2023-10-21 158 瀏覽
Happy Friday 最緊要係同同事食餐好嘅。今日第一次同同事試下食這間西環餐廳。我們每人點的食物都不同,有的叫扒類,有的叫漢堡包。我點了他們出名的豬扒漢堡包餐,他們的豬扒好好味肉汁豐富,而且仲有薯條及沙律。作為一份午餐真的好豐富,而且味道又好好味,真的好滿足🥰😋。

2023-09-15
📌石塘咀山道平民西餐🍴💛今次介紹嘅係好多港大人都會識嘅嘆住食🤓呢間餐廳一直係好多大學生會去嘅平民西餐廳~如果大家想平靚正食個快西餐 呢間就啱曬🤩大概$60-$80就可以食到一個西餐set再貴啲都可以食更多特別口味嘅意粉set🍝所以非常抵食🤓🍴蜜糖芥末汁雞扒漢堡拼薯條平時試佢地嘅意粉比較多 今次試佢地嘅漢堡🍔呢個套餐包括是日餐湯同埋沙律🥗一上到檯發現個漢堡好大😆雞扒都好大塊😍食落去雞扒juicy 唔會太乾身配上甜甜嘅蜜糖芥末汁食落去唔會太膩 再加埋生菜番茄有比較清新嘅感覺🥬🍅另外佢地嘅薯條都炸得好脆身👍🏻最後個包同薯條多到食唔曬🤣餐廳呢個份量係好足夠 男仔女仔都夠飽😝不過留意嘅係Lunchtime真係比較多人如果比較趕/多人的話建議book定檯😎🍽️ 食物:🌕🌕🌕🌗🌑🥂 飲品:🌕🌕🌕🌑🌑👩🏻‍🍳 環境:🌕🌕🌕🌑🌑💯CP值:🌕🌕🌕🌕🌑✅回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑💰蜜糖芥末雞扒漢堡拼薯條 $85Overall: ⭐️⭐️⭐️ (out of ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)📍 嘆住食 地址:西環石塘咀山道39號地舖@time_forbreak Hashtags🔎#eatgoodwestsin_saiwan#eatgoodwes
📌石塘咀山道平民西餐🍴💛

今次介紹嘅係好多港大人都會識嘅嘆住食🤓
呢間餐廳一直係好多大學生會去嘅平民西餐廳~
如果大家想平靚正食個快西餐 呢間就啱曬🤩

Hashtags🔎
#eatgoodwestsin_saiwan
#eatgoodwestsin_western
#eatgoodwestsin_burgers
#eatgoodwestsin_hongkongisland
#eatgoodwestsin_hku
#eatgoodwestsin_yellow
唔少HKU嘅朋友仔食過,一致話唔錯,咁就梗係要試吓啦!Lunch set選擇甚多,主要食扒類,配有薯菜/飯/意粉,另外有漢堡包🍔▶️ 洋蔥薯仔煙肉忌廉湯每個lunch set都包餐湯忌廉湯幾creamy😋稀杰度啱啱好入面有切粒嘅薯仔、洋蔥,令個湯有質感啲煙肉份量唔少,食落比較似火腿成個湯嘅配搭幾正▶️ 意式香草蕃茄汁香煎雞扒 配意粉 ($68)估唔到個雞扒咁大份,有1.5手板咁大🖐🏻食得出雞扒好新鮮,煎到邊位少香脆,肉質極嫩滑多汁🤤雞肉之間夾雜油脂雞扒厚度適中易切,咬落啖啖肉🐔好滿足醬汁四選一:紅酒燒汁、車打芝士汁、香草蕃茄汁、雜菌忌廉汁香草蕃茄汁用上新鮮蕃茄製造🍅味道天然又夠濃味,唔似食緊預製茄汁🥫意粉一開始偏硬同乾身,應該用蒜頭同油炒過?有啲小學飯盒意粉味🫣不過之後撈埋蕃茄汁咁食又ok,好在蕃茄汁夠多意粉份量大概兩碗,絕對夠飽 (見朋友叫飯就相對少啲,男仔未必夠食)旁邊亦有少許翠玉瓜同車厘茄,均衡飲食🥬-有驚喜!扒類烹調得好好,醬汁有特色得來應該係自家製👍🏻賣相亦唔錯,絕對唔係頹飯look朋友叫個漢堡包超靚仔又足料,比得上啲高級西餐廳環境正常,係座位擠迫少少啫🤏🏻Lunch time黎
唔少HKU嘅朋友仔食過,一致話唔錯,咁就梗係要試吓啦!

