2024-04-20 99 瀏覽
完全唔好食,炸野太油,撈麵太鹹。無服務. 呢個價錢,大家自己諗下黎唔黎啦. 我都覺得奇怪,午餐時間,得呢間唔洗排隊。 無下次。小籠包都食得落既,仲有杯麥菜都 ok☺️ 完。 不推薦

小籠包都食得落既,仲有杯麥菜都 ok☺️ 完。 不推薦

「南小館」是一間提供正宗上海菜的餐廳,位於熱鬧的市中心,非常適合午餐和下午茶。來這裡,你可以享受到各種麵點和小菜米飯套餐。每份麵點餐都會附送一個前菜小吃,而且還有免費的紅豆薏米水可以解渴,真的很貼心!談到菜品,紅燒牛肉麵雖然少了點新鮮牛肉的那種鮮香,但牛肉的分量絕對夠足,確保你吃得滿足。蔥油拌麵的味道也不錯,蔥香四溢,雖然配菜不多,但那煎香的蔥和蝦米完全能撩起你的味蕾。如果你愛小吃,別錯過他們的生煎包——湯汁豐富,底部煎得金黃酥脆,而上面的麵皮又保持了柔軟,多重口感讓人欲罷不能。特別是現在午餐時,加$20就能再得到2個生煎包,性價比超高,每次來我都會點!

2024-04-06
  • 不容錯過的生煎包,每個都是手工精製,香脆可口,強烈推薦給喜愛傳統小籠包的你!同时,紅燒牛肉麵和蔥油拌麵也值得一試,保證讓你愛上這裡的味道!🥢🍵
2024-03-23 96 瀏覽
等執笠呢間南小館營商手法真係差勁, 今日和媽媽家姐食下午茶,我哋叫你二個下午茶餐加一個單點,餐牌寫上正價七折,點知…中伏首先叫的食物真係慘不忍睹,叫擔擔麪,完全冇花生醬,只得辣醬,淡某某,麵份量少,完全唔合格,仲有叫了個單點炒年糕,只係得 豉油,求其炒埋一碟,完全唔掂 。 服務員態度專業咁差。 去結賬又話單點唔可以下午茶套餐共用, 所以冇折, 點解落單前服務員唔提我們。 呢間真係x店等執笠
等執笠
等執笠
2024-03-20
  • 鮮肉小籠包
2024-02-05 187 瀏覽
今日來食個下午茶,炒年糕就係豉油撈年糕.完全不好吃,生煎包個包皮濕淋的,沒甚麼味道,出品比以前差好多。最勞氣有位阿姐(短髮,細眼,約1.5米高,略肥身形),我話「唔該俾啲豆瓣醬」,佢即時露出極之不耐煩的表情向我說;「唉,你一次講晒啦,分開叫」。我即時着燈我話「阿姐,我第一次叫你咋喎,乜嘢叫一次叫過叫晒呀? 乜你咁冇禮貌㗎?」 之後佢攞咗一碟辣椒油放上枱面,說「冇豆瓣醬,得辣椒油」成間舖數埋都冇10個客人,都咁冇禮貌,態度咁差,出品又唔好食,等執笠啦⋯⋯

我即時着燈

之後佢攞咗一碟辣椒油放上枱面,說「冇豆瓣醬,得辣椒油」
2023-12-10 321 瀏覽
剛係英国回來,晚上唔易搵位,見佢裝修都ok,所以入去試下。入到去見到冇乜人,心諗係咪伏伏地呢,但係既來之則安之!叫咗黃金四季豆,咕嚕肉,炸銀絲卷。點知個咕嚕肉完全唔係嗰樣嘢,肉係肉片嚟嘅,顏色瘀黑。你做上海菜竟然唔識整咕嚕肉!第一次見用肉片嚟做咕嚕肉。諗住同侍應反映下。點知佢未等我講完,就回應我話佢全部餐廳啲肉都係呢隻肉,跟住未等我講完已經走咗去!嘢食唔好可以原諒好嘢!但咁嘅服務態度,下次點嚟呀大佬!
剛係英国回來,晚上唔易搵位,見佢裝修都ok,所以入去試下。

