星期五,6點打電話訂位都仲訂到位 8點去到,原來唔訂位都得 2個人叫左一個牛肉冷盤,份量多...但味道一般啦,nth special 之後仲有生煎包,熱辣辣,個底係脆脆,又有湯汁,好味呀 跟住再上2條小黃魚..BAD 完全唔脆,又唔夠熱..一食就知條魚唔新鮮 好在之後個例牌沙鍋雲吞雞,正 例牌都好大鍋!溫吞又多,雖然雞得1/4隻不過勝在夠多,個湯都ok $88抵! 最後甜品叫個桂花拉糕,煙煙韌韌, 好味呀 不過都幾飽肚,好飽啦 overall, 以星期五放工時間唔洗等位黎講,呢到都幾好呀!
星期五,6點打電話訂位都仲訂到位

8點去到,原來唔訂位都得

之後仲有生煎包,熱辣辣,個底係脆脆,又有湯汁,好味呀
山煎包
跟住再上2條小黃魚..BAD

完全唔脆,又唔夠熱..一食就知條魚唔新鮮
小黃魚

好在之後個例牌沙鍋雲吞雞,正

例牌都好大鍋!溫吞又多,雖然雞得1/4隻
不過勝在夠多,個湯都ok
$88抵!
雲吞雞(例牌)

最後甜品叫個桂花拉糕,煙煙韌韌, 好味呀

不過都幾飽肚,好飽啦
桂花拉糕

2016-04-15
山煎包
雲吞雞(例牌)
桂花拉糕
2016-02-10 3038 瀏覽
是曰年初二,食個靚飯開年!今午試試一星的南翔小籠包。話名小籠包,當然點番籠食下。 這小籠包皮薄肉汁鮮美,肉汁澎湃,比鼎泰豐同翡翠拉麵的更好!果然無失望。上海粗炒:非常一般,樣子很好但無內涵 。味道很淡,連豉油味都唔覺,仲有D油,以點名餐廳而言,只屬及格 酒釀丸子:味道甜甜地,丸子煙韌,但酒釀味唔突出,蘇浙滙的比較出色。但總結而言,水準中上,一試無妨。

但總結而言,水準中上,一試無妨。
2016-02-09
2016-02-06 2325 瀏覽
上海菜香港人其中一種最常食到既中國菜呢類餐館都晨廿到成行成巿 大間有細間有今次同友人咁岩晚飯時間諗食咩 見到呢間老字號 就入左去試下呢個餐前小菜 炸菜絲出奇地好味爽口 有炸菜香味 而且唔辣 食左就停唔到口 要左生煎包 佢個底香脆可口 但包皮比較厚入口會覺得包太多 饀太少 溫度剛好唔會辣親咀若果細個少少 皮薄啲會更好上海菜點能夠無小籠包呢皮薄得黎唔會一夾就穿 熱辣辣新鮮出籠豬肉饀多汁新鮮肉質 唔會有豬so味穩陣之選京都炸醬麵 顏色方面同平時食開既中式炸醬面接近有冬菇豬肉碎雲耳荀等等既饀同個麵撈埋味道唔錯 咸度適中 可惜既係一個熱呼呼既麵到竟然會發生咁既事變左麵餅 雖然已經剪左麵但痴埋晒完全撈唔到麵質既問題 燘蘿蔔紅燒肉 唔好見佢咁深色以為佢好重口味 其實係老抽加色 咸度適中 蘿蔔同肉都好入味 而且相當林身肥瘦適中 送飯一流 所以同友人叫多個咸肉菜炒飯一窩上 熱辣辣 飯粒粒分開 有咬口之餘唔會太乾只係肉粒菜粒同飯既比例無咁好 可以多返少少整體黎講 佢老字號賣既係味道而唔係賣相份量黎講都唔細份 算唔錯!
上海菜

所以同友人叫多個咸肉菜炒飯

一窩上 熱辣辣 飯粒粒分開 有咬口之餘唔會太乾

只係肉粒菜粒同飯既比例無咁好 可以多返少少

整體黎講 佢老字號賣既係味道而唔係賣相

份量黎講都唔細份 算唔錯!

