2022-05-14 64 views
旺角女人街之上其實有好多食店,其中呢間六丸居食屋就係一間喺呢度屹立多年嘅日本料理。記得以前拍拖時都好鍾意嚟捧場,因為食物新鮮,價錢大眾化,而且服務夠親切。一段時間冇到訪,所以今日又同老公重遊舊地。景物依舊,令人特別想當年,隨心就揀咗幾樣凍食先開個胃口。原價$120嘅三文魚刺身,只要食滿$180就可以以優惠價$70食到,當然要叫返一客。三文魚刺身每片厚切,啖啖鮮味,真係想一試再試。珍味小食拼盤包括有海蜇、芝麻三文魚同味付螺肉,全部都係開胃小食,好味到我哋連墊底嘅青瓜絲都唔放過。香芒松葉蟹棒卷賣相非常精緻,色彩又夠繽紛。入面除咗有松葉蟹棒,仲有青瓜絲,上面鋪上芒果肉同蟹籽。店員問我哋是否食辣,就推介我哋試呢個火炙地獄黑豚肉烏冬。對我嚟講確係有啲辣,不過又好好味,原來喺濃濃嘅豬骨湯之上加點辣油係咁惹味同開胃。黑豚肉叉燒呈半肥瘦,食落感覺又唔太肥膩而帶點甘香。雜錦天婦羅都幾大堆頭。除咗有炸蝦天婦羅,仲有南瓜、番薯、青椒同冬菇,總共有八件,真係相當豐富。食完呢餐之後,所有回憶即刻返晒嚟。
景物依舊,令人特別想當年,隨心就揀咗幾樣凍食先開個胃口。
珍味小食拼盤
香芒松葉蟹棒卷賣相非常精緻,色彩又夠繽紛。
香芒松葉蟹棒卷
入面除咗有松葉蟹棒,仲有青瓜絲,上面鋪上芒果肉同蟹籽。
香芒松葉蟹棒卷
火炙地獄黑豚肉烏冬
黑豚肉叉燒呈半肥瘦,食落感覺又唔太肥膩而帶點甘香。
雜錦天婦羅都幾大堆頭。
雜錦天婦羅
食完呢餐之後,所有回憶即刻返晒嚟。
Type of Meal
Dinner
珍味小食拼盤
火炙地獄黑豚肉烏冬
2022-05-14 26 views
難得今日放寬晚市堂食,所以同我朋友仔喺旺角睇完戲之後,就近近哋,試下呢間日本餐廳。 餐廳環境都唔錯,服務員姐姐態度好熱情。 我哋叫咗岩石燒雞粒鍋飯、地獄黑豚肉拉麵、凍檸茶、同埋蜜桃梳打水。見佢個紫薯甘栗餅幾吸引,所以就叫埋做小食。 落咗order冇幾耐,啲嘢食好快就到。岩石照燒雞粒鍋飯好有驚喜。嚟嘅時候溫泉蛋震下震下,令人視覺上食慾大增。而且佢啲雞粒係唐揚炸雞塊,食落口甜甜地,雞皮炸得外脆內軟,雞肉好嫩,成個飯都好足料,真係大件夾抵食,好滿足呀! 至於地獄黑豚肉拉麵,就啱曬鍾意食辣嘅朋友仔啦!佢嘅湯底係有少少麻辣,而且湯既面頭有啲辣椒油,完之後舌頭嘅麻辣感覺持續咗一段時間,令人愈食愈上癮呀。 蜜桃梳打水同凍檸茶都ok㗎!又凍又夠氣,夏天飲好消暑呀! 配埋地獄黑豚肉拉麵就啱啱好!至於小食紫薯甘栗餅,真係令人食過返尋味,炸到外脆內鬆化,咬落口粉粉地、甜甜地 ,而且又食到紫薯嘅粒粒。呢個配搭認真唔錯,十分推薦! 總括嚟講,呢間餐廳啲嘢分量又足、價錢又抵,性價比好高呀!行開旺角又想食日本嘢嘅朋友,都可以試下呢間餐廳。

