2024-04-21 66 views
屋企人生日,所以就book左呢間私房菜慶生🙆🏻‍♀️如果有老人家一齊食,可以請餐廳為我地度身訂造菜式,令老人家都可以放心咁食所有餸😋 而且餐廳又可以推薦時令菜式,就食到最合時宜既美食😋首先餐廳見呢排開始熱,所以推薦我地食冬瓜盅🙆🏻‍♀️冬瓜盅貌相已經好吸引,而且十分足料,有蟹肉,蝦,菇等,重有加左夜香花,令成個湯更清新😋在埸侍應會幫手分湯,好細心👍🏻之後我地點左冰鎮鮑魚拌青芥末手撕雞,食完就明點解餐廳推介呢道!手撕雞既配料好特別,有酸薑絲,炸芋絲,海哲,食落口感多層次,而個汁酸酸地,再配埋青芥末,好夾又惹味🤣飽魚都好大隻,煮得剛好又入味!鮑汁扣鵝掌煲亦係我好中意既一道,上菜用鍋上,所以keep到好熱🙆🏻‍♀️鵝掌好厚同肥美,鮑汁非常入味,食落好滿足😋底下重有菜,又係吸滿鮑汁,相當惹味😋另外我地點左個香口啲既陳皮骨,餐廳用上陳皮作調味,好有趣,好少地方有😳即使個排骨好厚身多肉,陳皮味依然入到𥚃面,所以每一啖都好甘香🤤

2024-04-21
2024-02-23 982 views
新年食團年飯,梗係要食中菜。今次揀咗朋友介紹嘅依間順德私房菜試吓。入到嚟,依一間私房菜有好多間房,坐得好闊落,傾偈都好舒服,唔會好似啲普通酒樓咁嘈。🥢杏汁燉白肺湯首先,我哋飲咗一個杏汁燉白肺湯,一個我好鍾意嘅養顏滋補湯。呢個湯燉到奶白色,好足料,有好香嘅杏仁味,非常香甜清潤。🥢冰鎮鮑魚鮑魚好彈牙,唔腥,食落口好鮮甜,唔點Wasabi豉油都好正。🥢醬爆黃金蝦多士蝦多士鋪有厚厚一層鹹蛋黃醬,鹹香惹味。加埋新鮮炸起嘅蝦多士,真係十分邪惡嘅人間美食!🥢順德煎釀鯪魚食完蝦梗係要食魚,就係食順德名菜。上菜嗰陣,原本以為食原條煎魚,點知內有乾坤!鯪魚肉好彈牙,加上外面煎到香脆嘅魚皮,食落口感更上一層樓。🥢蝦乾魚肚燉芥菜食完啲濃味嘢,當然要食返清清哋嘅菜。芥菜好清甜,而且煮到好腍。魚肚都唔腥,食落爽口,加埋清甜嘅魚湯,消濟一流👍🏻🥢 XO醬海鮮炒飯呢個炒飯海鮮配料都算多,而且炒得好乾身,加上微辣嘅XO醬,每啖飯都好香口!屋企人食完都讚不絕口。🥢蛋白杏仁茶甜品成為我今晚最愛😍 蛋白好滑,杏仁茶好香,成個糖水甜而不膩,一個非常滋潤嘅糖水,為今晚做一個完美嘅總結!