2016-01-31
星期日同男朋友行行下街正諗緊晚飯食咩好,突然間想食葱油餅同擔擔麵。所以上openrice search附近有咩餐廳,最後揀左呢間米芝蓮推介餐廳。黎到門口,唔算多人,幾個人排緊,所以等左10-15分鐘侍應就帶我地入座喇。坐低睇menu,發現原來係冇葱油餅的,而且所以湯麵亦已售罄,所以係食唔到我最想食既葱油餅同擔擔麵哈哈哈。唔緊要啦,唯有睇下有咩其他好野食啦!:::蘿蔔絲酥餅:::我最愛既食物之一,每次去飲茶,只要間茶樓有,我都1定會點黎食。首先賣相好靚,成隻碟都係乾淨俐落,唔會d碎碎周圍飛又跌晒落黎咁。香噴噴熱辣辣咁,咬落仲外脆內軟,蘿蔔絲清甜夠晒味。最特別既地方係蘿蔔絲中間有d葱粒,顏色吸引d之餘仲陣陣葱香味,忍唔住1口氣食左兩舊!:::上海粗炒:::既然食唔到擔擔麵,唯有退而求其次叫個上海粗炒啦,但結果有點失望。賣相雖然都唔錯,但食落味道真係好麻麻,有d似唔夠鑊氣既感覺,味道係帶甜,有點怪怪的。總之就完全冇一種令人想1啖接1啖食既感覺,不推介。下次有機會再試試呢度既擔擔麵吧!

蘿蔔絲酥餅
:::蘿蔔絲酥餅:::
香噴噴熱辣辣咁,咬落仲外脆內軟,蘿蔔絲清甜夠晒味。
上海粗炒
:::上海粗炒:::
總之就完全冇一種令人想1啖接1啖食既感覺,不推介。

下次有機會再試試呢度既擔擔麵吧!
2015-12-20
2015-12-22 1742 瀏覽
今日冬至,所以嚟咗呢間餐廳做冬 😁😁呢到嘅環境幾好,光線唔錯,都算幾寬敞。😃😃我地叫咗幾味小菜。前菜有醉雞,淆肉同蒜泥白肉。😊😊醉雞個汁好重酒香,非常香口。啲雞又夠嫩,份量都適宜。😀😀淆肉好重麻油味,個湯膠好夠味,幾濃。咬落去啲香味喺個口到迴旋,十分香口。😁😁蒜泥白肉十分香口。雖然好辣,但辣得超好味。啲肉嘅肉質唔錯,都幾易口入。😄😄小籠包皮薄餡靚。肉汁充滿住肉嘅香甜,汁又夠濃,成個feel好夾。😃😃蘿蔔絲酥餅脆得嚟又唔硬,食落好有層次。啲蘿蔔絲有少少蔥花,令成個蘿蔔絲酥餅更香。😂😂沙鍋雲吞雞嘅雞湯十分清甜,能帶出雞嘅鮮味,very good!雲吞嘅皮非常之薄,入面嘅餡同個湯十分夾。☺☺京燒羊腩燒得好脆,但又唔覺羶。啲肉同啲脂肪燒起上來十分香。即使凍咗食都唔覺羶,仍然咁好味!😆😆火腿扒津白嘅小湯非常之清甜。用嘅金華火腿都係正宗的。因此成個湯就能帶出火腿嘅香味,令成個菜更升一個層次。😄😄松子桂花魚一啲都唔腥,啱哂唔鐘意食魚嘅朋友。食落好似食生炒排骨咁,又脆又香,值得推介!😀😀八寶鴨非常特別,呢個真係值得推介!首先賣相非常之靚,個鴨入面係好特別嘅糯米飯,又香又有鮮味。啲飯有好重嘅臘味味,好香
今日冬至,所以嚟咗呢間餐廳做冬 😁😁

呢到嘅環境幾好,光線唔錯,都算幾寬敞。😃😃

我地叫咗幾味小菜。前菜有醉雞,淆肉同蒜泥白肉。😊😊

醉雞個汁好重酒香,非常香口。啲雞又夠嫩,份量都適宜。😀😀

😃😃

八寶鴨非常特別,呢個真係值得推介!首先賣相非常之靚,個鴨入面係好特別嘅糯米飯,又香又有鮮味。啲飯有好重嘅臘味味,好香啊!但係做出嚟又唔算好油膩,非常正!😂😂

另外,服務員的態度非常之好。又唔會嫌我要相機食先太麻煩,又會同我地講笑。另外價錢就中上啦,不過一家人過節就冇所謂啦haha.😊😊
醉雞
京燒羊腩
小籠包
2015-12-22
2015-09-06 1976 瀏覽
第一次光顧這間店,拎包酥和蟹皇灌湯包是必點的啦!拎包酥酥皮好鬆化,如果棗蓉餡可以少點甜,會更好 ! 蟹黃湯包的湯,有點味精感覺,有些失望。驚喜之作是粉皮魚頭煲 ! 湯底的味道是從未吃過的,好似有點麻醬、少少辣,粉皮吸收晒湯的味道,好正!
第一次光顧這間店,拎包酥和蟹皇灌湯包是必點的啦!

