2021-10-25 250 瀏覽
放假周圍多人,見呢間有位就試下。交左點心紙之後店員入完單擺低一句「無酸辣湯」就走左,8點就無有點失望。四小碟: 木耳無味,好在有口水雞汁可以撈下。口水雞都幾嫩滑,味道唔錯。蔥油拌面: 見貼晒相好似好推介,叫一碟試下,結果上到黎我地都唔知黑色一條條係咩黎,原來係蔥! 成碟野除左咸完全食唔出蔥既香味,0分。小蘢包: 皮厚,個預摺位直頭都未蒸透….最後, 服務方面覺得都係麻麻,一坐低杯茶根本唔熱既,飲晒好耐都無人加茶,但間舖無乜客人,所以加一服務費都唔知服務左咩⋯食完之後好明白點解間舖大量吉位~
放假周圍多人,見呢間有位就試下。

四小碟: 木耳無味,好在有口水雞汁可以撈下。
口水雞都幾嫩滑,味道唔錯。

小蘢包: 皮厚,個預摺位直頭都未蒸透….

食完之後好明白點解間舖大量吉位~
2021-10-11 286 瀏覽
自從搬左黎青衣住之後,我經常都會黎依度食飯,餐廳既環境保留上海風味,員工亦親切有禮。另外,餐廳的食物質數也很高 。今日我就order左蔥油餅,小籠包同埋炒年糕。我特別推薦依度既蔥油餅,咬落去口感酥軟,加上蔥花撲鼻的香味,實在令人停唔到口。小籠包方面,外皮製作夠薄,夾起亦不易散爛,而湯汁之中更有淡淡既鮮味。最後就係上海炒年糕,年糕軟糯,有鑊氣得黎唔算多油,唯一不足就係份量較少。希望餐廳會推出更多有特色既上海菜同保持依份獨有既上海味道。
自從搬左黎青衣住之後,我經常都會黎依度

食飯,餐廳既環境保留上海風味,員工亦親

切有禮
。另外,餐廳的食物質數也很高 。

今日我就order左蔥油餅,小籠包同埋炒年糕。

希望餐廳會推出更多有特色既上海菜
同保持依份獨有既上海味道。
2021-10-03
2021-10-08 192 瀏覽
青衣城8:16左右到等糖醋咕嚕肉 上海粗炒出塲等到尾9點 要求取消 最終出黎的粗炒失去食慾👎🏻上海粗炒 冇肉絲 菜又老🙅🏻🙅🏻‍♂️🤦🏽🤦🏻‍♀️細碟
青衣城8:16左右到
等糖醋咕嚕肉 上海粗炒出塲
🙅🏻🙅🏻‍♂️🤦🏽🤦🏻‍♀️細碟
2021-10-03 139 瀏覽
不知所謂既餐廳。不知道為什麼屋企人會想食呢間嘢。今日第二次黎。一向態度都係好差,試過屋企人門口問下嘢,後面完全無人排隊,個門口侍應「入唔入架你」。有無必要呀,爭你錢咩。今日仲正。點左個酸菜魚。自問係酸菜魚愛好者,去邊間餐廳有都會點黎試下。但我係從來未試過係個酸菜魚上面見到有泡。我之前只係屋企臭左個煲湯到見過呢啲泡。聞落個湯臭既。叫其他人聞,都聞到臭。問侍應,堅持話係呢個味。算,費事討論,我退左佢。個侍應話一向都係咁,我話我上次食唔係,佢話係咪好耐之前,最近轉左湯。講真,酸菜魚係咩味,食開都知,你可以轉成點。我話「最近先食過。唔重要你退左佢」,佢話「退咪退囉,唔使講咁多」。大姐,我叫你退,你要拗,拗完叫人唔好講野,你係咪有問題?你係咪以為我係你啲同事。就算你係老闆,話曬都係客,咩態度。激氣到相都唔記得影。睇住個我寧願掉都唔放入口既薯粉先。食物完全唔好食,無論服務同食物仲衰過好多茶記,偏偏又唔係平。完全唔明白佢存在既必要。
2021-09-27 153 瀏覽
難得同屋企人出街食飯慶祝中秋節,選擇了青衣城的南小館。從等位到進食員工都十分有禮貌,亦都很細心。然後食物質素都正正常常,當中乳鴿十分之抵食,只需29蚊。最後成餐飯的體驗都不錯,有個愉快的中秋節。

