2024-03-13 78 views
好耐未去過上水大排檔食,叫左琵琶豆腐,墨魚餅,小炒王,小炒王收118價錢唔夠熱又無鑊氣,材質用用雪蝦取代蝦干,琵琶豆腐外型改變味道真係差,墨魚餅加入咸蛋王汁,完成唔夾,呢餐價錢零願去深水埗或灣仔吃
2022-11-20 1083 views
202211月週末--強記大排檔地址位於: 上水石湖墟市政大廈2樓上水街市二樓,日間有粥店、點心、茶檔,晩間就變成一個大排檔,以前經常買海鮮加工,煮工味道不錯,週末到街市逛海鮮檔,食海鮮癮發作,在上水街市買了一斤蟶子($88),一斤偏細隻海蝦($80),拿到街市樓上二樓加工約五時多到,大排檔要約6PM才開始,客人未多,可自行選擇座位,約7時多已滿座。每枱也有一壺茶提供。6時將海鮮交給侍應,豉椒炒蟶子和蒜蓉開邊蒸蝦,加工費各$78豉椒炒蟶子蟶子雖未達蟶子王大小,但也肥美大隻,選擇了經典的廣東煮法,豆豉的香味和燈籠椒的微甜,帶出蟶子的甜味,蟶子煮得火喉剛好,鮮、嫩、爽,甜,非常惹味蒜蓉粉絲開邊蒸蝦蝦買得偏細隻,其實白灼較合適,但又想吃開邊做法,蝦仔細細刀功足清甜的鮮蝦加上香噴噴的蒜茸,鮮味十足,粉絲在底部,吸收了蝦、蒜蓉,豉油味道,入味,但份量比之少很多,而且也較腍身,蒜蓉味濃,加上蔥香,味道不錯因為已經很飽,完全沒叫其他食物埋單: 強記加工埋單$156,街市買海鮮料$168加工手勢不錯熟食中心的環境,當天有食客玩大話骰,格外嘈雜
202211月週末--強記大排檔

地址位於: 上水石湖墟市政大廈2樓

豉椒炒蟶子
,非常惹味
蒜蓉粉絲開邊蒸蝦

因為已經很飽,完全沒叫其他食物

埋單: 強記加工埋單$156,街市買海鮮料$168

加工手勢不錯

熟食中心的環境,當天有食客玩大話骰,格外嘈雜
2022-11-12
2021-03-21 1442 views
四個人出街食飯諗唔到食咩最啱食大排檔一人叫一個餸一個白飯咁就一餐又可以大大聲講嘢暢所欲言☺️☺️☺️係屋企附近有熟食街市 3樓嗰層呢就全層都係食市嚟嘅 我平時食開果檔就叫做強記☺️☺️於是就坐低叫嘢食 我記得以前有泰國嘢而家已經冇泰國嘢可以叫選擇又少咗我哋嗌左金銀蛋炒時菜🥬🥬🥬滷水拼盤☺️☺️炸墨魚餅🐟🐟🐟京都骨👍🏻👍🏻啲餸菜都好快嚟到👍🏻但係味道就比以前差咗 唯一係京東骨維持不變酸酸甜甜好易入口 加上係佢哋嘅招牌茶菜👍🏻👍🏻大排檔一定係坐得唔係好舒服㗎啦但係價錢就平囉每人$100左右🤗🤗
四個人出街食飯諗唔到食咩最啱食大排檔
大排檔一定係坐得唔係好舒服㗎啦
但係價錢就平囉每人$100左右🤗🤗
2021-03-09
2020-02-15 1542 views
強記大排檔係老爸老媽嘅飯堂每次唔煮飯都係黎呢度食貪呢度位多又可以飲返杯鹵水拼盤味度可以 份量充足生炒骨酸甜度適中 配菜菠蘿同青椒都會有煎蠔餅蠔少左d 但係都炸得好香脆咸魚雞粒炒飯鑊氣足 用料夠 雞粒同咸魚都比幾多而且個飯唔會炒到好油幾好食總括黎講餸菜嘅份量都幾大碟火喉夠之餘又唔會太油膩呢度除左有大排檔野食之外仲可以嗌埋烤魚或者泰國野食如果想食海鮮 呢度都有新鮮海鮮俾你揀即買即整即食亦都可以係樓下街市買完上黎加工不過我地試過整完出黎少左幾隻蝦
強記大排檔係老爸老媽嘅飯堂

