2023-01-16 219 瀏覽
呢間餐廳貫徹「從喙到尾」,以本地新鮮黃油雞製作各款雞串燒🐓更由日本鹿兒島同宮崎縣進口各種食材,保證用料新鮮🎌🍢廚師の選八式串燒套餐 ($680/ 位)💗鱈魚乾鱈魚乾香脆可口,越食越上癮🐡💗沙律沙律以日式醋汁調味,味道清爽開胃🥗💗清酒煮蜆蜆肉每隻都脹卜卜,而且無沙,充滿清酒香氣,鮮甜十足🍶💗黃油雞腿肉雞腿肉爽滑細嫩,雞鮮味美,肉汁同油香豐腴,雞皮亦燒得焦香🐔💗雞心雞心口感Q軟帶嚼勁,油脂香四溢🤎💗白鱔白鱔肉質結實彈牙,魚味濃郁,完全無泥腥味,不過略有魚刺🪱💗牛舌薄切牛舌脆嫩爽彈,油脂豐富👅💗免治雞肉棒免治雞肉棒混合黃油雞雞扒肉、雞軟骨、洋蔥等搓製,食落軟綿鬆化,同時帶軟骨脆脆口感,蘸上日本蛋黃同香甜雞汁吃,口感更細膩🍗💗雞胸軟骨雞軟骨脆口而不硬,貼附少量雞胸肉🦴💗秋葵秋葵清脆黏滑,簡單以牛油同海鹽調味🌵💗燒冬菇冬菇保持爽滑多汁,加上大量木魚絲🍄💗雞湯烏冬以雞骨、雞腳、雞肉熬煮8小時而成嘅雞白湯,入口濃厚鮮味,充滿骨膠原,配搭細滑煙韌嘅烏冬🍜💗甜品分別有黃豆粉蕨餅、抹茶蕨餅、芝麻紅豆和菓子,簡樸香甜🍡

🍢廚師の選八式串燒套餐 ($680/ 位)
💗鱈魚乾
鱈魚乾香脆可口,越食越上癮🐡
鱈魚乾

💗沙律
沙律以日式醋汁調味,味道清爽開胃🥗
沙律

💗清酒煮蜆
蜆肉每隻都脹卜卜,而且無沙,充滿清酒香氣,鮮甜十足🍶
清酒煮蜆

💗黃油雞腿肉
雞腿肉爽滑細嫩,雞鮮味美,肉汁同油香豐腴,雞皮亦燒得焦香🐔
黃油雞腿肉

💗雞心
雞心口感Q軟帶嚼勁,油脂香四溢🤎
雞心

💗白鱔
白鱔肉質結實彈牙,魚味濃郁,完全無泥腥味,不過略有魚刺🪱
白鱔

💗牛舌
薄切牛舌脆嫩爽彈,油脂豐富👅

💗免治雞肉棒
免治雞肉棒

💗雞胸軟骨
雞軟骨脆口而不硬,貼附少量雞胸肉🦴

💗秋葵
秋葵清脆黏滑,簡單以牛油同海鹽調味🌵
秋葵

💗燒冬菇
冬菇保持爽滑多汁,加上大量木魚絲🍄
燒冬菇

💗雞湯烏冬

💗甜品
分別有黃豆粉蕨餅、抹茶蕨餅、芝麻紅豆和菓子,簡樸香甜🍡
甜品
免治雞肉棒
秋葵
燒冬菇
2023-01-15 142 瀏覽
# #上環 @chiyawaragu🍢行經上環小巷, 發現一家串燒店, 提供很多串燒店不常見的食材, 同閨蜜決定一試! 因為只做晚市, 所以我們早早訂位, 坐室內看著師傅燒, 人多可坐半室外, 很有風味! 一來便有個 Welcome Snack, 燒鱈魚片, 很驚艷! 很香很脆, 送酒一流! 再來個 #廚師發辦 套餐 $680! 包括: 沙律、煮物、雞湯烏冬、甜品, 及廚師發辦的8款串橈!清酒煮蜆 ~ 愛! 蜆沒有砂, 隻隻又肥又圓又厚, 熟度剛剛好, 酒味不會太濃, 湯頭清甜, 一飲而盡! 🐥雞頸皮 $46/串 ~ 雞頸皮比較厚身, 外層燒得香脆, 入口不會一口油, 我愛燒雞皮! 雞胸軟骨 $48/串 ~ 好爽好脆, 燒得恰到好處! 🐣黃油雞肉 ~ 有驚喜! 雞脾肉好嫩, 沒有一嚿嚿肥膏! 雖入口油脂滿滿, 但不會覺得油膩, 推介! 燒白鱔 $68/串 ~ 好厚身, 唔腥, 皮燒得很脆! 👅牛舌 $58/串 ~ 串燒中我的最愛之一! 唔會好薄, 有咬口、不靭、無渣, 入口爽滑, 好讚啊! 免治雞肉棒 $88/串 ~ 入口有軟骨碎, 有咬口! 內質嫩滑, 沾上日本雞蛋黃同食, 味道層次
# #上環 @chiyawaragu