2021-09-21
2021-09-27 120 瀏覽
放假去試下呢間 可能平日同d人食lunch 出面好多人排隊 等咗一段時間入去 午餐價錢唔貴 麵餐都係40幾50 我叫個擔擔麵加小籠包食 仲有杯豆漿個擔麵色睇落似茄湯 食落就係辣辣地 未到食唔到 但係爽 小籠包3件熱熱地 配起上黎好食

2021-09-23
  • 擔擔麵
2021-09-27 79 瀏覽
晚餐來吃 , 晚市只等了15分鍾, 很快可以入席不錯. 生煎包咬下去爆汁, 真材實料.一定會回頭吃.唯獨上海粗炒豉油太多,偏咸了一點, 向店員反映後瞬速換了一碟比較清淡,不錯!
2021-09-02
2021-09-27 67 瀏覽
招牌小龍包d湯唔錯 幾好食 塊皮薄睇到d肉粉粉地 會夾穿都情有可原 回鍋肉都好食 送飯一流 係肥左少少同油多 因為叫 lunch set 價錢80算係咁上下 有餸有飯有嘢飲 散叫就貴咗d lo
  • 小籠包
2021-08-28 253 瀏覽
南小館我有食過其他分店,感覺都好好。今次食青衣城分店,真是嬲住食。一入門時,員工叫我攞籌態度已經無禮貌,入到餐廳問員工問題無回應,食了全程無加茶。雖然食物質素一般,但心情都好影響食慾,下次唔會再食。
2021-08-07 304 瀏覽
酸菜魚一般般,沒有很驚艷,個人覺得只有酸味,沒有別的味道。京醬肉絲,跟圖片完全不符,吃起來的口感也不像肉,總之不推薦!鮮肉小籠包🉑️,是好吃的,很鮮美,湯汁很好喝。
酸菜魚一般般,沒有很驚艷,個人覺得只有酸味,沒有別的味道。
鮮肉小籠包🉑️,是好吃的,很鮮美,湯汁很好喝。
2021-08-07
很久沒有到青衣城商場,巧合老友相約到青衣城「南小館」下午茶。此行下午茶11位共聚,原意請食肆安排兩枱,但店方祇安排6人、3人、2人共三枱。我與老友兩人一枱共享簡單一位下午茶$48:主食我選蝦肉餛飩湯麵,麵質很腍帶微微梘水味,並不是我喜歡的麵質,蝦肉餛飩味道一般。小食我楝豬肉小籠包,算是今次下午茶最好吃,皮薄、饀料可口,多湯汁。特價$29紅燒乳鴿, 暖暖的、味道頗不錯,可能特價,椒鹽與香醋欠奉。配甜品$15椰香紅棗糕,一口甜品,少許煙靭口感、少甜,不感覺到椰香。$6一位茶水,很清晰的玄米茶可免費添加。連加一小費,人均消費$51後記,服務態度差強人意,食品質素一般,用餐體驗不愉快,都不會再臨。

我與老友兩人一枱共享簡單一位下午茶$48:

2021-07-19
2021-07-16 223 瀏覽
我不嬲都懶得打食評,但今次真係唔打唔得放左工見肚餓想去食少少野路過見到南小館,諗住之前都食過都覺得正正常常,又好耐冇食過,就去幫趁下喇,點知依家係差到一個點食左個下午茶餐2隻鮮肉小籠包加一個蔥油開洋伴麵,再加左個小食韮菜鮮蝦盒子,真係垃圾到不行3樣野冇一樣得一、2隻小籠包痴埋左,一夾就穿都算二、個伴麵一夾,成個麵餅咁,好難先可以打散三、個韮菜鮮蝦盒子,個底油淋淋,淋哂,一啲都唔脆真係食到好谷氣,永不錄用
我不嬲都懶得打食評,但今次真係唔打唔得
放左工見肚餓想去食少少野
3樣野冇一樣得
一、2隻小籠包痴埋左,一夾就穿都算
二、個伴麵一夾,成個麵餅咁,好難先可以打散
三、個韮菜鮮蝦盒子,個底油淋淋,淋哂,一啲都唔脆

