2011-07-14 22 瀏覽
六月上旬‧有雨從壹碗麵出來再往東區,中途經過這裡,心想不如吃一碗豆腐花也好。不加糖吃,豆花很滑,沒有什麼豆香,相信如果加了糖就只得甜味。也來一只鍋貼吃一吃,底脆,肉餡鬆軟,也美味。原想只吃一只,誰不知一來就是兩隻。也沒有所謂,說當多吃一點。十一元,不貴,難得是是日也不太熱,始終也回來這個地方。
六月上旬‧有雨

十一元,不貴,難得是是日也不太熱,始終也回來這個地方。
豆花夠滑
鍋貼也好
餡也鮮味
豆花夠滑
鍋貼也好
餡也鮮味
2011-07-06 16 瀏覽
細細個就已經成日食,果陣同阿媽去街市買餸會黎呢度食d野,順便買呢度d炸豆腐、豆卜大熱天時叫左杯凍豆漿、一碗凍豆花,消暑一流價錢也十分相宜不過呢度d衛生我覺得可以改善一下......

大熱天時叫左杯凍豆漿、一碗凍豆花,消暑一流

價錢也十分相宜

不過呢度d衛生我覺得可以改善一下......

• 豆漿
  • 炸豆腐
2011-07-03 15 瀏覽
一間在我補習前的外賣首選一碗大豆花加糖, 一個牛肉包, 一隻鍋貼5年前, 老師果陣介紹我地食呢間既豆花, 係老字號由佢舖頭格局到整野食既籠到佢既食物品質都令我好似返左幾十年前咁佢既豆花係可以一片片咁片嚟食, 唔會碎, 即使落左糖都好有大豆既味道, 超級滑牛肉包好香, 個包底煎得好令, 金黃色, 即使我行15分中先左食都唔會林左鍋貼雖然係油, 但佢食落好爽, 唔會有油癡住個咀, 皮喏喏好厚度仲要廿蚊有找都食到你飽我極力推介!!今次係個好老彎晒腰既婆婆幫我執野食同外賣, 突然間覺得好warm無論外賣, 或同三幾個老友吹水吃小食, 或掃街, 呢間都係個好選擇!
一間在我補習前的外賣首選
一碗大豆花加糖, 一個牛肉包, 一隻鍋貼
5年前, 老師果陣介紹我地食呢間既豆花, 係老字號

仲要廿蚊有找都食到你飽
我極力推介!!

2011-06-26
3 分鐘 (外賣自取)
  • 牛肉包
2011-05-26 16 瀏覽
今天是星期三,十一點半到了,因為平日又早的關係,去到冇咩客人,仲有陣唔係幾好聞既味.....唔知關鄰近街市/豬肉檔的關係定係佢本身間野既味(?)對於冇試新野有熱誠的人士,更可能會卻步!但我黎得搵食,當然冇所謂,只要佢既食物有質素的話...而且我反而覺得好有老香港的感覺,相當有風味!拎野食俾客人既都係上左年紀既婆婆,睇黎已經做左二十年以上....今次我地點左三碗豆花,六隻鍋貼,兩個煎豬肉包,一個牛肉包,煎釀豆腐.但最後我再追加一碗凍豆花,因為覺得D包煎得幾熱氣,個底係燶底..食兩個包,幾隻鍋貼都幾熱氣....所以想食多個凍冰冰的豆花..''感覺上''清清熱氣坐位近廚房,仲影到師傅傳統整豆花的過程! 整體OK既,但味道有點普通,沒想像中的出色.鍋貼唔夠肉汁,有點乾 ; 外皮夠厚,有咬口,Good!招牌豆花比出面食開的(口感明顯不同較實),牆壁上掛著''小心傳播肺癆''的宣傳....可見此店歷史悠久.
今天是星期三,十一點半到了,
因為平日又早的關係,
去到冇咩客人,
對於冇試新野有熱誠的人士,更可能會卻步!
但我黎得搵食,當然冇所謂,
只要佢既食物有質素的話...
而且我反而覺得好有老香港的感覺,相當有風味!