雞胸軟骨 $48/串 ~ 好爽好脆, 燒得恰到好處!

燒白鱔 $68/串 ~ 好厚身, 唔腥, 皮燒得很脆!

免治雞肉棒 $88/串 ~ 入口有軟骨碎, 有咬口! 內質嫩滑, 沾上日本雞蛋黃同食, 味道層次提升!

燒豆腐 $42/串 ~ 外脆內軟, 木魚碎也在跳舞!

🍅焦糖車厘茄 $48 ~ 以糖灑在車厘茄上再燒, 內裡一口爆汁, 外表又甜又脆!

雞湯烏冬 $78 ~ 濃濃的雞湯味道, 烏冬QQ彈彈, 是滿滿的骨膠原!

🍡甜品: 花餅、嶡餅! 又甜又軟糯, 讚!

散叫不止這價錢呢, 性價比極高! 仲有提燈食呢…
Walk in customers 但係服務有待改善同埋野食salty唔係話佢哋不應該同客溝通,但係佢哋不斷interrupt 同埋問同一個問題然後我明明講唔食白鱔,我點咗8串Omakase 佢哋又俾白鱔我最後最精彩係我話我趠住走,不如你哋係我單點個度計返一串代替白鱔啦,佢哋同我講話因為我用信用卡付款,所以冇辦法退錢。咁我話不如你下次先補俾我啦,佢哋就同我講話啲野食預備咗,所以冇得下次補返俾我…自己做錯野都仲要個客suffer,個客講左話趕時間(講咗最少兩次)都要我等佢燒另一串先走

2023-01-12
2023-01-11 76 瀏覽
今晚車車抱大腿, 跟朋友仔食好西, 嚟到E間位於上環既仟穆食串燒omakase😍 門外可以直望到餐廳入面嘅情況, 入到去有張長長嘅Bar枱, 一邊望住師傅整串燒一邊同朋友足吹水飲酒確係幾正幾relax! 餐牌上有多款各式各樣既串燒, 仲有d特色串燒選擇, 食串燒點可以無野飲, 餐廳另有飲品menu, 多款酒類可供選擇, 真係樣樣都想試呀!今晚我地揀左串燒Omakase, 個Set除左有8串由廚師發辦嘅串燒之外, 仲有沙律/煮物/雞湯烏冬同甜品, 超豐盛😍 等緊上菜嘅時候, 仲有鱈魚乾作餐前小食好開心🙈✨️日式沙律沙律菜清新爽脆, 搭沙律醋汁, 酸酸地好開胃✨️清酒煮蜆熱辣辣嘅清酒煮蜆係車車最愛, 湯汁清甜味美帶陣陣酒香, 蜆肉飽滿肥美無沙, 超鮮甜!✨️廚師發辦串燒串燒每串都係即燒即上, 串串都燒得脆卜卜又juicy, 可配搭辣粉或山椒粉或兩者混合一齊食更惹味🍢燒雞胸軟骨雞胸軟骨比平時食嘅雞軟骨更爽脆有咬口🍢燒牛舌牛舌口感多汁, 爽彈牛味濃郁🍢燒雞腿肉雞腿肉啖啖肉好juicy🍢燒白鱔白鱔燒到外皮帶焦, 魚肉爽彈有嚼勁🍢燒雞心雞心質感柔軟帶微脆, 味道不錯🍢燒秋葵秋葵燒到剛好, 食落仲有d爽爽

