2024-02-13 343 views
以前成日係到買蛋糕 因為真係好好食🥺自從佢無推出蛋糕後 我就一直留意住佢地幾時會出返🤣宜家終於推出返 超期待😚但比較可惜嘅係佢地嘅蛋糕並唔係每一款都有 要睇下個日嘅availability🥺❣️蒜香欖油日式豬軟骨意粉 ($98)調味適中 味道不過不失 驚艷嘅位係有西蘭花🥦仲要都幾入味😋但感覺豬軟骨同意粉唔太夾😂❣️蒲燒鰻魚滑蛋龍蝦汁意粉 ($108)分開嚟食係各有千秋嘅😂但夾埋一齊食就唔太夾ಥ_ಥ 鰻魚同龍蝦汁都係比較濃味 所以味道有少少撞咗 如果係蒜香或者忌廉可能會好啲 咁就唔會搶咗鰻魚嘅味道(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)鰻魚肥美肉厚而且無咩骨 肉質鮮嫩可口 配上燒汁同埋嫩滑炒蛋 感覺都幾啱送飯😂至於意粉口感煙韌彈牙 而且都幾掛汁 龍蝦汁味都幾濃❣️熱焦糖鮮奶咖啡 (set +$25)反而咖啡有驚喜🫶🏻有淡淡焦糖味 亦唔會太甜 仲有隻角落生物係上面 好岩打卡(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)❣️ 58% Chocolate truffle cake ($55)❣️ Tiramisu Cup ($55)不得不說 佢地嘅蛋糕真係好出色🥺我地三個人唔小心食咗三個🫢佢地嘅朱古力蛋糕入口超順滑 口感層次分明蛋糕體綿密 朱古力味超濃

❣️蒜香欖油日式豬軟骨意粉 ($98)

❣️蒲燒鰻魚滑蛋龍蝦汁意粉 ($108)

至於意粉口感煙韌彈牙 而且都幾掛汁 龍蝦汁味都幾濃

❣️熱焦糖鮮奶咖啡 (set +$25)

❣️ Tiramisu Cup ($55)
不得不說 佢地嘅蛋糕真係好出色🥺
我地三個人唔小心食咗三個🫢
佢地嘅朱古力蛋糕入口超順滑 口感層次分明
蛋糕體綿密 朱古力味超濃郁 每食一啖都好幸福🥺

❣️整體感覺意粉質素還可以 比較驚喜嘅係佢哋嘅咖啡同蛋糕

推薦指數:🌟🌟🌟🌟
【𝐏𝐫𝐢𝐜𝐞: 3.8/5 𝐅𝐨𝐨𝐝: 4.3/5 𝐄𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭: 4.1/5】

2024-01-14 298 views
西灣河本區特色小店賣少見少,而且同類型cafe 更是不多,作為一個街坊,Cs 係本人經常幫襯食店之一雖然已經開業多年,但食物質素仲可以保持,而且不定期有新菜式,難得難得今日下晝點了 意粉,甜品 加 凍coffee,一如既保持水準貓耳朵份量不少,有少少辣,比起肉醬意粉更好味更開胃,星期六日大部分甜品一早已售完,好彩今日還有 Creme Burlee ,其中至愛甜品之一食物推介: all day breakfast (太晏去,多數就賣完),pizza,貓耳朵,蟹肉牛油果意粉 甜品推介: tiramisu
西灣河本區特色小店賣少見少,而且同類型cafe 更是不多,
作為一個街坊,Cs 係本人經常幫襯食店之一
貓耳朵份量不少,有少少辣,比起肉醬意粉更好味更開胃,
甜品推介: tiramisu
凍美式咖啡
意大利辣肉醬忌廉汁貓貓耳朵
Creme Burlee
2024-01-12 198 views
一間會令我特登跨區幫襯嘅小店,店面真係好細,好多時閒日lunch 時候都要排隊。食物方便,首推意粉,意粉煮得剛好,之前食過鰻魚滑蛋意粉🤤今年2024第一餐出街食就揀咗佢去呢度,今次就試貓耳朵(Orecchiette),都係果句,好味😋 但略嫌醬汁多咗dd,食到後尾會有啲"漏",呢度每杯咖啡都有人手繪花,時有不同,有心思,雖然咖啡未算特別出眾,但亦算不錯,如果可以再熱多dd 就好。另外佢地都有手工曲奇買,前後試過幾款,個人喜好朱古力曲奇😋 係比較貴咗d, 但間中一包都ok 嘅。
食物方便,首推意粉,意粉煮得剛好,之前食過鰻魚滑蛋意粉🤤
2024-01-02
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Lunch
  • 各式意粉類
今日買早餐外賣,呢間野之前都食過,好貴但又其實好普通,不過貪就腳,所以久唔久都會幫襯下,因為本身鍾意食煙三文魚and牛油果,所以叫左個K.餐 - Cs'全日精選早餐,呢個餐岩晒~點知返到屋企,都唔講好唔好食,居然無左兩樣野---就係煙三文魚and牛油果!下?無諗野呀?$108一個早餐俾少兩樣野?仲要係最貴最好味果兩樣!咁樣都俾得客,間舖D人係咪發緊夢?!不如淨係俾個吉盒客啦!出色!以後唔會再幫襯!!!亦都絕對唔建議大家幫襯!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
今日買早餐外賣,
呢間野之前都食過,好貴但又其實好普通,
不過貪就腳,所以久唔久都會幫襯下,
因為本身鍾意食煙三文魚and牛油果,
所以叫左個K.餐 - Cs'全日精選早餐,
呢個餐岩晒~