🥢杏汁燉白肺湯

🥢蛋白杏仁茶

蛋白杏仁茶
蛋白杏仁茶
2023-11-13 3394 views
難得約齊腳食晚餐😊今晚我地選左呢間位於灣仔既「名門私房菜」一嚐正宗順德菜🤩呢度除左大廳仲有一定私隱度既房間可以比一班朋友食飯✨杏汁豬肺豬展湯奶白色既杏汁豬肺豬展湯帶濃香杏仁味😋豬展煲至嫩滑淋身😊豬肺白哲軟嫩🤗真材實料👍養顏又好飲🥰🍤蝦多士原隻大蝦🍤炸到金黃色🤩彈牙又滋味既蝦肉令多士香脆🤗點埋自家製柚子醬感覺更昇華👍🦀洋蔥釀瑤柱焗蟹蓋以鮮拆蟹肉加入洋蔥🧅瑤柱再釀入蟹蓋🦀每啖都食到原汁原味鮮甜蟹肉🦀及瑤柱🙂經烤焗後將洋蔥味道更突出😊真正齒頰留香☺️好正✨冰鎮南非鮑魚 涼拌冰鎮南非鮑魚隻隻肉厚🤤口感帶嚼勁😊簡單點埋日本燒汁Wasabi已經好好食😋順德釀鯪魚🐠原條鯪魚呈現眼前🤗特別加入豆豉及冬菇粒做芡汁🤗鯪魚肉口感彈牙😊魚身切開一件件食得好方便👍蝦乾魚肚芥菜正所謂食得合時芥菜喺呢段時間食就最好🤩甜中帶甘湯底清澈😊蝦乾及魚肚煲至質地軟嫩😊特別魚肚吸收哂湯既甜味😊飲落特別順口🥰甜品新鮮手打蛋白杏仁茶🤤經多年師傅及多重工序製作而成😊上枱熱辣辣杏仁味超濃郁😊蛋白入口即化😍口感豐富😍一碗真係唔夠喉😂
呢度除左大廳仲有一定私隱度既房間可以比一班朋友食飯

順德釀鯪魚🐠

• 杏汁豬肺湯
  • 蝦多士
2023-11-08 2230 views
我一直都未食過順德菜,今晚約咗幾位姊妹book咗哩間位於灣仔名門私房菜餐廳環境光猛✨️寬敞舒適,我地點了八道菜🤩🔸️杏汁豬肺湯白果,豬肺,豬展都非常軟腍,個湯非常之香濃🔸️冰鎮鮑魚又大隻口感超彈牙😋沾上日本燒汁味道更加突出🔸️蝦多士炸到金黄香脆🔥配上柚子酸汁非常惹味🔸️順德釀鯪魚上枱已經切了件,方便食用,魚肉非常彈呀又不腥,配上自家製醬汁鮮味更加突出🐟🔸️鮮蟹肉洋蔥瑤柱焗釀蟹蓋哩個如果人多就要一早預訂焗到好乾身又啱啱好,裡面勁多瑤柱,啖啖肉😋🔸️蝦干魚肚芥菜煲非常足料,蝦干又大隻,魚肚好爽口🤩個湯好清甜🔸️糯米飯米飯好乾身炒得好香,因為太大碟,每人食咗一碗仲有好多,太飽了🤣 食唔哂最終打包🔸️蛋白杏仁茶超多蛋白🥚杏仁味又香又滑,唔算太甜好啱我口味😋總括餐廳各店員都好親切友善,店員哥哥好好傾,另外樓面姐姐,除了負責樓面傳菜,原來仲係位廚師,個蛋白杏仁茶原來係佢煮的👍👍犀利