✨️日式沙律
沙律菜清新爽脆, 搭沙律醋汁, 酸酸地好開胃

✨️清酒煮蜆

✨️廚師發辦串燒

🍢燒雞胸軟骨
雞胸軟骨比平時食嘅雞軟骨更爽脆有咬口

🍢燒牛舌
牛舌口感多汁, 爽彈牛味濃郁

🍢燒雞腿肉
雞腿肉啖啖肉好juicy

🍢燒白鱔
白鱔燒到外皮帶焦, 魚肉爽彈有嚼勁

🍢燒雞心
雞心質感柔軟帶微脆, 味道不錯

🍢燒秋葵
秋葵燒到剛好, 食落仲有d爽爽地嘅感覺唔會乾

🍢焦糖車厘番茄
一粒粒車厘番茄被焦糖包住, 賣相有少少似冰糖葫蘆, 咬落去外層脆卜卜, 甜甜地入面爆哂汁好好味, 幾有驚喜

🍢月見免治雞肉串
免治雞肉串食落juicy惹味, 沾上蛋汁後更美味

✨️雞湯烏冬
雞白湯湯底熬左八個鐘, 成碗滿滿嘅精華同骨膠原, 上枱熱辣辣, 味道鮮甜, 味道剛剛好亦唔會漿住個嘴, 每條烏冬都沾滿濃湯, 相當高質!

✨️甜品
甜品有3款唔同口味嘅蕨餅, 分別係黃豆粉/抹茶/黑芝麻, 食落煙煙韌韌又唔會太甜幾好味!
2023-01-04
估唔到日式串燒都有 #廚師發辦 ! #中環地膽 帶路,地點喺摩羅廟街附近嘅串燒店 - 仟穆!日系嘅裝潢加上特長吧枱設計,可以望住廚師煮!氣氛超好!menu主打日式串燒,我地揀左廚師發辦set,有沙律、煮物、8款串燒、烏冬、甜品;店員會細心問問有咩唔食,因為8款串燒係由廚師決定! 點餐後立即送上燒魚乾餐前小食,又香又脆!🍢Chef Exclusive 8 skewers $680🥗沙律🥗沙律菜味道新鮮爽口!🍲煮物🍲白酒煮蜆:粒粒蜆肉漲卜卜又鮮甜,白酒味香氣濃郁,飲一啖好暖胃!🍢8款串燒🍢🍗雞胸軟骨:帶點咸香嘅雞胸肉,配上爽脆雞軟骨,口感層次豐富!🍗黃油雞肉串:燒得黃金香脆嘅雞腿肉,黃油爆滿!嫩滑嘅雞肉好juicy!推介!🍗免治雞肉棒:自家製嘅雞肉棒味道香濃,配埋日本蛋一齊食更滑溜!🍗 燒雞皮:燒到脂香酥脆嘅雞皮,比燒雞胸皮油脂更豐盈!🐟燒白鱔:薄薄嘅外皮十分脆口,肉裡嘅魚肉非常嫩滑!輕輕調味就引出鱔嘅鮮味!正!🍖五花腩肉串: 五花腩肉油香滿溢!肉質爽口彈牙!🍅焦糖車厘茄:外脆內軟,香甜無比!估唔到咁好食!🍢燒豆腐: 硬豆腐燒到啱啱好, 加上面層嘅木魚絲更香口! 🍜烏冬:特濃雞湯烏冬,湯頭
🥗沙律🥗沙律菜味道新鮮爽口!
🍢8款串燒🍢
🍗 燒雞皮:燒到脂香酥脆嘅雞皮,比燒雞胸皮油脂更豐盈!
🍖五花腩肉串: 五花腩肉油香滿溢!肉質爽口彈牙!
🍅焦糖車厘茄:外脆內軟,香甜無比!估唔到咁好食!

🍢燒豆腐: 硬豆腐燒到啱啱好, 加上面層嘅木魚絲更香口!
🍜烏冬:特濃雞湯烏冬,湯頭濃郁厚稠,每一啖烏冬都掛湯,鮮味十足!
🍮甜品:可愛嘅紅豆忌廉大福、抹茶及黃豆粉蕨餅,三樣食哂超滿足!

