2016-08-04 1626 views
1.柚子鹽牛肉飯個飯勁濕,仲附帶一碟鼓油,完全多餘。2.蕃茄海鮮拉麵感覺係紅色一pat醬加好多蒜,完全唔同餐牌上見到既湯拉麵,我同朋友都覺得真心難食,完全唔知食緊咩,麵質感完全係泡左好多既即食麵,好霖。3.抹茶白玉芭菲抹茶雪糕正常,加埋脆脆都OK,紅豆不會太甜,但忌廉分量減半會更好,下面有好多啫喱咬下口都唔錯。4.三色雪糕芝麻味、紅豆、抹茶食完你會後悔
1.柚子鹽牛肉飯

個飯勁濕,仲附帶一碟鼓油,完全多餘。

2.蕃茄海鮮拉麵

3.抹茶白玉芭菲

4.三色雪糕

芝麻味、紅豆、抹茶
食完你會後悔
2016-08-03
2016-08-01 1247 views
抹茶館 無疑係我既最愛❤😘不論係甜品 主食 定系飲品都甘jeng☺☺☺👍🏻👍🏻呢度既matcha食品真係無得彈😍😍個雞肉丼雖然貌似好普通 好平凡但實質勁好食分量又足雞肉好嫩ahhh食完一碗仲想食第二碗😂😂😂😂(表明先 我係雞肉控😆😆跟住個matcha latte真係好好好好jeng上面d cream多到爆 問題係d cream一d都唔膩ahhh仲有個雞翼餃好特別以為會好難食或者怪怪的點知出奇地好食一句講嗮 抹茶館是我家😂😂😂😂😂😂
抹茶館 無疑係我既最愛❤😘

點知出奇地好食

一句講嗮 抹茶館是我家
😂😂😂😂😂😂
2016-07-31 540 views
各單位人仕注意~over over~獨食貓出動!以下係我獨食嘅照片~重申,我真係唔大食 …只係為食……人地本身諗住普通食個dinner ONLY~點知menu甜點太吸引…就……韓式炸雞丼配湯紅絲絲嘅係紫蘇,我唔太喜歡呢個味道,最後整走曬先食~炸雞唔厚粉但脆邊肉唔鞋,味道ok~溫泉蛋滑嘟嘟~配上麻醬蔬菜,即是降低炸雞嘅熱氣感同油膩感,成件事平衡番!雖然我唔係綠茶控,但menu同隔離枱食緊太吸引嘅關係…肥就肥 死就死 我點!綠茶白玉芭菲杯賣相唔錯,第一件事係影相(差d為食唔記得影)第二,梗係拿林拎起蛋捲"了"雪糕食啦!淡淡綠茶味奶味重,對我黎講唔錯,不過綠茶fans可能會嫌太淡緣茶味,白玉係一舊小甜煙un嘅粉團,配上紅豆泥,粟米片,cream同綠茶糖漿,都幾好味,不過我覺得味道最唔夾就係d蜜柑~可能為左裝飾靚,不過可唔可以配第樣呀?!最後,我知錯,做左大嘥鬼,食唔曬~要提醒自己睇住份量,唔好貪心至得,食到肚仔脹卜卜,飯氣又攻心……
各單位人仕注意~over over~
獨食貓出動!

以下係我獨食嘅照片~
重申,我真係唔大食 …只係為食……
人地本身諗住普通食個dinner ONLY~
點知menu甜點太吸引…就……

韓式炸雞丼配湯
紅絲絲嘅係紫蘇,我唔太喜歡呢個味道,
最後整走曬先食~

炸雞唔厚粉但脆邊肉唔鞋,味道ok~
溫泉蛋滑嘟嘟~
配上麻醬蔬菜,即是降低炸雞嘅熱氣感同油膩感,成件事平衡番!
雖然我唔係綠茶控,
但menu同隔離枱食緊太吸引嘅關係…
肥就肥 死就死 我點!
綠茶白玉芭菲杯
賣相唔錯,第一件事係影相
(差d為食唔記得影)

