2019-01-03 280 瀏覽
Finally tried out this place after bookmarking it for years lol But it wasn’t as good as expected.The broth was way too salty even for 沾麵 and the Japnese chasiu was obviously way too fatty as shown in the picture. The only good thing about this bowl of noodz was the egg as it’s nicely cooked with egg yolk flowing out.Also, the seating is super uncomfortable. Not worth the hustle and $

2018-12-21 333 瀏覽
約了小子,去聽劉德華演唱會,演唱會前一定要去食沾麵啦。為了免卻排隊,六時半已到了到店門口,怎料,也已經爆滿了,還好等了一陣便有位。小子點了特濃豚骨沾麵,我點了至like的海膽拉麵,小子是第一次試沾麵,所以需要我這常客教導下,沾麵來到,他立刻想喝湯,我教他湯是用來沾麵一齊吃的,這樣喝湯比較鹹,可以食麵後最後加入魚介湯才喝,小子食得好滿足。而我的海膽拉麵,都係非常好味,海膽是大大片,應該是加拿大的海膽吧,剛看到日本師傅,師傅說現在是加拿大海膽的季節,所以又新鮮又塊,我也二話不說連湯也喝盡,一定要趁住海膽季節,食多幾次先。今天真是超滿足,美食X演唱會👍👍👍

2018-12-11 351 瀏覽
呢排沾麵嘅熱潮都仲好旺盛,尖沙咀呢間富士山55沾麵專門店幾時都好長龍🗻🙈 唔係同friend一齊排一路傾計吹水,無咩耐性嘅我應該會掉頭就走😂 咁又不過既然咁多人排,除左有一定嘅人係跟住個熱潮之外,公平d講都一定有佢吸引人嘅地方嘅😌終於排到我地啦,咁就等我一試佢個特濃豚骨沾麵啦,我就加左叉燒同半熟蛋🍥 始終覺得拉麵一定要配呢2樣先perfect,流心蛋吸晒豚骨湯嘅精華,正啊😋🤤 湯底好入味,濃郁嘅豚骨餚製而成,點d麵去食,因為沾麵係比較挺身所以好有咬口😝 叉燒好香,厚度切得適中👍🏼 值得一提係有個電磁爐係隔離,方便凍左再reheat♨ 好貼心,如果麵唔夠都可以問店員再添少少食埋d湯,真係抵大家食過翻尋味啊,極度推介啊✌🏼🤩▪️Menu:

終於排到我地啦,咁就等我一試佢個特濃豚骨沾麵啦,我就加左叉燒半熟蛋🍥 始終覺得拉麵一定要配呢2樣先perfect,流心蛋吸晒豚骨湯嘅精華,正啊😋🤤 湯底好入味,濃郁嘅豚骨餚製而成,點d麵去食,因為沾麵係比較挺身所以好有咬口😝 叉燒好香,厚度切得適中👍🏼
特濃豚骨沾麵 ($88), 加叉燒 (+$18), 半熟蛋 (+$12)🍜

▪️Menu:
  • 特濃豚骨沾麵 ($88)
  • 加叉燒 (+$18)
  • 半熟蛋 (+$12)🍜
  • 特濃豚骨沾麵 ($88)
  • 加叉燒 (+$18)
  • 半熟蛋 (+$12)🍜
2018-12-05 311 瀏覽
好難相信咁多好評,幾年前食沾面都還可,今日再食豬骨沾面差直差到爆第一,好咸,係鹽既咸,沒有食物鮮味既咸第二,面一咬就斷,好似超市買既烏冬咁,少少咬口都無第三,湯底無鮮味,少少都無,完全無沾面應有既味道層次以88元既價錢,根本唔應該有呢個級數以佢咁出名既店,點可能差成咁?重竟然咁多正評?! 其他拉面無食過,我唔評論,如果都係咁既級數,真係算數把啦,唔怪得午餐時間唔洗排隊,中哂伏,差差差差唔會再考慮同幫襯

