🐷🎈南丫島好食指數:🐷🐷🐷🐷🐷/5回頭率:🐷🐷🐷🐷🐷/5💥阿婆豆腐花 $13南丫島最出名梗係行完山之後食番碗腐花🤤總係覺得行完山做完運動就要食返餐好😆呢間豆腐花位置係榕樹灣叫得阿婆豆腐花,真係由個婆婆賣架😂見到一大桶豆腐花白雪雪未上枱都聞到好香豆味呢排天氣凍左咁多食熱豆腐花口感更加滑雖然間野只係木板搭有少少污糟但係咁樣先有地道既感覺同埋佢已經好耐歷史見到婆婆公公咁辛苦賣梗係要支持下啦🙌//💥Tofufa $13Deliciousness: 🐷🐷🐷🐷🐷/5Willingness to return: 🐷🐷🐷🐷🐷/5//🎈建興亞婆豆腐花南丫島榕樹灣大灣肚1號
🐷🎈南丫島
好食指數:🐷🐷🐷🐷🐷/5
回頭率:🐷🐷🐷🐷🐷/5

💥阿婆豆腐花 $13

南丫島最出名梗係行完山之後食番碗腐花🤤
總係覺得行完山做完運動就要食返餐好😆
呢間豆腐花位置係榕樹灣
叫得阿婆豆腐花,真係由個婆婆賣架😂

見到一大桶豆腐花白雪雪

Deliciousness: 🐷🐷🐷🐷🐷/5

🎈建興亞婆豆腐花
南丫島榕樹灣大灣肚1號
2020-11-24 202 views
放假第1日,趁住星期1離島會少d 人,我地由索罟灣行到去榕樹灣,榕樹灣口就有婆婆賣豆腐花, 果然同個名一樣。我地已經行左1個幾鍾, 所以都好攰,碗豆腐花真係補充左唔少體力,所以好多行山友都停留食豆花。雖然個地方好簡陋, 但反而仲道地仲親切。婆婆好友善, 1黎到就問我地食咩野, 因為我地都晏晏地, 所以淨返凍豆花。豆腐花唔係好滑, 但有豆香,有d焦香既味, 都好唔錯, 而且13蚊一碗價錢都合理。臨走個時婆婆仲同我地講bye-bye,好親切。

臨走個時婆婆仲同我地講bye-bye,好親切。
2020-11-24
2020-11-18 132 views
每次去南丫島都一定會食嘅豆腐花索罟灣落船行一個鐘左右去到榕樹灣附近就會見到呢間阿婆豆腐花味道唔算好特別但係幾好食 都會食一碗支持下我覺得熱好食過凍豆腐花本身甜甜地 有啲薑同炭燒既味道
每次去南丫島都一定會食嘅豆腐花
索罟灣落船行一個鐘左右去到榕樹灣附近就會見到呢間阿婆豆腐花
味道唔算好特別但係幾好食 都會食一碗支持下
我覺得熱好食過凍
豆腐花本身甜甜地 有啲薑同炭燒既味道
2020-10-19 310 views
見之前去親離島都係去長洲,今次轉一轉,去南丫島榕樹灣,印象中好似未試過去呢邊,之前都係直接搭去南丫島碼頭😅今日入到去時間有啲晏,所以無乜機會試啲野食,下次早啲入去行埋過去索罟灣先🤣🤣不過既然行上南丫島風采發電站,睇下香港首個大風車段路係會經過呢間 建興亞婆豆腐花,48年既老字號,當然點都要到此一遊試試佢,幫襯下呢啲咁有意義既生意仔👍🏻👍🏻雖然間舖健立與樹林當中唔係特別美觀,不過佢啲豆腐花真係好滑,口感又香,加上佢落既糖漿同出面唔同,除左甜味仲有淡淡既黃彊味,味道混埋一齊好夾😋大家行得呢度點都一定要買番碗支持阿婆,佢每日凌晨起身親身整架👍🏻
2020-10-18
Type of Meal
Other
2020-08-04 345 views
去到南丫島行山,一定會經過建興亞婆豆腐花!大熱天時,經過唔係唔停底食返碗掛!行到既時候都幾多人幫襯緊,大家都汗流浹背!呢度既座位比較簡陋,有D似古裝戲入面山上面既茶寮咁樣要左杯冰凍豆漿$8同以前一樣咁正!可能因為天氣太熱既關係,一口氣就飲晒LU!凍豆腐花$13凍冰冰軟綿綿既豆腐花加埋糖水一齊既組合真係無敵正,絕對係最佳配搭!飲完豆漿,食完豆腐花,有透心涼既感覺呀!如果唔趕時間既話真係想坐多陣,嘆多杯豆漿先再出發呀!
去到南丫島行山,一定會經過建興亞婆豆腐花!
大熱天時,經過唔係唔停底食返碗掛!
行到既時候都幾多人幫襯緊,大家都汗流浹背!
呢度既座位比較簡陋,有D似古裝戲入面山上面既茶寮咁樣

