今次第一次食半熟蛋糕, 佢哋仲出咗一隻好靚嘅盆栽蛋糕, 買嚟送畀人都開心。 半熟蛋糕要咗個伯爵茶味, 盆栽蛋糕 有朱古力、玫瑰花、仙人掌、草莓花四款畀人揀, 當然要咗個玫瑰花, 其實見到咁靚都有啲唔捨得食。玫瑰花盆栽蛋糕$24 , 真係好似個盆栽,連隻匙羹都係個泥鏟。 上面幾粒玫瑰花 cream 本身冇乜味,就係好重奶油味。 上邊有好多木糠碎,好似泥土咁, 原來下面係一個原味cupcake,味道不錯, 但食到中間就好有驚喜, 中間有一層玫瑰花蓉, 夾埋個蛋糕食變得清香無比, 呢個玫瑰花蓉絕對係呢個cupcake嘅精髓。輪到我恨咗食好耐嘅主角伯爵茶半熟蜂蜜蛋糕$78。 店員教食之前最好拎出嚟解凍20至25分鐘, 等佢裏面嘅流心融解。喺雪櫃拎出嚟切嗰時又真係feel到中間硬硬地嘅, 切完之後見到佢面頭嗰層流心係特別深色嘅, 好期待佢25分鐘之後會係咩樣。大約25分鐘之後終於可以食啦, 真係唔使焗都變咗個流心蛋糕, 見到佢啲流心一滴一滴咁流出嚟, 就忍唔住要即刻擺入口啦。其實佢個伯爵茶味本身聞上去都好香,拎上手就已經感覺到佢個蛋糕較濕潤同軟綿綿, 一啖放入口好似唔使咬咁就已經分開咗個蛋糕啦,
大約25分鐘之後終於可以食啦
, 真係唔使焗都變咗個流心蛋糕, 見到佢啲流心一滴一滴咁流出嚟, 就忍唔住要即刻擺入口啦。其實佢個伯爵茶味本身聞上去都好香,拎上手就已經感覺到佢個蛋糕較濕潤同軟綿綿, 一啖放入口好似唔使咬咁就已經分開咗個蛋糕啦, 質地比較柔軟滑溜,而佢個蜂蜜流心糖漿甜而清新,呢個流心半熟蛋糕口感都幾特別, 唔怪得咁多人都鍾意食啦!
2017-03-21
  • 盆栽蛋糕