抹茶控的朋友,這日提議到旺角的抹茶館食飯因爲想食抹茶野(正宗本末倒置)之前我係聽都未聽過(雖然我很留意最新最hit的甜品係乜)原來香港有這麽多間分店。復活節假的最後一日(三個月後先捨得寫文),去到時大約7點多,居然唔洗排隊(這時候我都地都仲唔醒水!)旺角店位於雅蘭裏面,超級開揚,暗中興倖不是坐在邊邊的位置。餐牌上的甜品非常吸引,種類都好多。主食類就係一般的日式料理。因爲打算留位子食甜品,所以三個人只點了兩個主食,分別爲溫泉蛋照燒雞扒飯香蔥芝麻生姜燒豚肉丼一上桌,嚇一跳。賣相超不吸引。看似很大碗,但只有碗大,很少飯。附送的餐湯(洋蔥湯)溫泉蛋照燒雞扒飯的汁很多。搞到整個飯的味道過濃。吃到底依然濕到淰的飯...香蔥芝麻生姜燒豚肉丼一樣有醬汁過多的情況但沒有雞扒飯這麽咸。豚肉很白,一點都不覺得有燒。我記得價錢好似係5-60蚊左右。一點都不值,比茶記或者是大家樂的飯更不如。我寧願去食吉野家。這個時候,已經打消繼續在這吃甜品的念頭。(再加上見到隔離座位點的亦不見得吸引)但因爲太濃味的關係,朋友太口渴點了綠茶latte。又中伏。綠茶味超級苦,就算將加入fresh cream都一樣。之後實在忍不住,

復活節假的最後一日(三個月後先捨得寫文),
去到時大約7點多,居然唔洗排隊(這時候我都地都仲唔醒水!)

旺角店位於雅蘭裏面,超級開揚,
暗中興倖不是坐在邊邊的位置。
餐牌上的甜品非常吸引,種類都好多。
主食類就係一般的日式料理。

因爲打算留位子食甜品,所以三個人只點了兩個主食,分別爲
香蔥芝麻生姜燒豚肉丼

一上桌,嚇一跳。
賣相超不吸引。
看似很大碗,但只有碗大,很少飯。

附送的餐湯(洋蔥湯)
附送的餐湯(洋蔥湯)
溫泉蛋照燒雞扒飯
溫泉蛋照燒雞扒飯的汁很多。
搞到整個飯的味道過濃。
溫泉蛋照燒雞扒飯
吃到底依然濕到淰的飯...
香蔥芝麻生姜燒豚肉丼
香蔥芝麻生姜燒豚肉丼一樣有醬汁過多的情況
但沒有雞扒飯這麽咸。
豚肉很白,一點都不覺得有燒。

我記得價錢好似係5-60蚊左右。
一點都不值,比茶記或者是大家樂的飯更不如。
我寧願去食吉野家。

這個時候,已經打消繼續在這吃甜品的念頭。
(再加上見到隔離座位點的亦不見得吸引)

但因爲太濃味的關係,朋友太口渴點了綠茶latte。
綠茶latte
又中伏。
綠茶味超級苦,就算將加入fresh cream都一樣。
之後實在忍不住,要求加多點奶才中和好入口。

網上找找這家的背景,先發現是過江龍?
但...究竟係來自京都,定來自台灣?!
無論如何,很難想象這樣的質素可以在這兩地維持。

以上。
2015-04-07
2015-06-13 1043 views
跟朋友在雅蘭中心走走,剛好被這間"抹茶"名字吸引點了傳統抹茶跟黑醬油拉麵(忘了名稱)先上傳統抹茶,很貼心的附上飲用方法是一碗抹茶粉再配壺熱水,還附送2粒小丸子個人覺得這抹茶粉不夠濃,雖然抹茶粉的量蠻多,但每次都攪不勻抹茶粉苦澀明不夠明顯,2粒小丸子..口感不錯有咬口而黑醬油拉麵(忘了全名)蠻不錯雞蛋是熟度很好,而且很入湯味紫菜很脆!有1小塊豚肉都軟軟的入味而湯底飲完不覺得口乾拉麵份量比想像中多,放了一段時間都很少發脹看見Menu的甜品都好吸引..可惜這晚餐很快飽...下次要試試甜品
跟朋友在雅蘭中心走走,剛好被這間"抹茶"名字吸引