今日同女友行完街,就過來試下呢間銅鑼灣南翔。之前食過荃灣分店,覺得幾好食。點左個元碲,好大份又好入味,送飯一流。由於女友十分喜歡食甜品,所以點左高力豆沙和桂花拉糕。前者唔會太甜,好岩香港人口味。最鐘意佢上碟時夠熱。 至於拉糕真係好好味,食落去口感非常特別,必食之選!
2015-07-10 2061 瀏覽
我因工作関係,常到該区用餐,同事常指定南翔,可能交通関係,環境舒適;另外不像洒樓般嘈吵,方便傾偈。為什麼寫食評?因一次偶然交談下,才知該店厨師及点心師傳,一直默默地研發,將最好的食物交给客人;同時她們亦関心客人的意見不斷改進,所以應該用文字來表揚一番。今次所提及的生煎包便可反映上述實况,由從前没有那麼多汁到今天肉汁丰富,吃時肉汁流出,令人回味;起初我向店員說笑是否換了師傳,店員說非也,只是師傳重視客人意見,不斷從肉餡及烹調方法改進,加上獨特多芝麻底生煎而成及要做到顧客至上,單是這份誠意,和重視食物的改進……最重要是美味的生煎包的驚喜……不得不給他們一個……讚
  • 生煎包
2015-05-07 2174 瀏覽
小兒與我一向都係京滬食品愛好者,久唔久就好想大食一餐小籠包、生煎包、粗炒、炒年糕、等等,飽漲的感覺非常滿足。今日睇完戲已經成兩點,就去呢間開咗咁耐成日想去但無機會嘅店舖。點餐: 小籠包, 生煎包, 馬蘭頭, 牛肉拉麵, 豆漿首先, 非常特別, 上海店無哂豆漿!!!! 即刻扣分。落完order 先發現原來佢地係2015米芝蓮推介餐廳, 失敬失敬.......等咗15-20分鐘, 坐喺後面比我地遲來點菜嘅客人都已經有嘢食喇, 我地重係等等等..... 人地上第二碟時, 幫我地落單嘅職員同經理埋嚟問我哋落咗單未............???!!!........... 佢又解釋係廚房電腦頭先跳咗制....... 謂有再叫過喇........終於有得食喇, 馬蘭頭, 無咩難度嘅餸菜小籠包嚟喇, 皮算薄, 可惜味道一般, 一點肉嘅鮮味都食唔到, 唔通要食蟹粉小籠包先有肉味?牛肉拉麵, 拉麵真係好一般, 但牛肉好味, 好入味, 唔錯生煎包, 包底有一層芝麻, 食到濃濃芝麻香, 但入面舊肉同小籠包基本上係一樣, 無肉味不特止, 肉汁亦唔多, 包皮亦唔覺得好好味...... 好失望總括嚟講, 呢餐好失

