2020-02-27 744 瀏覽
極度重口味之選!家人之前同朋友食過沾麵之後,覺得幾好味,所以今次帶埋我去再食多次。呢間日式拉麵店裝修好有日本風情,入到去感覺好似置身喺日本當地去食拉麵咁樣,冇得去日本就留喺香港食沾麵啦。濃香櫻花蝦沾麵$93- 通常食日式拉麵我都好鍾意食味玉,所以今次加左半熟蛋$12,果然冇令我失望,蛋黃做到糖心狀態,醃得到相當入味,又唔會蓋過本身濃郁嘅蛋黃香味,推介!叉燒豬肉大塊,好淋,唔會太肥膩。櫻花蝦嘅數量多得驚人,蝦乾仲多過啲湯咁。不過就係因為咁,所以櫻花蝦香味好濃郁,真材實料。可能我好少食沾麵,唔係好習慣偏鹹嘅湯底。而且拉麵定價偏高,應該都唔會成日嚟食,間唔中朝聖一下就算。

濃香櫻花蝦沾麵$93
濃香櫻花蝦沾麵
濃香櫻花蝦沾麵
2019-12-03 876 瀏覽
最近黎到尖東一帶番新工,都一直找尋既不同既美食為自己醫肚。今次黎到呢間係一間沾麵專門店。其實早幾年都見過曾有社交平台宣傳過呢間鋪頭,但一直都未有緣份去嘗試到。原本諗住試下佢地既沾麵,始終呢到既名堂都係沾麵專門店,但睇menu時見到有個叫”名古屋撈麵”既選擇,令我心意有變,決定試試較少見撈麵食法的拉麵。食得撈麵其實都預左會比較咸同重口味,但令我驚喜的是這次的濃味並無有十分油膩的口感,有質感的乾麵配上蛋黃既甜香,令成個麵再昇華。今次雖然未試到佢地既湯底,但畢竟自己都係一個幾鐘意食拉麵既人,相信好快會黎再戰!
最近黎到尖東一帶番新工,都一直找尋既不同既美食為自己醫肚。

2019-11-02
  • 名古屋撈麵
2019-11-14 696 瀏覽
今晚約左幾個閏蜜食飯聚下,之前見到有人介紹呢間既海膽沾麵唔錯,咁就黎試下啦!我就叫左海膽沾麵(海膽豬骨湯底),本身有芝士湯底揀,不過賣哂了🤔一黎到,成板海膽好吸引呀!細細粒但好鮮甜!麵既配菜仲有我好中意既三文魚籽😋講下個海膽豬骨湯底先,好濃既豬骨味但係海膽味反而唔突出。不過都好好食!幾啖海膽幾啖沾麵好過癮🥰朋友就叫左櫻花蝦沾麵,佢話湯底有d咸,不過麵底係ok既叉燒無乜特別,其餘材料都份量岩岩好總括而言,海膽沾麵係首選🥰🥰🥰下次如果有芝士湯底都會想試下!
一黎到,成板海膽好吸引呀!細細粒但好鮮甜!
麵既配菜仲有我好中意既三文魚籽😋

