2024-04-02 198 瀏覽
和朋友到摩羅上街閒逛想搵啲古董小玩意,咁啱得咁橋比我哋搵到間寶藏串燒店,它的位置雖隱蔽但仍然易找,就在咖啡店旁邊。呢度嘅店員和師傅幾友善,推介串燒廚師發辦,點咗包括稀有部位的雞串、豚/牛/海鮮等,另包沙律、煮物、雞湯烏冬、甜品和生啤,計計下性價比唔錯Omakase SetChef's selection skewers・廚師之選串燒 (9串)- Salad・沙律- Stewed Dish・煮物- Udon in Chicken Soup・雞湯烏冬- Dessert・甜品- Draft Beer・生啤{Chicken Rare Parts・雞肉の稀有部位}▪︎ Chicken Trachea・雞喉嚨 < 頭一次食呢個罕見部位,其實味道不濃,燒過的煙韌口感焦香微脆,配醬汁幾特別{Chicken Offal・雞內臟}▪︎ Liver・雞肝> 呢度嘅雞肝燒得幾出色,入口creamy質感幼滑細膩,配上鰻魚汁味道甘香、有驚喜{Chicken Skewers・雞串}▪︎ Chicken Wings・三黃雞翼> 燒雞翼好睇師

Omakase Set

{Chicken Offal・雞內臟}
▪︎ Liver・雞肝

{Chicken Skewers・雞串}
▪︎ Chicken Wings・三黃雞翼

> 燒雞翼好睇師傅控制火候嘅功架,三黃雞翼皮脆酥香、近乎無皮下脂肪肉質幾滑,細細隻食得好滋味

▪︎ Chicken Soft Bone・雞胸軟骨

> 比平時食開嘅雞軟骨只有卜卜脆口感,而雞胸軟骨係多咗份甘香味道

{Beef, Pork, Lamb・豚、牛、羊}
▪︎ Beef Tongue・牛舌

> 感覺還好較有口感和嚼頭,牛味幾濃

▪︎ Pork Belly・豚肉五花腩

> 肥瘦相間的五花腩甘味肥美幾酥軟,啱曬送啤酒

{Seafood・海鮮}
▪︎ Eel・白鱔

> 我最鍾意食魚,燒白鱔皮燒到幾香脆,富魚油香肉質脆中帶嫩,okay

{Vegetable Skewers・蔬菜}
▪︎ Orka・秋葵

> 燒得乾身爽脆,食多咗肉類來點蔬菜調劑一下感覺無咁漏

▪︎ Caramel Cherry Tomatoes・焦糖車厘茄

> 有啲似冰糖葫蘆咁,車厘茄好甜脆

{Stewed Dish・煮物}
▪︎ Sake Steamed Clams・清酒煮蜆

> 試過幾間餐廳嘅蜆都有沙,所以平時儘量唔點呢味,今次即管試下,無沙之餘蜆肉幾鮮甜,合個湯嘅清酒份量啱啱好,成碗俾我飲曬

{Sides・配菜}
▪︎ Tomato Salad・蕃茄沙律

> 蕃茄洋蔥幾新鮮,味道清新

▪︎ Grilled Cod Fish Chip・燒鱈魚乾

> 呢個佐酒聖品個人幾like,薄薄魚乾烤得香脆香口,一塊接一塊食唔停,食完好想encore多碟

{Rice & Noodles・食事}
▪︎ Udon in Chicken Soup・雞湯烏冬

> 奶白色雞湯簡直係精華所在,鮮濃香滑、烏冬滑捋捋又Q,雞肉無想像中軟滑但仍不俗

{Dessert・甜品}
▪︎ Yogurt Ice Cream・乳酪雪糕

> 清甜中帶點乳酸香,食過燒烤肉串再食呢個甜品幾舒服

雞肝
牛舌/豚肉五花腩
