6 day(s) ago 0 views
我哋約埋一齊三個朋友去南丫島玩,行到攰攰地,就去坐低食南丫豆腐花😬我哋嗌咗三碗凍嘅豆腐花,因為係平日所以唔係咁多人☺️我哋落咗少少黃糖,其實成碗豆腐花都好夠味,我覺得呢碗豆腐花嘅質感同平時我哋喺出面食嘅係好唔同,佢唔係淨係一般咁樣好滑,今次食嘅呢個係有少少粗糙嘅感覺😲同埋有少少(糯糯地)嘅感覺,但係又好特別😎以前帶隻狗仔嚟玩嘅時候就係喺呢條橋行過,然後喺呢度食豆腐花,所以我覺得呢碗豆腐花係食回憶嘅💕對我嚟講特別好味。
  • 凍豆腐花
2024-02-03 117 views
一碗滑溜溜嘅豆腐花,一口下去夠晒「花生」😋,夠晒香滿溢嘅黃姜汁就更加「撈上」!今次去到呢間賣豆腐花嘅店,簡直係行山嘅一大福音!依到唔單只豆腐花做得好,連豆漿都一啱啱好,口感順滑,幾滋潤喉嚨。貪涼嘅我,當然係揀咗冰涼涼嘅豆腐花。質地滑唔漏手,入口即溶,帶點豆香味,食落去真係「正到彈」👍!就連點心嗰啲黃姜汁都夠香,夠味,令成碗豆腐花都生色不少。坐喺門口食呢兜準嚟,又見到行山嘅人潮來來往往,食豆腐花嘅時候咬一口,再睇一眼山景,真係幾寫意。哈哈,提提各位,喺呢度賣嘅豆腐花好受歡迎嘅,想試嘅話記得早啲嚟,唔係就得等下次喇!😊👣🌞

2023-12-23 110 views
今日天氣很寒冷,跟朋友去南丫島,由於天氣很凍,又落住微微細雨,來到阿婆豆腐花,食一碗熱騰騰的豆腐花。這次的豆腐花沒有之前的好食,這次豆腐花不夠滑,食上面那一層不太甜,但食到底就太甜,因為糖都在底下。不過可以對住好大自然嘅環境食。
去咗呢間店,第一眼望到就係佢嘅豆腐花,食落去嘅滑度真係層次分明,咁滑嘅口感令人回味無窮,一啖豆腐花入口即溶,真係過癮!又香又滑,豆香味濃郁得嚟又唔會太過搶味,就算食嗮都唔覺膩。🤤輪到甜味,唔係嗰種㩒到你牙痛嘅甜,而係剛剛好、自然嘅甜,啱哂我哋呢啲唔鍾意太甜嘅食客。👌而且,啲豆腐花都保持到一個好適中嘅溫度,唔會燙口,又夠warm,啱哂呢種天氣。啲黃糖汁又淋得啱啱好,提升咗整體嘅滋味層次。🥄幾個朋友一齊去,大夥兒都對佢讚不絕口,唔少人食完都話要再嚟番,呢種口碑嘅傳播,應該就係佢能夠吸引咁多回頭客嘅原因吧!食落實在係開心滿足,絕對係個日子嘅一大享受。喺呢度食嘢,感覺真係簡單、不華麗,但就係咁歷久彌新。👍👍👍

記得以前細個同屋企人去南丫島 行完山食既豆腐花特別好食🥹 去南丫島行完山專登搵翻黎食 但係見唔到阿婆🥲✨凍豆腐花💲 15豆腐花落咗糖水 無得自己落黃糖 如果好仔細品嚐 糖水有微微薑味~無記憶中咁好味 甜咗啲 但係因為行完山太攰&熱 幾啖食完😹 係消暑既😗

✨凍豆腐花💲 15
2023-05-03 300 views
南丫島「建興亞婆豆腐花」-天氣熱辣辣,嘆番碗豆腐花真係啱晒,山長水遠過到嚟,真係唔試唔得😆呢一間仲有好多年歷史,值得一試食物方面,我點選了以下:(凍豆腐花)-黃豆味十分香,豆腐花的口感非常柔軟,入口即化,口感輕盈,不會感到油膩或膩口,而且滑流如水,有入口滑喉嘅感覺。不過甜度落重左,糖漿放得太多了。(下次可以少甜)
呢一間仲有好多年歷史,值得一試

