2024-04-13 55 views
下晝同同事黎呢度食lunch, 最好個樣野就係冇人排隊, 一定有位! 佢半open area, 座位與座位之間有少少距離, 唔會好迫。 呢間餐廳都開左好耐, 估唔到捱得過疫情 🤭 同同事兩個分別叫左兩個午餐, 價錢大約$70幾, 送一杯野飲。咁岩兩個午餐都係蕃茄, 一個係煙三文魚螺絲粉, 另一個係肉丸意粉。螺絲粉係同事叫, 小編無試到, 但同事話煙三文魚幾好味, 螺絲粉就無特別。 蕃茄肉丸意粉個肉丸無Ikea咁有口感, 佢有少少散散地既感覺, 蕃茄汁酸酸地, 唔係用新鮮蕃茄煮, 正常味道。反而最出色係杯熱焙茶奶茶, 焙茶味好出, 唔加糖都有少少甜 👍🏻

蕃茄三文魚螺絲粉

蕃茄肉丸意粉

2024-04-11
$70 (Lunch)
今日約左Miss W👩🏻要還返D野比佢,咁順便一齊食個lunch先!😁😁~~~黑松露蘑菇濃湯螺絲粉~~~我同Miss W👩🏻同樣都係叫咗呢個午市套餐,會好明顯見到中間會有一小撮黑松露醬,唔算太濃郁,但合格以上。當中配料有新鮮西蘭花及少量菇菌,雖然冇肉食但都係一個好味嘅螺絲粉午餐😀😀,但如果個湯可以再濃郁少少會更加好☺️☺️~~~凍檸🍋水(少甜)~~~我以為係茶餐廳嘅凍檸🍋水,但原來佢係檸檬🍋汁嘅凍檸🍋水😅😅,我就飲唔慣呀🥲🥲

~~~黑松露蘑菇濃湯螺絲粉~~~
我同Miss W👩🏻同樣都係叫咗呢個午市套餐,

~~~凍檸🍋水(少甜)~~~

2023-09-18
$70 (Lunch)
2023-09-20 390 views
阿仔一向有鼻敏感同氣管敏感,天氣一轉,呢排又開學,又開始發作,有少少作感冒!呢日就帶咗佢去始創中心,睇佢一向睇開嘅超好兒科醫生,等佢檢查吓!下晝去睇,佢又例牌多要求,話一定要去食嘢,就同咗佢去咗商場呢間店舖食Tea!2樓呢間店舖,景觀都幾開揚,裝修有啲童話少女風,以綠色、淺啡木質為主,座位都有軟墊,坐得都算舒服。明明話叫一個餐兩份食,大大就堅持食兩個餐。香草忌廉煙三文魚意粉煙三文魚味道適中,唔會太鹹,意粉唔淋,都算爽口,忌廉汁好香,個汁唔會太杰身,配埋小西蘭花食,感覺好健康!綜合菇菌芝士薄脆我薄脆真係超級,配埋唔同嘅菇類,加埋芝士焗,一齊食,真係好好味!熱新鮮水果茶水果茶由好多新鮮水果沖泡,但又唔會太甜,好重果香味,大大都好鍾意飲。熱檸水個檸水冇落糖都有甜味,飲完覺得清新健康。
阿仔一向有鼻敏感同氣管敏感,
天氣一轉,呢排又開學,
又開始發作,有少少作感冒!
呢日就帶咗佢去始創中心,
睇佢一向睇開嘅超好兒科醫生,
等佢檢查吓!下晝去睇,
佢又例牌多要求,話一定要去食嘢,
就同咗佢去咗商場呢間店舖食Tea!
2樓呢間店舖,景觀都幾開揚,
裝修有啲童話少女風,
以綠色、淺啡木質為主,
座位都有軟墊,坐得都算舒服。
明明話叫一個餐兩份食,
大大就堅持食兩個餐。

香草忌廉煙三文魚意粉
煙三文魚味道適中,唔會太鹹,
意粉唔淋,都算爽口,
忌廉汁好香,個汁唔會太杰身,
配埋小西蘭花食,感覺好健康!

我薄脆真係超級,
配埋唔同嘅菇類,
加埋芝士焗,一齊食,
真係好好味!

