2018-06-12 1557 瀏覽
今日去咗灣仔做嘢,諗住去間茶餐廳食飯,諗住唔會好貴嗻。但係,去到一間叫德如茶餐廳,淨係一個碟頭飯都要五十五蚊,唔包飲品,飲埋野就要77蚊,唔通我去咗翠華?最大問題就係啲嘢食好好油,食完之後成嘴都係油。咁嘅價錢我不如,加多的錢去食啲好嘢啦。
2018-06-06 1190 瀏覽
今次係第二次食呢間茶餐廳, 上一次黎既時候係冬天, 可以坐出面都冇問題, 今次係夏天, 所以一定要坐入室內先得, 其實坐室內都有小小熱!!同埋有蚊!!!嬲左!!!今日叫左個 南乳蒜香骨 $55, 冇野飲, 其實都幾貴, 如果有野飲就差唔多, 重點佢野飲係要另外叫, 凍檸茶要成$20杯!!有冇搞錯!!完全唔值!!所以寧願忍一忍都唔叫野飲。蒜香骨都有好多舊, 而家整得好香口, 又唔油膩, 的確不錯, 不過就食唔到有南乳味, 同埋個飯其實唔使咁多飯, 又冇汁又硬, 最後係要「畢」我同事既粟米斑腩汁先食到個飯。都唔係坐得舒服, 一食完都即刻走人, 如果唔係附近好多餐廳都要等位我都唔係咁想幫襯, 自稱超特色港式茶餐廳, 都冇咩特別野。

2018-05-31 834 瀏覽
又貴貴貴,又唔好食,唔好食,唔好食,又話有湯送,連湯都呃埋。d飯又好似粥咁樣。又濕又淋。個飯5-60蚊,飲野又另計正價。 如果唔係附近冇其他餐廳都唔會食佢。總之就落返山食冇咁嬲。
2018-05-08 1065 瀏覽
日月星街社区一家挺有特色的茶餐厅,也是港岛核心区域为数不多的还有大排档牌照的餐厅,日常营业时间不长,周日还休息,这样还能维持下去,生意肯定是不错的。餐厅装饰的很有港味,餐牌都手写在墙壁上。各种炒饭,河粉,常餐,西多士,早餐之类的味道都还可以吧,主菜的番茄牛肉饭口味也不错,就是米饭稍微质量差了点,服务态度感觉也没有大多数点评的那么差。还是可以的。有空的话来尝尝不错的。逛逛日月星街,尝试一下街边大排档。

有空的话来尝尝不错的。逛逛日月星街,尝试一下街边大排档。
2018-05-05
  • 家乡炒饭
  • 热奶茶
2018-03-25 1086 瀏覽
這是一家中環金鈡CBD區比較“有鍋气”的茶餐廳。干炒牛河分量十足,牛肉松軟。星洲炒米有點辣,适合愛吃咖哩的朋友。另外再加十幾塊錢就有一份例湯。一碗下肚,暖胃暖心。這家的奶茶同事説好喝。試過幾次,嗯,感覺普通。
這是一家中環金鈡CBD區比較“有鍋气”的茶餐廳。

另外再加十幾塊錢就有一份例湯。一碗下肚,暖胃暖心。

這家的奶茶同事説好喝。試過幾次,嗯,感覺普通。
2018-02-18 1138 瀏覽
試了三次的食評:第一次,點了家鄉炒飯和老火湯。老火湯是無懈可擊,大大碗,夠熱夠味。家鄉炒飯夠鑊氣,但説實話沒有什麼吸引。第二次來試蒸的肉餅飯。一樣,例湯好喝,但飯一般。最驚喜的,是飯的菜心,有小曱甴附送。菜蟲我明白,曱甴我就真的不能接受。我反映給伙記,沒表示;我在收銀時再反映,老板伯伯給我減了五元。那天是一七年七月十日中午。隔了很久,忽然再來一次。点的星洲炒米,等了很久很久。可惜,絶對是普通貨色。米粉稍微粗,咖哩粉不夠,味道不夠香。在本位置付近比這便宜好吃的星洲炒米。最後是環境。由於外面有放座位是吸煙席,煙味不絶的吹進店內,十分難受。總結,價錢食物質素環境不成比例,無必要來,加上曱甴,更加印象大减,給多一次機會也只証明是無望的。
試了三次的食評:
第一次,點了家鄉炒飯和老火湯。
老火湯是無懈可擊,大大碗,夠熱夠味。