餐廳環境光猛✨️寬敞舒適,我地點了八道菜🤩

🔸️杏汁豬肺湯
白果,豬肺,豬展都非常軟腍,個湯非常之香濃

🔸️冰鎮鮑魚
又大隻口感超彈牙😋沾上日本燒汁味道更加突出

🔸️蝦多士
炸到金黄香脆🔥
配上柚子酸汁非常惹味

🔸️順德釀鯪魚

🔸️鮮蟹肉洋蔥瑤柱焗釀蟹蓋
哩個如果人多就要一早預訂
焗到好乾身又啱啱好,裡面勁多瑤柱,啖啖肉😋

🔸️蝦干魚肚芥菜煲
非常足料,蝦干又大隻,魚肚好爽口🤩個湯好清甜

🔸️糯米飯

🔸️蛋白杏仁茶
超多蛋白🥚杏仁味又香又滑,唔算太甜好啱我口味😋

2023-11-08
  • 冰鎮鮑魚配燒汁芥辣醬
  • 杏汁燉白肺湯
同事大推呢間私房菜,家庭聚餐就試下佢,爸媽都好滿意🥰冰鎮鮑魚+青芥冰燒雞-用左大連鮑魚,爽口彈牙,極肥美厚肉。鮑魚來貨質素好高,真的食到飽魚味!配上自家調味的芥末汁好惹味。-雞絲再mix 埋酸薑+薑絲+青瓜絲+海哲+炸芋絲,出奇地夾,仲非常有口感薑蔥焗大蝦+煎脆米粉-大蝦真的好大隻,蝦頭蝦身都有膏👍🏻-十分欣賞個煎米粉,耐心之作,完全唔燶但底面都金黃色。唔油膩但非常脆口,沾上醬汁同大量薑絲,配角都可以好好食!陳皮醬碌鴨-極考驗師傅心機的菜式,師傅要十分長時間係陳皮醬度碌住隻鴨,等鴨慢慢吸收醬汁-陳皮醬好好好香濃!鴨肉淋嫩,全家都被呢道菜驚艷到!陳皮骨-姐最歡喜的一碟,愈食愈有深度。貌似普通但食落好有陳皮味,陳皮味愈食愈出-肉質唔鞋口,啖啖肉,下次定必再encore !
同事大推呢間私房菜,家庭聚餐就試下佢,爸媽都好滿意🥰

冰鎮鮑魚+青芥冰燒雞

薑蔥焗大蝦+煎脆米粉
-大蝦真的好大隻,蝦頭蝦身都有膏👍🏻

陳皮醬碌鴨
-陳皮醬好好好香濃!鴨肉淋嫩,全家都被呢道菜驚艷到!

陳皮骨
-肉質唔鞋口,啖啖肉,下次定必再encore !

2024-04-07 66 views
知道呢間價錢不普通,但又想試吓,一家人食飯唔想太貴,所以只選擇一些平時唔會整。又相對經濟的菜式。居然全部都好好味,食得出真材實料及新鮮。物超所值,最緊要老人家也樣樣菜吃得到。紅酒牛筋腩,煎釀鯪魚,牛肉餅好好味不用說,尤其白肺湯。很濃郁。大家都覺得比很多連鎖集團的做得好,煎雞一絕,香嫩多汁,真心推介必選。大良炸鮮奶,皮薄酥脆,金錢藕餅肉香脆口,最後糖水:疍白杏仁茶還可以做少甜。令我呢班糖友亦可以盡情享用。一定會再去幫襯🤩
2024-04-06
  • 招牌杏汁燉白肺湯
  • 欖角陳皮牛肉餅
  • 杏汁豬肺湯
2024-04-06 60 views
這間私房菜酒家位於灣仔廳房佈置清雅, 環境舒適自在, 主打海鮮, 海味和順德菜, 可以吃到懷舊嘅菜式。花膠響螺瘦肉湯花膠厚滑, 湯底清甜, 膠質好豐富, 響螺片腍滑。冰鎮鮑魚 配秘製山葵醬汁賣相吸引, 原隻新鮮鮑魚, 以新鮮蔬菜伴碟托底, 肉質厚滑, 點配特製醬汁, 更為鮮美。大蝦配煎米粉餅底口感幾特別, 煎米粉餅好香脆鬆化, 沾滿薑葱醬汁, 米粉好爽彈, 大蝦爽脆彈牙。煎釀鯪魚魚皮煎得香脆, 鯪魚肉爽脆, 沾有豆豉醬汁, 吃起來好滋味。鮑汁蝦子柚皮呢個餸都幾好功夫, 柚皮完全冇苦澀味, 肉質好腍滑, 加上香口嘅蝦子, 吸收咗濃郁嘅鮑魚鮮汁, 味道好有層次。XO醬炒飯原煲熱辣辣, 飯粒炒得好乾身, 配料都幾多, 叉燒, 蔥粒等, 加上xo醬辣辣地, 惹味又唔油膩。上湯芥菜蝦干魚肚食完較濃味嘅餸菜, 這道較清淡嘅上湯菜式就相當合適, 芥菜好清甜, 魚肚又爽脆。
這間私房菜酒家位於灣仔