點了傳統抹茶跟黑醬油拉麵(忘了名稱)

先上傳統抹茶,很貼心的附上飲用方法
抹茶
是一碗抹茶粉再配壺熱水,還附送2粒小丸子
個人覺得這抹茶粉不夠濃,
雖然抹茶粉的量蠻多,但每次都攪不勻抹茶粉
苦澀明不夠明顯,
2粒小丸子..口感不錯有咬口

而黑醬油拉麵(忘了全名)蠻不錯
雞蛋是熟度很好,而且很入湯味
紫菜很脆!
有1小塊豚肉都軟軟的入味
而湯底飲完不覺得口乾
拉麵份量比想像中多,放了一段時間都很少發脹
看見Menu的甜品都好吸引..可惜這晚餐很快飽...
下次要試試甜品
2015-06-11
2015-05-16 1390 views
在我們去到想吃的甜品店外,毅然看到那試業只開晚上的告示。晴天霹靂過後為了滿足吃甜品的意慾 (最重要還是彌補吃不到甜品的心理不平衡),只好四周找甜品吃,最後來到了雅蘭中心。等了一會便有位,但由於我家那位是抹茶控,所以花了一點時間才點餐。芝麻奶凍抹茶雪糕銅鑼燒 $54本來就喜歡吃銅鑼燒的我,見到這份甜品便選定了。令我驚喜的是這份銅鑼燒的賣相竟然較餐牌相片來得吸引!這情況實在罕見。銅鑼燒比想像中厚身,吃起來更有口感。先試紅豆及抹茶雪糕,伴以糖漿同吃時甜度剛剛好,看來店家有考慮過才選用甜度較低的紅豆蓉。而那吃出花生醬味的芝麻奶凍,最初幾口倒是挺香口,但越吃便越甜,最後更是覺得過膩,但感覺便是滿足。至於我家那位點了抹茶大福卷伴抹茶軟雪糕($49),但未及拍照時已被她毀滅了。這道甜品的軟雪糕比銅鑼燒的抹茶雪糕有著較香濃的抹茶味,而小丸子也夠煙韌。抹茶大福口感一般,雖然灑上抹茶粉後添了幾分茶香,但大福皮硬化了影響口感。在工作繁忙的痛苦一周後,吃甜品總是最佳的充電方法。感動!
芝麻奶凍抹茶雪糕銅鑼燒 $54
芝麻奶凍抹茶雪糕銅鑼燒

在工作繁忙的痛苦一周後,吃甜品總是最佳的充電方法。感動!
2015-05-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$56.7 (Tea)
2015-05-16 1054 views
本來想試下旺角新開的一家甜品店吃抹茶~但去到發現竟然晚上7點才開門。但想吃抹茶甜品的念頭仍然不減....為了滿足這少少的心願~最後決定去「抹茶館」 其實座位有點開揚~幸好被安排的位置有一面牆擋一擋不用給在商場內走來走去的人看著 我家那位點的是 - 芝麻奶凍抹茶雪糕銅鑼燒 ($54)這款之前我在鑽石山的分店有吃過~  雖然是芝麻奶凍... 但不明白為什麼吃出來是花生醬的味道!!而且整體加埋真的超甜   雖然我喜歡吃甜...但這種實在是甜到漏另外這個抹茶雪糕是比較厚身一點的~所以溶的速度會比較慢。我自己吃的是 - 抹茶大福卷伴抹茶軟雪糕 ($49)旁邊的粟子應該有浸糖水? 很甜的味道。這個抹茶大福卷就是用大福皮包著瑞士卷那樣子吧。但這裡的「瑞士卷」不是太鬆軟~而且大福皮也太厚粉了抹茶軟雪糕的抹茶味普普通通。另外每款甜品其實有配一杯茶 (我又忘了拍照QAQ)
本來想試下旺角新開的一家甜品店吃抹茶~
但去到發現竟然晚上7點才開門。