▶️ 洋蔥薯仔煙肉忌廉湯
每個lunch set都包餐湯
忌廉湯幾creamy😋稀杰度啱啱好
入面有切粒嘅薯仔、洋蔥,令個湯有質感啲
煙肉份量唔少,食落比較似火腿
成個湯嘅配搭幾正
洋蔥薯仔煙肉忌廉湯

▶️ 意式香草蕃茄汁香煎雞扒 配意粉 ($68)
估唔到個雞扒咁大份,有1.5手板咁大🖐🏻
雞扒厚度適中易切,咬落啖啖肉🐔好滿足

醬汁四選一:紅酒燒汁、車打芝士汁、香草蕃茄汁、雜菌忌廉汁
不過之後撈埋蕃茄汁咁食又ok,好在蕃茄汁夠多
意式香草蕃茄汁香煎雞扒 配意粉

旁邊亦有少許翠玉瓜同車厘茄,均衡飲食🥬

有驚喜!扒類烹調得好好,醬汁有特色得來應該係自家製👍🏻
賣相亦唔錯,絕對唔係頹飯look
朋友叫個漢堡包超靚仔又足料,比得上啲高級西餐廳
環境正常,係座位擠迫少少啫🤏🏻
Lunch time黎食坐滿成間餐廳,多數為學生
服務可以,上菜算快
性價比超高!學生仲有優惠,大學生可以減$5,同時唔收加一,好抵食
超推介HKU嘅朋友仔去試吓!可能會成為你嘅飯堂😉
洋蔥薯仔煙肉忌廉湯
意式香草蕃茄汁香煎雞扒 配意粉
  • 香煎雞扒
2023-03-30 767 瀏覽
🥘🥘🍝平時lunch想食好少少,最好選擇就係平民西餐西環依間就做到,佢係地區既小店西餐,係附近居住或者返工既朋友可以多個選擇地方唔算好大,有時多學生放午飯都要等下位,但勝在簡簡單單都可以有好味既一餐香煎美國豬扒飯配紅酒燒汁($68)跟餐湯平時豬扒好驚好鞋,但佢既豬扒好嫩口好juicy又唔肥,放落口唔膩口,簡單既食物都做得好
🥘🥘🍝

平時lunch想食好少少,最好選擇就係平民西餐

香煎美國豬扒飯配紅酒燒汁($68)跟餐湯
2023-01-28 788 瀏覽
長期都要排隊平民嘅西餐廳,價錢唔算好貴,識食落又幾好食😋雞扒煎得好香脆又夠大塊,意粉軟硬度啱啱好,蕃茄汁又唔會太酸,性價比幾高嘅午餐👍🏻 鮮奶咖啡都唔錯㗎,飲落幾香滑,仲送埋個雪糕添😚▪️香煎雞扒意式香草蕃茄汁$68 + 意粉$15 + 鮮奶咖啡$18♡好味指數 🌕🌕🌕🌕🌑✔︎性價比🌕🌕🌕🌕🌑✔︎環境服務🌕🌕🌕🌑🌑✔︎打卡指數🌕🌕🌕🌑🌑✔︎推介指數🌕🌕🌕🌕🌑✔︎回頭指數 🌕🌕🌕🌕🌑

♡好味指數 🌕🌕🌕🌕🌑
鮮奶咖啡
香煎雞扒意式香草蕃茄汁意粉
鮮奶咖啡
2023-01-02 721 瀏覽
本身住西環,成日經過想來試下於是係新一年決定tryrry. 叫左個黑松露意粉, 好明顯食得出係某牌子個黑松露醬(叫貨)… 另外叫左個自家製美國牛肉burger (號稱限量發售)跟薯條, 想問可否upgrade成焗cheese版本, 單係唔得 於是另外叫左個 焗cheese 嘅fries. $68蚊 都算大份, 食到唔係翻炸嘅..單係重點嘅伏位係個burger…..128蚊舊肉沒味, 沒錯, 係沒味….. 個bun底落左一堆茄汁…..其實應該叫 自家制茄汁burger算….食左1/3 之後真心食唔到落去.. 太難食了waiter過來問 需唔需要pack起d 野….內心os 係: 咪玩啦 pack翻去丟?可以唔使再來
本身住西環,成日經過想來試下
於是係新一年決定tryrry.

