2012-01-16 130 瀏覽
椰皇湯丸- 很合適女性, 送來時全個椰皇很熱很熱, 內裹椰皇水很清甜, 完全係天然既, 芝麻湯丸3粒, 內裹全黑黑芝麻很香, 咬一半時黑芝麻滿瀉出來, 湯丸皮很滑溜香芋雪糕紫米露- 現今很少糖水舖用香芋雪糕, 加上紫米露很匹配, 雪榚不太甜, 但有香芋香味, 成個感覺食左糖水但很健康, 比記附近幾間出品為好

2012-01-13
$28 (宵夜)
  • 椰皇湯丸
  • 香芋雪糕紫米露
本來不想寫 好芝味甜品店 的食評, 但一看到那麼多好評。。。跟我在此店食到的完全不是的!!男友住黃埔,我地平時會去芝麻綠豆食甜品,但是已經食到好無新意,一心想試下新的甜品店,但是真的好失望!首先,店的地方很小,無所謂!香港地方鋪租昂貴,只要店主有心思一樣有出頭天。我是否點錯了什麼?點的這個香蕉班戟, 賣相已經不吸引,個皮缩水不在話下,不知是否放在雪櫃太耐,個香蕉班戟好硬。。。我本主挫強扶弱的心態,會再來,但希望不再失望。。。

我本主挫強扶弱的心態,會再來,但希望不再失望。。。
2011-07-23
2011-06-02 17 瀏覽
原來招牌木糠布甸係秋季限定!!!最想試就係呢個了.........最後揀左北海道3.6牛乳窩夫,都算係招牌。又無話好驚喜,窩夫暧暧的,如果可以再鬆化D就好了~香蕉是凍的可能會更好,一凍一熱撞埋應該不錯!
原來招牌木糠布甸係秋季限定!!!

最想試就係呢個了.........
最後揀左北海道3.6牛乳窩夫,
都算係招牌。
又無話好驚喜,
窩夫暧暧的,如果可以再鬆化D就好了~

香蕉是凍的可能會更好,一凍一熱撞埋應該不錯!
2011-06-01
2011-05-17 23 瀏覽
行過五代同糖好多人,不過見到個價錢咁貴就轉過去對面望望,這裡人不多,但亦有不少報彰介紹,而且價錢不太貴就買了廚窗相片中最多顏色及最平的回家試試回家開蓋後見到紅色的果凍有小小溶化出水,不過食落就幾有咬口,酸酸甜甜的,整個甜品都是酸酸甜甜的,幾清新同幾多野咬,感覺良好,個汁仲好特別,黃色的不只是芒果味,還有蜜桃味,也是帶點酸甜的這個價錢都算OK,不過就吾知要隔幾耐先至會再經過紅磡啦

這個價錢都算OK,不過就吾知要隔幾耐先至會再經過紅磡啦
彩虹仙子
2011-05-14
3 分鐘 (外賣自取)
$22 (宵夜)
彩虹仙子
2011-03-06 23 瀏覽
做完GEM 本身不應該再食甜品 但想起好耐沒來過呢度 行過便入去點個最中意既"洛神花の戀" 中意食呢個是有原因的...蘆薈 銀耳 柚子 洛神花 哈哈~減肥+懷念de味道 哈哈~好芝味開到現在 生意越來越好 很替他們開心=] 專心做甜品的老闆+夥計~哈哈啊~^o^
洛神花の戀

^o^
2011-03-05
$16 (宵夜)
洛神花の戀
2010-10-20 1 瀏覽
友人飯局後當然要去食甜品滿足另一個胃,此店剛好就在飯局場所附近,食完正餐不夠一分鐘就可以食另一餐了,這個周詳而細密的計劃我是一早預好的。自己不想吃帶芒果但想吃的每款都帶芒果,結果就選了只是加楊枝甘露汁的青檸雪葩黑珍珠。黑珍珠即是決明子,據知有清熱滑腸功效,營養方面也不差,屬保健食品類,工作壓力大的人宜多吃。決明子成本雖然不貴,但很多地方也會省那點少錢,這裡給你滿滿的一碗感覺良好,價錢只是十多元性價比算高了。楊枝甘露汁看起來不多但也足夠拌來吃就好了,楊枝甘露汁頗濃,芒果味道亦不賴,不過感覺有點微酸不知是不是受青檸雪葩影響。至於青檸雪葩我則很喜歡,青檸的味道很fresh很自然,和飯局那個檸檬扮青檸無法比,青檸和檸檬是不同的,和檸檬﹗同場加映一下友人的北海道3.6牛乳窩夫,甚麼也不用說光是賣相我立即給滿分,把香蕉片放成花的形狀光是這個心機已經值回票價了。窩夫是即叫即做所以出爐自然有熱度,切下去的時候明顯看到是外脆內軟的,不過吃起來就沒有看起來般脆,而且也不如預期的有奶香,大概是3.6的期望太大吧,但並不難吃,可以點來當藝術品欣賞的。