仟穆
地址📍:上環摩羅上街28號地舖
  • 免治雞肉棒
  • 黃油雞肉串
  • 焦糖車厘茄
今天來到呢間位於上環既仟穆食串燒omakase😍見到餐牌有許多各式各樣既串燒可供選擇🤲感覺每樣串燒都好好食既感覺😋店內氣氛放鬆舒適😍一字形Bar枱環境很適合朋友傾偈😌今晚我地就點了☺️價位680 Omakase‼️除左有8串由廚師安排既特色串燒外☺️還有沙律、煮物、雞湯烏冬及甜品😋感覺好豐富呀🥰餐前小食💫鬆脆鱈魚乾😋💫日式沙律🥗色彩鮮艷配搭酸醋汁寧舍開胃🙂💫清酒煮蜆上枱時還熱辣辣🔥4大隻蜆肉夠哂肥美飽滿😋清酒份量比平時食既多傳來陣陣米酒香🤩我還把所有清酒飲掉串燒 (另配辣粉或生椒粉🌶️)💫秋葵燒到剛好唔會乾爭爭👍💫白鱔燒到皮燶燶哋帶焦香脆🤤💫雞心食落爽口有嚼勁❤️💫雞胸軟骨係最愛之一😍軟骨夠大又爽脆😊💫雞髀肉大大舊啖啖肉醬汁好香☺️💫冰糖車厘茄感覺似冰糖葫蘆😬爆汁清甜💫月見免治雞肉串夠大夠厚🫢點埋蛋黃醬令滋味提升😍🍜雞湯烏冬必點之一😍用左多隻雞🐣連骨打碎再熬製咗八個鐘既全雞濃湯🤤味道唔會過咸😬每條烏冬掛湯🤗骨膠原超滿分💯💫甜品黑芝麻日式福餅中間有cream好香濃🥰原味及抹茶麻薯煙煙韌韌幾好味

餐前小食
💫鬆脆鱈魚乾😋

💫日式沙律🥗色彩鮮艷配搭酸醋汁寧舍開胃🙂

串燒 (另配辣粉或生椒粉🌶️)
💫秋葵燒到剛好唔會乾爭爭👍

• 雞胸軟骨
  • 清酒煮蜆
  • 雞湯烏冬
2022-12-21 26 瀏覽
.[🇭🇰香港- 上環].🔻二訪 - 有新發現🤩上次推介嘅 雞掌心 / 雞腳筋都有encore, 冇諗過望落超級普通嘅 “雞湯烏冬” 超正! 湯底濃到會掛汁, 重點係食完即時暖笠笠🥰.🔻🍽 仟穆📌 地址: 上環摩羅上街28號地舖.#tummysreadyatsheungwan #tummysreadyforjapanese #tummysreadyforyakitori

[🇭🇰香港- 上環]
🔻
二訪 - 有新發現🤩
🔻
🍽 仟穆
📌 地址: 上環摩羅上街28號地舖
聽呢間日式串燒店聽過幾次,好想去試,今日太太生日大日子,一於去試吓!一入到去,小店但不會太逼夾,全吧枱,另外有4-5號個位,喺門口,正常四人枱打對坐,好有feel!店長非常nice,介紹呢支雪女清酒,好好飲❤️樓面同事亦非常細心,串燒不需多講,非常好食,尤其是個雞湯烏冬,好想再食,總括來講嘢食同服務,可以話接近滿分極力推介既日式串燒店,讚👍🏻👍🏻👍🏻一定會回頭!最後,要讚吓佢裝修,個廁所非常有心❤️(因為我對廁所非常嚴格😂)
極力推介既日式串燒店,讚👍🏻👍🏻👍🏻
一定會回頭!
最後,要讚吓佢裝修,個廁所非常有心❤️
(因為我對廁所非常嚴格😂)
豚肉串
雪女清酒
  • 燒豚肉
  • 秋葵
2022-12-15 18 瀏覽
日前同朋友去咗食串燒omakase ,係一次非常開心又新鮮嘅初體驗😍位於上環既仟穆 Chi Yawaragu ,店內播放日文歌曲,坐bar檯看著師傅用心製作,好有氣氛💖😍今次品嚐了價值$680既廚師精選八式串燒套餐,非常高質抵食。👍先食前菜沙律,好新鮮。🐟燒雞泡魚乾系我喜歡既小食👍🍶白酒煮蜆夠暖身,蜆新鮮肥美,幾大隻。🐔雞胸軟骨,黃油雞肉串,免治雞肉棒,燒雞心,一次食勻多款雞串燒,全部都係 即叫即燒,充滿炭香味。🔥🐟燒白鱔外皮香脆,肉質juicy。🐂燒牛舌: 肉質淋中帶爽,極品。🍅蔬果類焦糖車厘茄及秋葵夠fresh😍🥢食返碗雞湯烏冬, 熬足8小時,呈奶白色,滿滿嘅骨膠原😋甜品係紅豆忌廉大福加抹茶蕨餅,甜蜜滋味💕