亦都可以係樓下街市買完上黎加工
不過我地試過整完出黎少左幾隻蝦

2020-01-13
2019-08-24 1452 views
屋企人生日,話想食打冷野,就諗起上水街市上面夜晚有間強記大排檔,食過唔錯,就食過返尋味啦!上到去見已經好多人,不過因為成層都係佢經營,所以都搵到位!一坐低就有伙記黎講有咩推介,又話四川野出名,好殷勤招呼!不過因為我同屋企人都唔食辣野,所以都係叫D家鄉小炒就OK!我見沙拉骨係「龍虎榜」入面排第一,就叫沙拉骨啦!果然係非叫不可!每塊都好入味好淋唔硬,D沙律醬好夠味!食打冷當然要叫鹵水拼盤啦!可惜無晒鵝片,呢個係例牌,腩肉好多好好食,仲有鵝腸都好味,不過魷魚同紅腸少D,多返D更加好!然後再叫碟西蘭花炒鮮魷,兩樣野都好新鮮!仲叫多碟紅燒豆腐,好多舊,舊舊都大件抵食!好豐富一餐!

上到去見已經好多人,不過因為成層都係佢經營,所以都搵到位!
一坐低就有伙記黎講有咩推介,又話四川野出名,好殷勤招呼!
不過因為我同屋企人都唔食辣野,所以都係叫D家鄉小炒就OK!

2019-04-14 1263 views
生日黎大排檔都係抵食既五個人埋單644蚊 六個餸 都係肉為主我就飽到肚皮向上啦( ´▽`)叫左個白飯魚炒蛋爸爸話想食返以前既味道但佢係失望既 我就唔知以前係咩味就咁食我覺得就白飯魚味唔夠貌相就幾好既 因為特登切哂三角型上碟之後就叫左個雜菜煲首先個份量係足既 料都多既望到都見到幾款菜同菇個味都好食既 有菜味又夠鹹本身對呢道既沙拉骨同咕嚕雞球都高評價今次就食生炒骨我食得好酸所以覺得都ok不過其他人都話好酸 可能角度問題 其實份量唔算多 不過因為酸所以唔太受同桌歡迎全日最好食既餸係燒鵝比起出左名既裕記有過之而無不及雖然隻鵝唔算啖啖肉 但上碟隻色水係靚既個皮唔係嗰種油到好膩既感覺 有少少脆肉唔厚但個味好夠 隻鵝值五分!然後係鹹豬手 可能比較常食開德國鹹豬手覺得淋個黑椒汁上去好奇怪哈哈個薯條好脆 好明顯係啱啱炸起又唔係返炸鹹豬手隻味本身都夠 黑椒汁反而會掩蓋左個味有種茶記頹飯feel 唔知點解偏重口味既應該都中意其實最後係牛舌 我唔食牛既 聽同桌講都幾辣重胡椒粉味今次叫哂新餸 如果黎上水街市食都係推薦小炒王 蠔餅 沙拉骨 烏頭 咕嚕雞球 雜菜煲 燒鵝 炒蜆
生日黎大排檔都係抵食既
五個人埋單644蚊 六個餸 都係肉為主
我就飽到肚皮向上啦( ´▽`)
叫左個白飯魚炒蛋

全日最好食既餸係燒鵝
比起出左名既裕記有過之而無不及
雖然隻鵝唔算啖啖肉 但上碟隻色水係靚既
個皮唔係嗰種油到好膩既感覺 有少少脆
肉唔厚但個味好夠 隻鵝值五分!

然後係鹹豬手 可能比較常食開德國鹹豬手

今次叫哂新餸 如果黎上水街市食都係推薦
小炒王 蠔餅 沙拉骨 烏頭 咕嚕雞球 雜菜煲 燒鵝 炒蜆
2019-04-12
2019-03-31 909 views
男朋友住粉嶺,於是同埋佢家人一齊去比較近既上水街市食小炒,上水火車站行黎唔算耐,但路線好複雜!睇住google map都好難搵到路,因為果頭係天空之城,要不斷穿商商場先黎到!不過勝在唔洗等位,因為成個熟食街市都係同一齊經營,一個menu有三、四間唔同店,可以一齊叫,係個比較特別既經營手法。四個人叫左五碟送,有沙拉骨、海鮮炒飯、蒜蓉白菜仔、茄子魚腩、椒鹽九肚魚,再加兩支藍妹,剛剛好飽。味道不過不失,但比起平時食開元朗、屯門既大排擋,叫無咁夠火喉,無咁惹味,份量都無果頭既咁多,但算合理價錢。五碟送入面最中意既係沙拉骨,比較無咁膩,甜甜酸酸既沙律醬配飯都唔錯。只於最差既係海鮮炒飯,唔係唔好食,但真係唔太多海鮮,不過60-70蚊真係唔可以要求太多。