但最後我再追加一碗凍豆花,因為覺得D包煎得幾熱氣,
個底係燶底..食兩個包,幾隻鍋貼都幾熱氣....
所以想食多個凍冰冰的豆花..''感覺上''清清熱氣
坐位近廚房,仲影到師傅傳統整豆花的過程!
整體OK既,但味道有點普通,沒想像中的出色.
鍋貼唔夠肉汁,有點乾 ; 外皮夠厚,有咬口,Good!
招牌豆花比出面食開的(口感明顯不同較實),

2011-04-17 10 瀏覽
日(17-4-2011 Sun)朝o係男友北角家起身後,就拿拿淋由佢帶路搵呢間o野食,好快,我o地就搵到喇,但真係要小心睇,一不留神真係行過o左.可能已經唔早,所以唔係咁多人,我o地坐低後,決定樣樣都叫.1. 先o黎每隻$2.50o既鍋貼四隻嘩!個底好夠燶,上面都有微焦,似係我細個時食到o個種鍋貼,食喇食喇,熱騰騰,豬肉餡多,我重唔覺食到’咇’o左啲肉汁出o黎,真係好多汁o架.呢個就係我細個時食o個種,同上次o係皇之家大姊小籠包食o既真係好大分別.食評: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2160419一於買啲返屋企畀爸爸食,因為佢都好鍾意食燶鍋貼,不過我買生o既返去自己煎.味道: 5分2. $3.50o既生煎豬肉包呢個size唔係好大個,直徑同一個插蘇差唔多啦,男友食o左一半畀我.呢個個底同樣係煎燶,豬肉餡唔太多,皮厚o左啲,感覺冇咁好.味道: .3.3分3. $3.50o既生煎牛肉包呢個比豬肉包大隻啲,而且底面都有煎過,皮唔厚,餡就自然多啲.但我食到餡有啲豬油膏味,牛肉味唔係好食得出.味道:

可能已經唔早,所以唔係咁多人,我o地坐低後,決定樣樣都叫.

1. 先o黎每隻$2.50o既鍋貼四隻

味道: 5分

2. $3.50o既生煎豬肉包
味道: .3.3分

3. $3.50o既生煎牛肉包
味道: 3.5分

4. $5.00一碟兩件o既煎釀豆腐
呢個煎到皮有啲啲脆,豬肉餡其實唔多,只係一層好薄好薄.食落,黐線o架,豆味使唔使咁重?頁腐使唔使咁滑?開頭男友食o左話好滑,唔使叫豆腐花我都唔信,原來係真,一啲都唔誇張.我重加糖o黎食添.

味道: 5分

5. 每杯$5.00o既凍豆漿兩杯
好,食o左咁多o野,要飲o野喇,唔大杯o既豆漿甜o左少少,但都仍飲得出豆味.
味道: 4.7分

6. 每碗$7.00o既細凍豆腐花兩碗
我問男友重食唔食到?佢答食到.咁我o地就一人一碗.

我覺得清澈o既糖水唔夠甜,但男友覺得夠,我又加啲蔗糖食,豆腐花一樣咁滑,但豆味淡啲,可能係凍食所以淡啲吧.
味道: 4.5分

夜晚,我o係雪櫃攞盒生鍋貼
生鍋貼
出o黎爸爸自已煎,煎好o左又試,
爸爸煎o既鍋貼
肉汁仍keep到o係入面o架,勁!

服務:
我o地唔係一次過叫o野食,係分o左幾次,佢o地都唔嫌煩.

埋單後,我問可唔可以買生鍋貼拎走,店員答可以,我重請教佢煎o既竅門,佢都詳細教我,好窩心啊.同樣係出名食肆,但任何一個店員都明顯但好過阿鴻小吃o既老闆娘.

價錢:
唔計拎走o既生鍋貼合共$46.00,覺得有啲貴,但真係冇辦法,物價上漲,要怪只怪我o地唔知道呢間名物,可以o係通漲前o黎食.

不過見到有個幾十歲o既婆婆做樓面,都值得支持o既.

其他:
同樣,好遺憾尋晚唔記得帶相機出o黎,呢o度除o左食物外,老店模樣同友善o既店員都好值得留下o架.

*呢個食評只計今朝同男友食o既早餐.
2011-04-17
$23.00 (早餐)
爸爸煎o既鍋貼
  • 釀豆腐
2011-04-15 37 瀏覽
朋友一直都同我講話北角有間豆花好正!一直都想試下!今日終於有機會食到;D果然真係好好食!一去到已經FEEL到果種真正懷舊既感覺真係好開心!畢竟香港真係愈黎愈少呢類老鋪!唉!嗌左豆花同鍋貼!2樣都冇令我失望!豆花 我嗌左凍都好滑 我真係想像唔到熱會滑成點..^^鍋貼 都唔錯 煎得岩岩好 饀肉都好有味好滿 不過我覺得D皮有D厚..聽朋友講呢間D豆花豆漿 重係用緊石磨 真係好好^^食食下 隔離台見我影緊相 仲一齊吹下水 呢d老鋪先有既人情味^^問左老細 原來呢度係1955年開家啦! 56年啦! 真係希望佢唔好執!!撐住啊!!個個都話係由細食到你大家!!