但想吃抹茶甜品的念頭仍然不減....為了滿足這少少的心願~
最後決定去「抹茶館」
其實座位有點開揚~幸好被安排的位置有一面牆擋一擋
不用給在商場內走來走去的人看著
我家那位點的是 - 芝麻奶凍抹茶雪糕銅鑼燒 ($54)
這款之前我在鑽石山的分店有吃過~
而且整體加埋真的超甜
 雖然我喜歡吃甜...但這種實在是甜到漏
另外這個抹茶雪糕是比較厚身一點的~所以溶的速度會比較慢。
我自己吃的是 - 抹茶大福卷伴抹茶軟雪糕 ($49)
旁邊的粟子應該有浸糖水? 很甜的味道。
抹茶大福卷伴抹茶軟雪糕
這個抹茶大福卷就是用大福皮包著瑞士卷那樣子吧。
但這裡的「瑞士卷」不是太鬆軟~而且大福皮也太厚粉了
抹茶軟雪糕的抹茶味普普通通。
另外每款甜品其實有配一杯茶 (我又忘了拍照QAQ)
Other Info. : 如果您是一個抹茶控....這裡的甜品只可以稍微滿足一下而已。 倒是新的Menu上好像多了不少吸引的主食,有機會可以再試試看呢。
2015-05-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2015-05-03 926 views
為了家居裝修,走到旺角看物料,一磚一瓦,都親自勞心,不要說不累人。走到Collect point上面,本想到Pokka Cafe,可是Menu不合心水,因此去了旁邊的抹茶館!一進來,桌面已有Menu,環境都算清潔。友人曾對抹茶館作出評價:主打只是抹茶芭菲,其他食物則不具太大特色,不需多試。我對此抱有一定的程度的相信,因此只吃有「抹茶」及「甜點」的食物 --- 香蕉抹茶銅鑼燒 ($59)。銅鑼燒不是即製的,不知道是何時弄的? 不是暖的,而是冷的,質感十分鬆軟,很Moist的。內有一片片香蕉,抹茶Cream。香蕉是比較生的,因此不會太軟身。抹茶Cream不帶苦澀,而是甜絲絲的,不算很假的綠茶香精味,因此吃上去感覺不錯!上面淋上的朱古力醬比想像中濃郁,額外加分!附上了一杯熱茶,有助中和甜度。服務方面,侍應友善,但還是比較沒經驗,因此效率可再改進。

一進來,桌面已有Menu,環境都算清潔。

香蕉抹茶銅鑼燒

上面淋上的朱古力醬比想像中濃郁,額外加分!
附上了一杯熱茶,有助中和甜度。

服務方面,侍應友善,但還是比較沒經驗,因此效率可再改進。

Other Info. : 1/ 環境寧靜,可以和朋友傾談。
2015-04-26
$59 (Tea)
  • 香蕉抹茶銅鑼燒
2015-04-21 1176 views
抹茶館近排喺香港慢慢興起,以家出名嘅程度都算勁,作為潮人嘅小編緊係要去朝聖一下!小編今次去食嘅係旺角雅蘭中心嘅分店,上到2樓其實一望就知抹茶館喺邊,因為實在太多人排隊!雖然比起高峰時期差好多,但係最後都等左30分鐘嘅。喺等嘅期間小編同朋友借左本Menu黎睇,諗定想食乜嘢,見到menu上面嘅圖片確實真係幾吸引,令到食慾大增!終於到小編嘅時候,禮貌嘅服務員帶左我地去左2人位,係一個幾好坐嘅環境,雖然同隔離台都幾痴埋,但係都可以接受嘅。 好快地,我地已經嗌嘢食,最後我地嗌左:滑蛋鰻魚丼、滑蛋蝦天婦羅丼、忌廉牛奶抹茶、牛奶抹茶。先講下滑蛋鰻魚丼,其實一上到台嘅時候,小編瞬間唔想食! 因為小編唔太中意生嘅菜,亦唔中意番茄,同奇奇怪怪嘅醬,但係個飯就有齊呢啲嘢! 但係其實撇開呢啲嘅話個飯係幾好食嘅! 但係有頭先上面所講嘅個堆嘢已經扣晒分!至於滑蛋蝦天婦羅丼就冇小編憎嘅個堆嘢,而且其實幾好食!蝦質地好食,唔會話好多粉,呢個係好加分嘅一點。至於飲品方面其實係幾失望,因為小編知道抹茶一定苦,所以小編揀左忌廉牛奶抹茶,諗住可以甜啲,點知仲苦過酒樓啲茶!真係太苦啦!