落咗order冇幾耐,啲嘢食好快就到。
岩石照燒雞粒鍋飯好有驚喜。

2022-05-12 666 views
陪朋友到旺角睇電子產品, 穿過通菜街, 兩旁攤檔都冇開, 未知是否因疫症而結業, 還是有預報大雨關係, 平時兩邊嘅隱世商舖食肆都呈現出來。見肚餓, 就隨意入咗間日本餐廳食餐dinner, 餐廳環境不算光鮮, 有點殘舊感, 反而更有日本當地地道舊店似的, 而且設大部份卡位, 坐得比較闊落。食物款式多, 除了價錢比較抵食嘅晚市定食, 仲有好多散叫嘅沙律、小食前菜、壽司刺身卷物、串燒等等… 【厚切牛舌串】HK$35/串牛舌有點厚度, 表面有油光同埋少少黑椒吊味, 口感爽而不韌, keep到juicy肉汁。 【三文魚芝士卷】HK$58飯卷表面分別沾上紫菜粉、蟹籽兩種口味, 再卷上三文魚粒同cream cheese, 整個入口奶酪味偏重, 細味更有三文魚嘅魚香。 【石板燒魷魚】HK$78小小石板熱辣辣滋滋聲上檯, 香噴噴, 魷魚味道甘香, 爽而不硬。  【日式炒雜菜】HK$50大量椰菜、芽菜、蘿蔔絲炒起, 整體甘甘地, 口感極爽脆嘅椰菜味道最為出眾。 【鮮茄濃湯海鮮鍋】HK$68蕃茄湯底味道香甜濃郁, 食材很豐富, 底部墊上椰菜同埋少量彈滑嘅粉絲, 海鮮鍋包括有大小蝦各一隻、青口、蜆冇沙、魷魚等

見肚餓, 就隨意入咗間日本餐廳食餐dinner,

【厚切牛舌串】HK$35/串

石板燒魷魚

【日式炒雜菜】HK$50
日式炒雜菜

【鮮茄濃湯海鮮鍋】HK$68
蕃茄湯底味道香甜濃郁, 食材很豐富, 底部墊上椰菜同埋少量彈滑嘅粉絲, 海鮮鍋包括有大小蝦各一隻、青口、蜆冇沙、魷魚等等…椰菜微索咗個湯底, 完全食到蕃茄湯底精華, 而且飽肚。
鮮茄濃湯海鮮鍋

【三文魚刺身 (10件) 】HK$70
質素跟放題差不多, 三文魚有魚香, 特價抵食!
三文魚刺身 (10件)
2022-05-11
厚切牛舌串
三文魚芝士卷
石板燒魷魚
鮮茄濃湯海鮮鍋
三文魚刺身 (10件)
2022-05-11 23 views
疫情反覆接近兩年了,好耐冇去過日本旅行,我和表妹都好懷念日本的美食,她提議到旺角百老匯電器後面一條街,是通菜街一間六丸居食屋吃日本料理,餐廳門外掛上火光熊熊的十幾盞紅色燈籠,餐廳內裝潢充滿日本居酒屋氣氛,座位舒適。Menu有特價精選是無限次數,價錢大眾化,必然要點,賣相吸引的唐掦九州池魚仔和一片一片的燒三文魚皮,入口酥脆香口;長度足足有隻碟咁長的海鰻壽司,入口即溶,蕃茄牛柳手打烏冬,嫩滑溫泉蛋和稔嫩牛柳令質感煙韌的手打烏冬更添美味!優惠價錢給食客的主角之一鮮甜三文魚刺身,是這豐足日本菜的完美終結!

;長度足足有隻碟咁長的海鰻壽司,入口即溶
!優惠價錢給食客的主角之一鮮甜三文魚刺身
,是這豐足日本菜的完美終結!

• 三文魚刺身
  • 唐揚九州池🐟仔  燒三文魚皮  原條海鳗壽司
  • 蕃茄牛柳手打烏冬
2022-05-08 44 views
女人街自從冇遊客到執咗好多賣嘢排檔,平時比排檔遮擋的兩邊店舖反而奪目,望到其中有間叫六丸(居食屋)日本料理,門口掛飾和佈置,真的好像日本居酒屋。座位以卡位為主,坐得舒服。黑松露三文魚沙律:將三文魚切粒再加入黑松露沙律醬製成,兩者互相配搭香氣四溢,黑松露的香氣加上濃郁的沙律醬,有助刺激味蕾,開胃醒神。牛油果軟殼蟹卷:軟殼蟹香脆可口,配creamy 滑溜的牛油果,加上面頭鋪滿蟹子同沙律醬,口感豐富。三文魚壽司甜蝦壽司:三文魚肉質鮮美,色澤鮮明。甜蝦鮮甜。壽司飯軟硬適中。香草燒雞翼:雞翼開邊串燒比較香口,肉質都好入味!鐵板帶子牛油燒:用鐵板盛載帶子上枱,熱辣辣香噴噴,帶子沾滿牛油香味,非常惹味!中間仲有金菰和冬菇,一樣爽口惹味!六丸地獄海鮮拉麵:先來一口湯底非常有驚喜,湯底濃郁帶點微辣,大蝦、青口等海鮮令湯底非常鮮味,流心蛋好滑溜,拉麵軟硬適中,帶點煙韌嘅口感,每食一口麵都有濃郁嘅湯汁,非常惹味!

