2019-08-01 546 views
落雨天出到旺角,喺雅蘭中心買完嘢好肚餓又見「抹茶館」🍵唔駛等位,所以無諗太多就入去食啲嘢再去搵朋友。和風柚子醋牛肉丼 $64食落味道其實一般般,唔會有啲咩驚喜。牛肉量都算ok,柚子醋配落牛肉飯喥味道唔會好搶同埋令到個飯唔乾!🍊白玉雪糕牛奶抹茶(R) $39反而呢杯嘢比我預期好飲!👍🏻牛奶抹茶勁濃抹茶味,淡淡哋嘅白玉煙煙韌韌有口感,加埋冰凍嘅抹茶雪糕!成個配搭令我發覺下次都係揀返抹茶嘢嚟飲/食好了!😂
和風柚子醋牛肉丼
和風柚子醋牛肉丼 $64

白玉雪糕牛奶抹茶 (R)
白玉雪糕牛奶抹茶(R) $39

$119 (Lunch)
白玉雪糕牛奶抹茶 (R)
2019-08-01 166 views
之前聽過好多朋友話抹茶館唔好食所以一直都冇機會試今日同朋友喺附近食完飯決定係佢結業前返嚟試一試甜品👀可能因為聽過太多負評已經冇比好大希望我哋一共五個大人兩個小朋友叫咗兩個晚市定食套餐,三款甜品燒鯖魚定食 $89鯖魚似係炸唔係燒所以食落去油左少少跟餐餸一個小小甜品兩個配菜同一杯野飲白飯可以無限任添拉麵定食味道非常一般Pancake 都算大份,足夠兩個人share食三款甜品之中,雖然抹茶雪糕冇咩抹茶味但雪糕算係最穩陣最好食的芭非杯可以揀自選配料總括來講,味道不過不失但值唔值得再食就真係要再考慮一下🤷🏻‍♀️
之前聽過好多朋友話抹茶館唔好食
所以一直都冇機會試

今日同朋友喺附近食完飯決定係佢結業前返嚟試一試甜品👀
可能因為聽過太多負評已經冇比好大希望

我哋一共五個大人兩個小朋友
叫咗兩個晚市定食套餐,三款甜品

燒鯖魚定食 $89
鯖魚似係炸唔係燒
所以食落去油左少少
跟餐餸一個小小甜品兩個配菜同一杯野飲
白飯可以無限任添

拉麵定食
味道非常一般

Pancake 都算大份,足夠兩個人share食

朱古力軟心抹茶芭非

三款甜品之中,
雖然抹茶雪糕冇咩抹茶味
但雪糕算係最穩陣最好食的
芭非杯可以揀自選配料

總括來講,味道不過不失
但值唔值得再食就真係要再考慮一下🤷🏻‍♀️
2019-08-01
Celebration
Birthday
2019-07-26 130 views
天氣好熱,又唔想到處覓食,於是到商場是但搵間餐廳食就算。諗唔到食咩好,就揀餐牌上有👍🏻推介既食物,而且我都幾鍾意食卡邦尼,最終決定點了卡邦尼溫泉蛋烏冬及白玉雪糕牛奶抹茶。有點點失望,醬汁好水,煙肉又好似無煎香咁,同埋味道好普通,完全稱唔上👍🏻推介。反而白玉雪糕牛奶抹茶比麵食更為吸引。白玉煙煙韌韌,抹茶雪糕味道正常。

天氣好熱,又唔想到處覓食,於是到商場是但搵間餐廳食就算。

有點點失望

反而白玉雪糕牛奶抹茶比麵食更為吸引。
白玉煙煙韌韌,抹茶雪糕味道正常。
2019-07-20 147 views
😋自選特製窩夫新地 $59口感非常豐富🔥🔥🔥有威化餅忌廉玉米片🤤硬雪糕可以自選抹茶/雲呢拿/紅豆/黑芝麻味,軟雪糕都可以自選抹茶/牛奶味,完全係甜品嘅小放題大滿足😻建議一啖雪糕一啖窩夫,口感更佳😉分數(五星滿分):⭐⭐⭐⭐
😋自選特製窩夫新地 $59

口感非常豐富🔥🔥🔥
有威化餅忌廉玉米片🤤
硬雪糕可以自選抹茶/雲呢拿/紅豆/黑芝麻味,
軟雪糕都可以自選抹茶/牛奶味,
完全係甜品嘅小放題大滿足😻
建議一啖雪糕一啖窩夫,
口感更佳😉

