2018-07-18 1051 views
老老實實,如果你食開濃味嘢,呢間餐廳未必啱你口味...如果你鍾意食全素,又或者食得比較清淡,呢間素食店肯肯定好啱你!除咗餃子出色外,個人都好鍾意佢嘅蕎麥麵八寶全素湯麵,非常足料,幾款食材都好有鮮味,特別係腐皮,鮮甜又軟滑,個湯底亦誠意十足,相信係自家製餚嘅菜湯,如果你想口感豐富啲,仲可以揀煙煙韌韌嘅山竹麵底。 一個湯麵配豆漿,成個常餐都只係大約50蚊,比起一般素食店同灣仔食肆嘅價錢,呢度算係非常合理。 餐廳方面,店內面積唔大,裝修亦非常簡單,勝在乾淨企理,老闆同老闆娘亦相當親切友善,服務週到。
老老實實,如果你食開濃味嘢,呢間餐廳未必啱你口味...

4K
2018-06-20 547 views
大前日 (17-6-2018 Sun)同老公食完下午茶後,去買o野探大哥,原以為有一間賣果汁,但原來冇,咁見到呢間,不如買豆漿同豆腐花俾佢啦.買o左一支$14.00凍豆漿同一個$19.00o既凍芝麻豆腐花,拎到去醫院,大哥因肚瀉而唔食得芝麻糊,咁我o地唯有拎走,留低凍豆漿俾佢.但由於我o地太飽,所以o個晚返到屋企都冇食,到前日(18-6-2018 Mon)端午節假期晏晝,同老公食完糭至食.拎出o黎睇,原本上黑下白o既芝麻豆腐花,已經混埋一齊,食落,味道因為出水而變成冇味, 豆腐花冇乜豆香,但食o左半碗, 芝麻糊又變返杰,而且甜返啲.味道係2.8分, 抵食係1.5分

凍芝麻豆腐花
凍芝麻豆腐花
變返杰身o既芝麻糊
味道係2.8分, 抵食係1.5分
2018-06-18
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$9.5 (Other)
2018-04-15 536 views
This is my go-to vegetarian restaurant when I’m looking for something quick and affordable. I particularly enjoy the sticky rice. Would definitely recommend. I also appreciate how they give away free lunchboxes to the elderly every week. Main Downside is a prevalence of flies sometimes.
2018-04-14 427 views
本人真係好少會專登在OpenRice留言,除非此間點食店真係極度難頂,令我激到憤怒才會費我時間去留言。用$26買咗兩杯爛鬼豆漿,完全冇味談完水一般,激似洗完個豆漿樽嘅水一樣。即刻掉落垃圾桶。呢啲垃圾永遠都不會再幫襯。
同朋友係灣仔行街行夜左, 又開始肚餓, 出面D 風吹呀吹, 吹到個人好凍budget 所限, 只能揀D 平平地O既野食...就係街角見到哩間珍豆漿, 睇落D 野食都幾平, 就入左去日式拉麵.....估唔到佢用豆漿做湯底! 飲落淡淡O既豆漿味, 幾得意食完暖暖地, 幾舒服痴飯熱辣辣, 係入面有D 乾左幾米粒, 有D 硬....豆腐花不過不失, 都幾滑原本個拉麵想轉做淮山麵, 點知個老細話D 淮山麵已經賣哂比人用黎打邊爐....成箱成箱咁買, 真誇張

食完暖暖地, 幾舒服

痴飯熱辣辣, 係入面有D 乾左幾米粒, 有D 硬....