2019-03-10 507 views
家人星期日聚會,去熟食中心大排檔食下風味。 三個人叫左沙拉骨,西蘭花鮮魷,同黑椒牛柳粒。 食炒小菜最緊要夠鑊氣,呢度就做到呢一點。 沙拉骨開胃,送飯一流。鮮魷大大塊,彈牙鮮味。牛柳粒黑椒味濃牛柳入味,有肉汁唔會太乾,惹味。 呢度價錢經濟,份量足,火氣又夠,是食飯傾計好地方。
2019-02-14 641 views
一大班人去大排檔食 自購左瀨尿蝦同魚腩 拎去強記加工 環境好有氣氛大家高高興興🍻🍻 咁啱坐喺路邊 叫人哋都方便啲 提供熱茶,紙巾,牙籤👍 淨係望餐牌多到都唔知食乜好 😂 點知隨口叫 佢都話有😂 最後叫咗 韭菜豬紅 ,蠔仔粥,翠塘豆腐, 泰式蝦餅, 肉絲炒麵, 上湯豆苗 另外加工食物方面 避風塘瀨尿蝦, 西蘭花帶子炒魚片👍👍 最好食係避風塘瀨尿蝦 一嚟到已經好香好正😋😋 另外翠塘豆腐都好好味, 好似豆腐蒸蛋咁但係上面有好多海鮮, 睇落味道好似好淡 但其實佢好有內涵👍 掛住食唔記得影食物相。。🤦‍♀️😂
2019-02-13
2019-01-12 631 views
媽媽生日想吃羊腩煲,因為不想出去,所以留在上水。很久沒在上水吃羊腩煲,只想起街市的強記大排檔。自讀完書後,已有好一段時間没來。無其他原因,就只是愈來愈難吃。 滷水拼盤 先來個滷水拼盤,價錢忘了,約$70-80。 滷水不夠入味,但強記不是以滷味為主,情有可原。 沙拉骨 $72 從前喜歡吃的沙拉骨,水準還可。 沙律醬夠惹味,份量適中。肉不太厚,但蠻易咬開。 椒鹽九肚魚 $88 椒鹽九肚魚炸得如柴一般乾,見到也没食慾⋯⋯ 如預所料,乾巴巴的。 羊腩煲 $308所謂的招牌羊腩煲索價$300,份量比想像中還少。羊腩寥寥可數,而且非一般的羶。醬汁超級鹹,鹹到苦。炸枝竹沾了羊腩煲的汁後,鹹到非筆墨能形容。除了沙拉骨外,其他菜式都未如理想,「招牌羊腩煲」更另人非常失望。又是時候,把強記打入冷宮行列了。