最愛青檸雪葩

賣相一流

賣相一流
最愛青檸雪葩
這天心血來潮想吃甜品 赫然發現好芝味有我最愛的香蕉甜品!!二話不說馬上進去!小小的店..只有四張桌子門口在馬路邊 會有熱風從敝開的門口吹來和饞嘴的男朋友點了熱椰汁紫米露$10, 香蕉北海道3.6牛乳窩夫$20, 芒果pancake$16 侍應告知香蕉窩夫製作需時要稍等一會先端上了椰汁紫米露和芒果pancake熱騰騰的紫米露濃濃的椰香! 綿滑的紫米!以這個價錢吃到這樣的質素非常不錯!!接著是超薄皮的芒果pancake! 芒果鮮甜 而且很足料..差不多半個芒果肉超薄的pancake皮很通透!但好像用$16吃了半個芒果般XD等了一會壓軸終於出場!!侍應端上時我禁不住連嘩了幾聲因為看到很多香蕉片XDD精心排成玫瑰形的香蕉片放在新鮮出爐的窩夫上藝術品啊XD等候時已嗅到陣陣窩夫香現在更是餅香噴鼻!雖然吃不出北海道3.6牛乳的味道但熱騰騰的窩夫非常鬆化~加上清涼鮮甜而軟滑的香蕉口感極佳!喜歡香蕉的朋友必定要一試!略嫌忌廉稍多~個人口味而已~下次可以試試加$3加個雪糕球~!這小店位置比較偏僻但製作很用心! 價錢也合理~值得推介~!!
這天心血來潮想吃甜品 赫然發現好芝味有我最愛的香蕉甜品!!
二話不說馬上進去!

小小的店..只有四張桌子
門口在馬路邊 會有熱風從敝開的門口吹來

侍應告知香蕉窩夫製作需時要稍等一會
先端上了椰汁紫米露和芒果pancake
熱騰騰的紫米露
濃濃的椰香! 綿滑的紫米!

以這個價錢吃到這樣的質素非常不錯!!
接著是超薄皮的芒果pancake!
芒果鮮甜 而且很足料..差不多半個芒果肉
超薄的pancake皮很通透!
但好像用$16吃了半個芒果般XD

等了一會壓軸終於出場!!
侍應端上時我禁不住連嘩了幾聲

因為看到很多香蕉片XDD
精心排成玫瑰形的香蕉片放在新鮮出爐的窩夫上
藝術品啊XD

等候時已嗅到陣陣窩夫香
現在更是餅香噴鼻!
雖然吃不出北海道3.6牛乳的味道
但熱騰騰的窩夫非常鬆化~
加上清涼鮮甜而軟滑的香蕉口感極佳!
喜歡香蕉的朋友必定要一試!

略嫌忌廉稍多~個人口味而已~
下次可以試試加$3加個雪糕球~!

這小店位置比較偏僻
但製作很用心! 價錢也合理~
值得推介~!!
芒果pancake
超薄皮!
成舊三文魚咁XD
2010-09-18 4 瀏覽
見到坐到出門口仲要等位,不過望落去就好似一般過一般,但就有好多介紹,於是就試下。入到去好細,只得一個樓面,好忙,都吾得閒落單,我地睇左一陣menu,見到個樓面得閒小小先敢叫佢寫野,佢好快就同我地落完單,不過就等左好耐都未有野食,好似人手非常不足。等到了,先來的是同事的楊枝甘露,望落好滿,裡面仲好多料,同事食左只系話ok,冇講其他野,我諗好食哇,起碼佢最終都食得曬。另外一個同事個翡翠明珠就好大碗,滿到瀉,好多生果同芒果汁,裡面d材料仲好似幾豐富,佢就話好味,大西米夠彈牙,組合好清甜吾錯。哈哈我個放最後,比較西式我木糠布甸,細細杯,不過就幾靚幾吸引,食落去芝士味濃而且滑,加埋木糠一齊食味道吾錯。難怪咁偏僻都會有人等位啦!不過人手真系好吾夠,等位,等落單仲要等出餐,好似有d問題囉。