嘢食唔好可以原諒好嘢!但咁嘅服務態度,下次點嚟呀大佬!
2023-12-04
2023-11-14 292 瀏覽
南小館是上海菜館,午餐有麵點餐及小菜米飯套餐,麵點餐有一個前菜小吃。加一杯不用另外加錢的紅豆薏米水,疫情前人少,午餐及下午茶有單點$28一隻燒乳鴿,挺劃算的。現在減價後,乳鴿也要$48一隻了。 麵點餐的紅燒牛肉麵,雖然沒有新鮮牛肉的香味,但是牛肉分量還不少。蔥油拌麵味道還可以,挺香的,不過就沒有甚麼菜了,除了煎香的蔥,還有一些蝦米。每家餐廳可能都有一兩樣好吃的菜式,在南小館,我最喜歡的是生煎包,包子裡面有湯汁,底部煎得金黃焦脆,包子上面軟軟的,一個包子有多重口感,挺好的,如果叫午餐,跟餐可以用$20 加 2 個生煎包,我每次午飯都會加的,用這個價錢,是值得試試的。

烤麩
紅燒乳鴿
生煎包
生煎包底部
紅燒牛肉麵
生煎包
2023-09-09 467 瀏覽
同老公撐枱腳食lunch, 見到呢間環境幾好又唔逼, 門口寫住午餐$55起就入咗去. QR code  落單冇實體menu, 嬲嬲哋出返去門口度望, 咁先可以一次過睇到有啲咩食. $55 起係冇呃你嘅, 佢最聰明嘅地方係門口個Menu冇寫加幾錢, 因為基本上乜都要加錢. 連豆漿都要加錢叫咗擔擔麵同咕嚕肉飯. 個擔擔麵好稀, 有D辣, D麵比較少, 唔覺得自己食緊擔擔麵. 個餐包咗個小食叫咗雞絲粉皮就ok. 咕嚕肉上枱,大大碟好靚仔, 個汁幾好, 點知啖啖都係粉, 究竟我食緊啲乜?以青衣城嚟講價錢係ok, 不過我寧願比多少少錢食得開心啲.

以青衣城嚟講價錢係ok, 不過我寧願比多少少錢食得開心啲.