分數(五星滿分):⭐⭐⭐⭐
自選特製窩夫新地
自選特製窩夫新地
2019-07-13 184 views
頭先同朋友行完旺角,見抹茶館幾吸引就去左試。環境係一個open area, 唔差嘅我嗌左一個吉列豬排滑蛋丼滑蛋似一塊蛋餅,而且啲吉列豬排好鞋,並唔係特別好食。價錢係$74 加一, 唔係話特別抵,可以再食嘅...
頭先同朋友行完旺角,見抹茶館幾吸引就去左試。
環境係一個open area, 唔差嘅

我嗌左一個吉列豬排滑蛋丼

滑蛋似一塊蛋餅,而且啲吉列豬排好鞋,並唔係特別好食。
價錢係$74 加一, 唔係話特別抵,可以再食嘅...
2019-07-08 126 views
約友人到雅蘭中心一期飛利浦維修部維修小家電,結果是沒法維修即時給個全新的。哈哈!多出的時間又去覓食啦🤔 這兒新添不少新食店,隨隨便便選一家"抹茶館",因為這間最多客人又要排隊。午市有多款同套餐包杯飲品,加12元換日本雪糕甜筒😋。黑芝麻油濃厚猪骨湯拉麵和柚子胡椒味香蒽鹽燒豚肉丼各一,黑芝麻濃湯非常香濃,日本拉麵普通,而猪骨變成又厚有點韌度豚肉片,凍沫茶香甜適中夠滑口沫茶清香,而豚肉丼飯內日本豚肉美味,飯後加一杯日本抹茶甜筒……正隨便挑也是樂趣。1
隨便挑也是樂趣

2019-07-05
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$89 (Lunch)
2019-07-04 107 views
身邊總有一個抹茶控,所以去光顧抹茶館是常識吧!餐廳座位都算多,但都要等一陣位。今次我哋三個人都決定食抹茶芭菲高興一下!抹茶芭菲的賣相一流,極之呃like!抹茶味濃郁,尚算香口。整個芭菲層次分明,如能減少中間的粟米片,相信會更加吸引。
身邊總有一個抹茶控,所以去光顧抹茶館是常識吧!

2019-05-29 339 views
能夠係旺角鬧市中搵到寧靜的一角絕對唔係易事,而係寧靜的一角食到美味嘅食物就更加係難上加難!抹茶館無令我失望,一入去店員已經為我預備好角落位,比我同友人有個舒適嘅空間!由於係午飯時間,所以選擇並唔多,我揀左照燒雞定食。至於塊雞扒都無令我失望,燒得好好食,唔會太油,而且又好嫩口,淡淡肉,唔錯!個燒汁用嚟撈飯都好好食,Yummy!成個定食都好豐富,除左有雞同飯之外,仲有番茄仔同菜,夠曬Fresh !不過要提一提大家,呢到嘅綠茶係幾甜下,唔想太甜的話可以考慮轉凍飲!

照燒雞定食
2019-05-23
$88 (Lunch)
照燒雞定食
2019-05-06 360 views
喺朗豪坊食完dinner想食啲甜品又懶唔想行去洗衣街就近近地入咗雅蘭中心嘅抹茶館 心諗抹茶應該點都好食掛原來 我錯啦我同友人見到張張圖都咁吸引決定唔share 要一人食一個🥴我叫咗個抹茶軟心朱古力芭菲肥友人就叫咗抹茶軟雪糕柚子白玉芭菲賣相其實ok嘅 同圖片都相符味道 我真係不敢恭維嗰雪糕都無綠茶味嘅... 最大問題係 真係好多cream...中間嗰層真係食唔到 啲cream太濟🧟‍♀️下面就係勁多嘅粟米片然後 又係CREAM其實成杯野得1/4係食得落口食甜品係為開心 依舖真係:0(
喺朗豪坊食完dinner想食啲甜品
肥友人就叫咗抹茶軟雪糕柚子白玉芭菲
抹茶芭菲