清酒煮蜆
焦糖車厘茄/蕃茄沙律/秋葵/燒鱈魚乾
乳酪雪糕
𓉿 𓉿上環有一家隱世日式串燒店 — 仟穆,隱藏於摩羅上街,主打日式串燒料理和三黃雞燒鳥菜單。這次我衝著「三黃雞內臟燒廚師發辦菜單」 ($780)的十三品而來,朋友則點了「廚師發辦九式串燒菜單」($780),已包括前菜、時令煮物、廚師發辦串燒、雞湯烏冬及甜品,非常豐富!還可以坐到半露天座位,放工後喝杯sake吃串燒,感覺份外chillex。𓊕 燒鱈魚乾先來一個燒鱈魚乾作佐酒小食,香口解饞,配梅酒和柚子酒剛好。𓊕 清酒煮蜆+ 蕃茄洋蔥沙律清酒煮蜆大隻鮮甜,酒香撲鼻。加上蕃茄洋蔥沙律清新開胃,前菜都已經很豐富。𓊕 雞胸軟骨串燒雞胸軟骨香脆有嚼勁,連著軟骨的肉也很有肉汁,好吃!𓊕 雞掌心 富油脂香,中間軟軟的,外面則燒得香脆,非常香口惹味。𓊕 雞橫膈膜橫膈膜的口感獨特,既有嚼勁又爽口,必試推介!𓊕雞甲狀腺 外皮煙靭,內裏creamy,很特別的口感!𓊕 燒白鱔必試推介!燒白鱔皮脆肉嫩,灑上七味粉更惹味!雖然有細骨,但白鱔的香脆口感真是其他魚不能媲美的!𓊕 雞湯烏冬另一個必點推薦!雞湯由雞骨和雞肉熬煮達 8 小時而成,不加味精,非常濃厚順喉。骨膠原滿滿,暖胃又滋補。吃過烏冬後連湯都喝光呢!「三黃雞

𓉿 𓉿

𓊕 燒鱈魚乾
先來一個燒鱈魚乾作佐酒小食,香口解饞,配梅酒和柚子酒剛好。

𓊕 清酒煮蜆+ 蕃茄洋蔥沙律

𓊕 雞胸軟骨串燒
雞胸軟骨香脆有嚼勁,連著軟骨的肉也很有肉汁,好吃!

𓊕 雞掌心
富油脂香,中間軟軟的,外面則燒得香脆,非常香口惹味。

𓊕 雞橫膈膜
橫膈膜的口感獨特,既有嚼勁又爽口,必試推介!

𓊕雞甲狀腺
外皮煙靭,內裏creamy,很特別的口感!

𓊕 燒白鱔

𓊕 雞湯烏冬

「三黃雞內臟燒廚師發辦菜單」菜單食材嚴選罕見的珍品部位外,餐廳團隊還運用不同的燒鳥技藝及調味,將三黃雞各個部位的獨特風味呈現給客人。的確是一個很好的美饌體驗。

𓊔 𓊔

2024-03-06
生日
  • 燒白鱔
  • 雞湯烏冬
  • 三黃雞內臟燒廚師發辦
1K
近年燒鳥料理漸趨精緻化,隱身於上環摩羅上街古玩老店中的日本精品串燒料理專門店「仟穆CHI YAWARAGU」全新推出以內臟為主題設計的燒鳥omakase。室內以深色工業風拼湊出原始樸實的風格,配合鎢絲燈泡的柔和微光,冷酷而富型格。半露天座位可飽覽周邊充滿古董和藝術氛圍的社區,於懷舊氣息中享受慢活時光。近距離坐在吧檯就可以親眼見證燒鳥職人製作成品的每道細節,香氣四溢。餐廳主打以三黃雞入饌的燒鳥美饌外,亦有其他肉食、海鮮、蔬菜、食事等選擇,除了提供「廚師發辦九式串燒菜單」(每位$780),由即日起至3月31日期間限定增設十三道菜「三黃雞內臟燒廚師發辦菜單」(每位$780),包括不少罕見的珍品部位,例如雞大動脈、雞甲狀腺、雞喉嚨等等。今次我就自選「廚師發辦九式串燒菜單」(每位$780),包含沙律、煮物、九款串燒、雞湯烏冬、甜品和生啤。蕃茄沙律一如壽司店Omakase品嚐魚生的順序,燒鳥料理的 Omakase 也是從清淡的口味走向濃郁,蕃茄沙律清爽輕盈又醒胃,為這場豐盛的廚師發辦揭開序幕。廣島蠔煮物廣島蠔大隻厚肉,細嫩多汁,鮮而不腥,配上清澈見底的湯頭,每一口都品嚐得到牡蠣的甘甜與旨味。牛舌串