豆腐花不過不失, 都幾滑

成箱成箱咁買, 真誇張
Dinner
  • 日式拉麵
呢間舖經過好多次,每次經過都說,下次一定要試試,我想是有兩年時間了吧,今日才第一次光顧。車仔麵餐廳的格局,下午茶的好去處。剛好附近開完會,lunch都未食,就決定試一試,不過我沒有叫下午茶而是要了常餐配豆漿,還要了齋滷味,是特別的齋滷味。見姐姐即場包餃子,食指大動,餐牌上只見餃配麵,一問之下原來可以淨餃,有八粒,而價錢一樣,立刻拍板。餃子餡料是預先炒好的,也是基本配料,椰菜木耳紅蘿蔔,這個配搭不會有什麼問題,味道方面不會太鹹而餡料不算多,因為餃子煮上來都是扁扁的,不過我也無所謂,反正最近嘴巴張不太開,太大了反而咀嚼困難。我點齋滷味的時候,店員提醒不是酸甜齋,又問我有無食過滷味拼飯,有雞鴨叉燒和鰻魚,四選三,我不是一個茹素者,看到這些名字也無什麼頭緒,等了好一段時間,見菜式端上來才明白是什麼。其實就是豆腐製品,而且熱騰騰,老實說比起酸甜齋,我偏向這款多些,起碼沒有糖份調味,雖然油分都不少,本身支竹這些豆腐製品油分偏高,而市面酸甜齋滷味那些醬汁,油分調味就更加不在話下。所以食齋不等於健康!最後我自己一人吃完八隻水餃,一盤滷味和一杯豆漿,埋單71元捧著肚子回家。相信會有下次的光顧。

2017-08-09 1142 views
平時經過灣仔道一直都未試過珍豆漿,今日有同事介紹就一於去試試主打素食嘅餐廳🍴😋平時lunchtime都好少食菜,黎到珍豆漿可以食多啲菜,食得健康啲👍🏻餐廳唔大,大約坐15人左右,位於餐廳中間位置嘅座位稍為逼少少。嘢食方面有飯、米粉、蕎麥麵、烏冬等配搭。大部分餐都跟豆漿(唔需要額外加錢)。我叫左個常餐:八寶蕎麥麵跟豆漿($44),價錢抵👍🏻兩位同事叫左餃子蕎麥麵、豆腐花同飯糰。當中飯糰最特別同好食👍🏻,裡面有紅豆&埋藏左個油炸鬼,份量都好夠。豆漿稍為淡左啲。八寶嘅餸有玉米粒🌽、紅蘿蔔絲🥕、素雞、紫菜、生菜、豆卜、素叉燒&素牛展。賣相十分吸引,好colourful,清湯底,麵嘅份量可以多少少就perfect喇。下次會黎試試其他嘢食👍🏻

八寶蕎麥麵

下次會黎試試其他嘢食👍🏻
2017-08-09
$50 (Lunch)
2017-05-31 1026 views
平時我對素食一般,但個日行過灣仔見到珍豆漿,覺得不妨一試,因為佢除左有正常飯類,仲有粉麵、甜品等選擇。既然店名叫珍豆漿,當然要先提一提豆漿。豆漿味濃,有冷熱選擇。飲落絕對唔甜,但成份表有提及糖份。基本上我認為係相當健康嘅豆漿,似自己整唔落糖個種味道,大部分人都應該啱飲。食物我叫左雪菜素肉絲湯麵,馬來咖哩雪魚飯。雪菜素肉絲湯麵同街外其實冇咩大分別,多左翠玉瓜同少少菜。湯底冇咩味,非常清淡。如果食慣重口味就未必食慣呢間食肆。另外馬來咖哩雪魚飯,咖哩冇辣味,少少都冇。不但食落冇,聞都冇。雪魚係用齋造,唔係真的新鮮魚。加上少量蕃茄、青瓜等伴菜製成。不過成碟飯最好食就係雪魚。概括講,我未必會再光顧,因為唔近之餘,附近都冇咩地方行街。相信唔少人都會同我一樣,鍾意食完飯行下街消化下。食物亦冇特別吸引,令我想再食,算係中規中矩。味道偏淡,近乎冇調味。