第一,好咸,係鹽既咸,沒有食物鮮味既咸

第二,面一咬就斷,好似超市買既烏冬咁,少少咬口都無

第三,湯底無鮮味,少少都無,完全無沾面應有既味道層次

以88元既價錢,根本唔應該有呢個級數

唔會再考慮同幫襯
2018-12-04
2018-12-04 263 瀏覽
富士山55 以海膽沾麵聞名,不過係排隊等候既時候,見到有季節限定既柚子沾麵,就禁不住試下啦!d 白蘿蔔好好味!好fresh好開胃仲加左兩條小露荀做decoration!好有心思丫! 不過個沾麵湯就比較失色,因為比較酸,有少少古古怪怪。原味豬骨湯會好味過柚子味。 由於坐係吧枱,睇住疑似負責洗碗既店員,戴住黑膠手套,將d 現成一粒粒既章魚小丸子放去光波爐燒返熱再加d 汁就算⋯ 然後同一店員轉個頭就拎d dirty ge 碟放埋一邊⋯就blacklist 左呢間店既小食嚕! 感覺上唔衛生,同埋負責清潔碗碟既店員點可以同一時間負責埋煮野食!
柚子沾麵
d 白蘿蔔好好味!好fresh好開胃

2018-11-29 288 瀏覽
這是我一人食堂的首選,因為平日晚餐時間幾乎都不用等,而且我十分喜歡它的吧檯,繁忙時間,廚房裡的師傅忙碌地準備一碗碗熱騰騰的拉麵,更提醒我要慢慢欣賞他們的作品。幾年前香港掀起了沾麵風時,我便四處嘗試不同的沾麵店。富士山55是我唯一一間到現在還會定期光顧的沾麵店。其實沾麵與拉麵一樣,視乎你與它的湯底「夾不夾」,有些人喜歡濃味,有些喜歡質感。我很幸運,找到了適合自己的沾麵湯底—它的湯底偏清,但仍然有香濃的豬骨/櫻花蝦味,扁平的麵很容易把湯「掛」起,每一口麵和湯的比例都恰到好處。我本身吃得比較清淡,不喜歡太咸太濃,所以有人會覺得這個湯底不像一般沾麵湯般濃味,對我來說反而是剛剛好。這間沾麵亦十分貼心,每檯均設有一個電磁爐,因為沾麵湯容易變冷,主要是因為沾麵本身是冷的,拌入湯裡,吃到一半湯就會變冷了。這時電磁爐就派上用場,把盛湯的盤子整個放在爐上加熱兩分鐘,又可以繼續享受熱騰騰的湯了~如有顧客覺得湯底還是太濃,可以問店員加清鰹魚湯,真的很貼心!不過,我其實最欣賞的,是它的「芝士雜炊」!!只需要+$20,店員就會把你吃剩的沾麵湯加上飯及芝士,成為另一種品嚐沾麵湯的吃法。你可以吃完沾麵才決定要不要吃這

不過,我其實最欣賞的,是它的「芝士雜炊」!!只需要+$20,店員就會把你吃剩的沾麵湯加上飯及芝士,成為另一種品嚐沾麵湯的吃法。你可以吃完沾麵才決定要不要吃這個芝士雜炊,不過如果想吃,就不要把湯喝光了(剩一些便可)。由於它一碗沾麵正常麵量(可以另加麵量)不算很多,所以我幾乎每次都會加芝士雜炊,這樣才算圓滿、完全沒有浪費這麼美味的沾麵湯!
櫻花蝦沾麵
芝士雜炊
2018-11-28
櫻花蝦沾麵
芝士雜炊
2018-11-24 217 瀏覽
去紅館睇演唱會,6點幾就去到紅磡諗住係附近食埋晚飯先入場,咁岩見到呢間「富士山66」又無乜人排隊,事不而遲即刻入去食。同朋友一人嗌左一碗面,雖然選擇唔算多,但勝在味道好👅嗌左特濃豚骨沾麵同辛辣沾麵,湯底濃得黎又唔會太油膩。個人偏好辛辣多啲,好野味,唔會太辣。叉燒好香碳燒味、肥瘦適中,不過溏心蛋有啲過熟,似烚蛋多啲。一食完出到去就見到大排長龍,起碼要等一粒鐘,好彩早入去唔洗等姐😛來呢間食記住早少少呀 7-8點會好多人🚶🏻‍♂️~
同朋友一人嗌左一碗面,
雖然選擇唔算多,但勝在味道好👅
叉燒好香碳燒味、肥瘦適中,不過溏心蛋有啲過熟,似烚蛋多啲。
來呢間食記住早少少呀 7-8點會好多人🚶🏻‍♂️~