等到了,先來的是同事的
,起碼佢最終都食得曬。另外一個同事個

哈哈我個放最後,比較西式我
翡翠明珠
楊枝甘露
2010-09-17
翡翠明珠
楊枝甘露
好芝味木糠布甸
  • 好芝味木糠布甸,翡翠明珠
2010-09-15 9 瀏覽
紅磡一日遊,探完朋友食甜品,不過最攪笑都系連紅磡人都吾知有呢間甜品店,反而系我在openrice揾比佢睇先知,真失敗!不過真的很難找,我朋友說住左十年都吾會入呢條街,佢話呢度冇乜野好食所以冇行過去。下著雨好靜,整條街都冇人,整間舖同條街都一樣冇人,看了看,還是先試招牌窩夫同推介的木糠布甸。布甸不一會來了,不大杯,跟相片的有差別,布甸是軟的滑的芝士味的,食落去味道不錯,木糠不多不確喉,食木糠布甸來說算合格有餘。等了又等,好怪的感覺,場入只有一點點的音樂,沒人沒聲,但是窩夫仍未到,怪怪的,同朋友都不知說不說話好,下雨天真的太靜了吧。不過等的時候就聞到好香的味道,很期待,終於等到了,賣相不錯,切下去很硬的,但食落去就好脆好味好暖,加上雪糕的冰冷,一冷一熱,正我們最終用左近30分鐘完成這餐的甜品宴,都幾滿足,飽而不膩的芝士加窩夫食完都不覺口喝,算是不錯。走的時候是11:00左右,天仍是下著雨,舖內外除了雨聲及點點音樂之外,依舊的靜,真的有點恐怖,是我們去錯地方嗎?又是怪怪的感覺,希望下次來的時候不是這樣子吧﹗

不過等的時候就聞到好香的味道

香蕉+雪糕之北海道牛乳窩夫
不膩但會飽的好芝味木糠布甸
牆上相片介紹
布置簡陋而且密閉
2010-09-13
$22 (宵夜)
香蕉+雪糕之北海道牛乳窩夫
不膩但會飽的好芝味木糠布甸
牆上相片介紹
布置簡陋而且密閉
  • 好芝味木糠布甸,北海道牛乳窩夫(+雪糕)
2010-09-08 10 瀏覽
不吃飯放學特登來試下這間就近新開的甜品店,找到了,外面看都幾凌亂入到去還好,只系細左d迫左d。我們當然先試這裡有報章雜誌介紹及好多好評的甜品啦,於是就叫了一個芒果pancake及一個呍哩嗱香蕉之北海道牛乳窩夫(要等15分鐘)。pancake來了,未食都見到薄,切開來食仲感受到佢薄,真的不像食開的蛋糕pancake,只有一層依,好大塊同好甜的芒果肉,忌廉也如雜誌寫的一樣有不同的味道,好味。吃完再等多一陣都未見窩夫,不過等待中卻不時聞到焗香味,很期待,上來了,好靚的,張香蕉切成薄片圍邊,切落去很硬又很軟,食落去很脆很鬆又很香,好好味,至於上層的好朋友香蕉+朱古力漿及下面熱的窩夫跟上面凍的雪糕,一流,最佳配搭。

)。

香蕉雪糕窩夫
  • pancake系列
  • 窩夫系列
2010-09-02 4 瀏覽
幾個月前在雜誌的介紹看到這店,特來一試。今天假期沒事幹,突然想食pancake,就來了紅磡的這間甜品店試下。都幾難找,在紅磡都不太出名吧,問路都好像沒人知道似的,真的是太偏僻了,在大街後面的一條街裡,招牌也不顯眼,最終找了近一小時才找到,已是下午四點幾。外面看起來真的很新,像是新派甜品店,門外亦有我看到的那張雜誌介紹,內裡已有食客光顧,進去以後當然是看看餐牌啦,原來除了芒果之外還有雪糕及香蕉pancake可以選擇,可惜沒有我的至愛~~榴槤pancake。結果我選了芒果,最穩陣,因為雜誌都是介紹芒果的,上台時真的是薄薄的pancake皮包著看得見的芒果肉,就連芒果的根及細紋都隱約看得見,切開之後可以清楚看到極薄的pancake皮包著橙黃色厚厚的芒果肉以及比例上較少的cream。不過切的時候還是會被刀拖爛的,應該是煎的乾身了點或刀不夠利吧,第一淡咬落去幾乎感覺不了有皮的存在,因為太薄就連皮的味道也吃不出來,只是吃到有如風的一層依及鮮甜的芒果肉的味道及感覺,但這個仍然是我食過最薄最好味的pancake少cream而多芒果肉,配合得宜味道不錯,一試難忘。
幾個月前在雜誌的介紹看到這店,特來一試。