點知返到屋企,都唔講好唔好食,
居然無左兩樣野---就係煙三文魚and牛油果!
下?無諗野呀?$108一個早餐俾少兩樣野?
仲要係最貴最好味果兩樣!
咁樣都俾得客,間舖D人係咪發緊夢?!
不如淨係俾個吉盒客啦!
出色!以後唔會再幫襯!!!

Cs'全日精選早餐

TakeAway
去開西灣河 ...順路去埋呢間 bookmark 咗好耐的 cafe 食個晏 我就係衝著呢杯咁可愛的卡通公仔咖啡而嚟 據聞呢間小店都幾旺場店內座位不多,好似得 4張2人枱,4個單人位所以特登避開繁忙時間,嚟食個 late lunch 下午茶的選擇都幾多 ~~點了份 。蕃茄肉醬意粉 HK$68意粉份量都不少,意粉煮至啱啱好加上酸酸甜甜的蕃茄肉醬,食起來佷開胃 飲品就配了杯愛飲的 。Flat White +HK$20咖啡上面有個好可愛嘅卡通畫花 是角落生物炸蝦尾,仲配埋隻好得意嘅貓貓匙羮 好睇又好飲,非常療癒 ** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
Flat  White  (下午茶。餐飲)+HK$20

去開西灣河 ...
順路去埋呢間 bookmark 咗好耐的 cafe 食個晏
我就係衝著呢杯咁可愛的卡通公仔咖啡而嚟

據聞呢間小店都幾旺場
店內座位不多,好似得 4張2人枱,4個單人位
所以特登避開繁忙時間,嚟食個 late lunch

下午茶的選擇都幾多 ~~

點了份 。蕃茄肉醬意粉 HK$68

下午茶~蕃茄肉醬意粉

意粉份量都不少,意粉煮至啱啱好
加上酸酸甜甜的蕃茄肉醬,食起來佷開胃

下午茶~蕃茄肉醬意粉

飲品就配了杯愛飲的 。Flat White +HK$20

咖啡上面有個好可愛嘅卡通畫花
是角落生物炸蝦尾,仲配埋隻好得意嘅貓貓匙羮
好睇又好飲,非常療癒

2023-02-15
Tea
2023-11-15 164 views
呢間舖頭細細,但係環境好好,淺藍色嘅裝修,白色嘅枱凳,成個感覺好舒服,叫咗杯咖啡,好有驚喜喎,竟然拉埋花,意粉好好食,係等得耐咗少少,呢間小店長期都有人排隊,下次要預早少少黎
2023-10-25 201 views
西灣河同類型清新cafe不多,作為附近街坊,有時心情悶悶的,便想過來吃個All Day Breakfast當brunch!小店位置有限,11:30前人不多,可馬上入座。這次點了健怡全日早餐,雜菌炒得非常香,滑蛋生熟度剛好。健怡早餐與精選早餐的分別是以燕麥堅果乾乳酪杯取代煎香腸與火腿,十分飽肚。在仍微暖的麵包上塗抹牛油果醬和煙三文魚,非常滿足的一餐。跟餐的熱檸水有丁點兒苦,下次可能會點凍檸茶少冰,或者加錢轉特飲,讓這早午餐更圓滿!
西灣河同類型清新cafe不多,
作為附近街坊,
有時心情悶悶的,
小店位置有限,
11:30前人不多,
可馬上入座。

這次點了健怡全日早餐,
雜菌炒得非常香,
滑蛋生熟度剛好。
健怡早餐與精選早餐的分別
是以燕麥堅果乾乳酪杯取代
煎香腸與火腿,十分飽肚。

在仍微暖的麵包上塗抹牛油果醬和
煙三文魚,非常滿足的一餐。

跟餐的熱檸水有丁點兒苦,
下次可能會點凍檸茶少冰,
或者加錢轉特飲,
讓這早午餐更圓滿!