點餐: 小籠包, 生煎包, 馬蘭頭, 牛肉拉麵, 豆漿

終於有得食喇, 馬蘭頭, 無咩難度嘅餸菜
牛肉拉麵, 拉麵真係好一般, 但牛肉好味, 好入味, 唔錯
總括嚟講, 呢餐好失望, 食物方面我會評為高檔foot court 質素, 環境係非常好, 坐得好舒適, D 位好闊, 唔通食物嘅質素同價錢係 balance 番個環境? 差唔多價錢, 好後悔無去Hysan 嗰間。以後唔會再嚟喇。
題外話/補充資料: 補充: 食完番屋企途中已經覺得個胃唔舒服, 本來以為自己問題, 番到屋企我仔都話有胃唔舒服, 最後兩個人飲咗兩大支San Pellegrino 先舒服番少少, 感覺真係超差
2015-05-02
2014-12-13 2741 瀏覽
上星期六,同朋友行下街,首先行希慎,之後再行去sogo,之後大家都開始肚餓,就開始肚餓,個frd就帶左我地幾個人係東角道行去銅鑼灣廣場個附近,佢話個度上樓有好多野食。就係咁我地最後都決定去食下上海野,去左呢間南翔饅頭店。講番野食先,我地order左個招牌小籠包,個皮既厚度做得岩岩好,唔太薄又唔會厚,厚度適中,小籠包豬肉餡既份量又岩岩好,唔太多又唔會少,細細粒既肉幾好咬口, 咬落去又唔會即時散開。包既肉汁幾多下,一啖一個,真係幾不錯。所以,我同朋友再order左1籠。另外我地仲order左個 薺菜肉絲炒年糕,佢炒得好好味,薺菜又香,年糕軟硬適中,我地都好鍾意.。但間舖係南翔饅頭店,但我地反而無order到佢個饅頭,我地驚食饅頭好易就飽哂,所以今次無order到,唯有下次試下囉。

事先聲明喔~自曉晴減了肥之後,口味變得極清淡對於咸的濃的甜的既敏感度比以前高了很多倍所以我食的欣賞的都是食物原本的味道自問重口味的朋友,請繞道而去!自從寧波回來後,曉晴的麵包控更嚴重了對於五穀類的迷戀越來越大了,那米香、麥香真的令人著迷~可惜,在香港不少標榜是正宗的菜館都是騙人的,吃下去不但吃不到食材的原味,反而吃到添加劑的味道有些館子更加找急凍點心充當自家製,小籠包底部有LOGO你該怎解釋?饅頭就例必吃到酵母或麵粉味道,有時還有搓不勻的粉粒在裡面有些湯頭明顯是加了味精,有些菜式的調味明顯過了頭價錢貴貴,但質素平平,有時候服務也搭不上,真的讓人失望!之前在銅鑼灣Forever21旁有一家上海老菜館還不錯吃吃過幾次都忘了拍照,所以還是留待下次再發文推介吧~今次要推介的是,連減肥中的朋友都可以去去看~就是位於銅鑼灣廣場一期三樓的「南翔饅頭店」曉晴是衝著饅頭而來的!!!!!!!!!!OpenRice對於「南翔饅頭店」的評價是好壞參半朋友叫我別對它抱太大期望,但因為香港專做饅頭包點類的店不多而這一家是米芝蓮的,所以我也盡力把自己對它的期望壓低。(曉晴是多次被米芝蓮騙了,很多口味都是遷就外國人口
事先聲明喔~自曉晴減了肥之後,口味變得極清淡

對於咸的濃的甜的既敏感度比以前高了很多倍

所以我食的欣賞的都是食物原本的味道

自問重口味的朋友,請繞道而去!

自從寧波回來後,曉晴的麵包控更嚴重了

對於五穀類的迷戀越來越大了,那米香、麥香真的令人著迷~

可惜,在香港不少標榜是正宗的菜館都是騙人的,

吃下去不但吃不到食材的原味,反而吃到添加劑的味道

饅頭就例必吃到酵母或麵粉味道,有時還有搓不勻的粉粒在裡面

有些湯頭明顯是加了味精,有些菜式的調味明顯過了頭

價錢貴貴,但質素平平,有時候服務也搭不上,真的讓人失望!

之前在銅鑼灣Forever21旁有一家上海老菜館還不錯吃

吃過幾次都忘了拍照,所以還是留待下次再發文推介吧~

今次要推介的是,連減肥中的朋友都可以去去看~

就是位於銅鑼灣廣場一期三樓的「南翔饅頭店」

曉晴是衝著饅頭而來的!!!!!!!!!!

OpenRice對於「南翔饅頭店」的評價是好壞參半

朋友叫我別對它抱太大期望,但因為香港專做饅頭包點類的店不多

而這一家是米芝蓮的,所以我也盡力把自己對它的期望壓低。

(曉晴是多次被米芝蓮騙了,很多口味都是遷就外國人口味而變了質,

對於追求原味的我來說,根本一點都不好吃!!!!!!!!!

