2015-12-27 901 views
有好耐都無食元氣,因為每次都要等N年先有得食,同埋又無咩料理,所以一向興趣不大!不過今日阿媽話要食,咁就要排隊等都等下喇⋯⋯去到觀塘APM先知原來元氣搬左上最高個層,新店較以前更細,當然都係要等等等等等係差唔多等左成半個鐘後終於有位 坐低後發現原由人手落單已改成輕觸式自助點餐,真係好方便!係落單後,壽司就會由新幹線小專車送達,好玩又得意,呢個時候當然相機先食喇一輪影相後就當然係開餐時間!我揀左榮螺壽司同吞拿魚壽司,先講講螺肉,真係好鮮甜彈牙,當中更帶點螺汁,加埋混有壽司醋的飯團下,尤覺滋味伙窮;而吞拿魚壽司亦同樣新鮮,食在口中啖啖鮮甜美味,絕無腥味,真係勁正呀~~~~再黎有母親大人想食既炸蝦卷連頭蝦炸得鬆軟美味,炸粉唔會過量,蝦肉彈牙而充滿鮮味,而壽司上的蟹籽更是粒粒爽口又爆甜,配上微酸的壽司飯下食用,層次感異常豐富,感覺好幸福呀跟著有我同媽咪都好鍾意食既蟹籽沙律,青瓜切得厚薄適中,蟹柳絲軟甜滋味,加埋特製沙律醬及爽口鮮甜的蟹籽下,確實很美味,唯一缺點就是碟子太似皂碟,如改成普通碟子,樣貌應會更為討好!呢餐雖然等左咁耐先有得食,不過都真心覺得抵,因為真係好食!!

係差唔多等左成半個鐘後終於有位
坐低後發現原由人手落單已改成輕觸式自助點餐,真係好方便!
榮螺壽司
炸蝦卷連頭
再黎有母親大人想食既炸蝦卷連頭
蟹子沙律

2015-12-09
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
榮螺壽司
炸蝦卷連頭
蟹子沙律
2015-07-02 487 views
又一次放工同同事去揾食,近近地唔想諗,於是第一眼見到嘅就係元氣!等位都預咗耐,佢可能因為唔件weekend or happy friday, 所以都算快可以入座>玉子sushi 一向係至愛!佢呢度呢款食出1啲都唔 hea 整,食得出係真係用雞蛋味整而唔係溝咗好多粉漿,熱辣辣上枱充滿蛋香,而且食咗咁多年都keep到咁大片,唔會偷工減料!>必食二係劍魚腩,dry睇賣相都佑知新鮮,色澤係淡淡粉色,厚厚一片雖然脂肪比例唔算好好,所以未到入口即溶,但都好香同好juicy,呢個價錢算係高於expectation~~>牛舌- 唔會over cook,幾惹味同爽口,切ge size 亦啱啱好夠一口放落口! > 蒸蛋 - 中規中距,相比玉子sushi呢個蒸蛋就真係冇乜蛋味同蛋香,不過就好滑身,清清淡淡都唔錯! >Salad - 分量足但醬汁唔夠,生菜有啲唔太新鮮ge感覺!

Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
  • 劍魚腩
元氣,係我like嘅壽司店之一,貪佢乾淨,坐得舒服,最重要係大集團,食質有保證。點知………,總係樹大有枯枝。。。當晚去睇場,見响附近,未餓又炎熱,所以考慮「元氣」,因遙距攞飛都一個鐘,咪行吓囉。電話到,仲有10個,行多10分鐘…過咗超過五個😱……吓,再排過。。。。算,我等,又十幾個之後入座。(但門口又有人遲咗超過5個先嚟,另一個職員話:「企埋一面再安排你哋入坐。」)算啦,總算入坐,enjoy sushi la!點知。。。。攞一碟石垣貝,室溫嘅已知佢放咗一段時間,但還可接受。見轉來轉去都係果幾款壽司,Order啦。少少三款壽司,等十幾分鐘,仲要送錯隔離位都唔知,醒時再送回(約3秒),北寄貝非常肉酸,好似放咗一輪,再見同時送來嘅芥辣八爪魚,兩份芥辣八爪魚,紫菜大小不一,八爪魚量又少,紫菜仲要焾晒,韌到要成件食。。。點吖?食品信心真係一舖清袋?食多碟「三文魚壽司」,更恐怖,魚油熔晒,入口只有一口油,好難食。最差係……無影低相。呢間,無下次。。。

點知………
,總係樹大有枯枝。。。

算啦,總算入坐,enjoy sushi la!