朋友一直都同我講話北角有間豆花好正!一直都想試下!
今日終於有機會食到;D果然真係好好食!
一去到已經FEEL到果種真正懷舊既感覺真係好開心!
畢竟香港真係愈黎愈少呢類老鋪!唉!
懷舊鋪頭仔
懷舊價錢牌
懷舊廣告牌
懷舊牌照
嗌左豆花同鍋貼!
2樣都冇令我失望!
豆花 我嗌左凍都好滑 我真係想像唔到熱會滑成點..^^
好味鍋貼
聽朋友講呢間D豆花豆漿 重係用緊石磨 真係好好^^
撐住啊!!個個都話係由細食到你大家!!
懷舊鋪頭仔
懷舊價錢牌
懷舊廣告牌
好味鍋貼
懷舊牌照
  • 豆腐花 鍋貼
2011-04-12 13 瀏覽
細細個係北角讀幼稚園,日日都去食咁濟,後來搬左入新界,都冇機會過黎呢邊。撞岩十幾年後經過,好開心仲係度。入到去叫左個凍豆花,滑!跟住叫左六隻鍋貼,大個女咀till左都仲係覺得好好味,哈哈!真係每次黎北角都要去懷舊下。
細細個係北角讀幼稚園,日日都去食咁濟,
後來搬左入新界,都冇機會過黎呢邊。
撞岩十幾年後經過,好開心仲係度。

入到去叫左個凍豆花,滑!
跟住叫左六隻鍋貼,
大個女咀till左都仲係覺得好好味,哈哈!
真係每次黎北角都要去懷舊下。
2011-02-26 14 瀏覽
想食鍋貼,早年其實幫襯過,不過唔係出爐時,水準一般,今次再行過,遇到出爐,坐低食返件。鍋貼剛出爐,熱辣辣,底部香脆,豬肉餡亦好食,剛出爐版本跟放涼版差距好大,食鍋貼,要食出爐。要埋豆腐花,豆味淡淡夠哂嫩滑,很有水準。叫有煎豆腐,應該也不錯,下次可以試下。鍋貼$2.5,豆腐花$7,幾抵食。

鍋貼$2.5,豆腐花$7,幾抵食。
$9.5 (下午茶)
2011-02-21 12 瀏覽
朝早做完o野,由西環落北角,心血來潮去「德興隆」真係好鐘意佢咁懷懷懷懷懷懷舊o既感覺,香港呢類舊式舖真係買少見少。一個人叫o左豆腐花 (hk$ 7) + 鍋貼4隻 (hk$2.5@) + 煎釀豆腐2件 (hk$ 5/碟)價錢:抵!熱度:鍋貼新鮮出爐,個底煎到脆卜卜! 餡料適中,醒在咬落去汁夠多,正! 煎釀豆腐:豆腐超厚身,交足貨! 掂!!如果我係住樓上,我應該會日日都去食番餐
朝早做完o野,由西環落北角,心血來潮去「德興隆」

價錢:抵!

如果我係住樓上,我應該會日日都去食番餐

鍋貼+煎釀豆腐
2011-02-18
鍋貼+煎釀豆腐
2011-01-21 10 瀏覽
鍋貼好多肉汁豆腐花好鮮甜店面的豆腐比出面的貴...但好特別應該少D石膏粉多D豆。個環境好懷舊(因為真係舊...)整體唔抵食時不時去食下都可以滿足一下自己的食慾。
鍋貼好多肉汁

豆腐花好鮮甜

店面的豆腐比出面的貴...但好特別應該少D石膏粉多D豆。
個環境好懷舊(因為真係舊...
整體唔抵食

時不時去食下都可以滿足一下自己的食慾。
  • 豆腐
2011-01-20 15 瀏覽
有時要食個簡單的下午茶,不用住茶餐廳,一杯豆漿一個牛肉包或是鍋貼己是很滿足. 以前這些店子總有一間在附近.但現時少油主意時代就日漸消失... 豆腐花夠熱但不大香...源頭的問題吧...黃豆也真的貴了多少倍但食味就不知剩了多少成.再要多個包,食包包食飽,是一個以住的價值...今天要食不厭精...但真係? 有時粗中帶幼你又睇到無?包皮係厚,唔係鬼夠你飽,但中身的牛肉雖少但味道真的好,香香滑滑的...最迷惑的是上海式豆板醬不見了.換來潮式辣油?anyway 如果天馬有金針奬,這家己是終身成就奬了. 最後先來個早年拜...祝餐餐有食神

有時粗中帶幼你又睇到無?
換來潮式辣油?
anyway 如果天馬有金針奬,這家己是終身成就奬了.