單係重點嘅伏位係個burger…..128蚊

食左1/3 之後真心食唔到落去.. 太難食了
waiter過來問 需唔需要pack起d 野….
內心os 係: 咪玩啦 pack翻去丟?

可以唔使再來
2023-01-02
【 🐠香煎龍利魚柳 配意式香草蕃茄汁🥫】---✨𝕃𝕦𝕟𝕔𝕙 𝕊𝕖𝕥✨(套餐包括:是日餐湯)---💰價錢:$78 (*另設加一服務費*)~~~📍評分:10+/10~~~⏩ 呢間位於港大附近的西餐廳俾我bookmark 左好耐架啦👀,今日終於黎一試!都真係一間超正超隱世的必到平民西餐廳‼️差不多包場咁滯,食完簡直就是大滿足enjoy爆🥰!~~~首先一上枱見到個賣相份量🤩,已經心諗呢間實掂🤣!塊香煎龍利魚柳大塊到呢😍,有我兩塊面咁大lor!真係超級足料!食落又係非常高質👍🏻,外皮煎得好夠香脆,入面既龍利魚柳口感就好嫩滑🤤,魚肉夠灑鮮甜😋!配埋酸酸甜甜既意式香草蕃茄汁食🥫,真係非常開胃好鬼夾!意粉本身就好夠味🍝,加左香蒜同黑椒炒,再mix埋個蕃茄汁食真係一流🔥!仲有清爽多汁既番茄仔同瓜做配菜💦,lunch set 仲包埋是日餐湯🍲,成份餐真係好豐盛好jengggggg‼️~~~✅ 整體黎講,真係要俾滿分啦💯!無論係份量、質素、性價比,都係令我無法抗拒的一道美食❣️!而且環境再加分,靜靜地享受呢餐🍃,such a perfect meal, a perfect day❤️‍🔥!~~~性價比:5/5回頭度
【 🐠香煎龍利魚柳
配意式香草蕃茄汁🥫】
---
✨𝕃𝕦𝕟𝕔𝕙 𝕊𝕖𝕥✨
(套餐包括:是日餐湯)
---
💰價錢:$78 (*另設加一服務費*)
📍評分:10+/10
香煎龍利魚柳 配意式香草蕃茄汁
2022-12-21
香煎龍利魚柳 配意式香草蕃茄汁
2022-11-26 454 瀏覽
夜晚門口擺餐牌係有set,入到去原來得散叫都算,份量勁細啲嘢又唔好食,好失望,同中午差好遠。中午明明係幾好食嘅,份量多又抵食,但係完全唔明點解夜晚變咗咁。同店員服務態度好奇怪🥲🥲如果店主睇到呢一個post ,麻煩你搞搞你個餐牌,唔好明明冇嘢都擺出邊門口人入嚟之後在屈人食啲單點野食。仲要唔係得我一個咁樣覺得,隔籬枱都有個人order咗碟牛肉寬條麵之後食咗一啖就頂唔順,店主響佢食一啖之後都好意思問多句:咦做咩唔食?

• 朱古力
今次係午飯嘅時間嚟到好彩前一日有book定位😛如果唔係應該會排好耐12點幾喺門口已經見到有啲人喺度等緊😐我哋嗌咗一個龍利柳🐟同埋豬扒🐖午餐時間會附送埋餐湯🍲而今日就係羅宋湯羅宋湯入邊有好多雜菜 味道正正常常唔會過酸 但係就普通😗上餐時間比較耐 等咗成差唔多15分鐘先有得食😓如果趕時間嘅朋友就可能要考慮吓一上到枱就見到肉嘅份量都真係好多😱➿香煎龍利柳配雜菌忌廉汁 $68龍利柳好大條比出面喺超市買到嘅大一倍有多😳成個畫面都幾震撼🤪可惜食落去就鹹咗少少🙁可能調味落重手咗🤏可以配埋啲意粉一齊食評分:♥️♥️♥️➿香煎美國豬扒配紅酒燒汁 $58豬扒就真係好厚 有差唔多一兩隻手指嘅厚度😗肉質好紮實🥰同埋煎得好香🤓配埋燒汁就一流😋評分:♥️♥️♥️♥️如果下次唔多人都應該會再嚟多一次真係好抵食!如果係大學生嘅仲可以減$5
今次係午飯嘅時間嚟到

