2019-10-28 282 瀏覽
見餐廳裝修幾骨子,一於試下先午餐時間叫左個葱油海蜇頭,好爽口啊開洋葱油拌麵,好驚艷的香味啊葱爆得好香,加上恰當好處的醬油及軟硬適中的麵條,好吃到停不了!爆好食還有而家好難食到的蝦多士想講真係超足料囉,滿口都是蝦膠,多士又香脆,真係唔錯,只是油多了點,人地減緊肥架呢間的出品幾精緻好味真係要黎試下
見餐廳裝修幾骨子,一於試下先
午餐時間叫左個葱油海蜇頭,好爽口啊

開洋葱油拌麵,好驚艷的香味啊

還有而家好難食到的蝦多士

呢間的出品幾精緻好味
真係要黎試下

• 開洋葱洋拌麫
  • 葱油海蜇頭
2019-10-25 233 瀏覽
醉豬手,豬手口感qq,唔錯。只是覺得未夠入味。雞絲粉皮,皮口感唔夠彈牙,麻醬太厚身。酸湯魚以靚碗盛載,魚份量也夠多。我地加左紫薯粉,食落好正,吸哂d汁。湯底也麻香辣都夠
醉豬手,豬手口感qq,唔錯。
只是覺得未夠入味。

雞絲粉皮,皮口感唔夠彈牙,麻醬太厚身。

酸湯魚以靚碗盛載,魚份量也夠多。
我地加左紫薯粉,食落好正,吸哂d汁。
湯底也麻香辣都夠

2019-10-04 274 瀏覽
因公眾活動,今天沒有工作,走到青衣城享受一下 不擠擁的生活,中菜裡我比較喜歡上海菜,看到清新簡潔裝潢的上海菜館便進去。剛巧是下午茶時段,價錢相當吸引點了一個套餐。小食: 雞絲粉皮主食: 蔥油開洋拌麵 茉莉花茶凍套餐可加15蚊任選一款甜品,我喜歡清清的,所以選了茶凍, 茉莉花混合日本綠茶的奶凍,口感軟綿綿,又清新,吃過油油的粉皮及拌麵後, 口腔立即煥然一新,也消除肚腹的油膩感。餐後還奉送五穀薏米水,由邪惡的下午茶頓然感到健康了,味道及份量簡直是完滿。這個數十元的下午茶有點過份豐富~我比滿分
點了一個套餐。

小食: 雞絲粉皮

主食: 蔥油開洋拌麵

茉莉花茶凍

2019-10-04
  • 蔥油開洋拌麵
  • 茉莉花茶凍
2019-09-17 247 瀏覽
今日行青衣城經過見到南小館有酸菜魚做緊promote,咁就入去試下!,舖頭都唔算太多人,坐低一陣就有野食黎。兩人去叫左三款野食老重慶擔擔麵:不算太辣,湯底都濃而且肉碎都多,但份量偏細,ok!椒鹽豬手: 呢個餸就比較失望,炸得唔夠脆,而且豬手都太瘦,基本上都咬骨,調味亦都淡,失望!最後就係重頭戲,老壇酸菜魚,由於係內地食過,一試難忘,一直都想睇下香港有冇做到相似既味,不過就暫時未搵到。今次叫左小辣,食落完全唔辣,亦都同內地知名果間差太遠,唔係果隻味。不過酸菜較多,魚都大條,都叫食得飽。魚肉亦都起晒骨,啖啖肉。最後因為發生左小插曲,店員奉送甜品致歉,欣賞!桂花蜜拉糕非常好味!

兩人去叫左三款野食

椒鹽豬手

老壇酸菜魚

最後因為發生左小插曲,店員奉送甜品致歉,欣賞!

桂花蜜拉糕非常好味!

