2024-02-05 556 瀏覽
德如茶餐廳📍𝙶/𝙵, 𝟷𝟽-𝟷𝟾 𝚂𝚝. 𝙵𝚛𝚊𝚗𝚌𝚒𝚜 𝚈𝚊𝚛𝚍, 𝚆𝚊𝚗 𝙲𝚑𝚊𝚒, 𝙷𝙺˗ˏˋ 𝘔𝘦𝘯𝘶 ´ˎ˗◦ 懷舊西多士一般… 喺屋企自己嘅水準◦ 懷舊沙嗲牛肉麵牛肉都算腍 但係牛肉同麵都唔夠入味◦ 懷舊雪菜肉絲米。・゚゚・  ・゚゚・。𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: ☻.𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝: 𝙽𝚘#foodamante_wanchai #foodamante_茶餐廳
德如茶餐廳

˗ˏˋ 𝘔𝘦𝘯𝘶 ´ˎ˗
◦ 懷舊西多士
一般… 喺屋企自己嘅水準

◦ 懷舊沙嗲牛肉麵
牛肉都算腍 但係牛肉同麵都唔夠入味

◦ 懷舊雪菜肉絲米

。・゚゚・  ・゚゚・。

𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: ☻.𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝: 𝙽𝚘

2024-01-30 363 瀏覽
金鐘附近茶記真係唔算多。工作日一點半左右唔使等位,又唔使搭檯,都算坐得OK。叫左滑蛋叉燒飯,都幾多叉燒,味道屬正常發揮。奶茶聽講獲選為全港四大奶茶,細細杯$21,都係正常發揮。服務方面,店員都比較忙,樓面都好快手。下次來可能會叫是日午餐,因為是日午餐加野飲平好多,好似只係加$10。不過可能比較晏,是日午餐選擇唔係好多,有兩款。價錢係金鐘價錢。不過附近堂食$100樓下又坐得ok的,選擇都唔算太多,所以都會再來的。

服務方面,店員都比較忙,樓面都好快手。

滑蛋叉燒飯
2024-01-30
滑蛋叉燒飯
2023-11-25 550 瀏覽
路過見到間門面好好好普通既茶餐廳,諗住入去食個午餐。坐低啲位又唔舒服,樓面紅毛啊姐態度又差,點餐時,諗多一陣都西口西面,今日點個a餐鮮茄豬扒飯,啲汁甜過頭,啲飯又有少少生水,59+11 ,完全唔值
2023-11-25
2023-09-12 862 瀏覽
超級難食的茶餐廳, 食咗個星洲炒米 碟嘢係凍嘅 !杯奶茶冇茶味,一碟嘢加埋杯嘢飲要差唔多$90, 貴唔緊要但係唔好俾啲垃圾人,食午餐又得返一個餐剩 , 咁諗住散叫碟椒鹽豬扒飯啦 ,跟住又可以無啦啦又將個椒鹽豬扒飯變咗做午餐。午餐同散叫因為杯嘢飲爭成$20, 咁都得嘅。呢鋪德如茶餐廳真係唱好香港。大家千祈唔好中伏 ,垃圾茶餐廳 !德如茶餐廳 不如你搞番好間茶餐廳先唔好以為有舊街坊就可以keep住個水準咁差希望唔好破壞香港形象

超級難食的茶餐廳,

食咗個星洲炒米 碟嘢係凍嘅 !

德如茶餐廳 不如你搞番好間茶餐廳先
唔好以為有舊街坊就可以keep住個水準咁差
希望唔好破壞香港形象
2023-08-22 762 瀏覽
1點去到已經冇咗兩個午餐,價錢$59,加$11凍飲。淨返兩個餐我唔係好鍾意食,所以叫左個唔係餐嘅椒鹽豬扒$69,凍飲加11。 其實估唔到啲飯係咁硬,豬扒又瘦又肥。。但點都好,肚餓嘅時候咩垃圾都食啦。。食左5分鐘,我見到個午餐牌加左椒鹽豬扒飯!咁我咪叫個侍應講係咪會做返午餐俾我?點知佢話:寫左唔改得架啦! (咩料,幾分鐘後平20蚊)我仲見到個侍應走去细細聲問老闆得唔得,個老闆零晒頭。。。 ,你去問即係都覺得有問題啦。。本身已經收得貴。。講真幾分鐘都唔肯轉,你係唔想做熟客生意啦一定,咁樣嘅服務態度你都唔方做得耐! 最重要唔係好食!