香草燒雞翼:雞翼開邊串燒比較香口,肉質都好入味!

2022-05-05
Type of Meal
Dinner
2022-05-03 56 views
終於可以在晚市堂食了,今天OT完,放工一個人來到旺角逛街,走到這間叫做「六丸居食屋」的日本料理,在門口看到餐牌,看到選擇非常之多,賣相吸引,決定今晚晚餐在這裏享用。一打開餐牌,圖片色彩繽紛,選擇甚多,各式各樣的日本料理和壽司都很齊全!三文魚親子丼這個三文魚親子丼非常之大碗,上面鋪有最少七至八片厚切三文魚,三文魚顏色鮮艷,味道新鮮,讚。三文魚子粒粒飽滿,味道甘香。五花腩串燒所有串燒都是即點即燒的,五花腩的層次分明,肥瘦適中,絕不油膩,而且還有啖啖的椒鹽香味。鹽燒雞軟骨我向來都非常之喜歡吃雞軟骨,喜歡它的爽脆口感,這裏的雞軟骨也值得推介。唐揚池魚仔份量太多了吧,一送上枱,我被這一籃子的池魚仔嚇親,起碼有10多條的池魚仔!魚仔炸得很乾身,外脆內軟,比多春魚更加好吃。一個人的我,飽到要捧着腹子離開,這樣豐富的日式料理晚餐才約二百元,太抵吃了!下次一定要來encore。

三文魚親子丼

五花腩串燒

鹽燒雞軟骨

唐揚池魚仔

2022-04-30 55 views
自從4月21日開放夜市堂食以來,累積多時的“食”力爆發咗,多咗夜晚出來行街shopping 搵嘢食,見大廈樓下看更的次數也多咗好多。鬼咩,之前冇夜市堂食,的舖頭夜晚都靜咗落來好多直情唔開添,成個城市爭D變成“無人之城”。呢日行到旺角,來到通菜街,見到呢間居酒屋好大的招牌,好似好囍慶咁,偷偷望下,都有D啱食的東西,而且依然有我喜歡的闊落地方,舒適嘅座位。咁就唔好放過,做足“安心出行",scan埋“電子針卡”之後就點咗以下食物:1."蕃茄鴨肉手打烏冬",68蚊2."牛油果軟殼蟹卷",58蚊3. "蒜片和牛粒",78蚊鳥冬絕對係手工打造,好高質好煙韌,鴨肉帶些少油香,給烏冬添上滋味,蕃茄用嘅係新鮮蕃茄,好fresh,看似簡單的一碗烏冬食出好味道;牛油果和軟殼蟹皆是我鍾意食物,兩者加埋也是絕配冇得輸;蒜片和牛的蒜片炸得好香口,一啖蒜片,一啖唔韌的和牛,成碟食晒,如果單獨食蒜片,我未必會喜歡, 但咁樣的搭配就非常之match到。
1."蕃茄鴨肉手打烏冬",68蚊
2."牛油果軟殼蟹卷",58蚊
3. "蒜片和牛粒",78蚊

三文魚刺身($45),價錢已經半價左,共十片,好抵食,每片都好長好肥美,而且仲係用魚腩部位油脂味香濃。香芒乳酪松葉蟹卷($55),乳酪既微酸,芒果既甜,再點一點wasabi既辛辣,三種味道一次過衝入味蕾,配搭埋松葉蟹既酥脆口感。牛油果軟殼蟹卷($58),牛油果色澤都好靚好新鮮,軟綿綿既口感,加上蟹籽既爽口,軟殼蟹既脆口,一次過放入口,口感層次豐富。牛油炒雞腎($52),上菜時熱辣辣仲出緊煙,雞腎唔韌好易咬,帶微微爽口,加左芝麻和黑椒食落更加香口,唯一改善係如果能夠切得大片一d食落口感會更好。鰻魚炒飯($78),個飯睇落平平無奇,內裏實際上有好多片鰻魚,絕對係落足材料。