熱新鮮水果茶
水果茶由好多新鮮水果沖泡,
但又唔會太甜,
好重果香味,大大都好鍾意飲。

熱檸水
個檸水冇落糖都有甜味,
飲完覺得清新健康。
2023-09-09 262 views
我們於7/9(四)約上午11:15左右到達餐廳,位置挺多,侍應招呼我們隨便坐,之後出去買單。我們叫了1個午市套餐及烤薄脆。❶綜合菌菇芝士薄脆($62):有6小塊,芝士🧀️拉絲,不過薄脆因為d料太重,所以不是十分脆🤣❷芝士鮮炒白蘑菇三文治配滑蛋、沙律、茄汁豆($102):熱騰騰的芝士配白蘑菇三文治🥪,👍🏻👍🏻,炒蛋🍳挺厚,沙律佔碟的一半,有少許脆面包粒。Sofa位近風口位,怕冷的客人要留意。埋單不用加一
我們叫了1個午市套餐及烤薄脆。
Sofa位近風口位,怕冷的客人要留意。
埋單不用加一
芝士鮮炒白蘑菇三文治配滑蛋、沙律、茄汁豆
綜合菌菇芝士薄脆
2023-09-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$82 (Lunch)
2023-08-21 298 views
餐廳依商場格局成孤形鋪面, 我來到 樓層遠遠見到友人, 即逕自向他走去, 卻不得其門而入, 原來要繞個圈到另一頭入口。枱面已有餐牌, 選擇甚多, 每個菜的圖片都色彩豐富, 賣相吸引。選擇困難, 還是叫晚市套餐不用煩。1) 沙律先放乳酪沙律醬在杯底, 以企身方式放置各種沙律菜蔬, 造成色彩繽紛效果。沙律醬有點酸, 沙律菜算是新鮮, 給70分。2) 磨菇忌廉湯以小杯上枱, 雅緻簡潔, 濃稠適中, 味道一般。3) 意式蕃茄肉丸意粉意粉份量對女士來說較多, 四粒肉丸大大粒, 西式煮法不彈牙但味道幾好; 要讚的是蕃茄醬汁落足香草,  若能加多少少醬汁份量改善整碟意粉的乾身口感更好。同樣地, 意粉上刻意加上兩瓣煎過的鮮蕃茄及兩片羅勒葉, 增加色彩的點綴效果。 這個菜給85分。4) 熱檸檬綠茶晚上飲紅茶有礙入睡, 竟然有綠茶選擇, 讚! 檸檬片不會苦澀, 幾好!
1) 沙律

2) 磨菇忌廉湯
以小杯上枱, 雅緻簡潔, 濃稠適中, 味道一般。

3) 意式蕃茄肉丸意粉

4) 熱檸檬綠茶
2023-08-15
採半自助式的Cafe,雖然是一個人來用餐也不難找位置。被安排了座位後可以看餐牌,決定好吃什麼好再去點餐處下單和付錢,之後回座位等上餐也可以了喔。而且可能是因為客人不多,可以慢慢用餐也沒有人趕。煙三文魚凱撒沙律脆香鬆餅 ($108)配一杯凍的深焙奶茶。香烤的味道並不算濃厚,但還算不錯。鬆餅有兩塊,吃落有點煙煙韌韌的口感,可以配糖漿來吃。或者配嫩滑的炒蛋吃也不錯 (可免費升級做黑松露炒蛋)凱撒沙律的羅文生菜很爽脆,煙三文魚都夠多,不然這價錢會覺得太貴。
採半自助式的Cafe,雖然是一個人來用餐也不難找位置。
而且可能是因為客人不多,可以慢慢用餐也沒有人趕。