所以曉晴很避免光顧有米芝蓮銜頭的餐廳,盡量都是光顧小店~)
甫進入餐廳,內裡非常寬敞,光線充足,對於四眼的曉晴來說真的很舒服

曉晴與朋友獲安排到卡位坐,梳化很舒適,靠窗可以吸收自然光很舒適~

要批評的點是帶位的姨姨未確認座位是否清理好才請我們入座

結果朋友看到座位就不禁說了句:「哇!打仗黎啊?張凳咁污糟既?」

部長一聽便吩咐人清潔好,還連番道歉~

那些侍應很不醒目,洗東西的盤子都要部長指示才懂得拿來,態度很差!

那個阿姨不但不認識餐牌,說話又沒精神,又沒點笑容,看著她真的心情涼了一截

部長馬上把那個阿姨調走了 (lol)

果然是上等餐廳,負責服務我們的部長都非常周到,要找他時都會在附近

上菜、添茶等都是他包辦的~特別要誇獎他!!

他是張文偉部長,如果南翔饅頭店的老板看見的話,一定要替我誇誇他

他不但服務周到,而且風趣幽默,讓我和朋友都非常愉快!
看過餐牌後,就決定點了一個二人餐($288),另點一客蒸饅頭。

二人餐包括了:雙味拼盤、咸肉百頁小棠菜、干扁茶樹菇、小籠包、燉湯和桂花拉糕

茶芥每位八元,有普洱、龍井、香片和玫瑰,聽見有少有的玫瑰,當然要了玫瑰!

環境很舒服,私人空間很充足,雖然聽到後座的闊太在高談闊論,但不算難受~

玫瑰茶非常香,當然不是上等好物,但尚算不錯~

上菜非常非常快,每個餐點之間沒有需要等待的時間

幾乎是完成一樣,另一樣就會來到,應該都是部長的功勞了~

他是一直看著我們那幾檯,差不多吃一樣就會上另一樣,然後幫我們收收盤子

我覺得這樣比較好,好過之前吃過的館子都是全部都上了,結果不少東西都涼掉了......
第一道是前菜,由張部長推介的餚肉麵皮(好像是這個名字)

水晶餚肉是名菜我知道,但我Keep Fit中,看見那肥肥的位置我就不碰了

麵皮是類似麵筋的朋友,吃了一點點,味道就是醋的味道,減肥中的朋友不能吃喔!
第二道是干扁茶樹菇,減肥中的朋友不能碰!

這道幾乎都是我一個人KO的~因為實在太好吃了!

炒得很夠鑊氣,來到都是冒煙的,而且夠乾身,吃光後盤子不留一滴油

整道菜就是肉碎辣椒炒茶樹菇,我只挑茶樹菇來吃,超級好吃!很推介!
第三道是咸肉百頁小棠菜 (A類菜)

這道很清新,減肥中的朋友可以吃小棠菜~

因為曉晴早已戒掉醃製品,本來也不喜歡吃百頁,所以我也是只吃小棠菜

新鮮好吃~~~
第四道是蒸饅頭 (1個1份穀)

這個真的不得了!雖然味道是比不上我在寧波吃的味道,但像真度也相當高!

相信是師傅的手藝和高級麵粉搭夠吧?皮滑滑的,內裡綿綿的!

裡面還有淡淡的桂花香,相信是用來蓋掉麵粉味

如果能做到不加桂花而又吃不到那難嗅的酵母味,就一定是一等一了!

這個真的不錯吃,減肥中的朋友點這個絕對不難受

我自己連吃了三個,好味!
第五道是小籠包

本來我都不想碰,因為理解中的小籠包都是咸、油、肥!

然後朋友吃後,不斷叫我一定要試一個,說這個跟別處的不同,我不會討厭它!

好吧,我就來一個吧~

筷子夾起來,皮夠薄,看到裡面的湯水,但我一直夾著都沒有穿,好硬淨!

大小剛剛好是一口,可以一口放入口,咬下去,皮非常滑,一定是靚麵粉

湯汁隨之溢出,非常鮮甜,不濃,咸度非常適中,我接受得了!

肉不算肥喔!吃下去完全沒有罪惡感! (但吃一個就夠,不然就要回去做運動.,,,,)

非常欣賞這裡的小籠包,做到皮薄而不穿,內餡鮮甜清新,真的不得了

難怪這裡有名的不是饅頭,而是小籠包!