滷水拼盤

先來個滷水拼盤,價錢忘了,約$70-80。
滷水不夠入味,但強記不是以滷味為主,情有可原。

沙拉骨 $72

從前喜歡吃的沙拉骨,水準還可。
沙律醬夠惹味,份量適中。肉不太厚,但蠻易咬開。

椒鹽九肚魚 $88

椒鹽九肚魚炸得如柴一般乾,見到也没食慾⋯⋯
如預所料,乾巴巴的。

羊腩煲 $308

2K
步入大廳煙霧瀰漫,您班刁民依度熟食市場嚴禁吸煙架!攻鬼住我食野,依家您地食飯定食煙呀,可惡﹗獨獨晚餐洗咩驚呀,最怕無飯開啫,我都經常食自己架啦﹗發現有位阿叔明顯只自己一個,侍應嬸嬸問幾多位,阿叔眼神閃爍稱兩位,但不過朋友可能不到喎,嬸嬸面容已表示知道阿叔吹水中,最後只見叔叔孤單一人完成晚飯。專登逃拳返黎想食麻辣火鍋,居然只做冬季,唔係四季架咩?咁您地就收埋個火鍋牌去啦,又無寫只做冬季,浪費我寶貴 quota 與時間。埋單發現好多美少女 cashier,很青春喎!初戀呀,點捨得走啊﹗菜牌寫著咸菜煮魚,到底什麼魚先得架?我滿心歡喜幻想會係咸菜豆卜煮大眼雞,但嬸嬸表示其實只不過係咸菜門鱔球,勁失望呢。阿強百無之夜,無蟶子、無大眼雞、無瀨尿蝦、無凍蟹、等等等等,玉媚怨言多多。侍應大哥我想加個豉椒炒蜆講左三次,您拿住張咭都十問九唔應,目無表情發晒呆!您係咪唔識字?唔識廣東話?還是聾啞呢?最後打手勢叫嬸嬸過黎跟,堅持半粒聲都不出,您係型既﹗見張手寫單依然寫住無得供應的菜色,並未劃去。我地只不過問問您有無取消,短髮瘦嬸您何解要瘋癲地一輪嘴掃過黎呢?激動高聲嚷埋著,埋單緊係要 check 單啦,如果無

見張手寫單依然寫住無得供應的菜色,並未劃去。我地只不過問問您有無取消,短髮瘦嬸您何解要瘋癲地一輪嘴掃過黎呢?激動高聲嚷埋著,埋單緊係要 check 單啦,如果無食過梗係要出聲啦﹗

我夠知咯,依家問您有無取消乍,態道如此囂張無禮﹗我倆火都黎,您收隊食您既滷味啦!難得食餐飯撐檯腳免得烚氣,話夠知您,放過您﹗各職員服務態度完全不同,天堂與地獄,參差得大上大落,激死我!

辣油煮花螺,玉媚是否真的要那麼燥嗎?我想要白灼花螺啫,無需大聲叫嚷花螺梗係食辣酒架啦!搞到我情緒都有點火起,抑壓著不爆出來。其實想食什麼直接出聲便可以,無需大呼小叫。自己喉嚨痛唔舒服,仲要食辣螺要食炸蝦。

吱吱喳喳滾住連煲送到,白煙飄飄氣氛十足。必食辣酒煮花螺,果然秘製名不虛傳!不得了的辣湯秘方,酒香突出,散發酒甜味而不嗆,湯汁濃郁香口郁,淨飲刺激震撼,如果有個烏冬撈撈必定興奮不已!辣味夾雜多種香料味菜十分豐富不單調,越食越想食,鼓舞食慾停不了!螺肉軟腍極其入味,香辣惹味大大隻,螺身滑彈可口,螺尾綿綿甘香。挑定一堆螺肉,淋上辣酒汁撈飯,大啖大啖掃入口,震奮味蕾,舔晒嘴。

墨魚併掌翼,墨魚先脆後嚥韌,鮮甜墨魚味撞上滷水更是美味。掌翼細細隻無咩肉食,皮滑肉嫩,滷水香濃,啜啜下過過口癮。無白灼東風螺,無白灼蝦,無鵝片,慘慘。

沙嗲金菇粉絲雞球煲,豆敏不吃牛,轉轉雞亦未尚不可。沙嗲醬未溶,有點馬虎。極濃沙嗲甜味,幸好帶辣給點安慰。雞球質地滑嘟嘟腍劈劈,鬆得過份,無雞味亦無味道。粉絲索盡中辣沙嗲汁,綿綿滑滑比雞更好味。

豉椒炒花蛤,只不過是豉椒汁兜花蛤吧!完全無鑊氣,奄奄一息,了無生氣。汆出備用,微暖撈汁上檯,勁老過熟,幸好未到膠韌情況。鮮味蜆味已流失,不是耐心生炒來的作品。

滷水鵝例牌,比平常等得耐,望穿秋水。終於見到遠處有位綣頭髮婆婆盛著滷水鵝走近,心諗係我架喇,即時滿心歡喜,有野食梗係開心啦!婆婆慢慢將滷水鵝、辣椒油、白醋放下,隨即臉帶笑容話要等耐少少架,約 5 分鐘左右啦。師傅溫柔地慢慢斬慢慢切可以保留勁多肉汁,更加好食架,多謝晒您幫襯,您慢慢食啦。無緊要呢,我唔趕時間。傳菜婆婆熱情有禮,笑容親切,好 warm 啊。

鵝肉竟然熱辣辣,用滷水拖得透切,能夠食到熱辣辣滷水鵝真的少之又少呀 ﹗只有當年係英國舅父餐館打工時偷食剛炆好出爐既滷水鵝先有乍 ﹗鵝件略肥,但不油不膩,爽彈的鵝皮跟脂肪非常有咬口,鵝肉滑溜多肉汁,滷水味濃郁甜美,香料味出眾,堅得喎 ﹗

