星期日同男朋友行行下街正諗緊晚飯食咩好,突然間想食葱油餅同擔擔麵。所以上openrice search附近有咩餐廳,最後揀左呢間米芝蓮推介餐廳。黎到門口,唔算多人,幾個人排緊,所以等左10-15分鐘侍應就帶我地入座喇。坐低睇menu,發現原來係冇葱油餅的,而且所以湯麵亦已售罄,所以係食唔到我最想食既葱油餅同擔擔麵哈哈哈。唔緊要啦,唯有睇下有咩其他好野食啦!:::蘿蔔絲酥餅:::我最愛既食物之一,每次去飲茶,只要間茶樓有,我都1定會點黎食。首先賣相好靚,成隻碟都係乾淨俐落,唔會d碎碎周圍飛又跌晒落黎咁。香噴噴熱辣辣咁,咬落仲外脆內軟,蘿蔔絲清甜夠晒味。最特別既地方係蘿蔔絲中間有d葱粒,顏色吸引d之餘仲陣陣葱香味,忍唔住1口氣食左兩舊!:::上海粗炒:::既然食唔到擔擔麵,唯有退而求其次叫個上海粗炒啦,但結果有點失望。賣相雖然都唔錯,但食落味道真係好麻麻,有d似唔夠鑊氣既感覺,味道係帶甜,有點怪怪的。總之就完全冇一種令人想1啖接1啖食既感覺,不推介。下次有機會再試試呢度既擔擔麵吧!

蘿蔔絲酥餅
:::蘿蔔絲酥餅:::
香噴噴熱辣辣咁,咬落仲外脆內軟,蘿蔔絲清甜夠晒味。
上海粗炒
:::上海粗炒:::
總之就完全冇一種令人想1啖接1啖食既感覺,不推介。

下次有機會再試試呢度既擔擔麵吧!
2015-12-20