食左5分鐘,我見到個午餐牌加左椒鹽豬扒飯!
2023-08-22 434 瀏覽
真係聞名不如一見,諗住今日天氣唔係咁熱就試吓,嗌咗個午餐B. 鮮茄蛋牛飯,一食落口啲汁甜到爆…仲飲緊珍珠奶茶超甜冇分別,同夥計講,佢就話老細話叫我下次自己要識得嗌少甜,真係唔該晒!我建議佢個Menu要寫”可以嗌微甜、少甜、正常甜、超甜!
鮮茄蛋牛飯
2023-08-22
2023-06-10 948 瀏覽
原本都唔想留言俾負皮,但真係唔舒服辛苦左幾日。今次係特登上黎第一次留言。事源係附近返工,想搵間出色嘅茶餐廳,咁見佢係出名又老字號就去買lunch食,去到見到個環境其實都有啲惡劣,以為有咁多人推薦就唔會中伏,同埋價錢其實一啲都唔平,比起附近嘅餐廳貴,另外野飲係單一收費,一個普通單餸飯$6x,如果係好食就話值得姐,問題係唔好食,打開盒飯賣相其實同街邊雙餸飯無分別,食落有陣up味,唔好食之餘又貴結果食完仲腸胃炎,屙足三日,真係想xxxx,食物質素欠佳,一定唔會再幫襯
2023-06-08
2023-05-21 735 瀏覽
今天中午LUNCH TIME來到了德如茶餐廳這家位於灣仔的港式餐廳。餐廳的位置非常方便,就在星街閙市,讓人在外出時也能隨時來到這裡享受美食。進入餐廳後,我能感受到這裡懷舊的氣息,裝潢復古,讓人感受到了香港早期的生活風格。餐廳內部設計融合了傳統和現代風格,燈光柔和,營造出一種非常溫馨的氛圍。我點了🐮干炒牛河和🍲西炒飯作為我的主餐。首先我試了一口乾炒牛河,干炒牛河是很多人來德如茶餐廳必點的菜式之一。牛肉很嫩,口感很好,但是整體味道有些微不足道,缺乏以前的獲氣, 牛河有點濕, 名廚張錦祥Ricky 話過, 乾炒牛河要好味,首先要夠鑊氣,牛肉要Juicy之外,河粉也不可以斷開一截截,是一道講求技巧的美食, 所以是餐廳廚師的考牌菜式。另一道同事食的西炒飯味道普通,它是用青豆、火腿粒、蝦仁和雞蛋等材料炒製而成,口感柔軟但不油膩,味道尚可。除了這些主打菜式,德如茶餐廳的炒食選擇很多,例如炒麵和炒飯。然而,這些菜式的味道比較普通,沒有太多亮點。不過,德如茶餐廳是香港飲食文化的重要一部分,它的招牌奶茶☕的確香濃可口,讓人回味無窮, 實在是讓我驚豔不已。它的茶底非常香濃,牛奶的味道也很濃郁,讓我有種忍不住

不過,德如茶餐廳是香港飲食文化的重要一部分,它的招牌奶茶☕的確香濃可口,讓人回味無窮, 實在是讓我驚豔不已。它的茶底非常香濃,牛奶的味道也很濃郁,讓我有種忍不住多喝幾口的沁人心脾的感覺。這款奶茶的味道和口感非常棒,真的很值得一試!另外,餐廳的🧇西多士也很不錯,鬆軟的吐司包裹著厚厚的芝士,外表煎得金黃酥脆,一口咬下去,芝士融化在口中,味道十分美味。