2022-04-28 18 views
中學時代嘅回憶🤣🤣嗰陣時又冇乜錢但係又想食好嘢都會黎女人街搵食🥰佢啲set dinner真係好抵食😍豬軟骨豆腐鍋定食 $78定食仲會有2塊三文魚刺身,麵豉湯同前菜!感覺好豐富🤩🤩係一個平時食放題牛肉鍋個啲😚湯底略略覺得淡啲會更好👍🏼但個湯送飯真係perfect match!!!!!入面有好多菜,2個超滑嘅豆腐,薯粉,金菇冬菇,3個豬軟骨!豬軟骨淨係軟骨部份好淋,其他就有小小硬🙈🙈另外仲叫咗個壽司烏冬定食 $78total 有8舊壽司🍣同一碗烏冬!好多嘢食😚😚👍🏼男仔啱唒!食得出個烏冬係稻庭烏冬好有咬口😍好食!海鮮雜錦沙律 $68wahh超正!好多刺身,有油甘魚,三文魚,三文魚籽,甜蝦!好新鮮!!!唔會腥!!!超大碟!!好食🫢炸雞軟骨 $45麻麻地!!!有小小乾!!!不過勝在個醬好食🤩食到飽晒先唔洗每人150!好抵!
佢啲set dinner真係好抵食😍
豬軟骨豆腐鍋定食 $78
定食仲會有2塊三文魚刺身,麵豉湯同前菜!感覺好豐富🤩🤩

另外仲叫咗個壽司烏冬定食 $78

海鮮雜錦沙律 $68

炸雞軟骨 $45
麻麻地!!!有小小乾!!!不過勝在個醬好食🤩
食到飽晒先唔洗每人150!好抵!
2022-04-26 20 views
終於開返堂食啦!日日都約朋友出街食飯,又到月尾,最窮既時候。今次同朋友約左係旺角女人街食,見到呢間日本野不記錯都好多年,價錢好經濟,我地即刻入去試下~ 見到d定食都唔錯,仲有魚生,麵豉湯送埋。 我叫左網燒牛肉定食,用珍珠米,隔黎配沙律都幾好。當然唔好expect 好靚嘅牛,以呢個平民價錢佢做得唔錯,份量又夠,配埋bb沙律醬更加好味,好送得飯。朋友叫左豚肉生薑燒定食,配埋洋蔥之類既配菜,又係好送得飯~ 另外,餃子佢煎得香脆,有別於其他店既餃子,佢係野菜餃子,而其他店既餃子好多都只係煎個底,佢就4面都煎晒,配既汁有d似沙律汁。 呢度最令我諗起係中學時期,同同學想食日本野,就會入呢類平民日本小店,滿足下個胃~

見到d定食都唔錯,仲有魚生,麵豉湯送埋。

我叫左網燒牛肉定食,用珍珠米,隔黎配沙律都幾好。

朋友叫左豚肉生薑燒定食,配埋洋蔥之類既配菜,又係好送得飯~

2022-04-26 14 views
六丸日本料理疫情緩和返,晚市終於開返啦,但四圍都係人,等位都等到傻,咁唯有去旺角啲橫街揾下野食啦。行到通菜街見六丸日本料理冇乜人排,咁就入去試試佢。由於疫情只係放緩咗少少,所以餐廳都唔係太多侍應返工,所以當日既上菜速度都比較慢,但都冇乜漏單情況。我地今日唔算太餓,只係叫咗一個晚市定食同兩個小食。壽司烏冬定食壽司水準不過不失,魚生唔算好新鮮,但處理得唔錯,冇乜腥味同雪味,醋飯唔會太實太酸,呢個價位都算合格。而烏冬方面都好好食,煮得啱啱好,有咬口唔會過淋,好食既。鹽燒三文魚頭呢個有驚喜!上碟有三大舊,非常抵食。而且魚頭肉質好嫩滑,而且魚油豐富,食落滑溜又食到魚油香,好唔錯。燒五花腩呢到既燒物都幾唔錯。,豬腩肉肥瘦均勻,外皮燒到好香脆,油脂感亦好充足,但略嫌有少少韌,不過都算係好食之作。
六丸日本料理

壽司烏冬定食

鹽燒三文魚頭

燒五花腩
2022-03-02 36 views
想吃日本菜又怕貴,這裡可以滿足需求。最鐘意是牛油果軟殼蟹壽司,新鮮炸好的軟殼蟹,軟糯的牛油果,配上壽司卷就是一絕,而且是很大一卷,上面放了很多三文魚籽,絕不欺場。👍三文魚刺身,本是普通的菜式,但用了新鮮肥美的三文魚腩,感覺是超享受了,切得厚厚的三文魚腩,蘸著醬油綠芥末,嚼得滿口魚油香,豐富的奧米茄3,好像吃了一周的份量。😍再來是燒花魚,以前很少有這種魚,今天有幸試到了,燒得很香,皮脆肉嫩,加上檸檬汁,羅卜茸,一新口味。😋吃完魚🐠肉吃牛🐮肉,滋滋響的鐵板蒜片牛柳粒來了,香濃的蒜香拌著大塊牛柳粒,看到都流口水🤗,洋蔥蒜片是嫩滑牛柳的最佳搭檔。😘還有蟹子海膽炒飯,鋪滿蟹子的加州卷,真是太豐富了,吃得飽飽的,下次吃日本料理還要來這裡。😊