要左杯冰凍豆漿$8
同以前一樣咁正!可能因為天氣太熱既關係,一口氣就飲晒LU!
凍豆腐花$13

飲完豆漿,食完豆腐花,有透心涼既感覺呀!
如果唔趕時間既話真係想坐多陣,嘆多杯豆漿先再出發呀!
2020-07-02
$20 (Tea)
  • 凍豆腐花
⛰人人都話入到嚟南丫島,豆腐花係必食item😂究竟呢度嘅豆腐花係點解會咁特別? 其實個個嚟呢度食,係食一種情懷﹗一檔開咗三十五年嘅檔,由「阿婆」打理,我諗有唔少喺南丫島登山嘅人士,每次經過阿婆豆腐花都覺得好似喺沙漠中遇到綠州一樣!炎炎夏日經過南丫島榕樹灣,食返個冰豆花🥰係生命中嘅小確幸!推薦甜點:冰豆花 $11味道:🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟價錢:🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟純手工製作嘅豆花,充滿人情味~ 相比機造豆花,都算做得夠滑身及唔會有好重石膏粉味!不過豆味略嫌唔夠濃味~
⛰人人都話入到嚟南丫島,豆腐花係必食item😂

炎炎夏日經過南丫島榕樹灣,食返個冰豆花🥰係生命中嘅小確幸!

推薦甜點:冰豆花 $11
味道:🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟
價錢:🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟

冰豆花

冰豆花
2020-04-18
$11 (Tea)
2020-04-30 385 views
好似每一個島/行山徑都會有啲豆腐花咁 今次都唔例外😂😂呢個係喺你由榕樹灣行去索罟灣嗰條路嘅前半段度 係由一個好可愛既婆婆經營既☺️佢啲豆腐花都幾滑 而且都幾香豆味 係咁熱既天氣食真係一流 不過如果大家想去食嘅話就要早啲啦 因為我哋食完之後無耐 婆婆已經話冇晒凍嘅豆腐花 佢雪唔切🙊🤣🤣嗰陣時只係兩點幾 可想言之佢有幾受歡迎😏·📍建興亞婆豆腐花南丫島榕樹灣大灣肚1號·#rbyeat #rbytravel#rby港式#rby南丫島

📍建興亞婆豆腐花
南丫島榕樹灣大灣肚1號
#rbyeat #rbytravel
#rby港式
#rby南丫島
2020-04-26 291 views
去完沙灘經過間豆腐花停低食下, 叫左兩碗熱豆花, 只有糖漿冇黃糖, 食第一啖已經覺得好甜, 豆花唔滑, 有d失望. 食到d豆味, 但真係太甜, 食半碗已經停手.
$13 (Tea)
📍#建興亞婆豆腐花 📍Kin Hing Tofu Dessert#KinHingTofuDessert.🇭🇰香港南丫島榕樹灣大灣肚1號🇭🇰1, Yung Shue Wan, Tai Wan To, Lamma Island, HK.人均消費: HKD13.味道: 👅賣相: 👀👀價格: 💰💰💰環境: 🌹🌹服務: 👨🏻性價比: ⭐️⭐️回頭率: .大熱天時總會有間豆腐花舖係左右!行山總會有豆腐花食!.👎🏻#豆腐花 HKD13應該係我食過最難食嘅豆腐花🙈入口一啲都唔香,一丁點豆香都無!不滑不特止,口感食起來像沙冰,口感差!只有糖水,不供黃糖,但豆腐花又無味,不停加糖水,愈食愈難食.惹不是地理位置十分特出,應該不會生存這麼多年....#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkeats #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodbloger #foodblog #hkfoodblog #MFJLammaIsland #lammaisland #lammaislandfood #chinesede
#KinHingTofuDessert

環境: 🌹🌹
服務: 👨🏻
性價比: ⭐️⭐️
回頭率: .
大熱天時總會有間豆腐花舖係左右!
行山總會有豆腐花食!
👎🏻#豆腐花 HKD13
應該係我食過最難食嘅豆腐花🙈
入口一啲都唔香,一丁點豆香都無!
不滑不特止,口感食起來像沙冰,口感差!
只有糖水,不供黃糖,但豆腐花又無味,不停加糖水,愈食愈難食
豆腐花