廚師發辦九式串燒菜單

蕃茄沙律

沙律

廣島蠔煮物

煮物

牛舌

串燒雖然看似是簡單直接的烹調技巧,但其實難在如何控制以高溫烤熟食物又不傷食材,燒牛舌火喉控制得剛好,鎖緊肉汁,令肉味更濃。

牛舌

雞頸

雞頸肉是經常轉動的部位,肥瘦交織融合,肉質比起其他部位更具彈性嚼勁。

雞頸

雞皮

極邪惡的燒雞皮烤得恰到好處,最大的特色就是其口感,燒香後油脂被逼出,變得焦香酥脆。

雞皮

雞軟骨

可以感受到雞軟骨特有的韌度,口感爽脆而不過硬。

白鱔

厚切啖啖肉,外皮烤得脆卜卜,魚肉嫩滑細膩而不會腥澀。

豬五花

五花片油花較重,脂香滿瀉,豐腴多汁,肉質纖細易嚼,也沒有豬臊味。

豬五花

雞翼

燒雞翼相信無人不歡,外皮燒得金黃帶焦香,燒鳥料理均統一選用本地養殖的平原三黃雞入饌,此雞種骨細皮薄,肉質細嫩。

青椒仔

燒青椒仔賣相的骰,沒有一般大椒的苦澀草青味,吃下去一點都不辣。

青椒仔

蘆筍

擁有爽脆感的新鮮蘆筍,味道清甜,正好可以適度解除串燒肉食的膩感。

雞湯烏冬

色澤金黃的湯頭將老雞皮、骨連肉以慢火長時間熬製而成,口感濃稠富膠質,猶如喝下一碗滿滿的膠原蛋白,稻庭烏冬纖巧幼身,有如絲綢般順滑。

益力多雪糕

酸酸甜甜的益力多雪糕冰凍透心涼,尤其適合配搭口味濃重的燒鳥料理,味蕾上的殘餘串燒味道都被通通中和。

甜品
2024-03-07
甜品
2024-02-19 234 瀏覽
.上環·弄巷尋味職人串燒.仟穆📍上環摩羅上街28號地舖.➰近來新春佳節,節日氣氛之下更要與好友相聚食上一頓豐富盛宴好好慶祝,送舊迎新。.今日到訪的餐廳是好友特意尋覓,位於上環摩羅街弄巷之中,餐廳在一片排檔之中猶為顯眼,由外至內可以望到餐廳的石木系工業風裝潢,昏暗柔和燈光更特顯昏圍,加上經過已經聞到一陣串燒香氣,非常引人注目。踏進餐廳可見主要分為半開放式吧枱及貫穿室外室內的卡位兩部分,L型吧枱更加可以欣賞師傅席前處理串燒,更為賞心悅目。.就座後侍應簡單介紹餐單及飲品,餐廳主打以三黃雞入饌的燒鳥美饌,亦有其他精選肉食、海鮮串燒、小食及主食選項,而且亦有一系列酒藏搭配不同串燒,非常豐富。.花多眼亂之下,今日我們就分別挑選了兩個廚師發辦菜單套餐,除了常設的廚師發辦菜單之外,餐廳現在至3月期間亦推出期間限定的三黃雞內臟廚師發辦菜單,提供坊間少見的珍稀燒烏部位供大家品嚐一系列獨特風味。.➿Omakase Course➿*餐廳會根據當日食材而調整菜單*➰三黃雞內臟燒廚師發辦菜單 💲780/1(套餐包括沙律﹑煮物﹑雞湯烏冬﹑甜品﹑生啤)𖥕雞軟骨 ⭐️4.1/5⭐️❀雞翼⭐️4.2/5⭐️𖥕雞心 ⭐️4.2/5⭐️
上環·弄巷尋味職人串燒
仟穆
📍上環摩羅上街28號地舖

➿Omakase Course➿
*餐廳會根據當日食材而調整菜單*
➰三黃雞內臟燒廚師發辦菜單 💲780/1
(套餐包括沙律﹑煮物﹑雞湯烏冬﹑甜品﹑生啤)
𖥕雞軟骨 ⭐️4.1/5⭐️
𖥕雞橫隔膜 ⭐️4.2/5⭐️
❀雞甲狀腺 ⭐️4.1/5⭐️
𖥕雞大動脈 ⭐️4.1/5⭐️
廚師發辦九式串燒菜單 💲780/1
(套餐包括沙律﹑煮物﹑雞湯烏冬﹑甜品﹑生啤)
𖥕雞軟骨 ⭐️4.1/5⭐️
➿前菜
✥季節沙律 ⭐️4.1/5⭐️
✥燒雞泡魚乾 ⭐️4.1/5⭐️
✥和風煮物 ⭐️4.2/5⭐️
前菜率先奉上一份蕃茄沙津及佐酒一流的燒雞泡魚乾,前者酸甜開胃,後者咸香薄脆。接著的煮物是昆布湯煮蜆,蜆肉鮮甜飽滿,吸引了昆有湯的精華,很有水準。
清酒煮大蜆

➿串燒
接著便是主菜的串燒環節,整體水準非常出色,所有串燒都是一串接一串的即燒製作,師傅亦很貼心會詢問我們的口味而作出調整。先開始的雞軟骨及雞掌心油脂度不度太高,可以品嚐到三黃雞本身的原汁原味。
雞軟骨