煙三文魚凱撒沙律脆香鬆餅 ($108)
配一杯凍的深焙奶茶。香烤的味道並不算濃厚,但還算不錯。
鬆餅有兩塊,吃落有點煙煙韌韌的口感,可以配糖漿來吃。
或者配嫩滑的炒蛋吃也不錯 (可免費升級做黑松露炒蛋)
煙三文魚凱撒沙律脆香鬆餅
2023-05-26
$108 (Lunch)
2023-04-07 512 views
煙三文魚沙律漏上煙三文魚,其實一望就知,就算廚房唔記得樓面都應該幫手望一眼先出餐…杯珍珠奶茶甜到嘔唔知點飲蜆肉意粉一pat嘢漿住好難食服務態度..就係無態度,不過算小事呢間嘢仲未執笠認真厲害👍🏼👍🏼👍🏼
杯珍珠奶茶甜到嘔唔知點飲
蜆肉意粉一pat嘢漿住好難食
服務態度..就係無態度,不過算小事
呢間嘢仲未執笠認真厲害👍🏼👍🏼👍🏼
好友知我喜歡食 沙律,特地來始創中心頂層,食自助式午餐,我比較少食澱粉質,所以揀沙律。首先,請揀定坐哪裡,然後去櫃面落單。這裡的食物有侍應送上,但水要自己倒。『煙三文魚芝麻豆腐沙律』HK$83.00事實上,我是叫「沙律醬另上」,送來的時候發現加了入去,咁就算啦! 沙律菜的份量不算多,煙三文魚有三塊。食起來好像差點甚麼...... 應該是果仁或藜麥不夠。另外叫『清新水果茶』(凍) HK$39.00超甜,不可以少甜 / 走甜

這裡的食物有侍應送上,但水要自己倒。

『煙三文魚芝麻豆腐沙律』HK$83.00

另外叫『清新水果茶』(凍) HK$39.00
超甜,不可以少甜 / 走甜

今日下午3點左右我地3大人3小朋友諗住入去食野,一入到門口有位中年女店員好晦氣咁講你地自己搵位坐,問都無問幾多位,(我已經同朋友講不如去第二間啦!一入門口就咁嘅態度)餐廳枱係多數係4人枱,我地6人要泊多一張二人枱先夠坐,3個(4歲)小朋友係已經坐低左,嗰位中年女店員黑口黑面行過嚟好大力甘將張二人枱拍過去,嚇到我哋全部彈起差點拍到小朋友啲手指,我當然好激動同個果人講你發脾氣都要睇住啲小朋友啲手,點知店內其他員工同我地講佢係甘架(中年女人)唔使理佢,你地間舖都幾搞笑咁樣同個客人講就算,最後我哋當然冇坐喺度食嘢即走!最後我哋同朋友去左第二間食嘢討論件事,發現佢(中年女店員)係對我哋帶住小朋友嘅人先會係咁對其他正常大人係冇嘢!依間嘢啲人實在太搞笑!吾會幫襯佢!完😡
2023-01-20
Type of Meal
Tea
2022-12-20 576 views
好耐冇去始創食嘢,想揀一間坐得舒服啲靜啲嘅地方食晏。朋友先到,所以我一到餐廳就直入擺低袋坐低剝埋褸,想點餐嘅時候,先知原來要出返門口收銀處點餐。要記住自己同朋友想食乜,真係記性差啲都唔得。我哋揀咗香濃忌廉蜆意粉($74)、煙三文魚凱撒沙律脆香鬆餅免費升級黑松露炒蛋($108),跟檸檬茶、岩鹽芝士Oreo朱古力奶茶(+$12)。鬆餅有啲韌,唔鬆脆。煙三文魚同凱撒沙律正常發揮,唔特別好。炒蛋就幾滑幾好味。意粉方面,蜆煮得夠味,意粉同個汁都OK,冇投訴。杯Oreo朱古力奶茶就真係麻麻,好甜又好鹹。可能Oreo俾我浸到林晒,好難食。整體食物一般般,冇咩服務,但因為餐廳人唔多,慢慢坐,傾吓計都可以。
煙三文魚凱撒沙律翠香鬆餅
香濃忌廉蜆意粉
岩鹽芝士Oreo朱古力奶茶
2022-12-19
Type of Meal
Lunch
2022-10-03 665 views
睇呢香港已進入經濟大反彈,市道復蘇,一片欣欣向榮,生意唔憂做 .....餐廳營業時間至晚上十時半的平日,我泊好車於九時前在門口都被不接待 於始創中心的食肆還有不少,各式其色乜都有D,但大多也是普普通通,不會特別推介正評。算吧沒有期望,只有失望 !