2017-05-20
2017-05-09 734 views
之前我做pt間公司樓下有一間珍豆漿,但開業無幾耐就話裝修到宜家都無再開返。雖然唔會係超超超好食,但三餸飯係食得過既。而灣仔呢間好似已經有開左兩三年啦,都係最近行過去買鞋先有幸一試,我選擇左當日午餐素菜餃鳥冬,真心覺得個湯底同水一樣咁清,連個烏冬都無咩味。好彩個烏冬麵質可以接受,如果又唔彈牙又無味就大獲。D素菜餃子都大大隻,餡料都豐富既,相信有適當調味後會好食。但唯一刁弱點係個皮太易穿;不論你幾細力夾都好,甚至乎唔夾佢都會散開曬。當日我係用左點海南雞飯既辣椒醬點先夠味。建議日後用下青菜或冬菇淆下湯。
2017-01-03 1177 views
基本上賣豆製品如豆漿、豆腐花之類。因為通常是午飯時幫襯,所以點的是飯、麵之類。因是小舖,下午一點後兩三個字會滿座,一個人就較易有位。覺得值得推薦的是八寶素麵和馬來咖哩鰻魚飯。八寶素麵為蔬菜加仿肉製品,配上拉麵/蕎麥麵和淡淡的豆漿湯好食又飽。馬來咖哩雪魚飯是一塊豆製仿魚扒配咖哩,價錢較高但幾香和有肉味。賣的盅飯配店內的甜鼓油也很好食、經濟、飽肚。但梅菜排骨飯因為材料的原因略覺不飽。本店強調採用加拿大非基因改做黃豆和還原水。食品是很有豆味。不過還原水對健康的作用其實未有科學跟據。雖然對未生育或生育中的男士少吃大豆製品為好,但我朋友都好多點豆腐花,另外此店也有不少以蔬菜為主的食品選擇。
地點: 灣仔灣仔道181A地下 G/F, 181A Wan Chai Road, Wan Chai交通指引: 港鐵灣仔站 A3 出口, 步行約7分鐘電話: 2891 4823 第三次拜訪,想嘗試不同的食物。 香滑腸粉 (HKD14) 香港超多腸粉,來吃吃看素的腸粉,長甚麼樣子。這腸粉的調味很妙,淋上有點厚重的醬油,再淋上鹹的花生醬,再撒一片白芝麻。吃起來的味道,很不習慣。我好想跟老闆要辣椒醬,但店家只有味道很酸的辣椒膏,怎麼沾都覺得不太合味道。腸粉本身是有新鮮的米味,很可惜幾乎被醬汁蓋過。不過我還是本著愛惜食物的心情,全部吃光光。 香煎蘿蔔糕 我原本很期待這裡的素蘿蔔糕。一般港式的蘿蔔糕都有加肉,我都沒辦法吃,所以很期待。輕輕地用筷子撥一小塊,放入口中後,我馬上就想找辣椒。=.= 這裡沒有生辣椒加醬油,只有酸酸的辣椒膏,心裡一陣OS。。。。。。最後還是本著愛惜食物的心情,全部吃光光~ 整體來說,食材很新鮮,有食物的原味,但味覺就還好囉~

交通指引: 港鐵灣仔站 A3 出口, 步行約7分鐘

電話: 2891 4823

第三次拜訪,想嘗試不同的食物。

香滑腸粉 (HKD14)