燒雞翼的火喉掌握得恰到好處,色澤亮麗外脆內嫩,暫時是今年食過最好的串燒雞翼。
燒雞翼

雞肝雞心是日式串燒常見的部位,師傅亦處理得很好,雞肝入口粉嫩,雞心更是爽中帶咬勁,十分滋味。
燒雞肝
雞心

內臟方面以雞喉及雞橫隔膜最令我引象深刻,前者爽口煙韌,後者肉香味濃,很有特色。
套餐亦有肉類及海鮮串燒,厚燒牛舌是本人的每間串燒店的必點最愛,牛舌爽嫩多汁不在話下,而燒白鱔亦做到外皮焦脆,肉質爽嫩,非常惹味。
厚燒牛舌
燒白鱔

➿主食及甜品
✥雞湯稻庭烏冬 ⭐️4.2/5⭐️
✥乳酪雪糕 ⭐️4.1/5⭐️
一輪豐盛的串燒盛宴過後,師傅端出一碗窩心暖意濃郁的濃湯烏冬,頓時解一解燥熱感,雞白湯湯清而味濃,師傳表示湯頭是以老雞皮、骨連肉一同以慢火熬製72小時而成,色澤金黃,飽含骨膠原,口感十分細膩,最後以一球酸甜清新的乳酪雪糕清清味蕾,結束今晚豐富的滋味盛宴。
雞湯稻庭烏冬

➰總結
餐廳以燒鳥串作主打,藏身於弄卷之中每日堅持以新鮮食材處理每一串串燒,串燒水準出色,同場師傅與客人的交流亦非常有細膩有溫度,難怪可以訖立於弄卷之中亦客似雲來,餐廳最近亦推出全新歡樂時光優惠,於星期二至星期日下午4時至7時期間,凡點選任何酒精類飲品,即可無限享用四款和式小食,推薦大家到來感受一下高質日式燒鳥店的滋味。

➿➿➿
#仟穆
#上環美食 # #SheungWanFood #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#食好西 #相機食先 #香港美食 #串燒 #燒鳥 #香港居酒屋 #yakitor #skewers #kushiyaki
#CHIYAWARAGU #CHIYAWARAGUHK
  • 牛舌
  • 清酒煮蜆
  • 雞胸軟骨
2024-02-18 182 瀏覽
位於上環摩羅上街的仟穆,係一家日本串燒料理專門店。主要提供地道日本串燒料理,菜單包括串燒鳥項目、還有肉食、海鮮串燒等。隱藏於寧靜的小巷之內,甚為神秘。開放式門面,大部份座位也是看到廚師料理的吧枱位置。深色工業風的室內環境,甚為型格,提供舒適用餐體驗。.餐單項目花多眼亂,見餐廳最近推出了內臟主題廚師發辦菜單,提供炭燒不同部位的三黃雞的驚喜滋味。二話不說每人各挑一款來試,不用腦筋時間。.跟朋友選了兩款不同的廚師發辦串燒套餐,套餐皆包括了沙律、煮物、廚師發辦串燒、雞湯烏冬、甜品以及啤酒。份量滿滿。.✿ 蕃茄沙律✿ 燒雞泡魚乾✿ 昆布湯煮蜆.三黃雞內臟燒廚師發辦菜單 💲780✿ 雞軟骨✿ 雞翼✿ 雞心✿ 雞肝✿ 雞腎✿ 雞喉✿ 雞橫隔膜 ✿ 雞甲狀腺✿ 雞大動脈.廚師發辦九式串燒菜單 💲780✿ 雞軟骨✿ 雞掌心✿ 雞心✿ 雞腿肉✿ 冬菇✿ 白鱔✿ 豬五花✿ 牛舌✿ 甜薯.✿ 雞湯稻庭烏冬✿ 乳酪雪糕✿ 啤酒.全晚大滿足下離開,由前菜開始已經感覺很不錯,燒雞泡魚乾有驚喜,脆口惹味。三黃雞內臟燒的項目滿特別,雞喉、橫隔膜、甲狀腺,大動脈也很少試到,為較罕件珍貴的部位。炭燒串即點即燒,皮脆肉嫩,相
✿ 蕃茄沙律
✿ 甜薯
✿ 雞湯稻庭烏冬
✿ 乳酪雪糕
✿ 啤酒
全晚大滿足下離開,由前菜開始已經感覺很不錯,燒雞泡魚乾有驚喜,脆口惹味。三黃雞內臟燒的項目滿特別,雞喉、橫隔膜、甲狀腺,大動脈也很少試到,為較罕件珍貴的部位。炭燒串即點即燒,皮脆肉嫩,相當惹味。
主食的雞湯稻庭烏冬是餐廳的招牌菜之一,雞湯非常濃郁配搭口感煙靭的稻庭烏冬,加上醒胃的乳酪雪糕為一餐完美作結。啤酒為三得利頂級生啤,也是有誠意的。
仟穆於星期二至日推出HH優惠,食客於下午4時至7時期間,凡點選任何酒精類飲品,即可無限享用四款和式小食,超好的!是次到訪我們點了house sake 東洋美人純米吟釀,味道清甜爽口🍶 邊喝邊享用無限供應的燒鱈魚棒、山葵八爪魚、柚子大根漬和牛蒡漬,超爽😆.雞臼軟骨 $52 | 雞腿肉 $52.免治雞肉棒 $88 | 紫蘇墨魚卷 $58除了HH優惠,亦非常推介大家試試這裏的串燒,尤其推介雞腿肉,軟腍又多汁!坐在吧台看着師傅用心製作的過程很治癒呢🥰

