2024-03-18 66 views
🎉 好友生日,恭喜恭喜!一早就預約左一間好正嘅順德私房菜餐廳 名門私房菜!🎂呢間餐廳喺灣仔,位置超方便,喺市中心,朋友聚會就唔駛擔心交通問題啦!📍一踏入名門私房菜,環境好優雅,每張餐枱之間都有足夠嘅距離,好寬敞,好適合嚟呢度食飯同傾計!😄💬我哋黎睇下佢哋嘅菜單啦!首先,杏汁豬肺花膠湯,呢個湯係用燉湯方式煮嘅,湯味清澈鮮甜,正好可以滋養返肺部,啱哂而家好多人咳嗽嘅情況。🍲🌱開胃菜方面,我哋揀咗糖心皮蛋子薑,呢個菜醃得晶瑩剔透,中間仲有流心部份,一口咬落去口感十足,超級好食!仲有炸茄子配喼汁,呢道菜炸得外脆內軟,口感好似杏鮑菇咁,同埋配上喼汁仲更加鮮味,好好味又開胃!🥚🍆😋然後,我哋食咗冰鎮鮑魚,鮑味濃郁,肉厚有咬勁,再配上Wasabi豉油,口感好鮮味又爽口!仲有京蔥爆關東遼參,呢個菜充分浸透名貴海參,膠質十足,爆香嘅京蔥味同微辣嘅京葱,搭配入味嘅海參,一軟一脆嘅口感,對比好強烈,超讚!🍣🍲🍤仲有煎釀豆腐,呢個係順德傳統風味,豆腐滑滑嫩嫩,釀入爽口嘅鯪魚肉,口感超級美味!另外,我哋都品嚐咗蝦乾魚肚芥菜,清甜可口嘅上湯入面有蝦乾嘅咸香味,魚肚充滿膠質,爽滑唔腥,軟滑入味,真係好難抗拒!🍤🐟🥦

杏汁豬肺花膠湯
糖心皮蛋子薑
炸茄子
冰鎮鮑魚
京蔥爆關東遼參
煎釀豆腐
蝦乾魚肚芥菜
當然,唔能夠錯過佢哋嘅XO醬名門炒飯!呢道炒飯水準超高,爽口有咬勁,每粒飯都夠味,外面仲有香脆嘅飯焦香,香氣四溢!即使已經食到七分飽,仲係停唔住食,一口接一口!🍚😍
XO醬名門炒飯
最後,嚟一碗足料番薯糖水,薑汁香味唔過份,薑甜適中,溫暖胃口一流!完美地慶祝好友生日!🎉🎂
番薯糖水
(個炒飯好味到要打包唔想浪費 哈哈)
糖心皮蛋子薑
2024-03-12