最差係……無影低相。
呢間,無下次。。。
2015-06-28
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
2015-04-27 503 views
首先要提既係GENKI一向都視為係我家既飯堂~因為我地一家都特別愛食日本野, 而元氣基本上係四處都係. 同埋最方便係會員可以手機網上拎飛, 未出家門已經拎定票, 行到落商場即刻食得~~ 講真香港咁多日本餐廳, 好食過又多款過GENKI既大把, 但GENKI勝在夠方便, 所以久唔久都食下佢.我地每次一定叫的炸三文魚皮  , 以前大碟1/3架! 但勝在夠脆卜卜,配沙拉sauce好岩key! 味道一流我地係已經唔使睇MENU就可以點食. 以下食物都係我地必食左至右) 新出既三文魚壽司(普遍啦), 火灸三文魚  (魚肉燒一燒後變得軟軟的, 熱熱地, 有少少入口即溶既感覺, 因此我最LIKE!), 軟殼蟹壽司 但依家飯多過送, 但味道依然好; 波士頓卷(cheese有d太漏, 但配饅魚好好食)洋風煙三文魚(我媽FAVOURITE) - 沙拉加三文魚, 帶出三文魚既鮮味 ; 根子我都好鍾意食, 大大粒, 又唔"聲" (  以前係$9, 依家十幾lu ), 燒三文魚...(其他普通唔一一介紹lu)右下炸蝦卷都係好正  特別係今次佢新鮮整, 仲熱熱地架. 蝦夠脆, 飯夠香!有時食藍田果間ge

我地每次一定叫的炸三文魚皮
我地係已經唔使睇MENU就可以點食. 以下食物都係我地必食:

(左至右) 新出既三文魚壽司(普遍啦), 火灸三文魚
; 根子我都好鍾意食, 大大粒, 又唔"聲" (
以前係$9, 依家十幾lu
), 燒三文魚...(其他普通唔一一介紹lu)

右下炸蝦卷都係好正
 特別係今次佢新鮮整, 仲熱熱地架. 蝦夠脆, 飯夠香!
有時食藍田果間genki會覺得唔太新鮮, 所以成日黎apm食, 總覺得多d人食, 食材會fresh d!
2015-04-18
$150 (Lunch)
  • 洋風煙三文魚
  • 火灸三文魚
難得公主我今日出街做嘢仲要去到觀塘無雷公咁遠,於是就去元氣食個set lunch豪下佢辛辣長鰭呑拿魚丼配牛油果叫咗個辛辣長鰭呑拿魚丼配牛油果,以為無乜驚喜但估你唔到麻辣feel同吞拿魚又會咁夾喎,而且又開胃加埋軟滑嘅牛油果真係好正平時食牛油果總係好膩下,不過配埋辛辣吞拿魚同醒胃嘅壽司飯,堅係唔錯不過個麵豉湯咸咗啲,咸到連豆腐都有腐乳味,真係飲唔落總結:個丼真係幾好食,下次有機會試下個下午茶先,好似抵食啲~

辛辣長鰭呑拿魚丼配牛油果
辛辣長鰭呑拿魚丼配牛油果
叫咗個辛辣長鰭呑拿魚丼配牛油果,以為無乜驚喜
但估你唔到麻辣feel同吞拿魚又會咁夾喎,而且又開胃
加埋軟滑嘅牛油果真係好正

不過個麵豉湯咸咗啲,咸到連豆腐都有腐乳味,真係飲唔落

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$75 (Lunch)
2015-02-01 451 views
今日同同事去咗 apm 食元氣,因為老闆唔喺度提早咗起行去到唔洗等位~ lucky!我個 set 有一個烏冬、沙律、6 件壽司。個烏冬 ok 啦,如果可以有埋溫泉蛋就更好。沙律好細兜,攝牙隙都唔夠。個炸蝦壽司應該係啱啱炸起,熱辣辣又夠脆,好好食!埋單 $45 好抵食呀~ 可惜平時要排好長隊呢。

埋單 $45 好抵食呀~ 可惜平時要排好長隊呢。

2015-01-13
$54 (Lunch)
2015-01-12 466 views
今日放假同朋友行街,四處shopping.今日系燒錢日,所以買自己鐘意的野,行到好疲倦,休息一下先,我朋友提議去元氣壽司食d小食,order左炙燒牛油赤诲蝦,炙燒牛油帆立貝,牛油味好重,脂肪即多左幾磅,赤海蝦,海蝦新鮮,辣味三文魚,我的最愛海膽墨魚,味道鲜甜,價錢合理,二個人食左百幾蚊左右感覺不錯,保特食物品質質素。