花膠響螺瘦肉湯
花膠厚滑, 湯底清甜, 膠質好豐富, 響螺片腍滑。

冰鎮鮑魚 配秘製山葵醬汁

XO醬炒飯

上湯芥菜蝦干魚肚
食私房菜有個特色, 就係餐廳嘅烹調方法有獨特之處, 名門私房菜位於灣仔道, 主打順德菜和海鮮。花膠響螺瘦肉湯湯底好鮮甜, 膠質豐富, 花膠幾厚肉, 火喉十足火喉十足煎釀鯪魚這是一道著名嘅順德菜, 鯪魚肉煎得香脆, 肉質鮮甜, 配以豉汁, 特別香口。鮑汁蝦子柚皮這是一道功夫菜, 平時好難食到。柚皮鬆軟又沒有澀味,口感有如海綿, 又吸收了鮑汁的濃香和蝦子的鮮味,非常美味。 大蝦配煎米粉餅底大蝦好鮮甜, 煎米粉餅底香脆有特色。冰鎮鮑魚 配秘製山葵醬汁鮑魚腍身爽脆, 又唔會韌, 秘製山葵醬汁好惹味。上湯芥菜蝦干魚肚湯底鮮甜, 芥菜新鮮, 蝦乾魚肚夠曬惹味。原煲XO醬炒飯材料好豐富, 口感好像揚州炒飯, 加上惹味xo醬, 口感好豐富口感好豐富#灣仔美食 #中菜館 #私房菜 #順德菜 #海鮮 #香港生活 #香港必吃 #香港探店 #香港打卡 #香港美食 #銅鑼灣 #hkfood #hkrestaurant #hkfoodie #foodporn #hkfoodblog #foodies #foodiehk #hkfoodporn #foodblogger 名門私房菜灣仔灣仔道83號2樓

花膠響螺瘦肉湯
湯底好鮮甜, 膠質豐富, 花膠幾厚肉, 火喉十足火喉十足

鮑汁蝦子柚皮
這是一道功夫菜, 平時好難食到。

大蝦配煎米粉餅底
大蝦好鮮甜, 煎米粉餅底香脆有特色。

冰鎮鮑魚 配秘製山葵醬汁
鮑魚腍身爽脆, 又唔會韌, 秘製山葵醬汁好惹味。

上湯芥菜蝦干魚肚
湯底鮮甜, 芥菜新鮮, 蝦乾魚肚夠曬惹味。

原煲XO醬炒飯

#hkfood #hkrestaurant

名門私房菜
灣仔灣仔道83號2樓
2024-04-03 34 views
今日約了兩個朋友去灣仔食私房菜, 裝修與一般的茶樓差不多, 但別有一番懷舊的格調前菜同樣一點也不馬虎,溏心皮蛋 香滑而不膩,子薑甜甜辣辣令人非常開胃.杏汁豬肺花膠湯杏香不會過火, 花膠真才實料, 鮮香濃郁, 滋潤美顏, 女士恩物~.炸茄子 喼汁雖說是炸物但無丁點油膩感, , 口感外酥脆內軟!.冰鎮鮑魚鮑魚肉爽彈QQ, 沾了秘製的芥末醬油更能凸顯鮮味.京蔥爆關東遼參海參充分浸發, 煙韌而爽口 , 搭配京蔥香氣十足, 而且啖啖充滿膠原蛋白.煎釀生煎豆腐豆腐表面煎得焦香 兩層豆腐中間釀入一層豬肉 ,  讓豆腐充分吸收了冬菇和肉的香味, 嫩滑滋味, 平平無奇的菜式卻令人驚喜蝦乾魚肚芥菜魚肚吸收了蝦乾的香氣 , 豐富多汁.XO醬名門炒飯香氣十足而且乾身有鑊氣, 粒粒分明, 愈簡單的菜式愈顯師傅的功架.蕃薯糖水甜度適中.薑味剛好不會過火,甜甜綿綿的蕃薯為這頓晚餐畫上完美句號我認為餐廳除了食物高質素之餘, 最難得是用心的服務,侍應姨姨非常細心 , 會細心留意到客人的喜好和關心其需要, 從而提供更合適的菜式選擇, 令人感到無比窩心
炸茄子 喼汁
雖說是炸物但無丁點油膩感, , 口感外酥脆內軟!
冰鎮鮑魚
鮑魚肉爽彈QQ, 沾了秘製的芥末醬油更能凸顯鮮味