2015-04-17
2015-04-06 1114 views
寫這篇食評時,竟然泛起這句歌詞「即使我們錯,不比他們多」,lahris錯在,事先無做好功課,朋友話想到抹茶館試試正餐,也就草草跟她來,結果...夠令人失望晚飯時間,人也不算太多,都不用排隊就可以入座啦! 我們仨分別點了三個主食carbonara溫泉蛋烏冬,水汪汪的,忌廉太淡吧這個我都忘了是什麼東東,只記得朋友G第一個反應係「乜同menu差咁遠」,第二句係話「明明係炒蛋,呢pat咩泥?」所以我稍為調整自己的expectation,只要來一點正常的,我都肯收貨well,可能我的expectation仍然太高,這真的是我食過最差的,滑蛋唔夠滑,豬扒稔晒....本來是打算食埋甜品既,最出名係抹茶嘛! 但我們仨已經無信心再試啦,sorry 不會再來!!
carbonara溫泉蛋烏冬,水汪汪的,忌廉太淡吧
滑蛋吉列豬扒飯
2015-04-03
Type of Meal
Dinner
2015-03-28 928 views
今晚同朋友去幫襯!8點左右到!已經好多人排隊!我地3位足足等左成40分鐘都仲味有位!d人慢慢系到食!我地就系出面慢慢等😡如果俾著我系客人我真系吾好意思阻住人地做生意等等下我個朋友忍吾住去問派籌個位小姐幾時先有位,可惜個位小姐話下張到我地,我心諗姐系仲要等幾耐.....甘岩有張2人枱埋單,我地即刻問可吾可以俾我地坐住先!但個妹妹居然答我吾得!我個下真系嬲嬲地!甘你仲想我等幾耐?😡跟住有個(肥肥地)既男仔走左過尼,佢話可以安排我地坐住先,之後隔離張枱埋單可以併埋一齊俾我地坐!終於有位坐啦😁😁坐低叫食物✌️1: 什錦銅鑼燒第一次食,好多料得我一個實食吾晒2:朱古力芭菲第一次食,都幾好食但系cream太多!3 :抹茶軟雪糕呢個我本人最鐘意!又吾會太甜,同埋個雪糕好好食!我每次都要叫😍最尾埋單每個人80蚊到!都吾算貴,俾錢個時個個(肥肥地)男仔又同我地講吾好意思!服務吾錯,因為我平時返工都會去銅鑼灣分店幫襯,但佢地冇甘好禮貌囉😒走個陣想搵下有冇意見卡讚下呢間分店d服務同食物,可惜搵吾到!另外成日想食都要成日等好耐先有位!希望佢地公司會考慮下開多d分店😁同埋下次幫襯希望吾會又要等甘耐

1: 什錦銅鑼燒
第一次食,好多料得我一個實食吾晒
2:朱古力芭菲
第一次食,都幾好食但系cream太多!
3 :抹茶軟雪糕

2015-03-27
  • 抹茶軟雪糕
2015-03-24 840 views
平時見好多人等位,今日同個fd決定去試旺角抹茶館,我地叫左個飯同意粉,飯好普通,意粉係卡邦尼意粉,個樣唔太好味,但食落好好味,d汁好濃。最後我地仲每人叫左一杯抹茶軟心朱古力芭菲及一杯綠茶芭菲。兩杯外表都好靚,一層層,但抹茶軟心朱古力芭菲,朱古力並不軟心,特別係下一層既脆脆,份量好多,而且好難食其實大家都食飽,再要個甜品只係想甜一甜,何必再用早餐食既脆脆黎狂塞飽客人呢!而且一杯要60幾70蚊,確實貴左d。我個朋友個杯綠茶芭菲最低層既嗜哩完全無味,唔太好味道。但係,呢度既員工服務態度都幾好既。
2015-03-17
2015-03-17 896 views
成日見佢好多人排隊。咁就同班朋友去試下味。去到果然又要等廿幾分鐘不過係咁多人之下,我地叫d食物都好快出左黎。我同我個fd都係叫左飯,一個有少許辣既牛肉飯一個就豚肉飯,都係個餐黎有一個湯送,但係我覺得個湯就略咸左些少。講返d主食先,個飯就唔差,牛肉陣味好香食之前撈一撈埋d飯個味道會仲更加正,食落口之後會feel到成個口都係牛肉香,仲有極少辣,成個味更加惹味。豚肉飯我都有試過,豚肉個口感都好彈牙,加埋佢地個豚肉汁,感覺好絕配。價錢方面,兩個人百三蚊左右,其實都係貴少少,但論服務同食物都接受到。