感覺不錯,保特食物品質質素。
2014-12-10 474 views
a waitress actually cough without covering her mouth 不掩口咳嗽的女侍應勁唔衛生想食秋刀魚壽司冇貨即刻想轉身走但又貪食想食筋子壽司but連筋子壽司都唔好食有少少暖...火炙左口魚裙邊壽司呢個要好有技巧先好食, 燒得太耐燒左口魚裙邊會熔哂燒得唔够耐就外熱内冷...啱啱好够先至juicy又彈牙!!!今次就燒得熔哂...甩皮甩骨...長鰭吞拿魚壽司not nice!!!not freshwith chili oil is just not nice!salmon is ok...長鰭吞拿魚卷with cucumba...D 飯呢實到呢...............not nice at allthe fish had no taste...

不掩口咳嗽的女侍應

but連筋子壽司都唔好食
有少少暖...
火炙左口魚裙邊壽司
呢個要好有技巧先好食, 燒得太耐燒左口魚裙邊會熔哂
燒得唔够耐就外熱内冷...
啱啱好够先至juicy又彈牙!!!
今次就燒得熔哂...
甩皮甩骨...
長鰭吞拿魚壽司
not nice!!!
not fresh
salmon is ok...
長鰭吞拿魚卷
with cucumba...
D 飯呢
實到呢...............

not nice at all
the fish had no taste...
2014-11-15 311 views
差點要爆粗口, 個午餐要成8,9十蚊, 我吃到份量的竟然小到可憐。個飯用醋米飯, 所以是冷飯,唔係室溫, 是真真正正的冷飯 。最慘是個碗是倒三角型, 盛飯量小到我4口已吃完! 灸燒三文魚得幾片, 最可笑是落了沙律醬, 我精神崩潰了, 這些是日式食物嗎?殺人於無型, 食到我神經失常精神緊張仲有內分泌失調,我可以追討肉體及心靈上的傷害嗎?激氣壽司,從此與你恩斷義絕

激氣壽司,從此與你恩斷義絕

Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
火炙左口魚裙邊呢個要好有技巧先好食, 燒得太耐燒左口魚裙邊會熔哂燒得唔够耐就外熱内冷...啱啱好够先至juicy又彈牙!!!今次就燒得...ok laabit too long筋子一粒粒爆唒汁三文魚腩奇怪地唔靚質地好cheap唔知點咁以前好食D以前d野好差今次唔錯喎都係要揀carefullythat's why I only ordered these;pservice fantastic!!!
火炙左口魚裙邊
呢個要好有技巧先好食, 燒得太耐燒左口魚裙邊會熔哂
燒得唔够耐就外熱内冷...
啱啱好够先至juicy又彈牙!!!
今次就燒得...
ok la
以前好食D
以前d野好差
今次唔錯喎
都係要揀carefully
service fantastic!!!
2014-09-25 378 views
 是日想不到在觀塘吃什麼一個不留神,就已經是14:30下午茶時間 想起元氣的下午茶價錢合理,質素亦不俗那就馬上行動吧!剛到元氣的門前見到有數人在等候頓時覺得這間觀塘的日式料理飯堂亦有點誇張應該附近工作的人們都的吃飯時間都應該完結了吧 幸好不需一會,已經有空的位置可以用餐背著背包的我一坐而下時首要的是找尋能夠放置我背包的位置其實元氣亦有一個貼心的設計就是桌面下的一個鋼架可以放置各隨身的包包可惜的是大多的食客都只放在椅子上佔用了面積不大的椅子位置其實侍應生可作一個輕輕的提醒能夠更顯窩心點餐後,先到的食物是吞拿魚手卷一見吞拿魚的色澤暗啞雖然味道無大問題但新鮮的程度卻一眼便知另外見到手卷的架上還有一點的水積感到失望 接著,其他的食物亦陸續到來賣相不錯啊!!雖然壽司是用手拿著來吃的但在香港又有多少人真的會"動手"可惜其中一件一夾起時,就已經被夾散了令我分了幾次才能將一整件壽司全部放進口中其餘的食品味道及其質素亦不俗由其喜歡的是這個湯烏冬麵質雖不及一些烏冬的專賣店但湯底能夠傳出陣陣的木魚香這種香氣,已經可見其用心一間壽司的專賣店亦能兼顧不同食品的質素絕對難得另外,有一份炸野菜餅味道還算不錯但

是日想不到在觀塘吃什麼
一個不留神,就已經是14:30下午茶時間

想起元氣的下午茶價錢合理,質素亦不俗
那就馬上行動吧!