算吧沒有期望,只有失望 !
2022-09-21 572 views
如果我問你,一間陌生食肆有咩可以吸引到你去幫襯?除左價錢牌就一定係一大堆靚餐牌poster😂所有男性都明白,再多人你都會係人群中留意到靚女一樣😍呢間位於始創中心既RBtea就係好好既例子,由前門到後門都放置大量美輪美奐既餐牌,好難唔比佢吸引。嗯間RNtea其實都開左好一段時間,開放式舖面減少壓抑感,但座位與座位間相當擠迫,加些檯枱都似cafe般的矮身,行動上都有d不便.落單方式:似快餐店般,係門口落單,提供檯號自然送到相應檯號,但好似我咁一條友去就煩d,坐底又冇人落單,去落單又怕個位比人佔左🥺當然兩人就無問題👍🏻環境方面:位置商場中心好難唔嘈,加埋假日都幾多小朋友,熱鬧到非常,想拖靜坐下需要一部良頂級阻嘈耳機。加埋旁邊係電梯,人來人往比人睇住係無法避免.服務方面:冇咩服務,都係自助型式,落單果位同事同時係收錢加廚房果位,快餐店係點呢度就係點。唔知佢收完錢隻藍色手套係咪一陣攞食物材料果隻食物方面:主要是意粉類西式食品,是次食物為白汁海鮮意粉配凍朱古力個意粉軟硬程度剛剛好,白汁creamy唔會稀到成碟水咁,雖然蜆仔細細但肉質很飽滿又甜又無沙;蝦🦐肉質結實似西蘭花炒蝦仁既feel最上面焦糖色

最上面焦糖色咁嘅棒棒原來唔係炸薯,係炸魚,甜甜地幾特別。整體份量都幾多下,唔係得個靚字女性食量咁丁丁碟。
最後杯朱古力,一個字(100分),甜度剛剛好唔會覺得好膩,口感絲滑

最終收費137
是否值得見仁見智,但味道上的確不庸,可一亦可再
2022-08-09 639 views
在太子站附近食店很多,有千萬選擇,而今天的我,就去了這間名為RBTea的餐廳。今次選擇了一個lunch set,這套餐包括餐飲及紐西蘭黑安格斯西冷伴黑椒汁配薯菜。這五成熟西冷扒用木板上,烹煮調味是到位的,雖然仍有滋味提升的空間,但是哪種軟中帶點juice的滋味,廚功已經不錯了。 餐後歎杯冇糖冇奶甘苦與共的Americano,令我思考人生,同時亦把這感受下載在我的記憶中。

紐西蘭黑安格斯西冷
2022-08-08 393 views
今日同friend黎tea一tea😆 環境唔錯,可能人唔係多,只係坐半滿,所以feel幾寫意。入口處就係點餐位,俾錢嗌左野食等佢地送上枱,所以要記得個枱號啊。 下午茶時段,嗌正價飲品可以半價份下午茶餐,計番都係$7x左右。我叫左份蘋果茉莉花茶+香草肉醬腸仔意粉都幾好食。意粉炒得唔太濕軟口感適中。同朋友傾得好盡興,食物又唔錯,真係幾好hea😉

2022-08-08
$73 (Tea)
2022-08-01 509 views
經常去始創中心,已經留意到 RBTEA,但總係過門不入,今次都係師妹想話去食扒先嚟幫襯.先講講環境,有一種休閒舒服感,啱哂我地吹水嘅目的.原本想點D長通粉 or 蝴蝶粉, 可惜無提供,結果點咗個紐西蘭黑安格斯西冷,七成熟,跟薯菜.首先薯仔夠熱夠香脆.是日例湯磨菇湯唔夠熱而且質感太"傑"好似粥咁.七成熟嘅西冷無血水滲出,同我心目中嘅七成熟配合,有D餐廳七成熟嘅西冷都好多血水似五成熟, 肉質亦鬆軟 juicy 唔會太乾過韌.吸引力法則又出現! 中午同師妹鋸扒, 返到屋企女友小熊突然間又話晚餐要鋸扒!"我中午鋸咗喎.....""唔得! 我要鋸扒!""但係........""今 晚 要 鋸 扒 !"突然感覺到一股暗黑力量係眼前出現,能量比黑武士更強........

先講講環境,有一種休閒舒服感,啱哂我地吹水嘅目的.

首先薯仔夠熱夠香脆.

是日例湯磨菇湯唔夠熱而且質感太"傑"好似粥咁.

"我中午鋸咗喎....."

"唔得! 我要鋸扒!"

"但係........"

"今 晚 要 鋸 扒 !"