講返d主食先,個飯就唔差,牛肉陣味好香
食之前撈一撈埋d飯個味道會仲更加正,食落口之後
會feel到成個口都係牛肉香,仲有極少辣,成個味更加惹味。

2015-03-14
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2015-02-23 915 views
因為本來只係一心想讚下位小妹妹 食物同野飲都無影到相 今次點左2杯大杯白玉雪糕牛奶抹茶 雪糕份量竟然不一 一杯舊雪糕空心既? 另一杯個雪糕得半球? 點左2碗鰻魚滑蛋飯 一碗蛋太熟(全熟) 一碗蛋太生(雞蛋透明) 品質有待改善會再黎 下次會記得影相
因為本來只係一心想讚下位小妹妹 食物同野飲都無影到相

會再黎
下次會記得影相
Other Info. : 今晚同朋友本來想去食一壽司 但眼見太多人排隊:mad: 所以係同層選擇左呢間未曾試過的 抹茶館 拎完飛問左門口位小妹妹要等幾耐 雖然無答我要等幾耐只係友善咁回答我下一張叫xx號 你係xx(因為我已經忘記左張飛既number:P)要等多5張2人枱 咁只好邊睇餐牌邊等位 就係仲有3張枱就到我 加上見到心儀坐位既人食得7788 所以上前同門口位小妹妹remarks 想坐係玻璃旁邊既枱:yummy: 不過係呢枱客人起身走之前 呢位小妹妹每次叫number前都會好細心咁問我要唔要坐 我拒絕之後佢先再叫後面既飛 直到終於可以入坐既時候 我企係夢昧以裘既位前面(可能因為頭頂既燈直射 所以好光:sick:) 有少少卻步 呢位小妹妹竟然比我先開口同我講 呢度比較光 你地怕唔怕 如果太光不如係門口等多我一陣我汁隔離呢張枱俾你 咁我當然求之不得啦 好奇心之下問佢點解會知我唔想坐 呢位小妹妹只係話佢自己都覺得個位好光 唔係每個人都鐘意坐 情況許可下都會盡量安排俾你 只不過要俾少少時間佢去執 如果呢間公司有最佳員工奬 我一定投俾呢位可愛小丸子頭既妹妹:excited: 真心覺得佢會以客為先 因為佢帶位既方法有別於之前我所遇過 多數都係由員工帶客去坐佢想客人坐既位 要客人要求換位置先考慮其他坐位 而呢位小妹妹係會問客人會比較想坐咩位(因為有幾張吉枱) 然後先帶客人埋去坐 個人覺得咁樣比較窩心體貼:love::like: 不過人手好似不足?因為只見有3位服務員:sick: 門口位小妹妹好似萬能咁:D 帶我入去坐又係佢 上衣又係佢 連埋單都係佢.... 每個都好忙 :frustrated:
2015-02-17
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
總之有綠茶既野呢 ! 我就最鐘意7:00 到唔駛等,座位好舒服,唔會好迫我地叫咗一杯紅豆綠茶latte,好好飲,好夠奶味加埋d綠茶,又唔會太甜,紅豆又唔會好甜。韓式炸雞温泉蛋飯:係日本餐廳食韓國炸雞,當然唔會有韓式風味,但係最值得讚係雞塊炸得好好,唔會好乾!d雞塊留有肉汁!加埋個温泉蛋感覺上好似冇咁熱氣!辛辣汁豚肉拉面(加量) :話到明加量當然係多d拉面啦。但係又唔覺得有幾加量,所以如果食lunch就夠飽。塊豚肉。係超級肥豚肉。。夠哂滑啦,但係我真係唔識欣賞。拉面,飯都送一個湯:個湯淡到好似溝咗好多水咁。。最期待既綠茶Tiramisu, 出場啦 :真正既Triamisu 成日食,但一下之就食唔到太多,有一層厚厚既綠茶粉係面,綠茶粉多但唔會有苦味,加超香滑既牛奶cream同蛋糕,我食完一個忍唔住再叫多個食。。
總之有綠茶既野呢 ! 我就最鐘意
7:00 到唔駛等,座位好舒服,唔會好迫