剛到元氣的門前
見到有數人在等候
頓時覺得這間觀塘的日式料理飯堂亦有點誇張
應該附近工作的人們都的吃飯時間都應該完結了吧

幸好不需一會,已經有空的位置可以用餐

背著背包的我一坐而下時
可惜的是大多的食客都只放在椅子上
佔用了面積不大的椅子位置
其實侍應生可作一個輕輕的提醒
能夠更顯窩心

點餐後,先到的食物是吞拿魚手卷
一見吞拿魚的色澤暗啞
雖然味道無大問題
但新鮮的程度卻一眼便知
另外見到手卷的架上還有一點的水積
感到失望
接著,其他的食物亦陸續到來
賣相不錯啊!!
雖然壽司是用手拿著來吃的
但在香港又有多少人真的會"動手"
可惜其中一件一夾起時,就已經被夾散了
令我分了幾次才能將一整件壽司全部放進口中
其餘的食品味道及其質素亦不俗
由其喜歡的是這個湯烏冬
麵質雖不及一些烏冬的專賣店
但湯底能夠傳出陣陣的木魚香
這種香氣,已經可見其用心
一間壽司的專賣店亦能兼顧不同食品的質素
絕對難得
另外,有一份炸野菜餅
味道還算不錯
但一整件的體積也太大吧
不可能一次就放進口中
又沒有其他工具可分切開
難道要用筷子作刀??
吃起來,絕對是十分狼狽
如果可以給刀具或是先切件
絕對能方便各食客
Other Info. : 整體評分:4/5 食物整體質素不錯,用餐時其中一位服務員Ying不時就把一些空碟收走,而且每次都會先知會一聲,十分有禮。但是結帳時於收銀處的男員工卻說話聲線極細,除了會否使用信用卡積分外,其餘都非常不清晰,我需要自己再看收據才知道總價錢是多少。
2014-09-17
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$58 (Tea)
2014-08-21 254 views
今日同外國同事一齊去食Lunch佢話想食日本野咁岩果陣竟然無乜人等位就入左去(時值十二點半高峰時段)果然入到去無耐出面就好多人排隊同事食左好多巷物 試左軟穀蟹卷 三文魚卷 同埋朱古力芝士蛋糕整體而言唔錯的而我第一碟就食左呢家平賣緊既甜蝦軍艦($10/1件)好多隻細甜蝦係上面 食落去好fresh 好有口感然後就食左玉子壽司 甜D會再好食d仲有個羅勒香草特大帆立貝壽司($32/2件) 夠凍 個汁夠特別 但係略嫌個帆立貝本身無乜味必食既當然有炸蝦卷 本身我以為會好奇怪 但食落D蝦好彈牙 個炸皮唔會好鬆散 好食仲另外叫左個筋子($10/1) 同牛肋骨($10/1),個牛有d"un" 應該唔會再encore呢個lunch好滿足 比起叫set可能貴少少會flexible d~得閒會再黎過!
今日同外國同事一齊去食Lunch
果然入到去無耐出面就好多人排隊

整體而言唔錯的

而我第一碟就食左呢家平賣緊既甜蝦軍艦($10/1件)
好多隻細甜蝦係上面 食落去好fresh 好有口感

然後就食左玉子壽司 甜D會再好食d

得閒會再黎過!
2014-08-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2014-07-22 572 views
夜晚收工同幾個同事一齊食晚飯..大家一致決定去''元氣''度食.. 去到嗰陣已經差不多十點半..所以一行到去已經即刻有位.. 因為超級肚餓既關係..所以我地一坐低已經急不及待地係咁填..一次過叫左好多壽司..1.三文魚壽司: 味道一般..食落去既口感就比較乾..2.燒三文魚壽司:個人覺得最好味係呢個..可能中意食落去有少少油既感覺..3.珍寶帆立貝壽司:味道ok..食落既感覺幾鮮甜4.北寄貝沙律壽司:冇乜特別..啲紫菜唔脆... 日式炸雞:好味道!keep住一路以來既水準..食落唔會好油..岩岩好..燉蛋:味道淡左少少..啲冬菇食落冇乜味道.. 芝麻八爪魚:個醬再甜番少少就好啦.. 吞拿魚壽司&甜蝦壽司:個吞拿魚壽司味道普通..同埋唔知點解會有兩種顏色! 甜蝦壽司:味道ok..多春魚:炸多春魚比較意料之外..炸得鬆化..唔會炸到好粉..好味 另外仲叫左碗麵豉湯同埋烏冬..麵豉湯:味道方面稍為淡味..唔夠濃..濃味番少少就good啦!烏冬:烏冬ok..夠彈牙..湯底味道夠濃..唔錯唔錯!Staff方面:店員既服務態度好好..滿意:]
去到嗰陣已經差不多十點半..所以一行到去已經即刻有位..