.雞臼軟骨 $52 | 雞腿肉 $52
.免治雞肉棒 $88 | 紫蘇墨魚卷 $58

2024-04-18 5 瀏覽
呢間隱身於上環摩羅上街嘅居酒屋主打別具風格嘅地道日本串燒料理,最近推出超抵嘅happy hour優惠,逢星期二至日下午4點至7點期間,只要嗌任何酒精類飲品,就可以無限享用四款和式小食!♙ 和式小食 - FREE FLOW !燒鱈魚棒山葵八爪魚柚子大根漬牛蒡漬我地嗌咗house sake - 東洋美人純米吟釀,清甜易入口,配上幾款小食;串燒發揮穩定,最推薦脆口嘅雞軟骨同埋飽滿多汁嘅廣島蠔。♙ 串燒𖦹 雞臼軟骨 $52𖦹 雞腿肉 $52𖦹 免治雞肉棒 $88𖦹 紫蘇墨魚卷 $58𖦹 雞心 $54𖦹 雞腎 $54𖦹 明太子飯團$68𖦹 廣島蠔串 $88

♙ 和式小食 - FREE FLOW !
燒鱈魚棒

𖦹 明太子飯團$68
𖦹 廣島蠔串 $88
  • 雞軟骨
  • 免治雞肉棒
行過上環,同朋友發現左依間日本串燒專門店。見佢地門口有告示,於星期二至星期日推出歡樂時光優惠,只要下午4時至7時期間,點選任何酒精類飲品,就可以無限享用四款和式小食!諗都冇諗就入去啦!.小食分別係「柚子大根漬」、「牛蒡漬」、「山葵八爪魚」及「燒鱈魚棒」,每天供應款式不盡相同,配搭埋美酒,真係享受忙碌生活中既小確幸!🥹未知佢地個歡樂時光會幾時結束,不過好推大家趁依個月約埋三五知己去enjoy!.味道:🌕🌕🌕🌕🌑人均消費:$150~200

味道:🌕🌕🌕🌕🌑
人均消費:$150~200

2024-04-12 17 瀏覽
🍊 餐廳名稱:仟穆 (上環)🐝 味道:8/10環境:8/10整體分數:8/10💰人均:$150+———————————————————係上環一條古色古香嘅街道入面,有一間日式居酒燒鳥店。襯佢地依家做緊Happy Hour嘅優惠,只要係下午4點至7點期間,只要order酒類飲品,就可以無限享用四款和式小食。咁扺嘅事當然要約個frd去chill下啦。柚子大根漬牛蒡漬山葵八爪魚燒鱈魚棒每款都可以無限refill,食到飽豬都得。雞串💰52咁燒鳥店當然都要食下雞串啦,佢地雞串就一律$52,而我地都order左款免治雞肉棒就要$88。全部即叫即燒,熱辣辣上枱。食得出雞肉新鮮,唔會因為燒嘅過程而令到肉汁流失,整體而言都好味道。🗺️ 上環摩羅上街28號地舖 🔍#Flavorfortday上環🚆 上環站站A2出口,步行約5分鐘
🍊 餐廳名稱:仟穆 (上環)🐝