第二,梗係拿林拎起蛋捲"了"雪糕食啦!
淡淡綠茶味奶味重,對我黎講唔錯,
不過綠茶fans可能會嫌太淡緣茶味,
白玉係一舊小甜煙un嘅粉團,
配上紅豆泥,粟米片,cream同綠茶糖漿,
最後,我知錯,做左大嘥鬼,食唔曬~

要提醒自己睇住份量,唔好貪心至得,
食到肚仔脹卜卜,飯氣又攻心……
Type of Meal
Dinner
2016-07-27 384 views
👀由我第一次接觸抹茶就開始愛上它的香氣和味道,不管市面上用抹茶製成甚麼食品,也不會有任何違和感,依舊有著淡淡的香氣😍如此百搭的抹茶,難怪不斷有人以抹茶為賣點,開設不同的餐廳。抹茶就是其中一間,專門品嚐用抹茶製成的甜品😚👼🏼打工仔午餐時段,忙碌了一個早上,好應該食好西😌,一於去抹茶館試下。平時甜品食得多,午餐時段去都係第一次。朋友推介,叫左個照燒雞肉飯😋 👀賣相都唔錯,雞肉都大大件又厚身,配埋個醬汁和蛋,把飯攪埋一齊黎食,味道真心唔錯! 👍🏻初時見細細碗仲驚會唔夠飽,但食到最後先發現冤枉佢啦! 🙈成個午餐仲加埋杯熱抹茶,好香濃! 唯一不足係抹茶偏甜,食完飯太飽再飲抹茶,既不能緩和飽感,反而變得更飽🙄

照燒雞肉拌溫泉蛋飯
2016-07-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
照燒雞肉拌溫泉蛋飯
  • 照燒雞肉拌溫泉蛋丼
  • 傳統抹茶
2016-07-25 337 views
以我咁鍾意食抹茶甜品,去抹茶館食甜品當然係少不了。夏日炎炎,向旺角行到熱一熱好自己就去左抹茶館食個甜品冰凍一下。大約4點幾去到,店內都有唔少客人,入坐無耐都見到有幾個人向門口排隊了。而我今次揀既係抹茶餡蜜。剛端上黎既時候都只係普通既盒仔,有一小杯黑糖,仲有一杯味似香片既綠茶。打開之後原來有2層,如相所示,上層有綠茶雪糕,紅豆,粟子,柑,杏鋪同白玉。坦白講,綠茶雪糕味道唔係好出,比起中村既綠茶雪糕仲爭幾個level,若店鋪係以綠茶做主打應該放多點注意力於綠茶味既甜點。其他配料味道跟平常一樣,不太特別。下層有綠茶啫喱,大菜糕,加上黑糖後味道不錯。茶方面,味道似香片,感覺上跟普通茶樓差唔多……都係果句,要以抹茶做主題的話,所有涉及綠茶既食物都應多加注意同放多點心思。