白醋同辣油都可以慳返,原汁原味已贏晒喇 ﹗比鵝片好食百倍,嫩滑彈牙百倍呢 ﹗我較喜歡食連骨鵝件,鵝味特別香濃,損下骨頭更過癮。不過點醋食更好,更加開胃,越食越肚餓,可以食得多添 ﹗墊底用上炸過的豆腐卜,非常新奇喎 ﹗完全無油益味,而且更能索汁,外層更加嚥韌,捲上大量桂林味辣油非常惹味呢 ﹗

滷水鵝片韮菜底,叔叔真好,無大豆芽都替我豆腐轉菜底,仲加左十幾廿粒至愛烚花生。滷水味清淡而含蓄,清清地香香地甜甜地,陣陣溫柔暖意,浸白醋同吃,開胃美味可口滿意。首幾片有點鞋硬,其他雖未算嫩滑,無渣合格。最好食係沉底髀肉,彈滑嫩嫩,鵝味醇厚,狀態極佳好好味。鵝片捲韮菜首次的嚐試,創新研發,滷水清香、韮菜爽甜、鵝肉鮮嫩,三合一風味獨特。

南北杏紅蘿蔔豬骨西洋菜湯,足料滿瀉!絕對無味精非常住家湯,好有家庭味道。清爽香醇,大大碗都被我飲剩少少。嬸嬸其實我要一細湯碗例湯,成窩上真係睇得起我地呢,十分飽飽啊。

韮菜豬紅,異常抵食 $48 蚊勁大兜,吃不消啊!遠處已傳來湯汁飄出誘人氣味,似層識的香氣。忍不住立即淺嚐兩三口濃湯,熱燙的溫度好正。滷水味夾著各種香料,甜美可口,堅好飲呢﹗有點大圍生昌的影子,不過生昌的更濃更辣。

豬紅實在太大舊,可能想較容易保持嫩滑,係正常既兩倍,進擊的豬紅!豬血味突出,巨大所以不能夠完全入味,質地滑嘟嘟,多水爆汁,滾上辣椒油惹味更是滋味。韮菜爽嫩無渣,雖然甜味薄弱,都滿意的。大大舊大大兜豬紅,超級多韮菜,全力以赴嘗試殲滅掉,最後真係食唔晒啊﹗

胡椒咸菜豬肚湯,淡淡的胡椒、淡淡的咸菜,咸味比胡辣味強勁,咸菜湯水清清味蕾。豬肚絲腍腍的,不苦澀十分正常,平凡無特別。

黃金海中蝦,鑊氣旺盛,感受到的壓迫感。咸蛋黃包得海蝦均勻乾爽沒有任何遺漏,師傅超好功力!炸得透徹脆卜卜,除蝦頭外,殼連肉可以齊齊趙,蝦味更濃更甜,沒有半點浪費!蛋黃味濃郁,咸味出眾,脆殼香口,蝦肉爽彈多汁,何其高質。

蟹肉扒西蘭花,涼浸浸的西蘭花,被暖暖的西施蟹肉芡蓋著,但幫助不大,吸收不到溫暖呢!凍凍爽脆水味濃的西蘭花,菜甜味微弱,滾上大量芡汁添點咸味。找不到半點蟹肉亦食不到蟹味啊,已經溶化了?還是幼到睇唔到呢?都係給我豆瓣醬吧!

豉油皇炒鵝腸,新鮮出爐輕煙飄飄。生老抽兜炒均勻,色靚香噴噴,大大注夾著鵝腸連大豆芽塞得嘴仔脹卜卜,趙到索索聲真的異常興奮!生抽香甜味美擁著脆脆鵝腸,大豆芽不停爆汁爽爽的,翻滾打得火熱互相交錯,襯到絕呀!