朋友就叫左櫻花蝦沾麵,佢話湯底有d咸,不過麵底係ok既

叉燒無乜特別,其餘材料都份量岩岩好

2019-10-31
  • 海膽沾麵
這款芝士焗蟹味噌沾麵,很有驚喜👍🏻令我回味無窮,芝士配蟹膏焗蟹蓋真的很鮮味,唔會因為芝士的味道而奪去蟹嘅鮮味 ,而且沾麵汁內也加了蟹膏,把這個日本粗麵沾上了充滿蟹膏汁的美味味噌汁然後食麵嘅時候,有感覺到好像在食蟹的感覺,真的很鮮味值得一試👍🏻雖然我今天下午茶食得很飽,但在這濃烈的鮮味來都食指大動👍🏻👍🏻😋😋😋另外也要推介這款芝士蝦丸外脆內軟,喜歡芝士及蝦的朋友們,下次記得要試吓
2019-10-31
  • 沾麵
2019-10-24 469 瀏覽
已經好一段日子無食55 了~沾麵剛入黎香港個陣,55 係我既最愛,個陣一個月都會食一次當晚甘岩係半島中心做完野,就一於重拾舊味道叫左個新款,柚子沾麵但一上台就有d 失望了,之前個湯底係滾住上台。。。依家睇相就知。。試飲一淡湯,都唔係熱到飲唔到,只能叫熱湯有少少苦澀味,應該加左d 柚皮煮,但陣味同個湯係唔夾。。。面上面既係酸蘿蔔,夠酸爽,好開胃肉就半肥瘦,唔錯,將面條加入湯沾黎食,可能個湯唔係好漲好杰身,掛湯能力一般。。同埋食左一陣面,個湯已經完全唔熱啦男友叫既特濃辛辣,辣味好快攻入黎,但亦都好快散,但隻辣係唔香既,湯底杰身d, 同埋叫左軟面係幼面黎, 可以掛更多汁男友就覺得唔錯沾麵最著重就係湯底同熱既程度,兩樣都滿足唔到。。失望而回
已經好一段日子無食55 了~

沾麵剛入黎香港個陣,55 係我既最愛,個陣一個月都會食一次

當晚甘岩係半島中心做完野,就一於重拾舊味道

柚子沾麵

叫左個新款,柚子沾麵

試飲一淡湯,都唔係熱到飲唔到,只能叫熱

特濃辛辣拉面

,湯底杰身d, 同埋叫左軟面係幼面黎, 可以掛更多汁

男友就覺得唔錯

沾麵最著重就係湯底同熱既程度,兩樣都滿足唔到。。失望而回
2019-10-23
2019-10-20 369 瀏覽
呢間沾麵我見個評分都幾高,所以我就去試吓啦🤤咁我就叫咗個特濃豚骨沾麵黎試吓啦上個陣佢地係用石鍋上嘅,到食完個吓我都重摸到個石鍋係熱嘅,絕對保到溫,如果覺得唔夠熱重可以用電池爐整返熱佢。佢個沾麵係可以揀麵嘅軟硬程度,咁我就揀咗正常嘅,佢個沾麵跟有2塊叉燒,叉燒略略咁燒過吓,薄得黎又好香甜,肥瘦好適中。溏心蛋溏心嘅程度唔錯,唔會太硬或者過熟。個沾麵汁夠濃,唔會太油同埋太鹹,d麵係掛到汁嘅。咁佢下午茶時間重可以+$20要多碟小食,咁我個日就加咗2隻醬油黑椒雞翼黎試吓雞翼上枱個陣夠熱,一句講曬:皮脆肉嫩多汁🤤我重叫咗支波子汽水黎飲,好有日本嘅味道,$18黎講價錢算可接受,幫你開埋先上枱,服務一流。
呢間沾麵我見個評分都幾高,所以我就去試吓啦🤤
咁我就叫咗個特濃豚骨沾麵黎試吓啦
特濃豚骨沾麵

溏心蛋溏心嘅程度唔錯,唔會太硬或者過熟。

個沾麵汁夠濃,唔會太油同埋太鹹,d麵係掛到汁嘅。

醬油黑椒雞翼

雞翼上枱個陣夠熱,一句講曬:皮脆肉嫩多汁🤤

波子汽水
2019-10-17
特濃豚骨沾麵
醬油黑椒雞翼
波子汽水
  • 醬油黑椒雞翼2隻
2019-10-19 157 瀏覽
富士山拉面店位於尖東,是遠離港鐵站的食店。點了海膽拉麵,湯底十分鮮味濃郁,不會像其他拉面店般只得一陣咸味。而且海膽味道十分新鮮,沒有腥味。我們坐在一個可以看到師傅準備拉面的地方,師傅一整排的放進面裡,簡直是視覺享受。半肥瘦叉燒剛剛好,椰菜鋪底,面的軟硬度可以自由選擇,軟身拉面煮得恰到好處。另外朋友點了個柚子沾面,嚐了數口湯底,好像正在品嚐一個柚子特飲,十分清新。每碗面上面都有半隻溏心蛋,十分流心,滑嫩。食完沾麵,可以多加一個芝士飯,當芝士飯加埋食剩的沾面湯底,立即成為了一個炊飯。
富士山拉面店位於尖東,是遠離港鐵站的食店。

