2014-06-08 1506 瀏覽
為了避開周六酒樓那種浩瀚人龍,倒不如來個新嚐試饅頭店,感覺上清清簡簡,正合有點感冒的我!饅頭店饅頭當然是必點吧!可惜失望了,可能這種簡單食物就簡單到不能有驚喜或特別,只怪自己要求太高以為會有幾種唔同味道。從size、質感、味道都跟超市貨差不多。淨雲吞餐牌上沒有的,問一下原來是有提供$48有六隻,老爸竟第一次講食物無味/好淡但一行人都和議,其實上枱是只是暖暖地!小籠包應該是上海菜中的靈魂人物吧而且這店還背負起城隍廟品質;湯汁尚算合格有漏湯感覺但皮不夠簿!反而令我有點懷念係上海嘅佳家湯包!四喜烤夫反而做得比較好的前菜,配上筍片、冬菇片令烤夫添上層次又不會太咸!話梅排骨做得好惹味亦算較有特色菜,可能上海人愛偏甜但尚可接受,因為甜中又保留到話梅獨有味道及真的有粒話梅。後加了嫩雞燴麵,上枱時已同阿妹互望點解嫩雞變雞肉粒仲係似煲完湯切粒粒個種(最後我挑起雞粒無食)燴麵似湯麵,哈哈!總算中規中舉!
饅頭
淨雲吞

四喜烤夫

話梅排骨
話梅排骨
嫩雞燴麵
2014-06-07
2014-05-25 1158 瀏覽
黎南翔, 今日唔係去食小龍包,因為一個人黎食個麵就可以~叫左個豬排拉麵~其實我冇諗話佢係炸既, 所以一上黎就有呆左2秒~but anyways.....食啦~個麵上檯時已經有d腍~本身食野都慢既我就有d擔心....一陣咪一patpat...個豬扒...有dd凍, 可能已經放左一陣... 炸漿就已經開始腍~不過..好在食落去係暖既而唔係凍~食得落口~但係就一定唔會再叫~sorry! base on 今次既visit 要比喊~
黎南翔, 今日唔係去食小龍包,因為一個人黎食個麵就可以~
but anyways.....食啦~

2014-05-04 1264 瀏覽
有一段時間沒來了,又是時候上海一番,今次選擇了南翔。值得一讚的是服務態度,由樓面、侍應到部長個個都面帶笑容,又會主動介紹食物,不錯!食物方面,點了幾個菜,特別講講深刻的菜。燻蛋—味道還可以,略為咸了一點,還是懷念翡翠雲臺的燻蛋多一點,當然價錢也有很大的距離……醉拿手—雖然朋友認為豬手肉質較硬,我覺得還不錯,酒味夠香,不俗。干燒蝦球—推介食品,平日並不太好蝦,今次皆因朋友愛蝦才點這個。蝦肉彈牙,肉質鮮甜,調味佳,賣相亦好靚!桂花糕—超級好玩,痴住隻碟,竟然可以倒轉隻碟都不會掉下來,看著朋友的大膽嘗試,我也驚訝得目瞪口呆。味道一般,桂花味不足,但玩味十足!整體來說,也可以值得一試。特別適合與朋友暢聚,地方夠大,不難找位,亦沒有被迫趕客的感覺。能夠與好友一聚,令這餐更飽足而回,食飯,無非都係想見多朋友幾面。
有一段時間沒來了,又是時候上海一番,今次選擇了南翔。

值得一讚的是服務態度,由樓面侍應部長個個都面帶笑容,又會主動介紹食物,不錯!