2023-04-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2023-01-30 416 views
之後可以話比人聽食過啦系人都話去南丫島必食就系哩檔,估計系-最早一檔豆腐花,所以檯椅都好舊,好在都乾淨。- 可能以前系啊婆賣,要比面。-另外近似附近環境,因為都系室外,一邊食覺得好有feel。如果要靚靚裝修,咁你一定吾會同意比高分環境哩一項。- 可能系weekday,吾多客,所以一叫就有,仲系熱辣辣,剛剛做好。- 15蚊一碗,又真系貴絕我食過的街邊豆腐花。- 啊婆就吾見啦,啊姐比豆腐花的時候已經落糖水,而且超甜,又吾可以自己加黃糖粉,有點可惜。- 豆腐好似系黃豆味,又好似系燶左,疑點利益歸於被告,所以算啦。
之後可以話比人聽食過啦

系人都話去南丫島必食就系哩檔,估計系
-最早一檔豆腐花,所以檯椅都好舊,好在都乾淨。
- 可能以前系啊婆賣,要比面。
-另外近似附近環境,因為都系室外,一邊食覺得好有feel。
如果要靚靚裝修,咁你一定吾會同意比高分環境哩一項。

- 15蚊一碗,又真系貴絕我食過的街邊豆腐花。

豆腐花
2023-01-30
$15 (Breakfast)
10月頭嘅紅日一早去到南丫島玩,我哋由索罟灣行到去榕樹灣,途中要行大概1小時嘅山路,中尾段會途經呢檔幾有名嘅「建興亞婆豆腐花」.之前黎過一次,上次黎嘅時候真係又攰又肚餓,係個咁肚餓嘅狀態下食,當時覺得個豆腐花好好食~所以今次又再食多次🙈不過今次食飽上山,而且體力好咗行得唔係咁攰,就發現豆腐花味道其實只係普普通通啦‎(՞ ܸ. .ܸ՞)".▫️豆腐花 $15天氣熱黎一配冰凍豆腐花確係幾正,我個人覺得都算滑嫰,可惜真係超級無敵甜🥲甜到食唔到豆香,好想食晒成碗去,但真係唔得.▫️豆漿 $8都係偏甜,隱約飲到少許豆香味.如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我 @fibee3b.

▫️豆腐花 $15

▫️豆漿 $8

都係偏甜,隱約飲到少許豆香味
經過試碗豆腐花,本來都冇任何期望要咩豆味,要幾滑,純粹諗住到此一遊check point。但送上嚟竟然係散,未成型,衰啲講有啲似嘔吐物⋯🤮都同佢諗「自家製,可能未夠時間,天氣又熱,可能差啲,體諒吓」但之後見到其他人果啲冇咁差,起碼係成型,平時見到嘅豆腐花樣🙄就相信佢係搵我哋笨。圖中嘅質素根本唔應該俾人食,有良心係咪應該裝過另一碗?唔係豆腐花,係「豆腐渣」。The worst tofu pudding I’ve ever seen/ tried.The picture is worth a thousand words 😷

唔係豆腐花,係「豆腐渣」。

2022-10-02
2022-09-19 212 views
d豆腐花粗糙到同呀婆層皮一樣,環境都一般,夏天唔少蚊蟲;如果純粹大熱天行到攰,黎食個feel、或者當到此一遊,係ok;但如果真係想享受好食幼滑既豆腐花建議食其他。
2022-07-04 265 views
建興亞婆豆腐花(Lamma Island)放假梗係要去離島玩🏝 不過行到身水身汗都想坐低食下野🌞 黎翻碗冰涼嘅豆腐花就啱晒啦😍😍⌖ 凍豆腐花💰$15老闆娘好熱情🥰 即叫即裝 倒埋糖水先上枱🍯 凍豆花好消暑💦💦 不過略嫌唔夠滑身 豆味一般 食到豆嘅粗糙感🙊🙊 ⌖ 豆漿💰$8豆漿係凍嘅 甜度固定 有豆香味👃 口渴飲啱曬😙😙☻ 回頭指數:6/ 10#Fatshit_ami #Teatime #港式美食 #食好西 #香港美食 #凍豆腐花 #豆漿 #南丫島豆腐花 #南丫島建興豆腐花 #亞婆豆腐花 #建興阿婆豆腐花
建興亞婆豆腐花(Lamma Island)

