錯便一口氣買了 4款左上的 rose 大大粒,rose 味清香,只是稍為過甜右上的是什錦,與rose 的差不多,但口感略煙韌最最最好味是左下有nut 的 - 最似當年的 turkish delights,煙韌但不太甜,內有nuts (開心果, hazelnut),終於搵到佢啦.....超感動~~~~ 右下的也很美味 (有得試食的那一款),有些似鳥結糖但奶味不太重,一個晚上已 ko 了~ 下次會encore!~
之前太太的老闆曾到土耳其,買了手信給她
我吃了第一粒已經不得了,之後不到數天便吃光了

買之前有得試其中一款,覺得味道不錯便一口氣買了 4款
左上的 rose 大大粒,rose 味清香,只是稍為過甜
右上的是什錦,與rose 的差不多,但口感略煙韌

下次會encore!~
2011-05-24
外賣自取
$100 (其他)
  • Turkish Delights
2011-05-17 23 瀏覽
Book檯果陣係個講廣東話字正腔圓的女士,去到見到係兩個土耳其男人,有點愕然。Cafe仔細細,檯同梳化仔都矮矮,張檯有少少頂腳。如果係男仔or腳長D坐得耐都幾辛苦。老闆非常好心機咁坐低同我地講今日有乜冇乜,同埋有乜推介,好好心機。不過個餐牌既組合方式同價錢真係幾難睇得明。咁o岩老闆既朋友同老闆細佬係度,佢朋友好nice,由動聊我地傾偈。細佬就文靜D,默默幫我地斟水,又送我地出去走廊個廁所(我地都係第一次黎),非常好人。我地三個女仔,胃口極好,食到汁都撈埋,所以老闆比我地果個小食特別大份,真係好好人啊~叫左兩個$158同一個$108,本來只係有兩杯特飲,但係老闆送多杯比我地,好開心!三杯野飲,一杯係「牛油果雪糕奶昔」,三杯之中最好一杯。另一杯係「土耳其蘋果茶」,恕我唔識欣賞,同「茶x典」差唔多。第三杯係「乳酪」,即係「茄子薯仔乳酪」果D乳酪醬既溝水版,唔酸唔甜,似淡味芝士既液體版,唔推介。下次會試土耳其咖啡。食完之後我地拎啤牌出黎玩,佢地教我地玩一個土耳其既Card Game,又同我地傾偈,真係好nice,好有人情味啊!!一間會再次去既Cafe,不過之前要食D野墊底先。(可能係我地大食啦

一間會再次去既Cafe,不過之前要食D野墊底先。(可能係我地大食啦~~)
土耳其軟糖,煙唔黏牙,稍甜。
香草乳酪雞。菜很新鮮,味道偏淡,很好。
香草雪花牛排。很嫩、很香,味道適中的牛排,正!
特色土耳其素食炒蛋。除了蛋以外,其他的不知是甚麼,個味道很好。
茄子薯仔乳酪(小食)。老闆見我地幾個大食,特登加大個小食
牛油果雪糕奶昔(是次配綠茶雪糕)。三杯飲品內最好的一杯。
記得要訂位。
有D餐寫明係(Party Only),如果唔係開P但係又想食,就記得早D係電話Order定啦!