蝦乾魚肚芥菜
魚肚吸收了蝦乾的香氣 , 豐富多汁
蕃薯糖水

我認為餐廳除了食物高質素之餘, 最難得是用心的服務,
2024-04-02 27 views
呢間位於灣仔順德私房菜,環境清幽,侍應服務態度很好杏汁豬肺花膠湯杏汁和薑的比例剛剛好,清甜可口,豬肺和花膠都很軟稔。炸茄子配喼汁外皮較為酥軟,食落會以為係炸肉,換成茄子更清甜健康。冰鎮鮑魚鮑魚鮮甜Q彈,有嚼勁,配wasabi鼓油更鮮美。京蔥爆關東遼參本身不太喜愛遼參味道,但用了京蔥炒完全去掉腥味,每條遼參都很肥美,足料!煎釀生煎豆腐用蠔油生抽爆炒,蔥香撲鼻,冬菇肥美,豆腐皮脆內嫩,送飯一流。蝦乾魚肚芥菜開始有點飽膩,芥菜湯可以醒醒胃,蝦乾魚肚很鮮美。XO醬名門炒飯雖然已經很飽,但這個炒飯真的很美味,我們把它全清了,xo 醬好香口,飯炒得粒粒乾身煙韌,叉燒蝦粒啖啖肉。蕃薯糖水好濃薑味,蕃薯都好香甜軟糯。
呢間位於灣仔順德私房菜,
環境清幽,侍應服務態度很好

杏汁豬肺花膠湯
杏汁和薑的比例剛剛好,清甜可口,
豬肺和花膠都很軟稔。

炸茄子配喼汁
外皮較為酥軟,食落會以為係炸肉,換成茄子更清甜健康。

冰鎮鮑魚
鮑魚鮮甜Q彈,有嚼勁,
配wasabi鼓油更鮮美。

京蔥爆關東遼參
本身不太喜愛遼參味道,
但用了京蔥炒完全去掉腥味,
每條遼參都很肥美,足料!

煎釀生煎豆腐
用蠔油生抽爆炒,蔥香撲鼻,
冬菇肥美,豆腐皮脆內嫩,送飯一流。

蝦乾魚肚芥菜
開始有點飽膩,芥菜湯可以醒醒胃,
蝦乾魚肚很鮮美。

XO醬名門炒飯
雖然已經很飽,但這個炒飯真的很美味,
我們把它全清了,xo 醬好香口,
飯炒得粒粒乾身煙韌,叉燒蝦粒啖啖肉。

蕃薯糖水
好濃薑味,蕃薯都好香甜軟糯。

2024-03-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 冰鎮鮑魚
  • 名門炒飯
2024-03-31 20 views
今日同放工同朋友齊齊去,名門私房菜,位於香港灣仔,以正宗的粤菜和海鮮私房菜,順德菜!「名門商務四人套餐」冰鎮鮑魚配燒汁芥辣醬新鮮的鮑魚冰鎮,搭配燒汁和芥辣醬,口感豐富。鑲鑽黄金蝦大隻的黄金蝦,炸至金黃酥脆,搭配柚子酸汁,美味可口。生煎蓮藕餅蓮藕餅煎至外酥內軟,是一道經典的點心。砵酒薑䓤焗桶蠔蠔肉鮮嫩,以砵酒和薑䓤焗烤,口感豐富。古法瓦罉豉油雞瓦罉中的豉油雞,以古法烹調,鮮嫩多汁。招牌名門炒飯名門私房菜的招牌炒飯,香氣四溢,是完美的收尾。上湯浸時蔬清爽的上湯浸煮時蔬,保留了蔬菜的原汁原味。精美甜品杏仁茶,木瓜雪耳糖水糖水甜度適中.飯後甜品就適合不過結合了順德菜的傳統風味和現代創意,使用餐體驗更加豐富!
「名門商務四人套餐」