家鄉炒飯夠鑊氣,但説實話沒有什麼吸引。
第二次來試蒸的肉餅飯。

一樣,例湯好喝,但飯一般。
隔了很久,忽然再來一次。

点的星洲炒米,等了很久很久。
2018-02-12
2018-02-13 747 瀏覽
同新相識既同事食飯,佢話間嘢都幾麻甩,問我哋幾個女仔會唔會介意😅我哋馬上答:只要好味就得啦!佢間餐廳喺個斜路隔離,有啲食嘢位置喺舖內,有啲位置喺舖外面。我哋坐咗喺出面,好多麻雀同肥白鴿喺外面飛黎飛去🙄衛生情況真係唔係幾得⋯算啦身水身汗行上黎,試啦唯有!同事推介的家鄉炒飯外型不錯,炒得飯粒色澤分明,有機會下次就會一會佢😏❤️椒鹽豬扒飯一上枱時就心諗⋯我食唔食得晒架?!好大碟喎,三舊大豬扒連埋幾條菜心,飯既份量都好足夠(都唔明點解仲有人會叫多飯🤣🤣)豬扒炸到表面脆卜卜,再加上好嘢味既椒鹽粉,送飯一流👍

椒鹽豬扒飯
2018-02-13 596 瀏覽
今日lunch跟同事去左呢間茶餐廳,入面冇晒位!要坐係戶外!雖然係斜路,但感覺尚算安全企理!佢誠意推介我家鄉炒飯!但我冇理到佢因為我行過人地啲枱,好多人叫豬扒飯,而且見到啲豬扒好大塊又多!所以諗住叫個椒鹽豬扒飯!落單既時候叫左椒鹽豬扒飯,但姐姐話呢個日日都有,試唔試下今日個粒粒豬扒飯,係用四季豆炒既!所以就聽佢講試下!唔知係咪臨近情人節,我同同事都聽到係love love豬扒飯!好笑粒粒豬扒飯 $52 沒有跟飲品嘩!真係好大碟!起碼有4-5舊豬扒!下面放左炒四季豆!四季豆超野味!送飯一流!而且一啲都唔咸!又唔太油!好好味!豬扒就乾身左小小!但味道都ok!!!!真係太多飯!下次再黎要叫少飯!
佢誠意推介我家鄉炒飯!但我冇理到佢

粒粒豬扒飯 $52 沒有跟飲品

I have been here several times in the last month. While I speak Cantonese, I cannot read Chinese, so the English menu is handy. The manager speaks great English too. We were seated outside during a busy lunch and amusingly had to standup and step aside a few ties to let cars enter/exit this deadend street. The milk tea is nice and strong, and can recommend the beef fried noodles. Great value, I would come back.

2017-12-30
2017-10-19 1162 瀏覽
是日公司上堂悶悶地, 去食返個good lunch提提神, 走到去進教里一睇! 嘩!!! 咩事, 咁多人既, 阿媽教落, 多人食既地方通常都唔會差得走邊, 於是就把心一橫坐底試試佢!入正題, 叫左個家鄉炒飯, 味道偏濃, 配上脆脆既白飯魚仔口感倍增! 炒飯裏有好多蝦仁仔, 新鮮彈口! 可惜作為配菜既叉燒太硬, 有點炒過龍覺得苦苦地, 如果唔係, 整體既味道應該更上一層樓!P.S. 唯一要彈係好容易漏單! 我同事碟飯追完又追成9個字後先有得食😞

家鄉炒飯
2017-10-18
  • 家鄉炒飯
2017-07-29 1187 瀏覽
今天星期六,突然想飲大牌檔奶茶,咁就去了德如,叫了個早餐,多士跟火腿通粉,熱奶茶$38,諗住大牌檔奶茶正啦,點知一飲,不知所謂,勁差,竟然d味似足用Lipton 茶包冲果d味、以我飲奶茶大嘅人,一飲完全吾係個回事,從未飲過大牌檔奶茶咁難飲,跟著火腿通粉,仲好笑,湯底係出前一丁湯底、呷了幾口,真係頂唔順,如果係一丁湯底,早知我食一丁麵,通常通粉都係豬骨湯底㗎啦,我吾知佢地係咪星期六冇廚師係度定曰曰都係咁難食,係而家香港買小見小嘅大牌檔,我真係希望佢地可以用心去經營呢d文化遺產,如果吾係轉手比有心嘅人做,不要浪費,我諗我以後都吾會去食!