最後先來個早年拜...祝餐餐有食神
新春快樂
昨天晚飯時被邀請到今早的茶局,一如以往都會早一點到達餐廳附近,除了時間可以充裕一點之外,其實是可讓自己在附近找找小食。 記憶所及,在鳳城附近的街市之內,那差不多僅存的平底大煎鑊和那滑溜的豆腐花,我們也不用多想便憑著記憶在街角中走著。慶幸的是自己記憶還好之餘,店內也跟兩年前仍是一樣,那殘舊的檯櫈,狹窄的空間,每次走進來又是一次的時光倒流。才剛坐下不久便發現煎品剛好完成出爐,滿心歡喜之下要了數隻窩貼跟煎牛肉包。牛肉包肉汁濃而帶著點點冬菜味道,底跟頂部都煎得香脆,跟坊間的先蒸後略煎做法,好吃不至數倍以上..窩貼也是生煎如牛肉包般,貼內充滿著味帶甜的肉汁,加上點點的豬肉油香,鬆脆的底部,這樣的製作那有不好吃的理由﹖最後的豆腐花味道仍舊,有淡淡豆香而口感非常順滑,也只有是熱的才會有如此口感雖不能說但凡舊店出品便一定遠勝新店,不過現在還是有很多舊店有著水準隱定的食物,這樣的店比其他花巧餐廳,更能在劇烈遙`競爭之下繼續生存。話雖如此,各食友也要以行動來支持這些誠意小店,否則將來消失了才來後悔也為時以晚.....

水準保持的出品

熱氣噴噴的包點
2011-01-09
$15 (早餐)
水準保持的出品
熱氣噴噴的包點
  • 窩貼
  • 牛肉包
2010-12-22 10 瀏覽
一個凍豆腐花 一個熱豆腐花都好好味....好香豆味不過熱ge就比較滑凍ge佢會幫你加埋糖水, 唔要ge要同佢講呀姐幾nice, 下次要黎try埋鍋貼同埋包!!!!

一個凍豆腐花 一個熱豆腐花
都好好味....好香豆味

不過熱ge就比較滑
凍ge佢會幫你加埋糖水, 唔要ge要同佢講
呀姐幾nice, 下次要黎try埋鍋貼同埋包!!!!
2010-12-21
2010-12-08 6 瀏覽
因為甚少去北角,查openrice 搵食搵到黎~一見係傳統豆腐店,相信味道唔會差得去邊,每款都好想試!外賣買左一支豆漿、$10 四隻鍋貼、$10 四件煎豆腐、豬肉包一蒸一煎,等豆腐時見牛肉包幾靚,又買一個。咁多野食只係$37 最好食包括牛肉包、蒸豬肉包同煎豆腐。煎豆腐有一塊薄薄魚肉,魚肉同豆腐一夾分離,魚肉味道普通,但塊豆腐好滑又有豆香味。至於煎豬肉包味道一般,個底煎到太硬咬唔到。鍋貼痴住左外賣紙袋,食時爛哂皮 再去北角會黎呢度堂食,我未試豆腐花同埋買腐乳

因為甚少去北角,查openrice 搵食搵到黎~

再去北角會黎呢度堂食,我未試豆腐花同埋買腐乳
外賣自取
  • 牛肉包、煎豆腐
2010-09-21 6 瀏覽
食左豆腐花, 豆漿, 牛肉包, 鍋貼。牛肉包好好好味!最好味就係層皮,可能因為麵粉新鮮,個包本身好好味。原來我唔係唔鐘意食中式包,只係之前係酒樓食果叉燒包個包唔好味..呀媽咬左個包一啖,隔左兩日同我講有少少掛住個牛肉包..(哎...點解有d食評會嫌個皮厚架...)豆腐花都好味,食落好靚好滑豆漿都係,好好飲我本身唔係好鐘意食鍋貼,對個鍋貼冇乜特別感覺。環境好得意,店裡面見到製豆腐既木架,仲有好多麻包袋寫住45kg,唔知係黃豆定係麵粉。仲有個陳年菜館牌照、陳年豆腐花poster。見證歷史既店舖,唔係人工裝修可以扮出黎。
食左豆腐花, 豆漿, 牛肉包, 鍋貼。
牛肉包好好好味!

最好味就係層皮,可能因為麵粉新鮮,個包本身好好味。
呀媽咬左個包一啖,隔左兩日同我講有少少掛住個牛肉包..
(哎...點解有d食評會嫌個皮厚架...)
豆腐花都好味,食落好靚好滑
豆漿都係,好好飲
我本身唔係好鐘意食鍋貼,對個鍋貼冇乜特別感覺。

2010-09-19