第六道是燉湯

(這個忘了拍照,對不起)

燉湯湯料很足,有雞、半肥瘦豬肉、新鮮靚螺、淮山、杞子

湯很鮮甜,螺肉不是便宜貨,肯定是新鮮的

美中不足的是,湯裡的味精很多,我飲了半碗就飲不下去了

因為每客的份量不是很多,都挺精緻的

所以我和朋友都追加了~

我多要了一碟上湯浸菜芯

朋友要了一客開揚乾蔥拌麵
上湯浸菜芯是炸蒜子後,用上湯煮熟菜芯

菜芯很鮮甜,一點都不苦~
而開揚乾蔥拌麵

很肥

我只咬約5cm的麵條

很彈牙!!!

朋友說非常好吃,拌著醬油、油和乾蔥,非常惹味~

最後示意張部長幫忙上甜品

部長動作很快,很快便把盤子收拾好,很貼心把新的碟子和小叉子拿給我們

本來很怕甜品是傳統的桂花大菜糕

曉晴不喜歡桂花味,所以朋友還正擔心要自己吃光所有甜點

一來要白色的糕點上有桂花
曉晴試了一小角,確定是很好很好很好的年糕!

試試那些桂花,就是甜!!!!!

朋友很貼心替我弄走那些桂花糖漿,我便很快活地吃著年糕

這個叫桂花拉糕,因為很軟糯,咬下去後拉出來可以拉得長長的~

可見做這個的功夫不少,要做得如此軟糯,軟糯到拉出絲來實是不簡單

裡面應該是下了天然蔗糖,所以甜得自然,重口味的朋友應該連那糖漿一起吃才夠味吧?

但我覺得糖漿都是多餘的,那年糕已經夠味了!!!

這東西我一邊吃一邊完全沒法控制自己心中的激動,實在太好吃了!

那米香真是不得了!!!!!

部長看見我那反應就說這裡的芋頭酥才是極品,吃完就不會再喜歡吃拉糕

這麼嚴重?那我一定要儲好Quota來挑戰!!!!!

吃了滿足的一頓,每人要付二百多元

雖然如此貴,但是值回票價的!!!!

會不會回頭?看我的工作表現吧,儲夠錢再來吧!!!!!!!

2014-09-19
  • 鮮肉小籠包
  • 桂花拉糕
2014-09-12 2096 瀏覽
三人行到南翔饅頭店晚飯,發現人手極度不足,叫極都冇人埋嚟。樓面人手不夠,但廚房出菜頗快。是晚點了手拍青瓜,調味不錯,青瓜爽脆。椒鹽小黃魚炸得酥脆,但上面竟然放了像避風塘炒蟹的椒鹽脆粒,旁邊還放了一小片檸檬和小車厘茄,賣相有點怪。鍋塌帶子的帶子是先炸,再埋芡汁,伴了幾棵西蘭花。味精好像重了一點。百頁小唐菜合格。樟茶鴨偏咸,但配小饅頭不錯。齊菜小籠包是健康小點,但沒有傳統小籠包般夾時要小心翼翼,又不會有湯汁流出。整體來説,味道尚可,但太多味精。
是晚點了手拍青瓜,調味不錯,青瓜爽脆。
百頁小唐菜合格。
樟茶鴨偏咸,但配小饅頭不錯。
整體來説,味道尚可,但太多味精。
2014-08-02 2450 瀏覽
今日搭好耐無坐嘅叮叮去銅鑼灣,差唔多到SoXo時見到南翔饅頭店,公主我就突然好想食小籠包。唔好諗,一於就落車去食啦。行到去門口,都係11點幾,人地啱啱開舖我地一行三人就入去喇坐低睇下menu,嘩!乜得啲小籠包咁貴嘅?因為公主食開翡X嘅小籠包,又平又好食。不過話晒南翔係車胎人推介,應該唔錯嘅~所以照食啦!睇晒menu,於是叫咗5樣嘢最先到嘅係孜然羊肉。同我預期嘅唔同,我同媽媽都以為係蒙古式,較乾身嘅烤羊肉。但原來係濕炒,類似京葱爆羊肉再加上孜然味。唔算油,不過羊肉有點硬,孜然味唔太突出,羊味都比較淡。如有下次可以不點。咸肉菜粒炒飯啲飯勁硬咸肉好細粒,亦無香味。呢個完全唔好食,唔推介。呢個鍋塌豆腐真係好正,係媽媽少有嘅推介,係真心好食。外面嘅皮好似玉子豆腐煎過後嘅皮,好薄又唔膩,裏面嘅豆腐好滑,如果再重啲豆香味就好。嘛~世事無兩全其美嘅,不過配埋上面嘅芫莤一齊食真係好正。我地叫咗6隻小籠包,每人兩隻。(menu得4隻,個經理好醒咁叫我地order 6隻,可以平均share,抵讚!)公主我食小籠包食得好刁鑽㗎:先夾起然後咬開頂部,嗯,個頂比起翡X嘅厚,不過唔硬同係熟嘅,而且聽講上海正宗嘅都係