柚子大根漬
牛蒡漬
山葵八爪魚
燒鱈魚棒

每款都可以無限refill,食到飽豬都得。

雞串💰52

🗺️ 上環摩羅上街28號地舖
🔍#Flavorfortday上環
🚆 上環站站A2出口,步行約5分鐘
🜘 𝙷𝚊𝚙𝚙𝚢 𝙷𝚘𝚞𝚛 𝙼𝚎𝚗𝚞•𝚒𝚗 𝚂𝚑𝚎𝚞𝚗𝚐 𝚆𝚊𝚗隱身於上環摩羅上街-古董街日本精品串燒料理專門店「仟穆CHI YAWARAGU」內設24個座位,室內以深色工業風打造隱蔽舒適的用餐氛圍灰色的牆身與各種黑色紋理設計拼湊出原始樸實的風格與摩羅上街色彩繽紛的古老藝術風情形成鮮明對比逢星期二至星期日推出全新歡樂時光優惠可在下午4時至7時期間凡點選任何酒精類飲品如啤酒、清酒、葡萄酒即可無限享用四款和式小食如柚子大根漬、牛蒡漬、山葵八爪魚及燒鱈魚棒每天供應款式不盡相同~
隱身於上環摩羅上街-古董街
日本精品串燒料理專門店「仟穆CHI YAWARAGU」
內設24個座位,室內以深色工業風打造隱蔽舒適的用餐氛圍
灰色的牆身與各種黑色紋理設計拼湊出原始樸實的風格
與摩羅上街色彩繽紛的古老藝術風情形成鮮明對比

逢星期二至星期日推出全新歡樂時光優惠
可在下午4時至7時期間
凡點選任何酒精類飲品
如啤酒、清酒、葡萄酒
即可無限享用四款和式小食
如柚子大根漬、牛蒡漬、山葵八爪魚及燒鱈魚棒
每天供應款式不盡相同~
隱藏於上環古董街嘅串燒店最近推出咗全新happy hour歡樂時光優惠現凡於星期二至日 4pm- 7pm惠顧任何酒精類飲品即可無限食4款和式小食 ´͈ ᵕ `͈和式小食包括「柚子大根漬」、「牛蒡漬」、「山葵八爪魚」及「燒鱈魚棒」每日供應款式都未必相同暗黑型格工業風裝潢,用餐環境舒適餐廳有串燒omakase set👀 佢哋嘅「廚師之選九串燒」最受食客歡迎亦有三黃雞內臟燒廚師發辦,可食到多款稀少部位如「雞大動脈」、「雞喉嚨」、「雞甲狀腺」等均選用本地養殖平原三黃雞鐘意食內臟嘅朋友可以一試 ( ⁼̴̀ .̫ ⁼̴ )✧如果你純粹想小酌一杯食幾串串燒happy hour時段嚟就啱喇~ 可以同三五知己盡慶一番,消磨時間✦ 梅酒酒類選澤多,有清酒、啤酒、葡萄酒、威士忌等我就揀咗梅酒🫢 梅酒清甜,加冰飲好順口冰涼酸爽嘅梅酒搭配串燒,去油解膩😆✦ 柚子大根漬柚子大根漬酸度得宜,醃漬得入味口感爽脆,散發柚子幽香,開胃之選😋✦ 山葵八爪魚佐酒恩物💕 黏稠滑溜嘅質感八爪魚鮮美彈牙,山葵稍微攻鼻,食得過癮✦ 燒鱈魚棒常見嘅居酒屋小食燒到脆一脆,非常香口蘸點沙律醬更滋味可以無限任食,我都忍唔住食咗幾碟😎✦ 雞臼軟骨即雞膝蓋
隱藏於上環古董街嘅串燒店
最近推出咗全新happy hour歡樂時光優惠
現凡於星期二至日 4pm- 7pm惠顧任何酒精類飲品
即可無限食4款和式小食 ´͈ ᵕ `͈
每日供應款式都未必相同
暗黑型格工業風裝潢,用餐環境舒適
餐廳有串燒omakase set👀
佢哋嘅「廚師之選九串燒」最受食客歡迎
亦有三黃雞內臟燒廚師發辦,可食到多款稀少部位
如「雞大動脈」、「雞喉嚨」、「雞甲狀腺」等
均選用本地養殖平原三黃雞
鐘意食內臟嘅朋友可以一試 ( ⁼̴̀ .̫ ⁼̴ )✧