海膽拉面

柚子沾面

每碗面上面都有半隻溏心蛋,十分流心,滑嫩。

海膽拉面
柚子沾面
2019-10-18 199 瀏覽
係尖東,有時真係醒唔起食咩好,咁岩經過呢間沾麵,海膽沾麵睇相都覺得好味,決定點2碗沾麵加上小食🤦🏻‍♀️未講食物前,先講一講環境。枱與枱之間過逼,唔夠冷氣及抽風,感覺好焗。原板海膽沾麵海膽是新鮮的,粒粒分明,海膽味濃麵質太硬,可以再淰啲就更好魚子粒配上海膽後,口感軟軟脆脆硬硬,都蠻特別湯底濃郁,但唔會過鹹义燒沾麵义燒一般,比較韌;咖哩湯底味道太濃小食點了炸雞,太乾,失去肉汁,似食緊肉乾,失望之選

原板海膽沾麵
海膽是新鮮的,粒粒分明,海膽味濃
麵質太硬,可以再淰啲就更好
魚子粒配上海膽後,口感軟軟脆脆硬硬,都蠻特別
湯底濃郁,但唔會過鹹

义燒沾麵
义燒一般,比較韌;咖哩湯底味道太濃

小食點了炸雞,太乾,失去肉汁,似食緊肉乾,失望之選
2019-10-16 137 瀏覽
成日想食CWB分店,最終沒一次成功,是晚只好到以前幫襯過的尖東店。雖過了五年,分店環境是一樣的,餐牌多了期間限定的選擇。因為期間限定,所以點選了柚子沾麵,試試有甚麼特別。湯底是豬骨湯底,白蘿蔔片是酸的,我未試個湯底就浸左蘿蔔片入去,可能咁樣令個湯帶少酸。總括來說,整個麵麵令胃口大開,我好少會食哂成個麵都唔會覺得膩口,今次實用少有,但個湯快凍真係要改。但名古屋醬油雞翼方面,味道比較鹹,但雞翼燒得好,外皮是脆口的,肉身亦保持嫩口,如可減少鹹度會較好。

雖過了五年,分店環境是一樣的,餐牌多了期間限定的選擇。

因為期間限定,所以點選了柚子沾麵,試試有甚麼特別。

2019-09-28 265 瀏覽
好中意食拉麵既我,又係時候發掘下學校附近有咩食啦😂行下就揾到呢間拉麵店聽聞過佢既沾麵好食,所以平時唔叫沾麵既我都要試試佢,睇下係咪咁好食!重口味既我就叫左個特濃豚骨沾麵,果然冇令我失望🤤個汁十分濃味,唔會好油同鹹,同埋個麵可以掛到啲汁,亦係拉麵既精髓。另外一讚係個溏心蛋,真係有流心同埋唔會好硬。而且店鋪會每隔一段時間推出果季既特色拉麵,同埋有得比你揀麵既硬度,符合唔同人既口味。所以好推介比中意食拉麵既人士!
所以好推介比中意食拉麵既人士!
特濃豚骨拉麵
特濃豚骨拉麵
2019-08-15 515 瀏覽
想速食又唔想食也快餐店,沾麵或拉麵係一個唔錯既選擇,呢間餐廳沾麵出名,就叫啦呢個係豚骨沾麵,個湯汁係用微火煲住上枱,確保一路食都仲係熱辣辣👍🏻麵質夠爽,可惜叉燒有啲啲「鞋」,湯汁唔會過咸,好味既餃子咸左啲呢個雞軟骨棒配wasabi沙律醬,好味,wasabi唔會嗆喉但又突出P.S. 不過鋪內冷氣唔夠加上開放式廚房,未食完碗麵已經全身汗