下層有綠茶啫喱,大菜糕,加上黑糖後味道不錯。
2016-07-24
Type of Meal
Tea
朋友和我都喜歡抹茶既食物,所以就選左依間餐廳~星期五晚上,等左10幾分鐘就有位,都唔算等左好耐~ 由於朋友唔係太肚餓,所以選左一個飯&芭菲一齊分享~ 雖然依間餐廳係食日本野,但我地叫左個韓式風格既泡菜海鮮飯,味道唔算差,又唔係好辣,都算唔錯ge~ 芭菲就選左朱古力味,最頂有兩粒疑似係朱古力既食物,但食落去個質感有d怪,好多粉同黏牙,亦太甜,總搭黎講唔係咁好食~ 雪糕帶有濃度適中既抹茶味,中間既脆脆同雪糕一齊食味道不錯,雖則脆脆亦都有d甜~ 其實整個芭菲最甜係中間既cream,令到整個芭菲都偏甜,而最底層既粒粒冇咩甜味,可以稍為中和一下~ 飲品方面,我就試左白玉雪糕抹茶,雪糕既抹茶味好濃,比芭菲個雪糕還要好食,而抹茶方面都好香&濃,所以覺得味道唔錯~ 我覺得依度既服務員態度都唔錯,我話要少冰,佢會在落單時同你講清楚少冰杯飲品既份量都會比平時少d d, 唔會等到杯飲品到左先發現佢少左~
朋友和我都喜歡抹茶既食物,所以就選左依間餐廳~
2016-07-22
2016-07-16 577 views
今日老公去中港碼頭接我,之後落左旺角搵嘢食,上左雅蘭睇左幾間都係嚟抹茶館試下我至愛抹茶我叫左杯朱古力牛奶抹茶,好濃嘅抹茶味,好好飲老公叫左杯焦糖抹茶沙冰,都好味,但我鍾意朱古力多啲以為係一般沙律醬,食落口先知個味撈得好好,太好味,最後唔夠喉叫多碗原本呢個1.5倍拉麵湯底係辣架,但我地兩個唔想食辣,所以轉左豬骨湯,個麵好彈牙,好食下次再嚟試其他抹茶系列先
我至愛抹茶
我叫左杯朱古力牛奶抹茶,好濃嘅抹茶味,好好飲
老公叫左杯焦糖抹茶沙冰,都好味,但我鍾意朱古力多啲

下次再嚟試其他抹茶系列先

2016-07-06 634 views
 去食抹茶館緊係要食有抹茶的食品ga啦。。抹茶館的飲品唔錯呀,有勁多cream,雖然怕肥,不過d cream唔係好稀,得空氣o個d,而係真係好creamy的~所以好正呀,抹茶就係甘甘地的,不過太凍,可以試下少冰,以上係黑蜜焦糖同朱古力曲奇味。呢個就係卡邦尼溫泉蛋烏冬。。。漏係幾漏的~不過要預左,因為卡邦尼本身已經好漏~hahaa但係好多芝士味,鐘意食芝士的不妨一試~

去食抹茶館緊係要食有抹茶的食品ga啦。。
抹茶館的飲品唔錯呀,有勁多cream,雖然怕肥,
所以好正呀,抹茶就係甘甘地的,不過太凍,可以試下少冰,
以上係黑蜜焦糖同朱古力曲奇味。

呢個就係卡邦尼溫泉蛋烏冬。。。
漏係幾漏的~不過要預左,因為卡邦尼本身已經好漏~hahaa
但係好多芝士味,鐘意食芝士的不妨一試~

2016-06-21
2016-06-07 1104 views
是晚休閒一點跟朋友來看電影吃個晚飯,在旺角雅蘭中心找到一間抹茶館,女仔最合適,又有甜品及有餐膳,坐得舒適!我同朋友一人一個忌廉烏冬,我選的比較特別,帶辣條,帶昆布絲,不可睇少那幾條辣條,令整碗麵辣味激增!裡面忌廉好柔滑,加上白色近乎完美色澤,女孩最愛!忌廉配日式烏冬想不到咁夾!另外我還叫了一款烏龍茶葛粉條,好特別的做法,一盤上來很多工具!透明玻璃盤上裝著一大舊葛粉膏!隔壁還有一杯茶及茶葉粉!有個工具給客人倒進去將葛粉切成方條狀!用木鎚壓下去,葛粉從另一端走出來!有得玩又有得食!雙重感受!葛粉條灑上點蜜糖!飲喝著甜烏龍茶般!Q彈軟滑,可以啜入口,雪雪聲不過人手不多,全場滿座,落單同上菜都較慢...
是晚休閒一點跟朋友來看電影吃個晚飯,
在旺角雅蘭中心找到一間抹茶館,
女仔最合適,又有甜品及有餐膳,坐得舒適!