椒鹽豬手
2019-09-11 216 瀏覽
今日約咗個朋友喺青衣城睇戲 睇之前就搵間餐廳食個lunch先啦 嚟咗呢間南小館😬喺門口見到午市套餐價錢都幾合理就入咗嚟食啦 見到有poster寫住憑即日戲飛係有八五折㗎 不過因為我地叫套餐 就冇優惠啦🤧佢嘅午市套餐有分麵點同小菜 我見小菜嘅款式大多數都係辣嘅 但係我朋友唔係好食得辣 所以就揀返麵餐啦我叫咗老重慶擔擔麵 我食開嘅擔擔麵都係重芝麻醬或者花生醬多啲嘅 但係因為佢呢個係老重慶風味啦 湯底就完全食唔到芝麻味 反而有少少酸辣感覺🙊我朋友叫嘅酥燘紅燒牛肉湯麵 牛肉嘅份量好多 都好大嚿 但係湯底又係略帶一種唔太熟悉嘅牛肉麵湯底味😅點心方面我地揀咗鮮肉小籠包 同 金網生煎窩貼 即使未點醋 小籠包嘅肉食落都係比較酸 而窩貼嘅餡食落就好實淨整體嚟講 麵同點心嘅質素係唔錯嘅 不過就可能有啲味道就唔係我食慣嘅口味啦😂

2019-08-18 169 瀏覽
襯仲有1個鐘先睇戲就去咗南小館食飯每次黎都必嗌雞絲粉皮!呢個酸辣湯好味,但麵就唔入味,所以下次都係嗌個湯就算了😷呢個椒鹽豬手有十個推薦呀!!!炸得好乾好入味,但咬落去依然好有彈性:p
襯仲有1個鐘先睇戲就去咗南小館食飯

每次黎都必嗌雞絲粉皮!

呢個酸辣湯好味,但麵就唔入味,所以下次都係嗌個湯就算了😷

呢個椒鹽豬手有十個推薦呀!!!
炸得好乾好入味,但咬落去依然好有彈性:p
2019-08-16 195 瀏覽
放暑假part 1️⃣咗朋友仔响青衣城睇戲,🤩先填飽肚子1.雞絲粉皮以香濃的芝麻醬配上爽口嘅青瓜絲,不俗不俗!2.鮮肉小籠包,好多肉汁夠唒Juicy ,值得推介👍3.滋味回鍋肉,佢上枱嘅樣子雖然亂糟糟,不過就好有內涵,味道好惹味, 如果配上白飯仲可以食到兩碗tim🤪🤪4.南國四小拼,其實佢好似係有成八樣嘢可以選擇其中四款,咁都吾錯吖,兩三個人的話,可以每款都試下味道又吾使咁飽🙈少少哋可以每樣都食一啲,當晚就選擇左🙌🏼醉雞、陳醋木耳、麵筋、醋排骨💟5.酸辣湯,酸酸辣辣一人份量就剛剛好啦,一貫的好味道...正...6.雪梨豬展湯就較為遜色,味道唔夠濃郁,有點兒清淡😶
放暑假part 1️⃣咗朋友仔响青衣城睇戲,🤩先填飽肚子
1.雞絲粉皮以香濃的芝麻醬配上爽口嘅青瓜絲,不俗不俗!
2.鮮肉小籠包,好多肉汁夠唒Juicy ,值得推介👍
回鍋肉
雞絲粉皮
  • 酸辣湯
2019-07-24 205 瀏覽
睇完戲就去左食南小館 ,當時8.30,係晚餐時間,當落晒單,叫左幾個餸,打算送飯食。餸菜到晒,想落幾個白飯,員工先告示白飯賣晒,酸辣湯賣晒都算,連白飯都冇😡時間都係晚上九點,距離收舖仲有兩個鐘,有咩理由連白飯都冇,仲要等飛既時候冇提及,第一次落單冇提及。食物質素亦麻麻,帶子小籠包冇湯汁,年糕湯底味道淡,服務態度亦麻麻,下次唔會再食想知平時呢個時間冇白飯是否正常?其他食客亦感到無奈和失望。希望能夠改善下