少cream而多芒果肉,配合得宜味道不錯,一試難忘。
門外張貼雜誌的介紹
皮薄得透了芒果色
切開之後
  • 芒果pancake
2010-09-01 9 瀏覽
上一次我來的時侯只是路經,試了好幾款較傳統的糖水及撈,事隔幾月想起,舊地重遊,不過今次真的和老公駕車來吃的。比起上次今日的確換了新面貌,門外多了燈箱、名星合照及報章雜誌介紹﹔店內卻少了雜物及多了相片,明顯進步了,但人手明顯少了,最初來的時候小店裡好像都有4~5人,但今次只見店主一人,說伙計走開了。今次特登帶咀刁的老公來試,不過今次吾食傳統野,而是試這裡推介的特色甜品。週圍看心中有幾樣想試的,包括有報章介紹的極薄pancake及北海道牛乳窩夫,不過都認為這些都刺激不了我們的嘗慾,最後問店主這裡有什麼特色甜品好吃,店主回應說最特別是白水晶,有酒有薄荷,不過少人敢試,第二是新推出的好芝味木糠布甸。我們想了想,好~~就試這兩個先來的是比雪糕還要結實的好芝味木糠布甸,上檯的時候布甸比想像中的細小,但賣相比相片的靚,層次分明,三層薄薄的木糠(即馬利餅碎)及兩層厚芝士,因為都幾硬,都幾難切的,吃下芝士味濃郁,也吃到餅碎配合的香味,且兩者都好幼滑,有點像吃芝士雪糕的感覺,而且芝士和餅碎的比例適中,能取其味道而吃後沒有確喉及口乾的感覺,非常不俗。應該改名做好芝味雪糕木糠布甸白水晶,聽店主說這個曾是參賽作

我們想了想,好~~就試這兩個

應該改名做好芝味雪糕木糠布甸

白水晶,聽店主說這個曾是參賽作品,要夜晚才限量發售的,出來的時候,白水晶原來是偏黃綠色的,賣相也是比相片的靚
,吃下去很特別,內裡有清涼的薄荷大菜糕,薄荷味不太重,但很清涼,而秘制菠蘿汁則非常清甜,帶有很香的味道及少許酒味,入口清新自然,撈黑珍珠、大菜糕及略酸甜的蘆薈一齊食的時候,口感及味道非常夾,成個喉嚨都有著清涼解熱的感覺。
這款甜品材料不多但有著筆墨難容的感覺及味道。

可能是先吃下有如雪糕般凍的布甸的關係,白水晶就好像不太夠凍了,但是兩款甜品都各具特色,下次一定要試埋這店出名的極薄pancake同北海道牛乳窩夫。

門外比之前來的時侯多了燈箱擺設及不少報章介紹
店主推介的創意甜品~~白水晶
廚房都被布簾遮蔽的
店內推介~~好芝味木糠布甸
白水晶
  • 好芝味木糠布甸,白水晶
2010-07-28 10 瀏覽
星期六晚同高生,高媽媽及高妹一行四人食完晚飯行完Jusco,肚裡面尚有空間,當然是甜品時間啦! 天氣炎熱,好自然大家就向住好芝味既方向行啦! 其實早幾個星期高妹已經同我地黎過,已經係一試難忘! 今晚好好彩,唔使等位就有一張四人枱,我地既食物有:高媽媽"熱白果腐竹薏米旦花糖水" - 好滑好香,腐竹煲到溶哂,好似飲緊新鮮甜荳漿但又有白果味,好新鮮,唔似出面一d糖水舖咁翻煲過。高生"楊枝甘露黑珍珠" - 唔太酸又唔太甜,有好足料既芒果肉同西柚肉,果d黑珍珠我地研究究竟係乜野,咬落去好爽口又有一陣黑芝麻香味,呢個係我食過好多糖水舖最足料既楊枝甘露。連一向唔食酸野既高生今次都主動食!高妹"藍梅+青檸雪芭北海道3.6牛乳窩夫" & 我的"香蕉+朱古力雪糕北海道3.6牛乳窩夫" - 嘩!! 一上枱就傳黎一陣香氣,窩夫切落去既時候好脆但又軟軟咁(一d都唔硬!),青檸雪芭唔係淨係好似普通果d咁好酸好冰,呢個少少酸得黎又甜甜地,好醒神。 朱古力雪糕登時比下去變得普通啦! 一啖脆熱窩夫夾雜住冰冷既雪糕,又冷又熱又酸又甜,真係好似d幻得幻失既愛情感覺! 服務我地既都係幾個年輕男仔,第一次黎既時候我都有

今晚好好彩,唔使等位就有一張四人枱,我地既食物有:

服務我地既都係幾個年輕男仔,第一次黎既時候我都有少少懷疑,畢竟好幾次試過年輕人服務既食肆都因為其工作態度以至食物口味都令人失望。不過,今次好唔同,樓面及廚房內的三位年輕人都好認真好有heart咁去做野,真係要讚,希望你地會繼續用呢份熱誠去做好呢間甜品屋,唔好一多人幫襯就變得"行"貨啦!