食物方面,點了幾個菜,特別講講深刻的菜。

2014-04-30 1169 瀏覽
已經是第二次光顧這店了。今次決定點別的菜色,一飽口福。經朋友和服務員的推介,點了: 京燒羊腩,醉豬手,燻蛋,小龍包,酒釀湯圓,薑茶湯圓,拎包酥,乾燒蝦球......我最喜歡的係拎包酥,亁燒蝦球和京燒羊腩拎包酥外形可愛,如一個小手袋(真係可以抽起),可見師傅的工夫。味道可口,鬆趣,令人回味無窮。亁燒蝦球所選用的蝦大隻又爽口,配上微辣的醬汁,更顯出色。京燒羊腩做形欠奉,但味道特出,有點新疆風味,喜歡吃羊的朋友不能錯過。不過羊腩比較油膩,真係一件起兩件止。環境安靜,地點方便,價錢合理,下次還會再光顧。
已經是第二次光顧這店了。今次決定點別的菜色,一飽口福。

我最喜歡的係拎包酥,亁燒蝦球和京燒羊腩

亁燒蝦球所選用的蝦大隻又爽口,配上微辣的醬汁,更顯出色。

環境安靜,地點方便,價錢合理,下次還會再光顧。
母親節
  • 拎包酥
  • 京燒羊腩
  • 亁燒蝦球
2014-04-17 996 瀏覽
招牌小籠包,個皮既厚度做得岩岩好,適中,。肉餡既份量又岩岩好,唔太多唔會少,細細粒既肉幾好咬口, 咬落去又唔會即時散開。包既肉汁幾多下嫁都。不過好似抽獎咁,有時多有時少,肉汁就咸左少少, 不過都有少少肉既鮮甜味,唔錯,小籠包黎講都唔算太差,不過緊係有得仲好喇 ,之後就係一個蟹粉灌湯包,賣相都幾靚嫁,一個大湯包放係蒸籠到, 中間插左一枝細細的管, 另外仲有一個溫馨提示的插係則邊邊, 話你知好熱,幾細心。食落都唔錯,不過就淡口左少少,個汁都唔算太好味,正常,而且蟹粉味都有少少,食得出,不過唔夠濃味,濃番少少應該仲好味,至於排骨菜飯,這個菜飯都唔錯, 朋友試左幾啖都覺得太油唔多鍾意,我自己就覺得算好味,雖然真係算多油,不過味道唔錯,怕肥既就唔岩喇。

小寵包
小寵包
2014-04-07 1156 瀏覽
去完上海旅行後, 特別掛住城隍廟嘅「南翔小籠包」。個種皮薄而煙韌,,肉滑而多汁嘅感覺真係令人念念不忘!=] 噢!原來係香港要食到上海師傅嘅手勢並非完全無辦法!銅鑼灣嘅「南翔饅頭店」源自上海城隍廟總店「南翔小籠包」,聽聞為保持水準特別調派總店師傅坐陣,以保持上海嘅口味。店鋪裝潢保留城隍廟經典中式風格,配以沉色木製傢俱,環境大方舒適。是次試了松茸燉雞湯,酒糟豬手,小籠包,東坡肉炆百頁,擔擔麵及甜品桂花拉糕。松茸燉雞湯因為有松茸,令味道清甜,但又不會蓋過雞湯味;雞湯的感覺很補身,喝罷身體很暖和。酒糟豬手被冷凍得剛好,這個溫度的豬手最爽口,豬手的花雕很入味,不錯。有上海師傅監督,這裡的小籠包果然是很有水準:皮薄多汁,也吃得出豬肉是用精肉混合上肥肉而製,入口更滑,肉味也更香!東坡肉炆百頁用上了紅燒的手法,色澤紅亮也十分入味。擔擔麵的花生味道十足,吃起來很香口。最後富糯米香又彈牙的甜品桂花拉糕為這餐作結,十分滿足!