我同朋友一人一個忌廉烏冬,
我選的比較特別,帶辣條,帶昆布絲,
不可睇少那幾條辣條,令整碗麵辣味激增!
裡面忌廉好柔滑,加上白色近乎完美色澤,
女孩最愛!忌廉配日式烏冬想不到咁夾!
忌廉高菜蝦肉辣烏冬
另外我還叫了一款烏龍茶葛粉條,
好特別的做法,一盤上來很多工具!
透明玻璃盤上裝著一大舊葛粉膏!
隔壁還有一杯茶及茶葉粉!
有個工具給客人倒進去將葛粉切成方條狀!
用木鎚壓下去,葛粉從另一端走出來!
有得玩又有得食!雙重感受!

葛粉條灑上點蜜糖!飲喝著甜烏龍茶般!
Q彈軟滑,可以啜入口,雪雪聲
柚子寒天凍配茶
不過人手不多,全場滿座,落單同上菜都較慢...
2016-05-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
忌廉高菜蝦肉辣烏冬
柚子寒天凍配茶
2016-05-14 1147 views
昨晚未食晚飯想食拉麵再吃甜品揀左去抹茶館@又可以食拉麵又可以食喜愛的抹茶甜品@我對抹茶有種鍾情@對抹茶也有種執著@而抹茶那種獨特的苦澀回甘味令人難忘@今次去抹茶館先吃黑麻油豚肉拉麵@但結果令人失望@湯底味道平平食材平平@拉麵不建議到抹茶館吃至於甜品方面@有驚喜的味覺點了杏仁抹茶豆腐@配襯著水果抹茶雪糕紅豆蓉好豐富的甜品@期望抹茶雪糕品跳出來結果抹茶味不濃但甜味過重@有點失望而雪糕上的抹茶比例過輕令到雪糕失色不少最後失望是連茶也沒有添加這裡服務態度精神劣評集團背後理念不正確食拉麵怎麼可以不飲茶把湯味沖淡然後進食甜品@實在不理解公司有沒有體貼到客人的需要和心態?這個印象分實在大減補充內容抹茶杏仁豆腐的融合產生化學作用變得驚喜@好味道@抹茶豆腐具有濃厚味道及質感很特別@刺激味蕾有種新鮮感的反應幾得意@抹茶豆腐不用加綠茶漿也足夠好味
昨晚未食晚飯想食拉麵再吃甜品

這個印象分實在大減

補充內容
抹茶豆腐不用加綠茶漿也足夠好味
2016-05-08 892 views
抹茶一向是我的最愛,鋪位鄰近旺角地鐵站,環境坐位舒適,於是相約朋友前來,打開餐牌有滑蛋卡邦尼烏冬,一碗烏冬熱烘烘,配上流心滑蛋加煙肉,味道creamy 煙肉每一咀嚼細味,而不油膩下次一定再黎食甜品
抹茶一向是我的最愛
,一碗烏冬熱烘烘
,配上流心滑蛋加煙肉
,味道creamy
煙肉每一咀嚼細味,而不油膩
下次一定再黎食甜品
2016-04-23 686 views
今日下晝同細妹去咗抹茶館食甜品, 我揀咗抹茶白玉紅豆窩夫新地, 睇圖吸引力十足, 而實物嘅賣相亦大致相同~~~雖然個抹茶雪糕唔算好濃抹茶味, 而且個窩夫有少少淋咗唔脆口, 不過整體都叫合格有餘, 而且都算坐得幾舒服, 冇限時交檯又冇最低消費, 可以再嚟!!