擔擔麵
咕嚕肉
2023-07-24 415 瀏覽
Very bad experience and couldn't believe such kind of services for a reputable eatery 😕 the staff preferred to chat among themselves, in their own group, rather than serving customers. Have to repeatedly get their attention and attitudes were reluctant. Food was overpriced for that kind of quality. Couldn't believe that I am in Hongkong. What a shame 😡 1 star is too much, guess have to put in at least one star to have this submitted. if there is a negative rating, will be what they deserve 😡
2023-07-24
2023-05-19 613 瀏覽
成個青衣城人頭湧湧,淨係南小館有位,所以入去快食個午餐!點了雞絲粉皮、酸辣湯雲吞和甜品桂花拉糕。因為天氣太熱,費事個甜品會溶,我就跟阿姐講「唔該甜品後上」,阿姐話「盡量」!我心諗乜嘢盡量!?!我唔講你自己都知啦!!算啦!我都費事再應佢!於是我食完d 咸野,跟著想叫服務員上甜點,點知舉手舉左5mins都冇人應!當時有一個男服務員明明見到我,有眼神接觸都扮睇唔到!!!好野!於是我索性去cashier 埋單,我同阿姐講桂花糕冇黎,唔該幫取消!跟著阿姐話係你自己話遲啲黎,我話我舉手舉5mins都冇人理我,阿姐話你唔應該叫我哋後上甜品。我已經不知道她是傻還是痴?!我有俾加一服務費的,還要被佢教訓,南小館不如轉做自助餐!
話說嗰日真係好肚餓,嚟到人稱美食荒漠嘅青衣,我一早就有心理準備。一期我就冇選擇到呢,因為既然二期算係新開咁就選擇咗去二期搵食算,我見二期都有唔少餐廳嘅,中西日韓,但係明明個肚已經好肚餓,都呢樣又唔想食,嗰樣又唔想食,想食嗰啲餐廳又大排長龍,睇嚟嘴习到一個地步都連個肚唔比臉,我諗大家都試過㗎啦。咁啱路過呢間叫做南小館,聽個名就係賣南方嘅菜式,其實都唔係第一次路過㗎啦,都第二三四次。望兩望,入面比我想像中要大,座位都好多,但人就比較稀疏,頭幾次路過都已經覺得好少人喺度食嘢咁,唔知係咩問題呢。餐廳空間大光線充足嘅,設計都比較簡潔,睇落都坐得舒服,我喺門口打量咗一陣,望望菜單見到價錢其實都好想打退堂鼓,雖然中菜不嬲個價錢都係咁㗎啦,但係話曬都只係自己一個人食冇人分擔,個荷包都有少少想縮番去m字快餐食個bell算,但係無奈我個肚已經頂唔到幾耐,加上口硬唔食快餐要食就食好嘅,唯有就試試佢。一坐低啲茶水都好快到嘅,同眾多中餐廳一樣,餐具就一早擺好。個茶壺就係好似圖入邊咁嘅,金色,外形都特別,令我諗起啲舊式水煲,唔知大家屋企仲有冇用,一水滾就VV聲。都幾大個,但拎落比想像中唔太重,可能係本身個壺嘅物料

雞絲涼皮

一坐低啲茶水都好快到嘅,同眾多中餐廳一樣,餐具就一早擺好。個茶壺就係好似圖入邊咁嘅,金色,外形都特別,令我諗起啲舊式水煲,唔知大家屋企仲有冇用,一水滾就VV聲。都幾大個,但拎落比想像中唔太重,可能係本身個壺嘅物料就比較輕。而茶方面,無論色澤同味道都比較淡,品種我就分唔出,睇色澤唔會係紅茶黑茶,飲落又唔似綠茶,似係白茶。

見個菜單都幾多嘢食,好似菜樓咁,但係推介就無乜,咁我就比個肚去話事啦,所以嗌咗兩個川菜,分別係皮蛋同擔擔麵,首先就講下個雞絲先 雞絲?邊度嚟㗎,係咁嘅,本身我就唔係想嗌雞絲係想嗌個皮蛋,因為諗住一個麵加個小食就算,點知就嚟錯嘢,個價錢份量都幾大分別,唔嚟都嚟咗,唯有硬食。

雞絲涼皮,淡,所有食材都好淡,係個價錢就唔淡,份量方面係可以嘅,大大份,呢個價錢咁大份都應該嘅,而味道呢就啱老人家。醬嘅花生味唔強,唔太滑,比較杰身,勝在唔油,食落無咩負擔嘅感覺,但係唔推薦食得比較咸嘅人食。雞絲唔痴牙,冇雪味,冇雞味就預咗,因為呢道菜食主要係食食材嘅口感同醬嘅調和,呢個價錢呢個份量都唔會預比新鮮雞加雞脾肉,青瓜冇咩特別可以講,冇青味算係一個小特點可以讚嘅,有啲青瓜絲係會食到好大陣青味,而呢個係唔會嘅,只會增加口感唔會喧賓奪主。涼皮方面我就嫌唔夠滑,米味都唔夠,碎濕濕,其實三種食材食落口成道菜式嘅味道係平衡嘅,青瓜嘅刀功切狀同雞絲有配合到,唔會太幼,但係涼皮就有點遜色,令到口感方面差咗。
擔擔麵