先食前菜沙律,好新鮮。🐟燒雞泡魚乾系我喜歡既小食👍

🍶白酒煮蜆夠暖身,蜆新鮮肥美,幾大隻。

🐟燒白鱔外皮香脆,肉質juicy。

🐂燒牛舌: 肉質淋中帶爽,極品。

🍅蔬果類焦糖車厘茄及秋葵夠fresh😍

🥢食返碗雞湯烏冬, 熬足8小時,呈奶白色,滿滿嘅骨膠原😋

甜品係紅豆忌廉大福加抹茶蕨餅,甜蜜滋味💕

2022-12-14 183 瀏覽
仟穆 Chi Yawaragu 隱身於上環摩羅上街既古玩店之間,係主打高質日式串燒小店。廚師精選八式串燒套餐 $680套餐包括前菜、時令煮物、八款廚師發辦串燒、 雞湯烏冬及甜品▪️沙律🥗 :清新開胃I ▪️燒雞泡魚乾:脆卜卜好香口▪️白酒煮蜆:蜆好新鮮,肉質肥美又漲卜卜,清酒經煮熱後味道香濃▪️雞胸軟骨:肉質結實,口感層次豐富▪️黃油雞肉串:油香滿滿,雞件非常嫩滑,保留到超多肉汁▪️免治雞肉棒:味道獨特,既帶有蛋香,更有雞肉鮮味▪️ 燒雞心:嫩滑爽口▪️燒白鱔:肉質雪白口感結實,燒到皮脆肉厚▪️燒牛舌:厚身之餘咬落夠淋,燒得岩岩好,用上鹽和黑椒調味,味道十分正!▪️焦糖車厘茄:咬落粒車厘茄到爆哂汁,酸酸甜甜。▪️秋葵:灑上鹽花再去燒,十分惹味▪️烏冬:暖笠笠嘅雞湯烏冬,湯頭熬製了8小時,濃郁厚稠帶有鮮味,加上彈牙的稻庭烏冬,索晒雞湯嘅精華,好正。▪️甜品,紅豆忌廉大福+抹茶蕨餅口感QQ好滋味,作今晚嘅完美句號。推薦愛吃串燒既朋友前來💓❣️

廚師精選八式串燒套餐 $680

套餐包括前菜、時令煮物、八款廚師發辦串燒、 雞湯烏冬及甜品

▪️沙律🥗 :清新開胃
I

▪️燒雞泡魚乾:脆卜卜好香口

▪️雞胸軟骨:肉質結實,口感層次豐富

▪️黃油雞肉串:油香滿滿,雞件非常嫩滑,保留到超多肉汁

▪️免治雞肉棒:味道獨特,既帶有蛋香,更有雞肉鮮味

▪️ 燒雞心:嫩滑爽口

▪️燒白鱔:肉質雪白口感結實,燒到皮脆肉厚

▪️焦糖車厘茄:咬落粒車厘茄到爆哂汁,酸酸甜甜。

▪️秋葵:灑上鹽花再去燒,十分惹味

▪️甜品,紅豆忌廉大福+抹茶蕨餅

口感QQ好滋味,作今晚嘅完美句號。

推薦愛吃串燒既朋友前來💓❣️

2022-12-13
2022-12-04 26 瀏覽
上環摩羅街除左賣vintage chinese pieces 外,仲有唔少美食架!平時刺身同壽司Omakase 就食得多,我都係第一次食串燒廚師發辦☺️$680 有八樣串燒,唔需要驚唔夠飽,因為仲有沙律、煮物、雞湯烏冬同埋甜品🌝 仟穆主打本地黃油雞,你諗得出既雞部位佢差不多都有。煮物係肥大鮮甜既花甲,再黎主打串燒八串,分別係白鱔、燒雞胸軟骨、雞心、牛舌、雞肉棒、黃油雞、焦糖車厘茄同好香牛油味既秋葵。白鱔同燒雞胸軟骨一試難忘,白鱔燒得皮脆肉厚身鮮味;燒雞胸軟骨燒得剛好,有不同既口感。雞湯烏冬亦係值得一提,佢既雞湯十分鮮甜,有濃郁既骨膠原,平時唔飲晒麵湯底既我都一口氣飲晒👍🏻 最後甜品有日式蕨餅,入口即溶,唔會太甜。