🥢德如茶餐廳的歷史可以追溯到五十多年前。它是香港老字號茶餐廳之一,已經開業了多年。早期的德如茶餐廳是一家小小的茶餐廳,生意一般。直到1980年代,它才逐漸成為香港人熟悉的品牌。德如茶餐廳的成功,除了舒適的環境和優質的食物外,還有一個不可忽視的原因——它的奶茶☕. 總體而言,德如茶餐廳的菜品種類繁多,而且味道也不錯,但有些菜肴的口感和味道仍有改進的空間。值得一提的是,這家餐廳的奶茶非常美味,
 📍灣仔進教圍17-18號號地舖
干炒牛河
熱奶茶
2023-05-05
熱奶茶
  • 奶茶
  • 干炒牛河
2023-04-24 681 瀏覽
今日喺附近做嘢,見仲有時間,就食個早餐先。 通常食茶餐廳早餐我都會嗌沙爹牛肉麵, 今次嚟到星街呢間出名嘅茶餐廳,就叫咗個沙爹牛肉公仔麵配炒蛋多士試一試。炒蛋炒得幾唔錯,多士就正常水準。重點係個沙嗲牛肉麵,沙爹牛肉係凍嘅,佢應該係想靠個湯浸返熱,但佢比嘅湯又少又唔熱, 仲要冇咩味,我叫佢哋加多啲熱湯畀我 , 點知都幫唔到幾多 ,我食咗兩啖就放棄了💁🏻‍♀️朝頭早十點幾唔算太多人,附近仲有好多茶餐廳可以選擇😅

炒蛋炒得幾唔錯,多士就正常水準。

朝頭早十點幾唔算太多人,附近仲有好多茶餐廳可以選擇😅
沙爹牛肉
2023-02-27 1176 瀏覽
朋友介紹德如茶餐廳嘅奶茶十分出色 甚至可以媲美大坑嘅炳記 聽完之後即刻決定週末去灣仔星街試吓呢間茶餐廳究竟有咩咁特別 我哋大概十二點半到去到,距離遠距離遠遠已經見到有幾個人排緊隊,果然聞名不如見面 排隊嘅時候待應已經比餐牌我哋睇吓有咩食。 見到隔籬枱嘅哥哥仔,叫咗一個招牌炒飯,就決定跟佢試吓究竟係咪咁好食 同行嘅朋友就叫咗粟米魚柳飯 當然點少得我哋兩個都每人一杯熱奶茶 每人一碟飯再加嘢飲 大概$80 比出邊茶餐廳貴少少 嘢食嚟講,我會覺得比出邊茶餐廳好食,所以大家不妨貴少少都可以試吓 奶茶茶底香濃,亦都係推介俾大家嘅一個好選擇
朋友介紹德如茶餐廳嘅奶茶十分出色 甚至可以媲美大坑嘅炳記
聽完之後即刻決定週末去灣仔星街試吓呢間茶餐廳究竟有咩咁特別

排隊嘅時候待應已經比餐牌我哋睇吓有咩食。
同行嘅朋友就叫咗粟米魚柳飯
當然點少得我哋兩個都每人一杯熱奶茶

每人一碟飯再加嘢飲 大概$80 比出邊茶餐廳貴少少
奶茶茶底香濃,亦都係推介俾大家嘅一個好選擇
2023-01-17 1056 瀏覽
是日午膳同同事喺灣仔嘅德如茶餐廳午膳。餐廳嗰時顧客頗多,要喺餐廳外擺摺枱。為左盡快有得食,所以同另一位同事叫左是日午餐中嘅咸蛋肉餅飯。不過似乎有漏單情況,以致第二個飯要一段時間先送上。肉餅質地鬆散,似乎只係用攪碎嘅肉,而非剁碎嘅肉。而家肉餅大部分味道黎自咸蛋同豉油,味道上其實幾令人失望。不過以58蚊價錢而言,喺灣仔區黎講價錢尚可接受。但係跟餐如果叫嘢飲會唔着數,例如凍檸茶只會按原價打個半價,額外加超過十蚊。