2013-08-21
2014-01-13 1095 瀏覽
星期日見沒有人等位,心想一定唔會好得去邊不過行都好累又餓,死就死啦...點知有驚喜,個小籠飽真是做得好,而令我最有印象是口水雞,沒有想過雞肉是嫩滑,而且味道剛剛好,如有機會,會再去, 美中不足是,水都要收HKD5 一杯
2014-01-12
2013-11-10 976 瀏覽
以前經常在此吃晚飯,因為坐得舒適、食物質量好、地點方便及價錢合理。裝修後首次光顧,點了小籠包、蘿蔔絲酥、賽螃蟹、上海粗炒及炒菜。小籠包味道仍可,只是外皮稍乾,蘿蔔絲酥也不錯。其餘三道菜較油膩,而且每碟食物份量偏少 。 碟的直徑只有兩個豉油碟大  茗茶價錢亦比之前貴了接近一倍。相比裝修前的水準,實在太大分別!
碟的直徑只有兩個豉油碟大
賽螃蟹
上海粗炒
2013-11-09
2013-08-30 706 瀏覽
裝修之後第一次黎食。海蜇極多油不特止,仲聞到油益味。叫火腿津白,火腿極咸,菜極冇味,仲有如提既-----------多油。比起裝修前差好多。唯一叫做還可以既係得小籠包... 好失望!
2013-08-30
2013-08-10 660 瀏覽
是日晚上七時, 有人突然想食小籠包。但在星期五晚的銅鑼灣區, 要食好東西, 如沒預先訂位, 應該不太可能, 所以便上openrice, 隨便點一個有小籠包的店試一試。幸好這家店沒人在等位...莫非質素有問題???? 算吧, 返正有位, 唯有一試我們的座位還不算逼, 環境也可以, 我們先後點了五樣菜: (個人沒有給相機先吃的習慣, 所以沒相看, sor)1. 招牌小籠包    皮的厚度適中, 我沒有留意有幾多個摺(因為我個人覺得唔係重點)。肉餡的份量剛好, 剁得夠細, 咬下去不會立刻完全散開。包中的肉汁尚算適中。不過並不平均, 兩隻包肉汁較多, 另外的只有少許。但不知為何, 肉汁只有少許咸味, 但欠缺肉的鮮甜味, 這個有點敗北, 以一個普通的小籠包來說, 僅僅合格吧2. 蟹粉灌湯包    賣相OK, 一個大湯包放在蒸籠中, 中間插上一枝略粗的小管, 還有溫馨提示的小牌插在旁邊, 提醒食客燙嘴。吸了幾口, 發覺燙汁比之前的小籠包還清淡, 蟹粉味只有極少, 所以這個包我覺得不合格。3. 煎糯米糕(唔記得佢餐牌上面個名)   賣相好似蘿白糕, 一碟共3塊, 不過煎得唔錯。外脆內軟, 但咪道很清

1. 招牌小籠包

2. 蟹粉灌湯包

3. 煎糯米糕(唔記得佢餐牌上面個名)
   賣相好似蘿白糕, 一碟共3塊, 不過煎得唔錯。外脆內軟, 但咪道很清淡, 其他人可能要配上辣醬才夠味。(因為本人對食物味道的要求, 已經是比較淡)。這款菜式, 談不上有甚麼特別, 最深刻的感受, 就是"

4. 東坡肉
    這菜式是滬菜裏個人最喜歡的, 所以比較有期望和要求。先談賣相, 真的很一般。放在一個普通的器皿內, 色澤比較暗淡, 沒我從前吃過的, 用紙砂器皿盛著, 又沒有"咸水草"綁上(因為我覺得這樣比較有風味
)。
上菜時會附上刀叉, 這個還算貼心。當刀切下一半, 上層的肥肉順利的分開了, 心想應該還算鬆化。但繼續切下半時, 發覺有點困難。因為有點肉絲不能一刀切開, 需要反覆切割, 結果整塊東坡肉被切散了....唉....失敗!! 我心想, 應該又是從前經常遇到的問題, 上半鬆化, 下半硬化。汁不算濃, 甜味適中, 上半的肥膏可算是入口即溶, 但一下半的肉明顯並未達到入口即溶的階段。器皿底部還有兩棵小唐菜作拌碟。綜合味道和口感, 這道菜恕我不能給予合格的分數
。以下是我在wiki引述對東坡肉味道的形容, 不知是否正確, 但起碼可作參考:

"味道方面, 以薄皮嫩肉用名酒燜制此菜,色澤紅亮,味醇汁濃,酥爛而形不碎,香糯而不膩口。"

我未品嘗過所謂正宗的東坡肉, 還在一直追尋當中.........