冰鎮鮑魚配燒汁芥辣醬
新鮮的鮑魚冰鎮,搭配燒汁和芥辣醬,口感豐富。

鑲鑽黄金蝦
大隻的黄金蝦,炸至金黃酥脆,搭配柚子酸汁,美味可口。

生煎蓮藕餅
蓮藕餅煎至外酥內軟,是一道經典的點心。

砵酒薑䓤焗桶蠔
蠔肉鮮嫩,以砵酒和薑䓤焗烤,口感豐富。

古法瓦罉豉油雞
瓦罉中的豉油雞,以古法烹調,鮮嫩多汁。
招牌名門炒飯
名門私房菜的招牌炒飯,香氣四溢,是完美的收尾。

上湯浸時蔬
清爽的上湯浸煮時蔬,保留了蔬菜的原汁原味。

精美甜品
杏仁茶,木瓜雪耳糖水
糖水甜度適中.飯後甜品就適合不過
結合了順德菜的傳統風味和現代創意,使用餐體驗更加豐富!
2024-03-29 31 views
今晚在灣仔名門私房菜用膳 私房菜吸引人嘅地方是其環境讓人感到溫馨和舒適, 味道和品質往往更加出色, 給人一種獨特的美味體驗。花膠響螺瘦肉湯湯的口感好豐富, 花膠膠質, 響螺爽甜, 加上瘦肉甜味, 濃郁海鮮風味和淡淡的海味相互襯托。煎釀鯪魚鯪魚經過煎炸處理 , 外皮的酥脆, 內餡的鮮嫩, 是一道風味獨特嘅順德菜。鮑汁蝦子柚皮這是一道結合海鮮和柚子皮風味的菜品, 蝦子有鮮蝦的嫩滑, 柚皮散發出柚子特有的香氣, 鮑汁濃郁的味道為整道菜品增添了豐富的味道。 冰鎮鮑魚鮑魚經過冰鎮後肉質變得更緊實 ,口感更爽脆有彈性 ,有濃郁海鮮味道, 配以秘製山葵醬汁, 味道更突出。上湯芥菜蝦干魚肚蝦干魚肚香脆爽口, 芥菜在上湯中更顯清甜。XO醬炒飯炒飯用熱煲盛著, 炒飯好乾爽, 加埋XO醬特別惹味。大蝦配煎米粉餅底煎米粉餅底香脆, 沾滿大蝦嘅蝦汁, 米粉餅變得香脆又彈牙, 加上鮮甜嘅蝦肉, 口感更加豐富。
今晚在灣仔名門私房菜用膳

上湯芥菜蝦干魚肚
蝦干魚肚香脆爽口, 芥菜在上湯中更顯清甜。

XO醬炒飯
炒飯用熱煲盛著, 炒飯好乾爽, 加埋XO醬特別惹味。

2024-03-22 47 views
朋友今日帶我嚟佢嘅食堂!朋友係順德人,今日特登帶我黎食佢嘅家鄉菜,餐廳環境闊落舒服,適合聚會/商務。杏汁燉豬肺湯:湯底程奶白色!餐廳應噸好耐,湯頭香甜濃郁完全唔膩,豬肺亦都唔腥!非常值得推薦。冰鎮鮑魚爽口彈牙,食得出非常新鮮!點上Wasabi更有啲過癮。黃金蝦多士:蝦多士鹹鹹香香,外層鋪滿鹹蛋黃而且炸得香脆!鍾意鹹蛋黃嘅人一定唔可以錯過。順德釀靚魚:呢個係順德特有嘅菜式,我都係第一次食!鯪魚肉帶有少少彈牙,魚味十足!而且唔腥,怪唔得係餐廳招牌菜!XO醬海鮮炒飯:呢個返乾濕分明!師傅掌握火候好好,香口又帶有鑊氣!佢哋嘅自家製XO醬昇華左呢個炒飯嘅層次,大家都食唔停口。