上環摩羅街除左賣vintage chinese pieces 外,仲有唔少美食架!平時刺身壽司Omakase 就食得多,我都係第一次食串燒廚師發辦☺️

❣️仟穆 🔍上環摩羅上街28號地舖-----以前嘅摩羅街有古董,而家嘅摩羅街除咗有古董仲有美食。呢間位於上環嘅串燒店,入口位於摩羅街嘅兩個鐵皮屋之中,雖然隱蔽,但係唔算難搵,喺遠處已經聽到熱鬧嘅客人歡聚聲,仲聞到陣陣嘅串燒香氣。店內主打雞肉串燒,可以食到好多雞嘅唔同部位,例如雞尾雞心。除咗雞肉之外,亦都有豚肉、牛肉、羊肉、蔬菜,仲有海鮮等等,想要澱粉嘅亦都有雞肉烏冬或者迷你飯團。裝修行型格日式高檔路線,廚師喺客人面前即叫即燒👨🏻‍🍳,但係客人嘅檯前會有約20cm高左右嘅矮牆擋,以免係烹調過程會有油濺至客人位置,設計貼心。廚師之選($680)呢個omekase style嘅套餐,包含多款串燒,除此之外亦有沙律、煮物(是日為清酒煮蜆)、雞湯烏冬及甜品(是日為蕨餅及豆沙mochi)串燒:✨燒雞泡魚乾✨燒黃油雞髀肉✨雞胸軟骨✨雞較軟骨 (即係雞肩膀嘅T字位軟骨)✨燒白鱔✨燒雞心✨燒秋葵✨免治雞肉棒(配搭生蛋醬油)✨焦糖車厘茄燒雞泡魚乾薄脆非常,蘸點少許蛋黃醬已是絕佳佐酒佳品。黃油雞髀肉味如其名,油香滿滿,雞件滑溜。兩款軟骨口感甚佳,脆卜卜帶椒鹽味,過癮。仲有魚油豐腴嘅白鱔、牛油香氣濃濃嘅秋葵,同
❣️仟穆
🔍上環摩羅上街28號地舖
-----

廚師之選($680)

串燒:
✨燒雞泡魚乾
✨燒黃油雞髀肉
✨雞胸軟骨
✨雞較軟骨 (即係雞肩膀嘅T字位軟骨)
✨燒白鱔
✨燒雞心
✨燒秋葵
✨免治雞肉棒(配搭生蛋醬油)
✨焦糖車厘茄

燒雞泡魚乾薄脆非常,蘸點少許蛋黃醬已是絕佳佐酒佳品。黃油雞髀肉味如其名,油香滿滿,雞件滑溜。兩款軟骨口感甚佳,脆卜卜帶椒鹽味,過癮。仲有魚油豐腴嘅白鱔、牛油香氣濃濃嘅秋葵,同埋雞肉脂香澎湃嘅免治雞肉棒都令人印象深刻。