如果你純粹想小酌一杯食幾串串燒
happy hour時段嚟就啱喇~
可以同三五知己盡慶一番,消磨時間
✦ 梅酒
酒類選澤多,有清酒、啤酒、葡萄酒、威士忌等
我就揀咗梅酒🫢 梅酒清甜,加冰飲好順口
冰涼酸爽嘅梅酒搭配串燒,去油解膩😆
✦ 柚子大根漬
柚子大根漬酸度得宜,醃漬得入味
口感爽脆,散發柚子幽香,開胃之選😋
✦ 山葵八爪魚
佐酒恩物💕 黏稠滑溜嘅質感
八爪魚鮮美彈牙,山葵稍微攻鼻,食得過癮
✦ 燒鱈魚棒
常見嘅居酒屋小食
燒到脆一脆,非常香口
蘸點沙律醬更滋味
可以無限任食,我都忍唔住食咗幾碟😎
✦ 雞臼軟骨
即雞膝蓋嘅軟骨
呢個部位會連埋少少肉🐔
咬起嚟脆口而且特別有嚼勁
鹽燒更能突顯雞肉甜味
✦ 雞腿肉
呢款係鹽燒,外層燒到微焦
雞肉有厚度,夠鮮嫩帶肉汁
連皮燒帶油脂香,皮香肉滑
✦ 免治雞肉棒
啖啖肉口感軟熟
加咗雞軟骨更有咬口
醬汁甜甜地,鹹度適中👀
✦ 紫蘇墨魚卷
墨魚卷扁平呈餅狀,墨魚軟滑Q彈
墊底嘅紫蘇葉香氣十足,搶盡風頭😍
餐廳位於充滿懷舊氣息的摩羅上街,主打「燒鳥」等一系列精品串燒料理🍢🔥曾經過餐廳門外數次,這次終於相約朋友前來💕 襯著ʜᴀᴘᴘʏ ʜᴏᴜʀ時段在此小酌一杯🍶 ✂︎餐廳現推出ʜᴀᴘᴘʏ ʜᴏᴜʀ優惠,只需在星期二至星期日(下午4時至7時)到訪,ᴏʀᴅᴇʀ任何酒精類飲品 (如啤酒/清酒/葡萄酒),即可無限享用和式小食🎏😻✂︎到訪當天的和式小食有爽口甘甜的牛蒡漬🥒/嗆鼻清新的山葵八爪魚🐙/香口脆卜卜的燒鱈魚棒🐟 店員告知每天供應的款式會有所不同😉✂︎❥雞軟骨❥雞腿肉❥免治雞肉棒❥紫蘇墨魚卷另外也ᴏʀᴅᴇʀ了幾款串燒,當中的紫蘇墨魚卷鮮甜中又帶著紫蘇葉清新的氣味,很喜歡🫶🏻✂︎餐廳的店員親切有禮,不時添加熱茶之餘,臨走時更再三提醒小心門外的階梯🪜服務滿分💚

❥雞軟骨
❥雞腿肉
❥免治雞肉棒
❥紫蘇墨魚卷
✂︎
上環摩羅街是香港著名古董街之一,不僅有各式各樣的攤檔,還有不少特色餐廳。仟穆便是隱藏在其中的一間日式串燒料理專門店。簡約的裝修走工業風路線,除了典型的吧枱可近距離看師傅製作串燒也方便聊天。近門口的座位則偏向西式酒吧設計,感覺很Chill。若想一次過滿足對串燒的慾望又想吃飽,這就選廚師發辦的菜單吧。廚師發辦九式串燒菜單 (HKD 780) 是一個首次到訪必吃的人氣套餐。前菜沙律先來一碟清新的切片番茄配上微辛的洋蔥,一起吃雙倍開胃。之後再來一個清酒煮大蜆,新鮮的蜆加上清酒的香吃落很清甜。接下來就是串燒的部份囉,一共會有九款串燒,包括了肉、海鮮和蔬菜。雞胸軟骨 - 很有咬口的爽脆軟骨也能吃到嫩滑的雞肉。雞心 - 吃落沒有腥的味道,口感軟嫩得來也有嚼勁。雞皮 - 不是燒到乾身到完全很脆的那種,仍帶有一點彈性。雞翼 - 外脆內滑的口感,可見師傅掌握的火喉很好。而且師傅也會詢問客人調味是否合口味,如果不合會再作出調整。還有厚度剛好的五花腩,吃落油而不膩。牛脷則柔軟的口感中帶爽。魚肉厚實又有彈性的白鱔,魚皮燒得很香脆。最後還有厚肉的鮮冬菇和脆爽的露筍。套餐的另一個亮點絕對是這碗 雞湯烏冬。金黃色的湯
仟穆便是隱藏在其中的一間日式串燒料理專門店。
近門口的座位則偏向西式酒吧設計,感覺很Chill。
之後再來一個清酒煮大蜆,新鮮的蜆加上清酒的香吃落很清甜。
雞胸軟骨 - 很有咬口的爽脆軟骨也能吃到嫩滑的雞肉。
雞心 - 吃落沒有腥的味道,口感軟嫩得來也有嚼勁。
雞皮 - 不是燒到乾身到完全很脆的那種,仍帶有一點彈性。
雞翼 - 外脆內滑的口感,可見師傅掌握的火喉很好。
而且師傅也會詢問客人調味是否合口味,如果不合會再作出調整。
魚肉厚實又有彈性的白鱔,魚皮燒得很香脆。
最後還有厚肉的鮮冬菇和脆爽的露筍
套餐的另一個亮點絕對是這碗 雞湯烏冬
金黃色的湯頭十分濃郁,是滿滿的骨膠原,我有將整碗湯喝光呢。
雞湯烏冬
另外套餐亦包一杯生啤,不喝酒精飲品的我選了檸檬梳打
最後還有雪糕作為結尾。
2024-03-26
2024-04-02 9 瀏覽
之前朋友介紹這家位於中上環的日式串燒店性價比高,表現出色,廚師發辦的水準也相當不錯。今晚帶著朋友前來嘗試,點了廚師發辦串燒餐、一共9串串燒,跟餐還有蕃茄沙律、清炒煮蜆,單尾有雞湯烏冬、甜品和生啤酒,好似好豐富。日式蕃茄沙律是一道清爽的開胃菜,蕃茄搭配日式調味,口感爽脆。清炒煮蜆是以炒煮方式處理,蜆肉鮮美且香氣撲鼻。前菜已經這樣吸引,串燒的驚喜更大。串燒方面,朋友點了雞內臟之選,包括多種雞肉部位,如雞胸軟骨、雞心、雞翼,還有很多稀有部位,例如雞喉嚨、雞掌心和雞大動脈,我真是第一次聽/見到,這些串燒都有炭烤香、鮮嫩多汁,而且廚師處理串燒的時間精準,尤其是內臟部位,太生不能吃,太熟不好吃,真的非常考驗師傅的技術。我點的串燒餐有燒牛舌、燒大蔥等串燒外,還有燒冬菇和燒白鱔,同樣處理精準。燒牛舌是厚切的,口感豐富,飽滿嫩滑的牛舌片,經過燒烤處理,有濃濃炭烤香味。燒大蔥燒得爽脆清甜,而我最喜歡的就是燒白鱔,師傅把鱔皮燒得香脆,但鱔肉仍然保留肉汁,外脆內軟,令人難以忘懷。吃畢一系列串燒後,來一碗暖暖的雞白湯烏冬,濃厚的雞湯,烹煮了幾個小時以提取雞湯的精華,當我以為串燒是重點,這道雞湯烏冬卻令人驚喜不斷