抹茶白玉紅豆窩夫新地
$54 (Tea)
抹茶白玉紅豆窩夫新地
2016-04-20 448 views
約左朋友7點零食飯,呢個時間真係四圍都難搵位 ,朋友就提意去雅蘭食抹茶館去到時人流不太多,好快就入座叫左一杯焦糖抹茶: 一睇杯飲品已十分吸引,大杯既綠茶,上面有滑滑既cream夾上焦糖同香脆花生粒甜度ok,不會太甜,滑滑既茶有好香既奶味,重要好重綠茶味另一飲品只系一熱傳統綠茶,但佢綠茶味好重,簡單沒有任何配合,喜歡綠茶既人會好鐘意,好飲!試左新晚餐系列:餐湯系疏茶湯,有蘿蔔、青菜、肉片。清清甜甜,有少少胡椒粉味,幾好飲。主菜系一黃油果沙律刺身飯:色澤出黎已拿左吾少分,本身以為佢份量不太足!新鮮既生菜加左牛油果、番茄、三文魚刺身,簡簡單單配上特製沙拉,食落好香好開胃,下層既飯加左壽司醋?夾左刺身沙拉,好味!

去到時人流不太多,好快就入座

叫左一杯焦糖抹茶: 一睇杯飲品已十分吸引,大杯既綠茶,

上面有滑滑既cream夾上焦糖同香脆花生粒

甜度ok,不會太甜,滑滑既茶有好香既奶味,重要好重綠茶味

試左新晚餐系列:

主菜系一黃油果沙律刺身飯:

2016-04-11
  • 傳統抹茶
2016-04-14 393 views
今日約左朋友談天說地,抹茶控又想吃一杯抹茶。朋友介紹不如去抹茶館呀!!入到去餐牌上有很多抹茶食品,但我比較鍾情傳統抹茶!傳統綠茶有餐牌教埋點沖綠茶 好貼心呵味道唔係太苦 容易入口。配埋小丸子 幾得意!寫意的星期日作完美的句號!
今日約左朋友談天說地,抹茶控又想吃一杯抹茶。
朋友介紹不如去抹茶館呀!!
入到去餐牌上有很多抹茶食品,但我比較鍾情傳統抹茶!
傳統綠茶
有餐牌教埋點沖綠茶 好貼心呵
味道唔係太苦 容易入口。
配埋小丸子 幾得意!
寫意的星期日作完美的句號!
2016-04-03
$25 (Tea)
喜歡甜品,,又係抹茶控,,當然想試試這間遍佈各區的人氣店?!餐牌上的每道食物,,看似每樣都吸引又好食,,本次2個女孩子,,選了1道主食+1道甜品,,主食: 吉列炸蝦滑蛋飯,,滑蛋味道不錯,,但炸蝦略為遜色,,不像其他餐廳般,,看落毫無吸引力,,份量有4隻,,甜品:士多啤梨奶葛粉條,,充滿樂趣感xddd提供工具推出抹茶粉條,,稍好玩的,,不過有點難度的味道方面,,這個抹茶味超突出!!!感受到香濃的茶澀味,,因此吃的時候要伴著牛奶吃,,香甜的牛奶,,能中和味道,,士多啤梨稍酸的說xd,,3種味道層次當然吃食物,,不得不點飲品😍本次選擇了白玉雪糕牛奶抹茶,,吃著抹茶雪糕,,份外滋味ww牛奶抹茶的香濃,,大概想不到吃甚麼的話,,抹茶館是選擇!!Ps:不過晚餐時段稍多人等位,,記得早點去,,最重要是這裏吃飯很自在,,服務很好w不會催趕客人,,吃得舒服的店w
餐牌上的每道食物,,看似每樣都吸引又好食,,
本次2個女孩子,,選了1道主食+1道甜品,,
主食: 吉列炸蝦滑蛋飯,,滑蛋味道不錯,,

甜品:士多啤梨奶葛粉條,,充滿樂趣感xddd
提供工具推出抹茶粉條,,稍好玩的,,不過有點難度的

當然吃食物,,不得不點飲品😍
本次選擇了白玉雪糕牛奶抹茶,,
吃著抹茶雪糕,,份外滋味ww牛奶抹茶的香濃,,
大概想不到吃甚麼的話,,抹茶館是選擇!!

Ps:不過晚餐時段稍多人等位,,記得早點去,,
雪糕牛奶抹茶
炸蝦滑蛋飯
葛粉條草莓奶
2016-04-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
雪糕牛奶抹茶
  • 粉葛條