麵質夠爽,可惜叉燒有啲啲「鞋」,湯汁唔會過咸,好味既

餃子咸左啲

2019-08-08
2019-08-13 366 瀏覽
食過2次都嫌沾麵D汁不夠熱,今次已經改為熱爐仔熱住上,正! 櫻花蝦湯麵原來可配粗麵,下次必定改粗麵上呢!芝士炸蝦球應該自家整,體有芝士但味道不夠突出,試一次就可以了。。。
食過2次都嫌沾麵D汁不夠熱,今次已經改為熱爐仔熱住上,正!
櫻花蝦湯麵原來可配粗麵,下次必定改粗麵上呢!

2019-08-08
  • 濃香櫻蝦沾麵
2019-07-05 819 瀏覽
睇演唱會,最方便又多野食,就緊係去尖東噴水🐳池果邊搵食啦!唔使返工既我,當然負責去搵地方食,左行加行,唔想食茶餐廳,又唔想等位食壽司🍣,咁就比我搵到呢間拉麵又有位,就入去諗住拎定位啦!4位唔斯該,噢.......點知,原來要齊人先入得,出返去門口坐住等,等緊果陣,靚姐比定紙我睇下有乜食,原來係好似車仔麵咁,自己選左個底之後可以加餸,湯底要咩,麵要唔要淋d咁。好在隊友門都快到步,入去坐低,✔️完就落order,我叫左個海膽拉麵🍜,冇加餸,其實本身都有2塊豚肉+海膽。都唔使加都夠食。第一次試呢個組合,都幾好食,但個湯底就濃味左少少,食完會口喝。有水提供,可以唔使叫飲品,不過都叫左樽富士山水既果汁,唔太特別。個樽幾靚咁。食完之後,好快就執哂d碗,想提你唔好坐咁耐喇🤣。明既明既,地方細細,食完都係拿拿聲走啦!唔好阻人做生意。所以大家想舒舒服服坐耐d就要諗諗喇!
2019-07-01 497 瀏覽
濃香櫻花🦐拉麵 $93湯底: 分濃厚/清淡 我揀左清淡已經好夠味 因為有海量既櫻花蝦😹 店內有電磁爐可以熱湯 幾貼心叉燒比較普通 唔夠軟身 但未至於難食因爲有啲味吊下癮麵質係幼身直麵 揀左軟麵 只要軟綿綿就滿足🥚❌唔流心 比較熟 以糖心蛋黎講小小失敗 btw唔影響味道//超級多櫻花蝦 特別既但唔太嗜 佢有兩間分店 唔sure銅鑼灣會唔會好味啲 評語係佢比較普通🤧友人既沾麵食完之後加左個芝士炒飯 都幾得意 但佢覺得味道變得有啲奇怪 我試左覺得好有趣
濃香櫻花🦐拉麵 $93

叉燒比較普通 唔夠軟身 但未至於難食因爲有啲味吊下癮
麵質係幼身直麵 揀左軟麵 只要軟綿綿就滿足
🥚❌唔流心 比較熟 以糖心蛋黎講小小失敗 btw唔影響味道
2018-11-13
2019-06-23 415 瀏覽
今日經過尖東所以決定黎試下呢間出名食沾麵嘅富士山55。我地可能比較夜黎,所以都唔駛等位,呢度雖然地方唔大,但都算坐得舒服。呢度之所以出名係因為食沾麵最怕食食下個湯會凍唒,所以會有電磁爐保溫,但好可惜今日再黎電磁爐巳經變左做石鍋,雖然都保到d溫,但當然無電磁爐咁好可以長期keep住個溫度。沾麵麵條軟硬適中,個湯底味道亦不錯,但唔掛麵,成碗麵最出色嘅係個叉燒,燒得剛剛好,好淋好香👍🏻呢間唔算係我食過最好食嘅沾麵,不過都可以encore嘅
今日經過尖東所以決定黎試下呢間出名食沾麵嘅富士山55。

呢間唔算係我食過最好食嘅沾麵,不過都可以encore嘅