吃畢一系列串燒後,來一碗暖暖的雞白湯烏冬,濃厚的雞湯,烹煮了幾個小時以提取雞湯的精華,當我以為串燒是重點,這道雞湯烏冬卻令人驚喜不斷、刮目相看、非常濃郁美味。

最後,還奉上時令雪糕作為甜品,為今晚畫上完美句號。

總的來說,這家日式串燒店提供了多種串燒菜品和其他日式美食選擇,食物的質量和味道都很不錯。我和朋友都十分享受。
2024-04-01 59 瀏覽
上環嘅呢條摩羅上街係其中一條我好鍾意嘅街道,呢度除咗勁有特色之外,仲有好多好食又有特色嘅食肆,剛剛最紅有好想去嘅Fine dining 米芝蓮一星嘅Mora,之前如果你記得我介紹個地道嘅華樂冰室,今日介紹返呢間仟穆。除咗自己選擇想食乜嘢串燒之外,當然最好係揀一個廚師發辦嘅菜單,喜歡重口味食內臟嘅一定要選三黃雞內臟燒廚師發辦菜單,另外廚師發辦九式串燒菜單就食啲皆大歡喜人人啱嘅串燒。先上場嘅日式沙律嘅同酒煮蜆就大概感受到餐廳嘅質素,特別喜歡酒煮蜆嘅新鮮度,當然如果你唔食餐都有得單點。當晚食廚師發辦九式串燒菜單嘅有雞胸軟骨、雞皮、雞翼、雞腎、白鱔、蘆筍、牛脷、雞心、五花腩。雞翼絕對係神級嘅出色,佢嘅燒白鱔比起好多出名嘅日式串燒店更加出色,而最重要係嘅佢嘅味道啱啱好,唔會太重味太鹹。三黃雞內臟燒有特別嘅係雞喉嚨、雞大動脈、雞掌心、橫膈膜、雞肝、甲狀腺,係Yardbird都食到好多呢啲部位嘅串燒,但好多都要預訂,而質素同味道都真係差唔遠,個人特別喜歡雞掌心同甲狀腺,我記得好似唔係好多餐廳有呢個選擇。尾聲嘅雞湯烏冬先係重點,食完真係唔夠喉,個雞湯嘅濃郁同溫度幾令人難以忘懷。甜品就正常啦。餐廳員工都

餐廳員工都非常有禮貌,同佢哋傾吓偈仲會請你飲杯sake,唯一我覺得唔好嘅就係我坐係門口嘅位置冷氣太勁,影完相啲串燒相對較為快凍,餐廳可以留意一下。

2024-03-26