行到去門口,都係11點幾,人地啱啱開舖我地一行三人就入去喇

睇晒menu,於是叫咗5樣嘢

最先到嘅係孜然羊肉。
同我預期嘅唔同,我同媽媽都以為係蒙古式,較乾身嘅烤羊肉。

咸肉菜粒炒飯啲飯勁硬
咸肉好細粒,亦無香味。呢個完全唔好食,唔推介。

公主我食小籠包食得好刁鑽㗎:先夾起然後咬開頂部,嗯,個頂比起翡X嘅厚,不過唔硬同係熟嘅,而且聽講上海正宗嘅都係厚頂,所以ok啦。之後再飲入面嘅湯汁,湯汁多同埋好清甜,
唔會又油又有臭豬肉味。最後就係倒黑醋入去個湯包入面,一啖放晒落口食,肉質鬆軟唔會死實,不過肉味唔濃,而較厚嘅外皮有朕麵粉香味。公主我覺得同翡X比,南翔係個素顔少女,水潤清淡;而翡X則係個濃妝美人,香氣四溢,各有千秋。
(呢個人響度扮文青!)

最後響甜品果版揀咗個椒鹽腰果酥。如果唔要求椒鹽腰果酥係要有椒鹽味加腰果味,同埋面頭嘅黑芝麻有芝麻味,齋食個酥係相當鬆化好食。

公主我覺得整體呢講唔算超級好食,但小籠包都可以一試。最搞笑係我地就嚟食完,佢見開始多人先開行冷氣,想凍死公主我咩?

p.s. 個玫瑰花茶幾好飲㗎,記得試呀!
2014-08-02
  • 鍋塌豆腐
2014-07-29 1745 瀏覽
同一個學校師兄好耐無見,所以約了今天食lunch。本身念住食pizza hut 就算,但因為師兄對食物的堅持,所以最後決定了食尼間饅頭店。由於師兄book左位的關係,所以我地可以好快坐低左。個waiter重好多口水,招呼非常熱情,我地叫左壺龍井,味道很不錯,入口香甜。我地叫左個蟹肉豆腐卷,咬落甜甜地,我以為系沙律醬,原來系d蟹肉好鮮甜,之後叫左個小龍包,超多汁,一咬落去成口juice,好正!!!

2014-07-29
2014-07-10 1632 瀏覽
買左1830的Transformers 4戲飛因成兩個半鐘, 所以1730去到呢度先食個早飯啦唔知係咪星期六所以無下午茶餐可能5點幾太早啦,成間鋪都係得2台客一入去, 個男侍應好怪地問長問短, 又吹下單, 總之身體語言好怪我地睇緊餐牌, 佢又要係度等你, 好大壓力...未至於無禮既, 但感覺好怪...唔鐘意囉~叫左四樣野, 係好食既, 有個凍盤好似豆片既野, 唔記得名, 因好難寫既, 不過個好咪味的, 三鮮年榚湯好好味!擔擔面同小龍包就非常一般最怪係呢個時間真係無咩人係鋪, 全部加埋得 3, 4台,大把吉台,  唔明做咩好似好想趕我地走咁有個女侍應係咁無啦啦衝埋黎, 真係有4, 5次, 係衝!見到個碗仲有野, 就又走開!非常影響我地食飯情緒, 好怪, 食幾淡又衝過黎睇下食晒未....真係好無禮貌!!!d野食係唔錯, 但佢d員工真係好趕客!!!
所以1730去到呢度先食個早飯啦

唔知係咪星期六所以無下午茶餐
可能5點幾太早啦,成間鋪都係得2台客

三鮮年榚湯好好味!擔擔面同小龍包就非常一般

d野食係唔錯, 但佢d員工真係好趕客!!!

2014-06-28