真係食到好谷氣,永不錄用
2021-07-16
2021-05-07 375 瀏覽
午餐黎到南小館,1點等到1點20先入到,嗌左個酸辣面加小籠包,一支雪碧。。。酸辣面一夾就夾左一大舊糊左嘅面,食飯時間都唔夠連投訴都趕唔切,食到尾支雪碧仲未黎,3催4請先請到返黎。。。咁就67蚊,唉!
2021-04-28 279 瀏覽
嚟到青衣行完山 ⛰️咁就同朋友嚟呢間~(因為家姐之前食過 覺得幾好食 所以推介)所以叫咗乳鴿、水煮魚、炒米粉~一嚟到見到乳鴿咁抵 咁就即刻一人叫一隻!呢個乳鴿幾好~好食、熱辣辣~😋😋同埋欣賞佢係個皮好薄脆 裏面好多汁 💦調味方面啱啱好 啲乳鴿好嫩 真係好好食呀!想食多隻嘅 不過一人一隻啱啱好😎不過朋友話唔夠大隻 跟住我話你要大隻啲不如食燒鴨🙈諗住食下水煮魚 點知一挾 原來係水煮牛但我明明冇叫牛 所以叫人幫我換 咁就食個米粉先~米粉呢⋯係淋 碎濕濕嘅米粉⋯⋯ 唔係我想食硬身 爽嘅米粉⋯就覺得麻麻地 味道正常 不過粉質唔係我預期之內見到個水煮魚!好大盆喎!好似好正~ 一食落去⋯啲魚呀⋯⋯😓😓😓完全係有啲失望😞因為呢個魚有少少奇怪 講唔出嘅奇怪 🤨反正個魚質唔好食 個水煮底個味係幾好嘅見到隔離枱有盤炸嘢 好似幾好食 😜望吓個菜單 原來係炸雞翼之類嘅嘢 呢度嘅炸物都幾好 唔錯 熱辣辣~最終食咗兩件 仲有四件 咁就朋友頂埋佢啦!哈哈 個味道似牛油雞翼買單$399跟住一個月內咗過嚟就85折~咁如果下次過嚟青衣就同家姐一齊食啦 嘻嘻😁
嚟到青衣行完山 ⛰️
咁就同朋友嚟呢間~
(因為家姐之前食過 覺得幾好食 所以推介)
所以叫咗乳鴿、水煮魚、炒米粉~

同埋欣賞佢係個皮好薄脆 裏面好多汁 💦
不過朋友話唔夠大隻 跟住我話你要大隻啲不如食燒鴨🙈

諗住食下水煮魚 點知一挾 原來係水煮牛
但我明明冇叫牛 所以叫人幫我換

咁就食個米粉先~
米粉呢⋯係淋 碎濕濕嘅米粉⋯⋯
唔係我想食硬身 爽嘅米粉⋯
就覺得麻麻地 味道正常 不過粉質唔係我預期之內

見到個水煮魚!好大盆喎!

好似好正~

一食落去⋯啲魚呀⋯⋯😓😓😓完全係有啲失望😞
因為呢個魚有少少奇怪 講唔出嘅奇怪 🤨
反正個魚質唔好食 個水煮底個味係幾好嘅

見到隔離枱有盤炸嘢 好似幾好食 😜

望吓個菜單 原來係炸雞翼之類嘅嘢
呢度嘅炸物都幾好 唔錯 熱辣辣~
最終食咗兩件 仲有四件
咁就朋友頂埋佢啦!哈哈 個味道似牛油雞翼

買單$399
跟住一個月內咗過嚟就85折~

咁如果下次過嚟青衣就同家姐一齊食啦 嘻嘻😁
2021-04-10 255 瀏覽
之前食過葵芳果間印象不錯,見唔洗排隊就入左去醫肚。食物質素差左。店員素質亦有待加強, 冇禮貌,態度差,十問九唔應。咁多劣評唔係冇原因,真係好難令人番轉頭🙄。紅燒乳鴿💰💲29皮炸得唔夠脆,偏油。肉質榎歰歰,小失望,真係一分錢一分貨。醬爆腰果雞丁💰💲78雞粒好似白烚咁,冇鑊氣,再沾上甜甜酸酸既醬,感覺唔太夾。好彩腰果仲係脆口既😑。鮮肉小籠包💰💲45外皮小厚唔夠薄身。豬肉餡料分量適中、軟腍,湯汁多尚算鮮味。招牌炒飯💰💲88用左蝦醬、豆瓣醬炒成,味道偏濃,餡料唔多,普普通通。
之前食過葵芳果間印象不錯,見唔洗排隊就入左去醫肚。

紅燒乳鴿💰💲29
皮炸得唔夠脆,偏油。肉質榎歰歰,小失望,真係一分錢一分貨。

醬爆腰果雞丁💰💲78

鮮肉小籠包💰💲45
外皮小厚唔夠薄身。豬肉餡料分量適中、軟腍,湯汁多尚算鮮味。

招牌炒飯💰💲88
用左蝦醬、豆瓣醬炒成,味道偏濃,餡料唔多,普普通通。