2019-06-16 267 瀏覽
落堂同miss食飯因為有朋友係食素所以簡左呢間😄食素朋友簡左四季豆 侍應都願意走四碎👍🏻我自己就簡左個牛肉面都不錯😆湯都入味 牛肉好林 面對我來講都有點多如果男人應該都夠 個紅油抄手就真係好普通好普通有朋友叫做個水煮牛 最初一來到以為好辣原來得個樣 晤係好辣整體都晤錯既有茶又有小食
落堂同miss食飯

整體都晤錯既
有茶又有小食
2019-06-14
2019-06-09 204 瀏覽
雖然平日都有留意'南小館' 呢個大名,但一直未有機會去試。今次由友人介紹,終於的起心肝去試一下。平日既夜晚唔算太多人,7點幾8點攞飛都係等咗15分鐘左右有位。餐廳環境都幾優雅清靜,同埋燈光很適合,不會太光或太暗。由於我同友人太耐無見,一坐低就掛住傾計hahaha, 結果好多餸菜都冇'相機食先'!有點可惜。首先叫了南小館四小拼,口水雞同花雕雞味道一般,未夠入味。反而糖醋排骨酸酸甜甜1十分開胃!仲有出名嘅小籠包,多汁而且皮薄,比意料中好味。跟住叫了牛肉炒米粉,牛肉份量都算多,但味道火喉不夠。最後當然少不了甜品,見到隔離枱嘅甜品賣相好吸引所以我哋先想試一試。芒果布丁略甜,茉莉花茶凍味道很清甜。其餘的糕點不過不失。

仲有出名嘅小籠包,多汁而且皮薄,比意料中好味。

跟住叫了牛肉炒米粉,牛肉份量都算多,但味道火喉不夠。

甜甜拼盤
2019-06-06 187 瀏覽
難得同男朋友一齊平日放假,我哋去咗青衣城睇哥斯拉,睇完好肚餓,就喺附近醫肚,所以就揀咗好耐無食既南小館。叫咗個水煮魚、椒鹽豬手同埋鹹肉菜炒飯,個椒鹽豬手同餐牌上嘅圖片都有幾大出入,而且冇乜椒鹽味😅鹹肉菜炒飯就不過不失,不過就偏硬身。至於個水煮魚就普通啦,不過唔夠辣,同埋好明顯係迎合香港人嘅口味,唔夠正宗。但勝在環境舒服,而且價錢又唔貴,都值得一食既。

但勝在環境舒服,而且價錢又唔貴,都值得一食既。
2019-06-06
2019-05-13 244 瀏覽
話說相約左屋企人響青衣食飯,不過青衣一向都冇乜好食,最後就選擇去試青衣城嘅南小館。。。有訂位所以準時6:30pm可以入座,但都係只限90分鐘! 呢樣都唔緊要, 再睇下餐牌,如果佢真係食上海野嘅話,我覺得呢間野可以好快執, 上海野最出名嘅係紅燒元蹄,東坡肉, 炒鱔糊呢d ,不過呢度通通都冇我懷疑其實係川菜館,好多都係辣同辣同辣!7大1小.叫咗小籠包,醉雞,蒸同炸嘅銀絲卷,酸辣湯,甜品,麻辣燙,四色拼盤,擔擔麵等等⋯⋯但通通都唔好食, 完全唔合格,甜品冇味,醉雞又係冇味,啲麵全部一浸鹼水味,仲有數之不盡嘅差同差同差⋯⋯最後埋單$1600,完全一啲都唔值,呢一間野冇回頭

我懷疑其實係川菜館,好多都係辣同辣同辣!