2011-05-16
土耳其軟糖,煙唔黏牙,稍甜。
香草乳酪雞。菜很新鮮,味道偏淡,很好。
香草雪花牛排。很嫩、很香,味道適中的牛排,正!
茄子薯仔乳酪(小食)。老闆見我地幾個大食,特登加大個小食
牛油果雪糕奶昔(是次配綠茶雪糕)。三杯飲品內最好的一杯。
餐牌
  • 香草雪花牛排,香草乳酪雞,特色土耳其素食蛋,茄子薯仔乳酪,牛油果雪糕奶昔
2011-05-12 37 瀏覽
進店後,只看見一位外籍的土耳其人,四周環境好有氣氛,跟朋友長聚談心分享好地方。我們只選擇了兩款菜色,作為晚餐上來的是香草乳酪雞,味道我喜歡。再送上來的是香草雪花牛排串燒,附加乳酪及烤餅一起吃好味道萬分驚喜!再配合新鮮沙律後十分好食~~我和朋友都食得好開心
再配合新鮮沙律後十分好食~~我和朋友都食得好開心
新分店
兒童室
2011-05-02
新分店
兒童室
2011-04-22 29 瀏覽
一早訂了座位,來到餐廳門前,意外地發現佈置是那麼的家庭式。餐廳人員用心地介紹了其土耳其菜式,又提供其土耳其旅行團照片供食客欣賞。餐牌裏只有單人餐,包括土耳其軟糖、土耳其沙律、主食及紅茶。與朋友選了羊肉烤餅及香草乳酪雞(有辣味)。在等待期間,已嗅到煮食的香味。由於地方有限及通風有待改善,有些時候嗅到辣香感到有點刺激,空氣不太流暢。另就是移動較難,若逼留長時間,可能會感到有點不舒適。關於食物方面,啫喱糖配有少許椰絲,比香港的較有咬口。雖然有些味道不太合個人主觀口味,但還是不錯的;花生軟糖甜度適中,挺好吃的。菜式賣相好,沙律新鮮,羊肉不算羶,肉質易咬不韌,烤餅厚薄適中,香料配搭得宜;香草乳酪雞辣味香,辣度剛好,於口中有餘韻。各種配搭恰當。熱紅茶濃度適中,加糖後又有另一番風味,個人認為味道不錯。綜合食物份量、賣相、味道、餐廳環境及服務,感覺稍貴,但仍是可以試試的。
一早訂了座位,來到餐廳門前,意外地發現佈置是那麼的家庭式。

熱紅茶濃度適中,加糖後又有另一番風味,個人認為味道不錯。

擺放了餐廳產品及用品的櫃子,挺整齊的。
土耳其旅行團照片冊
香草乳酪雞配白飯
羊肉烤餅
土耳其紅茶
另購的盒裝土耳其糖(HK$199),可以試試,感覺稍貴。
2011-04-20
擺放了餐廳產品及用品的櫃子,挺整齊的。
香草乳酪雞配白飯
羊肉烤餅
土耳其紅茶
  • 羊肉、雞肉、紅茶、土耳其糖
2011-04-20 33 瀏覽
哩間店是在樓上的,初時還幾難搵,后尾終於搵到入口。個店是在住宅樓裏面。過道很窄,這個系第一個令我意外的地方,咁嘎地方都開得店~到左門口門是關著的,於是打門上的電話,有中文電話同英文電話,打了兩次中文的沒人接,過一陣就來了一個外國人,他的英文不是很純正,我古應該係土耳其人~第二個意外是走進裏面,很暗,而且居然是間餐廳,有位卑人進餐嘎!他問我需要嘜野,我話要玫瑰軟糖,於是乎他就展示了散裝的,未包裝的軟糖產品,然後跟我說$30/100g,後來跟他開幾句玩笑之後他好似算平卑我,具體是幾多因為太久忘記左第三個令我意外的地方系食第一個的時候,咬的力度比想像中要小,很軟,而且不癡牙,不足之處係偏甜,而且味道沒什麽特別,有股淡淡的玫瑰味,但不會有驚喜的感覺,麻麻啦。總之,哩間店卑人出乎意外的嘢,但系糖沒卑人驚喜的地方

門口
上樓后發覺好窄...
玫瑰軟糖
2010-05-05
2 分鐘 (外賣自取)
$28 (其他)
門口
上樓后發覺好窄...
2011-04-19 25 瀏覽
好味又滿足朋友聚會晚餐, 朋友邀請下到了這間樓上Cafe, 非常有特色店子....有新鮮甜到入心土耳其軟糖出售, 順帶一提, 到這裏吃晚餐最好booking, 基本上walk in不會有枱給你的, 因為絕大部份的枱都給預訂了,店子的面積唔算太大。我本人推介:Yogurt Chicken 香草乳酪雞, 好味! 是這兒的招牌菜之一Marble Sirloin Steak 香草雪花牛排, 好味又大的牛排, 肉身鮮美, 勁正!BBQ with Beef 香草雪花牛排串燒, 好味有特色串燒, 土耳其香草加肉汁好好味。下一次再來叫香草雪花牛排, 會再帶我班好朋友再來幫襯。
香草雪花牛排
好味又滿足朋友聚會晚餐
因為絕大部份的枱都給預訂了,店子的面積唔算太大。
我本人推介:

下一次再來叫香草雪花牛排, 會再帶我班好朋友再來幫襯。
2011-04-18
香草雪花牛排