蒜蓉炒白菜仔,帶著鑊氣熱辣辣啜入口,燙住趙特別美味,充滿菜甜味,襯埋大量蒜蓉辛辣可口。雖然有一兩棵大大抽偏硬帶澀,其他全部鮮爽多汁。一心想食啫啫芥蘭煲,黑仔無芥蘭,得菜芯、通菜、涼瓜、白菜仔、莧菜。

火腩大白鱔煲,有鱔食?雙眼立即發晒光,即叫!爆香蒜子火腩氣味芳香比無,唾涎欲滴!白鱔薄切,欠肥美欠鱔脂,口感及味道跟厚切都差一大截呢!連骨白鱔片走油略炸,鱔皮脆脆黏膠索汁大好,白肉爽滑散發濃厚鱔甜味道。作為綠葉既火腩有點失色,乾鞋咸有齊,淨食免強下嚥,送飯應該蠻可愛。兩大磚豆腐怪怪的,估計必定唔夠熱啦。一咬外暖暖,裡面只有微溫,幸好皮夠香口,肉夠豆味。最出色兩條大菜芯,爽嫩多汁鮮甜霸道。

梅子蒸排骨,份量多到嚇親寶寶咯。新鮮出爐香味四溢,酸酸的氣味來襲,食慾大增立即行動。泛濫厚厚梅子醬完全淹沒排骨,比多幾秒的忍耐,讓梅子醬跟排骨撈得均勻,香氣更出更吸引!爽彈有嚼勁的排骨,肉多骨少,愛不釋手,酸味強烈開胃,撈飯首選。

啫啫雞煲,噴住煙出場,吱吱聲還未平息,索一索香氣吸引,陶醉不已。爽嫩豬膶不乾硬,甜而味濃,越食越想食!兩舊髀兩舊胸兩隻雞全翼斬件,硬係覺得翼太多,總好過某食肆全部雞背脊既。醬汁芬芳,甜美帶著味菜香氣,雞皮香而肉滑,損損骨頭都食得津津有味。淑琪已食得飽飽非常滿足,餘下的唯有全部讓我處理吧,無問題。

肉碎蠔仔粥全走,熱騰騰香噴噴端上,不是太多飯,有點湯水飲下真好。薑絲冬菜搭大量肉碎,肥豬肉比例也不少,格外香口甘甜,咬落爽彈,肉香肉甜充滿湯汁之內。蠔仔肥美大大粒,連湯連粥送到口中,一趙爆開!蠔汁鮮甜香醇,加埋胡椒粉的辛辣更是可口開胃,要食多幾碗添呀﹗

水煮田雞,程現火紅的顏色,眼觀似乎好辣,大力一索,舒筋活骼,聞得出香辣兼備,麻香得宜。撩來撩去彷似大海撈針,細細隻田雞已被分屍碎上,感覺份量不足兩隻,實在太少喇麻。

腍腍滑滑的肉質,欠結實彈性呢,新鮮度有點質疑。大豆芽就真的非常十分好很多咯,大注大注不停塞入口,食極都仲有!爽爽脆脆掛著兇湧深紅辣油,食到我嘴仔都油淋淋啊﹗溫柔的辣加微弱的麻,香料味較突出,豐富味美。粗粗的紅薯粉嗎?第一次見,好似雞絲粉皮喎。粉粉吸收麻辣辣油辣湯透徹,麻香出眾,味道濃縮昇華,正到爆呀﹗立即啜多幾條先,滑嘟嘟、嚥韌韌、震彈彈,連湯齊飲不停了,刺激大愛。

椒鹽豬排,極重口味,蒜味濃加咸味濃。趙落乾硬的質感,不過不失唔難食,如果給個喼汁酸咪咪就會舒服點啦。最後都食剩兩三舊咯,罪過罪過。心裡想著很奇怪,感覺硬有點格格不入,不是中菜又不是打冷,朋友仔想點這道菜,您鍾意就好,無緊要。

蒜蓉開邊蝦,粉絲為此道菜精髓,索盡蝦汁豉油蒜蓉,可口無限津津有味。最衰剪到短短碎碎,不能一氣呵成大啖啜,唔夠暢快囉!蝦肉過熟嚥韌,鮮味十足搭惹味蒜蓉又不失蝦甜味。

口水雞,彈滑薄薄雞皮黏著甘香鳳脂,油香不膩。髀肉幼嫩滑嘟嘟,胸肉軟腍綿綿,咬多兩啖,沒什麼的雞甜味,不過口水汁輕輕的辣,香料味豐富突出甜甜的,滾上濃濃秘汁都食得下架喎。