2023-01-17
2022-12-07 1935 瀏覽
之前weekend 經過好幾次都無開 今日黎開灣仔就黎食lunch平日1430去到 無乜人 都坐得寬敞即刻叫杯奶茶先奶茶通俗學Milktealogy 提過幾次德如 以為佢啲奶茶實無死啦最期待既奶茶竟然難飲 (已經唔係普通茶餐廳既水平) 真係有啲失望茶青味好明顯 奶唔夠 如果合埋眼都唔知飲緊奶茶 如果同我講 我係飲緊普通茶紀一坐低就比杯紅茶你飲果啲 我都信不過網上話德如轉過手 可能食物質素有改變都唔出奇見openrice好多人介紹佢個豬扒 唔錯既 幾入味同鬆軟但係佢啲飯唔夠熱 食左一陣就開始凍 而且好硬身就唔係好得啦德如無午市/下午茶套餐 散叫都要total 60-70 一個人 不過都平過星街月街果堆西餐/cafe既係附近住/工作的確唔錯既選擇 不過我下次就算去開灣仔都唔會突登過黎食啦同樣價錢 出面好多茶餐廳都交到貨 另外佢啲凳非常難坐 只係承載到半個pat pat既硬木凳 坐得耐會腰痠背痛
平日1430去到 無乜人 都坐得寬敞

同樣價錢 出面好多茶餐廳都交到貨

2022-12-06
下午茶
2022-12-01 1308 瀏覽
午餐時段本來想去咖啡店,但要等位,於是行兩步去德如,經常來,基本上是飯堂。轉個彎行一段行斜路,就見到德如。餐廳很多人,都是打工仔,不過很快有位,但要搭枱。點了午餐西檸魚柳飯,點完聽到樓面大聲嗌“西檸魚柳”賣晒。好彩!魚柳外脆內嫩,不油膩,甜酸汁非常開胃,和魚柳味道搭配,但和白飯就不太夾,甜酸汁送飯麻麻。午餐$69連凍飲,不算平,但滿足。
餐廳很多人,都是打工仔,不過很快有位,但要搭枱。

午餐$69連凍飲,不算平,但滿足。
2022-08-23 1887 瀏覽
今日去複診,複診之前要食個靚早餐,點知搭搭吓車先記得原來星期一佢唔開門😮‍💨心知不妙,今日都睇怕兇多吉少。🫣我就最怕呢啲情況,臨急臨忙點算好呢?結果真係千揀萬揀揀咗個爛燈盞,揀咗間都有少許出名嘅大排檔,諗住快靚正,點知⋯⋯⋯沿路又諗住去一間我心儀嘅麵包舖長龍店去買我最鍾意食嘅牛角包🥐點知又無啦啦裝修😭唉😨心諗有冇咁黑仔❗️平日呢個時間正常都冇乜人嘅~諗住簡簡單單要件多士+奶茶,誰不知多士又唔出色,奶茶更加唔使講,完全失望😞食食吓俾我發現個Menu嘅價錢同佢寫嘅好似有啲出入,我心諗會唔會寫錯啊?多士餐要$30?雖然佢都唔係第一間收$30 ,出面最平我食過$20多士餐。原來佢個Menu係寫多士單併$22雙拼$24熱飲加$6凍飲加$8!omg 人哋出面明碼實價冇餐就冇餐,呢度咁樣我唔喜歡囉。一肚氣,又響度早知呢樣早知果樣,邊得嚟咁多早知丫😖正所謂條路自己揀 pk 唔好喊。結果唔好話女人嘅直覺唔準呀,複診真係出咗事晴天霹靂。😰😨。

結果
唔好話女人嘅直覺唔準呀,複診真係出咗事晴天霹靂。😰😨。

奶油多熱奶茶
2022-05-22 1712 瀏覽
請看看唔記得烘底又賴我無講 個阿姐語氣又差 個阿叔連找錢都特登找散俾你的 。茶餐廳的茶餐無餐的 所以西多 沙爹牛治 凍奶茶熱奶茶 四樣要一嚿水 附近有好多出色有心思又好食的餐廳都唔使 主要是食物質素反映廚房態度樓面語氣反映工作心態問題。好激氣呀⋯⋯
請看看
沙爹牛治