真係好抵食!
如果係大學生嘅仲可以減$5

2022-11-22
2022-10-29 380 瀏覽
因為店面較細,建議大家先book位,我哋平日中午去到都已經要等位🥲·🍝香煎龍利魚柳意粉 配意式香草蕃茄汁💰68Baked fish of sole with tomato sauce & pasta會話呢度嘅扒set性價比都好高!! 龍利魚好大塊,真係兩個人share都得😂會食到裏面一片片魚肉而唔係好似肉餅咁一塊過,外面嘅煎皮基本上唔脆(除咗邊邊位);意粉係自己鍾意嘅扁意粉,份量啱啱好唔會太多,蕃茄汁有茄蓉,食落係天然嘅酸味,會回頭🙌🏻·🍛香煎美國豬扒飯/意粉 配車打芝士汁💰58Pan-fried pork chop with cheddar cheese·🍝香煎帆立貝伴紫蘇蕃茄醬扁意粉💰128Linguine scallop w/ basil tomato sauce ·🎃是日餐湯(南瓜湯)#foodstepsinhk_港大 #foodstepsinhk_西式#foodstepsinhk_西環

🍝香煎龍利魚柳意粉 配意式香草蕃茄汁💰68
香煎龍利魚柳意粉 配意式香草蕃茄汁

🍛香煎美國豬扒飯/意粉 配車打芝士汁💰58
香煎美國豬扒飯 配車打芝士汁
香煎美國豬扒意粉 配車打芝士汁

🍝香煎帆立貝伴紫蘇蕃茄醬扁意粉💰128
香煎帆立貝伴紫蘇蕃茄醬扁意粉
🎃是日餐湯(南瓜湯)

香煎龍利魚柳意粉 配意式香草蕃茄汁
香煎美國豬扒飯 配車打芝士汁
香煎美國豬扒意粉 配車打芝士汁
香煎帆立貝伴紫蘇蕃茄醬扁意粉
2022-09-06 657 瀏覽
夜晚黎食2人餐$208枱與枱之間好緊貼,變咗現場人一多,好吵好吵,隔離枱講咩基本上都聽晒煙肉湯:唔會好咸,好味雞扒漢堡:雞扒好厚肉,好嫩又好食牛肉漢堡: 雖然牛肉堡都算厚身,但無咩肉味,好似溝左好多水同粉醬,麻麻地中間煎蛋無咩特別,夾埋起嚟都係普普通通2款漢堡我覺得雞扒最好食起碼食到真係啖啖肉感先沙律甜甜酸酸,好開胃仲想食多啲薯條太短,食得唔夠過穩個人比較鍾意食長身薯條甜品:雪糕好味,奶味重,好正心太軟都好正,冰火2重天熱辣辣加上凍冰冰,可惜草莓太酸中間好多醬流出嚟正!
夜晚黎食2人餐$208

煙肉湯:唔會好咸,好味

煙肉 湯

雞扒漢堡:

雞扒好厚肉,好嫩又好食

雞扒漢堡

牛肉漢堡:

中間煎蛋無咩特別,夾埋起嚟都係普普通通
美國牛肉芝士漢堡

2款漢堡我覺得雞扒最好食
起碼食到真係啖啖肉感先

沙律甜甜酸酸,好開胃
仲想食多啲
沙律菜

薯條太短,食得唔夠過穩
個人比較鍾意食長身薯條
薯條

甜品

雪糕好味,奶味重,好正
心太軟都好正,冰火2重天
熱辣辣加上凍冰冰,可惜草莓太酸

中間好多醬流出嚟
正!
心太軟
煙肉 湯
雞扒漢堡
沙律菜
心太軟
2022-08-30 545 瀏覽
港島區隱藏西餐小店性價比高有高質的享受,今次特登嚟試下食手工意粉🍝,店鋪唔係成日有㗎!菜式食物用材絕不吝嗇🤩,每條意粉都沾滿醬汁,食落口感煙韌獨特唔會散易斷,絕對係誠意之作!🫰🏻安格斯漢堡包🍔媲美得上各大連鎖漢堡包專門店,包身鬆軟,大大塊漢堡扒超級足料,仲要夾住隻蛋🍳配上濃濃芝士醬🧀十分之邪惡!一次半次冇所謂啦~食咗先算😋牛扒煎到剛剛好夠香口,油脂豐富鎖住肉汁入口淋身!👍🏻👍🏻芝士薯條係每次都一定要叫嘅必食小食,不能錯過🤤新鮮熱辣辣香脆🔥每食一條都可以芝士拉絲出嚟🧀整體大致上所有食物水準都高質,價錢亦都親民貼地🤗值得再次光顧!🍔芝士安格斯漢堡包:★★★★★ (限量供應)🍝海膽汁手工扁意粉:★★★★★ (限量供應)🦑鮮蝦墨魚汁手工意粉:★★★★ ☆ (限量供應)🍷紅酒會牛肋肉手工意粉 : ★★★★☆ (限量供應)🥖白酒煮蜆配蒜蓉包 : ★★★★☆🍟芝士薯條 : ★★★★★🥩安格斯牛扒 : ★★★★★🐑香煎紐西蘭羊架 : ★★★☆☆🗺📍西環石塘咀山道39號地下 (香港大學站B2出口)