多款菜色都實在非常濃味,來罐可樂解解去先得。叔叔話冰粒唔適合飲用,不過可樂已夠凍喇。那我照飲,不加冰無所謂。其實我厭可樂太甜所以要加冰,唔夠凍就少少闗係啦。
墨魚併掌翼
肉碎蠔仔粥全走
椒鹽豬排
蒜蓉開邊蝦
口水雞
口水雞、蒜蓉開邊蝦、椒鹽豬排
2018-10-09
滷水鵝例牌
滷水鵝片韮菜底
豉油皇炒鵝腸
蒜蓉炒白菜仔
2018-12-15 253 views
年尾又係一大班人約埋食飯嘅日子,人多又想飲下啤酒,都係上水大排檔架啦。食得大排檔都唔預期環境好好啦,不過我地本身都好嘈,所以完美地咁融入左個環境當中。講返食物,主要食羊腩煲嘅,不過掛住食唔記得影,我地大約十人,一人兩舊都無晒咁濟,無騷味,都算好食。仲有個奇味雞煲,預期係辣嘅,點知一d辣味都無,有d失望,似沙嗲雞多d。仲有其他餸菜,不過最深刻都係呢兩個。都係個句,去得大排檔,都係食氣氛多過講食物質素
仲有其他餸菜,不過最深刻都係呢兩個。
都係個句,去得大排檔,都係食氣氛多過講食物質素
奇味雞煲
2018-12-14
2018-08-11 657 views
又到Happy Friday緊係要約朋友晚飯談天說地。因為大家收工都近上水,就去左屬於上水人既強記大排檔🤗去到係見位就坐,吾使搵侍應講幾位,坐低左佢地自然俾茶水同碗快。侍應似係暑假工,全部好年輕(但落單同追餸都幫到手)。見到餐牌令人花多眼亂,有潮州打冷,中菜,泰菜等。但因為我地成8點先到,仲要係星期五,好多餸都沽清,叫湯冇湯,叫海鮮冇海鮮,叫乳鴿都冇乳鴿,建議早啲去食。炸蠔餅,新鮮炸出來,熱辣辣的,上面放左小小芫茜,賣相吸引。但面粉好厚,蠔吾算多,食左幾啖,稍嫌漏。豉汁蒸倉魚,好香豉汁味,好新鮮,肉夠嫩滑,吾腥。我吾太食魚,都食左大半條蟹肉西蘭花,都幾大碟下。超多蟹肉芡汁,我月蟹肉汁來撈飯🤣 西蘭花份量多,口感適中,不會太淋或硬。啫啫雞煲,有埋雞內臟同蒜粒,都濃味,食完口仲有陣蒜味。雞內臟有啲腥,雞肉都入味,好惹味。環境吵鬧,地方空鄺,加上隔離枱有飲酒,高聲暢談,同朋友講野要同佢地鬥大聲,離開時聲都沙了🙈另外,茶有怪味,建議叫野飲。整體野食都ok, 美中不足係環境吵鬧🤣
又到Happy Friday

緊係要約朋友晚飯談天說地。
因為大家收工都近上水,就去左屬於上水人既強記大排檔🤗

侍應似係暑假工,全部好年輕(但落單同追餸都幫到手)。

見到餐牌令人花多眼亂,有潮州打冷,中菜,泰菜等。

另外,茶有怪味,建議叫野飲。

整體野食都ok, 美中不足係環境吵鬧🤣

2018-07-20
2018-06-08 714 views
今日同平時打開波的fd聚一聚,去左上水街市一齊食飯。佢有個menu的排行榜,我地點左第一位的沙拉骨,正常水準,但無想像中咁好食,我個人認為唔值第一位,反而個蠔餅真係好好味,無論外形同味道都一流,香口而且鬆化,再點一點個汁,簡直無敵(而且我個人特別鍾意食蠔餅)。仲有點左炒蜆,味道還可以,但有好幾隻都殼肉分離,如果唔係散晒,咁會好好多。豆腐班楠煲則十分足料味道不俗。最後因為其中一個話一定要有飯落肚,所以點左個雞粒炒飯,不過唔係平日細細粒的雞粒,而係大大粒,但幾好味。最後仲叫左3杯凍檸樂。整體而言,幾味味,但都有幾多昆蟲飛黎飛去,衛生有待改善。
2018-06-07
2018-03-26 850 views
十多年前,原來強記大排檔在上水順欣花園營業,由於霸佔行人地方,最後結業,搬上上水石湖墟市政大廈熟食中心,專做晚市。由於大排檔的價錢親民,大多數小菜耂是六、七十元,加上碟頭大,味道好,平日以至星期六、日都座無虛席。