2018-11-20 227 瀏覽
好小人係香港會將海膽製作沾麪,我同朋友都係海膽控,所以就嚟咗食lu~~沾麪唔單止有新鮮嘅海膽,三文魚子配上海膽湯汁。海膽新鮮,而三文魚子粒粒都飽滿通透。麵質方面唔會過淋或者過硬,有少少彈牙嘅感覺,沾上濃濃嘅湯汁剛剛好。同埋餐廳都比較細心,有個小小嘅電磁爐比你坐熱個湯,唔使擔心食食下啲湯凍晒。有時有朋友覺得沾麪個湯太鹹嘅話,可以加返鰹魚清湯中和返,但我自己就覺得濃濃嘅湯再配上沾麪係最佳配搭。食完個麪後,可以加錢添芝士粉同埋飯煮成粥,但因爲實在太飽所以冇試到。

沾麪唔單止有新鮮嘅海膽,三文魚子配上海膽湯汁。
海膽新鮮,而三文魚子粒粒都飽滿通透。

2018-11-07
  • 海膽沾麪
2018-11-14 244 瀏覽
本身超級喜歡食拉麵,在香港和日本都會經常食拉麵,經常看到宣傳說這間很好食,剛巧經過便試試,本來想試海膽沾麵,但是覺得價錢定得太高,走去隔離壽司小店食一板海膽刺身也不需要這麼貴,這次試了辛辣沾麵(激辛),沒有想像中那麼辛辣,但整碗湯亦只有辣味,沒有特別,可能因為辛辣沾麵不是招牌菜吧,但是眼見在座的客人都沒有點海膽沾麵,或許,定價真的太貴了,還有一點,竟然只收現金,在香港這麼多拉麵店中,它是我發現第一間只收現金的拉麵店
辛辣沾麵
2018-11-08
2018-11-13 195 瀏覽
又嚟每月同學仔飯局,本來去荃灣點知去咗尖沙咀,今次冇訂位,等齊人就入座,走進狹窄空間。我點了柚子豚骨沾麵 ($88),上麵時間還可以,唔太耐。但講真湯盤太薄,盤濶口又易使湯變涼,所盛湯底又不太濃,沾起上來,味道都減半,麵條沾得唔夠多個湯。沾湯湯盤來自韓式石鍋飯嘅底碟,枱面有電磁爐如沾湯變涼時翻熱,好似好貼心。但其他小食都嚟得快,枱面已不夠位置擺放時,食物又放滿枱面,沾麵時如湯都涼又要翻熱,都比較唔方便。自己都試過其他沾面舖,用厚陶瓷碗盛載都可以保持湯底溫度。這樣攪夏天湯底已易變涼,到冬天真係唔駛講。炸芝士年糕 外皮鬆脆,內裡煙靭。燒雞翼大家都鍾意食,食物夠熱。食物除了要好味,夠熱也是另一原素。不過可以坐得耐吹水,都算唔錯。

我點了柚子豚骨沾麵 ($88),
上麵時間還可以,唔太耐。

炸芝士年糕
外皮鬆脆,內裡煙靭。
燒雞翼
大家都鍾意食,食物夠熱。

食物除了要好味,夠熱也是另一原素。
不過可以坐得耐吹水,都算唔錯。
2018-09-05
2018-11-05 220 瀏覽
星期一 陽光滿分的一天☀️這是朋友夜宵必選的一家沾麵店今天我也來了我們選了下午的時間來光顧 人不多 不像晚上要排隊 還有 就是這段時間有lunch set提供任何一款拉麵都可以+ $20任叫一款小食+ $5有飲品 我們選了兩款小食(雞軟骨棒+蟹肉忌廉薯餅)一個(特濃豚骨沾麵+日式芝士雜炊)最後(兩瓶波子氣水) 總結: 湯夠濃 還有就是湯底可放在提供的電子爐上一邊加熱一邊吃!香港很難找到湯夠濃的店 小食味道夠特別 夠好味! 整體真的吃得好滿足 很抵吃埋單$200有找!
星期一 陽光滿分的一天☀️