香煎蘿蔔糕

整體來說,食材很新鮮,有食物的原味,但味覺就還好囉~
  • NA
2016-11-04 801 views
地點: 灣仔灣仔道181A地下 G/F, 181A Wan Chai Road, Wan Chai交通指引: 港鐵灣仔站 A3 出口, 步行約7分鐘電話: 2891 4823 路過發現的店,之前吃過紅豆豆花,和沙嗲串,很好吃。這次經過剛好晚餐是時分,來吃吃不同口味的麵。 常餐 沙嗲素牛肉湯麵 + 豆漿 (HKD44) 我很喜歡吃沙嗲的味道,看到這個沙嗲素牛肉湯麵,就很想試試看。看到這個素牛肉,想必是豆類製品的加工食品,但為了一嘗”沙嗲”湯麵的味道,於是點了這道菜。 上菜後,有點失望。這湯底不是我想像的沙嗲味,後來看看菜單,上面寫”蔬菜湯底”,原來還跟銅鑼灣的珍豆漿用豆漿當湯底的料理方式不一樣。 這個沙嗲素牛肉,是用老豆腐滷製,沙嗲味道不濃,比較像素沙茶味。吃過一次後,不難吃,但因為是一般的豆類製品,沒有推薦。 不過倒是要好好推薦他們的豆漿。上豆漿的時候,溫溫暖暖,還有發泡。豆漿喝到底,還有細細的碎渣,很新鮮、原味的感覺,很好喝。

交通指引: 港鐵灣仔站 A3 出口, 步行約7分鐘

電話: 2891 4823

常餐

沙嗲素牛肉湯麵 + 豆漿 (HKD44)

• 豆漿
2016-05-20 2138 views
去完電腦商場...想搵D野食吓...見到E間以為食糖水所以入左去 一睇MENU  原來有正餐食GA?!?!?!?咁就ORDER 2樣野試試啦 豉油王炒麵 豉油偏甜 感覺不錯原來整個麵都是素食來的!有豆卜椰菜菇絲連火腿也是素的! 我總覺得整個炒麵也有滿滿的菇味另一個亮點豆卜很吸味 炒麵精華都索晒入去腐容薏米糖水 腐竹味好濃好杰 用料十足  難怪叫腐容至於薏米去濕美白 不是甜到漏的糖水 感覺很健康

一睇MENU
 原來有正餐食GA?!?!?!?
咁就ORDER 2樣野試試啦

豉油王炒麵
豉油偏甜
感覺不錯
原來整個麵都是素食來的!有豆卜椰菜菇絲連火腿也是素的!

我總覺得整個炒麵也有滿滿的菇味

感覺很健康
2016-02-13
Lunch
2016-04-08 1633 views
Came here on a Friday at around noon time.This shop promotes itself as a vegetarian store that uses ultra healthy water for cooking as well as non-GMO high grade soya beans from Canada.Small shop, only has around 15-20 seats.The restaurant owners are very nice, each month on one day they give out free lunch boxes to the elderly.The lunch sets are all $44, including a soya milk.Five mixed vegetables buckwheat noodle soup (with soya milk) 五色湯蕎麥麵 (+豆漿) - $44the buckwheat noodle is good. alot of veg

five mixed vege buckwheat noodle soup 五色湯蕎麥麵, includes soya milk
the buckwheat noodle is good. alot of vegetables here...cucumbers vege corn etc. Very healthy but tastes a bit bland, but I like it since it doesnt have much oil. The soya milk is made from organic non GMO beans in Canada.
three types of soya products with rice 三拼飯
3 types of vegetarian (Buddhism) soya products with rice, includes soya milk. 三拼飯 - $44
3 types of vegetarian soya products here. They are claimed to look like meat, but all tastes bland like soy products. Could have a bit more taste, or some kind of sauce. The rice is too dry.

The last time I came here I had the tofu pudding豆腐花 too, it was one of the best I had before (no photo). Very smooth and slips into my mouth.

I would say this is a hidden gem for people who want to eat healthy even when eating out for a change. Many people eat here alone too.
Next time I will try the sesame tofu pudding.
2016-04-08
Lunch
2016-03-14 1167 views
下午茶套餐,其實都係糍飯,細杯豆漿,都幾貴下. 不過都好夠飽。豆漿唔記得講唔加糖。飯就有d硬,裡面陷無咩心意,但就做到素版飯糰,好開心終於食到。裡面油條就又細炸耐左,有d硬。飯就特別多,陷少。下次試試其他野啦。

下次試試其他野啦。
chifan