牛扒煎到剛剛好夠香口,油脂豐富鎖住肉汁入口淋身!👍🏻👍🏻

🍔芝士安格斯漢堡包:★★★★★ (限量供應)

🍝海膽汁手工扁意粉:★★★★★ (限量供應)

🦑鮮蝦墨魚汁手工意粉:★★★★ ☆ (限量供應)

🍷紅酒會牛肋肉手工意粉 : ★★★★☆ (限量供應)

🥖白酒煮蜆配蒜蓉包 : ★★★★☆

🍟芝士薯條 : ★★★★★

🥩安格斯牛扒 : ★★★★★

🐑香煎紐西蘭羊架 : ★★★☆☆

🗺📍西環石塘咀山道39號地下 (香港大學站B2出口)
2022-07-27
2022-08-14 455 瀏覽
嘆住食見到介紹話成日排長龍有日中午行開附近 見到有位就試吓入到去環境少少暗既不過環境都好乾淨佢嘅當日有大party book 左枱 被安排坐一個路口嘅二人枱都唔會話太迫餐湯 係粟米忌廉湯 味道淡左啲香煎雞扒香煎美國豬扒有好多款汁可以選擇揀選左配雜菌忌廉汁 同埋車打芝士汁汁既味道正常啦雞扒豬扒好大塊 煎得幾香 幾Juicy 加埋飯/意粉份量真係超級大 一個人都食唔曬一份餐呀好抵食仲包埋個湯 都係$58一set 咋野飲就要另外再加錢依個價錢 唔好要求太多了要支持下街坊小店呀👍🏼
嘆住食

野飲就要另外再加錢

依個價錢 唔好要求太多了
要支持下街坊小店呀👍🏼
2022-07-20 462 瀏覽
餐廳好近香港大學B出口,雖然要行個小斜路,但大約行1分鐘就到都幾方便。同幾個朋友去食,估唔到幾有意外驚喜喎。個dinner set真係幾抵食,嗌咗個鴨胸肉跟薯條,個鴨胸肉以為係一片片啦,點知係成大嚿serve,有少少嚇親。🙈🤣然後加$5有薯條,啲薯條都真係幾脆幾熱,係即整,仲要加上車打芝士汁,好正好邪惡!大約$80買單,價錢真係好合理,同埋真係好飽,兩個餐夠三個女仔食!下次約friend真係可以一齊去食,真心幾推介💛
下次約friend真係可以一齊去食,真心幾推介💛
2022-07-20
📍香港大學站旁小店‼️• 份量取勝港式西餐😝 -- 嘆住食🤤💛•=======================上次同朋友嚟試過lunch,今次就嚟試下dinner menu🤩------------------------------⭐️餐湯粟米湯正正常常,可以再濃味少少·⭐️香煎雞排配意式香草番茄汁 $68 (4/5)雞扒好大塊,厚肉juicy!!外皮煎至微脆,配埋番茄汁相當開胃😛·⭐️香煎龍脷柳配雜菌忌廉汁 $78 (4.2/5)顏色睇落唔係好吸引,但個雜菌忌廉汁菇味香濃,用嚟撈飯都唔錯👍🏻龍利柳有差唔多一個半手掌咁長,肉質嫩滑~------------------------------整體嚟講食物份量大份足料,味道唔錯嘅但不至於好特別(都係港式西餐expect的味道🤣)去開附近都可能會再去👍🏻------------------------------賣相:3/5味道:3.8/5性價比:3.5/5回頭:maybe------------------------------店舖資料名稱:嘆住食地址:西環石塘咀山道39號地下前往方法:香港大學站B2出口

=======================
⭐️餐湯

粟米湯正正常常,可以再濃味少少
⭐️香煎雞排配意式香草番茄汁 $68 (4/5)

⭐️香煎龍脷柳配雜菌忌廉汁 $78 (4.2/5)

賣相:3/5
味道:3.8/5