擔擔麵,淡,有可能係我食得濃,皆因我本人都喜歡食擔擔麵,去到邊間中菜館都會嗌,其他餐廳對比呢間,呢間就真係淡,好平民,好冇負擔又冇刺激嘅感覺,有陣我會懷疑我係咪去咗一間老人院餐廳食嘢,唔通呢間嘢係主野老人口味。咁事後我都認為係情有可原,話哂人地都係叫南小館,做南方菜式,我就叫咗兩款川菜,雖然有一款係不請自來,唔緊要都照品味下。碗擔擔麵一擺上枱聞到香嘅,香氣都十足,而印象就唔深刻,因為聞唔到應有味道,花生味花椒味豆瓣醬等等,如果要形容個香味同味道,我會話係似隔離嗰間嘅川菜嗰啲辣油香味,唔講以為碗嘢係隔離店整。然後肉燥肉碎好似冇額外做過工序,食落都係普通,份量比較少嘅,而好重要嘅麵,質感偏腍,冇彈性,雖然係咁但係都有索味,掛汁嘅效果,如果有番啲彈力同口感就好好,有埋麵粉蛋香味就更好。

擔擔麵+雞絲涼皮+服務費+茶介,$120多啲。

總括而言要留意每樣菜式係似眾多中餐館一樣都唔平嘅,唔算抵食,好在份量足夠,味道就適合老人家小朋友食,菜式擺盤同特色方面,我就覺得呢個價錢都唔可以要求到咁多,有咁上下份量同味道唔係難食就過骨。服務還可以,成個場咁大好似都係得一兩個樓面,可能人流唔算多,而廚房門長期開住,唔知點解,經常都會聽到啲廚房裏面嘅聲。食完坐咗喺度開住電腦做咗陣嘢唔會太刻意趕客嘅,整體環境算係舒適光猛好坐,如果餐廳多番啲特色菜式,推介菜式就會比較好,有埋套餐我諗一家大細嚟食都會方便啲吸引啲。

事後我上google起咗一下個底,咁間公司都有喺香港上市, 旗下都係投資中餐西餐餐廳,原來都有成30年做餐飲嘅歷史。佢地就話呢間餐廳嘅佈置係用上海為基調,配上白色明朗的主調,簡約現代中式設計,我都認同嘅,而菜式係新上海菜的品牌形象,我就冇叫到啲上海菜所以就唔作評論啦。
2023-03-04
2023-04-13 390 瀏覽
同朋友們放工,約咗係青衣城食晚餐。朋友話想食下上海野,上網睇下個食評。好似有啲伏。但係又見都唔少人食。都膽粗粗去試下。咁入到去都點咗幾樣嘢。我個人覺得最好食係個年糕好煙韌,食耐咗都仲軟熟。小籠包都多汁。個手撕包菜,我就覺得酸咗啲啲。個四小拼嘅糖醋骨同烤麩入味好食😋老重慶擔擔麵微辣唔食得辣嘅人都應該接受到。蘿蔔酥都够酥脆但係蘿蔔餡少咗啲,冇咩蘿蔔味。至於服務方面,啲店員嘅態度都唔錯。我哋提出要熱水,牙籤都好快幫到手。試完之後,覺得呢一間食物同埋服務都係正常範圍之內。
試完之後,覺得呢一間食物同埋服務都係正常範圍之內。
2023-02-19 492 瀏覽
我承認我癲咗😂 兩個人嗌到成枱都係😂 不過埋單都只係$572,性價比都算高😂 其實味道都真係好唔錯,只係嗰招牌炒飯扣咗分🥲 我係情人節嚟食,唔知佢係咪估唔到咁好生意,所以安排真係有啲亂🫣 入面有好多枱,但係可能出唔切/招呼唔到,所以無俾人入嚟🤔 入到去好似點心紙咁落單,豆漿落咗單,無哂無同我講,照入咗紙🤔 要吹先同我跟進,但又即刻幫我處理,所以都算係咁☺️我覺得最值得叫係南小館四小拼 $88☺️ 好多時兩個人想食前菜,都大碟到食完已經食飽😂 但呢嗰又可以樣樣食啲試到幾樣🥰 不過扣分為係所有前菜都係凍食🤔 咁樣對比最好食係四喜烤麩,係齋嚟🥰 口水川雞同花雕醉雞都好okay🤔 但糖醋排骨可能因為凍,所以減咗好多分,甚至有啲奇怪😂秘製黑豚肉配滷蛋 $108 - 諗住呢嗰價會好好食,但好普通🤔 蛋都好麻麻🤔炸銀絲卷 $28 - 外脆內軟,炸得啱啱好😚 叫得過☺️金網生煎窩貼(4件) $58 - 皮有少少厚,口感差少少🤏🏻但味道都幾唔錯乾煸四季豆 $68 - 呢嗰好食😚 亦好夠味,好易可以清哂😚 招牌炒飯 $88 - 佢英文聲稱係有蛋黃,但完全食唔出,仲有啲淡,要連埋四季豆嘅調味料先夠😮‍💨桂花洒釀九