最後埋單$1600,完全一啲都唔值,呢一間野冇回頭
2019-05-04
2019-05-09 156 瀏覽
前幾天來青衣辦事,所以在這家店用的午餐,她們有個一人午餐搭配還不錯,我點咗擔擔面同鍋貼,送一杯豆漿或者薏米水,又散叫咗個老乾媽年糕,擔擔面來的快所以冇影像,擔擔面同鍋貼味道都幾好味,老乾媽年糕就麻麻,沒乜味道,油又多可能是。可能是老乾媽醬的緣故,所以一種主要調味料的好壞是非常影響你菜品的質量的。員工服務也不錯手腳勤快,茶水沒飲幾啖又幫你加滿。整體感覺印象不錯,食物可口,會推薦朋友來光顧。
前幾天來青衣辦事,所以在這家店用的午餐,她們有個一人午餐搭配還不錯,我點咗擔擔面同鍋貼,送一杯豆漿或者薏米水,又散叫咗個老乾媽年糕,擔擔面來的快所以冇影像,擔擔面同鍋貼味道都幾好味,老乾媽年糕就麻麻,沒乜味道,油又多可能是。可能是老乾媽醬的緣故,所以一種主要調味料的好壞是非常影響你菜品的質量的。員工服務也不錯手腳勤快,茶水沒飲幾啖又幫你加滿。[擦汗]整體感覺印象不錯,食物可口,會推薦朋友來光顧。
2019-05-07 178 瀏覽
星期六同女友家人去食,因已訂位關係好快有得入座 一行7人就坐低睇menu了不過見圖好似份量不多。。。所以都叫咗幾多吓上菜都算快!我地仲對正廚房,廚房仲係玻璃見到哂不過味道真係好一般什至唔好食。。。酸辣湯太酸。。唔辣!銀絲卷口感麻麻,唔好食! 坦坦麵麵底一般。。湯一般。。。總之無一樣覺得好食甜品糕點都唔得。。。真係好勁!一間店鋪可以完全乜都唔好食真心無下次!!收費又唔算平。。。埋單1600下次食其他好過。。無謂要自己難受
星期六同女友家人去食,因已訂位關係好快有得入座
一行7人就坐低睇menu了
不過見圖好似份量不多。。。所以都叫咗幾多吓

上菜都算快!我地仲對正廚房,廚房仲係玻璃見到哂
不過味道真係好一般什至唔好食。。。
甜品糕點都唔得。。。真係好勁!一間店鋪可以完全乜都唔好食
真心無下次!!收費又唔算平。。。埋單1600
下次食其他好過。。無謂要自己難受
2019-04-30 163 瀏覽
今日同老公去佐青衣城行街,行完一期行二期. 二期同一期相差太多,食肆唔多又冇乜好行~ 唸住買杯天仁就走,走時見到有間南小館,冇食過。反正肚餓,見餐牌都好似幾好食咁😂 就走佐入去門口有人帶位,坐低就即刻有人斟茶,啱好係我鍾意既蕎麥茶😍兩個人 乜都想試,叫多佐冇食曬(亦都因為有d餸既味道唔係太好味)我覺得最好食係 串串香!老公就不嬲鍾意雞絲粉皮,但係個雞絲粉皮份量有d少囉~ 粗炒偏油,味道麻麻地,要配豆瓣醬先ok 其他嘢食都冇乜好講,上海菜來講,唔算係好食。服務算可以,期間冇茶都會自動來加,埋單走都會聽到有人啱‘多謝曬拜拜’(香港依家既服務態度都比較hea,南小館的服務唔係話去到幾好,中等)最後結論:不至於最後一次食,但食物味道須進步🥳
今日同老公去佐青衣城行街,行完一期行二期.

門口有人帶位,坐低就即刻有人斟茶,啱好係我鍾意既蕎麥茶😍

我覺得最好食係 串串香!
老公就不嬲鍾意雞絲粉皮,但係個雞絲粉皮份量有d少囉~
粗炒偏油,味道麻麻地,要配豆瓣醬先ok

最後結論:不至於最後一次食,但食物味道須進步
🥳