雖然串燒係主打,但係雞湯烏冬卻為整餐揭起另一個高潮。奶白湯色,飲落濃厚滑溜,基本上配咩麵都絕對出色,食完烏冬,令人忍唔住飲埋啲湯,啖啖都有膠原滿滿嘅感覺。

有驚喜有質素的上環串燒店~~~誤打誤撞係上環古董街嘅小行入面,見到呢間串燒店人氣十足,就決定等位入去試下。😄~~~餐牌有唔同嘅🍖肉類、🥬蔬菜、🦐海鮮串燒,亦有懶人必備嘅廚師發辦($680),裏面包含咗八款串燒,沙律、煮物、雞湯烏冬 同甜品等等。~~~作為一個懶人,第一次黎就揀咗廚師之選。煮物就係清酒煮蜆,蜆肉飽滿無沙,帶濃濃酒香,很不錯。~~~八款串燒,以雞為主打,個人就最鍾意內臟味濃郁嘅燒雞心❤,味道上有少少似雞肝,但係彈性更佳,好特別。仲有香香甜甜個樣望落好似冰糖葫蘆嘅🍅焦糖車厘茄。~~~食曬串燒同煮物後,佢哋會再上一碗滑溜手打雞湯烏冬,非常暖胃。繼而再以日式蕨餅作整餐的尾聲。蕨餅煙韌中不失軟糯,香香甜甜,口感QQ,完美收結,高質。~~~仟穆 上環摩羅上街28號地舖
有驚喜有質素的上環串燒店
仟穆
上環摩羅上街28號地舖
呢間位於上環摩羅上街嘅串燒專門店,雖然位置隱蔽,但由於有唔少媒體報道過,所以一早已喺阿叔嘅wish-list入邊。呢度主打本地黃油雞串燒,佢哋嘅全體雞「從喙到尾」套餐由雞冠食到雞心、再由雞腳筋食到雞尾,平時好多食唔到嘅部位呢度都食到,真係夠晒有gimmick!👍🏽👍🏽👍🏽 🍢廚師の選 ($680),如果你好似阿叔咁有好多雞部位都唔太食,咁你就可以試吓呢個廚師精選套餐,套餐有啲似串燒版嘅Omakase,除咗沙律、煮物、雞湯烏冬、甜品外,仲有白鱔、雞胸軟骨、雞心、牛舌、雞肉棒、黃油雞、焦糖車厘茄、秋葵8款精選串燒。 當中白鱔、雞肉棒同焦糖車厘茄絕對係阿叔嘅私心推介,白鱔燒到剛剛好,真正皮脆肉嫩兼肥美鮮味;自家製嘅雞肉棒混合咗本地黃油雞嘅雞肉、雞軟骨同洋蔥搓製而成,肉質結實,口感層次豐富;焦糖車厘茄就好似以前細個食冰糖葫蘆咁,味道甜甜地又酸酸地,非常有驚喜🤤🤤🤤!🍢串燒吸引,其他配菜亦超正,不可不提套餐最尾嘅雞湯烏冬,雞湯以雞肉熬煮8個鐘頭而成,味道非常濃厚好黏嘴咀,飲到啖啖骨膠原,冬天飲超正!😋😋😋

2022-11-27 19 瀏覽
𝕊𝕙𝕖𝕦𝕟𝕘 𝕎𝕒𝕟 • ℂℍ𝕀 𝕐𝔸𝕎𝔸ℝ𝔸𝔾𝕌 仟穆 🍢📍上環摩羅上街𝟚𝟠號地舖:::::::::::::::::::::::::::::: 隱身於上環嚤囉街的小巷,日式居酒屋仟穆 @chiyawaragu主打燒鳥廚師發辦Oᴍᴀᴋᴀꜱᴇ ($680/pp) ,包括前菜、時令煮物、八款廚師發辦串燒、雞湯烏冬及甜品。-前菜雞泡魚乾🐡/田園沙律🥗/清酒煮蜆🍶開胃前菜有雞泡魚乾及田園沙律,新鮮沙律菜配栗米、車厘茄及油醋汁;清酒經煮熱後味道香濃,蜆肉大隻。-🍢黃油雞肉串/燒雞胸軟骨/燒雞心/燒牛舌/白鱔/免治雞肉棒/焦糖車厘茄/秋葵8款串燒中,最喜歡的是免治雞肉棒,蘸著蘭王蛋蛋汁食用; 最難忘的是燒雞胸軟骨,口感十分爽脆,而第一串的黃油雞肉串肉質嫩滑,雞心牛舌有嚼勁~另外發現餐廳有提供珍品「燈籠提燈」,物以罕為貴~-🍜 雞湯烏冬熬煮達八小時的雞湯濃厚,含豐富的雞肉精華,加上彈牙掛湯的稻庭烏冬。-🍡甜品綠茶蕨餅/黑糖焦糖布甸大福/黑芝麻紅豆大福以煙煙韌韌的蕨餅及大福作結,滿足~
📍上環摩羅上街𝟚𝟠號地舖

前菜
雞泡魚乾🐡/田園沙律🥗/清酒煮蜆🍶

🍜 雞湯烏冬

🍡甜品
綠茶蕨餅/黑糖焦糖布甸大福/黑芝麻紅豆大福
以煙煙韌韌的蕨餅及大福作結,滿足~