健怡全日早餐
2023-10-25
$115 (Lunch)
健怡全日早餐
  • C’s 健怡全日早餐
2023-10-14 185 views
週末四圍找好去處,我卻漫不經意走到這間隱世餐廳,店舖地方是小小的,鋪內只有十多個座位,點餐也是要走到收銀處落單,招呼也不算太好。細心看牆上的布置,實在也不錯,店舖內放了很多貓貓的畫作和擺設,看得出老闆多用心。過了一會兒,端上一碟黑松露雜菌意粉,裏面醬汁好正,有濃郁的芝士和忌廉,味道也不錯。餐飲我叫了latte,果然有驚喜。我的朋友喜歡貓貓,在店舖的角落拍照,也很喜歡老闆給她的latte最後,看到身旁的食客點了雜菌蘑菇湯,看來也不錯,期望下一次可以試吓
餐飲我叫了latte,果然有驚喜。

黑松露雜菌忌廉意粉
三文魚忌廉意粉
2023-10-14
$90 (Lunch)
黑松露雜菌忌廉意粉
三文魚忌廉意粉
  • 黑松露雜菌意粉
上網見到有一間咖啡店,拉花做得好唔同嘅圖案,我就專程去咗西灣河嚟試吓😎😎。入到去嘅時候,發現呢間餐廳有種親切嘅家庭式咖啡店感覺,裡面擺滿咗好多裝飾同埋公仔😚。⭐️ Latte佢嘅Latte真係好可愛,拉花嘅外框用朱古力繪畫🤤🤤,臉部就用白色嘅泡沫,再加上一個朱古力福字🤩。可以睇得出嚟沖呢杯咖啡嘅師傅好有美術天份😻😻。作為一個外嚟嘅人,我都見到好多街坊客嚟呢度享受咖啡☕️ ☕️ ,同埋彼此傾吓偈講吓近況,氣氛真係好好👍🏻👍🏻。🧚‍♂️ 如果你有興趣去呢度,要留意佢嘅營業時間。佢星期日係休息嘅,而星期二至日,喺下午五點就會閂門😛。🍄 總括嚟講如果我想喺西灣河附近搵一間舒適嘅咖啡店,又想影張靚靚嘅拉花咖啡打卡🥹,呢間咖啡店絕對係個好選擇😇😇。📍 Cs' Bakery西灣河西灣河街100號安業大廈地下A1號舖Shop A1, G/F, On Yip Building, 100 Sai Wan Ho Street, Sai Wan Ho

⭐️ Latte

🍄 總括嚟講

📍 Cs' Bakery
西灣河西灣河街100號安業大廈地下A1號舖
2022-10-14 1962 views
今日一個人食晏,打算搵間多人一齊去會難搵位的店試試。餐廳座位不多,有12個座位(4個bar檯位、4張2人檯),需預時間等位。1點鬆啲到達時前面有一人在等位,到我入座大約等15分鐘。邊等位邊諗定叫乜好。加$25點了是日餐湯—蘑菇湯。濃滑,又不會太膩,蘑菇粒很幼細。Lunch set蟹肉牛油果意粉:蟹肉、意粉及醬汁都足量,牛油果粒混忌廉白汁味道相宜。感到擺盤有用心。配set加$20點了Flat white。狗狗拉花可愛,輕柔簡約的畫風挺不錯,味道均衡,不會酸澀。網上有人話店員會問客人咖啡想要什麼拉花,不過冇見問我同其他客人。都沒所謂,唔洗我諗仲好。店員有禮貌,有時間會再去。

蘑菇湯

蟹肉牛油果意粉

蟹肉牛油果意粉

Flat  White

店員有禮貌,有時間會再去。

2022-10-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$140 (Lunch)
  • 蟹肉牛油果意粉
2022-09-30 1146 views
呢間自從試過一次之後,成日經過都好想食,因為佢個牛油果醬同自家製麵包都好好味我差唔多次次都叫all day breakfast,因為佢嘅牛油果醬唔似有啲舖頭淨係切開或者攪爛咁hea。好多食肆嘅麵包我都唔鍾意食,平時直頭走包,但係佢嘅麵包軟硬濕度適中,麵粉都好香,簡直想要多幾塊(不過食唔晒😅)牛油炒什菇味道永遠剛剛好,炒蛋好靚。feel 到成份all day breakfast 都好有心機整。不過腸油左少少同鹹左少少🤏🏻最鍾意飲佢嘅蜜桃檸檬茶,蜜桃味超突出雖然舖比較細,但係環境幾舒服