2024-03-18 57 views
🎉 好友生日,恭喜恭喜!一早就預約左一間好正嘅順德私房菜餐廳 名門私房菜!🎂呢間餐廳喺灣仔,位置超方便,喺市中心,朋友聚會就唔駛擔心交通問題啦!📍一踏入名門私房菜,環境好優雅,每張餐枱之間都有足夠嘅距離,好寬敞,好適合嚟呢度食飯同傾計!😄💬我哋黎睇下佢哋嘅菜單啦!首先,杏汁豬肺花膠湯,呢個湯係用燉湯方式煮嘅,湯味清澈鮮甜,正好可以滋養返肺部,啱哂而家好多人咳嗽嘅情況。🍲🌱開胃菜方面,我哋揀咗糖心皮蛋子薑,呢個菜醃得晶瑩剔透,中間仲有流心部份,一口咬落去口感十足,超級好食!仲有炸茄子配喼汁,呢道菜炸得外脆內軟,口感好似杏鮑菇咁,同埋配上喼汁仲更加鮮味,好好味又開胃!🥚🍆😋然後,我哋食咗冰鎮鮑魚,鮑味濃郁,肉厚有咬勁,再配上Wasabi豉油,口感好鮮味又爽口!仲有京蔥爆關東遼參,呢個菜充分浸透名貴海參,膠質十足,爆香嘅京蔥味同微辣嘅京葱,搭配入味嘅海參,一軟一脆嘅口感,對比好強烈,超讚!🍣🍲🍤仲有煎釀豆腐,呢個係順德傳統風味,豆腐滑滑嫩嫩,釀入爽口嘅鯪魚肉,口感超級美味!另外,我哋都品嚐咗蝦乾魚肚芥菜,清甜可口嘅上湯入面有蝦乾嘅咸香味,魚肚充滿膠質,爽滑唔腥,軟滑入味,真係好難抗拒!🍤🐟🥦

糖心皮蛋子薑
煎釀豆腐
蝦乾魚肚芥菜
當然,唔能夠錯過佢哋嘅XO醬名門炒飯!呢道炒飯水準超高,爽口有咬勁,每粒飯都夠味,外面仲有香脆嘅飯焦香,香氣四溢!即使已經食到七分飽,仲係停唔住食,一口接一口!🍚😍
XO醬名門炒飯
最後,嚟一碗足料番薯糖水,薑汁香味唔過份,薑甜適中,溫暖胃口一流!完美地慶祝好友生日!🎉🎂
番薯糖水
(個炒飯好味到要打包唔想浪費 哈哈)
糖心皮蛋子薑
2024-03-12
Celebration
Birthday
番薯糖水
  • 名門炒飯
  • 冰鎮鮑魚配燒汁芥辣醬
2024-03-01 123 views
朋友帶路食順德私房菜!餐廳舒適寬敞,環境整潔,非常適合與朋友聚會。杏汁燉白肺湯好足料,豬肺清潔得好乾淨,亦飲得出沒有味精!冰鎮鮑魚鮑魚質地煙靭彈牙又唔腥,點Wasabi豉油又係另一種感覺。黃金蝦多士蝦滑外佈滿滿滿的鹹蛋黃,鍾意食鹹蛋黃的朋友超開心!蝦多士雖然邪惡,但非常香口。順德釀鯪魚好精緻有特色的菜式,餐廳有技巧地在內釀了鯪魚,鯪魚彈牙唔腥。"魚"亦已經切件,非常貼心。蝦乾魚肚燉芥菜芥菜清甜,魚肚爽口XO醬海鮮炒飯米飯雖偏乾身,但XO醬的微辣令整個炒飯更加昇華及香口,朋友都對炒飯讚不絕口,好高水準,大家都食唔停口。綠豆沙

杏汁燉白肺湯
好足料,豬肺清潔得好乾淨,亦飲得出沒有味精!

冰鎮鮑魚
鮑魚質地煙靭彈牙又唔腥,點Wasabi豉油又係另一種感覺。

黃金蝦多士

順德釀鯪魚