這是朋友夜宵必選的一家沾麵店
今天我也來了

我們選了下午的時間來光顧
人不多 不像晚上要排隊
還有 就是這段時間有lunch set提供
任何一款拉麵都可以+ $20任叫一款小食
+ $5有飲品

我們選了兩款小食(雞軟骨棒+蟹肉忌廉薯餅)
一個(特濃豚骨沾麵+日式芝士雜炊)
最後(兩瓶波子氣水)
整體真的吃得好滿足
很抵吃埋單$200有找!
雞軟骨棒
蟹肉忌廉薯餅
特濃豚骨拉麵
特濃豚骨湯底
雞軟骨棒
蟹肉忌廉薯餅
特濃豚骨湯底
地獄餃子現身!稍稍退步的沾麵店!富士山55 - 柚子豚骨沾麵 + 餃子 雨天☔️,果然不需要等就可以入座、一如既往的狹窄空間,富士55在香港算是首五間最好沾麵店、雖然有不足、但對味道的誠意是可以彌補! 果然在尖沙咀商業區的店、效率真的快🌪、比起神山拉麵的製作時間、收款時間快一倍以上。柚子沾麵十分鐘內就送到面前,湯用鐵碗上,方便不夠熱時用電磁爐加熱,純豚骨湯沒有嚐到柚子味;麵條上舖了柚子條、白蘿蔔漬物,酸度未必個個可以接受,我個人重口味覺得幾清新;叉燒蛋紫菜另上,叉燒有火槍燒過下,整體尚可,相比濃香櫻花蝦沾麵,比較難留下深刻印象。 不過餃子🥟就真係大開眼界!一上枱就覺得奇怪、點解冇煎過的痕跡,筷子🥢一夾皮異常的硬,餡料熱又冇味,望一望廚房發現用光波爐照燈加熱的,原本以為拉麵jo餃子已經差,想不到一山還有一山高,如果知道是絕對不會點!伏!🤢 #富士山55 #Fujiyama 55 #柚子豚骨沾麵 #ゆずつけ麺
地獄餃子現身!稍稍退步的沾麵店!
富士山55 - 柚子豚骨沾麵 + 餃子

尖沙咀篇🇭🇰紅磡篇 🇭🇰🐚海膽沾麵🍜$198兩年前我唔係好鍾意吃海膽😅自從兩年前試咗海膽沾麵就愛上了海膽!😍😍所以昨天我從遊舊地決定再試多一次!!但感覺上無我第一次食的好味🤔😂😂海膽質素還可以沒有第一次的超級鮮甜👌🏻😤份量真的很多!食海膽食到我飽😂😂裡面仲有三文魚子配海膽☺️麵的質素很好好麵小小硬有口感👍🏻沾麵的醬好濃😍配麵吃真的很好吃💕Overall:8/10
尖沙咀篇🇭🇰
紅磡篇 🇭🇰
🐚海膽沾麵🍜$198
兩年前我唔係好鍾意吃海膽😅
自從兩年前試咗海膽沾麵就愛上了海膽!😍😍
所以昨天我從遊舊地決定再試多一次!!
但感覺上無我第一次食的好味🤔😂😂
海膽質素還可以沒有第一次的超級鮮甜👌🏻😤
份量真的很多!食海膽食到我飽😂😂
裡面仲有三文魚子配海膽☺️
麵的質素很好好麵小小硬有口感👍🏻
沾麵的醬好濃😍配麵吃真的很好吃💕
Overall:8/10
2018-08-03 776 瀏覽
這個「海膽拉麵($128)」實在太豐盛了!有數大片海膽之餘,湯底都是海膽味的😍這碗用上幼麵更能掛湯!豚肉半肥瘦,加上美味的三文魚子,整碗拉麵味道調和得很好😋湯內還配有椰菜,感覺健康💚這個還有「雙倍海膽」供選擇($168),喜歡沾麵的朋友可試「海膽沾麵」($198)或終極豐盛的「特濃雙色海膽沾麵」($298)。吃完已見門口排了人龍。這間巷仔拉麵店位於尖東往紅館天橋附近,絕對是去睇show前必食😆
海膽拉麵

海膽拉麵
2018-07-29 525 瀏覽
今晚睇子華,來到尖東,吾想又是是但但,6點正來到剛好等一張檯就到。入到場左看右看,超過一半食客都是點拉麵,但店舖明明打正旗號就是沾麵……🤔就點沾麵吧!特濃豬骨湯沾麵,一來到先試湯頭,真是超濃,將拉麵放到湯頭,湯剛剛好掛麵,濃度適中! 旁邊一個電磁爐,湯凍了就可翻熱,的確細心! 拉麵比較粗身,但稍為硬了點點,豚肉見師父有用火槍燒了一燒,吾……不過跟日本比,始終仍需努力! 友人以為我這份量都是吃不完吧?怎知吃下又翻下熱,一整碗就在我肚皮中下次有機會,好想食櫻花蝦湯底和那個198蚊的海膽拉麵!的確吃得過!