惹不是地理位置十分特出,應該不會生存這麼多年...
#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkeats #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodbloger #foodblog #hkfoodblog #MFJLammaIsland #lammaisland #lammaislandfood #chinesedessert #相機食先 #MFJ南丫島
2020-04-04
2020-03-30 212 views
每次到南丫島時好多人都會從榕樹灣行山去索罟灣(或逆線行)。經常都會期望婆婆有無開檔,今次行是星期五見有開即時來碗熱豆腐花。眼看質感比較粗糙,只加糖水(無紅糖提供)入口暖和不辣咀,滑進咀裏即時像電影食神中薛家燕上身:大好味啦!清淡豆香,油滑細緻(與眼看強烈反比),想不出什麼字眼來形容這滑的程度。品嚐過港九新界各區豆腐花,婆婆的是最滑的一家,豆味就中規中矩啦,還可加一點薑汁糖漿提升味蕾。記得天氣再熱都不要食凍豆腐花,任何店一樣熱是最好味。
品嚐過港九新界各區豆腐花,婆婆的是最滑的一家
,豆味就中規中矩啦,還可加一點薑汁糖漿提升味蕾。
記得天氣再熱都不要食凍豆腐花,任何店一樣熱是最好味。
薑汁糖漿
2020-03-27
$13 (Lunch)
2020-03-26 129 views
周末和朋友去南丫島郊遊,去到南丫島行左一陣,就順路經過建興亞婆豆腐花,此檔口在戶外設在樹蔭下開了多張太陽傘,坐下食下環境尚算OK仲有幾分涼意,歇下食碗豆腐花都唔錯。小檔當時好多食客好旺場,天氣熱熱地,食碗豆腐花降下溫最好不過,同埋難得係島內行山的中途站歇下都要,幸好豆腐花唔算離地價,冷熱同價都係$12碗,人人都接受到。豆腐花(凍) $12豆腐花落了糖漿,豆味不濃,口感唔多滑,豆腐花勝在夠凍,中途停下來食下歇下都OK的。

豆腐花(凍) $12
豆腐花(凍)
2020-02-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$12 (Tea)
2020-03-10 115 views
呢個時期好多户外活動,特別行山係其中一項熱門,今次由南丫島行去索罟灣,沿途好多野食野飲賣,多到check point咁⋯其中一個係建興亞婆豆腐花,係一貫0既離島豆腐花店格局,又係豆腐花+燒賣+魚旦食物質素唔係好突出,豆腐花唔夠豆味,糖漿好甜,因為個人願望係食陳皮魚旦,見到係普通魚旦有少少失望😞不過行山行到熱一熱咁食碗凍豆花,味道係真心加分!就算小朋友大左唔記得自己去過呢度行山,相信一見到咁地標性0既check point一定記得!
呢個時期好多户外活動,
特別行山係其中一項熱門,
今次由南丫島行去索罟灣,
沿途好多野食野飲賣,多到check point咁⋯
其中一個係建興亞婆豆腐花,
係一貫0既離島豆腐花店格局,
又係豆腐花+燒賣+魚旦
食物質素唔係好突出,
豆腐花唔夠豆味,糖漿好甜,
因為個人願望係食陳皮魚旦,
見到係普通魚旦有少少失望😞
不過行山行到熱一熱咁食碗凍豆花,
味道係真心加分!
就算小朋友大左唔記得自己去過呢度行山,
相信一見到咁地標性0既check point一定記得!
TakeAway
2020-02-14 193 views
到南丫島郊遊的人,不少都會在建興阿婆豆腐花歇歇腳,吃碗豆腐花,我們也不例外。這店設在戶外,先在入口處買豆腐花,然後往前走就可坐下進食。大榕樹下有遮擋太陽的太陽傘和帳篷,桌椅就放在下面。我們買豆腐花後,店家說是自助形式,要自行拿取豆腐花。可是,後來的客人買豆腐花後,店家又把豆腐花送到他們的桌上,真不知這店究竟是不是自助形式的。至於豆腐花,豆味頗香,但不夠嫩滑,另外,這兒只供應糖漿,沒供應黃糖,但其實我最愛的就是吃豆腐花時吃到黃糖的口感。
2019-12-01 259 views
難得平日放假入南丫島郊遊,由索古灣行去榕樹灣上上落落,高高低低,又熱又口渴,碗內已加入姜見到亞婆豆腐花簡直係綠洲清泉,拿拿聲叫左2碗凍豆腐花坐低休息下,碗內已加入姜汁糖水,唔算太甜,豆腐花有淡淡豆味未算好滑,但總算可以解渴消暑。

2019-11-29
  • 冰凍豆腐花
2019-08-04 367 views
由索罟湾到榕树湾,劲lay。系索罟湾行错方向,行到某人的地方,遇到一个得意的钓鱼的伯伯,距同我地讲:唔使惊嘠,我系好人黎嘠,我系到钓鱼乍。然后距仲指路俾我地,超好人啦。行山真系劲lay,我地行得比较快(距日嗝天气劲好太阳劲毒,不过搭完船,搭车翻去葛时候落雨),某点认真睇风景,行到山顶,小摊的阿姨问我地买唔买水,点解当时话:唔使,唔该晒。过左一阵劲后悔啰。下次去到一定要放松地慢慢行(南丫岛葛路真系劲难行啊啊啊),睇真d风景,顺便游个水先。阿婆葛豆腐花某网上讲嗝甘超好食,但系糖浆够特别。而且行完山食一碗冻冰冰葛豆腐花都好开心吖。阿婆豆腐花推荐。
由索罟湾到榕树湾,劲lay。
然后距仲指路俾我地,超好人啦。
阿婆豆腐花推荐。
2019-07-19
$10 (Tea)
  • 豆腐花