5. 排骨菜飯
    這個菜飯很奇怪, 我和友人試過一口, 隨即有以下的同感:
    上海排骨"炒飯", 油還要比一般的炒飯多

菜飯我沒有預期會"炒底"的, 飯粒比較煙韌(一般人來說可以算硬),菜粒的份量適中, 但不太感覺到有菜味, 可能和炒底上有關
。上海排骨味道還可以, 但整體配合而然, 我認為這個菜式, 應該名為排骨炒飯會較貼切。"菜飯"(本人仍然認為是炒飯)的味道一般, 沒有菜味, 加上及後竟發現當中的鹽粒還沒有平均混入到飯之中, 一口淡的, 一口咸的, 這有點兒那過。

整體而言, 這頓晚飯沒有任何驚喜, 慶幸的是, 小籠包算是合格, 沒有被"她"投訴.....哈哈!!!

是日晚飯: 2人共消費 $285
2013-08-09
$142.5 (晚餐)
  • 沒有特別好吃的菜式
  • 不打算推介
2013-06-11 550 瀏覽
老婆買了南翔饅頭店套餐團購,趁 SOGO 一年一度感謝周到訪銅鑼灣,便預約享用此團購。雖然是套餐,但也有幾味餸可選擇。首先上枱的是蝦仁,看上去充滿油光但吃下去其實油份不重,蝦算大隻夠味,份量是少了一點。接下來是冷盤:肴肉及雞絲粉皮。肴肉猪肉味不重,但點酸甜醬後很醒胃,冰冷冷的夏日炎炎很易入口。雞絲粉皮的粉皮好厚,本身沒有味道,需點附上的麻醬伴吃,麻油味超重,好味。其後是小籠包,我沒有數究竟有沒有 18 摺。小籠包肉汁又多又鮮,雖皮薄但不破,非常考師傅工夫。食過細細粒小籠包後,便是大湯籠包。店員親切的送上飲管並提醒好熱。我們待了幾分鐘才敢吸吮當中肉汁。肉汁跟小籠包的味道差不多,但由於大湯籠包需要盛很多湯汁,皮造得比較厚,喝罷湯汁後皮變得好干,很難入口。炒飯,出奇地炒得非常好,不油膩,粒粒份明,而蔥的份量亦用得剛剛好。甜品是高力豆沙。我一向不喜愛此甜品,這裡也不例外,都是一味死甜。隨餐附送飲品,我和老婆各點了豆漿及桂花烏龍茶。豆漿想像不到非常重豆味,很好喝,但可惜只有一杯因此要非常珍惜地喝;而桂花烏龍茶亦超讚,桂花味好香,而且可以加叫店員加添熱水,感覺上抵好多。
蝦仁
大籠包
炒飯
Drinks
2013-04-21 419 瀏覽
係上海老店試過, 食物質素一般般, 不過有同事推介, 說茶茗獨立上, 有特色所以終於去試一試, 8:15PM 去到仲要等一陣先入得, 十分好生意. 一心諗住去試茶, 以為會用獨立茶壺上茶, 點知用個透明Mug + 茶葉隔.... 失望(可以轉返個靚少少嘅茶壺就好). 不過可以大家飲唔同嘅茶, 值得一讚. 食物質素唔錯, 小籠包及糯米燒賣的皮略厚一定要食桂花拉高, 鹹肉炒飯
8:15PM 去到仲要等一陣先入得, 十分好生意.
食物質素唔錯, 小籠包及糯米燒賣的皮略厚
一定要食桂花拉高, 鹹肉炒飯
2013-04-19
  • 桂花拉糕
  • 鮮肉小籠包
  • 咸肉炒飯
2013-04-11 308 瀏覽