拉面,飯都送一個湯:個湯淡到好似溝咗好多水咁。。

最期待既綠茶Tiramisu, 出場啦 :
綠茶Tiramisu
辛辣豚肉拉面
綠茶紅豆latte
韓式炸雞温泉蛋飯
綠茶Tiramisu
綠茶紅豆latte
韓式炸雞温泉蛋飯
2015-02-16 573 views
上星期和朋友去試食 ,店員服務好,食物又好味杯綠茶cream最回味你無窮!Order食物之後等食時間耐左小小!可能繁忙時間-肚餓到傻-叫左好好多野食!值得一試!會再去!
上星期和朋友去試食 ,店員服務好,食物又好味

杯綠茶cream最回味你無窮!
Order食物之後等食時間耐左小小!
可能繁忙時間-肚餓到傻-叫左好好多野食!
值得一試!會再去!
加大
好juicy
2015-02-14 782 views
當日落堂諗住係旺角食個午餐,因為我都算半個抹茶控,一見到抹茶館就好興奮諗住試啦。一行入去,好自然會周圍望下有咩空位啦,跟住就有個短頭髮女待應行埋黎語氣好差咁話:“坐哩張啦ok?" 好似好唔耐煩咁,個陣個心已經有啲唔舒服,畢竟我覺得食飯除左食物是否美味之外,待應生嘅服務態度都好影響成個用餐心情。跟住點左餐,加$29跟左小丸子雪糕抹茶牛奶,大約十到十五分鐘野飲就到,出野飲個個都係短頭髮個個女待應,大力咁放落張枱就走。後尾見到個個女待應出隔離個枱野飲都係大大力,真係好唔掂,如果你話放題個啲餐廳咁忙都可以理解,但個陣餐廳都唔算多人,咁嘅服務好難接受。我叫個個飯係唔差嘅,但只係比吉野家好食啲,但就收$69未加一,杯野飲係唔錯,夠抹茶味,但啲冰真係會嚇你一跳,可以話係巨冰,即係俾$29飲半杯抹茶,抵唔抵見人見智啦。不過佢啲甜品係幾吸引,但見到杯野咁揾笨,啲服務態度又咁差,我寧願用咁嘅價錢食第二間,因為唔覺佢嘅甜品比其他突出。

我叫個個飯係唔差嘅,但只係比吉野家好食啲,

2015-02-11
$108 (Lunch)
2015-02-13 803 views
我都係最近先知開左一間抹茶館, 可能佢地開的位置唔係我去開的地方吧.當時見餐廳有坐位唔洗等, 就坐下試一試抹茶館的價錢唔算貴, 賣相也不錯, 而味道我可以用一分錢一分貨嚟形容綠茶雪糕顏色對版, 味道有點點苦澀味, 口感軟滑, 但牛奶味未夠, 唔夠香濃. 不過不失傳統日本綠茶 見佢價錢平又有得玩下, 點知原來真係一碗綠茶粉加一壺熱水哈哈, 再用個掃打出一堆泡沫, 打完碗綠茶係幾似日本傳統的感覺, 但你會發現碗綠茶係凍晒, 口感麻麻, 所以如果餐廳再提供熱一點的水會好D總括抹茶館食物一般, 但勝在價錢親民, 坐位寬闊, 月尾懢錢都係一個唔錯既選擇
當時見餐廳有坐位唔洗等, 就坐下試一試

傳統日本綠茶
傳統日本綠茶