最鍾意飲佢嘅蜜桃檸檬茶,蜜桃味超突出

雖然舖比較細,但係環境幾舒服
蜜桃檸檬茶
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
蜜桃檸檬茶
  • 安格斯牛肉芝士漢堡
  • 全日精選早餐
  • 牛油果醬牛角包
  • 全日早餐
2022-08-07 2003 views
#csbakery #sorriso_東區-呢間cafe想試好耐,佢唔開夜晚😕,咖啡全人手拉花,去到見到好多熟客喺道🍝【蟹肉牛油果意粉】 $98 (8.8/10)超多蟹肉,每啖都食到,牛油果配意粉呢個組合唔錯,汁佢加左忌廉汁落去,食落係creamy嘅味道🤤🍝【銀魚花甲意粉】 $88 (8.1/10)花甲比好多,食落似係用橄欖油去炒嘅意粉,不過就冇蟹肉咁好食☕️【鮮奶咖啡】 $36 (8.9/10)呢杯鮮奶咖啡冇出面嘅咁重奶味☺️,係角落生物炸蝦尾嘅拉花嚟,雖然好似失敗左再拉過😂☕️【榛子鮮奶咖啡】 $40 (9.7/10)係安妮亞嘅拉花🤤,咖啡師問我想要r咩拉花,我話安妮亞,佢又真係會去拉❤️❤️❤️勁靚,而且味道都好好,夠榛子味又唔會太甜#sorriso_西灣河 #sorriso_港島-📍【Cs' Bakery】西灣河西灣河街100號安業大廈地下A1號舖🕑Tue to Sun 8:30~18:00; -#foodie #foodiehk #hkeats #黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #日常生活 #不專業食評 #打卡 #相機食先 #黃店地圖 #食好西 #食評 #852foodie #吃貨 #y
#csbakery #sorriso_東區

🍝【蟹肉牛油果意粉】 $98 (8.8/10)

🍝【銀魚花甲意粉】 $88 (8.1/10)
花甲比好多,食落似係用橄欖油去炒嘅意粉,不過就冇蟹肉咁好食

☕️【鮮奶咖啡】 $36 (8.9/10)

☕️【榛子鮮奶咖啡】 $40 (9.7/10)

#sorriso_西灣河 #sorriso_港島
📍【Cs' Bakery】
西灣河西灣河街100號安業大廈地下A1號舖
🕑Tue to Sun 8:30~18:00;
#foodie #foodiehk #hkeats #黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #日常生活 #不專業食評 #打卡 #相機食先 #黃店地圖 #食好西 #食評 #852foodie #吃貨 #yellowshop #foodstagram #foodphotography #西灣河黃店 #港島黃店
  • 蟹肉牛油果意粉
2022-07-19 1121 views
唔太熟尼邊既路,又唔知有咩野食,所以就決定上網搵,見尼間cafe既拉花幾有誠意,就揀左黎試下🥰1️⃣🍔安格斯牛肉芝士漢堡 食物選擇好多由A-N,選擇困難症既就真係要慢慢諗🙈但包配左個沙律,相對無配薯條咁油膩,個包既份量同厚度好足,漢堡扒唔會煎到好乾,切開一半係見到有肉汁,略嫌個醬有少少多,一路食一路滴出黎2️⃣☕️Flat WhiteCafe既拉花咁靚同特別,緊係揀返杯有拉花既咖啡,咖啡同奶既比例岩岩好,咖啡味唔算太濃,匙羹係貓貓黎,好得意😍🌟餐廳大概有12個座位,需要到收銀處點餐

1️⃣🍔安格斯牛肉芝士漢堡

2️⃣☕️Flat White

Flat White

🌟餐廳大概有12個座位,需要到收銀處點餐

2022-07-11
Lunch
Flat White
2022-06-11 1150 views
帶貓貓睇醫生黎到西灣河,想食個好啲既早餐,朋友推介我食呢間樣樣野都熱辣辣,唔會凍冰冰,麵包係自家出品,好鬆軟好好食,樣樣野都好新鮮,食得出有用心整,第一次食all day breakfast一個人可以食晒成份😋😋😋
帶貓貓睇醫生黎到西灣河,想食個好啲既早餐,朋友推介我食呢間

2022-05-11 977 views
早兩個月來,小店裝修中,摸了門釘。今日大雨滂沱⛈️,午間和太太經過,食個午餐。小小的門口🚪,內只有12個座位,裝修明亮簡潔舒服,裏面有許多🐈仔的小擺設。店內仍有4張雙人枱,但有客人,沒有影相。龍蝦汁大🦐意粉$88: 個汁偏甜,意粉軟硬適中,有三隻去殻大蝦,新鮮彈牙。All day breakfast $98 :有兩款自家製麵包,配牛油果🥑醬一流,炒蛋🥚略嫌偏硬,唔夠滑。其他都正正常常。套餐加$20有一杯拉花Latte, 可以要求不同款式,好有心機,用心製作。👍

店內仍有4張雙人枱,但有客人,沒有影相。

龍蝦汁大蝦意粉

2022-05-11
$100 (Lunch)
龍蝦汁大蝦意粉