⌖ 凍豆腐花
💰$15

⌖ 豆漿
💰$8
豆漿係凍嘅 甜度固定 有豆香味👃 口渴飲啱曬😙😙

☻ 回頭指數:6/ 10

2022-05-27 165 views
📍 📍 建興亞婆豆腐花 (南丫島)南丫島榕樹灣大灣肚1號個個話南丫島既啊婆豆腐花係必食,店鋪裝潢簡樸,由尼龍布、鐵架等物料搭建而成,幾張長桌和膠櫈,夠曬好有鄉村風味。👉 凍豆腐花💰16😋😋😋/5豆腐花都算滑,糖水有啲過甜,未稱得上為南丫島必食🤣🤣回頭:maybe ,可食可唔食。#kermit食在南丫島

📍 📍 建興亞婆豆腐花 (南丫島)
南丫島榕樹灣大灣肚1號

味。

👉 凍豆腐花
💰16
😋😋😋/5
豆腐花都算滑,糖水有啲過甜,未稱得上為南丫島必食🤣🤣

回頭:maybe ,可食可唔食。
#kermit食在南丫島
南丫島既啊婆豆腐花食到街知巷聞,每個遊客入嚟都必食,好似我咁,一日食左兩次,真,唔係講笑🤫🤫介紹都唔多講啦,只可以講既就係,佢既質素多年不變,都係咁滑,仲要有一浸浸炭爐味,佢既炭爐味真係唔係度度有,火喉真係好緊要,佢地既豆花秘訣真係唔講得笑😆😆夏天食既凍豆腐花真係超正,凍熱都keep到水準,冇得輸👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻$15一碗真係見仁見智,如果好食就真係好抵,未飲過佢既豆漿,下次要試下先😆😆

2022-04-21 115 views
南丫島豆腐花 Good or Exaggerated?🤔之前看過不少食評也認為南丫島建興亞婆豆腐花有點名過其實😀但近日到南丫島一遊 一嘗過後 其實並沒那麼差😂不過口感跟以往吃過的豆腐花是挺不同 質感較厚實 雖如其他食評一樣豆香並不算非常突出🙊但卻很有豆的質感…個人口味也很喜歡有薑味的糖漿作配搭😳和以往大眾黃糖粉的食法相比 則是另類食法🙈看過網上食評和親自到場一試後 也認為真的好看彩數😳有些圖片也是看到豆腐碎 又有渣的 但本人經歷則還好😂口味則認爲跟平日吃的清爽口感軟軟,純豆香清甜涼快的口味很不同🤔這裏是比較厚實薑糖味十足😎Tofu Pudding in Lamma Island 🤭The texture is relatively smooth and firm🤔not so similar to other tofu puddings I tried before…but I won’t say it didn't taste good! I can feel the soybean texture I guess that is why the texture is so firm
南丫島豆腐花 Good or Exaggerated?🤔

The texture is relatively smooth and firm🤔not so similar to other tofu puddings I tried before…but I won’t say it didn't taste good! I can feel the soybean texture I guess that is why the texture is so firm. Also, I like the ginger syrup. Make the tofu pudding sweet and still fresh!

However, it is base on how lucky you are… according to the previous food reviews, sometimes the quality can be quite different…🤣🤣

唔知有冇人同我一樣,行山其實係為咗食嗰碗豆腐花呢?🤣 豆腐花對行山人士就係有一種奇妙嘅魔力😆 當日我由南丫島榕樹灣碼頭起步,一路行到去索罟灣,沿路都唔難行,都係行石屎路,適合行山新手👍🏻 途中有經過呢間「建興亞婆豆腐花」,相信大家都唔陌生😌 呢度除咗有豆腐花之外,仲有賣豆漿👀 我同條佬各自一人要一碗凍豆腐花,降吓温消暑😛❤️ 凍豆腐花 $15豆腐花夠凍夠透心涼呀!🧊 可惜豆香一般,質感唔係滑(之前去行山食過更滑嘅),佢偏向軟綿同易散開,近睇可以見到啲顆粒,食落都係鬆散🙈 呢度無黃糖,只有糖漿。糖漿帶少少薑味,如果薑味再濃啲就更加好,糖漿甜度都幾高,食到最後覺得太甜😅 餐廳推薦度:⭐️✨ (1.5/5)嚟呢度都係想食碗豆腐花補充體力,可惜味道不似預期,同埋呢度真係太多蚊🦟 坐咗一陣已經被咬咗六啖🐒

❤️ 凍豆腐花 $15

餐廳推薦度:⭐️✨ (1.5/5)
$15 (Tea)