賣相其實ok嘅 同圖片都相符
味道 我真係不敢恭維
嗰雪糕都無綠茶味嘅...
最大問題係 真係好多cream...
中間嗰層真係食唔到 啲cream太濟🧟‍♀️
下面就係勁多嘅粟米片
然後 又係CREAM
其實成杯野得1/4係食得落口
甜品係為開心 依舖真係:0(
2019-05-04 223 views
抹茶館其中一個好處,是咸甜皆宜。咸點中規中矩,但我比較傾向來這裏吃甜點而這次,則點選了一咸一甜:這個海鮮蕃茄湯,有罐頭湯味濃的蕃茄湯底,蕃茄肉未算多。蜆肉數量不少(別要期望它會爽口彈牙,但又未到梅的階段,肉質合格的。)蝦是半透明的,爽口,我自己較欣賞這個蝦。結論:✅其實,這次來的目的,比較想重溫軟心朱古力芭菲的味道。其他料,跟別處的抹茶芭菲差不多。而這個的重點,則要一試全杯只有兩粒的抹茶軟心朱古力,被滿滿的抹茶粉包著的軟心朱古力。抹茶粉味濃,軟心朱古力既非實體朱古力般硬,亦非朱古力醬般稀,也非朱古力蓉般軟。感覺很特別。甜度適中(對我來說)而雪糕,除上最上層的軟雪糕外,中間還有一個較硬的抹茶雪糕球,味比較濃。底部還有抹茶果凍。抹茶味一綠到底。唯獨白色忌廉把整杯的抹茶味沖淡了。如果可以走白cream, 把那支紐紋朱古力卷(條)也換上為抹茶。效果更佳!好味指數:

而這次,則點選了一咸一甜:
海鮮蕃茄拉麵

蝦是半透明的,爽口,我自己較欣賞這個蝦。
結論:✅

其實,這次來的目的,比較想重溫軟心朱古力芭菲的味道。
抹茶軟心朱古力芭菲

底部還有抹茶果凍。抹茶味一綠到底。
效果更佳!
好味指數:

2019-05-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
抹茶軟心朱古力芭菲
2019-04-30 180 views
之前去日本食咗一次抹茶之後,從此愛上抹茶!今日經過旺角見到有一間轉食綠茶嘅餐廳,而且唔使等位,馬上衝入去試一次香港式的抹茶。叫咗一個抹茶班cake,有三種雪糕味道,分別係加咗奶嘅綠茶雪糕,另外一個比較深色少少,應該係冇奶,味道比較甘苦。另外叫咗限定炸吉列蠔配魚生飯。
之前去日本食咗一次抹茶之後,從此愛上抹茶!
另外叫咗限定炸吉列蠔配魚生飯。
2019-04-09 365 views
和另一位同月生日的朋友相約互相為大家慶祝生日吃飯,我選了一直想試的抹茶館。我們點了一飯一烏冬,另外當然少不了的是主角甜品,我們選了抹茶tiramisu,賣相特別,用四方木盒盛著,面層鋪滿抹茶粉,抹茶味香濃,蛋糕鬆軟。令人回味無窮。
2019-04-04 298 views
大約下午三點幾,即興到抹茶館吃下午茶, 點了兩個定食套餐, 豚肉生薑燒定食$89, 蜆肉烏冬定食$89, 加玄米茶$4。 豚肉生薑燒定食有豚肉野菜湯,配菜兩款,甜品和指定飲品。 這個是朋友吃的,她說豚肉的味道唔錯。蜆肉烏冬定食有配菜一款,三文魚壽司兩件 ,炸雞兩件,指定飲品一杯和甜品。 蜆肉新鮮鮮甜, 烏冬煙韌彈牙, 湯底飲完唔口渴。 三文魚壽司的三文魚都幾新鮮, 配菜有青瓜好清新, 炸雞味道普通, 還有奶凍做甜品。埋單加一大約每人$100, 環境坐得舒服, 食下午茶不錯的地方!

蜆肉烏冬定食

豚肉生薑燒定食

定食套餐

蜆肉烏冬

炸雞

2019-04-03
$100 (Tea)
蜆肉烏冬定食
豚肉生薑燒定食
定食套餐
蜆肉烏冬
炸雞
2019-03-31 171 views
講到吃甜品,來吃綠茶甜品的確是賞心樂事,大家都知道綠茶是抗氧化的,綠茶甜品既可以飽足又可以養顏,一舉兩得。我們點了軟雪糕牛奶抺茶及燒餅。好吃啊!兩個人係$100 ,好抵呀!(坐左成個鐘)

我們點了軟雪糕牛奶抺茶及燒餅。好吃啊!

兩個人係$100 ,好抵呀!(坐左成個鐘)
2019-03-13 251 views
難得一個人想找一間坐得比較舒服的餐廳一頓午飯,於是選擇了抺茶館。想要一個餐定食,有香蔥柚子蜆肉湯烏冬、炸雞、三文魚壽司、小青瓜、抺茶奶凍。但當中只有炸雞是可以叫為好食小小的,而且溫度夠熱。那個湯烏冬只像平時的烏冬加入了小小柚子蜜,沒有特別的味道...三文魚沒有油脂紋路...小青瓜絕對可以用難食來形容。牛奶抺茶味道也比較濃,不是我杯茶。