• 三文魚刺身
2022-02-27 28 views
今日係旺角行街,朋友突然話想食日本菜,做左一輪功課之後,近近地黎左六丸居食屋醫下個肚。餐牌選擇種類多,睇左一陣先決定到食咩。前菜點左特盛海鮮沙律,果然份量特多,而且三文魚 蟹籽 甜蝦都好新鮮!另外仲有火炙黑松露和牛壽司同珍寶赤蝦壽司,2款壽司都無令人失望,和牛燒到好香,配黑松露又唔會完全遮左和牛味道。試左二款鐵板,鐵板燒牛舌同牛油帶子。牛舌好厚,味道適中,唔會太咸。帶子大大粒,牛油香味濃。最後試埋吉列炸蠔同蕃茄牛柳烏冬。炸蠔有5隻甘多。而烏冬要特別讚,睇顏色都知湯底濃,而不會太咸,牛柳口感嫩。

餐牌選擇種類多,睇左一陣先決定到食咩。

2022-02-21 14 views
三文魚刺身、帶子刺身兩個都好鮮甜,而且三文魚好肥美,食到油脂嘅味道!香芒乳酪松葉蟹卷佢個芒果都甜甜酸酸咁,好醒胃,同埋佢唔係蟹柳,係高級D!加埋啲蟹籽好多層次😛牛油炒雞腎屋企好少食雞腎,所以見到就即刻嗌!個雞腎口感好好,好爽脆,有啲人可能會覺得內臟有浸味,但佢佢用牛油煮令到成個dish都好香!軟骨餃子呢個就正正常常,冇乜特別,都係平時嘅雞軟骨餃子咁樣,入邊有啲軟骨同埋肉!不過都煎得幾靚嘅,外皮係金黃色!香草燒雞翼佢唔係平時嗰啲食開屋企個d兩骨雞翼,所以肉會多啲,個外皮燒得好脆,入邊好Juicy!甜甜地加埋香草既調味非常夾!牛柳粒串燒牛味好濃,又唔硬,配埋洋蔥食好香~
三文魚刺身、帶子刺身
兩個都好鮮甜,而且三文魚好肥美,食到油脂嘅味道!

軟骨餃子

香草燒雞翼

牛柳粒串燒
牛味好濃,又唔硬,配埋洋蔥食好香~
2022-02-07 19 views
經常都會去旺角行街睇戲食飯,今日就約咗朋友去波鞋街買乜嘢,行咗一陣有啲肚餓去搵嘢食,第一時間上 OpenRice望吓有咩好嘢,見到附近有間日本餐廳,啲評級都唔錯於是就去試吓。六丸(居食屋)日本料理,地址喺通菜街75號地下。去到舖頭地方都算好大,而且座位嘅空間感好闊落,坐得郝幾舒服。鮮茄濃湯海鮮煱 68 元 海鮮鍋用料10分豐富,有大蝦,蜆肉,青口,將海鮮嘅鮮味濃縮晒係蕃茄湯嘅甜味,所有鮮味濃縮埋一齊味道好有層次。牛油炒雞腎 52元 雞腎非常之爽口,而且加埋啲調味,洋蔥味,入口好惹味,另外有少少芝麻喺面,整體嘅味道層次豐富。蒜燒羊架 78 元 羊架燒到啱啱好,加埋有啲蒜香味,令到羊嘅味道更加突出,而且羊肉肉質非常嫩滑,真係好好食,食兩件都覺得唔夠。三文魚刺身 三文魚嘅色澤同埋肉質都非常新鮮,加上三文魚有少少脂肪,入口特別爽甜,唔使點Wasabi食,完全食到三文魚嘅鮮味。呢個簡直係我最愛。而且件件三文魚都算大片,真係又抵食又好味。值得一讚。雜錦天婦羅 68 元 天婦羅啱啱炸好,味道又香又熱辣辣,而且粉漿唔會太厚,入口一啲都唔油膩。我自己就最鍾意食大蝦天婦羅。蝦嘅肉質爽口彈牙,鮮味十足。牛油
六丸(居食屋)日本料理,地址喺通菜街75號地下。
牛油果軟殼蟹卷 58 元 呢個都算抵食,份量都好多,而且蟹籽配上牛油果,無論味道同口感都係冇得頂。下次去開旺角一定會再嚟呢度食,價錢公道合理,食物質素高。