早餐B
介紹過幾間規模大D嘅食肆後,今次介紹一間小弟第一次去,地道又貼地啲嘅茶餐廳俾大家。呢間茶餐廳只有真材實料,賣嘅除咗大眾化美食,更sell人情味☺️。下午茶當日就見到好多熟客,老闆娘會記得佢地食乜,佢地無ideas, 又會介紹好嘢,什至特制俾佢地,呢份溫暖真係買少見少。正正因為咁,除咗一班熟客,行街經過又會入去hea 一 hea, 那管只享用這些大眾化食物。 講到食物, 味道好不在話下,款式都不少,而且樣樣都係即叫即整,熱辣辣,付出街坊價,真係無花假,大家有時間都不妨去試吓😆
餐蛋出前一丁麺
餐蛋出前一丁麺
咖咉多士
  • 餐蛋出前一丁麵
2017-04-19 3356 瀏覽
雖然今天要考試,是有點壓力的,但是始終都要吃飯吧,故在考試後來一個午餐,作為放鬆一下的活動。走到灣仔的德如茶餐廳,是因為有著一個大排檔,可坐於其中,可是到達時並未開放,只好坐在室內用膳。看過餐牌後,決定來一個炒飯,作為午飯。家鄉炒飯是今天午飯,炒飯被醬油沾滿,黑漆漆的,加上魚干,味覺有點辛辣,幸好還可以入口的,而且米飯炒得粒粒分明,算不錯吧。而且加上魚干,增加了咀嚼的口感,與米飯一起進食,碓有點米飯的柔軟中帶點魚干的略硬的口感,造出有點層次的效果出來。加上一杯熱奶茶,是最好不過,不加糖分,可以喝琦茶皊原味,香醇和滑的口感。在茶餐廳裡,點來奶茶,或者是穩妥之選,起碼喝到港式奶茶應有的韻味。一碟飯加一杯茶,就成為了今天午餐,簡單得來又可飽肚呢!。

一碟飯加一杯茶,就成為了今天午餐,簡單得來又可飽肚呢!。
2017-02-27
2017-03-03 1850 瀏覽
發掘公司附近的美食是上班的一大樂趣。身在金鐘,好吃的當然不乏,但銀包也真的挺傷的~於是飲食版圖逐漸擴大至灣仔去。今天同事說帶我去一間麻甩餐廳吃炒飯。久聞日月星街的大名,不過一直都不知道在哪裡,要不是有人帶,大概早迷路了~茶餐廳位於灣仔金鐘中間的一偶,座位除了餐廳內,還偏佈外圍的車路及行人路上,是風味啊哈哈!同事推介必吃招牌炒飯,兼一堆西裝友都坐在街邊同吃,場景其實挺有趣。與同事叫一碟招牌炒飯和牛河分享同吃,外加咖央多~炒飯上桌時,粒粒上色的飯粒很吸引!熱辣辣的炒飯,與飯面上的銀魚脆同吃,不禁說了一聲:係好食既!食得出鑊氣:)牛河相對上較油膩,勝在炒得條條分明,不會糊著一堆~最後的咖央多,下次可以不用嘗了哈哈~
發掘公司附近的美食是上班的一大樂趣。

今天同事說帶我去一間麻甩餐廳吃炒飯。

與同事叫一碟招牌炒飯和牛河分享同吃,外加咖央多~

食得出鑊氣:)
牛河相對上較油膩,勝在炒得條條分明,不會糊著一堆~
最後的咖央多,下次可以不用嘗了哈哈~

• 家鄉炒飯
2016-12-20 1802 瀏覽
今日本應想去城中熱話的越南菜館,可惜大排長龍,只有放棄,轉移到一街之隔的大排擋。每次經過都爆場,有幸今天還有街邊坐位。如要坐舖內我一定走人,因之前試過食後那油煙沾滿成身。其實街邊坐位都係好少少咋,不知為何抽煙系統咁差。只點了蛋牛治,好薄好薄的方飽帶微焦,夾著煎雞蛋和免治牛肉,份量不少。味道有少許燒焦的鑊底味,但算是熱辣辣。配了一杯大排檔奶茶,今天茶味不足,比平常淡了一點,又不夠香滑,失望。

2016-12-19