小妮子今天有空,我約她吃午膳,她說想吃日本咖喱,但我見到她早兩天有腸胃炎,仍在服藥中,建議她痊癒後才吃,她沒有撒我嬌,我說甚麼便甚麼,乖女兒!我建議吃些粉麵包點,上了這座大廈,雖是午膳時間,但這店客人不多,還可有靠窗卡座,小妮子愛吃素鵝之類食物,遂在套餐中,點了上海素鴨,宋嫂魚羹,珍菌白菜仔和白飯。又點了鮮肉小籠包和松茸三鮮湯麵。素鴨是沒有炸過的,較合小妮子的腸胃,雖然沒有餡,層層疊疊的腐皮,增加口感,有豆香和煙燻味,我們對腐皮製品真是百吃不厭。宋嫂魚羹,是魚肉和蛋白做的羹,我試了一口,味道怡人,羹做得不稠,我讓小妮子喝掉,她很喜歡。鮮肉小籠包,一籠有四隻,皮的厚度一般,肉汁不算太多,但也算合格,肉味鮮美。珍菌白菜仔和白飯,是幾款菇加白菜仔,清淡可人,對小妮子的狀況適合。松茸三鮮湯麵,有些雞絲,雲腿絲等,上海式麵條煮得沒廣東式的爽口,而且湯亦黏口,不太合意。小妮子打算吃飽了陪我去逛相機店,我向侍應示意要離開,結賬的工作都要交回部長級負責,不一會,穿套裝的女部長拿著賬單來了,我用某銀行咭結賬後離去,來到門外,我補拍幾幀照片,以便放在食評內的「門面」,無意間發現我所用的銀行咭有九折,遂返回
小妮子打算吃飽了陪我去逛相機店,我向侍應示意要離開,結賬的工作都要交回部長級負責,不一會,穿套裝的女部長拿著賬單來了,我用某銀行咭結賬後離去,來到門外,我補拍幾幀照片,以便放在食評內的「門面」,無意間發現我所用的銀行咭有九折,遂返回店內向另一女部長問過究竟,經查察後,將折後多收的十餘元退回給我,並說她同事忘記了打折。
我認為作為商舖,在顧客付款時,無論是零售店或食肆,應主動向顧客提出會有哪幾張咭有打折,或是有甚麼優惠,顧客感到化算便會再來,這樣才可吸引多些顧客,再由生客變熟客,若是沒有主動問客有沒有某銀行咭,而有折又「忘記」給客,這問題只涉及一個字:「誠」!
用餐優惠
信用卡優惠
2013-04-03 217 瀏覽
今次朋友介紹, 朋友已訂位!見好多個笑臉, 都諗住唔差, 但係..唉, 真係冇下次!我們揀左6人餐, 大概$1300, 就睇下我地食左咩餸!首先係涼菜!之後仲有個炒飯同高力豆沙, 但一d 都唔可以話好食囉!如果你想食飽既話, 一d 都唔難, 一定食得飽, 但你話要好食! sorry, 一定唔係!仲有, d 服務態度真係好差, 叫極都冇人應, 想追下餸, 你有冇追都覆下我丫, 完全冇人應!要我問完一個到一個! 仲有呀, 提提大家, 一入到去, 如果唔想食花生, 叫佢拎走, 如果唔係, 收你錢架!
我們揀左6人餐, 大概$1300, 就睇下我地食左咩餸!

首先係涼菜!
之後仲有個炒飯同高力豆沙, 但一d 都唔可以話好食囉!

2013-03-28
生日
2013-03-18 132 瀏覽
同朋友食飯佢地提議呢間.N年前食過都係無咩特別啦環境是幾好的,我早到有卡位十分舒適食物質素一般,服務幾好熏蛋煙熏味不算濃,可以不試.始終要自己下SALT就好難CONTROL味道魚頭挺滑,不多肉.刴椒咸味十足但欠缺辣味,呢個就失色左.一般呢味野都係不夠辣,令到咸味變單調小籠包湯汁不算很多,肉味不特出.但都好過X泰X.係樣樣都一般既情況下,穩穩陣陣無咩特別
同朋友食飯佢地提議呢間.N年前食過都係無咩特別啦

環境是幾好的,我早到有卡位十分舒適

食物質素一般,服務幾好

小籠包湯汁不算很多,肉味不特出.但都好過X泰X.

係樣樣都一般既情況下,穩穩陣陣無咩特別
2012-02-23