炸銀絲卷 $28 - 外脆內軟,炸得啱啱好😚 叫得過☺️

桂花洒釀九子 $38 - 丸子🍡煮得太淋,整得麻麻🤔

2022-10-21 708 瀏覽
真係好難食 ! 我對食物要求唔高, 不過你 d 餸菜唔夠熱, 應該唔會有下次... 我情願響屋企食公仔麵 !我點了 鮮肉小籠包/四喜烤麩/糖醋排骨/蜜桃咕嚕肉/清炒蝦仁/腐皮小菠菜
我點了

2022-10-20
2022-10-12 506 瀏覽
小編食嘢要求已經唔係特別高架啦!但都唔可以太過份!首先服務都尚算ok既!唔係話太過差嘅!反應速度都唔係特別快,但仍然可以接受。不過野食方面,係小編眼中就完全唔可以同無可能合格!首先前菜賣想已經唔係話太好㗎啦!食落去仲更加失望,皮蛋黃已經好實,冇晒流心。仲要唔夠入味!夾硬hi d汁先叫勉強有啲味!主角就係擔擔面,表現真係更差,麵條一大舊,好難散開,質地都唔理想!完全係一舊野咁,冇咗個口感!個湯底得㗎辣字,冇其他味道,冇花生味都無,重點個湯底都好油!最後到薏米水,得個甜字!完全薏米無味,好似飲糖水飲

最後到薏米水,得個甜字!完全薏米無味,好似飲糖水
2022-10-11
2022-09-24 464 瀏覽
我們於21/9(三)下午約三點到餐廳,人流不多。下午茶係點心+主食;飲品係紅豆薏米水;甜品額外加$15。我們叫了前菜:❶鮮肉小籠包 (3件):內餡一般,外皮好痴住住筷子🥢❷上海風味春卷 (2件):內是蔬菜🥬餡主菜:❶菜肉餛飩湯麵($55):湯底好清,4個小小的菜肉餛飩,面好吃❷大白菜肉絲年糕($68):整碟都好深色,但味道不夠甜品:❶茉莉花茶凍($15):好香茶味🍵,意外之喜,好滑好creamy以下午茶來吃,算抵吃
我們於21/9(三)下午約三點到餐廳,人流不多。
下午茶係點心+主食;飲品係紅豆薏米水;甜品額外加$15。
我們叫了前菜:
❶鮮肉小籠包 (3件):內餡一般,外皮好痴住住筷子🥢
❷上海風味春卷 (2件):內是蔬菜🥬餡
主菜:
❷大白菜肉絲年糕($68):整碟都好深色,但味道不夠
甜品
以下午茶來吃,算抵吃
鮮肉小籠包
上海風味春卷