雖然呢度地方好細,只得四張枱,而且好逼,但沒有令人侷促既感覺,反而坐得親親蜜蜜咁食甜品咪仲sweet囉!!

PS. 食左咁多野,埋單都係$75,以此食物質素,絕對超值!!
香蕉+朱古力雪糕北海道3.6牛乳窩夫
熱白果腐竹薏米旦花糖水
楊枝甘露黑珍珠 - 正!
藍梅+青檸雪芭北海道3.6牛乳窩夫 - 正正!!
2010-07-24
香蕉+朱古力雪糕北海道3.6牛乳窩夫
熱白果腐竹薏米旦花糖水
楊枝甘露黑珍珠 - 正!
藍梅+青檸雪芭北海道3.6牛乳窩夫 - 正正!!
  • 楊枝甘露黑珍珠
  • 藍梅+青檸雪芭北海道3.6牛乳窩夫
2010-05-21 8 瀏覽
個日同朋友仔睇完concert 之后番番黎hall就諗住食甜品知道呢到開左間甜品店所以就過黎試下唔想再食芝麻綠豆喇ma叫左出名既窩夫..賣相都幾好啊!不過我唔鐘意層cream" 感覺太heavy了: 同埋最衰係冇得揀雪糕味" 我食左一啖" 感覺都係普普通通la~之后就叫左推介既仲夏翡翠..其實都係珍珠+蜜瓜西瓜 芒果汁個d 冇咩特別: 幾乎全部甜品舖都會有" 但值得一讚既係個青檸雪芭!! 青檸係好少地方食到的" 感覺好涼快" 而且佢係雪芭唔係雪糕 所以感覺冇咁肥haha初初佢落錯單俾左第2樣野俾我地 個陣得2tables既客 咁都落錯左都幾大意" 但係之后個waiter都識得講笑 "咁唯有我食左去啦!唔好意思啊" haha funny
知道呢到開左間甜品店所以就過黎試下
唔想再食芝麻綠豆喇ma

haha funny
2010-05-13 11 瀏覽
飯後既必備節目一定係食甜品!今次一行4人叫左5個甜品share食<芒果紫米露>因為怕太甜,所以問一問,原來可以叫少甜~<芒果涼粉>涼粉係自家製~口感同平時的有d唔同,都幾特別,唔錯!同時都有得叫少甜~(仲可以糖水分開上添!)<仲夏翡翠>好清涼既甜品!好o岩夏天食~上面既青檸雪笆好特別!酸酸地零舍開胃!<芒果西米露>呢個就冇特別...仲比一般出面食既西米露有點遜色...不過都可以少甜的!<北海道3.6牛乳窩夫配青檸雪笆&藍莓醬>呢個配搭係waiter介紹既~好特別好好味!!即叫即製~所以個窩夫係脆既~加上青檸雪笆同藍莓醬一齊食,good!不過鋪頭較細小..可能坐落會較迫...幸好今次去得早,冇乜人,所以都坐得好舒服
飯後既必備節目一定係食甜品

今次一行4人叫左5個甜品share食

<芒果紫米露>
因為怕太甜,所以問一問,
原來可以叫少甜~

<芒果涼粉>
涼粉係自家製~
口感同平時的有d唔同,都幾特別,唔錯!
同時都有得叫少甜~
(仲可以糖水分開上添!)

<仲夏翡翠>
好清涼既甜品
好o岩夏天食~
上面既青檸雪笆好特別!
酸酸地零舍開胃!

<芒果西米露>
呢個就冇特別...
仲比一般出面食既西米露有點遜色...
不過都可以少甜的!

<北海道3.6牛乳窩夫配青檸雪笆&藍莓醬>
呢個配搭係waiter介紹既~
好特別好好味!!
即叫即製~所以個窩夫係脆既~
加上青檸雪笆同藍莓醬一齊食,good!

不過鋪頭較細小..
可能坐落會較迫...
幸好今次去得早,冇乜人,
所以都坐得好舒服
芒果紫米露