1.三文魚壽司: 味道一般..食落去既口感就比較乾..
3.珍寶帆立貝壽司:味道ok..食落既感覺幾鮮甜

4.北寄貝沙律壽司:冇乜特別..啲紫菜唔脆...

燉蛋:味道淡左少少..啲冬菇食落冇乜味道..

芝麻八爪魚:個醬再甜番少少就好啦..

另外仲叫左碗麵豉湯同埋烏冬..
烏冬:烏冬ok..夠彈牙..湯底味道夠濃..唔錯唔錯!

Staff方面:店員既服務態度好好..滿意:]
  • 日式炸雞
  • 燒三文魚壽司
  • 炸多春魚
2014-03-30 792 views
今日要上堂~經開APM 所以喺呢邊開飯~!! 想食簡單食品~對我黎講元氣係個唔錯選擇雖然話係連鎖店,有時出品的落差都可以好大~今次例牌點左三文魚腩壽司 - 真係令人意外~大大片的三文魚腩落晒地,蓋在大小適中的飯上面~見到塊咁大片的三文魚腩好興奮!而且食落仲好有魚香味,正~感覺充滿左奧米加三~好幸福海鹽左口魚壽司 + 海鹽赤海蝦 – 每款都分到一角檸檬,出手真係重~一D都唔姑寒,. 海鹽仲重手~相信份量少返D都OK~雖然我唔想做成浪費,但吸收咁多鹽,對身體唔係咁好!左口魚食落乾身左少少, 而且冇咁厚肉~感覺冇咁豐富~赤海蝦好大隻,好爽口~新鮮,好正~!元氣卷 – 蝦炸得卜卜脆~上枱仲有少少暖~就咁食已經好味道~!波士頓 – 我真係好中意呢三款材料的配搭,清新得黎又有D芝士混合住D飯~邊間食都好好味~!辣味三文魚軍艦 = 辣味三文魚D汁真係唔知佢有咩秘方,撈得好好味,辣得黎又唔攻鼻,三文魚份量又多喎~紫菜就差D,上枱已林晒~~無意發現佢地枱面有個APPS唔知玩緊乜野,就問服務員姐姐,經佢好熱心咁介紹,先知原來而家招緊新人,但因為我已經係會員所以冇得玩了~!
雖然話係連鎖店,有時出品的落差都可以好大~
今次例牌點左
左口魚食落乾身左少少, 而且冇咁厚肉~感覺冇咁豐富~
赤海蝦好大隻,好爽口~新鮮,好正~!
無意發現佢地枱面有個APPS唔知玩緊乜野,就問服務員姐姐,
2014-03-25
2014-01-14 316 views
今日喺呢頭做完野,順便喺呢邊食埋飯~見到元氣心諗都唔錯,可以食’清清地’ 5,6點時間算係冇乜人,為左收細服務範圍,服務員唔係咁願意比埋邊的ORDER枱我,佢話未夠鐘所以唔開喎~都唔知乜野道理~ V__V 冇計啦~唯有坐BAR枱,但係過左陣,服務員就黎同講話可以幫我安排坐ORDER枱, HAPPY~睇左陣餐牌,都係叫返例牌LA!(平時食開嗰D)辣味三文魚手卷 D紫菜 仲脆卜卜~!HAPPY! 三文魚肉睇落好足料,食落更足~絕對唔係得面嗰層呢~裡面仲有啖啖的魚肉~正~軍鑑部份D紫菜都好脆,餸就少左D,填唔滿D紫菜圈,有少少空洞的感覺,三文魚系列壽司都唔錯,每款有唔同味道, 三文魚本身尚算新鮮冇腥味, 三文魚腩入口更香更正~左口魚裙邊壽司 左口魚肉細件左少少~入口好香的魚味~加上少少檸檬汁,配合得好好~厚燒玉子壽司 – 冇乜蛋味~筋子壽司 –睇落有少少唔係咁新鮮既感覺之餘~上枱的時候已經睏底左..HAHA.. 真心唔係咁明白點解佢咁樣都可以拎出黎比客人! 難免令人覺得佢地D QC 確係差左少少..但願佢地可以有所進步~~
今日喺呢頭做完野,順便喺呢邊食埋飯~
睇左陣餐牌,都係叫返例牌LA!(平時食開嗰D)
厚燒玉子壽司 – 冇乜蛋味~
但願佢地可以有所進步~~
2013-01-29